perjantai 24. toukokuuta 2024

Mökkeilyä

Vuorotyö asettaa  aikamoisia haasteita sille, mitä vapaa-aikana voi, ja ehtii tehdä.  Tilaisuudesta on niin sanotusti otettava vaarin.   Pakkasin tavarat heti aamuvuoron jälkeen.  Kissojen kuudes aisti ei tällä kertaa toiminut. Taktiikkana on laittaa Merri naruun ulos (jolloin se ei pääse karkuun, eikä kyllä yritäkään). Sitten Frodolle nameja ja sen jälkeen se napataan syliin ja  laitetaan kuljetuskoppaan.  Merrin saa omaan koppaansa helpommin. Mökiltä kotiutuessa se jopa hyppäsi koppaansa itse!  Onneksi ajomatka ei ole pitkä. Aikamoisen kissakuoron nuo kollit saivat silti aikaiseksi.  


Mökillä odotti jämälankaprojekti.  Vuosikymmenten aikana mökille päätyneet langat kohtaavat nyt haastajansa, eli minut.  Valitsen aina muutaman lankakerän, jotka eniten varastosta kutsuvat.  Näistä langoista syntyivät säärystimet.  Aloitin jakamalla kerät kahtia. Frodo jaksoi seurata tätä vaihetta kiinteästi, mutta ei koskenut. Merriä alkoi nukuttaa... Aloitin tuolla tummalla värillä, mutta jouduin purkamaan sen, kun se osoittautui liian jäykäksi muihin verrattuna.   Neuloin nro4 puikoilla 3 oikein ja 1 nurin -neuletta koko matkan.  Ei kavennuksia, eikä lisäyksiä.  Pituutta kertyi 35cm ja painoa 135g.  Nämä langat kuluivat kokonaan! Hieno juttu 💪

Kävin ulkona kuvaamassa ja unohdin säärystimet sinne. Huomasin muutaman tunnin kuluttua ohi kävellessä, että mitäs nuo tuossa vielä roikkuvat 😂


Parasta mökilläkin on syöminen.   Asetelma on takan edessä vierekkäin. Kotona ruokailu tapahtuu kahdessa tasossa päällekkäin. 


Mikäs se siinä? Tervaleppä taas tunkeutui kuvaan 😀


Vedet ovat tavallista korkeammalla. Merri käy tarkistamassa tilanteen.  Laituria ei ole laitettu paikoilleen, kuten ei viime kesänäkään.  Nyt se olisikin heti alkupäästä veden alla, kun vesi on noin korkealla.  Minä pääsen kyllä tuosta hyvin uimaan. Kävin pariin otteeseen. Ihan kuin se olisi jo vapusta vähän lämmennyt. Tällä kertaa lämmitin saunankin. 


Frodo kyttää silmä kovana Merrin touhuja, mutta ei oikein itse uskaltaudu kokonaan ulos. Kerran se päätti rohkaistua ja lähti ulkoilemaan valjaissa. Homma päättyi siihen, että se katseli niin kaihoisasti häkkiä ulkopuolelta, että se oli pakko päästää sisään. 
Merrikin säikähti kerran tosi kovasti, kun se näki järvellä soutuveneen 😂 Kyllä tuli puuhkahännällä kiire mökin sisään. 


Ihan mahtavaa, että Merri on sisällä! Ainakin Frodon mielestä. Vielä ei päästy siihen niskalenkkivaiheeseen, joka Frodolla on seurannut pennusta asti: roikutaan iki-ihanan Merrin kaulassa.  Merri ei edelleenkään tykkää... 


Minä sain mökillä tehtyä kaikenlaista, kun ei ollut mitään aikataulua.  Pesin saunan Supi -saunanpesuaineella, koska olen mainoksen orja 😅


Kuivumisen jälkeen suihkutin kokeeksi kaupasta löytämääni laudesuojaa. Se riitti juuri sopivasti tämän pienen saunan vanhoihin lauteisiin.  Jälki oli kivan tuntuista ja näköistä. Eihän vanhaa tietysti uudeksi saa, mutta pinta kestää kai paremmin käyttöä.  Aika näyttää.  Tämä ei ollut mainos, vain oma maininta.  


Lisäksi öljysin pihalla puuosia puuöljyllä. Pesin auton sisältä ja ulkoa (ei olllut järven vieressä, vaan kaukana maalla, kun tästä autonpesusta mökillä on ollut puhetta).  Istutin kukkia, joista en tajunnut ottaa yhtään kuvaa. Vein kotona istuttamiani ruusupavun taimia saunan ritelikköseinämään, kun toimivat hyvin viime vuonnakin.  Tyhjensin kompostorit ja huussin 😜 En osaa pelkästään olla mökillä. Parasta on tosiaan tuo aikatauluttomuus ja vapaus tehdä, tai olla tekemättä. 


Ja taas. Tässä on jotenkin syvemmät värit. Eri vuorokaudenaikoina otetut kuvat. 


Saaripalstan Saila yllytti ottamaan hyönteiskuvia. Tässä niitä nyt sitten tulee 😂


Käsi ylös, jos näet jotain!    Minun hyönteiskuvani ovat juuri sitä luokkaa, kuin arvelinkin. 
Merri oli hassu, kun se käveli laattoja eri suuntiin. Muurahaisia on vain tässä yhdessä kohdassa runsaasti. Otukset olisivat kiinnostaneet, mutta ilmeisesti yrittivät heti takertua kiinni. Kissa nosteli jalkojaan ja jatkoi vauhdikkaasti matkaa. 


Rantakivellä on hyvä tasapainotella.  Vedennousu on jättänyt rantakasvustonkin kellumaan. Siitepöly on lisäksi alkanut kerääntyä rantaan. 
Katse nyt tuohon tasapainottavaan häntään! 


 Lopuksi taas tavarat ja kissat autoon ja kotiin. 

Aurinkoisia päiviä toivottelen! Eikä se sadekaan olisi pahasta, kun on niin kuivaa. Ehkä huomenna? 

20 kommenttia:

 1. No olet kyllä toiminnan nainen! Olisi kiinnostavaa kuulla se kollikuoro :-D
  Meillä vain Musti naukuu autossa, Ransu on ihan hiljaa. Se valittaa, jos on liian kuuma ja sitten onkin mammalla jo kova huoli. Ostan sille sitten mahdollisimman pian kylmän siideritölkin ;-) Pistän sen koppaan Ransun kylkeen ja valitus loppuu aina siihen.
  Ihanat säärystimet! Sinulla on siellä niin monta projektia tulilla, ettei ihmekään, jos ne roikkuvat tovin jos toisenkin odottamassa sisään vientiä.
  Ihana on tosiaan tuo jälkimmäinen rantakuva! Vai on siellä vesi korkealla. Meillä taasen meressä on niin matalalla, etten muista, koska olisi ollut näin. Kaikenmaailman kareja näkyy ja rantaviivaa monta metriä tavallista enemmän. Yhteysaluksen kannelle ajaminen vaatii pitkiltä autoilta kommervenkkejä, kun rampissa on nyt niin isot kulmat – auton pohja ottaa keskeltä ja päistä kiinni joissakin kohtaa. Onneksi minulla on lyhyt pikkuauto.
  Kyllä tuolla jokunen muurahainen näkyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin pakolliset hommat harvoin kiinnostavat, mutta sitten keksin omia juttuja, kuten tuo puuöljyn vetely. Se on vähän kuin maalaamista, josta tykkään. Öljytty jälki näyttää aika hienolta ja onhan se ihan hyödyllistäkin. Tänä vuonna ostin vain pienen pönikän, kun ajattelin, että en ehkä jaksakaan öljytä. Nyt jäi isomman kiikun pinta kuitenkin puolitiehen ja on ostettava uusi purkki. Kotona öljyän lähes joka vuosi terassin, mutta tänä vuonna taidan olla sen suhteen laiska.
   Mitähän kissat tykkäisi siideristä? Ehkä vissykin kävisi ;) Pitää kokeilla tuo joku kerta. Kylmäkalle olisi tietysti ihan hyvä vaihtoehto. Pidän kyllä autossa lämpötilan aika viileänä ja välillä avaan ikkunan, kun on hitaampaa ajoa. Merri on useimmiten hiljaa, mutta nyt se vastaili Frodolle vähän väliä. En tiedä rauhoittaako se niitä, mutta minä kerron vähän väliä missä mennään, minne mennään ja paljonko matkaa ja vaikka mitä höpinöitä ;D
   Vedet on valuneet järviin? "Meidän" järven nimi onkin Suolajärvi, joten sinne on tainnut valua noita merivesiä jo ennenkin ;) Tuo yhteysaluksen käyttö tuo varmasti omat haasteensa kulkuyhteyksille.

   Poista
 2. Allekirjoitan tuon jutun, että mökillä tekee mieli aina touhuta jotakin. Ja kun (lähes) kaiken tekee ilman pakkoa niin se on parasta. Ja minulla ainakin välillä unohtuu joku projekti kesken kun olen jo aloittanut uutta :-).
  Kissat varmaan ajatteli, ettei se Mamma mihinkään enää töiden jälkeen lähde :-))).Paha yllätys !
  Minä suorastaan pilasin saunan lauteet jokunen vuosi sitten vetelemällä niihin saunasuojaa jossa oli valkoista väriä. Mikä toope ! En sekoittanut purkkia huolella ja vasta jonkin ajan kuluttua huomasin että värin ja osa saunan lauteista ja seinistä on vähän valkoisen kirjavia. Ei sellainen kiva kuultovärjätty vaan sotkuisen valkoisen kirjava. Se on edelleen piikkinä lihassa :-).
  Sinä valitsit paljon paremmin pesu- ja hoitoaineet.
  Kaunista järvimaisemaasi ei voita kyllä mikään; sitä saa ja pitää kuvata vaikka kuinka ja paljon :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsät ja pakolliset jututkin voi tehdä erissä, oman aikataulun mukaan.
   Kissat kyllä viihtyvät mökillä, mutta automatkat ovat tosi syvältä. Onneksi ei ole kuin puolen tunnin matka.
   Hui sentään! Onneksi en sitten sattumalta valinnut tuollaista saunatuotetta. Ei minulla näistäkään mitään aiempaa kokemusta ollut. Ajattelin, että suihkutettava aine on helppo laittaa ;D Puuöljyni sitä vastoin oli ensin valkoista, ennen kuin se imeytyi. En ole koskaan törmännyt moiseen öljyyn. Ihan merkkituote oli sekin. Lopputulos oli kuitenkin hyvä.

   Poista
 3. Olet kyllä puuhakas nainen, tuosta vaan vapaalla ehit vaikka mitä : D
  Sen verran on kokemusta kissojen autoilusta, että kamalaa huutoa oli koko ajan. Koirat yleensä pysyy hiljaisina! Ent. mökillä jäi kerran saunan lattiaritilä nostamatta ylös, aamulla siellä oli miljoona muurahaisen munaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kyllä tuntuu, että niitä pakollisia juttuja osaan kyllä kierrellä pitkään ja taas pitkään ;D
   Ei kovin miellyttävä saunaylläri teillä! Huh!
   Välillä oli autossa niin hiljaista, että aloin epäillä, ovatko jo taintuneet. Sitten taas ilmoittautuivat ;)

   Poista
 4. Mainiota mökkeilyä!
  Ja olet saanut aikaankin vaikka mitä. Säärystimet ovat todella kauniit... ja minusta kauniimmat ilman tummaa, vihreää väriä. Niiden unohtuminen ulos roikkumaan on juuri sellainen juttu, joita minulle tapahtuu koko ajan.
  Teillä on kyllä hieno järvimaisema. Ja tervaleppiä! Meillä on vain harmaaleppiä.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta tajusin, että tuo säärystinprojekti näytti yhdellä mökkireisulla tehdyltä.. ei se ollut. Aloitin jo edellisellä kerralla. Tosin nyt aloitin jo seuraavia. Teen aina muutaman kerroksen silloin, toisen tällöin ja jätän hautumaan seuraavalle kerralle :) Tumma olisi minustakin ollut aika synkeä. Siitä onneksi lähti syntymään jotain ihan muuta.
   Kyllähän tuo oma harvapäisyys välillä hämmästyttää, vaikka siihen on ihan tottunut ;D Parasta "hupia" on lähteä töistä ajelemaan kotiin päin ja ajatella vielä työasioita ja löytää itsensä sieltä suunnalta, minne ajelisin, jos olisin töissä ;D
   Ilma on hieno! Töissäkään ei siitä huolimatta ole ollut vielä ylivoimaisen kuuma. Ukonilmaa ja sadetta olen odotellut, mutta taitaa se taas kiertää tämän meidän alueen.

   Poista
 5. Minä jaksan hämmästellä, kuinka aroilta kissat vaikuttavat villin luonnon suhteen. On ne aika hassuja ja niin söpöjä :)

  Minulla on sellainen vaihe, etten saa mitään aikaiseksi en aikataulutettuna enkä vapaana puuhasteluna. Taitaa mennä vaan sellaisena sinnittelynä kesälomaan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat aikojen saatossa muuttuneet yhtä mukavuudenhaluisiksi, kuin ihmisetkin ;) Merrikin oikein tärisi ekalla mökkireisulla ulkoillessa, vaikka on olevinaan niin rohkea. Nyt meni jo paljon paremmin, paitsi tuo soutuvene ;D
   Aika hidasta on saada " kone" käyntiin. Välillä menee aika vain ollessa ja nukkuma-aikaa odotellessa ja siitä taas töihin. Teillä on vielä ne juhlatkin tulossa. Tuollainen vääjäämätön homma, joka pitää järjestää on usein todella lamauttava, vaikka kuinka olisi haluja hoitaa homma kotiin. Onneksi on apukeinoja, ,joita voi hädän tullen käyttää hyväksi. Paras muisto jää kuitenkin tunnelmasta.

   Poista
 6. On kyllä ollut kiva mökkireissu. Ihania nuo Merrin ja Frodin kuvat. Taitavat nauttia nökkeilystä ja taitaa olla kissan aisteille paljon uusia tuoksuja.
  Nuo sinun säärystimet ovat oikeat herkut. Tuli ihan jäätelön värit mieleen tuosta valkoisesta ja vaaleanpunaisesta.
  Olet saanut saunan lauteetkin käsiteltyä. Taidat olla oikea tehopakkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan seuraavia vapaita ooteskelen :) Hommista valkataan aina ne vähiten ärsyttävät ja vain pakolla ne pakolliset ;D Noin luettelemassa tämä laiskalta tuntuva elämä tuntuu tehokkaammalta ;)
   Sellaiset jäätelön -väriset nuo tosiaan ovat. Ja pinta on NYT mielestäni sitä vanhahtavaa tuolla neulemallilla.

   Poista
 7. Täällä pohjoisessa voi vain ihastella, miten kesäistä teillä jo on. Meillä on samanlaista kuin Tampereella viikkoa aikaisemmin, ei siis kovin paha alkukesän tilanne, mutta edelleen nautimme alkukesän vaaleanvihreästä hennosta väristä. Perjantaina oli jo paljaiden varpaiden päivä, kun puuhailin aamupäivällä kotona. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät onkin sitä parasta aikaa, sitä voi vaikka vähän odotellakin. Tosin toisten kevätkuvat saattavat vähän hiertää..
   Kesällä kaikki on sitten jo liiankin tuttua. Aikamoisia lämpötiloja näin aikaisin kesällä täällä. Alkaa monen ikäihmisen koti olla jo liian kuuma ja olotilakin huono.

   Poista
 8. Puuhanainen pistänyt tuulemaan. Hyvä tehdä vähän kerrallaan, asiat ajallaan, tulee valmistakin vähemmällä hosumisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu hassulta, kun sanotaan puuhanaiseksi, kun on niin usein tunne, että ei viitsisi tehdä mitään ;) Tuleehan siitä itsellekin hyvä mieli, kun jonkun homman selättää, oli se sitten pakollinen, tai ei. Tauot ovat tärkeitä. Etenkin vapaapäivinä ;D

   Poista
 9. Kivat säärystimet, nyt ne keräsi narulla auringon lämpöö varastoon ja lämmittää sitten mukavasti pitkään. Ihailen viitseliäisyyttäsi, kun jaat langan loppuja kahtia. Minunkin pitäisi, mutta kun aina laiskottaa. Olet ollut muutenkin ahkera, ottanut vapaapäivistä irti kaiken ilon. Pintoja on kiva öljystä kesäisin, laudat näyttää öljyämisen jälkeen paljon paremmilta. Merrille terveisiä, että soutuveneitä kannattaakin kavahtaa, ne on vaarallisia vempeleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin varmaan totta! Talveksi riittää lämpöä :) En minä yleensä mitään langanloppuja jaa, mutta mökillä on nyt jotenkin syttynyt tällainen jämälankaprojekti. Monet langoista ovat marinoituneet tosi pitkään. Mukava kun saa niitä pois. Sitten voi taas viedä kotoa niitä vähemmän marinoituneita tilalle.
   Minä niin tykkään tuosta öljyämisen lopputuloksesta. Kiikutkin on nyt melkein uuden näköisiä, vaikka ovatkin vuosikymmeniä vanhoja. Ajattelin hakea toisen pöntön ja öljytä lisää vaikka puuritilöitä kiikkujen yms. edestä.
   Soutuvene pääsee liian hiljaa lähestymään :)

   Poista
 10. Jännä juttu, että kissat vähän vierastavat mökkiympäristöä. Ehkä ne kesän mittaan tottuvat, jos useammin pääsevät tutustumaan paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on jo selvästi tottunut. Frodo on nyt kotonakin enemmän sisällä, kuin ulkona. Ei halua edes joka päivä valjastelemaan. Viihtyy pitkiä aikoja ulkohäkissä katselemassa, mitä Merri tekee pihalla.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!