torstai 28. tammikuuta 2021

Villapaita valmistui

 Viime vuodelle laitoin tavoitteeksi neuloa jonkin isomman työn vaihteluna jatkuville sukkaneuleille.  Syksyllä vihdoin sain aloitettua villapaidan. Ohjetta etsin tosi pitkään, kun mikään ei tuntunut nappaavan. Halusin tehdä villapaidan, johon tulee jokin kaarrokekuvio. Lisäksi halusin käyttää kotona olevia lankoja. Tämä yhtälö ei oikein meinannut ratketa, kunnes päädyin tähän malliin. 

Neule eteni kaarrokkeen verran. Senhän vain halusinkin tehdä 😁 Ei minulla ollut villapaidalle mitään tarvetta. Nykyisin tulee harvoin pidettyä mitään paksumpaa neuletta, tai yleensäkään villapaitaa. Ei juuri koskaan.   Välissä neuloin taas sukkia. Joulun jälkeen paita eteni niin pitkälle, että toinen hiha enää puuttui.  Se syntyi sitten tuossa äskettäin. 



Yläkuva on otettu sisällä ja alempana on ulkona otettu kuva. Sekin vielä varjopaikassa.  Tietenkin villapaidasta tuli kerrankin ihan sopiva, kun en sitä oikeastaan tarvi.  Tein joskus lukioaikana tosi paljon näitä paitoja, ehkä parikymmentä vuodessa. Sitten se vaan loppui, kun tarvekin loppui.  Tämän tekeminen oli pitkästä aikaa mukavaa (etenkin kaarroke).  Jopa niin mukavaa, että aloitin tämän jälkeen uuden työn. 


Tässä näkyvät värit ihan oikein.  Naapureiden iloksi käytiin ulkona kuvailemassa 😊 Varmaan ne taas ihmettelivät, mitä meidän pihalla tapahtuu. Rouva seisoo kukkapenkissä ja isäntä kuvaa.  Liekö paikallislehteen vai perheen albumiin... 


Paita neulottiin ylhäältä alaspäin pyöröpuikoilla, kokoa 3½-4 ( en ole ihan varma). Hihat tein sukkapuikoilla, kokoa 3½.  Valkoinen lanka on Muumi -lankaa ja sininen on 7-veikkaa.  Aluksi pyörittelin vaaleanpunaista lankaa kuviolangaksi, mutta  viime tingassa vaihdoin tähän vaaleansiniseen.

 Minulla on niin herkkä hipiä, että tietysti tämä on karhea. Alla on pakko pitää toista paitaa, jos aikoo itse pitää tämän paidan. 
Lankaa kului yllättävän vähän painollisesti, vain 525g. Odotin isompaa painoa, siksi lankojen valintakin oli aluksi vaikeaa, kun ei ollut varma, riittääkö joku lanka vai ei.  Ohjeessa on käytetty Muumi -lankaa, jota sanottiin kuluvan 600g + 100g.  En minä kyllä noihin ohjeiden kulutuksiin edes luota. Aina tuntuu, että pitää olla varmuuden vuoksi enemmän, ettei vaan loppuisi kesken 😉 Tämä paita on kokoa M. 
Ohje löytyy Novita 4/2020 -lehdestä. Ilmankos ei "oikeaa" ohjetta löytynytkään viime vuoden alkupuolella 😁
Tältä se näyttää lehden ohjekuvassa.

     

Sovittaminen ei oikein sujunut, kun pyöröpuikot olivat vielä kiinni työssä. Onneksi tähänkin löytyi ratkaisu. 


Pään aukko on ainakin sopiva. 


Ehkä tuolta niskan ja selän kohdalta voisi vielä vähän ottaa sisään?



Nyt on tekeillä villatakki vähän mukavammasta langasta.  Sanoin miehelle, että saa pitää tämän villapaidan. Oli vähän epäilevän näköinen, mutta ei uskaltanut kommentoida 😂

Neulomisiin! 

53 kommenttia:

  1. Voi miten nätti!
    ihana tuo kaarroke,hyvä väri 👍
    Sinun neulonta jälki....kuin neulekoneella tehty...
    onneksi tämä tarkastaja...😻😊.. kumoaa "neulekoneeen "-heti kättelyssä.
    Olen monesti :)miettinyt ...kuinka moni kädentaidon tarkastaja tuo Merri -ihanuus on.

    Neuloosi....hauska sana:)
    Mukavaa touhukasta torstaita🧶😊😻

    ..kyllä!!..paikallislehteen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on käsityöasioiden supertaitaja ja pystyy tarkistamaan kaikenlaista ;D
      Hihojen alkukohtaan olkapäältä alas en ollu ihan tyytyväinen, kun oli jotain venyneitä silmukoita, mut kokonaisuus ok.
      Saa nähä mitä lehessä lähipäivinä on... ;D
      Topakkaa torstaita sinulle!

      Poista
  2. Voi miten kaunis!!! Suomi-tyttö parhaimmasta päästä. Ai niin, siis Suomi-poika ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti yritti äskenkin tuossa pullikoida vastaan, mutta jäi kurkkuun, kun vilkaisin kysyvästi ;D

      Poista
  3. Aivan ihana villapaita! Haluaisin itsekin tehdä jotain vastaavaa, mutta pelkäänpä että vähälle käytölle minulla jäisi, sillä minulla on aina liian lämmin.
    Nauratti tuo ulkona kuvaamisenne, sillä me kuvattiin myös ulkona kun minä kääriydyin juuri valmistuneeseen peittoon. Blogista voit katsoa kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei ole kyllä oikein tilannetta, että paksun villapaidan päälle heittäisin. Pitänee tyrkyttää tätä lähipiirille, jos joku tarvisi :)
      Kävinkin jo blogissasi kattomassa. Molemmat peitot oli tosi kauniita! Ulkona saa vaan niin paljon paremmin värit esille. Meillä on naapureita joka sivustalla :)

      Poista
  4. Oi,Wau! Miten upea neule. Olet todella taitava. Ja niin lämpöinenkin.
    Mukavia puuhasteluja sinne loppuviikkoosi!

    VastaaPoista
  5. ....niin ja niin ihku Merri myös touhuissa ja sovituksessa mukana. Hää teki laadunvalvonnan ja ilmeestä päätellen hän on hyvin tyytyväinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Lämpöä varmasti riittää!
      Merri on kaikenlaisten käsitöiden ymmärtäjä :)
      Tyylikästä torstaita sinulle!

      Poista
  6. Onpa kaunis villapusero kuvioineen. Tykkään.

    VastaaPoista
  7. Niin kaunis!
    - Mullakin on viime syksynä valmistunut kaarrokevillapusero, jota en ole vielä kertaakaan käyttänyt. Samoihin aikoihin valmistuneet 2 villatakkia ovat puolestaan käytössä joka päivä, vuorotellrn. Ja silti tekisi mieli aloittaa joku tuollainen kaarrokepusero, koska niitä on niin kiva neuloa! Yritän nyt ehkä vielä kaupitella tätä edellistä jollekin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvio on minustakin upea, oli kiva tehdä. Villatakki on nyt siis työn alla. Kuvittelen sen olevan minulle, mutta saapa taas nähä kuinka käy ;)

      Poista
  8. your cat is so funny!! heh hehe But beautiful knitted sweather!Ilike it :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri can check every work I make! He can do them all :) Two heads is allways better than one ;D
      Have a nice evening and weekend!

      Poista
  9. Tavattoman kaunis villapaita. Sininen sävy oli minusta oikea valinta. Kokokin on oikea, onhan Merri sen mitannut.
    Nuorempana kudoin villatakkeja ja -paitoja. Ehkä olin silloin vilukissa. Nykyisin käytän tosi harvoin villavaatteita, joten enpä niitä kudokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo koko minua vähän hämmentää, kun usein tulee liian isoja, niin nyt, kun en oikeasti tarvi koko paitaa, niin se on täysin sopiva! Onko reilua? Ei ole ;)
      Ennen oli enemmän tilanteita, kun oltiin paikallaan (koulu, kavereiden kanssa ulkona patsastelu jne), nykyään kai touhottaa enemmän jotain, jossa ainakin pitkistä villapaidan hihoista on viimeistään haittaa. Töissä ei voi kuvitellakaan olevansa pitkissä hihoissa, saati villaisessa. Jotkut kyllä näyttää kulkevan niinkin. Villasukat on kuitenkin lähes aina jalassa, ei kuitenkaan töissä niitäkään.

      Poista
    2. Katsoin sunnuntaina Strömsön, jossa kudottiin heidän suunnittelemaansa villapuseroa. Ohje on otettavissa Strömsön sivuilta ja sitä neulotaan KAL-teemalla muistaakseni huhtikuuhun saakka. Tulit mieleeni ohjelmaa katsoessa.

      Poista
    3. Minulla on tuo ohjelma vielä tallennuksessa, katsomatta. Kuvittelin että joku norjalaiskaarrokemalli, kun olen kuullut puhuttavan ohjelmasta. Tuohan on tosiaan selkeä ja samantyylinen kuin omani. Ei ole vielä käyttäjää tällä edelliselläkään paidalla...

      Poista
  10. Kaunis villapaita, värit sointuu hyvin yhteen ja kuvio tosi sievä!!! Voihan noita villapaitoja kutoa muustakin langasta kuin villalangasta. Itse en voi pitää muuta villaista kuin villasukkia, eikä niitäkään paljaalla iholla. Onneksi voin kutoa villalankaa, mutta omat puserot on puuvillasekoitelankaa (puuvilla-bambu, puuvilla-akryyli).
    Merriä neule lämmittää mukavasti, kyllä kelpaa köllötellä neuleen sisällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Minulla ei vaan ollu muuta lankaa silloin noin isoa määrää ja halusin vaan tehdä jotain. Taisin tietää jo etukäteen, miten käy. Nyt minulla on villatakki tekeillä siitä uudesta Woody wool -langasta ja se tuntuu kerrassaan mukavalta. Helppoa myös neuloa.

      Poista
  11. Onpa todella kaunis villapusero!
    Ei tule käytettyä, ei. Sain loppukesästä kivan villapaidan enkä ole käyttänyt sitä kertaakaan. Äidille pitäisi tehdä villatakki, mutta ei ole osunut vielä mukavaa ohjetta silmiin. Jospa niistä "uusista" lehdistä sellainen löytyisi...
    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kun selailemaan! Miä selailin ihan valtavat määrät ja laitoin aina sivuun, mut ei napannu toteutukseen asti. Sitten tuli tää syksyn lehti ja siinähän se oli.
      Tällä hetkellä vielä mukavaa, kun vapaapäivä, mutta huomisaamuna kello puoli kuusi ei niin mukavaa, kun työaamun herätys ;)
      Pukevaa perjantaita!

      Poista
  12. Kaunis villis! Hyvin harvon tullee käytettyä villapaitaa nykysin.
    Merri on hyvä sovituskissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän siinä onkin, että villaiset ovat niin vähentyneet. Fleece yms. ovat tainneet tuoda mukavuudellaan tähän muutoksen. Pakkasetkaan ei nykyään ole enää niin kovia kuin ennen. Jos ovat, niin vain hetkellisesti.
      Merrin pitäisi vielä vähän syödä, voidakseen sovittaa minun kokoisia neuleita, mutta kyllä se sitäkin kovasti yrittää ;D

      Poista
  13. Todella kaunis villapaita! Merri on hyvä apuri myös sovituksessa=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Merrillä olisi vielä vähän kasvunvaraa vaikka se yrittääkin koko ajan kiriä ja vongata ruokakupilla :)

      Poista
  14. Kaunis, ihastelin jo ohjettakin. Ite pidän neuletakista paitaa enemmän, joten muokkaan.
    Värivalinta on kivan huurteinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ois osannut tästä neuletakkia muokata..
      Nyt alotetussa neuletakissa olen muokannu tekotapaa. Saa nähä miten sekin onnistuu :)

      Poista
  15. Niin ihana sovitus"nukke" Merri.... oikea maailmanluokan mannekiini... esittelee tyylillä!
    Upeaa jälkeä! Huurteisen heleää helmikuuksi vaihtuvaa aikaa... paljon aikaa mieleisille puuhillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on niin tottunut valjaisiin, että yksi villapaita ei tunnu missään ;)
      Täällä just kävelylenkin jälkeinen päiväkahviaika. Kohta voi taas kaivaa kutimet esiin ;D

      Poista
  16. Ihana villapaita ja sinivalkoisena niin raikas. Minä en ollut ajatellut ostaa uuttaa Novita-lehteä, kun en niin Raksusta kannessa piittaa (eli se houkutin ei toiminut minuun) mutta Marttalassa sain rauhassa selta lehden ja siellä oli parikin kivaa paitaa ja mekkoa, joten sittenkin ostin lehden. Saapas näkee, koska saan neulottua aikomani. T: Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vain käyttäjä puuttuu.. ehkä katon jonkin aikaa, jos käytän, tai sitten laitan kiertoon.
      Olen vähän hämmästynyt siitä, että sain tuon valmiiksi, vaikka se seisoi sivussa monen sukan ajan. Nyt olen edennyt villatakissa jo aika pitkälle. Teen pyörönä etu- ja takakappaleita (ohjeesta poiketen) ja olen jo aloittanut hihatkin, kun värejä joutuu vaihtelemaan, enkä tiedä miten riittävät. Kohtahan minulla on villatakki! No ainakin melkein kohta :)

      Poista
  17. Vau, todella hieno villapaita. Olen itse niin tumpelo että ihan perusjuttuja vain osaan tehdä.Hauska tuo kissasi, ja hyvä malli vaatteille;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perusjutut on ihan jees :) Siitä voi aina siirtyä vaiheeseen B, jos tarpeeksi on innostusta ;) Minul on nyt tuo kirjoneulevaihe päällä.
      Jonkunhan sitä paitaa piti sovittaa. Kun pyöröpuikot on kiinni, ei ainakaan meikäläinen mahdu siitä läpi :)
      Vinkeää viikonloppua!

      Poista
  18. Kaunis paita, todella ihana.
    Voi Merriä, jaksaa olla kaikessa mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :) Kuvioon tykästyin ja siitä se lähti.
      Merri ei onneksi viitsi juurikaan langoilla leikkiä. Saa rauhassa neuloa.

      Poista
  19. Oi miten kaunis villapaita <3 Ihana Merri <3 Täällä kanssa yksi Sirja-kissa välillä kyllästyy minun neulomuksiin ja haluaa minut mukaan leikkiin :D Neulomisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merrillä on myös välillä ihan tylsää, kun on niin harvoin kissakavereita. Ihmisten leikit ei oo läheskään niin kivoja, mut jotain aktiviteettia pitäis kuitenkin ihmisiltäkin saada :)

      Poista
  20. Aivan ihana villapaita :)
    Tosi on että villapaitoja tulee harvoin pidettyä, mutta kyllähän meidän talveen kuuluu kuitenkin niitä kunnon pakkaspäiviä, jolloin on mukava laittaa itsetehty villapaita päälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne kerrat aika harvassa on, kun ei töissä voi pitää ja kotona sisälläkään ei ;) Ajatuksena kuitenkin kiva ja sitäkin kivempi oli neuloa villapaita :)

      Poista
  21. Hyvä sovitusmalli! Merri kyllä on valmis tekemään ihan mitä vain :)

    Hyvä väriyhdistelmä. Kaarrokkeen sininen on oikein kaunis. Minä nyt täällä äimistelen, että joku voi tehdä 20 villapaitaa vuodessa! Voi hyvät hyssykät. Kun minä en ole saanut edes yhtä tehtyä yli 50 vuoteen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merri on asiantuntija, homma kuin homma :)
      Nyt kun muistelen ja mietin, niin ei tule mieleen, mistä tuo villapaitainto silloin aikoinaan lähti. Suurin osa oli ihan peruspaitoja, mutta oli myös jonkinlaisia geometrisiä ja muitakin kuvioita. Villapaidalle oli silloin myös ihan selkeä tarve ja käyttöä. Tein ihan puolitutuillekin pilkkahintaan, jos vaan joku tuli kyselemään. Nyttemin olen harmitellut, kun ei silloin ollut tätä nykyajan kuvaamishelppoutta. Olisi ollut tosi kiva katella ihan nostalgiamielessä kuvia niistä ammoin tehdyistä neuleista. Niitä oli tosiaan hirveän paljon. Harvoin tein mistään ohjeesta. Neuloin vaan sopivia kappaleita, kuten 80 -luvulla oli villapaitojen muodon mukaan muotia (ainakin minun tuttavapiirissä). Tää on varmaan periytyny, kun meiän äiti neuloi paljon koneella. Sitäkin muutaman kerran kokeilin, mutta ei oikein iskenyt kipinää. Äipällä oli myös kioski, jossa olin hyvin usein myymässä ja asiakkaiden välillä neuloin tietysti villapaitoja ;)

      Poista
  22. Kaunis villapaita, kuviokin poikkeaa hieman niistä tavallisista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tää taitaakin olla ihan vaan kaarrokepusero. Norjalaiset, islantilaiset ja muut on sitten ihan oma lukunsa :)

      Poista
  23. Ihastuttava neulepaita! Liota huuhteluainevedessä, saat karheuden pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vähän lieventää, mutta tiedän kokemuksesta, että ei lähde kokonaan pois. Suurin este on varmaan se, että ei tule tilannetta, jolloin villapaidan vetäisi päälle. Töissä eilen paleli, mutta siellä taas ei voi olla villiksessä.

      Poista
  24. Upea paita! Käyttöön vaan vaikka kauppareissuille! Minä kyllä käytän neuletakkeja ja -paitoja. Kotonakin on yksi oikein lämmin villatakki käytössä, jonka vedän päälleni heti, kun alkaa sohvalla istuessa ja neuloessa viluttaa. Fleecet on vallan jääneet nyt käyttämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se joskus jonkun päälle löytää, kenties itseni. Minulla oli niin kova himo käydä neulomaan tuota kaarroketta, että en ajatellut asiaa yhtään sen pitemmälle :)

      Poista
  25. Oot sää kyllä taitava! Itekin pitäis kaarrokeneuletta ruveta vääntämään, mutta miten niinkuin ei löytyis aikaa sille;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaarroke oli ihan paras osuus ja kimmoke koko hommalle! Siihen se sitten meinasi jäädäkin... pelkkään kaarrokkeeseen ;) Oli tosi selkeät ohjeet lehdessä ja sitten vaan seurasi kuviota.
      Olen nyt muutaman kerran käyttänyt paitaa lenkillä, takin alla, kun on ollut tosi kovat pakkaset. Tällaisen paksun villapaidan käyttöaste on kyllä tosi pieni.

      Poista
  26. No sepä se, että kukahan sitä puseroa sitten pitäisi:) Mä oon aina tehny alhaalta ylöspäin, siis hihat ja alaosa ensin, mutta oiskohan se helpompaa ja mielekkäämpää noin päin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi yläosan kaarrokekuvio oli tosi kiinnostava ja nää kai alotetaan aina tuolta ylhäältä. Ohje oli selkeä, kun lisäykset näkyi jo ruutupiirroksessa. Hihojen odottamaan jätetyt silmukat tuotti vähän harmaita hiuksia, kun piti sitä hihaa alkaa niihin liittämään. En ollu ihan tyytyväinen neulejälkeeni.
      Olen teny joskus aiemmin sellasia tunikamallisia paitoja 3 kpl. Nekin alotettiin ylhäältä. Olivat yksvärisiä, niin koko ajan piti pitää kirjanpitoa, milloin lisätään. Oli muuten tosi kiva malli sekin. Se on jääny minulla takaraivoon, että ois joskus kiva taas tehä sellanen. Ohje oli jossain vanhassa Suuri Käsityö -lehessä, jonka olen jemmannu talteen.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!