sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Paljasta joulusi -haaste

Joulun this or that (alkuperäinen nimi) tai paljasta joulusi -haaste. Missä vietät joulun?

Vietän aattoaamun töissä ja illan kotona.  Joulun "viettäminen" töissä on kovin erilaista kuin normaalina työpäivänä. Työt ovat tietysti samat, kukaan ei pärjää syömättä, lääkkeettä tai likaisena pyhäpäivinäkään (yleensä 😂. On tietysti ihmisiä, jotka kokevat pärjäävänsä aina ilman näitä).  Tunnelma on kuitenkin erilainen. Joulu tuo mukanaan omat mietteensä. Joillain käy omaisia, voivat viedä jopa asiakkaan mukanaan. Jotkut ovat aivan yksin ja kotihoidon käynnit ovat ainoa ihmiskontakti. 

Illalla pääsen luultavasti saunaan ja syömään hyvässä seurassa. Miehen osa on valmistella ruuat, kun minä olen töissä 😆 

Kirjoitin muutama vuosi sitten jutun jouluaatostani TÄÄLLÄMitä puuhastelet joulun välipäivinä?

En luultavasti mitään etukäteen suunniteltua. Parasta on, kun on rauhallista ja voi tehdä mitä huvittaa, tai olla tekemättä. Luultavasti käyn vähän joulukylässä. TOIVOTTAVASTI ulkoilen edes vähän, että en vaan istuisi nojatuolissani neulomassa 😅Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

Ennen varmaan molemmat, nyt vain joulupukki, jos sattuu vahingossa olemaan telkku sillä kanavalla auki.  Muistan jo lapsena seuranneeni jouluna lastenohjelmia. Kuinka kauan sitä Lumiukko -elokuvaa on esitetty? Tuliko se jo silloin?  Taisi tulla myös Heikko-Peikko? Muistaako joku?  Joulukalenteri on varmasti tullut silloinkin jonkinlaisena.

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

Useimmiten päivällä, poikkeuksia voi olla. Ei kuitenkaan koskaan illalla, koska illalla käydään yleensä vielä hautausmaakierroksella.

Joulukinkku vai graavilohi?

Graavilohi on ihan ok, mutta ei kinkkuun vaihdettavissa.  Uunikala voisi kyllä olla vaihtoehtona kinkulle, jos minä saisin päättää.  Kinkusta sen verran, että minä en ole sitä koskaan paistanut.  En muista, oliko se lapsena äiti vai isä, joka sen paistoi, mutta omassa kodissani se on aina ollut mieheni. 

Kinkku kaipaa muuten aina sellaisen sinapin kaverikseen, joka räjäyttää makuhermot ja avaa nenän 😅 Normaalisti en ole mausteisen ruuan ystävä, mutta sinapin kohdalla teen poikkeuksen. 

Perinteiset jouluruoat vai erilainen jouluménu joka vuosi?

Pääosin perinteisillä mennään. Olen jo vuosia haaveillut ihan vaan porkkana- , lanttu- yms. kuutoista höyrytettyinä, mutta ne eivät ole koskaan saaneet kannatusta muilta ruokailijoilta.  Muutaman kerran olen tehnyt itse laatikot, mutta suurimmaksi osaksi olen ostanut ne.  Luultavasti päädyin itsekin siihen, että minun tekemäni eivät ole yhtä hyviä, kuin muokatut valmislaatikot 😜

Mitä kuuluu joulupöytääsi?

Nuo aiemmin mainitut laatikot ja kinkku. Lisäksi salaattia, rosollia, herneitä, sipulitomaattia, uunilohta, graavilohta, juustoja yms. lisukkeita, mitä on sattunut kaappiin tavalla tai toisella päätymään. 

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

Niin kauan, kuin niitä riittää. Toive olisi, että loppuisivat mahdollisimman pian. Yleensä jotain päätyy nopeasti pakkaseen, kuten karjalanpaisti. Suurin osa on kuitenkin  pakko syödä lähipäivien sisällä.  Jos mennään syömään toisena päivänä johonkin, riittävät kotona olevat ruuat vähän turhankin pitkään. Alkaa tehdä mieli ihan mitä vaan muuta ruokaa. 

Vaalea vai tumma glögi?

Ei ole väliä. Juon muutenkin glögiä tosi vähän. Siitä tulee aina mieleen mehu tai tee, joita en myöskään juo juuri koskaan.  Terästyksiäkään en glögiini halua/  tarvitse. 

Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Vihreät kuulat, koska niihin ei jää niin koukkuun, kuin suklaaseen 😝

Piparit vai joulutortut?

Joulupipareista kaipaan vain sitä taikinaa. Lapsena ei saanut koskaan syödä paljon taikinaa, kun piti tehdä siitä vaan pipareita.  Pipareita säilyi sitten välillä juhannukseen asti, kun ne eivät olleen niin hyviä.  Omien lasten kanssa pidin huolen siitä, että taikinaa oli riittävästi ja sai syödä niin paljon kuin halusi. Tulee se raja vastaan siinäkin 😄  Kerran meille tuli vieraita ja rouvan kanssa pohdittiin aikamme tätä taikina-asiaa, jonka jälkeen siivutin piparitaikinaa kahvipöytään. Miesväki oli vähän hämmentynyt. 

Nykyisin pärjään jo ilman piparitaikinaa, enkä siis tänä vuonna aio tehdä yhtään piparia.  Saatan ostaa niitä ihan ohuita pipareita kaupasta.  Ne ovat hyviä juustojen kanssa. 

Jotain muita pipareita voisin ehkä tehdä.Parasta joulussa?

Oleminen.  Ajattomuus. Perinteet. Kiireettömyys. Yhdessä oleminen. 

Joululahjojen saaminen vai antaminen?

Antaminen.  Niiden suunitteleminen (joka ei aina ole kylläkään helppoa).  Toive, että lahja on mieleinen. 

Pehmeät vai kovat paketit?

Kaikki käy.  Lapsena toivotaan aina kovia paketteja, sitten aletaan toivoa, että ne pehmenevät ja lopuksi, että pienenevät. 

Avaatko lahjat jouluaattona vai joulupäivänä?

Jouluaattona, saunan ja ruuan jälkeen. Muistan, kun käytiin vanhalla mammalla, kun olin lapsi. Hän avasi pakettinsa aina heti, kun sai sen.  Näin jälkikäteen ajateltuna hän sai varmaan iloa siitä, että teki sen muiden läsnäollessa.  Vakiolahja vaikutti olevan joulupukkikynttilä, joita hänen hyllyynsä näyttikin kerääntyvän kiitettävät määrät.👀

Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Aito kuusi, tai ei kuusta ollenkaan.  Useina vuosina on ollut tilanne, että kuusi ei meinaa mahtua mihinkään. Silti se on aina johonkin pystytetty. Yksi vuosi on tainnut jäädä väliin kokonaan.  Pelkät havunoksatkin olisivat ihan ok, jotta sisään tulisi se havujen tuoksu. 
Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Suosikkilistani kärjessä ovat Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen ja  Carola Häggkvistin Himlen i min famn. Minulle musiikki on elämä ja kuuntelen paljon kaikenlaista musiikkia.  Samat vanhat joulukappaleet kuulostavat ihan erilaisilta eri laulajien esittäminä.   Kaikista musiikkigenreistä löytyy hyvää musiikkia ja kuuntelen ihan kaikkea.  Joululaulujen kohdalla on pakko myöntää, että nuo ns. raskaimmat joululaulut eivät oikein kolahda. 


Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?

Otetaan tuosta välistä, eli rento, hieman juhlavampi oloasu, jos olen kotona. Kylään lähteissä voi vähän kohennella, mutta ei mitään erityisen hienoa juhlajuttua kuitenkaan. Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?

Kaikissa on hyviä puolia. Joulutähti kukkii "ikuisesti" ja sen voi viedä keväällä ulos johonkin kesäkukka-asetelmaan. Lehdet muuttuvat tummanvihreiksi kevättä kohti.  Hyasintin tuoksu on osa joulua. Amarylliksen kukkia ja kukkavanoja on jännittävä seurata, montako sieltä tulee ja minkä värisiä. 

Jouluaattona leffoja vai lautapelejä?

Leffoja sitten varmaan, jos näistä pitää valita. 

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi.

Siihen kuuluu sauna, ruokailu, lahjojen jakaminen, joulukahvit, käynti hautausmaalla.


Joka päivä jotain ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?

Yökkärissä en jaksa koko päivää olla.  Mitään suunniteltua ohjelmaa ei tarvi olla. Parasta on se, että ei ole mitään ohjelmaa ja sen voi kehittää, jos siltä tuntuu. 


Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Kyllä ne loppiaiseen asti saavat olla. Joskus jopa pitempään, kun ei kukaan korjaa niitä pois 😆 Kuusi tuodaan sisään vasta jouluaattona tai päivää aiemmin, joten kyllä se loppiaiseen asti menee. Jotkut tuovat kuusen sisään jo paljon aiemmin ja ymmärrän, että ei sitä loppiaiseen asti jaksa katsella. 

Joulukoristeita on kiva levitellä pikkuhiljaa jo joulukuun ajan. Toisaalta on ihanaa, kun koti selkeytyy loppiaisen jälkeen, kun kaikki korjataan taas pois. KUMPI MIELUUMMIN

Skippaisit joulun - skippaisit uuden vuoden?

Skippaisin uuden vuoden. Pelkään raketteja ja sitä, että joku läheinen satuttaa itsensä. Itseäni on kerran tullut raketti jalkaan, kun pata kaatui. 

Luopuisit suklaasta - luopuisit juustoista

Tekisi mieli sanoa juustoista.... sanon kuitenkin  (kauhistunein mielin) suklaasta.  Tämä kuulostaa terveellisemmältä vaihtoehdolta?  

Joulutee - joulukahvi

Tee ei ole minun juttuni.  Myöskään kahvin sekaan ei pidä laittaa mitään makuaineita!  Kahvikupposeni nimi on arkena aamukahvi tai päiväkahvi. Jouluna se on joulukahvi, vaikka aine on samaa tavaraa. 

Joulu ilman musiikkia - joulu ilman leffoja

Joulu ilman leffoja!  Musiikki on aina olemassa.  Se näkyy ja kuuluu kaikessa, vaikka ääntä ei kuuluisikaan muille. 

Joulu kotona - joulu muualla

Mieluiten kotona, eikä ainakaan matkoilla. Mieluiten ei myöskään töissä...

Voisit syödä vain jälkkäreitä - voisit syödä vain suolaisia

Voisin tosiaan syödä vain jälkkäreitä, jos ei välillä tulisi se suolaisen tarve. Sen jälkeen voisi tietysti taas syödä jälkkäreitä. Valokuvaisit kaiken - et voisi käyttää kameraa ollenkaan

Tulee niitä kuviakin otettua, vaikka ei usein kovinkaan paljon, jostain syystä. 

Haaste on peräisin JASMINILTA jonka lisäksi sain sen myös REPOLAISELTA. 


Haasteen saa matkaansa, jos siltä tuntuu. Aika kauan meni tätä tehdessä ja kuvia selaillessa. Kuvat ovat omasta blogihistoriastani.

Mukavaa joulunodotusta, paljastatte te sen muille, tai ette 💖


28 kommenttia:

 1. Kiitos kiva lukea teidän joulusta!
  Ihanat kuvat ja juku Merri hää on niin valokuvauksellinen.
  Itse juuri aloitin kirjoittamaan myös tätä haastetta ja ajattelin samaa suklaaseen tulee niin älytön himo,että päätin tänä jouluna ostaa vihreitä kuulia,luulen että niihin ei tule niin himo heh!
  Minun herkkulakko kesti kaiketi 3 viikkoa ja siihen tössäsi,kuin tossu jonnekkin!
  Iloa alkuviikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikojen herkkulakot ei ole minulla kestäneet pyhätöntä viikkoa ;D yritän olla ostamatta kotiin mitään suklaa- tai marmeladiherkkuja..., koska jotain löytyy aina kuitenkin. Ainakin jäätelöä :)

   Poista
 2. Mitä Merri kummastelee ekassa kuvassa? Sitäkö, että aikooko emäntä ihan oikeasti laskea puikot käsistään ja lähteä ulos? Merri myös näyttää mallia, että juhlavaatteissakin voi olla rennosti. Minä kuuntelen mielelläni raskaita joululauluja, mutta minua puistattaa suurin osa niistä ”tunnelmallisista” lauluista, joissa hiippaillaan ja nyyhkitään pitkin hautuumaita tai ilkutaan puhelimessa mummolle, että ehkä me sitten kesällä ohikulkumatkalla käydään katsomassa. Nimimerkillä Hark the herald angel sing jousiorkesterin säestyksellä se olla pitää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri yrittää näyttää esimerkkiä, että näin täällä ulkona ollaan! Ei ole vaikeaa! ;)
   Joo, kyllä se raja aina jossain menee tuon musiikinkin suhteen :) Eri vuosinakin erilaiset laulut tuntuvat hyviltä tai huonoilta. Joskus jonkun vanhan laulun sanatkin avautuvat ihan eri tavalla, kuin ennen.

   Poista
 3. Jouluiset perinteet tuntuvat mukavilta, vaikka työ rytmittää pyhiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Nehän ne joulun oikeastaan tekevät. Tavalla tai toisella. Välillä voi vähän soveltaakin :)

   Poista
 4. Kiitos,joulu-tarinastasi,mukava oli lukea,Ja nuo MERRIN kuvat ovat niin hauskoja,
  Ihanaa Joulun odotusta !,Sinulle Sartsa 🤗 ,Merrille 😻 ;joulu terveiset Väinöltä 🐕

  (me vietämme joulun kolmestaan,vähän lentsua,ym liikkeellä (ei kylläkään meillä),🙂🐕🎅🤶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on joulukissa :) Saa nähdä, saako se tänä jouluna seurakseen Maian ja Samin. Eilen oli Artun kanssa taas vähän sutinaa ;)
   Väinölle jäitä hattuun, ettei joulujännitys käy ylivoimaiseksi!

   Poista
  2. Jouluihmisenä oli kiva lukea vastauksiasi jouluhaasteeseen. 🎄🎄🕯🕯

   Poista
  3. Miten me ihmiset ollaankin jouluihmisiä tai ei-jouluihmisiä :) Eräskin tuttu pitää joulua yllä koko vuoden ;)

   Poista
 5. Tulen katsomaan ajan kanssa, kiitos :)
  Samoin sinulle!

  VastaaPoista
 6. Sen verran paljastan joulustamme, että tänään leivon seitsemännet pikkuleivät. Lähti vähän lapasesta, koska työt peruttiin joulukuulta kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli suoranainen paljastus! Sinullahan on selvästi se motto, että "sen seitsemän sorttia leivonnaista", mutta pitikö ne olla eri lajia?
   Minun näkökulmastani ois aika upeaa, jos työnantaja ilmoittaisi, että työt on joulukuulta peruttu kokonaan ;D Ymmärrän tietysti, että kaikissa työtehtävissä se ei tunnu niin kivalta.

   Poista
  2. Oletko muuten tietoinen, että Merri lähettelee joulukortteja???!!!

   Poista
  3. :O No en! Varmasti jostain telkkariohjelmasta taas ottanut mallia!

   Poista
 7. Åhh såå fint hjerte!Det betyr mye!Mangen flotte bilder og kjempefin juleopplevlser
  Jeg skal jobbe hele julen,ja, julaften ,første og andre juledag og kansje nyttår.Syns det er alltid mye å gjøre når pasientene kommer halvdrukken tilbake igjen og skal puttes i seng.Noen griner noen er trøtte noen har vondt magen for de har spist for mye :)Hjemme hos meg skal jeg ha mine tre barn .Vi spiser pinnekjøtt og multekrem-helt enklet.Ikke så mangen presange !To til hver er nok.
  Håper alt bra med deg og ha det fint på jobb du også

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluna on oltava töissä, jos tarvetta on. Minulla kävi hyvä tuuri, kun moni työkaveri on ilmoittautunut vapaaehtoisina joulutöihin. En itsekään ollut toivonut vapaita, joskaan en töitäkään. Perheelle on aina vähän kurjaa, jos vanhemmat ovat jouluna töissä, etenkin jos on lapsia. Toivotan sinulle voimia ja jaksamista työmaalle.
   Toivotaan myös kauniita joulumaisemia, lumikuorrutetta :)

   Poista
 8. Himlen i min famn on ihanin joululaulu ikinä. Minulla on Carola Häggkvistin cd ja kuuntelen sitä aina joulun aikaan. Toinen vakkarikuunneltava on Jarkko Aholan joululevy.
  Tykkäisin myös oikeasta kuusesta ja joulukukista ja kynttilöistäkin, vaan kun samassa huushollissa asuu mies, joka noista mainituista ryhtyy haukkomaan henkeään, niin en viitsi toista tukehduttaa.
  Graavilohi on parasta, myös kinkun kanssa; tilliä kehiin paljon enemmän kuin mitä ohje sanoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en olekaan perehtynyt Carolan muuhun joululaulutuotantoon, tuo yksi vain on napannut. Aholakin on ihan jees, myös jossain joulumusassa. yleisesti ottaen valtavan hieno ääni.
   Kotona on elettävä koko perheen yhteisin säännöin, sen mukaan, mikä sopii kaikille. Parasta olla ilman kuusta. Graavilohta kinkun kanssa??

   Poista
 9. Tämän haasteen juttuja on kiva lukea muiden blogeista. Hyvin samanlaisia perinteitä ja kuitenkin jokaisella on omat erityisyytensä.
  Saiko Merri kuusen kumoon tuossa kuvassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä saanut ei! Eikä ole saanut minään vuonna. Ei ole kuuseen pahemmin kurkotellut :) Alimmat koristeet saavat kyytiä, mutta rauhallista on. Jouluaskartelulaatikosta löytyi pieniä joulupalloja, joiden kanssa on jaksanut yllättävän kauan pelailla. Useimmiten se on vähän laiska leikkimään.

   Poista
 10. Ihanat kuvat. Rakastan joulua.
  Ekan kuvan sydän suloisen pehmeä... samoin kissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuloin yhtenä vuonna noita sydämiä yhdesä kirjaston kirjasta. Syntyi monenlaisia. Pitääkin etsiä nuo taas esiin.
   Sinä olet jouluihminen. Minä en katso olevani jouluihminen, muuten kuin siitä keskiväliltä :)

   Poista
 11. Kiva postaus :)
  Tämä on minullakin tekeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän oli hauska vastailla, vaikka naputtelu ja kuvien etsiminen veivätkin reilusti aikaa :)

   Poista
 12. Näitä on aina mukava lueskella ja tulee samalla mietittyä omia jouluja ja perinteitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Muutamassa on ollut sellaisia perinteitä ja suunnitelmia, että on alkanut itseäkin kiinnostella.

   Poista
 13. Oih... kylläpä oli hauskaa aloittaa arkinen aamu ISOlla mukilla kaffetta blogiasi lukien...
  Ihania leivonnaisiakin, mutta kommenttini jätän kyllä tähän bloggailutauon jälkeen.
  Olimme viikon katsomassa Lanzxaroten joulua kahden vanhimman lapsenlapsen kanssa ja niin oli energistä seuraa, että postaus reisusta tullee joskus ensi vuonna tai sitten päätyy vaan poikien albumeihin.
  Nämä "haasteet" ovat kyllä niin hauskoja... oppii uutta, eli saanhan apinoida sinulta tuon piparitaikina-tarjoilun...
  sillä silloin minäkin tarttuisin kaffepöydässä "pipariin" - paistettuna saavat olla kyllä rauhassa.
  Ihanaa joulun aikaa sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!