keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Seinävaate

 Lopputuloksena seinävaate......joka alkoi taulunkehyksestä, jonka sain.  Naputtelin siihen näin upean ja suoran naularivistön 😊. 


Käytin pujottelulankoina (loimina?)  vaaleaa virkkauslankaa.  Kuteina käytin paksua lankaa, nauhoja, pitsejä. Tarkoitus ei ollut tehdä siistiä jälkeä, vaan mielikuvituksellista jälkeä. 
Aluksi oli haasteellista pujotella joka toisen langan alta ja päältä ja yritin käyttää virkkuukoukkuakin tässä hommassa.  Työn edetessä tajusin, että ei ole pakko edes mennä järjestelmällisesti lanka kerrallaan, vaan välillä jätin 2-3 lankaakin väliin, riippuen siitä, miten edellinen kerros oli mennyt. Pujottelin nimittäin kuteita myös pieninä pätkinä keskelle työtä, jolloin rytmi särkyi. Välillä jompikumpi puoli oli edellä tai jäljessä, jolloin laitoin sinne enemmän tavaraa. Tarkoitus ei ollut saadakaan tasaista jälkeä. 
Kampa on oiva väline kuteiden tiivistämiseen. 


Kuvittelin pujottelevani ylälaitaan puisen kepin ja mietin jo, että se on maalattava valkoiseksi.  Yläosan kuteet jäivät kuitenkin pahasti rempsalleen, joten päädyinkin sitten katkaisemaan loimet ylälaidasta ja solmimaan ne  viimeisten kuteiden reunaan. 


Kaikkea kannattaa säästää, kävi taas kerran oivalliseksi  lausahdukseksi!   Vuosia sitten keräilin mökillä oksankänkkäröitä ja maalasin ne hopean värisellä spray -maalilla.  Olen käyttänyt niitä joskus joissain asetelmissa. Yksi oksa sopi seinävaatteen kaveriksi hyvin. 


Liitin nauhanpätkiä lenkeiksi puunkänkkyrään. 
Näin valmistui graavi seinävaate.  Mukaan voisi upottaa mitä mielikuvituksellisimpia asioita, esim. jotain luonnosta löytyviä juttuja, kuten heiniä tms.
Alaosaan päädyin laittamaan tuuheat hapsut. 
Kokoa työlle jäi 30cm x 50cm hapsujen alalaitaan asti, ilman tuota oksaviritelmää. 


Kuvittelin liittäväni  työhön paksun letin, jonka tekemisessä avusti Frodo mielellään.


Letistä tuli muhkea. Siihen upposi koko kerä lankaa.  Letti ei kuitenkaan oikein sopinut seinävaatteeseen pitkällisen asettelunkaan jälkeen. Säästän sen johonkin toiseen juttuun. 


Edellisen jutun krookuskuva on sitäkin merkillisempi, kun katselee näitä Merrin esittelemiä lumivallikuvia. Jouluinen valopuu on vahvasti lumen sisällä.  


Lumi kantaa ainakin Merrin, joten ylipaino ei liene ongelma 😁 Minulla sitävastoin on ihan toinen juttu. 


Merrillä on vielä paksu turkki, mutta piakkoin päästäneen tilanteeseen, että karvaa on joka paikassa.  Onneksi Frodo on vielä niin pentu, että siltä ei lähde karvaa. 

Kylmä lumi ei haittaa yhtään tassun pohjassa, kun mielessä on aavistus keväästä ja lämmöstä. 


Odotellaan, odotellaan.....

36 kommenttia:

 1. Todellista taidetta tuo seinävaate, vaan minkä kokoinen se on? Ainakin pienempi kuin kuvassa oleva lumikasa, joka on valtava. Juuri katselin, että meidän pihasta alkaa lumet olla kohta häipyneet kokonaan. Aamun pilvisyyden jälkeen aurinko paistaa taas. Toivottavasti sielläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä älynnyt mittailla, mutta nyt on asia korjattu! Mitat on 30cm x 50cm hapsujen alaosaan asti, ilman oksaa.
   Aurinko on tänäänkin paistellut, mutta vähän viileämpi ilma. Katselin tuota matkaa terassin viereltä naapurin aidalle asti ja se tuntuu tosi pitkältä ja muhkean lumivallin takaiselta :) Pihatiellä alkaa olla paikoitellen sulaneitakin paikkoja. Joskus ennen muinon oli tosi kivaa ja tärkeääkin olevinaan, että ns. tehtiin kesää. Hakattiin jääpinnasta lohkareita irti, jotta sulaisi nopeammin, tehtiin ojia ja halkaistiin lapiolla isoja lumivalleja. Nyt ei ole tuntunut enää niin tärkeältä ;D

   Poista
 2. Jännä seinävaate, sinulta ei ideat lopu 🤗😁🙂
  Lunta on täälläkin todella paljon mutta odotellaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli oikeastaan seinäryijy mielessä, mutta ajtus vähän takkuili :) Täytyy yrittää ryijyä joskus vähän eri tyylillä.
   Kyllä tuo lumi varmaan jo juhannukseen mennessä sulaa ;D

   Poista
 3. Olemme aina niin kärsimättömiä kevään tulossa. Meillä on tehty kesää sen verran, että portaiden eteen kertyvälle vedelle tehtiin oja kohti hulevesikaivoa. Se naapuri, joka on laiska tekemään lumitöitä, hakkaa aina jossain vaiheessa heidän kulkuväylänsä paksu jään sulamaan (minun kulkuväylälleni) Lohkareita on sitten pitkin pihaa.
  Uusi seinävaatteesi on hauska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset ajattelevat niin monella tavalla, että välillä on vaikea ymmärtää. Hankalaa, kun kaikki pitäisi kuitenkin ottaa huomioon.
   Onneksi hankala loska- ja jääaika menee loppujen lopuksi aika nopeasti ohi. Toivotaan paljon aurinkoa ja välillä sadetta :)

   Poista
 4. Sinulla on ehtymätön ideavarasto. Onpa taas hieno työ.
  Jo on lumikasalla kokoa ja näköä. Merri on kuin kirsikka kakun päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ideoita on maailma pullollaan. Usein joku asia jää takaraivoon pitkäksi aikaa, ennen kuin toteutuu. JOs ylipäitensä toteutuu :)
   Lumeen ovat silmät jo niin tottuneet, mutta jos oikein pysähtyy katsomaan, niin hämmästyttää vieläkin, vaikka pinta on jo jonkin verran lasehtinut.

   Poista
 5. On sitten kaunis seinävaate. Värit sopivat toisiinsa. Olet tosi kekseliäs, ihan kateeksi käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä yritin sommitella niin, että seinävaate sopisi meidän olohuoneeseen.
   Kateus on turhaa ;D Ideoita on netti pullollaan :) Välillä kyllä tuntuu, että aivot ovat pullollaan juttuja, joita ei sitten koskaan tule kokeilleeksi. Moni juttu tyssää siihenkin, ettei valmistuneelle jutulle ole sitten lopulta yhtään mitään käyttöä tai edes paikkaa.

   Poista
 6. On kyllä ihana idea tuo kudontakehys ja kivan srinävaatteen teit. Meillä on paljon lunta myös. Hyvin kesti hanki kun minulla oli lumikengät jalassa. Raskasta oli kylläkin kävellä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin miettinyt jo jonkin aikaa, miten tällaisen saisi toteutettua ja taulunkehys tuli kuin tilauksesta. Tähän voisi käyttää tukevaa pahviakin.
   En ole koskaan edes kokeillut lumikenkiä.

   Poista
 7. Tuollaisia miniryijyjä teen minäkin ja tykkään mahdottomasti niiden suunnittelusta. Minä tasoitan kerrokset haarukalla.
  Hieno seinävaate tuosta tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinultahan tämä ajatus on jäänyt hautumaan ;) Sinulla on niin ihastuttavia miniryijyjä. Aika kauan kesti ryhtyä hommaan. Haarukka on varasti hyvä myös. Minulla vaan sattui olemaan tuo kissankampauskampa siinä lähistöllä, kun aloitin ;) Alku sujui muutenkin vähän hitaasti. Minulla ei yllättäin ollutkaan niin paksuja lankoja oikeissa väreissä, kun olisin halunnut. Onneksi hoksasin nuo nauhat ja pitsit napata mukaan.

   Poista
 8. Hauska raanu, kaikkea sie keksitkin ja näppärä apulainen seurana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raanuhan se taitaakin olla. Mietin, että ryijy se ei ole, mutta mikä? Minulla on nimet vähän hakusessa :)
   Letitys sujui todellakin erittäin hyvin... ;D

   Poista
 9. No jo olet ihanat "kangaspuut" kekannut taulunkehyksistä - wautsi wau syntyi persoonallinen seivävaate!
  Katsoin ensin, että olet poronsarveen ripustanut.
  Sadetta odottaa täälläkin aurauskinokset ja katolta tippuneet kasat, muutoin ei juuri lunta enää olekaan...
  jotenkaan keväässä ei lainkaan väliä lumen määrällä... tai mitä maassa on... mulle merkkaa enemmän nämä valoisat tunnit
  - tuntuu kuin päivät olisi pidempiä ja aikaa enemmän mieluisille asioille kuin männä kuukausina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinas levitä kehykset naputellessa, mutta naulaamisen loputtua sain taas naputeltua kulmat kasaan :) Tällaisen voisi tehdä myös tukevasta pahvista.
   Valoisuus on positiivinen asia. Se piristää mieltäkin.

   Poista
 10. Ihanan boheemi seinävaate, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes yrittänyt varsin siistiä jälkeä, kun ajattelin, että tämä on just sellainen graabin boheemi :)

   Poista
 11. Tulipa hauska seinävaate. Voihan sen tuolla tavallakin tehdä. Mun on tehnyt niin mieli kutomaan,vaan en mä sinne enää pääse. Ekaksikin siellä on aika paljon rappuja,en pysty sinne mennä ja sitten ei ehkä tämä minun vammautunut käsi sitä kestäisi. On sitä muitakin paikkoja missä vois kutoa,mutta en yksin osaa laittaa loimilankoja. Tuli mieleeni,että olen käynyt youtubesta katsomassa sinin käsityövideoita! Mukava niitä katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläisen yksinkertaisen koristeseinävaatteen voi tehdä vaikka tukevan pahvin päälle. Lovetaan pahvin ylä- ja alaosasta langanmeneviä lovia jne. Tälläinen kevytversio on kangaspuuversioon nähden enemmänkin koriste, ei niin tukevaa käyttökudosta.
   Onhan kangaspuistakin olemassa kevyitä pöytäversioita? Meidän mummo teki aina mattoja ja palvelukotiin päästyään sai tehdä pikkupuissa poppanoita. Niitä syntyi vielä useita :)
   En minäkään osaa loimilankoja yksin laittaa, vaikka olen muutaman kerran ollut mukana. Mattoja en pysty kangaspuissa kutomaan (joitain olen tehnyt joskus), kun olkapäät eivät kestäneet sitä hakkaamista.
   Yritin etsiä mitä Sinin videoita tarkoitit, mutta en tainnut löytää.

   Poista
 12. Sinä olet kyllä monitaituri; tuntuu että asia kuin asia niin sinä keksit siitä jotakin käsillä tehtävää!🤗🤗 Teillä kyllä todella hyvin valjastellaan; meillä ei vieläkään suostuta pitämään valjaita…🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merrille valjaat ovat jo ihan vakio. Frodo ei ole vielä hankkiutunut valjaista irti, vaikka ne selvästi vähän ärsyttävät sitä. Ulkona se ei edes muista niitä. Vieraiden äänien kuuluessa pitää olla tarkkana, ettei äkkisingahtelu pääty valjaista rimpuiluun. Vielä ei uskalla jättää yhtään yksin ulkoilemaan narun perässä, kuten Merri on tehnyt jo pitkään.

   Poista
 13. Ihana tuo tekemäsi seinävaate <3 Ja tuo kässäilykaverisi Merri <3 Teiltä käsitöiden tekeminen onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaiset ideat olisi kiva toteuttaa, mutta harvoin niistä joku pääsee ihan toteutumisasteelle asti :)

   Poista
 14. Juku kiitti! tuosta huippu hienosta ideasta tehdä raanu. Mietin ,että minkähä käsityön veisin mökille keväällä. Juku tuon minä siellä toteutan.Ja sieltä löytyyki kaikenmaailman puunkäkkyröitäkin.
  Kauniin olet tehnytkin❤
  No nyt helpotti,että kyllä sitä lunta on teilläkin😂
  Ihana Merri tutkailee tilannetta lumikasassa.
  Lupsakkaa viikonloppua sinne🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän voi tosiaan tehdä myös pahville tms. Minulla sattui nyt olemaan tämä kehys, joka oli kuin luotu tällaiseen :)

   Poista
 15. Näin unta tästä sun seinävaatteesta. Hmm, mitähän se merkitsee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti sitä, että mietit jo mielessäsi, mistä aloittaisit :)

   Poista
 16. Mahtavaa luovuutta seinävaatteen muodossa. Upea lopputulos.
  Ihana Merrihän se siellä taas seikkailee :). Molemmille kissoille paljon silityksiä täältäkin päin :).

  VastaaPoista
 17. Kivan näköinen seinävaate! Fiiliksen mukaan etenevä työ on mukavaa tehdä, siinä pääsee luovuus valloilleen ja itsekin yllättyy lopputuloksesta. Tein joskus ammoisina aikoina luonnonmateriaaleista seinävaatteen, se kesti aikansa, kunnes haalistui ja mureni piloille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonmateriaaleja tai jotain muita yllättäviä elementtejä voisi käyttää tällaisessa työssä joskus kokeeksi. Lankajämiäkin saa käytettyä, vaikka en niistä langankulutusta laskekaan.

   Poista
 18. Minusta töissäsi huokuu rohkeus kokeilla kaikkea uutta! Tämäkin on hieno kokonaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden kokeilussa saattaa tulla onnistumisen kokemuksia, tai sitten täydellinen myttyyn meneminen :) Viimeksimainituista harvoin tulee esiteltyä kuvaa. Onnistumisia ei tule, jos ei uskaltaudu kokeilemaan.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!