tiistai 27. heinäkuuta 2021

Luettua

 Stephen King: Tohtori Uni

2014 Tammi

Tarina on jatkoa Hohdolle, jota en ole lukenut, mutta nähnyt elokuvan. Dan Torrance on päässyt yli lapsuuden karmaisevista kokemuksista Overlook Hotellissa.  Painajaiset eivät ole silti täysin jättäneet hänen mieltään. Pahimmilla hetkillä hänen äitinsä kutsuu paikalle hotelliaikaisen ystävän Dick Hallorannin, jolla on sama kyky, kuin Dannylla. He kutsuvat sitä hohdoksi.  Sen avulla he näkevät satunnaisia näkyjä ihmisten ajatuksista, tapahtumista, teoista. Danin uhkana on ollut kuolleiden näkeminen. Iäkkään ystävän kanssa keskustelu auttaa poikaa käsittelemään kykyään ja poistamaan pelon. 

Dan kasvaa aikuiseksi ja päätyy aloholistiksi.  Taas yksi tapa turruttaa ajatuksia kuulemasta hohdon kutsua. Hän muuttaa paikasta toiseen, kunnes eräs tapahtuma saa hänet muuttamaan elämänsä kulkua. Tämä ahdistava tapahtuma kuitenkin seuraa mukana vuosia. Dan aloittaa uuden elämän jälleen uudessa kaupungissa. Tapaa uusia ihmisiä, joista löytyy tietämättään myös hohtoa.   Hän työskentelee saattohoitokodissa ja kykynsä takia tulee usein kutsutuksi paikalle potilaan kuollessa.  Hänelle annetaan lempinimi Tohtori Uni. 

Dan alkaa saada viestejä tuntemattomalta Abralta, joka osoittautuu lopulta lapseksi, jolla on valtavasti hohtoa.   Toisaalla, vanhan Overlook -hotellin lähistöllä jatkuu haamuihmisten elämä Tosi Solmuna. He elävät höyrystä, jota he saavat etenkin nuorista henkilöistä tietyin seremonioin.  Henkilöt, joilla on hohto, ovat parhaita höyrynlähteitä. Heidät voidaan myös kääntää, jolloin heistä tulee Tosi Solmun jäseniä. 

Tosi Solmu iskee silmänsä Abraan, jolla hohto on vahvana.  Hän saa avukseen Danin ja tapahtumat vyöryvät eteenpäin.  Tietoisuuden kiekkoa käännetään ja  kuolleet linkoutuvat olemattomiin.  


Ihan viihdyttävä kirja kaikenkaikkiaan, vaikka ensin vähän arvelinkin, että olisi liian pelottavaa luettavaa ;)  Kirjassa on mukana tietynlaista ironiaa ja huumoriakin, eikä sisältä ole niin raskas, kuin kuvatut asiat ja teot.  Se saa silti mielikuvituksen liikkeelle ja pohtimaan. Mitä, jos keskuudessamme olisikin ihmisiä, joilla olisi hohto?  Tai ehkäpä jopa on! 

10 kommenttia:

 1. Olen lukenut paljon Kingin kirjoja, mutta Hohtoa en ja tämäkin oli uusi tuttavuus. Täytynee tutustua molempiin, sen verran mielenkiintoiselta kuulostaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika hidas lukija ja kirja odotteli alkuunpääsyä, kun ajattelin lukea ensin tuon ykkösen. Se tulikin sitten elokuvana ja katsoin sen. Eihän elokuva tietysti koskaan ole kirjan veroinen ja yhtä kattava, mutta sain alkujuonesta sen verran kiinni, että päädyin lukemaan tätä.

   Poista
 2. Tämäpä kiinnostavaa, en tiennyt, että Hohdolle on jatkoa. Stephen King on mestarillinen tarinanpunoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin odottanut erityisen hyytävää jännitystä loppua kohti, mutta lopussa olikin yllättävä käänne.

   Poista
 3. Steven Kingin kirjat ovat kyllä jänniä, ja Hohto oli aika jännä leffakin. Minäkään en tiennyt että sille on jatkoa.,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohto oli elokuvana sellaista roiskimista ja isähahmon ympärillä pyörimistä, että en suorastaan tykännyt siitä. Kirja olis varmaan ollut parempi.

   Poista
 4. King ei kuulu minun luettaviin, vaikka luen paljon dekkareita.
  Nyt on kesken Eeva Litmasen Surun suitsima suku. Yllättävän mielenkiintonen, vaikka otin ihan sattumalta sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan mielenkiintoista tuokin. Välillä osuu tosi hyvä kirja ihan sattumalta käsiin. Muutenkin moni luettu kirja on ihan ok, mutta se mieleenpainuvin ja parhain antaa aina odotella itseään. Sen jälkeen muut ovat taas hetken vain ok luettavaa. Tosi hyvän kirjan muistaa vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

   Poista
 5. Enpä tiennyt minkään, että Hohdolle on jatkoa. Nuorena luin monta Kingiä. Kirjoista tehdyt leffat ovat melkein pelottavampia. Muutama viikko sitten telkusta tuli Uinu, uinu lemmikkini, joka sai kylmät väreet selkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas tämä kirja nyt salaa päästy julkaisemaan, kun niin moni nyt sanoo, että ei tiennyt ;D
   Uinu, uinu, olen joskus nähnyt elokuvan, mietin, että olenkohan lukenut kirjankin. En enää muista. Aika pelottavaa. Siksi mietin, että luenko tätä vai ei, mutta tämä ei oikeastaan ollut samanlainen.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!