lauantai 30. lokakuuta 2021

100 vuotta!

 Kesälomareissulla tuli yht´äkkiä mieleen, että yrittäisin tehdä tämän Kuusankosken juhlavuoden logon ruutupiirrokseksi.  Pitäähän nyt juhlavuosisukat saada neulottua!  Yläosan vaakunaosuus on hieman rajaamattoman näköinen, kun harmaa ei niin hyvin erotu punaisesta. Toinen lankavalinta olisi ehkä ollut selkeämpi. 


Alkuperäinen logohan näyttää tältä. Kävin nappaamassa kuvan yhtenä iltana, kun Kuusankoski -talo oli iltavalaistuksessa.  Olin aiemmin katsonut logoa netin kuvahaulla ja nyt ihmettelen, miksi nuo harmaat osat olivat harmaat??  Tässä ne näyttävät enemmänkin valkoisilta.  Sillä värillä neulottuna olisivat erottuneetkin paremmin. No, kaikkea ei voi näköjään tajuta! Ei edes ihan aina 😉


Kuusankoski on osa Kymenlaaksoa. Kunta perustettiin 1921 ja kauppala siitä tuli 1957, kaupunkinimitys tuli 1973.  Se lakkautettiin 2008 kuntaliitoksen myötä ja on nyt osa Kouvolaa. 
Kuusankoski irrottautui ennen vuotta 1921 Iitistä ja Valkealasta, joiden välillä oli Kymijoki rajana. 1743-1809 tuo joki oli myös Ruotsin ja Venäjän rajana. 
Paikkakunta teollistui ja kasvoi nopeasti paperiteollisuuden myötä. 
Vaakunassa on kuusi ja 3 käpyä, jotka kuvaavat tehtaiden ympärille kasvaneita asutusalueita. 


Joen tuntumaan rakennettiin vuonna 1985 Brunow & Maunulan suunnittelema kulttuuritalo. Sieltä löytyy mm. 500 -paikkainen konserttisali, kirjasto, elokuvateatteri, sekä teatteritiloja.  
Mainittakoon tässä kohtaa, että viime vuoden Talent -voittaja, Sirkuskoulu Bravuuri, on kuusankoskelainen.  Muita tunnettuja paikkakuntalaisia ovat/ olivat mm. P.P. Petelius, Kaurismäen veljekset, Anu Pentik, Harri Marstio, Tarja Turunen, Maija-Liisa Peuhu, Janni Hussi, Kaj Chydenius, Sami Hyypiä.....
(tietoja katsottu Wikipediasta)



Tuota vuosilukua en saanut ensin millään mukaan, mutta sitten keksin laittaa sen jalan päälle.  Sukat ovat vielä kuvattaessa kosteat, kun en malttanut kuivatella kauempaa 😂


Aiemmin mainitun Kuusankoski -talon seinustalla oli eilen valo- ja äänitaideteos. 
 Random Doctors VJ:n teos  Lux us 6A
(6A on täälläpäin luettavissa lyhennelmäksi Kuusankoski -sanasta, eli Kuusaa)


Teos käsitteli valon teemaa uskonnossa, tieteessä, filosofiassa, teknologiassa. Musiikki oli Esa Kotilaisen ja Aleksi Perälän tuotosta. 


Sukkien lankana käytin Nallea (Novitan tehdas sijaitsee Kuusankosken naapurissa 😍. Siksipä lankavalintanikin on usein sieltä peräisin).  
Puikot kokoa 3, silmukoita resorista nilkkaan 15/puikko ja jalan päällä 2 x 15, 2 x 14. Sukat ovat kokoa 38. Langankulutus 110 g.


Olen itse ihan tyytyväinen lopputulokseen.  Näihin sukkiin tiivistyy myös kotiseururakkauteni. 


Juhlavuoden kunniaksi on paljon tapahtumia. Yksi niistä on meidän orkesterimme konsertti, jonka mainos on jo julkaistu.  Ensi näkemältä olin vain iloinen kansikuvasta.  Myöhemmin vasta tajusin, kuka kuvassa on ... on nimittäin minun paita pääällänsä. 😂 Kädet näyttivät kyllä ihan vierailta ilman päätä. 


Loppuun vielä  vanha valotaideteos, jonka keskiössä kuusankoskelainen Merri (Merri on kyllä oikeastaan syntynyt Myllykoskella, mutta kuusankoskelaistunut jo pentuna).  Kuvan ottamishetkellä oli muistaakseni liki 20 pakkanen ja turkki on pörhöllään.


Hyvää viikonloppua!


34 kommenttia:

  1. Ylpeä saat olla näistä sukista, todella kauniit ja taidokkaasti tehdyt. Oletpa sinä taitava.
    Hieno valotaideteos. 😄 Merri on siinä niin kauniina. Rapsutuksia Merrille minulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olenkin ylpeä siitä, että sain nämä lopulta toteutettuakin, vaikka ylpeys ei muuten olekaan mikään hyve ;)
      Merri näyttää pulloposkiselta kaikkine pörhöineen ;D

      Poista
  2. No nyt on upeat sukat!!! Ei kai noita raaski edes käyttää? Hauska tuo 6A.. :D
    Onnittelut mainostahtöselle ja Merrille rapsutus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oli pakko "suomentaa" tuo 6A, koska se ei olisi teille muille muuten auennut ollenkaan ;)

      Poista
  3. Hihhih, onkohan tunnetuin kuusankoskelainen :D Vai oisko joku ihminen kuuluisampi?
    Voi olla että mulla on siellä muuten aika lähellä yksi lapsuudenystävä, en ole ihan varma, kun en ole päässyt äymään heillä.
    On kyllä aivan huippuhienot sukat. Todellista kotiseuturakkautta! Vuosiluvut ja kaikki. Paljon onnea satavuotisjuhlintaan!
    Ps. lopulta älysin miten laitetaan tuohon itsensä lukijaksi, tai minä olen vanhana auringonkukkana! Vaikka olen lukenut tätä ihan muuten vaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nuo vuosiluvut ensin vähän harmittivat, kun eivät mahtuneet kuvioon. Onneksi tuli ne tuohon päälle kuitenkin värkättyä.
      Kiva kun löysit lukijaksi! Vaikka voihan sitä tämän elämän elää ihan auringonkukkanakin, kun se on niin kaunis ja vahvavartinen ;)

      Poista
  4. Komeat sukat ja Merri osaa poseeraamisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Merri on käynyt poseeraamisen erikoisammattitutkinnon heti syntymän jälkeen ;D

      Poista
  5. Olet tosi taitava. Kunnanjohtaja voisi ojentaa sinulle vuoden "Kuusankosken sukkamestari" -palkinnon. Kuusankoskelais-kissa Merri sopisi myös hyvin julkaisun kansikuvaan. Ehkä raitapaidan päälle köllöttelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olen somessa nähnyt aiemmin kahdet erilaiset versiot samasta aiheesta. Ekat oli ihan toisenlaiset, toisissa oli käytetty tätä samaa logoa, mutta kuva oli sukan takana. Ei meillä ole kunnanjohtajaa ja kuntaliitosten jälkeen moni muukin asia on kadonnut... Puitteiden suurentuessa on pienten asioiden toteutus heikentynyt huomattavasti. Tästä voisi puhua pitkäänkin, mutta eipä taida olla apua. Kotiseutuylpeys kuitenkin on säilynyt.

      Poista
    2. Onneksi kotiseudustaan voi ja saa olla ylpeä kuntaliitoksista huolimatta. Meidän kylällä on todella vahva yhteishenki ja kotiseutuylpeys. Koemme olevamme enemmän oman kylän asukkaita kuin kuntalaisia. Se taas johtuu pitkälti siitä, kuinka kunta unohtaa pohjoisosansa ihan kaikessa. Verorahat kelpaavat, mutta palveluissa meitä syrjitään varsin tehokkaasti.

      Poista
    3. Näinhän se on. Palvelut katoaa ja huononee, myös ihan maakuntatasolla asti, jos soteasioitakin käydään katsomaan.
      Kukaan ei tiedä, miten asiat olisivat menneet ilman liitosta, paremmin, vai huonommin. Isolla tasolla vaan tuntuu se kaikkein pienin jäävän aina jalkoihin.

      Poista
  6. Paljon Onnea 100-vuotiaalle Kuusankoskelle. Upeat on sukat, kai laitat ne johonkin näytille, kirjaston vitriiniin tms? Ja kuviinkin pääsit - neutraalisti ilman päätä. Opin jutusta uusia asioita; olin luullut, että Tarja Turunen on Kiteeltä - ei näköjään ole. Toinen opetus oli, että tunsin kerran yhden henkilön, joka puhui kotipaikastaan nimellä Kuusaa. En osannut yhdistää tätä Kuusankoskeen, koska sellainenkin paikka on kuin Kuusa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nämä sukat pääsevät korkeintaan oman kirjaston hyllylle ;D Nyt aloin minäkin miettiä tuota Tarjaa ja wikipedian mukaan näyttäisi kuitenkin syntyneen Kiteellä. Ehkä sitten lasketaan tunnetuksi paikkakuntalaiseksi, kun on asunut täällä jonkin aikaa. Voidaan jakaa kuuluisuus sitten vaikka Kiteen kanssa ;D
      Kerran nuorena sanoin olevani Kuusaalta ja minut yhdistettiin Kuusamoon. Selvisi, kun sitten kerran näytettiin kartalta kotipaikka ;)
      Päätöntä menoa on varmasti tuo konsertointikin, kuten mainos todistaa!

      Poista
  7. Paljon onnea Kuusankoskelle, ja tosi hienot sukat kudoit juhlavuoden kunniaksi. Hieno kuva Merristä, hän on niin kuvauksellinen ja osaa poseeratakin:) Oikein hyvää viikonloppua sinullekin,.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vielä on pari kuukautta "juhlahumua" jäljellä. Alkuvuosi menikin hissutellessa koronan takia ja moni tapahtuma siirtyi loppuvuoteen tai peruuntui.
      Merrillä on joka vuosi juhlavuosi ;D

      Poista
  8. Paljon onnea Kuusankoski! Kirjoneulesukat ovat oikean taidonnäyte - todella hienot! Hyvää viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olen iloinen, että sain ajatukseni lopulta toteutettuakin.

      Poista
  9. Hienosti suunniteltu, upeasti toteutettu. Olet taitava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pitkään hauduteltu on saatu toteutettuakin ja siitä olen iloinen.

      Poista
  10. Onpa upeat sukat, minäki mietin miten noita raskii käyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Aluksi voi vaikka vaan katsella, mutta käyttöön nämä on tehty ;)

      Poista
  11. Kun ispirarsuuni iskee, niin tulos on upea! Tosi komeat sukat ja mukava muisto juhlavuodesta. Aioitko soittaa nämä jalassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Pitääpä harkita, jos salaa vetäisin nämä soittopuvun alle! Toivottavasti naiset eivät päätä vetää hametta päälleen ;D

      Poista
  12. Vau miten upeat sukat ja onnea satavuotiaalle Kuusaalle! Yksi tunnettu Kuusankoskella tai ainakin ihan vieressä syntynyt on Musti Mustikki Panttersson, omaa sukua Petelius. Suvultaan Kuusaan panttereita, mutta tätä yksityiskohtaa ei kovin moni tiedä, sillä hän on vaikuttanut jo pitkään Turun saaristossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Olisko Musti sieltä Inginmaalta (kuuluu mielestäni Kuusakoskeen), missä minäkin kävin pihakasvatelmia joskus katselemassa :) Täältä sitä vaan lähtee/ on lähtenyt näitä kuuluisuuksia maailmalle :)

      Poista
    2. Ahaa, tiedät paikan! Juuri sieltä ihanasta Inginmaan talosta, ja sieltä on peräisin myös Mustin luonteva suhtautuminen puutarhanhoitoon ja koiriin, muun muassa. Kyllä se on niin vieressä, että kun hieman ex-tempore tuo Musti lähti mukaan juttukeikalta, niin kurvasin sitten Kuusaalle ostamaan sille kuljetuskopan, hiekkaa ja ruokaa yms. Onneksi Kuusaa oli jonkin verran tuttu entuudestaan, sillä tätini asui siellä monet vuodet, ja siellä on monet kivat juhlat ja muut hetket vietetty :-)

      Poista
    3. Maailma on tosi pieni, kun riittävän kauan juttua riittää ;D Tuo talo on itse asiassa ukkelin suvulta lähtöisin. Siksi käytin siellä kerran anoppia ihastelemassa pihaistutuksiakin.
      Merrillä on koirien suhteen samanlaista taustaa, mutta tuo puutarhahomma ei siltä oikein luista ;)

      Poista
    4. Voi Merriä :-D On totta, että Mustin asiantuntevuus puutarha-asioissa on synnyinkodista perittyä.
      Voi hyvänen aika, vanha sukutalo siis! Ihanaa, että uudet asukkaat ovat pitäneet siitä niin hyvää huolta.

      Poista
  13. Waude!!! jo on upeat sukat - näytille kaupungintalolle!! Nettisivuille ainakin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ei meillä ole enää kaupungintaloa, kun tuli tuo kuntaliitos. Se talo on nyt siellä jossain "toisen kaupungin" keskustassa. Oma taitaa olla tyhjillään.

      Poista
  14. Upeat sukat! Upea on Merrinkin poseeraus :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!