tiistai 25. tammikuuta 2022

Kierrätyshuppari

 Frodo sai tehtäväksi kokeilla, miten ompelutyö tarkistetaan. Merri vain maukui sille ohjeita matkan päästä.  Suurin huolenaihe Frodolla näyttää olevan tuo vetoketjun kohta. Ehkä se ei vaan tiedä, mikä on vetoketju 😁


Tässä hupparissa pääsin nyt siihen, mihin ompelun, kuten muidenkin töiden osalta usein toivon pääseväni, eli kierrätykseen. Vartalo-osan  ja hupun  collegekangas on samaa, kuin aiemmassa ompelemassani hupparissa. Sitä oli kuitenkin niin vähän, että siitä ei riittänyt muihin osiin. 


Ruudullisesta puuvillapaidasta ei tullut otettua kuvaa ennen silppuamista.  Tykkään väreistä kovasti, mutta paita ei ollut sopiva enää pitkään aikaan.  


Hupun sisäkankaaksi ohut kauluspaitakangas sopi hyvin jo keveydenkin puolesta. Kaksinkertainen collegekangashuppu on aika raskas. 
Edelleen mennään sillä Satu -paitakaavalla. Sama mallivalinta, kuin siinä ensimmäisessä ompelutyössä, eli edestä auki oleva huppari.  Helma on tässä lyhyempi.


Aluksi olin ajatellut laittaa paidan hihatkin tähän huppariin, mutta eihän siitä tullut mitään. Kokoero oli liian suuri, enkä keksinyt, miten olisin kankaita leveydessä yhdistellyt. Olin jo ommelut hihat yläosastaan kiinni, mutta leikkasin ne irti. 
Poistuvien vaatteiden jemmastani löytyi trikookankainen, lyhythihainen tunika. Se oli lähes samaa sävyä, kuin tuo varsinainen kangas.  Sen helmasta leikkasin hihoihin kangasta. Pelkästään yhtenä osana  paidan helman pituus ei riittänyt, joten päädyin katkomaan kankaan ja laittamaan kangaspaidasta lisäefektiä hihoihin.  Hihansuut sain valmiina paidan helmasta, eli ei tarvinnut mitään saumoja, kun ne olivat jo valmiina. 


Sopivuus on hyvä ja vetoketjukin siististi ommeltu, ei kupruile. 
Paidasta ratkoin taskut ja kiinnitin etukappaleeseen väriä antamaan.  Kyllä ne toimivat vielä ihan taskuinakin, jos sellaiseen on tarvetta.
Helmakin kaipasi väriä. Leikkasin paitakankaasta kaitaleita, joista tein viimeistelysaumat. 
Muun valmistuttua totesin, että kätköistä ei löydy nyöriä.  Mies sanoi, että tee se itse.  Vähän aikaa pähkäiltyäni tajusin, että tottakai sen voi tehdä itse!  Ompelin kangaspaidasta leikatuista suikaleista ohutta nyöriä. 



Kierrätetyt materiaalit:
*aiemmista ompeluista jäänyt jämäkangaspala
*vanha kauluspaita
*vanha T-paita
*lasten vanhasta ulkoilutakista ratkottu vetoketju

Frodo päätti olla ompelijan kanssa samaa mieltä lopputuloksesta, koska ompelijalta tulee myös ruokatarjoilu.


Eteiseen ilmestyi kuljetusreppu. Merri heti opasti Frodoa, että älä sitten vaan missään nimessä mene tänne reppuun, tai sinut kannetaan ulos tästä talosta!  Joudut vielä siihen murisevaan ja tärisevään autoon! 


Frodon mielestä reppu oli kiva ja se päätti heti kokeilla sitä. 
Niinhän siinä kävi, kuin Merri uumoili, että reppu lähtee jonnekin.  Frodo pääsi autoilemaan ja maukui tietysti hämmentyneenä yli puolet ajasta. Oli välillä hiljaakin kyllä.  
Matka suuntautui eläinlääkärille. Frodo huuteli jo eteiseen mentäessä ja sisällä olleet kissat tietysti vastasivat 😆  Ilmeisesti tieto toisten kissojen onnistuneesta tarkistuksesta rauhoitti Frodon mieltä ja se hiljeni. 
Tarkistus meni hyvin ja kissakin pysyi rauhallisena, eikä panikoinut. Se sai muutaman naminkin hoidon aikana. Painoa sillä on nyt n.1kg. Yritin punnita pari viikkoa sitten ja olin saavinani tulokseksi n750g , eli kasvanut on, vaikka on vieläkin kovin pieni. Se olikin pentueensa pienin poikanen kuulemma.  
Nyt se sai ensimmäisen rokotteensa, joka pitäisi käydä tehosterokottamassa kuukauden kuluttua.  Lisäksi sille laitettiin tunnistesiru.  Pääosin sisäkissalla ei tietysti välttämättä tarvita sirua, mutta onhan se ihan tarpeen, jos kissa vaikka pääsee karkuteille ja joku ottaa sen kiinni. 




Kotimatka sujui samaan tapaan "keskustellen", kuin menomatkakin.  Merri oli aika hämmentyneen näköinen jo Frodon lähtiessä ja samalta se näytti myös kotiin palattaessa.  Jostain syystä se kuitenkin oli myös vähän ärtynyt ja hermostui Frodon lähentelyistä. Liekö haistanut erilaisten herkkunamien hajun repun sisältä, vai oliko kateellinen kun ei päässyt mukaan. 

Tänään ja huomenna on vapaapäivä ja tarkoitus olisi katsastella jotain ompeluksia. Ostin yhtenä päivänä taas muutaman kangaspalan.  Käyköhän tässä ompelussakin pian niin, että valmiita paitoja tulee enemmän, kuin ehdin käyttää.  Sukkien kanssa on ollut tämä "ongelma" jo kauan. 😂

Tukevaa ja terveellistä tiistaita teille kaikille!

23 kommenttia:

  1. Ihan mahtavan nätti huppari!
    Voi noita Frodon ilmeitä! Kiva, että pärjäsi reissun hyvin!
    Mukavia vapaita! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään niin noista paitapuseron väreistä, enkä ollu raaskinu heittää sitä pois, vaikka ei enää mahtunukkaan päälle. Tuollaisisa vaatteita minulta löytyy enemmänkin ;) Olis kiva, jos niitä vois käyttää johonkin.
      Tänään vielä vapaa. Aion jatkaa paria paitaompelusta, joista toisen sain jo eilen aika hyvälle mallille. Onkohan kohta siirryttävä housuihin ;D

      Poista
  2. No sieltä runsaudensarvesta pukkaa vaikka mitä - kierrätys antaa täältäkin täyden kympin!!
    Kadehtittaa kyllä... minullakin olisi koko joukko ihania vaatteita, joista voisi yhdistämällä (ja kenties vähän pitsiä lisäämällä - rakastan pitsiä) saada sopivankokoisia ja jopa enemmän itsensänäköisiä vaatteita kuin valmisvaatteet... MUTTA... olin jo niin ylpeä, kun sain puikoilta nuo peikkosukat... sitten taas pehmeät materiaalit vaihtui paperiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompelussa ja kierrätyksessä on parasta, kun saa vaatteita, jotka on erilaisia, kuin kaupan vaatteet. Niissä on jotain henkilökohtaista ulkonäköä.
      Kaikki itsetehdyt asiat ruokkivat luovuuden alttaria :)

      Poista
  3. Kyllä Frodosta tulee pian ihan kissaliiton virallinen tarkastaja, onhan sillä hyvä ohjaaja. Ja mikäpä on tarkastaessa taitavia ompeluksia. Merri varmaan haistoi eläinlääkärin hajun, vähän saman kuin aikoinaan kouluterkkarin haju. Muistatko sen desinfiointiaineannostelijan, jonka kantta paineltiin ja pumpuliin tuli sitä haisevaa ainetta - eetteriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen Frodon nyt yrittäneen lähinnä miellyttää Merriä tekemällä jonkinlaisen haistelun, ja ompelijaa, että saisi taas ruokaa ;D
      Paljon mahdollista, että haistoi, vaikka ei ole siellä aikoihin käynytkään, mutta jotkut hajut tosiaan syöpyvät mieleen. En muista ainakaan nyt, kun en haista sitä missään. Oliko se sitä, millä pyyhittiin iho ennen pistoksia? Muistan kyllä sen talon sisällä olleen erikoisen hajun.

      Poista
    2. Juuri se erikoinen haju, tuli siitä ihonpyyhintäaineesta. Hammaslääkärissä oli oma hajunsa, jokin puhdistusaine. Siitä ovat luopuneet, ja huomasin itse kerran, ettei sydän enää hakkaa hammashoitolassa, kun ei haise samalle kuin lapsena, jolloin paikattiin puuduttamatta.

      Poista
  4. Hyvin oot saanu soviteltua uutta ja käytettyä! Siitä se Frodo kasvaa kunnon sohvanvaltaajaks :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdistelmävaate :) Frodo valtaa jo ihan kaiken. Merri on joutunut väistymään (tai haluaa itse väistyä) monesta lempipaikastaan. Se ei enää nuku minun jaloissakaan, kun sängyssä on illalla sellanen meno päällä, että oksat pois.

      Poista
  5. Tulipa hupparista upea! Ja vielä kaiken lisäksi kierrätysmateriaaleista valmistettu. Tästä tuli mieleeni, että minäkin olen joskus innostunut tekemään vanhoista vaatteista uusia, voitko kuvitella. Olin silloin katsonut varmaan liian monta jaksoa Muodin huipulle -ohjelmaa, kun kuvittelin olevani kuin paraskin vaatesuunnittelija. Kerran tein vanhoista farkuista farkkumekon, ja siitä tuli aika hieno, vaikka itse sanonkin. Tosin siitä tuli myös liian "seksikäs", joten jäi käyttämättä. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihojen kanssa meinasi tulla tenkkapoo, mutta kun luovuin alkuperäisestä suunnitelmasta, lähti homma taas etenemään.
      Tarpeeksi kun on intoa ja halua, niin kyllä sitä osaa vaikka mitä ihmeellisyyksiä. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy kaikenlaisia tuotoksia, aina ei niitä käyttökelpoisimpia, mutta valmista kuitenkin.
      Muodin huipulle en ole katsonut, mutta viime vuoden lopulla tullut Suuri ompelukisa oli minusta tosi kiva, vaikka siellä syntyikin kaikenlaisia juhlavaatteita yms. Ompelun ilo oli kuitenkin selvästi esillä.
      On minullakin kaikenlaisia ompelukokemuksia. Housut piti aina nuorena kaventaa nk. pillipunteiksi. Kerran kavensin ihan uudet housut sellaisiksi, että jalka ei enää mennyt läpi. Ylimääräinen kangas piti tietysti leikata pois jo ennen sovitusta ;) Sitten on yhdet bermudat muistissa, joissa oli aika tiukka se polven alle jäävä osio. Kivan näköinen, mutta ei niin kivan tuntuinen päällä. Ja onhan näitä vaikka miten paljon. Epäonnisia tekeleitä ei ole tullut esiteltyä ;D

      Poista
  6. Kylläpäs Frodo on pienen näköinen Merriin verrattuna!

    Mahtavaa kierrätystä. Ihan parasta jos saa tehtyä vanhasta uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frodo on 1kg ja Merri n.6kg (ehkä vähän yli...). Merri hoikistuu aina kesäksi. Talvella on paksu turkki ja se painaa, eikö niin?
      Kierrätysompelu tuntuu paljon kivemmalta, kuin uusista kankaista ompelu.

      Poista
  7. Hieno huppari ja vielä kierrätystyö,hienoa! Voi Frodoa, oli varmaan jännä ja samalla pelottava reissu eläinlääkärille.Miten vanha Frodo on nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frodo on syntynyt 24.10-21, eli aika lähelle 14 viikkoa. Yleensä se herää aina kun jotain tapahtuu, mutta äsken ei herännyt, kun minä nousin ylös. Ollaan Merrin kanssa pitkästä aikaa ihan kahdestaan ennen töihin lähtöä. Merri on tosi onnellisen näköinen ja puskee syliin :) Omaa aikaakin pitää olla.

      Poista
  8. Loistavaa kierrätys kunniaan ja noin upea huppari valmistui.
    Tiedän itsekkin ,kun oikeen innostuu jotain tekemään niin sitähän sitten tekee innolla.
    Voi Frodon ilmeet,niin hurmaava. Kätsy tuo kuljetuskassi.
    Nauti vapaista ja tee kaikkea mukavaa🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierrätyshommat ja juttujen yhdistely on aina vähän kokeilua ja lopputulos selviää lopullisesti vasta ihan lopussa :)
      Reppu on ollut tosi kätevä Merrilläkin. Viedään vieläkin sitä lyhyillä matkoilla repussa. Eipä tässä mitään pitkiä matkoja ole ollutkaan ;)
      Ompelin vapailla pari paitaa ja tänäään taas sorvin ääreen. Mukavaa päivää sinulle!

      Poista
  9. Tosi hieno huppari! Ihastelen ideaasi käyttää kierrätysmateriaalia noin hienosti <3 Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhojen juttujen käyttö uudessa käytössä on aina iloinen asia :)

      Poista
  10. Kiva postaus. Kiva kun olet saanut apulaisia. Kiva on tuo huppari. Hienoa kierrätystä. Mukavaa tammikuun loppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apulaisten kanssa homma sujuu huomattavasti nopeammin ;D Ainakin kankaan leikkaaminen, mikäli sen saa pysymään suorana ;D

      Poista
  11. Hupparista tuli hieno. Jos et olisi kertonut, en olisi kuvista huomannut, että hihat on tehty eri kankaasta kuin etu- ja takakappale. On kyllä kierrätystä parhaimmillaan! Minulla on odottamassa Eurokankaan palalaarista ostettu college-kangas, josta pitäisi ommella jonkinlainen tunika. En ole aikoihin ommellut vaatteita, joten saapa nähdä, tuleeko siitä tunika vai sutta ja sekundaa. Liekö edes kangasta riittävästi. No, tulee mitä tulee :). Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palakankaat ovat aina vähän "vaarallisia", jos ei ole ompelukoulutusta, kun ei voi koskaan ihan varmasti tietää, riittääkö se tekeillä olevaan työhön vai ei. Menee ihan arpapeliksi. Useimmiten jää ylikin. Just sellanen palanen, joka ei sitten riitä enää oikein mihinkään. Tällä Satu -paitakaavalla on helppo miettiä vanhoihinkin vaatteisiin tuunailuja.
      Tsemppiä ompeluihin!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!