tiistai 30. lokakuuta 2018

Synttäreitä ilman synttäreitä

Osina väläytellyt villasukat ovat nyt valmiit. Pituus on hieman polven alapuolelle. Lanka 7 -veljestä synttärikakku. Sopii tähän malliin, kuin nenä päähän, kun on nuo kakun koristeetkin tuossa etupinnassa pompuloina. 😋


En tykkää höyrytellä, enkä kostutella, vaan sukat saavat muotoutua käyttäjänsä jaloissa.  Minusta pinta aina hieman lätistyy kostuessaan.  
Malli löytyy Novitan 3/2018 -lehdestä. Lankaa kului 175g.  Puikot kokoa 3½. Sukat on neulottu varpaista varsiin, mikä oli minulle uusi kokemus. En voi sanoa syttyneeni tähän neulontatapaan, vaikka se ihan mielenkiintoinen kokeilu olikin.  Työssä oli liikaa muuttuvia tekijöitä. Kärjen pituus oli vaikea muokata, kun ei tiennyt varmasti missä kantapää alkaa, varsinkaan, kun ei ollut aiemmin näin neulonut.  Sukan piti olla myöskin isompaa kokoa, kuin oma jalkani, joten sovittaminenkaan ei oikein auttanut.  Terä on nyt aavistuksen liian pitkä, enkä saa muokattua sitä, kun se on aloitettu varpaista.  
Toinen haasteellinen paikka on sukan suu, jota on hankala saada siistiksi ja napakaksi.  Kantapäässä oli omat haasteensa, mutta selvisin niistä ohjeen avulla. Käytän nk apusilmukoita aina kantapäätä neuloessa, että ei tule reikiä mihinkään, jos niitä on tullakseen. Otan tällaisesta kohdasta valmiista neuloksesta apusilmukan, jonka neulon heti puikolla olevan silmukan kanssa yhteen, mieluiten vielä kiertäen. Joskus kerään kauempaakin virkkuukoukulla silmukan, jos johonkin näyttää tulevan aukkokohtaa.  
Tässä mallissa ei myöskään ole vahvistettua kantapäätä, enkä osannut sitä muokata, kun en tiennyt, miten kantapää ohjeessa tulee etenemään. 
Varren etu- ja takaosassa on erilainen kuviointi. Tähän tarvitsin sitä aiemmin näyttämääni koodinumerointia pysyäkseni ns. "kärryillä" televisiota katsellessa. 


Tässä vielä sukista sivuprofiili. Kuvioinnit kulkevat siis vain etu- ja takaosassa.  Langan raidoittuvuus sopii mielestäni tähän malliin hyvin, vaikka se ei aina kuvioneuleissa olekaan otollinen.  Raidat sain kuin vahingossa lähtemään juuri samasta langankohdasta, jolloin sukat ovat väritykseltään aivan symmetriset.  Se on minulle mieleen.😊


Merri ei juurikaan perusta tällaisista saavutuksista, vaan vetelee päiväunia kaikessa rauhassa...kun ei ruusuunkaan saanut koskea....Millaisia kokemuksia teillä on näin päin neulotuista sukista, tai olisiko jotain vinkkiä, jos aikoo neuloa sukat näin?

24 kommenttia:

 1. voi Merri!! :) oo nyt pikkusen kiinnostunut tuollaisista suorituksesta!!
  KAUNIIT!!!!!!
  ja taidokkaasti ,nurinpäin aloitettu:))HUIPPU HIENOT!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merrin mielestä tota neulomisjuttua on jo niin paljon nähty, että ei jaksa enää. Vain ruusu olis kiinnostanu, mut siihenkään ei saanu koskea.

   Poista
 2. Omat sukat, ja jos lahjaksi samankokoiset, neulon aina varpaista alkaen, ja yleensä pyöröpuikolla 2 yhtäaikaa. Mulla on yksi ohje jota käytän enkä osaa soveltaa toiseen kokoon. Muun kokoiset neulon perinteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koon määrittäminen on aina jotenkin vaikeaa ja puran kärjen usein neuloakseni sen jopa useita kertoja uudelleen eri kokosena.

   Poista
 3. Niin kauniit sukat! En ole kokeillut varpaista neulomista ja minäkään en tykkää litistää neuleitani. Tosin, työväenopistossa on erikoishöyryrauta, jolla saa rypyt oikaistua, neuleesta. Sillä varovasti olen vimeistellyt kun olen kurssilla voinut sitä käyttää. Suloinen mirrukka, keskittyy olennaiseen, huilaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minullekin tää varpaista alottaminen oli jotenkin vahinko. En tajunnut, ennen kun aloin lukea ohjetta tarkemmin ja puikot ja langat jo käsissä.
   Merrin perustehtävä on ilmeisesti nykyisin nukkuminen ;)

   Poista
 4. Oi, miten kauniit sukat <3 Tykkään, kun ovat niin värikkkäät ja iloiset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on kyl värit ihan kohillaan. Kerästä ei aina osaa aavistaa, miten värit valmiiseen työhön asettuvat.
   Rauhallista pikkulauantaita ;)

   Poista
 5. En ole aloittanut kutomista varpaista - hyvä kun sukansuusta osaan ;) Merrin kiireelliset puuhat olisivat minunkin mieleeni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinas mennä sormi suuhun minultakin, mut ohje olikin ihan selkeä.
   Etenkin työpäivän jälkeen noin kiireelliset jutut olis oikeinkin mieleen. Päiväunet on paljo makeammatkin kun yöunet ;)

   Poista
 6. WAUUUUUUUUUUU mitkä sukat ja kissantassut.

  En ikinä ole vielä uskaltautunut karjestä aloittaa sukkia. Minulla ei mahdu päähän, miten selviäisin kantapäästä.

  VastaaPoista
 7. Aika mystistä se oli pelkällä ohjeen lukemisella. :) Kun näki silmukat ja puikot niin sain pääteltyä loput ohjeen perusteella. Tosin ei ollu ihan rautalankaohje tämäkään. Yhtä kohtaa pähkäilin pitkään, kun olivat unohtaneet mainita, että sama koskee nelospuikkoa, kuin ykköspuikkoakin.

  VastaaPoista
 8. Kauniit sukat olet tehnyt! Mulla on vielä to do-listalla kärjestä aloitettavat. Ehkä jonain päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vähän vahinko se oli tämä minunkin, kun lupasin, ennen kun luin ohjeen. Nyt on kuitenkin korkattu tämä tyyli. ;)

   Poista
 9. Hienot villasukat!
  Ihana Merri!❤️

  VastaaPoista
 10. Kauniit sukat! En ole koskaan kutonut sukkia noin päin. Muutenkin oon aikas tumpelo kutoja, mutta silloin tällöin jotain pientä saan aikaiseksi ja iloitsen niistä aikaan saannoksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tekee just niinkun haluaa ja hyväks näkee. Käsityöt on parasta terapiaa.... ja kissat... ja.... ;)

   Poista
 11. Komiat ovat sukkasi. En ole ikinä neulonut sukkia varpaista aloittaen. En meinaa kokeillakkaan,enkä erilaista kantapäätä. Mä teen vaan paljon perussukkaa. Mä en neulomisesta niin tykkää,vaikka paljon neulonkin. Kai siksi ei huvita kokeilla uusia tekniikoita. Ihana kisuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä syy sinulla. ;) Ei tästä minullekaan uutta käytäntöä tule. Vanhalla mallilla jatketaan.

   Poista
 12. Ihanaa raitaa. Kiva neuloa välillä varpaista alkaen, varsinkin, jos langan riittävyydestä ei ole niin tietoa,mutta kerät on suurinpiirtein samoissa määrin. Samaten varren napakkuus on helposti muokattavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi langanriittävyysasia on ihan pätevä syy alottaa varpaista.

   Poista
 13. Olen hyvin harvat sukat neulonut aloittaen varpaista. Lähinnä siksi olen aloittanut että saan langan käytettyä loppuun tarkasti. En osaa suositella kenellekään kun en tahdo omilla taidoillani saada sopivia. Vaikka ihan ohjeen mukaan tekisin niin tuo kanta-nilkka kohta tulee aina liian tiukka. Kai se harjoittelun puutetta on ja kun on vaan niin tottunut nelomaan sillä perinteisellä varresta aloituksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikealta tuntuu terän pituuden säätö. Minulla tuli hiukan liikaa pituutta. Ei oikein osannu arvioida kantapään mittaa, kun ei tienny, miten se etenee. Kantapäitäkin on niin monenlaisia.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!