sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Lähti ihan lapasesta

 Merri! Voitko tulla auttamaan?? En minä osaa vielä tarkistaa näitä neuleita.  Tule opettamaan!


Tämä vaatiikiin Frodo -pikkuinen vuosien kokemusta ja harjoittelua.  Tässä keskellä näyttää olevan ihan sileä lapaspari. Siinä ei ole mitään kuvioita.  Mamma aloitti näistä lapasista. Sinä et sitä voi edes muistaa, koska et asunut vielä täällä.  


Täällä laidassa on kahdenlaista palmikkokuviota. Huomaatko eron?  Frodo! Tämä vaatii keskittymistä ja opettelua! Lähditkö välillä syömään?? 
Saat huomautuksen myös siitä, että näin sinun maiskuttavan tätä lankaa, kun mamma neuloi! Sitä EI SAA  tehdä!! Tarkistus on suoritettu, joten minäkin voin varmaan sanoa sanaseni. 
Sain ison määrän My Boshi -lankaa, enkä keksinyt, mitä suurempaa olisin siitä tehnyt. Päädyin tekemään pienempää, eli lapasia.  Aluksi tein nuo sileät, eli prototyypin. Testailin silmukkamäärää ja lapasen kokoa.  Puikot ovat kokoa 5½.  Neulos on tiivistä, mutta niin se saa ollakin, koska lapasista tuulee helposti läpi.   
Halusin testailla erilaisia palmikkomalleja tästä kirjasta.  Mallikuviot ovat ruudukkoina ja mallikuvina. Pitää vain saada kuvion silmukkamäärä sopimaan tekeillä olevaan neuleeseen.  Minulla on lapasissa silmukoita 8 jokaisella puikolla.  


Toisista lapasista eteenpäin  tein useamman kerroksen ranteen ja peukalon väliin. Lisäksi pidensin kärkiosaa.  Paksussa langassa palmikkokuviot nousevat hyvin näkyville. 


Tässä kohtaa minulle kävi köpelösti 👀


Yhtä mallikuviota  piti neuloa kahden parin verran, koska tein ensimmäiseen pariin peukalon samalle puolelle..... 
Yksi pari painaa 105g ja muut parit 100g kukin. Lankaa kului siis 405g.  Jäljelle jäi alle 100g, eli viidettä paria ei enää olisi tullut. Seuraava lapassarja syntyy punaisena 😂 Tässä ollaan nyt taas sen asian äärellä, että joku ei osaa lopettaa lapasten neulomista, vaikka niille ei ole mitään tarvetta tiedossa. 

Mikä mahtaa  olla sinulla sellainen asia, jota et osaa lopettaa, vaikka ei olisikaan tarvetta jatkaa (syömistä ei lasketa) ?

51 kommenttia:

 1. Lapasesta lähtevät hyvin usein lukeminen, sukkien kutominen ja nukkuminen - kun kerta syömistä ei lasketa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samoja juttuja minullakin. Lähteeköhän henkilöllä, jolla tuppaa lähtemään, niin kaikki lapasesta? Sitä jään nyt miettimään.

   Poista
  2. Selvä :) Luulen myös niin.

   Poista
 2. Merri näyttääkin osaavan hyvin esittelyn jalon taidon. Kaunis kuvio lapasissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merrillä on niin sanotusti tassu hallussa ;)
   Kirjan kuvioita on aika koukuttava neuloa näin paksulla langalla. Näkee aina erilaisen lopputuloksen.

   Poista
 3. Pehmeitä neuleita ja pehmeitä kissoja 🌷
  Ihanan raikas sininen väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on pehmeää, varmaan neulojan yläosakin, kun ei osaa lopettaa ;) Kissat on onneksi kai vielä ne pehmeimmät.
   Näissä tämän lankamerkin väreissä kaikki ovat tosi kirkkaita värejä.

   Poista
 4. Nyt lähti konkreettisesti lapasesta! Mutta hienoja tuli. Alkoiko viimeisen tumpun kohdalla kyllästyttää?
  Ymmärrän, mitä tarkoitat kyvyttömyydellä lopettaa jotain hommaa. Koen ehkä samaa juuri nyt jämälankojen kanssa. Tekisi mieli aloittaa uusia malleja ja välillä jotain kivaa väriäkin. Vaan se jämälankanöttösten vähentäminen nakuttaa takaraivossa. No, yhden sukkaparin sentään jämälankaprojektin väliin sain ujutettua.
  Lapasesta lähtee kutomisen lisäksi moni muukin; hyvä kirja on kerran jos toisenkin tullut yötä myöten luettua loppuun, kun ei vaan malta keskenkään jättää. Ja puutarhatöissäkin moni projekti pitää viedä loppuun, vaikka pimeä laskeutuisi, eikä millään enää jaksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei alkanut, punainen on jo meneillään ;D Sitten olisi vielä vihreää ja keltaista lankaa ;D
   Katselin jo vähän sillä silmällä yhtä sukkamallia, mutta en malta lopettaa näitä lapashommia, kun lankaakin on vielä jäljellä. Tuli joku pakkomielle neuloa ne kaikki pois. ;D
   Jollain tavalla mieltä kiehtovat jutut on vaan tehtävä loppuun, tai ainakin siihen pisteeseen, kun vihdoin malttaa lopettaa. Itse olen vanhemmiten vasta tajunnut, miten suorituspainotteinen luonne minulla on. Jos tehdään, tehdään täysillä, tai sitten ei tehdä ollenkaan. Ehkä tuo minun työkin on just siksi minulle sopiva :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. On näitä jo jonkin aikaa syntynyt ja kertaistumalta syntyy aina selvästi näkyvää, kun lanka on niin paksua.

   Poista
 6. hyvät laaduntarkkailijat.minulla liian laiska siihen jos työ on pienikokoinen.toinen (koira)luulee että on annettava lausunto mausta,ei ulkonäöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkastelun houkuttavuutta lisää se, että työ asetellaan lattialle ;) Makustelevalle laaduntarkkailijalle ei tarkastusta kannata luovuttaa.

   Poista
 7. No jos ne ”lähtevät lapaset” on tämmöttisii???
  💙niin mikä ettei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on vain lähdetty lapasesta, itse lapaset eivät näytä lähtevän minnekään, vaan jäävät valmiiden töiden laatikkoon ihmettelemään olemassaoloaan ;)

   Poista
 8. Kauniin sinisiä neuleita ja niin komeat palmikot! Merri tarkastaa laadun ja opettaa pikkuiselle miten se tehdään. Katsoin kaappiin ja ihmettelin kuka on neulonut niin paljon sukkia... Onneksi on Vauvakassiyhdistys Vaaka ja sen monet projektit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksu lanka, komea palmikko, nousee niin hyvin esiin. Kyllähän tuo tuppaa itseäkin välillä ihmetyttämään, kuka nuo kaikki valmiit neuleet oikein tehnyt ja miksi ;) Johonkin ne aina ennemmin tai myöhemmin katoavat. Osa on vähän sitkeämpiä ja roikkuvat laatikossa pitkiäkin aikoja.

   Poista
 9. Aivan ihanat lapaset, ja tuo sininen väri on niin kaunis:) Hyvä kun sinulla on nuo kaksi tarkistajaa siellä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on oltava ihan tosiaan kieli keskellä suuta neuloessa! Jännittää, kun kaksi tarkistajaa näkee tietenkin paremmin kuin yksi. Onneksi ei ole vielä tarvinnut alkaa purkuhommiin.

   Poista
 10. Kyllä on tosiaan lähtenyt lapasesta :D Minulla lähtee käsitöiden tekeminen keulimaan. Nytkin virkkaan pitsikorvakoruja. Saa nähdä montako paria näitäkin sitten tulee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän korviksia pitää olla joka väreissä ja kaveritkin tarvitsevat omansa. Ei voi edes tietää, mistä väreistä he tykkäävät, vaan jokaiselle pitää tehdä oma värisuora ;D

   Poista
 11. Paksulla langalla tulee nopeasti valmista, upea lapassarja, joka taisi läpäistä tarkastuksen ongelmitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä aika jännityksellä sai seurata tuota tarkastusta. Joskus siinä aletaan ihan konkreettisesti näyttämään, missä se virhe on ja lähes jo purkuhommiin ;D
   Paksulla tulee tosiaan nopeasti valmista pintaa. Palmikon kuvion lukeminen ja neuleeseen siirtäminen on hitaampaa, sitten voi taas pari puikkoa neuloa vauhdikkaammin ;)

   Poista
 12. Juku nyt sinulla lähti kirjaimellisesti lapasesta,mutta sinulta
  taiturilta se onnistuu. Ja miten ihanat lapaset,kaunis sininen väri.
  Voi lutuna mutuna noita kissojasi,ja ihannoin Merriä miten loistavasti hän
  on tutustunut pikku kaveriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on kyllä ollut äärimmäisen kärsivällinen, vaikka toinen roikkuu siinä kiinni vähän väliä. Välillä on ilme kyllä niin selvästi sitä luokkaa, että se toivottaa Frodon nopeasti sinne, missä pippuri kasvaa. Ainakin ajatuksissaan. Kerran se hermostui kovasti ja läppäsi 3 kertaa tyhjää ilmaa Frodon pään päällä, kun pikkuinen vei namit sen nenän edestä.
   Sinulla lähtee kai tuo sisustelu vähän lentoon usein ? :)

   Poista
 13. Voi mikä ihana parivaljakko! <3 Kyllä se Frodokin vielä oppii päteväksi laaduntarkkailijaksi. Onko Frodo muuttanut teille ihan kokonaan, kun ymmärsin, että hän on tullut vain vierailulle. Ei tartte tietty vastata, jos on sopimaton kysymys. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä todella sopimaton kysymys, mutta vastaan, että ON ;D Frodosta on tullut Merrille pikkukissakaveri. Merri joutuu ja saa liikkua enemmän, kuin yksin ollessaan. Lisäksi aika ei ole niin pitkää, kun ollaan molemmat töissä jne. Ilmeisesti se on itsekin jo hoksannut tämän edun, koska on ottanut pikkukissan niin hyvin vastaan.
   Sekaisinhan näissä jo lukijat menee, kun meillä on vähän väliä myös näitä vierailevia otuksia, on kissaa ja koiraa. Siipiveikkojen vierailut jäävät aika lyhyiksi, tämä pääasiassa kesäisin. Mitäs lentävät suuhun, tuumailee Merri.

   Poista
 14. Komeat kiemurat! Todellakin pienissä töissä kiva kokeilla eri malleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kirjassa on palmikkomalleja ja pitsikuvioita. Punaisia lapasia tulossa, joten on vielä malleja testaamatta ;)

   Poista
 15. Merri on kaiken lisäksi hyvä esitelmöitsijä :D Kauniita lapasia lähti lapasesta :)

  Miksei syömistä hyväksytä? No, hyvä on, joskus lukeminen, joskus sanapelien pelaaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D
   Ja vastaus syömiseen: se on liian ilmeinen ;D Sanapelejä minä en pelaa ikinä. Pasianssia kylläkin välillä.

   Poista
 16. Voi kun oli kiva lukea Merrin ja Frodon lapasentarkistusoperaatiota! IHan ääneen täällä nauroin:):) Meillä kun ei kumpikaan kiellä toista maiskuttelemasta niitä mamman lankoja, vain mamma koittaa muistuttaa asiasta. Sattuipas sopivasti, kun juuri ajattelin että minunkin pitäisi joskus kokeilla noita lapasia tehdä. Tosi sileää olet saanut aikaiseksi ja hyvin näkyy nuo palmikot! Varmaan jo tiedätkin, että minun paheeni on aloittaa uutta sukkaa, vaikka edellinen pari on kesken ja sitten aloitan jo toistakin uutta, koska edelliset kuitenkin ovat kesken...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun tuon toistauvan aloittamisen voisi siirtää itse johonkin hyödylliseen, kuten siivoamiseen. Vai olisiko siinäkin ongelmana se, että siivous jäisi joka kerta keskeneräiseksi ;D
   Merri ei koskaan himoitse neulottavia lankoja. Frodo näköjään on kiinnostunut, joskin yllättävän hillitysti, vain kun jouduin purkamaan ison pätkän pitkin lattiaa. Sehän vois olla vaarallistakin, kun jotkut kissat syö lankaa ja sitten niitä langanpätkiä joudutaan leikkaamaan pois vatsasta. Onneksi ei toistaiseksi ole tuollaisia langanhimoitsijoita talossa. Ajatteles, jos ei yhtään missään saisi olla langanpätkääkään esillä! Se olis hommattava kassakaappi langoille ;)

   Poista
  2. Niinpä, onneksi minä olen koko ajan tässä kotosalla, että kuulen jos jompikumpi hyppää nitisevälle pöydälleni. Mutta tosiaan tuo purkamishomma kiinnostaa yli kaiken, mutta en siihenkään päästä lähellekään, etteivät vaan luule, että mikään lankaan liittyvä olisi luvallista. Olisi kyllä kauheaa jos tulisi jokin suolitukos lankojen takia!

   Poista
  3. Tänään on eka eläinlääkäriaika. Frodo saa rokotuksen ja sirun, luulisin. Toivottavasti ei järkyty ja suutu minuun ;)

   Poista
 17. Ohoh, aika kasan lapasia olet neulonut :D Kaunis palmikkokuvio ja paksulla langalla saa nopeasti valmista. Ihanat kisulit jälleen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksulla langalla ja puikoilla syntyy niin nopeasti. Vain peukut on ärsyttäviä.

   Poista
 18. Hihhih, johan lähti lapasesta.
  Työnjohtaja Merri hyväksyi ilolla kauniit lapasesi.☺️
  Pikku kisukin jo innolla opettelelee tarkastamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä teki ja lähtee edelleen, vain väri on vaihtunut ;D
   Merrillä on niin tarkka silmä ja nyt oli varmasti vielä huolellisempi, kun oli oikein opetustilanne ;)

   Poista
 19. ...no johan lähti lapasesta.
  Mutta luulen että "asunnottomile" kelepais,jos omasta porukasta ei löyvy käytäjiä.
  Voi miten ihana tuo Merri 😻🤗😻,opettaa juutajaksain,Frodolle....miten aloitetaan tarkastajan "oppi-sopimus-tehtävät "
  ..joo minun lapasesta lähtee.. 🤣 .kankaat,kaikenlaiset korkit/kierrätystavarat,sipulipussit,ulkojuttuissa oli yhtenä vuonna lyhdyt,niitä on varmaan 40 kpl,isoja pieniä.,Sitten tuli erilaiset,yleensä annetaan TORI.FI -NIITÄ HULLUNA HAMSTRASIN... lamput/kruunut _kristalliruunun möin.muut laitoin atomiksi,oottamaa inspistä.metallisängynrunkoja ois ollut useampi,meiän peräkärry ,poijalla ja talvikauppakassissa ei koukkua:(,,no siinä minun tarina LÄHTEE LAPASESTA.🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sellainen ennakkoajatus, mihin näitä lapasia lähtee, mutta jos en kaikista pääse eroon, niin johonkin keräykseen vien taas jossain vaiheessa. Lapasten väri on nimittäin vaihtunut punaiseksi ja jonossa on vielä vihreää ja keltaista lankaa ;D
   Lyhtyhomma kuulostaa lähteneen lapasesta ;D ;D Toisaalta totuus on, että kierrätysromusta tulee hienoja juttuja jatkojalostuksella ja joitain osasia EI VAAN VOI heittää hukkaan ;)

   Poista
 20. Hienoja palmikkolapasia. Olen ajatellut aloittaa myös palmikkolapasten teon, mutta minulla tarttuu aina vaan virkkuukoukku käteen ja pehmoeläimiä syntyy lisää. Sitä en osaa lopettaa kuin pitkien päivä-unien ajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tää lähti sen myötä, kun sain ison kasan edullisesti lankaa. Kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaaan.... ;D

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Kiitos :) Mietin, pitäisikö jo lopettaa vai neuloisiko kaikki 4 väriä läpi, jotka löytyy ;D

   Poista
 22. Lähtee. Siis lapasesta. Sukkien neulominen. Tosin reilu vuosi sitten olin niin täynnä sini-valkoisia sukkia, että vannoin, etten ikinä enää neulo mitään sinisestä tai valkoisesta. Enkä tainnut kuukauteen vilkaistakaan lankoihin. Sukkia, sukkia, sukkia...
  Mutta siis sukat lähtee lapasesta, helposti. Ennen lähti langatkin. Niitä oli joka paikassa. Nyt kun ei enää ole säilytystilaa kuin tarpeelliselle - ei sillä, lankahan on aina tarpeellista - olen pakottanut itseni kävelemään lankahyllyjen ohi. Onneksi on Mursu, joka välillä heltyy kaupassa käydessään ja yllättää kerällä tai parilla lankaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millainen olisikaan koti ilman lankaa`?! Tai KUUKAUSI neulomatta?!! ;D Aika pitkä aika kyllä minun mielestä. Minulla tulee vieläkin näitä lapasia. Tosin nyt keksin, että osa voisi ollakin kämmekkäitä (mikä suuri ero ;) ).
   Joku juttu kun kiinnostaa, sitä toistaa ja toistaa. Joskus kun pitäisi tarkoituksella tehdä vaikka kaksi samanlaista sukkaparia, niin se on ihan tervaista hommaa.

   Poista
 23. Hienoja tumppuja ja monta paria, on siinä puikot heilunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Arvaas mitä? Minulle jäi vähän levy päälle ja väri vaihtui punaiseen ;)

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!