lauantai 18. joulukuuta 2021

Kun ei yhtään huvita leipoa jouluksi

 Jouluksi pitäisi kai aina leipoa jotain?  Ehkä se on vain mielikuva. Olin jo päästänyt siitä irti, kun näin netissä yhden erikoisen ohjeen... 

Yksi asia johti toiseen. Aluksi kannattaa tehdä aina useita taikinoita työstettäväksi.  Ajattelin, että vähän vaan leipasen jotain.  Tässä vaiheessa alkoi tuntua ihan älyttömältä, että piti tehdä noin monta taikinaa, koska ne on kaikki myös leivottava, paistettava, maistettava ja pakastettava. 



Tarkoitus oli skipata joulutortut. Mies totesi, että hän sitten tekee ne itse. No joo. Ehkä niitä voisi kuitenkin vähän tehdä.  Viime vuonna tein ensimmäisen kerran rahkavoitaikinaa ja päädyin siihen nytkin.  Ohje löytyi TÄÄLTÄ.

 Oma versioni on tällainen (tupla-annos tietysti ohjeeseen verraten) : 

500g laktoositonta Keiju -margariinia
500g laktoositonta rahkaa
8dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhoja. 

Voi olla, että viime vuonna unohtui tuo kauliminen... Tänä vuonna kaulin ja käänsin oikein urakalla.  Kyllä sillä jotain vaikutusta taisi olla, vaikka taikinassa ei olekaan suoranaisesti voita. Taikinankin pidin nyt visusti jääkaapissa leipomishetkeen asti. 

Koska homma oli täysin suunnittelematon, en heti keksinyt millaisia torttuja tekisin.  Taskutorttuja ajatellen kaivoin esiin sen muovisen, pyöreän painallusvälineen.  Älynväläyksenä päädyin kokeilemaan pyörylää sellaisenaan. Tuli aika isoja torttuja. Löysin pienemmän pyörylän, jolla painoin nuo pienemmät, sirot torttuset.  Kaapissa ei ollut edes luumumarmeladia, mutta löytyi omenaa ja mansikkaa. 
Olen tosi tyytyväinen näihin pieniin versioihin!  Joulupöydässä on usein aivan liikaa syömistä ja tekisi mieli maistella montaa lajia. Nyt se on mahdollista. Tomusokeria voi vielä ripotella ennen tarjoilua pintaan, jos haluaa. 


Pullamaakarina olen nyt sisuuntunut sen verran, että lähdin sitkeästi yrittämään pullaakin, vaikka ne menevät usein ihan penkin alle.   Näitä voisi kutsua myös Gonzo -pulliksi,  kuten lapsuudessa nimitimme jättipullia. 

Taikinaan käytin 
Sitruunavissyä 6,6 dl
hiiva
sokeria n.dl
vähän suolaa
tarpeeksi vehnäjauhoja
juoksevaa margariinia 1-2dl
2 kananmunaa

Taikina oli kaikin puolin poikkeuksellinen, kokeiluversio taas. Ohje on omasta päästä. 
Kaulin taikinan levyksi, voitelin laktoosittomalla Keijulla, ripottelin sokeria, käärin rullalle.  Leikkasin viipaleet, jotka jätin pystyyn.  Päälle murskasin Digestiveä ja sinne sekaan margariinia (kuten juustokakkupohjassa). 
Minulla on runsaasti noita paperisia vuokia, osan olen saanut äidiltä. Nyt sain niitäkin käytettyä näissä leipomisissa. 
 
Näihin pulliinkin olen tosi tyytyväinen! Pitää kai alkaa leipomaan ihan suunnittelemattomasti, niin joskus voi vaikka onnistua! 


Nyt seuraa se juttu, jonka takia aloitin leipomisen. Ohje löytyy TÄÄLTÄ.  Tuolta löytyy myös kuva siitä, miltä näiden oikesti kuuluu näyttää... 

MANSIKKAMOCHIT

Jäätelöosa:
purkki kuningatar -mausteista rahkaa (en löytänyt mansikkaa)
purkki vaahtouvaa vaniljakastiketta (en löytänyt mitään vaniljakreemiä Valiolta, onko sitä edes? )
1/4 dl glukoosisiirappia

Vaahdotin vaniljakastikkeen ja lisäsin joukkoon rahkan ja siirapin. Sitten vaan purkki useammaksi tunniksi pakastimeen jähmettymään.  Ohjeen mukaan taikinasta olisi tässä vaiheessa pitänyt vääntää palloja?  Minulla oli varmaan väärä ainesosa, kun en sitä kreemiä löytänyt.   Pakastin siis koko erän.

mochitaikina:
2dl vettä
2dl riisijauhoja
1,5dl tomusokeria
punaista elintarvikeväriä

Kattilassa kiehautetaan kaikki ainekset aloittaen kylmästä ja koko ajan vatkataan reippaasti, kunnes seos alkaa sitkistyä. Sen jälkeenkin vielä vatkataan jonkin aikaa, kun kattila on nostettu liedeltä pois.
Sitten seuraa se kummallisin osa:  Seos laitetaan mikronkestävään astiaan, päälle tuorekelmua, johon painetaan muutama ilma-aukko. Käytetään mikrossa täydellä teholla 1min30s.  


Tämän jälkeen seos näytti tältä. Epäuskoisena tökin sitä lusikalla...
Nyt se piti antaa jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 


Jäätyneestä jäätelömassasta muotoiltiin palloja (=könttejä 😄). Tein 3 kerrallaan ja joka välissä loppu massa ja tehdyt pallot piti laittaa pakastimeen.  Mochi -taikinasta otin pieniä eriä, jotka litistin  pöytää vasten tai käsissä.  Taikina tarttui käsiin ja piti käyttää riisijauhoa apuna.  En tietenkään saanut siistejä, ohjeenmukaisia palloja aikaiseksi, mutta päätin laittaa pallerot pieniin muffinssivuokiin. Loppua kohti tekniikka alkoi hioutua.   Luotan siihen, että maku on hyvä, vaikka ulkonäkö ei olekaan täydellinen. 


Käytiin tänään mummolassa ja Merri oli mukana. Se oli aika jännittynyt koko ajan ja puikkelehti paikkoja tutkimassa.  Kerrostalossa kuuluu kaikenlaisia ääniä, joita kotona ei kuulu. Hajutkin ovat erilaisia.  Mummo olisi tykännyt pitää Merriä sylissä, mutta Merri oli eri mieltä.  Se menee muutenkin harvoin muiden, kuin kotiväen syliin.  Vähän sai kuitenkin paijailla. 


Viimeiset valokiekot ovat valmistuneet.  Hamstrasin silloin aiemmin 6 valokaapelia ja kaikki on nyt käytetty. 😂 Ajattelin, että nämä säilyvät vuodesta toiseen, vaikka tänä jouluna eivät kaikki päätyisikään mihinkään. 



Langankulutusta kirjaan näistä 3 x 90g.  Nyt on nämä mohair -tyyppiset langat käytetty, vain muutama loppukerä on enää jäljellä. 



Hyvää viikonloppua!  Ei kannata tehdä mitään, jos ei huvita, mutta jos kokeilee, voi homma viedä pikkurillin lisäksi koko käden! Toisaalta aikaa menee koko päivä ja olo on kuin maratonin jälkeen 😂

35 kommenttia:

  1. Vai ei huvita!!! Onhan tuota huvittamista riittänyt monenlaiseen touhuun. Ihan huikeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän lähti lapasesta, kun ensin tyrkkäsi itseään eteenpäin :) Tilanne on ohi taas ;D nyt pitäisi alkaa tyrkätä itseään siivousta kohti...

      Poista
  2. Onpa tosi hauskat valokiekot!
    Merri on niin tavattoman söpö, että syliin minäkin sen haluaisin. Se on totta, että kerrostalon äänimaailma on varmaan eläimelle hälyttävä, jos ei ole tottunut.
    Voi että, minun jouluuni ei ikinä ole kuulunut leipominen enkä muista, että lapsuudenkodissakaan olisi mitenkään ahkerasti leivottu. Ei ole tullut pieneen mieleenkään, että jouluksi pitäisi jotain leipoa :-o Hyviltä nuo näyttävät, voisin osallistua syömiseen kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrostalossa asuu jotain epäilyttävää seinien takana ;)
      Joulu on kaikenkaikkiaan tunnelmia ja rauhallista oloa Kukin käsittää sen omalla tavallaan ja se on juuri se tärkein osio. Meillä on aina leivottu jouluksi. Nykyään saa niin paljon kaikkea valmiina, että ei olisi tarvis. Sekään ei ole mieltä ylentävää, että pakastin pullistelee vielä juhannuksenakin ;D
      Pipareita en tee, ne on ostettu. Samoin laatikot. >Jos olisin yksin, söisin paljon pelkistetymmin.

      Poista
  3. Valokiekot on tosi kiva idea ja niitä ihastelen joka kerta nähdessäni niitä postauksissasi! Tuo mohairlanka on varmasti ihan paras valokiekkoihin, kun se on sopivan pörröistä. Oletko kokeillut muitakin lankoja? Mikä on sinun kokemus langoista? Merrille terveisiä ♡ Tuo on niin totta - homma voi viedä pikkusormen lisäksi koko käden :D Ihania leipomuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut muita lankoja, koska tarkoitus on ollut myös päästä eroon näistä mohairlangoista ja nyt se on pääosin tehty. Punainen, valkoinen tai musta kiekko voisi olla myös kiva.
      Nyt toivon, että tympeä siivous veisi hiljalleen pikkusormen ja sitä myötä koko käden ja kropan ;D Taitaa jäädä haaveeksi.

      Poista
  4. ...mutta kuka ne syö?
    Leipominen on kivaa, hätsysti taikkna tekeytymään ja pakkaseen vierasvara. Mutta niin paljon mukavampaa on neulominen, miksi leipoa 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoppa se! Tuo on yksi jarruttava tekijä aina kun leipominen tulee mieleen. ;D Ensi kerralla kun meille tulee vieraita, nostelen vaaan kaikille langat ja puikot käsiin ja sanon, että nyt neulotaan ja jätetään turhat kahvittelut pois ;D

      Poista
  5. Nyt on herkkua monenmoista ja vähän erilaistakin. Leivon yleensä jouluksi taatelikakkuja, pipareita ja torttuja (valmistaikinasta) sekä pikkupullia, joiden päälle laitan piparin. Taatelikakuista yhden jätän itselle, muut menevät sukulaisille ja muille tärkeille ihmisille.
    Kun alan leipomaan, teen yleensä suolaisen ja makean taikinan samalla kertaa. Hetken aikaa tiskipöytä on kuin hävityksen kauhistus, mutta yleensä se on nopeasti hoidettu. En oikein tykkää kaupan pullasta, itse tehty maistuu paremmalta, vaikken mikään huippuleipuri olekaan.
    Söpön Merrin ottaisin syliini minäkin. Meidän Juuso ei tykännyt olla muiden sylissä. Oman porukan sylissä se viihtyi hetken aikaa. Vanhemmiten siitä tuli kuitenkin melkoinen sylikissa. Sohvalla kutoessani Juuso tunki puikkojen ja lankojen väliin, jolloin oli kutomisen sijaan ryhdyttävä rapsuttamaan kissaa.
    Veljenvaimon Roope-kissa tulee meille viikoksi hoitoon heti joulun jälkeen. Se on hyvin arka ja viettää todennäköisesti vähintään ensimmäisen päivän jossain hyllyn takana. Toivon Roopen seuraavina päivinä ilmestyvän esille, jotta saamme edes hiukan häntä hellitellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taatelikakku olisi minullakin vielä haaveissa. Siitä lähtee niin tutut tuoksut ja maku. Mietin kyllä senkin kohdalla, josko tekisinkin taikinasta muffinsseja. Mitenkähän ne onnistuisivat? Olisi kätevämpi ottaa aina käyttöön, niin ei tarvisi koko kakkua pitää esillä. Minäkin tein useampana vuonna muillekin taatelikakkua, kunnes selvisi, että eihän se olekaan kaikkien herkku ;D Viime vuonna pidin tauon.
      Merrikinn hakeutuu oman väen syliin herkemmin kuin pienempänä. Tänään yritän saada siitä siivouskaverin ;) Ainakin henkisesti.
      Pojan kissa on muutaman kerran ollut tääll hoidossa. Viimeksi se vietti ensimmäisen vuorokauden takan päällä uhitellen kaikille lähestyville. Merriä se kiinnosti kovasti ja sai oikein pelätä, tuleeko siitä reppanasta paisti, vaan eipä onneksi tullut. :) Toivottavasti Roopekin näyttäytyy ja kotiutuu, viikko on kuitenkin jo kivan pituinen jakso :)

      Poista
  6. Johan on herkkuja! Eipä tule leivottua - yksin kun on. Onneksi on tryffeleitä! ♥
    Leppoisaa neljättä adventtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisen läsnäolo ja siihen vielä nuorison ja mahdollisten vieraiden läsnäolo luo leipomispaineita. Yksin en luultavasti minäkään leipoisi. Söisin varmaan jäätelöä ;D
      Tänään olisi tarkoitus olla siivouspäivä... päivä jota suorastaan "rakastan" :( Se on vähän sama juttu kuin tuon leipomisen kanssa. Merri on luvannut auttaa tänään. Minulla ei ole mitään suuria ajatuksia kaiken siivoontumisesta, mutta toivoisin vaan pääseväni alulle hommassa. Ehkä sekin homma veisi lopulta koko käden? (ei vaaraa ;D )

      Poista
  7. Hauskoja kokeiluja! Pitäis varmaankin välillä vähän irrotella ja tehdä ruokia ja leivonnaisia omasta päästä, mutta tulee aina seurattua reseptejä turhankin orjallisesti ja kaiken lisäksi ne samat ohjeet on käytössä vuodesta toiseen. Nykyään on aika paljon lehdissä ohjeita, joihin tulee kaikenlaisia erikoisia aineita, jotka jää kaappiin lojumaan,jos uuden reseptin kokeilu ei ollutkaan onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha, hyväksi todettu resepti on ehdoton! Taatelikakun aion vielä tehdä ja sen resepti on sama kuin äidillä lapsuudessani. Kaikkea ei voi muokata :) Harvoin noihin lehtien ohjeisiin tulee reagoitua niin paljon, että ne pääsisivät ihan työn alle. Tuokin on ihan totta, että ihan outoja ainesosia ei viitsi hankkia. Toivon saavani riisijauhot (aika pieni paketti) käytettyä johonkin muuhun. Glukoosisiirappia minulta löytyi kaapista ennestään, kun olen tehnyt jäätelöä. Se olikin varmaan seikka, joka helpotti uuden reseptin valintaa.

      Poista
  8. Herkkuja olet leiponut:) En koskaan täällä osta valmista voi ym, taikinaa, vaikka ihan hyvä valikoima vaan teen aina rahkavoitaikinaa, siitä tulee aina hyvää. Mochista en niin välitä, mutta onhan ne nättejä eri värisinä. Toisi hienot nuo valkokiekot!
    OIkein hyvää 4. Adventin iltaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla kuvitelmaa, mutta kuvittelen että rahkavoitaikina olisi kevyempää.. Toisaalta, jos vertaa taikinoita, niin voitaikinassa on vain vettä ja rahkavoitaikinassa sen tilalla rahka. Toisaalta, toisaalta en käytä koskaan voita, vaan nytkin laitoin margariinia. Mocheja en edes maistanut, kun tuli niin vähän ja iso vaiva, että säästän jouluksi. Taikinaa vähän maistoin, oli makeaa ;) Hirveä työ oli, en varmaan tule tekemään toiste.
      Olen tainnut tehdä valokiekkojen Suomen ennätyksen, tai ainakin oman jouluennätyksen ;D
      Maanantaissa mennään jo, pian on joulu!

      Poista
  9. Oi, juku sinä olet leipassut oikeen urakalla herkkuja🥰 maiskis!
    Täytyypä oikeen perehtyä noihin sinun ohjeisiin jospa itsekkin osaisin tehdä.
    Valokiekot ovat kyllä kauniita🥰 kiva koriste vaikka minne.
    Mukavaa ja leppoisaa neljättä adventti sunnuntaita😇

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urakalta tuo taikinamäärä alkoikin tuntua ;D Aina pitää liioitella, mutta sainpahan kerralla kaikenlaista. Taatelikakun jo sittenkin vielä tekisi lähipäivinä. Tänään on siivouspäivä... :(
      Valokiekot säilyy vaikka tuleviikin vuosiin, jos ei nyt löydy käyttäjiä. Sitten, jos näihin kyllästyy, voi purkaa ja käyttää kaapelin johonkin muuhun.
      4 yötä jouluun on, laskin aivan itse...

      Poista
  10. Kivoja herkkuja. Noita rahkatorttuja pitää itsekin joskus leipoa. Nyt tulee tehtyä tortut kaupan torttutaikinasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiita taikinoita on helppo ja nopea käyttää. Piirakoissa käytän usein valmistaikinoita. Rahkataikina oli ihan kiva kokeilu ja tykkään tuosta pienestä tortun koostakin ;D

      Poista
  11. Kaunis joulun 🔴blogi .

    no jopas oletkin leipassu paljon kerralla.
    Rahkavoitaikina paras tortuille:)
    nuo jäätelönyytit niitä on paljon helpompi puraista kuin palloa 😋,pallo menee kerralla ,nyyttejä maiskutellaan ja herkutellaan....
    nuo pullat ovat herkullisia,korvantaakse 👂 laitoin ohjeen.
    ja nuo valoliinat AIVAN IHANIA!!!👍🧡
    voi tuota Merrin ilmettä.🙀.
    onpas ihanan ,koristeiset pöydän? jalat.
    Neljäskin Adventti on saatettu melkein päätökseen.
    Hyvää joulun alus-viikkoa!

    jk.mielikuva se on,😍
    minä paistan valmispiparitaikinasta tehtyä muutaman piparin vain tuoksun vuoksi..en edes syö niitä (sitten käytän koko vuodeen murskattua-piparijauhoa,vähän sinne ja tänne taikinan,puolukkapirakkaa sopiihyvin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin, että minulla oli taustalla jotain kesäisiä kuvia ;D Ihmeesti sitä silmä tottuu, eikä huomaa tuollaisia yleensä. Vähän aikaa jouduin jumppaamaan asetusten kanssa, että sain vaihdettua taustan ja pidettyä reunukset oikean levyisinä.
      Ensin innostuin noiden taikinoiden kanssa, sitten roikottelin käsiä vähän aikaa ja ihmettelin, miten kauan minulla oikein menee noiden työstämiseen ;D Pullien päälle meinasin ensin laittaa joulupiparimursketta, mutta tulinkin sitten toisin aatoksiin. En halua, että kaikki maistuu piparimausteilta. Minulla on kaupan pipareita, niitä ihan ohuita.
      Mummolla on paljon hienoja huonekaluja. Kuvassa Merri on kukkapöydän takana. Välillä pelottaa, ettei se vaan kaada tai tiputa mitään, mutta niin hissukseen liikkuu, melkein hiipimällä, että vahingoilta on säästytty.
      Tänään on vapaapäivä ja jostain pitäisi nyt löytyä energiaa siivoukseen...

      Poista
    2. 😋🤣..minä leivon niin paljon...
      että piparijauhe ei kauan happane jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
      "se oli lähinnä ...." heitto..vähän sinne sun tänne.
      Ei meillä syyä piparimakuisia koko vuotta,🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂
      Anteeksi kun kirjoitin vähän tyhmästi 😶

      Hyvää Joulua!,🌲🎅

      Poista
  12. Nämä ovat hyviä! Mochia haluaisin kokeilla, mutta taitaa loppua heti alkuunsa tämä innostus. Vaniljakastiketta en ole nähnyt valmiina, saati sitten vaahtoutuvana. Mutta voisihan sen jotenkin yrittää soveltaa.

    Mä olen tullut siihen tulokseen, että en edes yritä leipoa kovin monta erilaista jälkiruokaa tai kahvileipää. Meidän Lidliltä löytyi suomalaisia pakastettuja puolukoita (ensimmäisen kerran täällä löysin puolukoita!) ja niitä on jälkkärissä mitä todennäköisimmin. Lapset taas syövät kaikkea missä on suklaata ja se saa olla suunnannäyttäjänä jonkinlaiseen jälkiruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oikeassa ohjeessa ei tainnut olla vaniljakastiketta, vaan siinä luki, että vaniljakreemiä. En löytänyt kaupasta sellaista. Minulla on ollut joskus sellaista kreemijauhetta, mutta nyt ei ole. Ehkä siinä tarkoitettiin jotain sellaista. Ajattelin, että jos on Valion tuote, niin se pitäisi olla kylmäkaapissa ja sitä selailin edestakaisin, ei löytynyt. Korvasin tuolla vaahtoutuvalla. Piti vähän soveltaa :)
      Minulla on läpi vuoden ollut kaikilla syntymäpäivillä tms. tehtynä juustokakku, jossa on puolukkaa ;D Ihan vaan siksi, kun sitä on pakkasessa niin paljon. Vaniljaisen maun kanssa sopii hyvin yhteen. Siksi skippasin tuon puolukan nyt ja tein pakastimeen renkaan muotoisen jäädykkeen ihan vaniljaisilla mauilla. Siihen voi sitten laittaa kupeeseen vaikka jotain hedelmää, jos on tarvis. Suklaakin olisi tietysti aina hyvä... ;D Yritän henkisellä tasolla olla edes ajattelematta suklaata, kun minulla on lähtenyt taas lapasesta tuo suklaajuttu ;D Jouluna voisi ehkä vähän syödä, mutta en osta itse...

      Poista
  13. No, vau, ei näköjään huvittanu leipoa :D Sylkirauhaset aktivoitu hetkessä, nameilta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huvittanu, mutta sitten joku nappula varmaan kääntyi OFF--ON asentoon ;D Siinä vähän aikaa huokailin, kun mietin, paljonko kello on kun kaikki on leivottu ;D

      Poista
  14. Ikinä kuullutkaan mocheista =) Rahkavoitaikinaa tein useasti viime vuosituhannella. Sitten minusta tuli laiska ja aloin staa taikinani pakastealtaasta. Sen sijaan pikkuleipäni teen aina itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut. Siksi kai mielenkiinto heräsi, että mitä nämä ovat ;) Tämä oli tällainen kokeiluerä. Yhtään en vielä maistanut, kun oli niin isotöisiä, että päätin jättää maistelut jouluun. Taikina oli makeaa.
      Leivontalaiskuuteenkin voi tulla erinäisiä piikkejä, kuten minulla tässä ;) Sinä teet ihania kaakkuja!

      Poista
  15. Anteeksi mutta minua kyllä nyt vähän huvitti ja hihitytti tuo sinun kirjoittelu litistelystä ja könteistä olipa tapa millainen tahansa ahkera olet ollut ja hyvännäköisiä ja maistuvia varmasti tuli. Upeat nuo valokiekot ja Merri on aina yhtä ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ohjeessa luki, että taikinan voi kaulita ja tehdä pyöreitä kiekkoja..eihän siitä mitään tullut. Minä litistelin ne siinä pöytää vasten ja osittain käsissä, eikä niistä todellakaan tullut kauniita pyörylöitä ;D Homma oli tosi hankalaa, mutta piti vaan äheltää loppuun asti, kun kerran aloitin ;D

      Poista
  16. Oho, oletpas ollut ahkera leipuri... Minä tein gluteenittomat piparit ja siihen se jää. Maestro saattaa leipoa taatelikakkujen lisäksi vielä jotain. Suurin osa jouluherkuista ostetaan tänä(kin) vuonna valmiina kaupasta. Sieltä onneksi saa laiska leipuri monenlaista, vaikka eihän kotona leivottua kyllä mikään kaupan tuote voita. Rauhallista joulun aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo leipominen mikään pääasia ole. Parasta on se rauhallisuus, minkä saauttaa tekemällä, mitä kulloinkin huvittaa ja kaikessa rauhassa. Vapaapäivän voi kai käyttää näinkin. Tänään on siivouspäivä. Tästä kun pääsen, niin loppuu tämä joulusäätäminen tähän ;)
      Meillä oli ennen paljon ruoka-aineallergioita, jotka piti huomioida ruuanlaitossa ja leipomisessa. Jossain vaiheessa helpottivat. Silti on aina muistettava laktoosittomuus ja ruisjauhottomuus. Joskus meillä käy myös gluteenittomia vieraita, mutta harvemmin.

      Poista
  17. Vaikkei huvittanut leipoa niin herkullisia leivonnaisia leivoit.:)
    Herkullisia ohjeita ja herkulliselta näyttävät.

    Hyvää Onnellista Joulun aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään pitääkin leipoa ihan ex tempore, eikä suunnitella liikaa etukäteen :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!