lauantai 7. elokuuta 2021

Päiväretki kesäiseen Kotkaan

 Langinkoskella on kaunista aurinkoisena kesäpäivänä.  Siellä on joskus tullut käytyä ennenkin, mutta ei pitkään aikaan.  Jostain syystä emme myöskään ennen olleet käyneet tuon keisarillisen kalastusmajan sisällä.


Suomen suuriruhtinaskunta (kuulostaa oudolta, mutta näin siinä esitteessä lukee) rakensi aikanaan Aleksanteri III:lle kesähuvilan hyvien kalastusvesien äärelle. Keisari vietti paikassa aikaansa vuosina 1888-1894, muutamia päiviä kerrallaan. Sitä vastoin häntä seurannut Nikolai II kävi paikalla vain kerran, muutaman tunnin ajan, vuonna 1906. 
Alakuvassa Aleksanteri III ja puolisonsa Maria Feodorovna (syntyjään Tanskan prinsessa).


Paikalla ollut opas kertoili mielenkiintoisesti tuosta ajasta ja tapahtumista enemmänkin, mutta meidät ohjattiin korona-veitikan takia toiseen suuntaan, joten päädyimme keittiöön. 


Pienen infolehtisen tiedon mukaan keisariperhe teki itse ruokansa ja  kaikki oli muutenkin hyvin yksinkertaisesti järjestetty.  Ruokaa tehtiin siiasta ja lohesta, jota kalastettiin  viereisestä koskesta. 

Vaikka keisarillinen väki kävi harvakseltaan kalastusmajalla, piti henkilökunta silti koko ajan huolen paikan kunnosta. 

Näitä rautoja vähän ihmeteltiin, onko ne jotain vohvelirautoja vai mitä..?


Sisävessat olivat tietysti tärkeä osa keisarillista arkea. Niitä löytyy talosta jopa kaksi. Veikkaanpa, että eivät niin omatoimisia olleet, että olisivat ne itse tyhjentäneet. 




Yläkerrasta löytyy perheen lepotiloja, vaikka yöt perhe viettikin laivallaan. 
Moni kalusteista on Aleksanterin aikaisia, mutta esim. tekstiilit ovat huomattavasti uudemmalta ajalta. 






Alakerrassa on suurempi tila, sali, joka toimi esitteen mukaan seurustelu- ja ruokailutilana.  Matkaseurue oli usein noin parinkymmenen hengen suuruinen. 
Tätä huonetta käytettiin myöhemmin venäläisten sotilaiden toipilaskotina, vuosina 1915-1916, eli Krimin sodan jälkeen (?).  Yläkerrassa on edelleen kapeita sänkyjä tältä ajalta. 


Keisariperhe oli ortodokseja ja uskonnon tärkeys näkyy myös kalastusmajan läheisyyteen rakennettuna pienenä kappelina.


Sisällä uskonnollisia kuvia, joista meikäläisen heijastus näkyy keskimmäisessä... (huippukuvaaja liikenteessä 😂).


Tässä 1889 -vuoden seurueen kokoonpano. 


Vesistö aivan kalastusmajan vieressä on mieleenpainuva kuohuineen. Kuvat tietysti taas latistavat tunnelmaa, mutta virtaava vesi ja kalliot ovat aina jotenkin koskettavia. 



Yksinäinen puu kasvaa sitkeästi veden keskellä. Eipä ainakaan kuole kuivuuteen. 




Keisari lähetti vuosittain muutaman kalastajan kesäksi paikalle. Kalasaalista lähetettiin Pietarin hoviin asti.  Kalastajille oli rakennettu oma, vähän pienempi kalastusmaja huvilan läheisyyteen. 


Veneillä oli oma paikkansa.  
Tosin kalastus tapahtui harvinaisella kalastustyylillä, heittäen nuottaa veden äärelle rakennetuilta puu- ja kivirakenteilta. 


Langinkoski on rauhoittavaa katseltavaa. Alue on säilynyt kävijämäärästä huolimatta luonnon mukaisena. Polkuja ja kallioita, sekä puisia siltarakenteita myöten pääsee kulkemaan alueella.  On penkkejä ja pöytiä, joissa voi vaikka nauttia eväät. 




Alueella on kaksikin kahvilaa, joista toinen oli maanantai-päivänä suljettu. Toisessa oli myytävänä myös joitain käsitöitä ja muita tuotteita. 

Me jätimme kahvit väliin ja kävimme ostamassa kaupungilta eväät, jotka nautimme meren rannalla, Katariinan meripuistossa (siitä kirjoitin viime vuonna TÄÄLLÄ). 


Kaupungilla ajelimme ristiin rastiin jonkin aikaa. Mitään kaupoilla kiertelyä emme jaksaneet harrastaa. Sapokan satamassa kohtasimme paikallista väestöä ja kävimme lopulta Maretariumin kahvilassa kahvilla. 



Pakko kirjoittaa vielä viimeöisestä unesta: Heräsin aamulla ja olin myöhässä töistä. Siinä ihmetellessä tajusin, että minullahan on vesirokko! 😂 
Ei minulla ihan aikuisten oikeasti mitään vesirokkoa ole koskaan todella ollutkaan. Toivottavasti tämä ei ole enneuni 😆

Hyvää viikonloppua Teille Kaikille!

37 kommenttia:

  1. Hieno paikka! Jossain sentään pietään historiallisia paikkoja kunnossa.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siistiä kyllä oli, vaikka on aivan yleinen paikka.

      Poista
  2. Tosi upea paikka. Enpä usko minäkään että keisariperhe olisi vessaansa itse tyhjentänyt, eikä tainnut itse kokatakaan jos kerran palvelusväkeäkin paikalla oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuota kokkaamisasiaakin mietin, että voiko olla... esitteessä kyllä kerrotaan huhusta, että keisarinnan kalasoppaa olisi kiitelty ;) Menivät joka yöksi kertomuksen mukaan laivaankin, että mietin, mitä ehtivät päivän aikana tehdä maissa.

      Poista
  3. Kiitos jälkeen mukavasta nähtävyyskuvauksesta. Minusta se härpäke on nimenomaan vohvelirauta, puuhellalle tarkoitettu. Alitajunta käsittelee mielenkiintoisesti asioita: unientulkitsija täällä huomaa sinun alitajuntaasi yhdistäneen töissä koko ajan olevan huolen covid-tartunnoista ja uutisissa olleen ”deltamuunnos tarttuu yhtä helposti kuin vesirokko”. Olen aika tylsämielinen unientulkitsija, vai mitä. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista kiinnittäneeni mitään huomiota tuohon korona-vesirokko vertaukseen. Ehkä olen kuitenkin tosiaan nähnyt tai kuullut sen jostain. ;D Toisaalta unessa mietin vähän helpottuneenakin, että nyt ei tarvi hetkeen mennä töihin...
      Aikas upeita vohveleita, jos niihin tulee oikein tuollainen hieno kuva!

      Poista
    2. Joskus me luemme lööppejä ilman, että tietoisesti luemme niitä siinä kaupan ovessa tms. T Saukkis

      Poista
  4. Muutama vuosi sitten Kotkassa käydessä aika ei enää riittänyt Langinkosken tutkimiseen. Suunnitelmissa on. Kiva nähdä kuvia, jotka houkuttelevat toteuttamaan reissusuunnitelman.
    Tänään oli lehdessä juttua, miten suosittu kohde Kotka on tänä kesänä ollut ja on. Langinkoski oli Kotkan puistojen ja Sunilan lisäksi mainittu näkemisen arvoisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt piti oikein kuukelista kattoa, että miksi Sunila... oli näköjään aukko sivistyksessä ;D
      Meilläkin on täällä Kouvolassa Aalto -viikko 14-22.8. Olen käynyt yläasteen hänen suunnittelemassaan koulussa, että ehkä saan anteeksi tuon sivistysaukon..

      Poista
  5. Muistelen, että äidin albumissa olisi ollut kuva äidin sukulaisista Langinkosken rannassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuitenkaan ollut tuo jutussa mainittu ryhmäkuva ..?
      Tämä on kyllä kaunis paikka vierailla, pääsymaksulla tai ilman (ei museoesittelyä).

      Poista
  6. Ihana ja mielenkiintoinen postaus ja upeat kuvat. Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Pieniä iloja, suuria elämyksiä :)

      Poista
  7. Kiitos hienoista kuvista ja upean paikan esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kotimaassa on niin paljon nähtävää, josta ei edes tiedä.

      Poista
  8. wow what a beautiful place!!I could live there ohh yes!!They must had been very rich to live like that at that time.Did you really get chicken pox or was it a dream!!
    Ihope you feel fine!I read you are back to work again.Me too!Was called in from my vaccation of cours 100 %extra !!

    Money hih hih

    See you soon!Happy weekend!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, I`m not ill! Only a dream. I`m on my vacation but I have still quite stressed feelings.
      Glad you can be at work again and feel fine!
      Have a nice time!

      Poista
  9. Langinkoski on hieno paikka. Kävin siellä ensimmäistä kertaa viime kesänä ja harmillisesti tulimme paikalle niin myöhään, ettemme ehtineet sisälle keisarilliseen kalastusmajaan. Joskus olisi kiva nähdä se sisältäkin. No nyt näin sinun linssisi lävitse - kiitos siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Useamman kerran olen itsekin käynyt paikalla, menemättä sisään. Muistan joskus päivitelleeni sisäänpääsyhintaa ja jättäneeni väliin ;D Nyt oli rahat koottuna ihan sisään menoa varten ;D
      Matkailussa on aina se harmitus, että hyvän paikan löydettyään ei aikataulut mätsää millään.

      Poista
  10. Hieno postaus! Kiinnostava paikka. Kyllä reissaaminen on mukavaa <3 Mekin ollaan vielä reissussa. Tänään lähdetään ajelemaan kotiin. Onhan se lähdettävä, kun huomenna on työpäivä. No, siitä se sitten taas lähtee, kun alkuun pääsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku on aina pahin.. ja loppu... ja ehkä se väliosakin ;D Toivotan silti mukavia työpäiviä!
      Meillä vielä jotain juttuja näkemättä, kun viikko lomailua jäljellä.

      Poista
  11. On keisarin kelvannut. Olenko nyt aivan hukassa, kun muistelen Mannerheiminkin liittyneen tuohon kalamajaan? Sitä vaan jäin miettimään, että miten ne ovat roudanneet ne kalat Pietariin asti. Eivätkö ne pahene matkalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1917 itsenäistymisen jälkeen käytettiin valtionjohdon kesänviettopaikkana, lukee esitteessä.
      Tota kalojen säilymistä sen aikaisilla kuljetusvälineillä ihmettelen minäkin. 🤔

      Poista
  12. Siitä on virrannut vettä, kun on muutama vuosikymmen aikaa kun tuolla kävin. Olisi kyllä kiva käydä uudelleeen. Kotka on aika vieraaksi jäänyt paikka, kerran oltiin Meripäivillä yötä siellä, mutta muuten on kuljettu vaan ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meripäivillä on tullut useinkin käytyä 😎
      Vesi on tosiaan virrannut ja virtaa kovaa kyytiä edelleen 😊

      Poista
  13. Mielenkiintoinen retkipaikka, jolla mielenkiintoinen historia. Hieno myös tuo meripuisto. En ole koskaan ollut Kotkassa päin, joten oli mielenkiintoinen postaus taas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä katsottuna varmaan kiinnostaakin 😊
      Vähän erilaiset maisemat sinulla päivittäin. Minulle eksoottisia 😊

      Poista
  14. Historiafriikki täällä huutelee: Krimin sota käytiin Venäjän sekä Osmanivaltakunnan, Britannian, Ranskan ja Sardinian muodostaman liittouman välillä vuosina 1853–1856. Tiedän tämän, sillä engelsmannit kävivät polttamassa Oulussa jo maksettuja omia laivojaan =). Tuo sun käsittelemä ajankohta liittyy ensimmäiseen maailmansotaan, kun Suomi oli vielä(kin) osa Venäjän keisarikuntaa.

    Langinkoski on hieno kohde. HIenointa on se, että se on säilytetty semmoisenaan ilman mitään hokkuspokkuselämykisä.

    Hieno juttu, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että joku huomaa minun juttelevan omiani 🤣 No mutta mistä ne sitten toipuivat? Olin kuulevani oppaan puhuvan krimin sodasta 😁
      Hämmästyttävän hyvässä kuosissa oli pihapiirikin.

      Poista
    2. Toipuivat varmaan ekan maailmansodan kahakoista. Venäläiset on hyviä tappelemaan =)

      Poista
  15. Onpas kaunista ja niin historian havinaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historia elävöityy välillä mielenkiintoisesti.

      Poista
  16. Olipas mielenkiintoinen postaus, kiitos! Minäkään en ole koskaan käynyt Langinkosken majassa sisällä - enkä kyllä ulkonakaan. :-D

    VastaaPoista
  17. Upeat kuvat ja postaus Kotkasta, alkoi korvamatona soimaan "Kotkan poikii ilman siipii", mut sinä bongasit siivekkäitäkin poikia - niitä on näkynyt kyllä ennätyspaljon siellä sun täällä!!

    VastaaPoista
  18. Joo kyllä näkyi siivekkäitäkin poikia😂 Ja nää oli vielä melko lähellä ko laulajan muistokiviä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!