lauantai 2. huhtikuuta 2022

Pieni lehtikatsaus

 Kissakiintiökuvat heti alkuun: 

Merri opettamassa Frodoa lakananvaihtopäivän iloihin.



Helposti näyttti alkuihmettelyn jälkeen käyvän. Merri näyttää miettivän, josko lakanan reunat voisi nyt sulkea tiiviisti ja poistua paikalta 😁


Nappasin muutaman kuvan uudesta lehdestä  (ilman mitään kaupallista yhteistyötä).  Siitä löytyy paljon ohjeita ja  kirjoituksia erilaisista aiheista, kuten tulevasta vappusukka -kalista, neuleretriitistä, matto-calista jne.   On myös pitkä juttu neulomisen aiheuttamista positiivisista asioista, kuten sosiaalisuudesta, rentoutumisesta, aivojen työstämisestä.  Tämänhän me kaikki neulojat jo tiedämmekin 😉 Mukavaa, että aivotutkija Minna Huotilainen on päässyt samaan johtopäätökseen. 

Kannen lyhythihainen kaarrokeneule on yksi suosikeistani. Malli on Louna ja suunnittelija Sisko Sälpäkivi. Neule houkuttelee kokeilemaan, mutta jään taas miettimään, milloin tällaista paitaa käyttäisin. Kaapissa on jo aika monta neuletta käyttämättä. Harmi 😕 Pidän silti mielessä tämän mallin. 


Alakuvan sukat (suunnittelija Heini Perälä) näyttävät mielenkiintoisilta. Värien vaihtelukin onnistuu.  Lanka on Venlaa.   En ole varma, onko varastossani kaikkia värejä (tai soveltuvia) riittävästi, joten jätän hautumaan. En haluaisi ostaa lankaa sukkiin, jotka tekisin vain oman kokeilun takia.   Pitänee katsastaa lankatilanne. Ehkä kätköistä löytyisi jotain vastaavaakin lankaa. 


Tässä pitkässä neuletakissa  (Lea Petäjä) on juuri sellainen perusmalli, josta tykkään.  Takki on neulottu  Merino DK:sta, joten ei varmaan ole karheakaan. Lankakarttaa ei tässä numerossa ole, joten muista väreistä ja ohjeistuksista en nyt osaa sanoa.   Tarkempaa ohjetta löytyy tietenkin lehden ohjeosiosta, jos malli hyppää puikoille. 


Retrohatut  (Minttu Wikberg) ovat mainion näköisiä 😀 Jopa värit ovat  entisajan hattujen näköisiä.  Muistan nähneeni vastaavia, aitoja versioita joskus lapsena, ainakin jonkun hattuhyllyllä, jos ei nyt ihan käytössä. 


Alakuvan bolerotyyppinen virkattu takki (Lea Petäjä) ei ensin kiinnittänyt huomiotani ollenkaan.  Nyt kuvia katsellessani osui ohjesivuilta kyseinen malli eteen ja ihmettelin, missä mallissa on tuollainen neliö selässä.  Vasemmanpuoleisessa kuvassahan sitä ei tietenkään näe, mutta myöhemmin tuli vastaan tuo oikeanpuoleinen kuva. Siinäkään ei kuviota kunnolla näy, jos ei tiedä, mitä katsoo.  Mielenkiinto heräsi!  Tätä täytyy ehkä joskus kokeilla.  


Alla oleva hattu on ehdottomasti suosikkini koko lehdessä! Näitä aletaan kuulkaas tekemään kaikille ystäville ja sukulaisille!


Paikallisessa sanomalehdessä oli niin sattuva napakka, että nappasin siitä oikein kuvan.  Teksti on "osuva" osittain siksi, että olen itse ollut pitkällä sairaslomalla viime aikoina.  En minä tästä kommentista niinkään välitä, tai koe syyllisyyttä, mutta tuo viimeinen lause on niin hassu. Puutukaa näihin!   Nyt ei muuta kun kaikki puutumaan ja toivottavasti puudutte hyvin ennen varsinaista toimenpidettä! 😂


Hoitajalakko on meneillään ja asiasta ollaan varmaan montaa mieltä, niin kuin saakin olla.  Suurin ongelma alalla on ollut jo pitkään valtava työvoimapula ja ihmisten katoaminen alalta.  Työn arvostuksen nostoon ei ole mitään keinoja näyttänyt löytyvän, joten lakko on paikallaan.  Jokainen kuitenkin toivoo, että tulee hoidetuksi, mikäli hoitoa tarvitsee.   Hoidot ovat jo pitkään olleet äärirajoilla ja varmasti osittain huonolaatuisiakin hoitajapulan takia. Tämä on ollut selvästi nähtävissä jo  ENNEN  koronaa,  ja  tuo K-tauti ei ole asiaa ainakaan parempaan suuntaan vienyt. 
Lakko ei vielä täällä alueella ole voimassa, mutta parin viikon päästä se laajenee, mikäli sovintoa ei synny. Itse aloin ahdistua siitä, että olen ihan eri liitossa (jonne uran alkuvaiheessa ajauduin), eikä liittoni ole antanut lakkotukea hoitajille.   Näin jo sieluni silmin, miten sairasloman jälkeen palaan töihin ja muut ovat lakossa.... 😡
En olisi vielä jokin aika sitten uskonut vaihtavani liittoa näin monen vuosikymmenen jälkeen, mutta nyt se on tehty. 
Nyt sitten vaan odotellaan, miten yhteiskunta kyykyttää hoitajat takaisin töihin pakkolailla.   Onneksi monessa paikassa on jo suunniteltu hoitajien tuomista ulkomailta. Näin tulevaisuuden hoitotyöt tulee tehtyä. Robottejakin voisi lisätä. 

Pahoittelut, jos pahoitin jonkun mielen viimeisellä aiheella.  

Nyt lähden neulomaan, koska sillä on niin selkeä stressiä tasoittava vaikutus! 😍

29 kommenttia:

  1. Et pahoittanut ollenkaan, samoilla linjoilla ollaan. Ja täytyy sanoa, että repesin tuon lehtikirjoituksen takia; ihan sympatiasta sinuakin kohtaan:):)
    Lakananvaihtopäivät ovat vain niin huippuja, kuten myös sängynpetaushetket. Mutta apua, miten samanlainen maku meillä on; ihan samoja kudottavia/neulottavia olen katsonut ja enpä minäkään älynnyt, että tuossa virkatussa jakussa oli tuollainen selkämys. Jos teet tuollaisen hatun, voisin ostaa sellaisen sinulta; sopisi niin minun päähäni ja olotilaani;):)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielipiteet ovat vapaat, vaikka puudutus olisikin ei-toivottu lopputulos :)
      Paljon on hyviä malleja, mutta jostain syystä ei vaan enempi napannut. Viime aikoina on muutenkin ollut jotenkin hankala valita neulottavia malleja. Sitten olen vaan päätynyt johonkin. Mikä sattuu osumaan silmiin ensimmäisenä.
      Tuon virkatun jutun voisi tehdä jostain värillisemmästä langasta ja selkäneliön vaikka eri väristä, kuin muut osat.
      Taitaa tuo hattu jäädä vaan haaveeksi :)

      Poista
  2. Kyllä tuo hoitajien aihe on hyvä nostaa esille, tosin ei asia missään piilossa ole tähänkään asti ollut. Lakko huolestuttaa, mutta se pidetään täydestä aiheesta. Toivottavasti palkat ja hoitajapula saadaan kuntoon!
    Voi noita poikia, ihan selvästi on Frodo nyt sisäistänyt tuonkin tehtävän :-D
    Katselin samaa Novita-lehteä kaupassa, mutta jäi hyllyyn, vaikka kansikuvan neule on ihana. Mutta harmittaa, kun monta aiempaakin neulelehteä ja -kirjaa on vielä korkaamatta. En halua ostaa uusia, kun vanhoissakin on vaikka kuinka kauniita kaarrokkeita sun muita. Lisäksi tuossa oli vähän liian monta virkkausmallia, kun en niin virkkaamisesta välitä, enkä virkkuun jäljestäkään, neulepinta on minusta kauniimpaa. Heh, minulla on tuontyyppinen retrohattu, ostin sen joiltakin markkinoilta joskus! On kyllä hyvä kesällä, kun on vähän liertä, ettei aurinko porota päähän pihatöissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kauanhan tästä hoitajapulasta on jo puhuttu, eikä mikään ole muuttunut. Päinvastoin.
      Minäkin virkkaan harvoin. Se on kädelle ja niskallekin paljon raskaampi laji. Neulotusta tulee myös jotenkin kevyempää.
      Kyllähän noita mallilehtiä on kertynyt... Yritän hiljalleen hävittää vanhemmasta päästä, kierrätykseen.

      Poista
  3. Minua jäi kiinnostamaan tuo virkattu hattumalli Novitan uudesta lehdestä. Malli on lastenkokoa, mutta varmaan saisi muokattua isommaksi. Langatkin löytyvät ihan omasta takaa.
    Asiaa kirjoitat hoitoalan lakosta. Eivätkö päättäjät osaa laskea kuinka paljon alalta poistuu koulutettua henkilökuntaa ja kysyä miksi näin? On hölmöläisten peiton jatkamista, että hoitajia tuodaan muualta samalla kun omat koulutetut pakenevat joko paremmin palkattuihin töihin muualle tai kokonaan alalta pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tuon tyylisen hatun voisi tehdä ihan kuvankin perusteella? Vai saako näin sanoa, kun on juuri esitellyt lehden mallia ;D
      Jos ei palkkoja voi nostaa, niin sitten on alettava hiljalleen miettiä, mitä palveluja aletaan ajaa alas, kun ei ole enää tekijöitä. Potilaaksi/ asiakkaaksi/ asukkaaksi päätyminen ei takaa hyvää hoitoa nytkään, vaikka niin kuvitellaan. Hoitajan ammattietiikka on tiukoilla käyntejä lyhentäessä ja juoksutöitä tehdessä. Työajat on myös määritelty, mutta miksi niitä ei sitten kukaan kunnioita. Ei kai kukaan halua olla kuukausikaupalla ylitöissä. Sitten on vielä tuplavuorot erikseen. Huonostihan tässä taas tulee käymään. Pessimisti ei pety ;)

      Poista
  4. Hyvin sujuu lakanoiden vaihto, kun on noin reippaat apulaiset paikalla. Nuo kukkasukat ovat oiva jämälankatyö, koska kaikki kukat ja lehdet voi tehdä eri värisiksi. Vanuttuneella villasukalla oli vähän vastaava sukkamalli muutama kevät taaksepäin. Lehtikatsauksesi oli yhtä inspiroiva kuin ennenkin, onneksi nyt paastonaika estää ryntäämästä kauppaan ostamaan lehteä… Tsemppiä lakkoon! Minä joudun suojelutyöhön ensi viikon lakossa. Pöh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika nopea saa olla, tai valita lakanvaihtoajan kissojen nukkuessa, jos haluaa sileät, mylläämättömät lakanat sänkyyn ;D
      Suojelutyötäkin teetetään kuulemma enemmän, kuin tarvetta oikeasti olisi. Jossain väitettiin jopa, että nyt on henkilökuntaa enemmän töissä, kuin normaalisti ;D Ja sitten vielä media kärjistää tilannetta omilla kommenteillaan. Huh huh! Ei pääse vielä eläkkeellekään...

      Poista
  5. Ihanat Merri ja Frodo:) Kivoja töitä tuossa lehdessä, tuo bolero näyttää kivalta, ja hattu ihan huippu! ;)
    Oikein hyvää viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskan näköistä, kun tunnetuista vanhoista, tai uusista asioista tehdään neulomalla tai virkkaamalla erilaisia muunnoksia, kuten nuo hatut :) Olen joskus nähnyt jenkkikassinkin virkattuna. Oliko se saman aikakauden tuote ehkä, en muista.
      Aika tuntuu menevän tosi nopeasti, kun nyt ollaan jo huhtikuussa.

      Poista
  6. Ihana kissa! Kiva kun kirjoittelit Novitalehdestä. Täytyypä muuten itsekin tehdä perinteinen Novitalehtipostaus, se onkin jäänyt hieman muiden jalkoihin. En käsitä, kun hoitajien työoloista on puhuttu ainakin 10 vuotta että miten tässä ei olla edelleenkään saatu niitä kuntoon. Sairaanhoitopiirien johdot vaihtoon niin jospa tulisi muutosta! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdistä syntyy jokaisella omannäköinen postaus. Kiinnostuksen kohteet vaihtuvat itselläkin, jos alkaisi joskus myöhemmin lehteä tutkailemaan uudelleen.
      Jossain tuo hoitoalan suunnittelu on pielessä, kun ollaan tähän tilanteeseen päädytty. Lukuisista pyynnöistä ja varoituksista huolimatta, ei tilannetta ole saatu korjattua ja vaikuttaa, kuin ei kukaan edes yrittäisi. Varmasti ihan hyviäkin suunnitelmia tehdään organisaatiossa, mutta niiden lopputulos ei näy suorittavalla tasolla. Siihen ei muutosta ole tullut. Kuka haluaisi olla työssä, jossa työaika on jotain ihan muuta kuin toteutunut työaika jatkuvasti, kun olet ensin juossut päivän työt kieli vyön alla? Ihmisiä pitäisi hoitaa ja lopulta sen ihmisen kohtaa juuri se suorittava taso ja kiireisyyden selittely jää sinne, jatkuvasti. Paha olo huonoista asiakaskohtaamisista seuraa päivästä toiseen.
      Siihen pakkolakiinhan tämä taas taitaa tyssätä tälläkin kerralla. Mikään ei muutu...
      Kiitos kommentista!

      Poista
  7. Kyllä hoitoalalla työskenteleviä on kyykytetty tarpeeks kauan. Palkkaus kuntoon, jos sillä sais alalle tekijöitä, lisäkädet on tarpeen joka paikassa.
    Lierihatut on hauskoja, niihin löytys ainaki jämälankoja. Minulla on yhtenä kappaleena neulottu bolero, ihan mukava idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkkaus ensikädessä ja muu huomion kiinnittäminen työntekoon ja asiakaskohtaamisiin, niin niitä paljon puhuttuja lisäkäsiä ja käsipareja saattaa jostain löytyäkin.
      Nuo hatut ovat perinteisen näköisiä, mutta voisihan tuolla mallilla tehdä ihan jotain muutakin, vaikka satumaiset lierihatut sateenkaaren väreissä :)
      Katsoin vielä uudelleen tuota boleronmallia. Kävi ilmi, että hihat on tehty erikseen tuohon selkäosioon. Olen sellaisen yhden kappaleen boleronkin nähnyt ja malli vaikuttaa myös kivalta.

      Poista
  8. Kiva katsella lehtiä. Vaikka en oikein neulo enää, jotenkin käy henkeen, pöly tai joku muu. Niin tykkäisin neuloa.
    Olen ollut Superissa yli 40 vuotta. On tullut nähtyä monta aikaa. Alussa palkka oli alle 1000 MK/kk. Vähitellen se nousi ja vkl, yö- ym lisätkin nosti sitä. Koko ajan oli minimäärä töissä hoitajia, aina oli pula koulutetuista hoitajista, joskus käytettiin "ketä vain kiinni saatiin" töihin. Kunnes tuli koulutusvaatimukset. Nyt sitten olen Onneksi päässyt eläkkeelle, tosin olen ns.köyhyysrajan alapuolella oleva. Mutta näillä mennään, "hirveesti kannatti" olla nöyrä ja tehdä yötä/päivää ja tuplavuoroja yms silloinkin. Viime vuodet on varmasti vielä vaikeammat olleet.
    Toivottavasti nyt saatte palkkausta kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta olisi, jos ala saisi lisää arvostusta palkkauksenkin myötä, jos niitä hoitajia sitten saataisiin lisää ainakin puuttuvien tilalle. Silti epäilen, että ne uudet täytettävät vakanssit ovat siltikin kivan alla. Työmäärä ja vastuu kasvaa vuosi vuodelta. Perehdytys on yksi asia, johon pitää lisätä resursseja. Uusi työntekijä saa kaiken päälleen vyörynä, kun kauemmin olleet ovat saaneet samat asiat hitaasti hivuttamalla :) Varmaan ymmärrät vertauksen.
      Olen joutunut seuraamaan tilannetta sekä työntekijänä, että omaisena ja se lisää entisestään tunnetta, että pitää aina toimia ihmisen /asiakkaan parhaaksi. Siellä päässä ei pääse valikoimaan tilannetta. Jokainen haluaa kuitenkin inhimillisen ja ymmärtävän kohtelun, kun avun tarve on käsillä.

      Poista
  9. Hoitajat ansaitsevat palkankorotuksensa. Käsittämätöntä, että asiasta jahkataan vuosi toisensa perään saamatta mitään aikaan. Nyt moni huutaa kovalla äänellä, etteivät hoitajat saa ja voi lakkoilla, kun heidän työnsä on niin tärkeää. Kunpa se työn tärkeys huomioitaisiin myös palkkaneuvotteluissa.
    Mikä lie trolli tuon "puutukaa" -mielipiteen on kirjoittanut. Lintsareita on ihan joka alalla, mutta tuskin kovin mittavassa määrin. Kuka tietää, mitä syitä itse kullakin on pärjäämättömyyteen työn teossa? Kenties lintsari onkin enemmän avun kuin moitteiden tarpeessa.
    Lakananvaihto kissojen kanssa on välillä villiä puuhaa. Meillä Juuso riehui aikansa ja jäi sitten nukkumaan puhtaan lakanan alle. En raaskinut sitä poiskaan ottaa, joten illalla jatkettiin petaustyötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika uskomattomalta tuo arvostuksen puute tuntuu. Mikäli mitään ei nyt tapahdu, tulevaisuusesta tulee vielä entistäkin ahdistavampi. Hoitajia ei vaan ole ja olemassaolevakin katoaa työmäärän alle.
      Sairasloma on aina työntekijän ja työnantajan välinen asia. Jos se heidän välillään on ok, se täytyy olla ok muillekin. Kuka tahansa voi sairastua tavalla tai toisella, mikä ei muille kuulu.
      Minäkään en raaski noita lakananvaihtajia häätää pois, vaikka hommasta ei tule niiden kanssa yhtään mitään ;D

      Poista
  10. Tuo lakko on täysin paikallaan, toivottavasti saadaan oikeutta! Ihanat kisut sinulla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Toivon todella, että todellisuus nähtäisiin myös päättävällä puolella.
      Kisut auttaa jaksamaan vain pelkällä olemassaolollaan :)

      Poista
  11. Hih petaus puuhat ja lakanoiden vaihdot ovat loisto hommaa kissojen kanssa😂
    Ihania malleja neulelehdessä. Kaunis tuo bolero.
    Kyllä lakko on paikallaan ja toivottavasti saatte oikeutta. Arvostan työtänne työn määrää,vuorotyötä ym mitä kaikkea kuormitusta on niidenki lisäksi.
    Iloa alkavaan viikkoosi💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peittojen, lakanoiden, kankaiden... levittely on aivan vastustamatonta puuhaa kissojen mielestä ;D Olihan se pienenäkin kivaa maata sängyllä, kun äiti vaihtoi lakanoita. Ennen ei ollut edes pussilakanoita, vaan lakanat pölläytettiin ensin suoriksi sängylle ja niiden päälle peitto. Se jokapäiväinen lakanoiden suoraksipetaus oli kyllä tosi ärsyttävää, kun ainakaan minä en osannut nukkua niin paikoillaan, että lakanatkin olisivat pysyneet ;)
      Viikko alkaa/ jatkuu mm. saikulla ja lakon seuraamisella.

      Poista
  12. Lehti oli ensi selailulla TYLSÄ!
    Annoin ajan kulua ja nyt siitä löytyi monta mielenkiintoista ohjetta. Mielenkiinnosta valitsemiisi ohjeisiin, vain kirjoneulesukat löytyy minunkin listalta. Tuskin neulon, mutta pidän mallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehdistä harvoin löytyy heti sellaisia wau -juttuja. välillä lehti joutaa pitkäksi aikaa pois ensiselailun jälkeen, kunnes sieltä yllättäin löytyykin jotain. Ehkä sekin on jo ehtinyt muuttua, mitä oikeastaan etsii/ haluaa nähdä.
      En usko, että neulon/ virkkaan näistä nyt mitään. Kiva kuitenkin katsella uusia tuulia eri lehdistä ja kirjoista. Vanhat tuuletkin on kivoja katsella ;D

      Poista
  13. Pussilakanan vaihto on yksi ärsyttävimmistä kotitöistä, tarvitsisin selvästi siihen karvaista työnjohtoa avuksi ;)

    Kyllä hoitoalan työolosuhteet pitää saada sellaiseen kuntoon, että meillä on hoitajia tulevaisuudessakin. Minä mietin myös sitä, että riittääkö raha vai pitäisikö myös miettiä rakenteellisia uudistuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karvaisuus on avainsana kissojen kanssa lakanoita vaihtaessa ;) Karvoja ei pääse karkuun millään. Frodosta ei vielä onneksi juurikaan irtoa ja Merrilläkin pahin karvanpudotteluaika on vielä edessä. Ilmeisesti ilmat eivät ole vielä tarpeeksi lämmenneet.
      Mietin myös tuota, että rahalla saataisiin varmaan tyhjinä olevat vakanssit täyteen, mutta vakanssimäärä taitaa olla riittämätöntä silti. Nämä hyvinvointialueethan nyt käsittääkseni yrittävät tehdä uudistuksia. Tosin meillä on ollut pilottikokeiluna tämä hyvinvointialue jo muutaman vuoden ja suunta on ollut AINAKIN yhtä huono, kuin muualla.

      Poista
  14. Sukat näyttää tosiaan kauniilta. Ehkä vaihtaisin vähän kirkkaampiin väriin, jos tekisin.
    Kissat on jatkuvana ilon aiheena täällä :)

    VastaaPoista
  15. Aina kun puhutaan rahasta ja hoitajien palkankorotuksista, ilmaantuu oitis laskelmia, kuinka paljon esitetty palkan korotus tulee vuosittain maksamaan ja maalataan uhkakuvia, kuinka talous ei kestä sellaista rahan menoa. Luulisin, että rahaa kyllä riittää siihen, mihin sitä halutaan käyttää. Lehden mielipidepalstalla joku kirjoitti, ettei nyt ole hyvä hetki lakkoilla tai vaatia palkan korotusta. Koskahan se hyvä hetki mahtaisi olla. Tuskin sellaista hetkeä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olisi joka tapauksessa hyvä hetki saada alalle lisää hoitajia täyttämään tyhjiä vakansseja ja sijaisuuksia! Miten ihmeessä se sitten tapahtuu, kun apua on pyydetty jo vuosia ilman tulosta. Palkka on sitten viimeinen mahdollisuus, jolla tasoa saadaan nostettua ja alaa kutsuvammaksi.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!