lauantai 22. lokakuuta 2022

Oodi luovuudelle

 Viime viikkoisesta Barcelonan -matkasta on niin paljon kuvia, että oli todella vaikeaa alkaa koota niistä yhtenäistä juttua.  En saa millään kaikkea haluamaani mahtumaan yhteen kirjoitelmaan, joten aloitan Antoni Gaudista (1852-1926), jonka vaikutus näkyy kaikkialla kaupungissa. Hän syntyi Riudomsissa, mutta eli ja vaikutti  suurimman osan elämästään Barcelonassa.  Lapsesta asti reumatismista kärsineen Gaudin kerrotaan herkistyneen näkemään ja kuulemaan ympäristöään  muita tarkemmin. Tämä vaikutus näkyy myös hänen ammatissaan arkkitehtinä. (Tiedot henkilöstä ja rakennuksista olen löytänyt Wikipediasta). 


Kaupungissa on kaksi Gaudin suunnittelemaa taloa, jotka ovat upeita nähtävyyksiä.  Mielikuvituksellisia ovi- ja ikkuna-aukkoja, kaaria, parvekkeita!   Talo on rakennettu 1877. Gaudi uudisti sitä vielä n.30 vuotta myöhemmin. 
Casa Battlóon olisi päässyt sisäänkin, mutta tyydyimme ihailemaan sitä vain ulkoa.  


Nuo ikkunanpielet ja lasimaalaukset ikkunoissa  ovat kerrassaan upeita!   
Tulee mieleen, että täällä meidänkin  omassa, betonihelvetiksikin markkinoidussa, kaupungissa olisi voinut vähän käyttää kaarevampaa betonia rakennusten muotoiluun, niin lopputulos olisi ollut kerrassaan toisenlainen. 


Tällainen fantasiamaailmaan hurahtanut katsoja näkee parvekkeilla ilmiselvät hampaat 😃



Casa Milà on rakennettu 1906.  Ei ole ihan perinteinen kerrostalo tämäkään!   Barcelonassa on  paljon kaunista rakennustyyliä, mutta nämä kaksi taloa kyllä erottuvat muista selkeästi. 


Siistiä ja "saumatonta".   Ei pyykkiä roikkumassa missään tms. 


Siis MITÄ tuolla parvekkeiden reunoilla on??   


Opiskeluaikoinaan Gaudi tutustui ja ystävystyi rahakkaaseen Eusebi Güelliin (tässä kohtaa piti opetella netistä, miten saan läppäriltä tuon saksalaisen yyn..eli Alt+sivunäppäimistön 129). 
Güell omisti Muntanya Pedelan kukkulalla alueen, jonne  halusi rakennuttaa puistokaupunginosan.  60 tontista hän sai myytyä vain 2 ja päätti rakennuttaa taitavaksi tuntemallaan Gaudilla sinne rakennuksia.  Puiston rakennukset/ rakennelmat ovat valmistuneet 1900-1914 aikana.  
Gaudi käytti luonnon muotoja ja halusi säilyttää ne mahdollisimman pitkälle koskemattomina.   Hän rakennutti mielikuvituksellisia pylväskäytäviä ja polkuja. 


Ajatelkaa, mikä valtava mielikuvitus ja lisäksi taito ja mahdollisuus toteuttaa villeimmätkin ideansa!   Tähän päälle vielä ystävän rahahana ehtymättömästi auki. 


Tämä ei ole ihan niin vanhaa tekoa 😁



Gaudi rakennutti itselleen talon, jossa asui ainakin rakennustöiden ajan. Nykyisin siinä on Gaudi -museo. 


Kukkulalla on kaksi kaupunkiin näyttävää näköalapaikkaa, joista toista hallitsee suuri risti -rakennelma. 


Alla olevasta rakennuksesta en löydä tietoa. Luulin sitä kirkoksi, mutta en ole varma, onko se sitä. Kiinnittäkää huomio katon mosaiikkipintoihin ja ulkoneman kukkaveistoksiin. Niitä ja vastaavanlaisia ornamentteja ja patsaita tulee myöhemmin lisää. 


Pääportista rappuja ylös on ns. Sadan pylvään sali, seinätön komeus jälleen upein yksityiskohdin höystettynä. 


Sisäkatossa on kaakelimosaiikkia ja kuvioita.  Salin varsinainen pylväsmäärä on 84 ja pylväistä monet ovat tarkoituksellisesti kallellaan.  Gaudi halusi kokeilla kehittämäänsä rakennustekniikkaa ja  muotoja. 


Salista hieman ylöspäin on upea nk. toritasanne, valtavan laaja alue, joka on ympäröity sekä suurilla palmupuilla, että kaarevalla, kaakelein koristetulla penkkiseinämällä.

Keskellä suurta portaikkoa on liskomainen patsas, joka symboloi lohikäärmettä. Näyttää minusta aika kiltiltä.


Heti pääportin sisäpuolella on kaksi kertakaikkiaan piparkakkumaista mielikuvitustaloa. Gaudin ideana oli, että näissä paviljongeissa ei ole yhtään suoraa kulmaa. 



Talojen sisään emme jaksaneet jonottaa.


Epäilen, että nämä alla olevat matkamuistot eivät ole Gaudin suunnittelemia, mutta hänen inspiroimiaan kuitenkin 😍

Mies valitsi tuon viitosen omiin tarkoituksiinsa.  Kissat ovat matkamuisto viemisiksi. 
Lehmäpilli (jota äkkiseltään kissaksikin luulin..) on tarkoitettu Merrille (Frodo sai muuta). Se täytetään vedellä ja se visertää puhallettaessa linnun lailla. Toistaiseksi ei ole syntynyt suurtakaan kiintymystä tuliaiseen. 
Muki on tietysti minulle (ja ehkä miehellenikin..). 


Nyt päästään vasta siihen upeimpaan luomukseen!  Se on niin suuri, etten millään saanut sitä edes kokonaan kuvaan.  Sagrada Familia -kirkko.  Nimi merkitsee pyhää perhettä. Rakennustyöt on aloitettu 1882 F.P. Villarin johdolla, mutta jo vuotta myöhemmin Gaudi sai työn haltuunsa ja muutti suunnitelmat omanlaisikseen. Rakennustöitä on tehty jo toistasataa vuotta ja ne ovat edelleen kesken.  Suunnitelma laajeni jatkuvasti ja elämänsä 16 viimeistä vuotta Gaudi jopa asui kirkossa. 

Kirkon suunnittelua on myöhemmin tehty tietokoneellakin, jolloin työ on  nopeutunut. Kirkko on silti vielä keskeneräinen. Gaudi suunnitteli siihen 18 tornia, joista sai elinaikanaan valmiiksi vain yhden. Tällä hetkellä torneja on 8.  Tornit kuvaavat opetuslapsia, evankelistoja, Neitsyt Mariaa ja Kristusta. 


Uusin osa erottuu värinsä puolestakin vanhasta. 


Basilikakaksi nimetty kirkko on alusta alkaen rakentunut nimettömien lahjoitusten varassa, vielä tänä  päivänäkin.  
Espanjan sisällissodan aikana kirkko selvisi vähin vaurioin. 


Kirkon ulkokuori on täynnä mitä ihmeellisempiä veistoksia ja ornamentteja.  oven yläpuolella on minun silmiini joulukuusi.. 😉



Kuvatut hahmot ovat Raamatun henkilöitä ja tapahtumia. 



Käsittämättömän pientä ja yksityiskohtaista kaiverrusta!   
Katsokaa noita taustalla näkyviä  ikkunoita.



Sitten niitä Gaudin hedelmiä...


... ja kukkia.


Pääsimme kirkkoon sisälle vasta toisella yrittämällä, koska liput piti ostaa aikamääräisesti, 15 minuutin sisäänmenovälein. Kaikki ajat olivat ensimmäisellä yrittämällä täynnä.  
Sisään piti silti vielä jonottaa. Jouduimme laittamaan tavarat läpivalaisuun ja kulkemaan metallinpaljastimen läpi, kuten lentokoneeseen mentäessä. Vartijoita oli runsaasti. 

Kirkon alttarinäkymä urkuineen. Kristus roikkuu ristillä (ristikin roikkuu). 


Sisätilakin oli aivan henkeäsalpaavan kaunis!  Kirkko näyttää samaan aikaan hyvin vanhalta ja kuitenkin uudelta.   Valtavia pylväitä ja korkea holvimainen katto. Seinämät täynnä yksityiskohtia.  Raput torneihin (hissikin taisi olla).   Emme ostaneet torniinpääsyyn oikeuttavaa lippua, joten liikuimme vain pääkerroksessa. 


Seinillä oli valtavia, koristelasein peitettyjä ikkunoita, joissa oli aina erilaiset väriteemat. 



Sinistä, vihreää, keltaista, punaista. 
Kyllähän tässä tuli väkisinkin TeSa mieleen 😄


Ulkoa tulevassa auringonpaisteessa ikkunoista siivilöityvä, värjäytynyt valo oli upeaa katsottavaa.   
Kirkko on todella upea kokemus kaikin puolin!

Basilika on nimetty Unescon maailman perintököhteeksi 2005. 



Kirkon sivulla olevassa museossa näytettiin kirkon rakennusvaiheita, suunnitelmia ja tekniikoita.  Mm. tällaisia työkaluja on kirkon teossa käytetty. 
Toivottavasti isompiin osiin on saatu vähän jykevämpää kalustoa. 

Miettikää millainen määrä kaivertamista kirkossa on ollut/ on edelleen!



Kirkon pihalla kukkii pienin sinisin kukin tämä havupuulta näyttävä kasvi. 

Antoni Gaudí suunnitteli joitakin rakennuksia myös Barcelonan ulkopuolelle. Hänet tunnettiin omapäisenä ja helposti hiiltyvänä henkilönä, jonka takia hän joutui välillä vaikeuksiin tilaajien ja maksajien kanssa.  Eräs projekti jäi häneltä täysin kesken, kun hän ns. heitti hanskat tiskiin itsepäisyyksissään.  Kuvaavaa on, että hän joutui jopa putkaan kerran, kun ei suostunut puhumaan poliisin kanssa. 
 Eräänä päivänä, ollessaan 74 -vuotias, hän lähti päivittäiselle kävelylleen, joutuen raitiovaunun töytäisemäksi.  Niukasti elänyt ja nukkavierusti pukeutunut Gaudi ei saanut heti edes kyytiä sairaalaan, koska ihmiset eivät häntä tunnistaneet ja luulivat humalaiseksi.  Sairaalassa hän menehtyi vammoihinsa. Hautajaisiin osallistui tuhansia barcelonialaisia. Mestari haudattiin Sagrada Familian kryptaan. 
(mainitsen vielä uudelleen, että käytin tätä kirjoittaessani Wikipediaa). 



Näköjään joudun kirjoittamaan matkasta vielä lisää (mikäli jaksatte lukea...tai siitä huolimatta 😂).
Gaudin aikaansaannokset eivät mitenkään ole verrattavissa neulomiseen tai muuhun käsityöhön, mutta väitän silti, että luovuus tuottaa ihmeellisiä asioita; pienimuotoisena tai valtavana. On upeaa, että voi toteuttaa ideoitaan.   Noin valtava mielikuvitus on ihmiselle rikkaus 💖 
Tällaisia ajatuksia ja suurta kunnioitusta herätti tämän  katalonialaisen miehen elämän aikaansaannokset. 

34 kommenttia:

  1. Kyllä tuollaisesta inspiroituu omaan tekemiseen valtavasti, vaikka mittakaava onkin eri. Ihanaa nähdä Barcelonan kuulumisia, asuin siellä vuoden opiskelijavaihdossa, siitä on jo aikaa ja senkin jälkeen sitten edellisen käyntini on Sagrada Familia näköjään edennut reippaasti.
    Sinikukkainen kasvi on rosmariini!
    Luulen, että tuo mosaiikkikattoinen talo Parque Guellin vieressä on ihan yksityisperheen talo, ainakin sellaiseksi rakennettu aikanaan. Noita paremman väen hienoja taloja rakennettiin tuonne puiston viereen, paremman ilmanlaadun äärelle ja kauas alakaupungin rahvaistosta ;-) Tornit olivat modernismon (jugend) suosittuja koristuksia rakennuksiin, ja onhan tornista varmaan hieno näkymä ehkä merelle asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vieläkin ihan haltioitunut tuosta luovuudesta ja sen pääsystä toteutukseen asti noin isossa mittakaavassa! Ihan käsittämätöntä. Ei ole täällä meidän kaupungissa tai vissiin koko maassa vastaavaa. Rakennuslupaa ei oikein taitaisi heltiää :) Olisi sekin hienoa, että voisi rakentaa vaikkapa lisäsiiven tilalle omaan taloon lisätornin! Siitä katselisin tuota lähijokea, kun nyt on naapuritalot ja puut välissä ;D
      En uskaltanut kasvia käydä nimeämään, enkä olisi osannutkaan ;) Arvasin, että jokuhan sen kohta sanoo.
      Oli varmaan upeaa asua vuosi Barcelonassa! Tosin siinä pääsee enemmän asumisen ja olemisen ytimeen, miltä se sitten mahtoikaan näyttää? Onko kuori päältä kaunis ja silkkoa sisältä :)

      Poista
    2. No tuota... Olihan se aivan mahtava ja loppuiäksi mieleen jäävä kokemus. Asuimme juuri siellä pahamaineisilla, haisevilla vanhan kaupungin kujilla aivan Mercat Boquerian vieressä, parinkymmenen metrin päässä Ramblasista. Kujallamme päivystivät ilotytöt, joiden toimipisteet olivat kai vähän kauempana silloin vielä melko huonomaineisen Ravalin suunnassa, päivittäin siinä myös imppasi liimaa eräs mies pyörätuolissa jne - kaupungin huono-osaisten paha olo ja kohtalo tuli siinä heti naamalle. Kun askelsi Ramblasille, saattoi kuulla, kuinka kuvottava turisti kuvaili sutenöörille, millaisen nuoren tytön hän haluaisi. Taskuvarkaita oli kaikkialla, ja he olivat käsittämättömän taitavia (jos eivät olleet huumeveikkoja). Nuoria lapsiakin käytettiin taskuvarkaina. Takanamme olevaa Ravalin aluetta koetettiin kovasti siivota laittomien maahantulijoiden kansoittamista vanhoista taloista purkamalla ne ja rakentamalla uusia siistejä taloja ja leveitä bulevadreja tilalle. Se tuntui jotenkin käsittämättömän simplistiseltä, mutta alue on varmasti niistä päivistä kovasti siistiytynyt.
      Sitten on se toinen puoli: kaikkien hienojen puistojen, museoiden, ikivanhojen satamakapakoiden, rakennusten, koko sen ihmiskirjon näkeminen. Tapahtumiin, kuten katutansseihin ja karnevaaleihin osallistuminen, konserteissa käyminen. Upea kulttuuritarjonta ja tuhansia vuosia vanha historia samanaikaisesti. Kataloniaan ja katalaaneihin tutustuminen. He ovat niin työteliästä kansaa, että yliopisto-opiskelu (olin teknillisessa yliopistossa) oli todellista rehkimistä, jotta pysyi katalaanikollegojen tahdissa. Pari kertaa ehdimme irtautua ympäröivälle maaseudulle. Olin siellä siis poikaystäväni kanssa, joka onnistui myös saamaan omasta yliopistostaan Ranskasta vaihtopaikan Barcelonaan, mutta hän opiskeli eri yliopistossa. Minua alkoi suurkaupunki välillä ahdistaa, kaikkea oli niin paljon ja heti aamulla kotoa lähtiessa sai raivata tiensä läpi ihmismassojen (taskuvarkaita varoen) Ramblasilla, että pääsi metroon.
      Oli se ihan huippua kokea tuo kaikki, eikä elämän nurjien puolten näkeminen suinkaan ole huono asia, kaikkienhan sitä pitäisi nähdä.

      Poista
    3. Ihan uskomaton kokemus sinulla! Arvelinkin, että pintakiilto putoaa nopeasti, kun ollaan jollain muulla, kuin turistimatkalla. Varmaan joka kaupungissa on niitä köyhempiäkin asuinalueita, jossainhan ihmisten pitää asua! Minä en kyllä olisi uskaltanut vuotta viettää vieraassa maassa. Olen vissiin vähän arkajalka ;D

      Poista
    4. Meitä on niin moneen junaan. Minä puolestani lähdin Englantiin opiskelemaan, ja sieltä piti sitten vaihtelun vuoksi mennä vielä vuodeksi Barcelonaan ;-) Olenkin nyt ihmetellyt, kuinka olen nauliutunut yhteen ja samaan paikkaan jo 15 vuodeksi! Mieli tekisi vielä muuttaa ulkomaille, vaikka niiden lukuisten vuosien (Englanti-Ranska-Espanja) jälkeen halusin paikkaan, josta minun ei enää tarvitsisi muuttaa kuin hautaan.

      Poista
    5. Onhan sinun saarikoti kuitenkin aika extremeä täältä meiltäpäin katsottuna ;)

      Poista
  2. Voi mahtavuutta, millaisia kohteita! Upeita kuvia! Katselin kuvia ja luin tekstejä edes takaisin. Odotan innolla jatkoa matkakertomukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kännykameralla otetut kuvat on mitä on, mutta ei olla kumpikaan mitään kameran kantajia, joten näillä mennään ;) Kasailen hissukseen lisää juttua. Kuvia on ihan älyttömästi (eikä aina kovinkaan järkeviä ;D ).

      Poista
  3. Hieno matkareportaasi, upeat kuvat ja ihanat matkamuistot ❤️
    Olen kerran ollut Barcelonassa, Suomessa vielä asuessa, ja matka liittyi silloiseen opiskeluun, ja matkasta piti tehdä matkareportti. Sagrada Familian edessä mietin pitkään uskallanko mennä koska silloin korkean paikan kammoni oli vähän erilaista kuin nyt. Näin jälkikäteen kyllä haenittaa ett jäi näkemättä sisältäkin. Iliko paljon turisteja? Veljeni asuu Valenciasaa, jossa myös puhutaan katalonian kieltä, ja kun kysyin miksei Barcelonassa, vastaus oli että kun Vakencia vähemmän turistipainotteinen kaupunki kuin Barcelona. Kaunista viikonloppuasinulle😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisiä oli valtavasti! Tosin en tiedä ketkä kaikki olivat turisteja, ketkä asukkaita ;) No ehkä asukkaat eivät jonottele nähtävyyksiin niin ahkerasti. Kaikkialla oli valtavasti. Turistit ovat varmaan valtava tulonlähdekin kaupungille. kaikki oli tosi siistiä, ainakin verrattuna elokuussa tehtyyn matkaamme.
      Kirkon sisälle meneminen oli hyvä päätös ja ihmetys alkoi tosiaan jo ovella, kun oli niin tiukat turvatoimet. Kaikki vartijat/vai poliisit olivat kuitenkin ihan ystävällisiä. Minulla jäi solkivyökin ottamatta pois läpivalaisuun mennessä... hyvä, hyvä!
      En ihan tarkalle muista, mutta liput kirkkoon olivat jotain 26e paikkeilla per nuppi ja torniin olisi maksanut vielä enemmän.

      Poista
  4. Kun me kävimme Barcelonassa -15, oli rakennustyöt Sagrada Familiassa menossa noissa suipoissa torneissa. Gaudin työt ovat niin runsaita ja suorastaan henkeäsalpaavan kauniita. Minusta ne parvekkeen kaiteet ovat silmiä ja hampaat alemmassa kerroksessa. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haarniskan silmikot ja hammassuojat parvekkeilla :)
      Ihmeellistä, miten noin iso rakennelma on saatu tehtyä pelkillä lahjoituksilla! Ja koko ajan homma etenee.

      Poista
  5. Ja hampaiden yläpuolisissa parvekkeissa isosilmäisiä eläimiä. Hienoja kuvia yksityiskohdista. Toivottavasti kerrot lisää matkastanne. Oliko esim. lentojen kanssa ongelmia, kun nyt on niin paljon kerrottu "kauhujuttuja" lentämiseen liittyvistä vaikeuksista. Ainakin sää näyttää kesäisemmältä kuin Suomessa. Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpötila oli koko matkan ajan yli 20 ja yölläkään ei ollut erityisen viileä. Vettä ei satanut yhtään kertaa, oli hyvä tuuri.
      Lennot oli Finnairin sopimuslentoja Iberian kanssa, maskeja piti käyttää mennen tullen, mikä oli aika raskasta.

      Poista
  6. Upeita rakennuksia. Niissä on niin valtavasti yksityiskohtia, ettei tiedä, mihin katseensa ensinnä edes kiinnittäisi. Tyyli on vähän erilaista kuin laatikkomalliset kerrostalot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täälläkin olisi toisennäköistä, jos laatikkotaloja olisi vähän aaltoutettu kulmistaan ;D Meidän parvekkeet on sitten varmaan sellaiset hammasraudat tai peltipaikat ;D Tuollaisia hienouksia katsellessa tällainen laatikkokansalainen ihan mykistyy!

      Poista
  7. Kiitokset mielenkiintoisesta kuvamatkasta Barcelonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) yritän kasailla lisää kuvia järkevään järjestykseen.

      Poista
  8. Voi ihanuus noita upeita rakennuksia. Ja valojen loistoa. Hieno reissu onkin ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reisu oli tosi kiva ja kaikkea tuli ihmeteltyä. En tiedä, onko tuo kaikki paikallisille ihmeellistä, vai ihan arkea. Ehkä he katsoisivat suut ammollaan meidän laatikkotalojamme ;D

      Poista
  9. Ihan sairaan hienoja kuvia :-). Jatka ihmeessä matkatarinaasi . Kuviin ei väsy koskaan ! Barcelonassa en olekaan koskaan itse käynyt ja kaikki näytti NIIN upealta että sinnekös sitä pitääkin seuraavaksi lähteä ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Barcelonan lomakuvissa näkyy aina niitä mosaiikkitaloja ja kattoja. Minä luulin, että niitä on kaupunki pullollaan ja hämmästyin, kun ei ollutkaan ;D Siellä Park Güellissäkään ei ensin löytynyt mitään moista, mutta lopulta nuo muutamat talot tulivat vastaan. Jaloille oli tosi raskas reissu. Käveltiin ihan valtavasti.
      Oli tämä huomattavasti siistimpi, kuin aiempi Napoli, joskaan täällä ei ollut Pompeijia, mikä teki siitä reisusta upean.

      Poista
  10. Olipa ihana tarina Barcelonasta. En ole käynyt, mitä nyt kuvia nähnyt, mutta en ole tajunnut miten mielenkiintoisia rakennuksia sieltä löytyy. Hengästyttävä hahmo tämä Gaudi. Upeita kuvia. Kiitos kierroksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Barcelonasta on aina näkynyt vain noita mosaiikkitaloja, kun joku on laittanut kuvia näytille. Ne ovat tosiaan vain pienen pieni osa nähtävyyksistä.

      Poista
  11. Upea matkailukohde 🤩 .Lyijylasi-ikkunat on upeita. Kohteena ei varmaan näe kaikkea kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äsken katsottiin telkusta yhtä matkailuohjelmaa, jossa se matkailija oli sisällä tuolla Casa Battlossa (minne me ei menty). Oli tosi upeat sisätilat! Nyt vähän harmittaa. Matkalla on aina niin paljon nähtävää ja siihen verrattuna niin vähän aikaa, että kaikkea ei vaan näe, vaikka haluaisi.

      Poista
  12. Gaudin arkkitehtuuri on kyllä aivan huikeaa. Olen sitä käynyt muutaman kerran ihastelemassa Barcelonassa. Casa Milassa kävin sisälläkin, eikä se ole sisältäkään mikään peruskerrostalo :) Olen ymmärtääkseni käynyt sisällä kaikissa Gaudin rakennuksissa, joihin on tavallisella tallaajalla mahdollisuus päästä. Aika menee ihan älyttömän nopeasti. Viimeisimmästä Barcelonan reissusta on kulunut jo 10 vuotta.

    Kivaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisihan siellä katsottavaa useammallekin reisulle ja varmasti ikimuistoisia kaikki :) eilisen ohjelman myötä tosiaan harmittaa, että siellä sisällä ei tullut käytyä. Ihminen ei tosin jaksa mittaansa enemmän jalkojaan käyttää, ei voi mitään.
      Hilpeyttä ja iloa alkaneeseen viikkoosi!

      Poista
  13. Gaudin arkkitehtuuri on huikean hienoa kaikessa erikoisuudessaan ja ainutlaatuisuudessaan. Kunpa arkkitehdit ja rakentamisen päätöksiä tekevät ihmiset enemmän avartaisivat käsityksiään sallivampaan suuntaan.
    Olen haaveillut matkasta Barcelonaan, mutta aina se on jäänyt. Telkusta on tullut katsottua lukuisia dokumentteja Gaudin arkkitehtuurista. Sinä tarjoat nyt valtavasti yksityiskohtia, joita ei ehkä itse edes huomaisi. Lisää Barcelona-matkan kokemuksia ja nähtävyyksiä, jos sinulla niitä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri kunnioitus heräsi tuota suurta taiteilijaa kohtaan! Jokainen näkee tosiaan vähän eri tavalla asioita ja kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin. Pari päivää sitten tuli taas yksi matkailuohjelma Barcelonasta. Siinä oli taas omanlaisiaan kiinnostuksenkohteita.
      Kannattaa ehdottomasti mennä, oli ihan positiivinen yllätys.
      Yritän hissukseen kasata vielä pari juttua reisusta :)

      Poista
  14. Piti oikein kaivaa albumit esille tarkistaakseni vuosiluvun, milloin olen haltioitunut noista maisemista. Se oli 1986 - viimeinen Interrailini vei Gaudin äärelle. Valokuvat ovat kellastuneet, mutta onneksi sinä otit uusia! Aivan mahtavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä näkymät varmasti piirtyivät verkkokalvolle lopuksi elämää , kuten sinunkin on jäänyt :)

      Poista
  15. Oih..... kiitos niin paljon nojatuoli tai ihan tämä tietsikkatuoli-matkasta! On sulla kyllä hyvä kännykamera ja jutut täydensi kuvia - upeaa, lisää-lisää-lisää!!! Matkapostauksia aina ahmii - vaikka on tuttukin kohde, niin toisen taito kuvata ja sanoin avata tuo aina jotain lisää - siis mahtavaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Jos kehun kotona omaa kännykameraani, saan heti virnisteleviä ilmeitä lähipiiristäni ;) Luulen, että vuosien bloggailu on antanut jonkinlaisen, toisenlaisen perspektiivin siihen, mitä haluaa kuvata ja mitä kuvittelee jonkun haluavan nähdä, erilaisia näkökulmia.
      Olen kasannut reisun seuraavaa juttua kuin Iisakin kirkkoa (tai Sagradaa...). Tulossa on vielä kaksi juttua.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!