torstai 6. tammikuuta 2022

Nyt se on tehty!

 Viime syksystä asti on ollut tarve ommella, mutta sopiva tilaisuus ja sysäys on puuttunut. Televisiosta tuli Suuri ompelukisa (englantilainen)  -ohjelma, jota katsoin silmät kiiluen.  Tilasin ensimmäisen kerran tavallisesta poikkeavan joulukalenterin; ompelujoulukalenterin. Sitä oli kiva seurailla ja ensimmäinen päivä joulun jälkeen tuntui tyhjältä, kun videoita tai sähköpostia ei enää tullutkaan. 

Ompelun aloittaminen pitkän tauon jälkeen tuntui kuitenkin isolta hommalta ja lykkäsin sitä aina vaan "parempaan" ajankohtaan. Lomalla päätin ryhtyä toimeen! 

Minulla on sekä ompelukone, että saumuri. Ompelin paljonkin, kun lapset olivat pieniä. Tein vauvanvaatteita, juhlavaatteita, toppatakit, naamiaisasuja ja ties mitä. Välillä onnistui hyvin, välillä ei niinkään.   Ompelun kanssa on sama juttu, kun muissakin tekemisissä, että tekemällä oppii ja mitä enemmän tekee, sitä varmemmaksi homma käy. 

Halusin aloittaa pienestä ja totutella ompeluun.  Alalaatikosta löytyi vielä vauvanvaatteiden kaavoja eri koossa.  Hyväksi todettu kaava toimii vuosienkin päästä. Kaivelin kaikki kangaslaatikot etsien sopivia trikookankaita. Yhdessä pussissa oli pelkkiä resorikankaita, sopivasti koottuna yhteen.  Leikkasin 2 bodya.  Niitä kuulemma käytetään vauvoilla vieläkin (otin selvää).   Tein nuorimmaiselle paljon juuri noita bodeja, käyttäen erikoisia kankaita, vanhoja T-paitoja yms.  

Olen vähän sellainen "sunnuntaiompelija", että ensin hutkitaan, sitten tutkitaan.  Saumurin lankojen vaihto on ärsyttävää, eikä vähiten sen takia, että neulansilmät ovat kutistuneet...  Ompelin bodyn olkasauman ja totesin, että tikki on ihan kamala!  Alkoi ohjekirjan etsintä. Siinä vierähtikin ensimmäinen tunti, jonka jälkeen olin valmis ilmoittamaan laitteen netin roskalavalle..... 

Netistä löytyi ohjekirja, mutta puhelimessa se oli ihan minimaalisen kokoinen, enkä muutenkaan ymmärrä kunnolla noiden säätöjen päälle.  Ohjekirjan etsintä jatkui..... JA SE LÖYTYI!!!   Onnessani yritin etsiä mikä tikkiä vaivaa.  Testailin jos jonkinlaisia säätöjen muutoksia ja ompelin koetikkiä: aina sama ongelma!   Viittä vaille lopetus mielessä katsoin vielä netistä hauilla, mikä saumurin tikkiä vaivaa jne.  Kekittymiskykykin oli jo aika hutera, kunnes  silmiin osui teksti: laita langat uudelleen.  Ajattelin, että sillä naisten logiikalla sekin on kokeiltava (sehän on usein hyvin toimiva logiikka!).  TADAAA!  Tikki korjaantui!  Jokin siinä aiemmassa langoituksessa oli ollut pielessä, tai ei ihan uomissaan. 


Vihdoinkin ompelu pääsi alkamaan!  Ei se niin helppoa enää ollutkaan, näin pitkän tauon jälkeen. Luulin osaavani aiempaa näppärämmän ompelujärjestyksen.... (älä muuta hyväksi todettua!) ja kauluksesta tuli surkea lörppä.  Merrikin kävi toteamassa asian ja antoi neuvoksi purkaa etuosan ja tehdä uudelleen. 


Onneksi uskoin opastajaa! Sain kauluksen kuntoon ja lopputulos oli ihan hyvä.  Niin tiukka ei tietenkään saa olla, että vauvan pää olisi hankala pujottaa läpi. Noiden alaresorien kanssa oli myös pientä säätöä, kun ei ollut sitä tuntumaa, paljonko pitäisi venyttää ommellessa.  Pääasia on kuitenkin se, että jalkojen ympärille jäävä resori ei kiristä. 
Alaosan lyöntinepparitkin menivät paikoilleen mukisematta! Siitä onnittelin itseäni, sillä aina se ei mene niin kuin Strömsössä.  Kangas saattaa jopa revetä, kun neppari menee vinoon ja sitä pitää irrotella. 


Pöllökankaan olen ostanut joskus pipojen tekemistä varten. Pari pipoa taisin tehdäkin ja loppu jäi käyttämättä. Nyt sille löytyi kivaa käyttöä 💖
Toisen bodyn kangas on jäänyt ylimääräiseksi, kun olen ommellut itselleni paitaa.  Sain kuvion sovitettua tuohon rintakehän kohdalle. 


Bodyt ovat menossa kummitytölleni, joka saa vauvan piakkoin. En tiedä sukupuolta, mutta nämä olivat mielestäni ihan neutraaleita kankaita.  Itse en ainakaan ollut värien kanssa mitenkään sukupuolisidonnainen.  Saa nähdä, mikä on tulevan äidin kommentti näistä. 


Joulu alkaa olla paketissa ja tämä roikkuva joulupukkikoristekin saa vihdoin lähteä. Itse ajattellin pitää tämän paketissa koko joulun, mutta tytär oli sillä aikaa koristellut kuusta ja hakenut kellarista lisää koristeita, kun olin aattona vielä töissä.  Vuosikymmeniä ihastuttanut ja vihastuttanut pukki pääsi keittiöön.  Pukki alkaa liikkua ja laulaa vähänkään kovemmista äänistä, tai jos siihen joku osuu.  Saahan sen toki selässä olevasta nappulasta hiljaiseksi, mutta eihän siinä sitten mitään hupia olisikaan. Kukapa ei haluaisi kuulla joulupukin laulavan kovan aivastuksen päätteeksi, tai tiskikonetta tyhjentäessä?


Hyvää loppiaista!  Onko joulukoristeet jo poissa, kerätäänkö ne huomenna, vai jatkuuko joulu Nuutin -päivään asti?

40 kommenttia:

  1. Tulipa sievät bodyt vauvelille :) Hitsi vieköön, ku pittää neulansilimissäki säästää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoppa muuta! Se isompi neulanreikä on varmasti paljon hinnakkaampaa valmistaa ;D

      Poista
  2. Hyvää loppiaista sinullekin. Kun luin tuota vaikeuksien kautta voittoon -tarinaasi, niin täytyy sanoa, että upeat bodit olet tehnyt. Minäkin taistelen varsinkin saumurin kanssa usein, mutta Merri on oikeassa: usein auttaa, kun langoittaa uudelleen. Toinen asiantuntijalta saatu vinkki on: vaihda neulat. Neulojen päät saattavat mennä vinoon niinkin vähän, ettei sitä silmä erota, mutta silloin ei tikki onnistu.
    Meillä joulu pakattiin pois jo eilen. On niin tyhjän näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neulat olivat minullakin jo mielessä, vaikka niiden vaihtaminen tuntuikin tosi työläältä jo ajatuksena. Silloin kun ommeltuttaa, pitäisi päästä heti ompelemaan! ;D Onneksi syy oli lopulta noinkin yksinkertainen. Mietin jo moneen kertaan, että jokaisella saumurin omistajalla pitäisi olla etäyhteys säätöjen ohjeistajaan aina kun tarvis!
      Meillä on joulu varmaan vielä jonkin aikaa... ;D

      Poista
  3. Ihanat bodyt, taitosi ovat tallella. Saumurihan on sellainen laite, että aina välillä oikuttelee. Pari kertaa olen vienyt huoltoon, kun ei vaan onnistu. Mekin jatkamme vielä joulun koristeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän niitä sai kaivella sieltä pääkopan lokeroista, mutta lopputulokseen olen tyytyväinen :) Laitteille ja säädöille ei tavallinen sunnuntaiompelija pärjää. Vielä kun lisätään lyhyt vieteri, niin homma saattaa olla aika nopeasti paketissa ;D

      Poista
  4. Onpa hauska pukki! Onko Merri ihmetellyt? Joulukoristeista 80% pois, mutta vielä nautin loppuviikon kuusesta ja parista jouluvalosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pukki on herättänyt vuodesta toiseen hämmennystä hyvässä ja pahassa ;D Merri ei vissiin jaksa enää kuunnella sitä, ja painelee helposti toiseen huoneeseen. En ole ainakaan nähnyt sen itsekseen käyvän käppäämässä pukkia, tai jos se on sen tehnyt, niin ymmärrän ärsytyksen selkeämmin :)

      Poista
  5. "vai sunnuntai-ompelija"...
    Aivan ihanat bodit (bodyt),ja nuo kankaat tosi kauniit,
    Minulla ei ikinä onnistunu nuo painonapit:(
    (mutta ISO pussillinen nukelle vaatteita oottamassa.kelpuumattomia ...,kun vaan jostain löytäis vauvan kokosen nuken:)
    joo,tuttu ja hiukan pinnaakin kysyvä saumusin langoitus.Minä katkasen ,ja ompelemalla neulansilmään asti ,vaihdan langat,hyvin onnistunut vuosi kymmenet..mutta TOTTA!!! NEULANSILMÄT ...VUOSIEN SAATOSSA PIENENTYNEET.🤣😶.
    hAUSKA joulupukki....mitä Merri moisesta tuumaa? 😻.
    Joulu vielä tämänpäivän,valoja ehkä joitain jätän,eivät niinkään jouluvaloja vaan niitä " kausivaloja" 🤣🎅😏😉
    Oikein Hyvää loppiaista! Sinulle Sartsa!🤗😻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tarvisin seuraavassa hommassa sirkkrenkaita, enkä tiedä edes mitä ne näyttää ;D Päätin korvata ne napinlävillä.
      Kokojutut on aina haasteellisia, etenkin, jos ei näe käyttäjää, vaan joutuu arviosta tekemään. Onhan ne nukenvaatteetkin kivoja ja varmasti käyttöä on.
      Merri ei oikein välitä joulupukista, äänekäs on ilmeisesti liikaa ;D
      Tänään en ainakaan koske joulujuttuihin, vaan odottelen inspiraatiota niiden pois keräämiseen lähipäivinä ;D

      Poista
  6. Kiitos hymystä, jonka pukki sai huulille! :D
    Ihanat bodyt ja varsinkin pöllöistä tykkään! Minullakin on sekä ompelukone että äidiltä "peritty" (suoraan huollosta saatu) saumuri, jota en ole (vielä) koskaan käyttänyt. Jossain vaiheessa suunnittelin sen myyntiä, mutta taidan muuttaa mieleni. Itse tein Pojalle vaatteet ensimmäiset neljä vuotta toppahaalarista lähtien. Eniten college-asuja ja trikoohaalareita. Kunhan minä JOSKUS saan raivattua makuuhuoneen ja tilaa, niin voisihan sitä opetella uudestaan ompelemaan...
    Joulukoristeet keräsin ja pakkasin eilen, koska lähden huomenna reissuun ja palaan vasta Nuutin päivänä. Sama homma odottaa äidin luona. (Kynttelikköä en taida raaskia ottaa vielä pois, kun tykkään niin sen valosta!)
    Lumista loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merry Christmas vaan sinullekin!! ;D
      kaikki laitteet on kivoja, jos ne vaan toimii. Muussa tapauksessa ne voi heittää vaikka ikkunasta ulos ;D Äsken yritin napinläpeä, eikä siitä tullut mitään ja lopulta jäi kangaskin sinne paininjalkalevyn alle jumiin, että piti irrottaa koko levy ruuvarilla. Kahvipaussin jälkeen otan uusinnan.
      Tulispa joku ja potkasis minut ulos vähäksi aikaa ;D

      Poista
  7. Ihanat bodyt, ja hurmaava tuo pöllökangas! Olet taitava sunnuntaiompelija :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaiompelussa on se huono puoli että alottaessa ei koskaan voi olla täysin varma, onnistuuko ompelus vai ei :)

      Poista
  8. Hauska pukki! Tosin meidän pojat tulivat toisesta huoneesta, että mitä suoraa lähetystä Irakista täällä kuunnellaan 😂 Ihania bodyja olet tehnyt, ja sait kuviot kohdistettua kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pukki huutelee kaiuttimeen äänensävystä päätellen ;) Kuvioiden kanssa olikin aikamoinen säätäminen ;D Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen.

      Poista
    2. Me olimme aamulla lähdössä mummilaan, kun auto ei inahtanutkaan. Tarvittiin käynnistyakkuun virtaa (nämä osin sähköautot ovat lehtijuttujen mukaan arvaamattomia talvella!) sitä odotellessa aloitin kotona keräilemään joulujuttuja, kuusen riisuminen jäi sunnuntaille, kun palaamme kotiin. Uskalsimme lähteä mummilaan, kun olemme olleet joulusta asti vähillä kontakteilla kotona, vain lyhyitä kaupassakäyntejä, töissäkinhän on maskit käytössä. Mummi eli äitini oli ammattiompelija nuorena, joten osaan arvostaa siistiä ompelujälkeä ja kuvioiden kohdistamista.

      Poista
    3. Minunkin äiti ompeli ihan harrastemielessä jonkun verran, muistan yhden mekon ainakin, minkä teki. Hänen äitinsä ompeli enemmän, mutta tässä ommellessa tulee aina mieleen se tyyli, millä mummo ompeli, just tää sama: ensin hutkitaan, sitten tutkitaan ;D Välillä onnistui hyvin, mutta ei ihan aina. Olisi kiva osata ommella kunnolla, jotta osaisi etenkin isompia vaatteita (itselle) ommellessa huomioida nuo kropan mitat kaavaan verrattuna.

      Poista
  9. Siis WAU!!! Nyt olen kyllä niin-niin kade... sinä teit sen, josta minä olen jo ties kuinka kauan haaveillut/pohtinut ja jopa suunnitteluasteelle vienyt... ja sun saumurikin on hengissä, ei öljyttömyyttään ole "tehnyt itsemurhaa"? Kuten mun Singerin... ulkomuodoltaan näyttää aikan samanikäiseltä.... huollossakaan eivät saaneet elvytettyä...
    Olet kyllä taitava - ihailen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin unohtui, että joulu jatkuu Nuuttiin tai Nukaan (pv lapsenlapsi)...
      jonka nimipäiviä tuolloin aina vietämme... "Hän" se käy meiltä joulun aina nappaamassa pois. Tosin taitaa tämä mummo ihan itte nipsiä jouluverhot ym.t jo sunnuntai-iltana

      Poista
    2. Meilläkin on ihan täysi joulu vielä ;D Saattaa johtua siitäkin, että kukaan ei vaan yksinkertaisesti ole tehnyt elettäkään korjatakseen mitään pois ;D Jos tuo Nuutti tulisi... pitäisikö jäädä odottamaan? Ei tarvisi itse korjata? ;D
      Ompelukonetta tarvii silloin tällöin muutenkin pieniin korjauksiin tms. Sen puuttumisen huomaa oikeastaan vain silloin, kun sitä tarvisi, eikä ole. Meillä on aina ollut ompelukone. Nuorena tein omia kokeiluja, joista jotkut jopa onnistuivat. Ilmeisesti pitää vaan olla tarpeeksi mielenkiintoa ja sisua ;)

      Poista
  10. Hienot bodyt. Olet taitava ja jälki on siistiä.
    Lastenlapset ovat olleet vierailulla luonamme ja joulukuusi ja koristeet ovat saaneet olla vielä heidän ilonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelujälkeni on sattumanvaraista ja tässä kohtaa se onnistui. Vain minä tiedän, missä kohtaa oli sanomista ;D Onneksi ei haittaa käyttöäkään.
      Meillä on joulu edelleen... ;)

      Poista
  11. Olet sinä taitava ja noi ihanat vauvojen bodyt putkahti. Arvostan suuresti tuota ompelun taitoa🤗
    Itse alkuvuodesta kaivoin pölyttyneen koneen kaapista. Minun ja koneen yhteistyö silloin kesti hetken. Kunnes oli taas langat solmussa,teki suttua ym. Ja voit arvata lähtikö kone kaappii lujaa takasi. No lähti se aivan oikeen🤣
    Siellä se on nyt taas oppimassa parempia tapoja,ehkä kaivan sen taas varovasti esille joskus.
    Mukavia ompeluita sinulle🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse koen ennemminkin olevani sinnikäs yrittelijä ;) Jos kone ei toimi, niin ompeluinspis katoaa aika nopeasti. Minulla on muiden laitteiden kanssa vähän samaa ongelmaa. Siksi meillä siivotaankin niin harvakseltaan... ;D

      Poista
  12. Olipa hieno kertomut ompelemisesta...Kyllä samastun... niin se aina käy kun alkaa, vaikka itellä ei ole saumuria ollutkaan, ompelukone käyttäytyy samoin. Hienot bodyt sait tehtyä...
    Noin ekaa kertaa nähtynä..ja kuultuna tuo pukkikin on ilahduttava. En tiedä sitten jos se laulaa jatkuvasti.
    Eilen raivasin ne vähät joulukoristeeni pois, ei ne oikein tuoneet mitään fiilistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole laitteet heikkohermoisia varten ;D Heti pitää toimia tai tulee lähtö! Lisäksi aina on jotain hukassa, mitä tarvii ;) Tällä kertaa loppu hyvin kaikki hyvin.
      Onneksi joulu on vaan kerran vuodessa, niin pukkikin saa tilaisuutensa loistaa laulajana ;)

      Poista
  13. Ihania bodyja ♡ Ompeleminen on kivaa. Varsinkin kun saumurin langat ei temppuile :) Itselläni ei saumuria, mutta saumurikokemusta just tuon kommentin verran :D Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelemisessa on kivaa just se, kun homma etenee huomattavasti nopeammin maaliin, kuin neuloen ;D Ainakin yleensä.
      Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  14. Aivan ihania bodyja 🤍 Minä haaveilin lasten pienenä ollessa saumurista, mutta en sitä silloin raskinut hankkia. Sen sijaan ompelin paljon collegevaatteita ja jonkun verran trikoisiakin tavallisella koneelle. Käytettyä tuli, mutta olihan se hankalaakin. Ompelukärpänen puraisi viime vuonna kerran ja seuraavaa puraisua tässä odottelen :)
    Joulukoristeet laitoi odottamaan ensi joulua jo tiistaina.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka ompelukoneessakin on se jousto-ommel, en ole sitä oikein koskaan oppinut käyttämään. Molemmissa koneissa on varmaan juttuja, joita en osaa/ ymmärrä käyttää, niitä perusjuttuja pääasiassa. Ihan pari päivää sitten ratkesi vasta tämän ompelukoneeni napinläpijuttu. Vanhassa koneessa (ennen vuotta 2013 käyttämässäni) oli huomattavasti helpompi, vaikka molemmissa on se kotelopaininjalka. Tässä on jotenkin hankala, eikä aina toimi, kuten kuuluisi.
      Minulla on viime vuosina ompelu ollut enimmäkseen korjaulua tms., muutamaa pientä poikkeusta lukuunottamatta.

      Poista
  15. Hyvä sinä! Selätit saumurin ja oot kyllä tehnyt hienot bodyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä suurempi työ taisi olla sittenkin se saumurin selätys ;D

      Poista
  16. Pöllöbody <3 Pitää kai kohta ruveta painostamaan omaa jälkikasvua "tahtoo pöllöbodyn".
    Olet kyllä kätevä käsistäsi ja näin muutaman päivityksen jälkeen, mitä olen lukenut, teet mitä tahdot - kaiken voi oppia. Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt aiemmin pölöpipoja tuosta kankaasta, joten voit aloittaa siitä odotellessasi painostuksen tehoamista ;D
      Totuus on myös se, että en tahdo sellaista, mitä en ainakaan osaa ;D

      Poista
  17. Mun saumuri sanoi sopimuksen irti 20 vuoden uskollisen hurruutelun jälkeen. Savu vaan nousi sekä koneesta että koneenkäyttjästä. Uuden ostamista olen harkinnut 10 vuotta =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koneiden toimimattomuus saa sauhut nousemaan. Imuri on malliesimerkki siitä, miten menee hermo, jos homma ei toimi, kone jää vaikka nurkan taakse jumiin tms.

      Poista
  18. Hienot bodyt! Tuo pöllökangas on ihana.

    Minullakin on ollut jo vuosia ompeluharrastus tauolla. Jostain haluaisin tulevaisuudessa löytää aikaa sillekin harrastukselle. Varmaan pitäisi aloittaa jostain helposta, mutta tällä kertaa haluaisin keskittyä ompelemaan itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsille on kiva tehdä, kun voi käyttää kivoja kankaita. Itselle en käyttäisi, koska tiedän, että en kuitenkaan pistäisi päälleni ;) Itselle ompelussa on aina suuri vaara mennä pieleen, istuvuuden ja kaiken muunkin kohdalla. Toisaalta välillä voi myös onnistaa!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!