perjantai 2. heinäkuuta 2021

Mansikkapipot

Kiitos kaikille osanotoista ja viesteistä. Elämä on ollut jotenkin pysähtynyttä. Kirjoittaminenkin on tuntunut vaikealta, varsinkin aloittaminen.  

Käsityöt ja etenkin neulominen, ovat olleet minulle aina stressin karkoittamiseen sopiva keino.  Arki unohtuu ainakin hetkeksi.  Olen myös lukenut tavallista enemmän.  Mikä olisi mukavampaa, kuin mansikkapipo? Tai se,että joku pitkästä aikaa toivoo jotain. 
Yhtä pipoa mukavampi on tietysti 2 pipoa!  
Myssykät ovat pienille, 7kk ja 2 vuotta ikäisille tyttösille.  
Toiveena oli kesäpipo, mansikkainen. Langaksi löytyi  Novitan Cotton soft. Valkoinen lanka on kotoa löytynyttä puuvillalankaa.  Langankulutus pienemmässä 35g ja isommassa 45g.  Puikkosuositus 3½-4, mutta käytin kokoa 3. 


Mallia etsiskelin netistä ja vastaan tuli kaksikin, jotka ovat eri lehdissä, jotka minulla sattui olemaan kotona. Päädyin Kauneimmat käsityöt 3/2008 -lehdestä löytyneeseen.  Vaihtoehtoina oli rullareunainen tai joustinneulereunainen. En oikein innostunut kummastakaan. Joustin löystyy aina puuvillalangan kanssa ja rullasta en tykkää.  Muistin tehneeni omille lapsilleni  alla olevan kuvan mukaisia myssyjä. Niissä on tuo nyöri alareunassa, eikä haitannut yhtään, vaikka hattu olisi ollut vähän iso.  Mietin jo sitäkin, etttä tekisin tällä mallilla punavihreän pipon.  Lopulta kuitenkin lehden malli voitti. Tästä alemmasta pipomallista otin nyt vain tuon nyöriosuuden mansikkapipoihin. 
Tämän mallin ohje löytyy Novita 2/ 1992. Olen tehnyt nuo vuonna 2012.


Ohjeessa oli käytetty ohuempaa lankaa ja puikkoja. Tein ensin tuon pienemmän, että näin minkä kokoinen tulee eri paksuudella.  Pienempi on tehty pienimmällä ohjeella (5 vaihtoehtoa) ja isompi keskimmäisellä koolla. 


Merri himoitsee aina pääsyä naapureiden puolelle. Mikä ilo ja onni oli viimein päästä naapuriin. Piti tutkia pihan paikkoja. Parhaaksi osoittautui tämä kivi. 

Voitaisko me mamma viedä tämä kivi meille? Jooko, jooko??  


Gizmo tyytyi katselemaan kauempaa, mutta ei väistänyt, vaikka Merri kävi haistelemassa senkin kuonokarvat.  Gizmo näyttää aina yhtä iloiselta ja ystävälliseltä. 


Järjestelyt ja suunnittelut ovat ihmisen kuoleman jälkeen valtavan runsaat.  Lisäksi niistä ei tiedä kunnolla, eikä kukaan opasta.  Äipän kanssa mietittiin, että olisipa hienoa, jos iäkkäiden ihmisten hoitopaikoissa olisi antaa jonkinlainen tiedote, miten pitäisi toimia.   Hoito oli isänkin tapauksessa kiitettävää, sitä en kiellä.  Sen sijaan 
odotimme turhaan hautauslupaa useamman päivän. Hautaustoimistoon voi mennä ilman lupiakin.  
Hautaustoimistossa sen sijaan on töissä henkilöitä, joilla täytyy olla todella laaja tietopohja asioista, jotka täytyy hoitaa ja miten asioita kannattaa hoitaa.  

Tilannetta ei helpota yhtään se, että korona on taas röyhähtänyt, ja meidänkin kaupunkimme on julistettu uudelleen kiihtymisvaiheeseen.  Turhan aikaisin lopetettiin sulut ja rajoitukset.  Loppukesä onkin sitten taas selvä siltä osin.  Töissäkään ei päästä maskeista ikinä eroon. Varmaan pidetään vielä vuosi sen jälkeen, kun viimeinen korona on todettu.  Pessimisti ei pety -sanonta kuvailee tämän hetken fiiliksiä. 

Kiitos vielä kerran teille kaikille, olette minulle tärkeitä, vaikka en olekaan teitä koskaan nähnyt 💖

35 kommenttia:

 1. Mansikkamyssyt tuo aina muistot mieleen. Kivat myssyt lapsukaisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkamyssy taitaa olla lastenpipoaiheena ikuinen :)

   Poista
  2. On se. Tein ysärillä satoja mustikoita ja matskuja.

   Poista
  3. Satoja..? :O
   Mahtoi maistua jo aika puulta ;D

   Poista
  4. Ei. Sarjatyöskentely on ihan ok.

   Poista
 2. Olipa kiva sattumus että sinäkin olet neulonut mansikkamyssyjä muiden lisäksi.
  Osanottoni isäsi poismenon johdosta. Se on jokaisen meidän osa, luopua vanhemmistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Just sain julkastua, kun näin sinun otsikkosi tuola sivussa :) Mansikka on kesän hitti!
   Kiitos. Pitä paikkaansa. Tuo on aina niin kova muistutus elämän lopullisuudesta ja kaiken tyhjyydestä. Päinvastainenkin järjestys on koettu ja se oli vielä paljon rankempaa.

   Poista
 3. Suloset mansikkamyssyt!
  ja tuo nauhajuttu ,on erikoinen,tosi hyvä idea:)
  valko/sini-pipot malli myös kaunis:)
  voi Merri miten huomaamattomaksi :)jäätkin kiven päällä....hoksaako kaveri Sinua?
  Suloinen koirakaveri;)
  Tuohon omaisille annettavaan kirjaseen,vois liittää kaikki tärkeät virastot,puhelin numerot.ym.
  ..viheliäinen korona:(
  Kiitos Sartsa Sinulle,kun olet siellä.
  Lämpimin halauksin Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen melkein ostin lootan mansikoita, mutta sittenkin jätin vielä väliin. Toivottavasti ei lopu ennen kun heräilen.
   Joku siisti, virallinen ohjeistuspaperi ei olis ollenkaan pahitteeksi. Hoitajat tietää kyllä hoitamisesta, mutta ei välttämättä ollenkaan sen jälkeisistä tapahtumista, jos ei satu olemaan omakohtaista kokemusta. Lisäksi moni asia on hoitajille niin itsestäänselvää, että ei aina hoksaa sanoa ääneen.Tämän huomaan omassakin työssä monesti.
   Kivi oli mukavan lämmin ja tasainenkin paikka. Meidän pihasta selvästi puuttuu moinen ylellisyys! Merri ja Gizmo tulee kyllä toimeen, mutta Gizmo pitää ehkä tyttömäisyyttään hieman hajurakoa Merri -poikaan :)
   Voimaterveiset sinullekin Liisa!

   Poista
 4. Kyllä onkin nättejä nuo mansikkapipot, itse en ole vielä pipoja alkanut tekemään - olen ainakin vielä tähän asti pysytellyt noissa villasukissa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Minullakin taas villasukat työn alla.

   Poista
 5. Kivat mansikkapipot, joista tuli mieleen, että mitenköhän muut marjat ja hedelmät toimisivat? Vesimelooni? Sitruuna? Vadelma?
  Osanottoni isäsi poismenosta! Olen täysin samaa mieltä, että pitäisi olla joku kaikenkattava ohjekirja omaisensa menettäville. Siihen kun liittyy niin paljon kaikkea - ei ollut tullut ennen isän lähtöä mieleen esimerkiksi puhelinliittymän sulkeminen, lehtitilausten peruminen jne. Voimia!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan muitakin hedelmiä tai marjoja vois pipouttaa 😊
   Joku sellanen check -lista ois hyvä mistä vois ruksata kun homma on hoidossa. Hautaustoimisto on kyllä todellinen monitoimitoimisto.

   Poista
 6. Aivan mielettömän suloiset nuo mansikkapipot.
  Jaksamisia❤️Omaisen poismenon jälkeen on raskasta kun on paljon järjestelyitä, herkkään aikaan.
  Ihana Merri ❤️🐈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuisille on kiva neuloa, kun ovat suloisia pipoken kera tai ilman. 😊
   Äipällä on suurin työ, kun on kaikki pankkiasiat ja muut. Yksin olis vielä puolet rankempaa. Eiköhän nää tästä asia kerrallaan etene.

   Poista
 7. Söpöjä pipoja kaikki. Mansikkamyssyt ovat aina olleet lasten mieleen. Vaikka olen huono virkkaamaan, tyttärelle virkkasin kesämyssyjä valkoisesta puuvillalangasta. Nauha on niissä kätevä.
  Kuolleen omaisen jälkeen on valtava määrä asioita hoidettavana, eikä ainakaan minulla ollut omakohtaista kokemusta tai tietoa, miten olisi pitänyt menetellä. Googlettamalla löytyi ohjeita, joista oli toki vähän apua, mutta moni asia olisi ollut helpompi jonkun kädestä pitäen neuvomalla. Kuolintodistuksen saamiseen meni muistaakseni useampi viikko, mutta hoivakodin lääkäri järjesti hautausluvan muutamassa päivässä. Se oli hautaustoimistolle tärkeä paperi, jota ilman tehtävät eivät lähteneet käyntiin. Hautaustoimistosta saimme asianmukaista tietoa ja ohjeita, mikä helpotti järjestelyjä. Samalla piti käynnistää perunkirjoitus, joka on ollut oma opiskelun paikka. Varsinkin sukuselvitysten ja virkatodistuksen saamiseen meni viikkoja, kuten mediassakin on uutisoitu. Jouduimme anomaan perunkirjoitukselle lisäaikaa juuri sukuselvitysten viipymisen vuoksi.
  Meidän tilannettamme helpotti hieman se, että vanhempien hoivakotiin muuton vuoksi olin jo valmiiksi irtisanonut lehtitilauksia, sähkösopimuksia ja vakuutuksia. Perunkirjoituksessa, osituksessa ja perinnönjakosopimuksessa käytimme lakitoimistoa. Ihan jo siksi, että yksi kuolinpesän osakkaista ei halua olla missään tekemisissä muiden kanssa ja muutenkin toimii vastahankaan ihan kaikessa.
  Kaiken surun keskellä on todella raskasta pyöritellä papereita ja etsiä tietoa. Kyllä siitä selviää, mutta aikaa siihen menee. Voimia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läheisen kuolemassa on tosi ikävää myös tuo selvittely peruista. Niin monesti on hyvissäkin väleissä olleet henkilöt päätyneet välirikkoon.
   Onneksi tuo hautaustoimisto on oikein monitoimiapuri. Siellä hoituu vainajan kuljetukset, hautakiviasiat, siunaustilaisuuden varaaminen, sielunkellot, arkut, uurnat, kukat, lehti-ilmoitus, pitopalvelu, perunkirjoitus ja varmaan jotain jäi vielä sanomattakin.
   Muistan kyllä, kun sinä tuskailit juuri selvitysten parissa vähän aikaa sitten.

   Poista
 8. Aivan täydelliset mansikkapipot. Onneksi myssyissä ei niin muoti muutu vaan vanha ohje on käypä edelleen.
  Minä olen jollain osastolla joskus nähnyt ohjevihkosen, miten toimia kuolemantapauksessa. En ajatellut asiaa sen enempää, kun ajattelin sen olevan yhtä itsestäänselvä kuin jotkin neuvolan ohjeet. Eipä siis ollut. Käytännön asioissa riittääkin puuhaa ja kaikenlaisten paperien keräämistä ja niin edelleen. Ajattelen sinua lämpimästi ja toivon voimia kaikkeen meneillään olevaan ja edessä olevaan.
  Jännä, miten kissa löytää lämpimät paikat ja tähystyspaikat, vaikka sitten kuumalta kiveltä. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut neuleet tuntuu onnistuvan kerralla,kun taas aika moni menee niin kuin menee 😁
   Aika monella varmaan ihan arvuuttelua tuo jälkityö. Siisti ohjepaperi olisi ihan paikallaan. Ei kaikkea älyä edes alkaa kysellä siinä tilanteessa.

   Poista
 9. Hienot mansikka-pipot! Voimia edelleen kaikkeen tarvittavaan!

  VastaaPoista
 10. Voimia sinulle surutyössäsi. Kuoleman jälkeen on todellakin paljon asioita, jotka tulee hoitaa ja kun ne tulevat esiin ensimmäistä kertaa ja keskellä pahinta surua, tuntuu ettei niistä selviä. Tällainen oli tilanne minulle kun tyttäreni kuoli. Meille sattui onneksi todella hyvä hautaustoimisto, joka kertoi hyvin yksityiskohtaisesti mitä pitää tehdä ja teki jopa joitakin juttuja puolestani. - Ihanat pipot olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, että harvoin tulee tarve näitä asioita selvitellä. Meillä on myös yksi lapsi kuollut ihan pienenä ja se aika meni vähän sumussa kaiken osalta. Mitään peruja ei tietenkään tarvinu selvitellä. Muistan vaan, että arkku oli niin pieni, että vietiin sitä omalla autolla ja mies kantoi sen hautaan. Sitä muistan ihmetelleeni, että kaikki oli ihan kamalan kallista.
   Voimia sinullekin. Läheisen menettämisen jälkeen suru on aina silloin tällöin läsnä, vaikka aikaa kuluuki.

   Poista
 11. Ihania pipoja! Siinä sulle onkin työtä, kun haet sopivan kiven Merriä varten :)
  Voimia Sartsa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin syödä nyt aluksi ainakin reilusti kaurapuuroa, että voimat kertyy. Muuten voi olla tekemätön paikka tuollaisen kiven nouto ;D

   Poista
 12. Voi,että nuo mansikkapipot on syötävän ihania🥰
  Tsemppiä ja voimia surutyöhön ja järjestelyihin.
  Kolme vuotta sitten kun äitini nukkui pois..putosin aivan tyhjän päälle,että mitä minun pitää muistaa tehdä ym.
  Mutta onneksi sain hyvät neuvot hautaustoimistolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkaiset sopii hyvin kesäiseen menoon :)
   Hautajaisjärjestelyt tulevat niin harvoin vastaan, jos koskaan (kai näinkin voi käydä?), että kukaan ei ole varmaan tietoinen mitä pitää tehdä. Onneksi apu löytyy kaikenkattavana hautaustoimistosta.

   Poista
 13. Ihastuttavat mansikkamyssyt! Tuollaiset olisikin mukava tehdä pikkuväelle, kun vielä täällä mansikkakaupungissa asutaan=)
  Kyllä juu on niin paljon tekemistä ja huolehtimista kun ihminen menehtyy. Olimme myös viime syksynä saman asian äärellä kun anoppi nukkui pois. Ei sitä ollut tullut aikaisemmin edes ajatelleeksi että mitä kaikkea on huolehdittavana. Sellainen mainitsemasi tiedote olisi ehdottomasti hyvä idea! Voimia ja jaksamista sinne arkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka on tähän aikaan vuodesta varmaan kiva näky kenen tahansa päässä. Pian siirrytään sitten mustikkaan ;)
   Hautaustoimisto on hyvä paikka tiedottaa asioista, mutta jo sitä ennen olisi hyvä olla joku yksinkertainen tiedote siitä, mitä nyt pitäisi tehdä ja minne mennä. Tuskin kukaan on "ammattilainen" näissä asioissa.

   Poista
 14. Todella ihania kesäpipoja. Etkö suostunut tuomaan kiveä Merrille vaikka toinen noin kauniisti pyysi ;)?

  Hirvittävästi voimia päiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suostuin kyllä ja ehdittiin jo aloittaakin, mutta naapuri kielsi! Sanoi, että sen paikka on just siinä!

   Poista
 15. Saman huomasin aikoinaan äidin kuollessa, että paljon jää järjestettävää jälkeenjääville, ihan maallisia asioita siinä surutyön ohessa. Mutta hautaustoimisto on kyllä paikka, jossa osaavat auttaa monessa asiassa ja sitä osaan nyt suositella muillekin, jos kysytään neuvoa.
  Suloisensyötävät mansikkapipot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei osattu ensin mennä tuonne toimistoonkaan, kun luultiin, että pitää ensin olla se hautaustodistus, joka tuntui kestävän aika kauan ja järjestelytkin tietysti lykkääntyivät. Sitten se nainen siellä toimistossa sanoi, että ei sitä tarvitse heti olla, kun se on kuitenkin tulossa.
   Pankin ja muiden selvitysten kanssa on vähän mutkikasta tuo homma. Riippuu siinäkin, että kuka siellä langan toisessa päässä vastaa. Yhdelle homma on vaikeaa ja toiselle selvää pässinlihaa.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!