sunnuntai 22. elokuuta 2021

Unimaailma

 Yöllinen Elämämme

kirjoittanut Tommola Anna, joka on vapaa toimittaja ja kirjailija, työssään paneutuut tieteeseen ja terveyteen, mutta nauttii myös unista viihteenä


Kirja perustuu kirjailijan omiin tutkimuksiin, kokemuksiin, kyselytuloksiin ja muiden tunnettujen unitutkijoiden tutkimuksiin. 

Kirjassaan hän pohtii mitä nukkuessa tapahtuu, mikä tarkoitus unilla on, mistä ne tulevat ja voiko unia ohjailla.  Miksi ihminen (ja myös todistetusti jotkut eläimet) uneksuu ja voiko unista päätellä tai ennustaa asioita?  Myös kehosta irtautumisen kokemus tai enneunilta vaikuttavat unet ovat pohdinnan alla. Voiko kaksi ihmistä nähdä samaa unta yhtäaikaa?

Mielenkiintoista on, että monilla ihmisillä on samankaltaisia unia vuosisadoista toiseen ja eri maailman kolkilla; paetaan jotain, lennetään, nähdään pelottavia hahmoja, muutetaan.  Kirjailijan mielestä unia ei kuitenkaan kannata alkaa selkeästi tulkitsemaan, vaikka joillain unilla onkin selkeä yhteys päivän tapahtumiin. 

Unia voi hänen mukaansa myös ohjailla, opettelemalla ja harjaannuttamalla mieltään. Valveilla voi esimerkiksi tiedostettuna tehdä jotain liikettä, esim. puristaa käden nyrkkiin tajutakseen olevansa täysin valveilla.  Unessa henkilö saattaa pohtia, onko unessa vai valveilla. Tällöin saattaa alitajunta tuottaa tuon nyrkin puristuksen, jota voi unessakin testata. Unta ohjailemalla voi esim. muuttaa pahan unen suuntaa tai lopettaa toistuvien unien kaavan. 

Unia ja omia tuntemuksia voi kuka tahansa "tutkia" kirjoittamalla uniaan ylös. Näin voi pohtia uniensa tarkoitusta tai sitten vain viihdyttää itseään. Unet kun voivat olla myös huvittavia ja viihdyttäviä, kuin hyvä elokuva.  Ne vaan tuppaavat unohtumaan niin nopeasti. 

Mitä unista sitten voi saada tai oppia? Niiden väitetää olevan alitajunnan tapa purkaa päivän tapahtumia.  Monia esimerkkejä löytyy myös siitä, että luovat persoonat löytävät unistaan inspiraatioita töihinsä. Joku on jopa laittanut kellon soimaan tiettyyn aikaan, jotta heräisi varmasti kesken unen ja alkanut heti maalata taulua, tai säveltää.  

Näen itse paljon unia ja joitain muistan vielä pitkienkin aikojen päästä. Miksi ne ovat jääneet mieleen, en osaa sanoa.  Monet unet ovat aivan selkeästi yhteydessä päivän tapahtumiin, osa on aivan järjettömiä.  Lentounia on varmaan nähnyt monikin. Ne ovat minullekin jääneet mieleen.  Usein lentäminen tapahtuu hieman maan pinnan yläpuolella, kun joku juoksee perässä. Korkeammalle ei tunnu pääsevän.  Kerran istuin yläkerran ikkunalla, lasten vannassa ja  vanna lähti lentoon. Tunne unessakin on vapauttava, kunnes järki muistuttaa, että näin ei voi tehdä ja alkaa putoaminen. 

Kuolleet ihmiset ja menneisyyteen jääneet paikat saattavat seurata uniin joko samanlaisina, tai hieman muuntuneina. 

Minua olisi kiinnostanut lukea unissakävelystä, mutta kirjassa vain sivuttiin aihetta. Sitä lajia on tullut harrastettua lähes koko elämä. Aivan viime vuosina ei niinkään. 

Kirja oli mielenkiintoinen, suosittelen unista kiinnostuneille. 

22 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta luettavalta. Minäkin olen ollut unissakävelijä, nykyisin en kai. Tai mistä sen tietää :-D Joskus aamulla herään, että lamppu onkin päällä tai vesilasi ilmestynyt sängyn viereen, joten jotenkin (puoli)unissani olen ne laittanut.
  Sitä, että yrittää päästä lentoon korkeammalle pakoon, mutta ei pääse, on tosiaan tullut nähtyä! Ihan viime kuukausina en muista unia juuri nähneeni, ehkä kesä on vain liian kiireistä aikaa, että muistaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä aina lopuksi herään ja tajuan tekeväni jotain muuta, kuin pitäisi, mutta unissakävelyä ei kuitenkaan pysty keskeyttämään.
   Herätessä saattaa unen muistaa kirkkaasti ja 15 minuuttia sen jälkeen ei muista enää edes unen aihetta.

   Poista
 2. Unien ohjaaminen tuntuu mielenkiintoiselta ja olen kuullut tästä aivan oikeita tarinoitakin. Minä muistan yleensä unet vain hetken juuri herättyäni ja sitten ne unohtuvat, vaikka kuinka yritän painaa mieleen. Kummallisin toistuva uni on sellainen, jossa ajan autoa tai useammin isoa rekkaa tai bussia. Outoa on se, että minulla ei ole ajokorttia, mutta uni on aina kovin todellinen ja yksityiskohtainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unessa kaikki on mahdollista ;) Harmittaa joskus, kun hyvä uni jää kesken herätessä, vaikka olisi halunnut nähdä jatkonkin.

   Poista
 3. Mielenkiintoista. Joskus muistan unia, mutta useimmiten en. Torin kahvikaupassa työskentelevä tuttuni on kirjoittanut unensa ylös nuoresta saakka, ja osa niistä päätyi myös hänen ensimmäiseen kirjaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unista saa varmasti hyviä kirjojenkin aiheita joko sinällään, tai sitten jonain tarinaideana. Kirjassa kerrottiin, että vaikka unia kirjoittaa ylös, niin niitä ei koskaan saa samassa muodossa tunnelmineen kaikkineen paperille. Unesta tulee paljon pelkistetympi, mutta aihe säilyy.

   Poista
 4. Kiitos kirjavinkistä! Kävin heti kirjaston sivuilla varaamassa tuon.

  Mulla on välillä tosi vilkas unimaailma – joskus jopa niin vilkas, että ajattelen, että onkohan tää enää normaaliakaan. :-D Valveunia näen aina silloin tällöin, ja jos näen painajaista (mitä tapahtuu onneksi harvoin), tajuan usein senkin olevan unta, ja päätän, että nyt en enää halua katsoa tätä ja avaan silmät. Silmien avaaminen on vain jostain syystä tosi raskasta kesken unen! Kerran näin unessa oikein vihaisen koiran, joka tuli aina vain lähemmäs ja minua pelotti hirveästi. Sitten muistin, että tämä on vain unta ja että unia pystyy ohjaamaan, ja meninkin koiraa kohti sen sijaan, että olisin paennut. Koira ulahti ja kääntyi pois. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos unien määrässä ja mielikuvituksellisuudessa mitataan, niin kuulutaan samaan kerhoon ;) Mikä edes on normaali?
   Ahdistavaa unta nähdessä voi tosiaan sanoa, että nyt loppuu tämä pelleily ja yrittää herätä. Välillä unet jatkuvat,kun nukahtaa uudelleen.
   Unissakävelyä olen saanut ohjattua niin, että päätän hoitaa kyseessä olevan asian aamulla ja sillä siisti. Järkeilen niin, että ei tuossa voi olla ketään kehottamassa minua tekemässä jotain, tai jotain muuta mikä vaatii toimintaa, koska on pimeä, eli on yö. Yleensä käyn aina kävelyn lopuksi vessassa, koska herätessäni tajuan, että mies luuli minun varmaan taas kävelevän unissaan ja kun käyn vessassa, niin voin sanoa, että sinnehän minä olin menossakin ... ;D Kyllä hän on saanut kärsiäkin minun hyppelyjeni takia, jos sitten nauraakin. Pelästyi hirveästi ja ampaisi vauhdilla istumaan sängyllä kesken unen, kun hypähdin hänen jalkojensa päälle, koska minulta oli karannut kaasuilmapallo, jota yritin tavoitella. Reppanalla oli selkä aika kipeä sen jälkeen.

   Poista
 5. Kiinnostavaa! Kiitos kirjavinkistä! Minä heräsin eilen klo 03 uneen ja sen jälkeen meni kauan, että pääsin ikävästä tunnetilasta pois. Yleensä en uniani muista tai ainakaan ne eivät jää vaivaamaan mieltäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllä ikävät unet tuntuvat ahdistavammilta, eikä herätessä ole sittenkään ihan varma, oliko osa totta vai ei.

   Poista
 6. Onpas mielenkiintoinen kirja. Itse olen viikon verran nähnyt niin ihme unia.
  Toissa päivänä näin ihan kauheen unen töistä. Vaikka olen lomalla,niin välillä työt
  mätkähtää uniin.
  Kauniita unosia sinulle ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näen usein unia töistä. Ne on tosi ahdistavia, kun aina on jotain tekemättä tai kotiinlähtöaika lähestyy, ja puolet käynneistä on vielä tekemättä. Viime yönä pakkasin ja purkasin, sekä lajittelin puistoon jätettyjä silmälaseja ;D

   Poista
 7. Moikka, ja kiitos pitkästä kommentista, jonka jokin aika sitten jätit blogiini. On aina mielenkiintoista kuulla muidenkin näkemyksiä! Sinulla on taas esittelyssä todella kiinnostava kirja! Unet ovat aina kiinnostaneet ja hauska kuulla, että noita lentämisunia näkevät muutkin... Minulla toistuu usein uni, jossa on joku hätätilanne, ja yritän soittaa joko hätänumeroon tai miehelleni, mutta jostain syystä puhelin ei suostu toimimaan. Nuo ovat aika ahdistavia unia. Myös tuota olen kokeillut, että jos uni äityy liian hurjaksi, herätän itseni siitä. Joskus se onnistuukin! Tämä uniaihe on kyllä niin kiinnostava, että siitä voisi kirjoittaa tai keskustella vaikka kuinka pitkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unista riittää asiaa vaikka kuinka :) tuokin on ihan tuttua, että kännykkä ei toimi unessa.
   Kirjassa mainittiin myös tilanne, että juuri ennen heräämistä näkee unta, että on jo herännyt ja tehnyt aamutoimet. Sitten kello soi ja kaikki onkin aloitettava alusta. Minulle on useasti käynyt näin. Herääminen tuntuu entistä raskaammalta, kun täytyy aloittaa sama homma uudelleen.
   Pirteää keskiviikkoa! :)

   Poista
 8. Fin dokumentar om drømmenes betydning!Jeg vet at når man skal på wc om natten drømmer man sterkt og intens
  Jeg drømmer sikkert men husker ingenting om morgenen.Drømte mye mer før men nå er jeg for trett etter arbeidet
  Jeg har tro på drømmetydning fra gammelt av,Det er mer mellom himmel og jord en vi kan fatte
  En ting er nå sikkert vi trenger å drømme!Viktig for helsen :)))Takk for fin post!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirjailija/ tutkija ei uskonut ollenkaan unien tulkitsemiseen erilaisin merkityksin, kuten jotkut unikirjat. Toiselta kantilta katsottuna unien tulkinta on aika huvittavaakin. Minullakin taitaa olla jossain unien tulkinta -kirja. Voisiko ihmiskunnan tajunta olla niin yhteneväistä, että unimaailmassa aikakaudet häviävät ja luolaihmiset ovat uneksuneet samanlaisista asioista, kuin nykypäivän ihmiset? Onko lennetty tai hypätty korkealta, onko oltu myöhässä metsästyksestä tai töistä? Tästähän saisikin aika hauskan kirjanaiheen: Unet Neandertal -ihmisten maailmassa ;D
   Mukavaa päivän jatkoa!

   Poista
 9. Näen kausittain unia ja kirjo on aika valtava. Ainahan minä olen pakkaamassa. Mitään en ehdi eikä kaikki mahdu mihinkään. On korkeita paikkoja. Jatkopainajaiset ovat pahimpia!!! Edellisestä ei ole kauaa (muistan sen edelleen) ja onneksi ei ollut mitään sovittua menoa aamulla. Olin ihan poikki.
  Hyviä ja miellyttäviä unia sitten, kun nukut! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painajaisten jälkeen nukuttu yö ei ole virkistävä. Eikös unennäkemisen vaihe olekin hieman kevyempää, kuin raskas univaihe? Eikö sitä ole sitten muutenkaan oikein vajonnut riittävän syvään uneen.
   Minä pakkasin ja purkasin viime yönä kovasti :)

   Poista
 10. En juurikaan muista uniani, mutta minulla on yksi TODELLA hyvä unennäöstä kertova kirja.
  Siinä puhuttiin ihmisen taidosta ohjata painajaisiaan eli sitä voi oppia.
  Hih, hauska juttu tuo vanna 🍎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tätä asiaa pohdittiin tässäkin kirjassa, että voisi oppia ohjaamaan uniaan. painajaiset voi katkaista päättämällä, miten uni jatkuu.
   Tarinoissa lennetään "unen siivin", mutta unilentämisessä ei koskaan taida olla siipiä ;D

   Poista
 11. Unet ovat aina kiinnostavia. Ja jännä, miten niistäkin voi selvitä niin paljon asioita. Huomasin juuri, etten olekaan aikoihin lukenut yhtään uniin liittyvää kirjaa. Olisiko aika?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unet ovat ihmeellisiä ja mielenkiintoisia. Näin taas äskettäin tosi merkillisen unen. Muistan sen tarkasti vieläkin. Siinä oli mm. valtava valoilmiö, enkeli, erittäin yksityiskohtaisesti huoneen toisella puolella.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!