lauantai 14. elokuuta 2021

Vaarana Koli

Kesäloman ensimmäinen viikko meni kuin unessa, väsymyksessä, stressinpurussa. Stanstakin odotteli jo reissukuvia. Silloin reissaaminen tuntui kaukaiselta ja väsyttävältä ajatukselta.  Lähtöpäätös syntyi lopulta vasta päivää ennen lähtöä.  2 ensimmäistä yötä päätimme viettää Kolilla.   
Mennessä piti tietysti hoitaa vähän autoasioita, eli hakea virranjakaja Mikkelistä ja ilmanputsari Suonenjoelta. 
Autoilu on ihan mukavaa, kun tietää, että ei tarvitse illaksi päätyä takaisin kotiin. Voi pysähtyä missä huvittaa. Toisaalta se käy myös aikalailla istuma- ja selkälihasten päälle 😂
Kävimme kuittaamassa yöpaikkamme ja sen jälkeen päätimme suunnata saman tien  Kolille, joka on Pohjois-Karjalan korkein vaara.  Siinä on 3 huippua (Ukko, Akka, Paha), joista Ukko -Koli on korkein.  Ilma alkuillasta ja muutenkin koko päivän oli ollut harmaa ja osittain sateinenkin, siksi kuvatkin ovat synkkiä. 
Parempia kuvia löytyy TeSalta Tulihan Tehtyä -blogista. 


Kotimaassa ajellessa mietitään aina, että ollaanko jo käyty kyseisessä paikassa joskus.  Olemme matkailleet asuntovaunun kanssa ympäri Suomea ties kuinka monta kertaa.  Lapsenakin kuljin vanhempien kanssa paljon automatkoilla.  Olihan täällä Kolillakin käyty, myös asuntovaunulla.  Usein tilanne muistuu mieleen vasta, kun näkee paikan. Muistaa monia tapahtumiakin käynnin ympäriltä.
Varmaa on, että kiskohissiä ei aiemmilla kerroilla ole ollut. Se on nettitiedon mukaan rakennettu vasta 2000, jolloin ilmeisesti ylätason matkailukeskuskin on tehty. Näkymät olivat siis ennen huomattavasti luonnonmukaisemmat. 
Tässä iässä ei jaksa enää kaikkia rappuja kulkea, jos on hissikin käytössä... 


Olisihan siinä joitain rappuja saanut kävellä, jos olisi kuntoillut. 


"Onneksi" rappuja riitti vielä ylätasolta vaaran huipullekin.  Kuntoni on taas todettu aivan surkeaksi.  Vuoden mittainen, pieni kävelytavoitteenikin (500km) on vielä aivan vaiheessa. Siihen on tullut pieni tauko... 


Kannatti kuitenkin kivuta, että näki nämä upeat maisemat.  Pihlaja on olevinaan kuvassa siksi, että kaukaisuuteen tulisi syvyyttä ja korkeuseroa. 


Kalliot ovat aikojen myötä hioutuneet sileiksi.  Lapsena tuli kiivettyä kaikkiin mahdolisiin paikkoihin, katoille, puihin, kallioille.. mutta nyt minua kyllä vähän pelotti. 


Seuraavana päivänä testattiin myös tuo avonaisempi maisemahissi.  Mietittiin, miten tuolta pääsisi pois, jos hissi jumiutuisi. Sitten kookletin netistä, että Kolin hissi oli jumiutunut puoleksitoista tunniksi heinäkuussa!  No kyseessä olikin sitten tuo aiempi kiskohissi. Ei sielläkään kyllä sillä ihmismäärällä olisi oikein viihtynyt. 
 



Mies oli saanut päähänsä, että vuokrataan e -fatbiket, eli suomeksi kai akkukäyttöiset leveärengaspolkupyörät.  Minä tietysti jännitin jo, että miten se minulta sujuu. Näin mielessäni, että "mopo karkaa käsistä", kun ei ole tullut sillä oikealla mopollakaan ajettua. 


Näköjään tälläinen ummikkokin pystyy oppimaan tämän lajin. Vähän aikaa meni, että pääsi sinuiksi ja osasi ajoissa vaihtaa vaihdetta pienemmäksi ja boostia suuremmaksi.  Muutama vaaratilannekin (sisäisesti koettu)  reisun aikana tuli koettua. Opin esimerkiksi sen, että  jalkajarruja ei ole, jos näin on sanottu. Käsijarrut ovat ärhäkämmät, vaikka ei ihan pohjaan saakka niitä heti painaisikaan, esimerkiksi seisoviltaan mäkeä alas ja jarrua painaen voi huonolla tuurilla lentää sarvien yli.  Hiekkatiellä alamäessä vastaantuleva auto ja sorainen tien reunus ovat vaarallinen yhdistelmä. Olin jo henkisesti asennoitunut, että metsään mennään, mutta selvisin pelkillä sydämen tykytyksillä. 


Ensimmäisen tunnin ajan ajelimme runsaita hiihtolatupohjia pitkin metsässä. Pyörä kulki mukavasti jyrkkiäkin mäkiä ja selätti helposti juurakot, kivet ja montut.  Välillä piti kuitenkin näennäisesti pysähtyä kuvaamaan kivikasoja ja tienviittoja, kun takapuoli alkoi äityä hankalaksi. Tämä oli myös minun ensimmäinen pyöräilyni tänä vuonna, enkä muista tuliko viime vuonnakaan pyöräiltyä... 
Vaikka vauhti on kepeämpi akkupyörässä, on satula  silti samanlainen 😁



Tunnin metsäajelun päätteeksi päädyttiin jostain syystä tälle polulle ja se oli VIRHE!  Istumalihakset kiukuttelivat jo valmiiksi ja sitten alkoi melkoinen kivierämaa.  Minulla hermo kiristyi jo aikalailla... 


Onneksi löytyi lopulta parempaa maapohjaa ja lopuksi ajettiin aika pitkään ihan hiekkateillä maisemia ihaillen.  Tosin ne istumalihakset eivät hiljentyneet enää koko matkassa.  33 kilometriä ja vajaa kolme tuntia oli ainakin minulle riittävä. 
Ilma oli välillä pilvinen, välillä aurinkoinen. 


Fyysisitä toiminnoista siirryttiin ruokailun jälkeen henkisempään tarjontaan. 
Kolin Veistospuisto oli mielenkiintoinen paikka. Sen perustajana toimii paikkakuntalainen hortonomi, Lasse Martikainen,  jonka sukujuuret ovat esitteen mukaan täysin kolilaiset. Hän jatkoi perheen yritystä, kauppapuutarhaa ja päätti vuonna 2019 perustaa sen yhteyteen veistospuiston. Sisäinen taiteilija hänessä heräsi ilman koulutusta ja puutarhan kausiluontoinen työskentely antoi aikaa muuhunkin.  Mytologia ja fantasia ovat hänen sydäntään lähellä ja se näkyy myös veistoksissa. 

Puutarha kasvit veistosten ympärillä on kasvihuoneissa itse kasvatettuja. 
Puisto on jaettu värien mukaan ja patsaita syntyy jatkuvasti lisää.   Taiteilija käyttää paljon kierrätysmateriaaleja. Tämä alla oleva rautapuu, on esimerkiksi tehty vanhoista kasvihuoneen lämmitysputkista ja lehdet viljelykouruista.  Korkeutta puulla on lähes 15m. 


Puistosta löytyy esitteen mukaan lähes 200 eri lajia kasveja. Tarkempia tietoja toivovalle löytyy lipunmyynnistä myös kasviluettelo. 
Minusta nuo tukea kiertävät lehtipuut olivat mielenkiintoisia. Niitä oli useampi. 


Alueen keskellä oleva nk. terassi on puutarhan keskiö, joka jakaa alueen värisektoreihin. Oikealla alempana häämöttää valkoinen patsas rakastavaisista. 


Terassin vieressä on upea suihkulähde; Daalian kukka. Se on tehty käytöstä poistetuista, alumiinisista viljelykouruista. Kukan halkaisija on n 5m.
Veden ropina terälehtiä vasten kuuluu kauas. 


Punaiselta alueelta löytyy Jättiläistoukka, joka on lasikuitua ja kierrätysterästä. 


Upea yksisarvinen, mytologian puhtaimpia olentoja, on niin ikään tehty kouruista.  Puiston aurinkoisuus/ varjoisuus oli aika haasteellista kuvaamista ajatellen. 


Kissanainen on upea vuolukivestä veistetty taruolento. 


Puiston alaosan metsikössä oli  myös mielenkiintoista katseltavaa. Sinne on kätketty yli 30 pientä pronssiveistosta.  Näiden tekijät ovat tuntemattomia.  Risteilevillä poluilla kulkiessa on jännittävää bongailla keskeltä luontoa pieniä patsaita sieltä sun täältä. 


Muotopuutarhan yläosassa on syntymässä aivan nerokas kuusilabyrintti! Sitä vartioi keskiössä majaileva Minotauros.  Tästä tulee varmaan upea, kun se kasvaa. 

Kuvat tietenkin latistavat upeita teoksia ja näkymää, joten kannattaa ehdottomasti käydä itse paikan päällä, jos Kolilla liikkuu. 


Oli surku laittaa Merri hoitoon matkan ajaksi ja se oli itsekin varmaan ihan äimänä. Eniten sitä harmitti varmaan se, että se ei päässyt ulos, kuten yleensä.  Saatiin kuitenkin  välillä noita tilannetiedotekuvia. 
Onneksi leikkikaverit Maia ja Sam yrittivät piristää Merriä vakoilemalla sitä. Merri oli vallannut sängyn. 


Tulee niin paljon kuvia, että jatkan seuraavassa jutussa..... 

Heipat Teille Kaikille!

38 kommenttia:

  1. Koli on kyllä hieno paikka. Ja kun oli päivää kävellyt (heinäkuussa) rappuja ja mäkiä, huomasi kuntonsa kovasti nousseen 😁 Mutta kylläpä teitte pitkän pyörälenkin! Veistospuisto jäikin näkemättä; se oli suunnitteilla viimeiseksi iltapäiväksi, mutta juuri silloin satoi ja ukkosti, joten jäi sitten menemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akkupyörällä matka taittui huomattavasti nopeammin :) 4 tunniksi oli vuokrattu, mutta hieman alle 3 tunniksi persaus kesti ;D
      Eipä tuolla olis vesisateella oikein ollutkaan mukavaa, kun ei ole mitään katostakaan missään.

      Poista
  2. Mahtavia maisemia ja vauhdikasta menoa - peukutan! Reissaaminen on ihanaa ja kotiin palaaminen reissun jälkeen mukavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikkaansa, että lähteminen on mukavaa pakkaamisesta huolimatta. Palaaminen on vielä mukavampaa ja kassien purkaminen on huomattavasti helpompaa ;)

      Poista
  3. Hieno ja mielenkiintoinen reissu teillå, ja hauska otsikko 😁En ole koskaan käynyt Kolilla, joten oli miekenkiintoista lukea postaustasi, ja kyllä tuolla on upeat maisemat💚Tuo Daalia suihkulähde tosi kaunis, ka kivoja patsaita tuolla puistossa. Onneksi Merrillä oli kuitenkin kivat kaverit poissaollessanne🐱Mukavaa viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otsikko meinasi jäädä laittamatta, kun en ensin keksinyt mitään, sitten se tuli aivan itsekseen :)
      Daalian pintaa oli aika maagista seurailla, kun vesi ropisi äänekkäästi sen kiiltävällä pinnalla.
      Merri viihtyi nyt yllättävän hyvin. Mouruaminen alkoi kuulemma vasta toisena yönä ;D Sitä se ei koskaan kotona harrasta. Kai sillä jonkinlainen ikävä oli. Ainakin ulospääsyyn ;D

      Poista
  4. Koli on kiva paikka. Kävimme siellä viimeksi pari vuotta sitten, ja nuoriso-osasto keikkui minun mielestäni vaarallisissa paikoissa. Samoissa, joissa itse olen nuorempana keikkunut ilman vaarantunnetta. Juuan apteekin pihassa on koristeena isoja eläinhahmoja. Sillä apteekin viereisellä ABC:lla oli viikolla tulipalo, joten se on kiinni. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikuisena ja etenkin vanhempana, tulee ajatuksiin mukaan se, mitä voisi käydä, jos kävisi huonosti. Nuoruuden huolettomuus ei ole enää se hallitseva ajatus. Onko se nyt sitten se elämän kokemus, kun on nähnyt ja kuullut kaikenlaista.

      Poista
  5. Upea taidepuisto. Missasin...
    Minusta pyöräily on kivaa tiettyyn pisteeseen asti. Tai ei ole, kun satula on aina päin per...ttä 😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ensi kerralla sitten :)
      Satuloissa on kyllä justiinsa tuo huono puoli. Ja jos ei sitä heti tajua, niin hetken päästä kyllä tajuaa ;D

      Poista
  6. Tuo veistospuisto on hieno, Ukko-Kolilla on tullut käytyä puolenkymmentä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi oli hyvin mainostettu tuota puistoa, muuten olisi varmaan jäänyt käymättä. Leirintäalueen isäntäkään ei pitänyt sitä kummoisena paikkana, kun tuli puheeksi. Ihmisten ajatukset on niin erilaisia ja kiinnostuksen kohteet myös.

      Poista
  7. Upeat reissukuvat! Huikeat ovat maisemat huipulla :)

    VastaaPoista
  8. On kyllä niin hienoja maisemia tuolla Kolilla! Fatbikea haluaisin ehdottomasti itsekin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöräily oli ihan mukavaa ainakin alkuosan ;) Etenkin kun näissä oli siis tuo akku. Kyllä näilläkin silti hien sai pintaan.

      Poista
  9. Kuntoutusta ja rentoutusta ihanasti. Upeat on Kolin maisemat ja puiston koristukset.
    Leveät renkaat pyörässä tukevoittavat ajoa rouheisemmassakin maastossa.
    Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä pääkin tuulettuu ihan kivasti kun lähtee välillä kotoa pois :) Tosin kun tuli takaisin niin alkaa taas huomata, että ei ne harmit ole mihinkään kadonneet. Lomalla huomaa hiljalleen, että eihän se elämä olekaan pelkkää oravanpyörää. Onneksi on välillä näitä taukoja.
      Renkaat ja pyörä kulki kyllä ihmeteltävän hyvin mäet ja muhkurat. Se kivikkpolku oli vaan liikaa minun takapuolelle ;D

      Poista
  10. Kolilla on tullut vuosia sitten käytyä mutta kaikki kuvasi olivat uusia minulle .
    Kiitos tästä matkasta minkä esittelit hyvin kuvin ja kertomuksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että iän myötä erilaiset asiat vaikuttavat silmiin ja mieleen eri tavoin. Oppii näkemään aiemmin näkymättömän.

      Poista
  11. Ahh stakkers lille søte Merri som var på feirekoloni hih hih :))Men fableaktig tur for dere dette!Nydeligt landskap!Jeg hadde fått vondt i baken av å sykle så lenge på humpete stier hih hih

    Men det var fint å se turen din her hos deg!Finland er vakker!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri felt itself not quite cosy with it´s friends ;D
      I must say, that my backside is not normal yet, too.
      Nature is allways worth of seeing.
      Have a good time! Hope your backside is ok now ;D Or is it possible, that will be forever? No cycling for me anymore ;D

      Poista
  12. Kiitos ja samoin sinulle! Uutta viikkoa lähdetään taas kulkemaan :)

    VastaaPoista
  13. Olipas kiva Koli-postaus, kiitos! Tuommoisesta patsaspuistosta en ole tiennytkään. Me käytiin äiteen kanssa Kolilla pari vuotta sitten, mutta sitä edellisestä kerrasta oli aikaa. En tiedä, kuinka monta vuotta, mutta ei silloinkaan ollut mitään hissejä ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisten evoluutio kehittyy pian siihen suuntaan, että jalkoja ei tarvi paljon käyttää, kun kaikki vempeleet korvaa lihakset ;D

      Poista
  14. Minä olen käynyt 90-luvulla Kolilla laskettelureissuilla, mutta en tällä vuosituhannella enkä kesäisin kertaakaan. Usein on mielessä, että pitäisi tehdä ihan perhereissu kesällä Kolille. Meidän pojat voisivat vaikka innostua noista e-fatbikeista. Ehkä uskaltautuisin itsekin, vaikka en edes muista, kuinka monta vuotta on siitä, kun olen viimeksi ajanut fillarilla :D

    Miten Merri otti teidät vastaan reissun jälkeen? Mököttikö vai oliko tyytyväinen, kun oma palveluskunta saapui?

    Minä olin saaristossa kissavahtina ystäväni kanssa. Siellä oli kaksi kissaa, joista toinen oli aivan liian seurallinen :) Olen allerginen kissoille ja aika vähäisesti uskallan silitellä kissoja, koska kosketus kissan hilsepölyyn pahentaa oireita rajusti. Kisulainen oli koko ajan jaloissa pyörimässä ja puskemassa, että rapsuta, rapsuta ja rapsuta. Kaverini on myös allerginen ja emme uskaltaneet käydä nukkumaan ennenkuin olimme houkutelleet kissaraukan ulos talosta liiteriin. Olimme aivan varmoja, että kissa käy vuorotellen nukkumassa meidän molempien vieressä yöllä, kun talossa ei ollut yhtään sisäovea :) Emme kehdanneet kertoa emännälle, että kissa joutui yöksi liiteeriin ;) Vietiin kissalle sinne peti, vettä, ja ruokaa ja liiteristä pääsee kolosesta pihalle käymään. Toinen kissa oli aika paljon pihalla ja häntä uskallettiin pitää talossakin, kun hän piti kissamaisesti etäisyyttä vieraaseen henkilökuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri oli aluksi vähän hämmentynyt ja enemmän kuin ihmiset, sitä kiinnosti, onko koti samalla mallilla ja sitten äkkiä pihalle tutkimaan. Sitten vasta päästiin ihmisiin ;) Merri ei ihan liki hirveän usein nuuhaile, ellei sitten tarvitse jotain. Aamuherättelyä kyllä saa vatsan päällä leipoen, mutta silloinkin on kyse pääasiassa siitä, että ruokaa ja ulkoilua pitäisi jo saada.
      Siinäpä oikein kissavahdit allergioineen ;D Onneksi ruokahuolto pelasi kuitenkin, sillä kissat pärjää hyvin pitempiäkin aikoja, toisin kuin koirat.

      Poista
  15. Upea Loma! Olen käynyt Kolilla usein, joskus kulkenut hissillä, mutta yleensä kuljin portaat. Varmuuden vuoksi! Tuoli/maisemahissiin erehdyin kerran ja päätin että en toista kertaa mene ikinä. Huh!
    Mukava kun on tullut uutta, patsaspuistokin Kolille, jee!
    Merrilläkin Lomavaihtelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolihissi oli kyllä aika kiikkerä ;) Tuli mieleen Kolmårdenin eläintarhahissi, jossa istutaan pienessä kopissa ja alhaalla on leijonia ja muita villieläimiä ;) Tuolla ei näkynyt edes hirviä.

      Poista
  16. Koli on käyty muutamaan otteeseen, mutta veistospuisto on ihan tuntematon paikka. Näyttää mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vain muutaman vuoden vanha paikka, tuossa muodossaan. Tuo perinteinen puutarha kasvihuoneineen oli ollutkin.
      Oispa hienoa, jos osais itekin tehä patsaita. Niitä vois tehä pihalle ja mökin pihalle :)

      Poista
  17. Kyllä henki salpaantuu ihastuksesta. Näissä maisemissa on taikaa, joka vie kyllä kaiken muun maailman ja asiat pois mielestä. Mikä kasvien ja veistosten määrä. Huh. Kaikkea kaunista yllin kyllin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iättömät ja ajattomat maisemat herättävät kunnioitusta. Enemmän pitäisi viettää aikaa luonnosta ja sen kauneudesta nauttimisessa.

      Poista
    2. Ehkä nämä viimeiset kaksi vuotta ovat muuttaneet monen ajatuksia. Luonto tuli entistä lähemmäs.

      Poista
  18. Tämän postauksen ahmin nyt kolmatta kertaa... ja taas kirjeen verran kommentoitavaa... skippaa yli jos vuodatan jo liikaa!! Kolilta alkoi minun läskipyöräilyni ja niin ikään sähköavusteisella...
    Mieheni on tavallisella läskillä ajellut kymmenisen vuotta... ei kiinnostanut, kerran kokeilin, mut liian iso pyörä - niin ajoasento epämukava. Vaan tämä tekemättömyys... jumppien hankaluus ja itsensä rapakuntoon päästäminen sai minut ennen pääsiäistä ehdottamaan, että mitä jos ostaisimme toisen läskin avustuksella... jos sillä pysyisin sun (eli mieheni perässä)... ja en tiedä oliko se virhe... mutta puoli tuntia myöhemmin olimme jo matkalla pyöräliikkeeseen... mieheni oli katsellut itselleenkin uutta jo jonkin aikaa...
    Ja niinhän siinä kävi, että pyörä ostettiin kaikilla herkuilla...parin päivän päästä se oli valmis ja olimme lähdössä taas Joensuuhun, Kolille... tosin eipä tajuttu, että siellä oli kävelyreititkin suljettu, Mäkrällekin olisi päässyt vain lumikengin... eli tosi väärä valinta, mutta Hattusaaren suuntaan pääsi ajelemaan - eli sieltä se mun läskipyöräily sai intonsa ja sen myltä koko kesä onkin mennyt enemmän kuin olisin ikinä uskonut satulassa. Ja muuten... jos innsotut omaan, niin se satula on tärkein... sellainen teleskooppisatula on aivan ihana, nappia painamalla nousee ylös/menee alas... kertaakaan ei ole peppu ollut ede yhtään hellä... ja mitä tulee siihen "kivikkoiseen" osuuteen, niin seisoen... tosi nopeasti oppii ja jarruista olisi pitänyt vuokraajan osata sanoa, että käytät takajarrua.. etujarru on se skippaaja... sitä vain harvoin ja varovasti. No - ei silti, pari kertaa olen sellaiset kuperkeikat heittänyt, että pois alta risut ja männynkävyt, mutta aivan hullaantunut olen ihanaan hyvään pyrötääni, jonka kanssa ei ole enää vastatuulta, eikä liian isoja mäkiä... eli jatkoon vain kotikonnuillakin pyöräily harrastus - vai riittikö sulle kerta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sullakin on sähköavusteinen?! Oho. Luulin, että varmaan tavallinen, kuten kuntoilijoilla varmaan aina. Minä en ole kuntoilija (vaikka varmaan pitäisi ;) ). Kyllä se vuokraaja sanoi, että ei ole jalkajarruja ja opasti käsijarruilla nk. pumppaamaan, eikä mitään äkkijarruja. Alamäessä iskee tietysti vähän hätäännys ja vauhti kovenee. Se irtohiekka oli kaikkein pelottavin osuus, kun mäki kaartui samalla vasemmalle ja auto tuli vastaan.
      Ei tuo jatkoharrastaminenkaan poissuljettu ole. Matka taittuu ihan eri lailla, kuin leipäkäyttöisellä.
      Siellä Hattusaaren suunnassa mekin käytiin, melkein päässä. Ja minä luulin koko ajan, että poljetaan jo takaisinpäin. Mikä masennus, kun joutui ajamaan takaisin samaa reittiä pehva jomottaen ;D Peukutan ehdottomasti mieluummin avusteiselle. Pyöräily olis selällekin oiva jumppa. Tuumasta on vaan niin pitkä matka toimeen. En usko, että tarvis paljon keskustella meilläkään, jos tuollaisen haluaisin ;D

      Poista
  19. Kauniita kuvia, upeita maisemia ja upeita taideteoksia! Kolilla en olekaan koskaan käynyt, mutta näkemisen arvoinen paikka. Aina ei voi joka paikkaan päästä käymään, ei edes Merri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta paikkaa jää elämässä näkemättä, tokkopa on edes tarpeen. Ainahan voi katsella kuvia. Merriltä jos kysytään, se ei varmasti haluaisi mihinkään kotoa ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!