tiistai 6. heinäkuuta 2021

Pukija

 Luettu: 

Mustonen Enni: Pukija

Otava 2020Syrjästäkatsojan tarinat ovat edenneet jo 8 osaan (9. osa on minulta vielä lukematta)

Edellinen kirja päättyi vahvasti Idan -mumman tyttäreen, eli Kirstiin, ja hänen elämäänsä.  Tässä kirjassa kertojaksi ja päähenkilöksi on nostettu hänen tyttärensä Viena. Sota on jo ohitse ja elämä jatkuu. Ida -mumma ja Ilmari elävät onnellisesti yhdessä. Kirsti -äitikin on löytänyt itselleen uuden rakkauden sodan alussa kuolleen Iivon jälkeen. Hänen adoptoimansa Ilpokin on ehtinyt jo kymmenvuotiaaksi. Viena on etsinyt omia polkujaan, viettämällä  Englannissa reilun vuoden kieltä oppimassa. Ensimmäinen oikea romanssikin on takana.   Kotiin on mukava palata, mutta töitä olisi löydettävä.  Vienan ja äidin välit ovat ajoittain kireät, eivätkä äidin neuvot ole aina mieleen.  Viena päätyy ystävänsä tuella Suomen Filmiteollisuuden ompelijaksi/ pukijaksi.  Työ vie mennessään ja täyttää lopulta koko elämän.  Viena muuttaa kotoakin pois, päästääkseen helpommin töihin.  Asunnoksi löytyy kohtalon ohjaamana sama asunto, jossa Idakin on viettänyt nuoruutensa onnellisimpia aikoja. 

Viimein Viena väsyy jatkuvaan työntekoon ja irtisanoo itsensä. Uusi työ antaa odottaa itseään, mutta löytyy lopulta erikoisella tavalla. Viena palkataan Suomen neito -kiertueelle pukijaksi ja siitä voittajan kanssa Amerikkaan Miss Universe -kisoihin. Kiertue avaa hänelle aivan uuden mahdollisuuden elämässä.  Pienen odottelun ja väliaikatöiden jälkeen Viena pakkaa tavaransa ja lähtee töihin Amerikkaan, 20th Century Fox -yhtiön pukijaksi. 

Uusi elämä johdattaa kohtalonomaisesti Vienan tutustumaan Johniin, sodanaikaiseen Jonathaniin, jonka Kirsti ja Iivo olivat pelastaneet varmalta kuolemalta. 

Kirjassa vilahtelee taas huima joukko tunnettuja henkilöitä, kuten Toivo Särkkä, Marilyn, Armi Kuusela, John Blume, Tabe S,  Tapio Rautavaara, Tauno Palo,  Aku Korhonen,  Mae West, Olavi Virta, Armi Ratia.... 

Sodan varjo väijyy vielä ihmisten yllä ja kylmän sodan kausi on alkanut.  Vanhemmat ihmiset elävät omaan totuttuun tapaansa ja ovat hämmentyneitä uudistuksista.  Kirstiä kuvailtaessa on jotenkin hämmentävää, miten vapautuneesta ranskanmatkaajasta ja muotimaailman tekijästä on yht´äkkiä tullut niin kireä ja tosikko.  Tulee mieleen, onko hänen isänsä sukuperintö aiemmissa kirjoissa kuvailtujen sisarten puolelta kuitenkin periytynyt.  Eletty elämä on jättänyt jälkensä.  Ida -mumma tuntuu olevan ainoa, jolla on ikuinen selviytymisvaisto.   Sarjan kirjoissa vaihtuva päähenkilökerronta on jotenkin hämmentävää. Juuri, kun kuvittelee lukevansa, mitä päähenkilön elämään nyt kuuluu, on kertoja muuttunut toiseksi. Menee hetki, että pääsee taas tarinan sisään. 

Tämä kirja on yhtä mukaansatempaava, kuin sarjan muutkin osat. 

20 kommenttia:

 1. Tuo pitäisi taas lukea ! Olenkohan lukenut kaikki muut siihen astiset..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuo yksi vielä tämän jälkeenkin. Jos ajanlaskua kulkee tuota vauhtia eteenpäin, niin loppuvat aiheet kesken ;D Nyt oltiin jo 50 -luvulla.

   Poista
 2. Olihan tuo hyvä lukea, ainakin vähän toisin silmin katselee vanhoja elokuvia, kun luki millaista on valmistella niiden pukuja. Vaikka mielikuvituksen tuotettahan on tietysti. Olen kai lukenut kaikki Enni Mustosen kirjat ja osan useaan kertaankin, enemmän tykkäsin niistä "alkupään" kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti näissä saa ikään kuin silmät eri aikakausiin ja vaikuttajiin. Aika suppeaahan tämä on kun pääosin etelä-Suomessa pyöritään. Aika paljon ihmiset matkustivat ulkomaille, jos näihin tarinoihin on yhtään uskomista. Kirjailija on kyllä perehtynyt kuhunkin aikakauteen hyvin.

   Poista
 3. Seems like a good book!!I adore the dress:))When female was female and men men :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nowadays you can be both and wear what ever you want ;D

   Poista
 4. Muistan aikaisemman postauksesi tuosta kirjasarjasta, ja tosi mielenkiintoiselta kuulostaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä on pakko lukea aina vaan eteenpäin, vaikka välillä tulee vähän paikallaankulkevia tekstipätkiäkin :)

   Poista
 5. Olen joskus pyöritellyt käsissäni näitä Enni Mustosen kirjoja Citymarketissa ... on varmaankin hyvää luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ensikosketukseni näihin löytyi kirppikseltä, sittemmin kirjastosta.

   Poista
 6. Luettu on. Nyt jonotan jatko-osaa kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit! Minunkin täytyy laittaa seuraava osa jonotukseen. Tääkin oli niin kauan, että unohin koko jutun. Sit piti lukee "kauheella vauhilla" kun oli jo seuraava jonossa.

   Poista
 7. ..Varmasti mielenkiintoinen kirja.
  Enni Mustosesta olen lukemis ....harjoitteluni alkanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kirjat avaa muutenkin silloin eläneiden silmin oman maan menneisyyttä. On eri asia lukea tapahtumista faktaa, kuin lukea se näin elettynä elämänä.

   Poista
 8. Mustosen kirjoja olenkim lukenut,mutta tuota en olekkaan. Kiitti vinkistä. Nappasin jo tänää kaksi uutta kirja vinkkiä.🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin löysin 4 ekaa osaa kirpparilta ja sitten pitää tietysti lukea koko sarja :)

   Poista
 9. Ihana kirja! Minäkin luin tämän juuri viime viikolla loppuun. Oli kiva lueskella tätä hellesäillä varjossa istuskellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä vie mennessään. Pakko yrittää saada käsiinsä tuo seuraava osa.

   Poista
 10. Olen lukenut paljon muita Mustosen kirjoja, mutta tämä sarja on vielä kokonaan lukematta. Oiskohan siitä mulle kesäloma lukemista sitten elokuussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea, jos hänen kirjoituksistaan tykkää 😊

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!