perjantai 22. huhtikuuta 2022

Kässäklubi kokoontui

 Alkuun kissakiintiökuva:   Näin ne sukat valmistuvat!  Niihin on aina pakattu hyviä ajatuksia, rentouttavaa efektiä ja  lämpöä runsain mitoin. 😻💝 Ehkä myös jonkinverran kissankarvoja. 

Neulontatuolini on edelleen vetävä ilmestys olohuoneessa. Se on varattu hyvin suuren osan vuorokaudesta. 



Sitten varsinaiseen neulomiseen.  Kässäklubi on taas kokoontunut. Tällä kertaa osallistujia oli 3, sekä yksi nuorisolainen auttamassa nyyttikestien keventämisessä. 
Tutuksi tullut kuva meneillään olevista käsitöistä on alempana.  Minulla oli päättely meneillään. Se sujuu sutjakasti toisten seurassa.  Yhdellä oli keskeneräisiä käsitöitä, joista useampi eteni illan aikana useilla kerroksilla. Yksi on erikoistunut isoäidinneliöihin, joiden käyttöön annamme vinkkejä mitä villeimmillä ideoilla.  
Kässäklubi ei ole rajattu käsitöiden tekemiseen, vaan mukaan mahtuvat kaikki, joita tapaaminen kiinnostaa, myös ilman käsityötä. Ruuhkaa ei ole ollut 😁😂


Minä sain Arabia -sukkalehdestä  neulotut Petronellat pääteltyä. Lanka on 7 veljestä, jota kului arviolta n.180g (en päässyt punnitsemaan).  Valitsin tuon pienemmän koon ja päätin kärjen koossa 37-38. Kantapään ja kärjen osalta tein taas omin päin, ilman ohjetta. 
Aiempien kokemusten perusteella katsoin taas netistä, miltä nuo astiat kuvissa näyttävät ja totesin, että väri on valittava toisin, kuin ohjeessa.  Siinä tuo kuvioväri on rusehtavaa (ainakin minun silmissäni) ja astioissa enemmän punertavaa.  Oikeaa sävyä ei tuntunut kotoa löytyvän, kunnes löysin tämän. Pussissani ei ollut enää vyötteitä jäljellä, joten en ole ihan varma, onko kyseessä Lapin taika, vai Kuura sävynä (vai jokin muu?). Lienee jo poistunut valikoimista?  Joka tapauksessa langan joukossa on kimaltavia säikeitä ja ne sopivat tähän malliin kuin nenä päähän. Olipa kerrankin nappi valinta! 
Mallin on suunnitellut Marita Karlsson.
"Tuntemattoman suunnittelijan 1950 -luvulla suunnittelema yksinkertainen ja herkkä Petronella -koriste koostuu kukkien ja lehtien punaisista ääriviivoista. Pelkistetty koriste esiintyi Greta-Lisa Jäderholm-Snellmanin muotoilemissa EP-astioissa. Tuotannossa Petronella -astiat olivat vuosina 1951-1952." (lehden teksti)


Kässäklubin tärkeä osuus kahvittelu kilpailee onnistuneesti käsitöiden kanssa.  Välillä ollaan jossain kahvilassa, välillä jonkun kotona. Viimeksi mainitussa tapauksessa on perinteenä nyyttikestit, jolloin jokainen tuo jotain. 


Minulla alkaa kotona valmiiden sukkien laatikko täyttymään, mutta näille sukille löytyikin yllättäin käyttäjä 💝 
Jaloissa kuvattuna sukkien kuviointi tulee vielä paremmin esille. 


Voisin vielä mainita nuo pöydässä olevat pötköt, jotka innostuin leipasemaan.  Olen viime aikoina innostunut smarrig tv:n videoista ja napannut niistä joitain ohjeitakin muistiin.  Meni aika kauan, ennen kuin pääsin toteutukseen asti.  Minulla tuo keskittymiskyky on ollut viime aikoina vähän huono ja viimeisimmät reseptit ovat menneet ihan omille laduille, kuten nämäkin.  Eilen tein yhtä ruokaa ja nostin pakkasesta ison määrän jauhelihaa sulamaan. Aloittamisen hetkellä tajusin, että reseptissäni ei ole ollenkaan jauhelihaa....  Suunnitelmat menivät taas uusiksi, koska jauheliha oli pakko käyttää. 

Näissä tangoissa on taikinana pitsataikinamaiset ainekset: 1,3dl vettä, 5g kuivahiivaa, 5g sokeria, 250g vehnäjauhoja, 5g suolaa, 5g valkosipulijauhetta (jota en käyttänyt), 0,4dl öljyä. 

Minulla menivät mittasuhteet ohjetta kirjoitettaessa vähän pieleen tuon nesteen osalta, mutta uskoisin tuon olevan oikea määrä.  Tämän ohjeen videota en ole löytänyt korjatakseni virheeni.  Ohjeissa on käytetty usein grammamääriä, joka sotki ajatukseni ja sai miettimään, miten ihmeessä olen päässyt lääkelaskut läpi.... 

Täytteeseen tulee 250g keitettyä perunaa muusattuna, pippuria, suolaa, valkosipulijauhetta (jokainen voi kai laittaa mitä haluaa), sekä 150g juustoraastetta (tässä mozzarellaa). 
OMIN PÄIN laitoin vielä raastettua salamia ja 2 kananmunaa, syystä, jota en pysty perustelemaan 😂

Näistä piti ohjeen mukaan tulla sellaisia isoja, karjalanpiirakan muotoisia juttuja, mutta kesken homman päätin toisin ja tein kepakoita. Kaulin taikinan levyksi ja leikkasin suorakaiteen muotoisia paloja, joiden keskelle laitoin täytteen, käänsin reunat päälle ja asetin paistumaan reunat alaspäin.  Päät jäivät auki. Ennen paistoa voitelin kepakot kananmunalla ja ripottelin päälle juustoraastetta. 

Siinäpä se. Ehkä kannattaa etsiä ohje myös netistä, jos määrät jäivät ihmetyttämään 😉

Tänään iloitsen mm. teidän aiempaan juttuun kirjoittamistanne kommenteista, pyykkien kuivattamisesta ulkona (terveiset Saaripalstan Sailalle , joka tekee näin ympäri vuoden😄), sekä rauhallisesta ja aurinkoisesta aamusta 😍

Hyvää viikonloppua juuri Sinulle!

25 kommenttia:

  1. Minäkin iloitsen tänään rauhallisesta, aurinkoisesta aamusta ja siitä, että sain puuhasteltua muutaman pienen asian eteenpäin. Mm siirsin päivänsinet isompiin ruukkuihin ja vein kellon korjattavaksi kellosepälle. Neulomasi Petronellat ovat kauniit ja tuo punainen lanka aivan nappivalinta. En yhtään ihmettele, että niille löytyi käyttäjä. Päivän kiintiökissa ilahduttaa ainakin minua, kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiintiökissa nauttii ulkona auringonpaisteesta, toinen vetelee hirsiä sisällä. Siivouskiintiö ei ole vielä ollenkaan edes alkanut ;D Ei se haittaa. Päiväunikiintiö on kuitenkin täytetty.

      Poista
  2. Ei ihme että kisut viihtyvät tuossa mukavassa nojatuolissa. Onpa kiva juttu tuollainen kässäklubi, ja herkulliset tarjottavat:) Helsingissä olin aikoinaan taideklubissa, jonka järjesti eräs naapuritalon asukas, ja kokoonnuimme yleensä kerran viikossa maalaamaan.
    Todella kauniit nuo Petronella-sukat, olet kyllä niin taitava kutoja , vau:) Oikein kaunista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanhenkisessä porukassa on kiva touhuta :) Tällaisia juttuja saisi olla enemmänkin.
      Minulla on nuo neulomisaiheet vähän kateissa ja tartun ilman tavoitetta mihin vain neulehommaan, mikä sattuu löytymään. Viimeisimpiä, keskeneeräisinä olevia, joutui miettimään tosi kauan, ennen kuin löysin mitään mieleistä neulottavaa. Neulominen ruokkii kai luovuutta, joka vaatii jotain jatkuvasti, pitääkseen mielen hiljaisena :)
      Samoin sinulle sinne lämpimään!

      Poista
  3. Kauniit sukat ja sopiva kässäkattaus.
    Lempeää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olikin sopiva kattaus, välillä tuppaa menemään vähän överin puolelle :)
      Ihan käsittämätöntä, että on jo viikonloppu. Päivät menevät ihan sekaisin. Vappuunkin on vielä matkaa, vaikka mielessä se on jo ihan oven takana. Vappuna on yleensä lumet jo lähteneet lähes kokonaan, mutta nyt näyttää kyseenalaiselta. Keittiön ikkunasta katsoessa pääosa pihasta on edelleen valkoisena. Vieläpä aika paksulti.

      Poista
  4. Hyvän näköisiä kepakoita ja melkein voin jo tuntea maun suussa; nam! Pitäisikin kokeilla ilman vehnäjauhoa esim kaurajauhosta.

    Toppatakki liuhuu pihalla kuivamassa; ihanaa kun voi alkaa viedä jotain ulos ja juuri toppatakinkin! - emäntä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa näistä mainitsemistani ohjeista voi varmaan muokkailla aineksia mielensä mukaan. Minulla on monta juttua mielessä, mutta eihän niitä kukaan ehdi syödä. Ei täällä tosin oikeasti mitään tehokokkiakaan ole ;D
      Punaiset pyykkini pihalla olivat oikein väripilkku.

      Poista
  5. Jestas - viikon vierailematta ja blogissasi on tapahnut vaikka mitä!
    Jälkeni jätän villasukka-fanina nääihin petronellasukkiin - siis niin-niin kauniit!
    Ja kässäklupinne "maistuukin" - meillä on "Luovat kädet kerho" keskiviikkoisin läheisellä kirkolla - kivaa yhdessä tekemistä ja ideoitumista toinen toisiltamme - mut kaffettelu puuttuu...

    Viikossa oli tullut etelä-Suomeen myös "lähes kesä" - sillä t-paidassa saattoi auringossa tänään oleilla... siis auringossa!! Ihanan omannäköistä mielipuuhia sisältävää viikonloppua sinulle toivotan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän on ehdottomasti korjattava tuo kaffettelun puuttuminen kerhossanne! :)
      Täälläkin on ollut auringossa lämmin, mutta lenkillä oli ihan reilusti ulkoiluvaatteet päällä, eikä tullut kuuma. Saattoi johtua myös hitaasta vauhdista :) Luontopolku metsän keskellä oli muutenkin luminen ja jäinen. Kesälenkkarit jalassa ei ollut ihan järkevä valinta. toisaalta osa matkaa oli aivan sulaa. Syötiin eväätkin ulkona.
      Täällä odotellaan vielä lumien sulamista. Osa on jo hyvin sulanut.

      Poista
  6. Ihanaa kun on tuollainen kässäklubi, jossa voi jakaa kässäilyn iloja kahvittelun lomassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanhenkisyys on mukavaa seuraa :) Kyllä me enemmän kässäillään, kuin kahvitellaan ;)

      Poista
  7. Sinulla taitaa olla neuloosin lisäksi leipoosi ;)
    - Neulikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on pakko todeta, että ei ole. Korkeintaan tilapäisiä pyrähdyksiä ;D Meillä syödään tosi usein ihan valmisruokaa ja leipomuksia. Ja etenkin jäätelöä!

      Poista
  8. Todella ihanat kukkasukat! Kivaa kokoontua yhteisiin neulontahetkiin :)
    Lapsuuven muistoista nousee ainaki yks kerta, kun mummelit tuli meille neulomaan. Tuskin äiti kävi muitten luona, oli kotihiiri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummelitkin tiesi, että porukalla on kivempaa :)

      Poista
  9. Upeat Petronellat. Toisinaan valmiita ohjeita on hyväkin rukata oman mielen mukaisiksi.
    Kässäkerhot ovat kiva asia. Minullakin alkoi tammikuussa kolmen naisen kässäkerho kahden vuoden koronatauon jälkeen. Kokoonnumme vuorotellen toistemme kotona. Kerho aloitetaan lounaalla, sitten rupatellaan puikkojen suihkiessa ja jaetaan käsityövinkkejä toisillemme sekä tutkitaan kunkin meneillään olevia projekteja. Kerhotapaaminen päätetään kahvipöydän ääressä.
    Smarrig.tv:n ohjeita on tullut kokeiltua. Alussa tosiaan hämäsi aineiden grammamäärät, mutta niihin löytyy netistä apu.
    Ripustin eilen pyykit ulos kuivumaan. Sain ne vielä ennen nukkumaanmenoa kuivina kaappiin. Minusta on yhtä juhlaa kuivattaa isot lakanat ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkona kuivuneissa pyykeissä on kerrassaan upea tuoksu! Vielä kaapissakin.
      Teillä on oikein pitkän kaavan mukainen tapaaminen ;) Pääasia on tietysti yhteinen mielenkiinto samanhenkisten ihmisten kanssa.

      Poista
  10. Aivan mielettömän hienot sukat! Noiden tekemiseen on kyllä mennyt tunti jos toinenkin. Olisi ihme, jos noille ei löytyisi ottajaa! Ja hei, jos sulla on sukkalaatikossa ylimääräisiä, niin täällä on aina vapaaehtoinen! :-D Miten musta tuntuu, että mulla on sukanpohjat rei'illä jo yhden tai kahden käytön jälkeen. Mistähän se kertoo? Jalkahoidon puutteesta vai liian painavasta askelluksesta? Ensimmäisestä nyt ei ainakaan, koska kyllä yhden jalkahoidon per kolme kuukautta pitäisi olla riittävä määrä. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hissukseen neuloen, joskus sitten valmistuu, kerros kerrokselta :)
      Sinulla on varmasti hyvin terävä askel! :0
      Minä olen käynyt jalkahoidossa tasan kerran elämässäni, jos ei niitä kalojen sekaan laskettuja jalkoja lasketa lukuun.

      Poista
  11. Nuo kukkasukat ovat kyllä kerrassaan hienot! Käsitöiden teko yhdessä kaverien kanssa on ihanaa. Minulla ja ystävälläni olisi tarkoituksena pitää mekkoviikonloppu, jolloin ommellaan uudet kesämekot molemmille. Kunhan nyt vaan löydettäisiin kalentereista yhteinen sopiva aika ja minä saisin hankittua kaavan ja kankaat. Muuten joudun vaan makoilemaan sohvalla ja katselemaan, kuinka kaverille tulee uusi mekko ja sitten vihertymään kateudesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aika kivan mallinen kukka. Erilainen kuin Mmekko-malli, joka ei ole suosikkini :)
      Mekkoklubi kuulostaa erityisen kivalta! Mietin, että pitääkö olla kaikilla omat koneet, kuten tietokonepelitapahtumissa, vai jonotteletteko koneelle :)

      Poista
  12. Kiitos terveisistä :-D
    Aivan upean mahtavat petronella-sukat!! Teidän kässäkerho kuulostaa myös todella kivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Näen vieläkin silmissäni kuvan, jossa pyykkisi kuivuivat pakkastalvena ;)

      Poista
  13. Upeat Petronellat!
    Minäkin kuivatan pyykit ulkona kaiken vuotta. Lakanat kuivuvat kuistin yläpuilla ja muut pyykit telineessä. Pitäähän ne aina loppukuivatukseen nostaa hetkeksi sisälle, mutta saa niihin raikkaan tuoksun. Pyyhkeitä kuivatan jonkun aikaa kuivurissa, jotta pehmenevät, ja sit vasta laitan ulos.

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!