torstai 27. lokakuuta 2022

Aasinsiltoja

 Nyt tulee aikamoista sekamelskaa.   Aloitetaan vaikka siitä, että tämähän on oikeastaan käsityöblogi. Tätä palaan aina säännöllisin ajoin hämmästelemään, kun eksyn kirjoittelemaan jotain ihan muita juttuja.  

Miten olisi vaikka uusimman Novita -lehden top nelonen, eli minun suosikkini ensisilmäyksellä. 

Lehti on saanut inspiraationsa jugend -arkkitehtuurista, kuten kannessakin jo sanotaan.  Päätoimittaja myös kehottaa neulomaan, sillä mikä olisi parempi sähkönsäästövinkki, kuin lämmintä neuletta yllä! Alkulehdillä mainostetaan myös Juhlan aika -peitto -KALia ja joulusukka -KALia. Lisäksi tulossa on näköjään Kalevala -Novita -neulelehti. Voi hyvä ihme! Tässä kohtaa tulee jo hikipisaroita otsalle, sillä edelliset yhteistyölehdet ovat jääneet varsin vähiin tuotoksiin  itselläni! 



Uusin juttu (ainakin minulle) on swonchoksi nimetty neule, jossa näyttää poncho ja villapaita kohtaavan.  Poncho, jossa on hihat!  Kaareva helman muoto antaa mahdollisuuden upeisiin kirjoneulekuvioihin. 
Jugend arkkitehtuuri on inspiroinut suunnittelija Joona Höriä, joka on käyttänyt pääkaupunkiseudun rakennusten ornamentteja ja luontoaiheita palmikkoneuleissaan.  Hän voitti myös aiemman Novitan kaarrokeneulekilpailun Syyshohtoneuleellaan. 

Lähestyvä joulu on antanut lehdelle oman leimansa mm. sukkien ja  lapasten merkeissä. Lehdestä löytyy myös runsas isä-lapsi -neulemallisto.

Oma top -neloseni on alla:
1) Pitkissä sukissa on mahdollista yhdistää kirjavaa lankaa yksiväriseen ja lopputulos on varmasti aina vähän eri näköinen. Kirjavien lankojen käyttö on välillä aika haasteellista, etenkin, jos mieluusti neuloo kirjoneuleita. 

2) Ronja Södersvedin suunnittelemat lapaset herättivät heti ajatuksen, miten käyttää joitain kotona olevia lankojani. 

3) Sonja Nykäsen Piparkakku -kaarrokeneule on mielestäni kivan näköinen. Se on kuitenkin ohjeistettu 7 -veikalle, joka on minusta vähän kutisevaa. En muutenkaan käytä juuri ollenkaan paksuja villapaitoja.  Kuviointi ja malli on kuitenkin kiinnostava. 

4) Jugend -neuletakki on hieno! Tykkään  pitkistä villatakeista. 


Tässä oli siis pieni lyhennelmä lehdestä. Jokainen näkee sen varmasti erilaisin silmin. 

Neuleista siirrytään askarteluun.... 😉


Lelu, joka kaikessa halpuudessaan on kissoille mieluisa. Talous- tai wc -paperirullasta leikataan n.1-2cm renkaita, jotka pujotellaan nk. palloksi.  
Tälle pallolle löytyi heti vientiä! 


Vaivihkaa päästiin kissoihin, joista siirrytään sujuvasti koiriin 😃


Mökillä käytiin nostamassa laituri kuivalle maalle. Se on aina mökkeilyn ikävimpiä puolia.  Arttu ja Unna pääsivät juoksemaan pitkin metsäistä tonttia. Unna on vielä niin nuori, että sen kimeä haukku sai Artun hieman järkyttymään. Arttu on yleensä se, joka on intoa täynnä kuin ilmapallo. Nyt oli tilanne vähän päinvastainen.  
Arttu taisi olla ainoa, joka tällä kertaa kävi, jos ei nyt aivan uimassa, niin ainakin kastautumassa. 


Makkaranpaistoa talkooporukalle.   Nähtävää ja haisteltavaa oli mökillä niin paljon, että koirilla oli selvästi vaikeuksia päättää, mihin suuntaan kulloinkin haluaisi juosta. 


Tunnustan, että en ole tänä syksynä kerännyt mustikoita, puolukoita, enkä mitään muutakaan.  Se yksi sienireisu aikoja sitten oli poikkeus, joka vahvistaa tämän tarinan.  Mökin tontilla on kuitenkin kaikenlaista, jos sattuu paikalle oikeaan aikaan.  Kun näkee muutaman suppilovahveron, ovat silmät siitä hetkestä lähtien jatkuvasti etsimässä lisää.  Lopulta sain ihan kivan suppissaaliin melko helpolla. 



Neulokset etenevät aika hitaasti. On ollut kaikenlaista hommaa, työpäiviä, 4 päivän migreeniä ja muuta härdelliä.   Rauhoitin mieltäni käymällä selän magneettikuvassa ja lääkärissä.  Reippaan kipulääkekuurin jälkeen sain vihdoin  ilmoittauduttua sinne kuntosalille, jota jo taisin aiemmin hehkutella...    Ajatuksena on vahvistaa alaselkää tukevia lihaksia, jotta tilanne pysyisi hallinnassa. 

Minulle on myös sattunut kaikenlaista höperöä, kuten se, että tilasin migreenin jälkihuuruissa (tai sormen lipsahduksella) ambulanssia numeropalvelusta.   Olin tosi iloinen, kun mies toisessa päässä heti ymmärsi, että halusin siis ambulanssin!  Sitten hän kyllä huomautti, että taisit soittaa väärään numeroon.  Tämä nauratti henkilöä, jolle olin autoa tilaamassa ja pelkäsin, että se oikea ambulanssi ei sitten tulekaan, kun kaiutinpuhelun taustalla hekottelee henkilö, joka muka tarvitsee apua.  Onneksi auto tuli nopeasti ja sen hoitajatkin olivat oikein hyväntuulisia ja mukavia.  

Pari päivää sitten "hommasin" itselleni parkkisakon työpäivän päätteeksi.  Minulla on autossa automaattiparkkikiekko, joka on ollut    kätevä. Sehän siis näyttää automaattisesti seuraavan puolituntisen, kun auto pysähtyy.   Ehdin olla parkissa vajaan tunnin, mutta sinä aikana oli jo P-pirkko,  tai P-Petteri käynyt laputtamassa, vaikka käy yleensä melko harvakseltaan ko. paikassa.  Kiekkoon oli tullut joku häiriö, eikä kello ollut käynnistynyt!  Ja mikä ärsyttävintä, se on taas sen jälkeen toiminut moitteettomasti.  Hetkellinen toimintahäiriö ja sattuma maksoivat minulle 50e 😟  
Ei auta itku markkinoilla. Mustan huumorin kautta voidaan vaikka todeta, että hoitotyö on kutsumusta, josta voi silloin tällöin vaikka vähän maksaa 😉

Parempaa onnea Sinun päivääsi tänään!

28 kommenttia:

  1. Minä en ole ostanut käsityölehtiä pitkään aikaan käsitöitä on kyllä tullut tehtyä jonkinverran. Tuo rullista tehty pallo varmasti rapisee myös mukavasti. Mökillä me käydään nyt viikonloppuna ainoastaan ja vielä ollaan jopa yötäkin saa nähdä kuinka kauan ollaan yötä voi olla että koko talven ajan. Suppilovahveroita me saimme ämpärillisen verran kavereilta mutta olisi kiva käydä itsekkin vaikka tarvetta ei kuitenkaan ole mutta se on vaan niin mukavaa. Tein heti keiton ja piiraan tuoreista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ainoa lehti, joka minulle tulee. Sitten ostelen muita silloin, kun siltä tuntuu :) Kovin usein on tuntunut, vaikka ei olisi tarvinnut ;)
      Meillä mökkikuviot hieman muuttuvat. Jospa siellä tulisi nyt käytyä vähän useammin.
      Suppisten kerääminen on jotenkin tosi kivaa, verrattuna muihin sieniin. Selkää en nyt uskalla liikaa ärsyttää köykkimällä.

      Poista
  2. Kiva kun laitoit tuon lehtikatsauksen. Lähdin sen avulla katsomaan lehteä uusin silmin. Nyt huomasin pitkän neuletakin. Olin ensimmäisellä selauksella varmaan ohittanut sen. Aivan ihana. Lehdessä olleita lapasmalleja ajattelin toteuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla jäi varmasti moni muu malli vähemmälle huomiolle, kun en noita villapaitoja oikein välitä. Sukkiakin oli monia, mutta nuo kirjoneuleiset tarttuivat parhaiten silmään.
      Mitenkähän painava tuollainen neuletakki olisi ja tulisiko pidettyä.

      Poista
  3. Kääk, miten hieno tuo pitkä neuletakki. Yritän olla ostamatta lehteä, kun neulomusjonossa odottaa jo neljä muuta paita/takki-luokan työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi yrittää, eikä haittaa, vaikka ei onnistuisikaan olemaan ostamatta ;) Haaveeksihan näistä aina suurin osa, jos peräti kaikki jää, kun on aina niin monta ideaa mielessä.

      Poista
  4. Kiitos! Onpas näppärä kissanlelu vinkki, täällä myös kokeiluun.
    Ihana tuo koirakuvakin, ihan kuin tummempi koiruus hymyilisi ja tuo hurmaava pörröpää hällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan olekin :) Minä opin sen pojaltani ;) laitetaan ilo kiertämään.
      Unna taisi noista kahdesta ollakin se, jota saattoi naurattaa. Artulla oli vähän totisempaa , kun toinen oli niin innoissaan :D tuli ihan mieleen meidän Merri ja Frodo.

      Poista
  5. Onpa kivan näköinen pallo, mäkin haluun! - Max

    VastaaPoista
  6. Pyytäkää ihmeessä palvelusväkeä tekemään teillekin! Pallo on tosi kiva ja sen voi vaikka välillä hajottaa ja leikkiä pelkillä rinkuloilla. t: Merri ja Frodo

    VastaaPoista
  7. Jopa oli monta aihetta, niin että lopussa jo mietin, että minun piti kommentoida siihen jugendneulepostaukseen ja nyt olen varmaan jo seuraavassa tai sitä seuraavassa postauksessasi... Voi ei, onpa tosiaan houkuttelevia neulelehtiä tullut ja tulee. Kalevala-aihe kiinnostaa ihan sikana. Jugend kiinnostaa ihan sikana. Ostin Kansallismuseon inspiroimia ohjeita sisältävän lehden, kun ne kiinnostaa ihan sikana. Ja arvaa, olenko niistäkään vielä yhtään aloittanut? No en. Kuten siitä viimesyksyisestä Arabialehdestäkään :-D Tuo pitkä neuletakki on todella aivan upea, voi itku! Tosin minulla taitaa jo jossain olla lehti ja ainakin yksi kirjakin, joissa olisi sellaiset pitkät neuletakit, jotka haluan tehdä... öööö... Ja juuri tällä hetkellä muuten teenkin pitkää neuletakkia, johon käytän mallina vanhaa lempparineuletakkiani, sellaista pitkää tietty, joka kesti yli 20 vuotta, mutta ei sitä enää kymmeneen vuoteen ole kehdannut missään ihmisten ilmoilla pitää. Muttamutta. Kyllä ihmisen pitää saada palmikkoneuletakkikin pitkänä. Ja sellaiseen minulla kyllä on ihan oikeasti jo parikin ohjetta :-D Täytyypä silti plärätä lehti läpi. Voihan noita ostaa ihan inspiraatioksi ja katseluunkin!
    Ihanat mökkiapulaiset! Hieno suppissaalis, se on niin herkullinen sieni.
    En ole kuullutkaan tuollaisesta automaattisesta parkkikiekosta, mutta onpa surkeaa, että se sitten jätti toimimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritän kirjoittaa käsitöistä, mutta sitten homma taas luiskahtaa eläimellisyyksiin ;D
      Tästä sanasta jugend en oikein saa kiksejä, mutta Kalevala saattaa kyllä olla varsin mielenkiintoinen. Sitä siis odottelemaan ;)
      Sain muutamat parkkisakot (nekin työpäivän päätteeksi), kun oli pakko jäädä ylitöihin joidenkin selvitettävien toimistoasioiden takia ja parin tunnin kiekkoaika ylittyi. Tätä harmiteltuani mies hankki tämän automaatin. Ei tarvi miettiä, onko kiekkoa vai ei ja onko siinä oikea aika. Tosin ei sekään auta mitään, jos parkkiaika on yli 2 tuntia. Se on toiminut kuin junan vessa koko ajan ja olen vain harvakseltaan katsonut kellonaikaa auton ulkopuolelta käsin, kun olen pysähtynyt. Nyt olen katsonut joka kerta, kun se ei silloin yhden kerran toiminut.

      Poista
  8. Arttu-kissakin saa taatusti tuollaisen leikkipallon heti kun vessapaperi saadaan loppumaan :-).Juuri sopivan kevyen oloinen ja kivasti rapiseva. Hyvä vinkki ! En osta koskaan käsityölehtiä vaan inspiraatiot tulee mistä milloinkin. Kiva kun päivitit missä missään neulemuodin suhteen. Migreeni on ilmeisen hankala juttu, samoin selkäongelmat eli haastetta piisaa. Tsemppiä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa veskipaperirullassa on nykyään harmillisesti sellainen sulava sisusrulla.
      En minäkään voi sanoa kulkevani minkään muodin mukana. Teen mitä huvittaa. Joskus huvittaa ohjeet, joskus omat säädöt :)
      Ehkä meillä jokaisella on omat ongelmamme ja niiden kanssa sitten selvitään miten selvitään päivästä toiseen.

      Poista
  9. Kiinnostaisi mielipide esim. 7 veljestä langan laadusta? Vaikka miten haluaisin suosia Suomessa valmistettua lankaa, mielestäni em. lanka nyppyyntyy nopeasti. Villapaita tai -takki on sen verran suuritöinen, että langan pitää olla laadukas. Onko jollain keino nyppyyntymisen estämiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tehnyt viime vuosina vain yhden villapaidan osittain Veikasta, osittain Muumista. Käytän aika vähän villapaitaa. Nyppääntymistä ei ole ollut. Isompaan neuleeseen en välttämättä laittaisi Veikkaa, vaan jotain muuta lankaa. Tuo villaisuus on jotenkin ikävää iholla. Jaloissa ei niinkään haittaa. Villasukissa en ole huomannut myöskään erityistä nyppääntymistä. olen kova pesemään käsin (ohjeesta välittämättä), ehkä vastaus omiin kokemuksiini on siinä? Neuloessa en ole myöskään nyppyyntymistä huomannut. Eihän sellaisesta langasta kannata mitään isompaa tosiaan tehdä, joka alkaa nyppääntyä.

      Poista
  10. Jopas sinulla on ollut vaihtelua suuntaan, jos toiseen :) Lapaset on kauniita, noita vois haaveilla yrittävänsä, kun saa ne kymmenisen ideaa ensin valmistumaan.
    Eläimet on ihania, ainaki kuvissa ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä tuntuu, että olen suihkimassa sinne sun tänne, hyvä kun pysyn itsekään perässä ;D
      Haaveiksihan nuo monet jäävät, vaikka ensin syntyykin innostus ja ajatus toteuttamisesta. Rauhassa on kai neulottava nykyisin kesken olevia villasukkia ja mietittävä sitten taas seuraavaa, kun on sen aika :)

      Poista
  11. Kirjoita rauhassa käsitöistä, kissoista, koirista, ammatistasi ja mistä milloinkin. Tykkään lukea laidasta laitaan. Niinhän se on, että käsityöihmisen elämään kuuluu muutakin siinä kuin puutarhaihmisen. Harva meistä on yhden asian ihminen.
    Minulle tuli Novita-lehti vuosia. Sitten tuntui, että lehti toisensa perään ei tarjonnut minulle mitään ja lopetin tilauksen. Nyt olen taas jonkin aikaa ostanut niitä irtonumeroina ja tykännyt malleista. Tässä viimeisessäkin on useita kivoja juttuja, mikä tosin ei takaa sitä, että saisin niitä itse tehtyä. Ehkä joskus.
    Ja kissajuttuja mahtuu jokaiseen päivään vähintään yksi.
    Harmillinen parkkisakko, varsinkin kun syynä oli toimimaton vempain.
    Numeropalvelun kaverin päivään tuli vähän virkistystä. Ehkä sieltä on joskus joku toinenkin koittanut ambulanssia tilata, vaan tuskin kovin usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palvelunumeroihin tulee varmaan oikeasti ties millaisia puheluita. Olis kiva kuulla, mitä kaikkea saavat selvitellä. Joku voi soitella muuten vaan, jutellakseen :)
      Joskus ei tunnu valmistuvan mitään käsitöitä, välillä valmistuu jatkuvasti jotain. Minulla on nyt ollut vähän hankaluuksia ompelujuttujen kanssa, kun eräänlainen deadline lähestyy uhkaavasti. Kerkesin jo harmitella, että laitoin juttua siitä kaavanpiirtelystä, kun en ensin saanut mitään kunnollista aikaiseksi. Nyttemmin on vaihtoehtovaatetus ollut niin traumaattinen, että kävin kiireesti taas omien ompeluksien kimppuun ;D Ehkä tässä voi vielä jopa esitellä lopputulostakin ;)
      Vanhoistakin lehdistä löytyy joskus kivoja juttuja, kun katsoo vähän toisella silmällä, kuin aiemmin. Jotkin asiat kiinnostavat lehteä lukiessa, jotkin vasta myöhemmin.
      Tämä on yhtä kissaelämää ja kuviakin putkahtelee vähän väliä :) Itselle tulee välillä tunne, että missä ihmeessä ne käsityöjutut on, kun on juttu toisensa perään ihan muista aiheista.

      Poista
  12. Minulle ei tule mitään lehtiä, mutta tämä näyttää mielenkiintoisalta. Pitää ostaa irtonumero. Kiitos vinkistä. Ihanat suppissaaliit sait. Minä ostin sienet, koska molemmilla puolilla on keinolonkka ja en uskalla metsässä paljon kulkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi se on sitten ostaa, jos ei kerran metsässä kulkeminen ole hyväksi. Minäkin ajattelin vähän tuohon tapaan, tosin meillä on vanhastaan vielä marjoja pakkasessa. Niitä pitäisi saada pois. Ämpärillinen marjojakin on niin ison työn takana ainakin minulla, että voin siitä mielelläni maksaakin, jos tarve tulee. En voi käsittää, miten jotkut saavat kerättyä ämpäritolkulla ihan pienessä ajassa!

      Poista
  13. Kiitos kiitos kiitos kissanleluidiksestä! Eilen mietinkin, mitä uutta lelua näille villipedoille keksisi:) Ja kiitos lehtikatsauksesta, itse odotan sitä Kalevala-julkaisua, kun siinä näytti olevan jokin mielettömän ihana musta tupsullinen neulemekko:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertainen lelu voi olla just se paras lelu :) Hyvin lentää pitkin lattioita, eikä kolise, kun toiset nukkuu alakerrassa ;D
      Jos siinä K-lehdessä on vain isoja neuleita, niin sitten ei hirveästi kiinnosta. Onhan ne kauniita, mutta tuskin tulee tehtyä itse. Ootellaan nyt rauhassa kuitenkin :)

      Poista
  14. Lehdestä löytyi hyviä ideoita! Ja kiitos kissanleluvinkistä, pitääpäs leikata ja tehdä näille samanlainen=) No niinpä tietysti on parkkipirkko silloin paikalla kun kiekkoon tulee toimintahäiriö..höh, ottaahan se päähän kun tuolle rahalle olisi muutakin käyttöä. Jospa jatkossa kuitenkin toimisi moitteettomasti, toivotaan ainakin! Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen vahtinut parkkimittariani jokaikisen pysähdyksen jälkeen ja sen on pelannut! Luotto kyllä meni, enkä uskalla jättää tarkistamatta.
      Ensimmäinen versio meillä kesti tosiaan monta kuukautta. Tämä uusin taitaa olla jo osittain osina. Onneksi saa nopeasti uusia ja pelkät osasetkin näyttää olevan kiinnostavia ;)

      Poista
  15. Kauniita neuleita Novitan lehdessä. Olen vakaasti päättänyt, etten osta käsityölehtiä tai kirjoja. Enkä askartelulehtiä. Ja taas ostin, nimittäin jämälankasukkalehden. Ja näköjään olen tilannut itselleni Ihana-lehdenkin. Mitähän tästäkin pitäisi ajatella. Pitäisi ehkä hakeutua hoitoon, mutta minne. Mökillä käyminen on mukavaa vaihtelua muillekin kuin ihmisille. Sakkoja on kiva maksella, rahat menee varmasti hyvään tarkoitukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin välillä päätän, mutta eipä aikaakaan, kun voi kauhistus ;D
      ;D Tuota näkökulmaa sakkoasioissa en olekaan osannut ajatella ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!