keskiviikko 5. elokuuta 2020

Kotka

Jälleen retki lähikaupunkiin ..l.

Tässä näkyy aiemmin arvonta -postauksessakin ehdoteltu meri.  Tarkemmin sanottuna Kotkan edustalla.  Meri tuo tullessaan omanlaisiaan tuoksuja ja näkymiä.  Kyseessä on entinen Ruotsinsalmen linnoituksesta nestesäilytyssatamaksi ja lopulta virkistysalueeksi muokattu Katariinan meripuisto.  (linkistä näkyy parempia kokonaiskuvia alueesta). Alue on täysin ilmaiseksi käytettävissä. 


Alueella sijaitsee myös suojeltu tervaleppälehto.  Lisäksi löytyy runsaasti erilaisia kukka- yms. istutuksia kauniissa muodoissa ja paikoissa.  


Meren läheisyys ja kaunis,aurinkoinen päivä ovat omiaan luomaan tunnelmaa.  Puistoon on tehty hyvät ja runsaat kävelyreitit, osittain kivetyt ja osittain hiekkaiset. 
Linnoitusten ajalta on  mm. tykki. Patsaat kuvaavat kypäräpäisiä sotilaita. 
Koko puisto on täynnä levähdyspaikkoja ja mahdollisuuksia esim. eväiden syöntiin ja grillaukseen. Kaikki on siistiä ja käytännöllistä. 
Alueella on ruoho-alueita, kallioita, rantoja. Kaikki paikat on käytetty hyväksi ja tehty oleskelu- ja istuskelupaikkoja. Kalliolammen rantaan on tehty nk.laituri, jossa pikkulapset vanhempineen kävivät istuskelemassa ja uittamassa varpaitaan. 


Lapsille puistossa on myös runsaasti tarjontaa.  On labyrinttiä, rumpusettiä, erilaisia jumppailu- ja roikkumistelineitä, jopa taustalla näkyvä Muumi-talo, joka olikin suuressa suosiossa. 
Telineet ja laitteet ovat tukevia ja sopivat osittain myös aikuiselle, kuten tuo soutulaite, jolla voi kuvitella soutavansa merelle...
Pienoiskoossa olevat majakat ovat kopioita Suomen majakoista. 
Skeittaajillekin on tehty hieno  alue sivummalle. 

Uimaankin voi mennä....tosin uimakoppeja vaatteiden vaihtoon en nähnyt. 


Maahan maalatusta kartasta voi katsoa vaikka seuraavan kohteen Kotkaan tutustumisessa. Meille se oli Sapokan puisto ja satama. 
Välikahvi pehmisjäätelöineen on aina hyväksi ihmiselle.  Samalla voi ihailla pienvenesataman elämää.

Auringossa onnistuin hankkimaan itselleni  ns. junttirusketuksen käsivarsiin. 😂 Muuten sillä ei olisi mitään väliä, mutta ostin samalla reisulla tuleviin hääjuhliin hihattoman mekon. Kyllä on taas hupaisan näköistä..  
Kotkassa asui tunnettu laulaja-sanoittaja Juha Vainio. Hänelle on suotu kunnia olla läheisen merenrannan pääesiintyjä sanoitusten muodossa.  Kiviin on painettu koko tien matkalta hänen laulujensa sanoituksia.  Merenrantatien sivussa kulkee kävelyreitti, jonka varrella on merelle päin antavia istuskelupaikkoja. 
Alemmassa kivessä näkyy kuvaajan taidonnäyte omine kuvajaisineen....


Sapokan vesipuistossa asuu pulskia karppeja. 
Kävelytie kiertää nk. lammen. Ympärillä on istuskelupaikkoja ja siltoja. Haikarapatsas katselee ohikulkijoita korkealta pesästään.  Patsaat ovat Hannele Kylänpään veistoksia, kuten tuo sorsakin. 

Lammen keskellä, veden ympäröimänä on esiintymislava. Esityksistä ei ole tietoa ainakaan tämän kesän osalta. Viime kesänä siinä taisi ainakin olla jotain tapahtumia.  Voin kuvitella, että hieno paikka kuunnella/ katsella esim. musiikkiesityksiä. 

Puisto on täynnä erilaista kasvustoa, joka mukaelee luonnon omaa puukantaa. Kaikki on hyvinhoidettua ja siistiä. Valaistus on varmaan hämärän aikaan upea.  Näin aurinkoisena päivänä siitä ei päässyt nauttimaan. 
N.20 metriä korkea vesiputous on hieno näky lammen toisella rannalla. Reitti kulkee senkin editse ja putouksen yläpuolellekin pääsee nousemaan rappuja pitkin.  Putouksen ympäristössä on useita eri kivilajeja esiteltävänä. 


Kaappasin Merrin paikan tässä kiintiökuvassa, kun kerrankin on meikäläisestä niin "edustavan" näköinen kuva 😀
On kuin olisi jossain etelänreissulla otettu. 
Sapokan alue ulottuu laajemmallekin, kuin tässä nähdyille osioille.  Maretarium  ja Merikeskus Wellamo jäivät tällä kertaa katselematta.  Kauempana Kotkansaarella on myös isompien laivojen satama. 
Alueella järjestetään myös vene/laivakuljetuksia lähialueille ja -vesille. 

 Monipuolista on siis tarjonta näinkin pienellä alueella.  Molemmat puistot ovat lisäksi aika lähellä toisiaan. 

(Jos nyt tuli jotain asiavirhettä tässä jutussa, niin korjailen).

Mukavaa keskiviikkoa teille kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja silmiinpistävän siistiä. En ole koskaan kööynyt Kotkassa, mutta nyt pääsin virtuaalimatkalle, tuli nähtyä sekin kolkka.
  Kivan näköiset nuo ruudulliset sukat, joita esittelit edellisessä päivityksessä. Ja Merri kävi kastamassa talviturkkinsa. Voi poloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siisteyttä mekin hämmästeltiin paikan päällä. Kaikki on lisäksi helppohoitoista, kuten nuo pöydän pinnatkin.
   Varmaan siellä Kotkassa muutakin näkemistä löytyy, että älä tyydy vain näihin kuviin ;)
   Merri ei ole kaikkein nopeinta talviturkinheittäjätyyppiä. Voi olla, että menee vielä muutama vuosi, ennen kuin toistaa uintinsa :)

   Poista
 2. En ole käynyt Kotkassa kuin kerran. Usein on pitänyt käydä siellä mieheni kanssa, mutta aina se vaan on jostain syystä jäänyt. Hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Yritin kuvailla vähän kaikenlaista. Puutarhaihmisille on varmaan paljon mielenkiintosia juttuja molemmissa puistoissa.

   Poista
 3. Eipä ole koskaan tullut käytyä Kotkassa, varmaan ihana paikka. Sitä voisi harkita kun seuraavan kerran mietin muuttoa jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai muuttosuunnitelmiin asti jo haaveet ;) Muutto jäis minulta tekemättä.

   Poista
 4. Minulle tulee Kotkasta aina laulu:kotkanpoikii ilman siipii..mieleen.
  Kiitos kun sain näin virtuaalimatkan tehdä!
  Kaunista,meri se vaan on valtavan voimakas elementti,rauhoittava/pelottava?
  mikä,mikä kaunotar....Olet kaunis /nainen:)..tytön hupakko...😉😊🙂
  Näitä kesälomareissuja on ihana lukia,,,aivan kuin itsekkin kulkisi rantoja..polkuja pitkin:))
  hmm!!...matkailu avartaa ..myös täällä puolen ruutua!.
  kiitos!Sartsa! 😊🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ;D Sopivan kaukaa napattu kuva. Tää on sitä kesälomahehkeyttä ;D Kohta palataan arkeen...
   Meri on minustakin sekä kaunis, että pelottava.
   Melkein joka vuosi tulee näissä lähikaupungeissa käytyä. Mielenkiintoista on se, että aina eri seurassa aukenee erilaisia asioita tutuistakin paikoista.
   Kauppakeskuksesta löysin häihin mekon :) Ilman seuralaisia olisin kävelly siitäkin ohi...

   Poista
 5. Mun sisko ja veli (sama biol. äiti) sekä veljenpoika äitinsä kanssa asuu Kotkassa. Joskus tullut käytyä, mutta aika vähän siellä kierrettyä. "Kaikki tiet vievät Mussaloon", heh. Ja varsinki 'heh', kun selvisi, että veli on siellä Mussalon satamassa töissä. Kiitos virtuaalireissusta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän sinulle vähän Kotkaa esitellä :)
   Kaikki tiet vie aika moneen paikkaan, yks kerrallaan...

   Poista
 6. Onpa hienoa, että jossain panostetaan kauneuteen ja siisteyteen!
  Kiinnitti huomion tuo maahan maalattu kartta, kesällä tarpeellinen turisteille. Miksei talavellakin, kun siellä ei lunta oo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella joutuu arvailemaan, että mitä siellä lumikökkäreen alla oikein on... ;D
   Alueella on ilmeisesti vartiointi. Siisteys pisti silmään, kun ajattelee, että vielä ilmainen paikka. Harvoin säilyvät siisteinä.

   Poista
 7. Minä olen käynyt Kotkassa syntymässä :) En juuri muuten. Hienolta siellä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän on pakko vastata "samalla mitalla", että miä oon käyny Kotkassa yhen kerran synnyttämässä ;D

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!