torstai 8. heinäkuuta 2021

Tuulimyllyä tavoittelemassa

Tämä oli lähtötilanne.  Erinäisistä remonteista jäänyttä puutavaraa, jota en ole raaskinut sahata polttopuupinoon.   Sisäinen puuseppäni heräsi henkiin (ainakin osittain, osa voi olla vieläkin kuollut) tätä katsellessa. 


Samoihin aikoihin piirtyi kauppareisulla verkkokalvoilleni kuva tuulimyllystä... ja sen hinnasta!  Ei sen puoleen, että olisin mitään tuulimyllyä tarvinnut, mutta hintalapun myötä heräsi ajatus, että kyllä tuollaisen osaa tehdä kuka vaan!  Jos ei nyt ihan samanlaista, niin ainakin melkein. 
Kokeilematta jäi, josko kaupan tuulimyllyssä siivet pyörivät.... minun myllyssäni ei jauheta mitään, joten siivet voivat olla vaikka vain näennäisesti paikoillaan. 


30 asteen lämmössä (sisällä vajassa varmaan liki 40), hiki virraten, sahasin uutterasti. Ensin syntyivät kulmat. Varmaan näilläkin on joku fiksumpikin nimi, mutta minun puuseppäpiireissäni ne ovat vain kulmat.  Ei minulla tietenkään muuta pilkkomislaitetta ollut, kuin tuo perinteinen käsisaha.  Mittausta, suunnittelua, sahausta, mittausta uudelleen, vielä vähän sahausta ja lopulta 4 kulmaa oli (melkein) saman pituisia. Näissä piireissä ei millimetreillä tuuletella. 


Tämän jälkeen sahasin 20 seinälautaa. Välillä piti vähän etsiskellä, mistä seuraava lankku löytyy.  Tavaraa oli paljon näköisesti, mutta juuri viimeisiä paloja etsiessä tämän levyinen lauta loppui.  Kierros pihalla tuotti tulosta ja pari savista lankkua vielä löytyi sahattavaksi. 
Kuumuudesta huolimatta uskollinen puuhaystävä oli seuraamassa tilannetta. Välillä se kävi muualla, välillä tuli tarkistamaan, onko minulla vielä kaikki ruuvit tallella. 


Juomataukoja piti pitää silloin tällöin sahaamisen ja ruuvaamisen välissä.  Tauko on hyvästä myös silloin, jos ei oikein tiedä, miten jatkaisi. Pää työstää hommaa tauonkin aikana.  Miten saisin katon pysymään kasassa?  Piti oikein kuukletella netistä rakennussivuilta, miten katto tehdään taloon 😂  Ei se ollut hullumpi idea ollenkaan, sillä sieltähän se idea sitten taas lähti: kattotuolit!  Pitäähän tönössä kuin tönössä kattotuolit olla! Ja sitten välillä harjannostajaiskahvit! 


Seuraavaksi taas runsain mitoin sahaamista.  Ai onko ulkona helle vai? Ei haittaa! "Tuossa tuokiossa" tuulimyllyssäni oli katto!  Se oli aluksi irtonainen.  Pientä haastetta syntyi sitten noiden päätyaukkojen täyttämisestä. 


Tuulimyllyn lavat piti tässä vaiheessa kiinnittää, että ei sitten myöhemmin huomattaisi niiden olevan katon tiellä. Tai toisin päin. Voiko mylly olla ilman kattoa tai lapoja?  Paras aloittaa muotoilu lavoista.  Tässä kohtaa oli ilo huomata, että tönö ei hajonnut käsiin, kun kallistelin sitä 😂
Vähän palikkaa alle lapojen keskiöön, nosteeksi, että lavat eivät ole täysin seinässä kiinni. 


Eihän sinulla mamma ole ollenkaan kulmalistoja! Täällä puupinossa olisi näitä pätkiä, jotka olet jo aiemmin ehtinyt sahata kolmekymmentäsenttisiksi. 


Katsohan nyt itsekin, miten listoitus toi näköä, vaikka seinien kulmissa jouduitkin tekemään ne palasista.  Katon rajaan löytyi kuitenkin ihan sopivaa mittaa, valmiiksi kulmistaan sahattua.  Nyt vaan pinoteksiä pintaan, niin kaikki näyttää kauniimmalta!  


Tuulimylly pitäisi olla punainen. Ei ole maalia. Raaskinko ostaa vai käytänkö vanhoja talomaaleja, joita jäi vielä roskakatoksen maalauksen jäljiltäkin.  Päädyin talomaaleihin. Homma oli lähtenyt roskapuusta, joten olisi ollut hullua ostaa maalia. 
Pientä suunnittelua olisi tässäkin voinut tehdä jo heti alkuunsa, kun joku neropatti veti heti alkajaisiksi katon vaaleaksi....


Vuorokauden piti antaa kuivua, ennen kuin pääsi seuraavaa kerrosta maalaamaan.  Työvuorot ja saattohoitokin tietysti veivät oman aikansa ja  alkuinnostuskin latistui. Hiljaa hyvä tulee, sanotaan.  
Vähän kerrallaan päästiin tähän vaiheeseen. 


Kiinnititte nyt varmasti ensisilmäyksenne noihin roikkuviin kukkasiin, tai niiden lehtiin.  Tuo kukkapenkki on aina ihan rutikuiva, vaikka sitä kuinka kastelisi. Lisäksi  karvainen kaivuukone on jatkuvasti sen kimpussa.  Nuo roikkuvat varjoliljat olen itse asiassa tuonut hautausmaalta, kun kävin pienentämässä haudalla kasvaneita varjoliljapuskia.  Luulen, että nuokin kyllä tuosta virkoavat ensi kesään mennessä. Sitkeitä ovat, ja siksi niitä meillä onkin 😁


Maalilla saa kyllä ihmeitä aikaan!  Kun näkee nuo ensimmäiset kuvat ja vertaa tähän, niin olen  ihan tyytyväinen. Olen tyytyväinen myös siihen, että pääsin todistamaan alkuperäisen väittämäni todeksi: Kuka vaan osaa tehdä tuulimyllyn!  Hintakin jäi varmasti pienemmäksi, kuin kaupan versiossa. 
 Yritän varoitella kaikkia, että eivät pistäisi ropellia pyörimään... voi jäädä käteen. 

Onhan minulla koulutustakin puusepän hommiin! Kolmannella luokalla koulussa tytöt olivat puoli vuotta puukäsitöissä! Kyllähän sitä kaikkea tuli tehtyä. Ennen kaikkea jäi tunne, että opettaja oli enemmänkin helpottunut, kun lähdin pois. 😂


Uskalla tehdä mahdottomasta mahdotonta!  Ei kun siis... Uskalla tehdä mahdottomasta mahdollista!  No miten vaan 😅

42 kommenttia:

 1. Hyvinhän se sujui ja valmista tuli! Me tehtiin aikoinaan puukäsityö jaksolla lipas kansineen, päällystettiin kaunilla muovilla, minulla oli se pitkään käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miä muistan tehneeni jonkun taulun, jonka ensin höyläsin liian ohueksi ja piti aloittaa alusta. Muitakin kommelluksia sattui... Ei ollut minun juttu tuo puukäsityöt ;)

   Poista
 2. "Työ tekijäänsä neuvoo" päätee tässäkin. Siitähän tuli tosi kiva.
  Kuunliljat vaativat aika savisen pohjamaan ja puolivarjoisen kasvupaikan. Silloin ne pärjäävät hyvin helteelläkin.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopputulosta voi ainakin kutsua tuulimyllyn nimellä :)
   Tuossa ruutikuivassa penkissä noi kuunliljat on ainoat, jotka sitkeesti kasvaa. Hautausmaalta tuodut ei oo vielä oikein ehtiny juurtua.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Jumatsukka! Siitähän tuli nätti. 🤎
  Myös tykkään noista leppäkertuista 🐞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat fiilikset ;D Tuuletusta peliin!
   Leppiksiä, amppareita ja pingviineitä maalasin ihan sarjatyönä muutama vuosi sitten ;D

   Poista
 4. Kaikkea ei kannata ostaa valmiina todellakaan ,sinä todistit hienosti sen ,että jokainen osaa tehdä tuulimyllyn. Maali oli hyvä valinta,sopii tuohon kohti todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tarpeeks kun haluaa, niin on pakko onnistua ;D Tavalla tai toisella. En tiiä mitä tällä tekisin tai mihin lopullisesti laittaisin.Suurin haaste oli se, että sain tän aikaseksi niistä rojupuista :)

   Poista
 5. Onpa söpö! Vai sellaiset puuseppäpiirit siellä teillä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Kuulun tietysti kotipuuseppien ammattiliittoon, ja meidän piirin peruskoulupuusepät kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan ajankohtaisista asioista ;D

   Poista
 6. Sinähän olet kätevä emäntä. Ihana loppu tulos.
  Meillä teki mies vuosia sitten. Tuulimyllyt on kivoja piha koristeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevä emäntäpä hyvinkin. Meillä mies osallistui vain tuomalla tallista ruuveja ja porakoneen ;) Ja tietysti ihmettelemällä, että mitähän kummaa tällä kertaa...

   Poista
 7. Minulla olisi ihan samanlainen koulutus puusepäksi 😂 Tuulimyllystäsi tuli oikein hieno, mutta mikäs ihme tuo on, kun oli tuollainen rakennuksen valvoja paikalla. Siispä taitaa olla ihan kissaliiton hyväksymä tuulimylly!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meidän koulutus oli niin hyvä, että heti siitä vapauduttuamme ainakin minä päätin, että teen just niin kuin itse haluan! ;D
   Kissaliiton edustaja on aina paikalla kun jotain tapahtuu. Jos ihan pieleen menisi, niin kutsuisiko sitten ylemmän edustajan paikalle, en tiedä. Tällä kertaa meni kuitenkin ihan hyvin :)

   Poista
 8. Saukkis taas unohti lisätä nimensä kommenttiin…

  VastaaPoista
 9. Tulipa siitä sievä, ja hienosti hyötykäytetty remonteista jäänyttä puutarvaraa. Taitava olet, ja kiva apurikin sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa talon seinustalla ei ole oikein edukseen. Pitäis viedä johonkin kauemmas pihalle, että erottuis ihan omaksi pömpelikseen, mutta en ole vielä löytänyt sellaista paikkaa sille.
   Ei tässä mittasuhteet nyt ihan kympin luokkaa ole, mutta sitkeyden puutteesta ei minua ainakaan voi moittia ;D

   Poista
 10. Että on hieno! Maali viimeistelee koko jutun. Jäikö niitä lautoja vielä? Tee vielä muutama ja laita myyntiin 129 eur/kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen maalia oli tosiaan vähän roisi, mutta minulla oli alusta saakka usko maalin parantavaan voimaan. Tuo oli hyvä idea! Lähden ehkä torille myymään tuulimyllyjä! Oli tässä sellanen työ, että oikeastaan alan ymmärtää tuon kaupan tuulimyllyn hintaa. Se koostuukin varmaan työn arvosta.

   Poista
 11. Merri, sinähän se pääarkkitehti olit eikö niin? - Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta! Annoin mamman luulla, että se päättää, mutta syötin sille salaa koko ajan ohjeita korvaan. t: Merri

   Poista
 12. Voi että miten hieno siitä tuli! <3 Nyt minua oikein harmittaa, kun meillä ei ole nurkissa mitään löysää puutavaraa, josta voisi yrittää kehitellä jotain. Pitäisköhän mennä päräyttää kierrätyskeskukseen tai jonnekin, josta saisi jotain, minkä voisi ensin purkaa ja sitten taas rakentaa... No, tätä jäämme miettimään. Ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, mietinnän tasolle tämä myös jää. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän herää jo mielenkiinto, että mitä sieltä lähtee tulemaan! Teidän parveke kaipaa vielä ehkä vähän uutta sisustusta. Sinulla on varmasti tota voimanpatista sen verran, että jaksaisit tällästäkin pömpeliä nostella edestakasin. Tää on nimittäin aivan tyhjä sisältä ja tälläsen alle vois varmasti piilottaa monta kahvakuulaa. Että säilytystilanakin tällänen ois ihan mainio. ;D

   Poista
 13. åhh du er såå flink!!wow!!Holde på med slikt i den varmen da!!

  Jeg hadde ikke klart det i normal temperatur engang
  Det ble ett fint lite mesterverk!!Lurer på hva pus tenkte?? hih hih den er så søt :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It´s easier to get great ideas, if your head is overheated ;D With a good idea it`s impossible to stop.
   Merri is allways same team, when something happens. However it must think "What`s that grazy woman doing now..? Have to watch, everything goes well..."

   Poista
 14. Tulipa hieno mylly ja hyvä apurikin oli neuvomassa! Ihania nuo leppikset :) Kuunliljoista tulikin mieleen, mulla oli mökillä yks kuunlilja, jota ei ennää oo näkyny,pahh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähintään yhtä hieno, kun kaupan versio! ;D Muutama vuosi sitten tuli tarve tehä sarjatyönä noita maalattuja kiviä. Tein useita kymmeniä :)
   Meidän pihalla on noita kuunliljoja vähän siellä sun täällä, kun se on varmaan sitkein kasvi koko pihalla. Oisko joku/jokin syöny sinun liljan?

   Poista
  2. Varmaan syöny, joku oli käyny vaahteran taimessa ja pikku koivujen latvoja napsinu!

   Poista
 15. No, mutta siitähän tuli hieno!
  Helteestä huolimatta. Hyvä sinä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helle saattoi olla osasyyllinen tämän valmistumiseen ;D

   Poista
 16. Niin siitä tuli ihan oikeastikin tuulimylly! Kuvittelin että otsikko oli vain vertauskuvallinen:) Ja en kiinnittänyt mitään huomiota hieman nuupahtaneisiin kasveihin, ihailin vain tuulimyllyä. Se vie kaiken huomion:):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeeksi kun tuulimyllyjä tavoittelee, niin pääsee aina maaliin ;D Pitää olla riittävä halu. Ainakin tuulimyllyjen suhteen.

   Poista
 17. Hienohan siitä tuli. Minulla ei ole minkäänlaista puusepän koulutusta joten delekoin nämä hommat aina miehelle. Minä täytän sen Merrin osan. Meillä on ollut tarkoitus tehdä.. tai siis minulla on ollut ajatuksissa jo vuosia isokokoinen tyylimylly kaivon kantta peittämään mutta samalla siitä pitäisi saada kansi auki. Vielä siihen ei ole ollut aikaa kun rakennus hommat painaa päälle. Meillä on keväällä uuden puolen loppukatsaus. Todella hyvä suoritus sinulta arvostan korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on kyllä kaiken a ja o, eli Merrin osa on erittäin tärkeä. Sitä paitsi tämähän saattaa olla vasta prototyyppi ja seuraavat versiot ovatkin jo paljon hifisteltympiä ;D
   Teiltä jää nyt ehkä kaikenlaista materiaalia yli rakennushommista?

   Poista
 18. Hieno juttu ja tuulimylly, vaikka ei jauhaisikaan ;D
  Mun mies teki noita pieniä punaisia tuulimyllyjä, jotka pyörivät. Menivät kaikki kaupaksi kyllä ajallaan. Montakin olen ollut maalaamassa ja avustamassa tekemisessä.
  Kyllä tuo on hieno saavutus sulla tuon koulutuksen jälkeen, ja harjoitus tekee mestarin :)) Ja kun on hyvä avustajakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se maalaaminen on aina muutenkin se paras osa hommaa ;)
   Minä olen myös kuullut, että harjoitus tekee metsurin! ;D
   Mutta ihan totta puhuakseni tässä on sellainen kiva rakennelma, joita oikeasti osaavat puusepät varmaan tekee hienoina versioina. Ja työllä on tietysti aina hintansa, materiaaleista puhumattakaan.

   Poista
 19. No huh huh. Minä en ikimaailmassa saisi moista aikaiseksi, vaikka olisi lauma katteja neuvomassa. Vanha herra ei kyllä anna minun edes koskea sahaan. Kukas sitten sopat keittää, jos vaimo on sormeton tuuliviiri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Eikö V.H. luota sinuun?? Sittenhän tässä ei tiedetä ollenkaan mihin kykenisit, jos saisit työkalut käsiisi. Toisaalta... jos hänellä on kokemusperäistä tietoa siitä, että jotain sattuu, niin sitten ;)

   Poista
  2. Kokemusperäistä, todellakin. Olen saanut halkaistua ihan ilman työkaluja mm. muovisen taikinakulhon ja lieskat leimuamaan leivänpaahtimesta heti ekalla käyttökerralla. Ainoat sähkötyökalut, jotka VH minulle luottaa ovat kuumaliimapistooli (kädet palovammoja kirjavanaan) ja ompelukone (olen ajanut kynnet halki), mutta saumurin VH vei pois, kun kaasutteluni näytti kuulemma sen verran hurjalta. Eli paras pysyä lestissään ja antaa asiantunetvia ohjeita poran sun muiden terävien työkalujen käytöstä ;)

   Poista
  3. Sullahan on jos jonkinlaista projektia vähän väliä?? Nyt arvostan niitä vielä enemmän, kun käy ilmi, että olet joutunut tekemään ne ilman työkaluja!

   Poista
 20. Siitä tuli söpö tuulimylly :) Merri on varmasti sitä mieltä, että ilman hänen suorittamaa laadunvalvontaa ei olisi tullut tikkukasaa kummempaa ;)

  Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tärkeintä, tämä söpö tuulimylly kasaantui suomalaisella sisulla! ;D
   Merri on varmasti montaa mieltä kaikesta, mitä minä teen ;D

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!