keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Ruokien jalostusta uuteen muotoon

Näitä on nyt tehty useamman viikon aikana, ei samaan syssyyn. Kokosin vain näitä tähän samaan juttuun muutamia.  Mitä-sieltä-kaapista-löytyy -kampanja on ikuinen 😋

Ruusu -unelmia -blogista löytyi ohje näihin tosi hyviin rieskasiin. Niihin sain upotettua kaikki jouluiset porkka- ja imelletyt perunalaatikot.   Aihe ei ole joulun myötä ohi, sillä meillä on ainakin vielä pakkasessa vähän jouluisia laatikoita.  

Perunarieskat

3-4 dl perunalaatikkoa (voit myös käyttää rieskoissa eri joululaatikoiden jämät ja niiden yhdistelmät)
2 dl vehnäjauhoja + 1 dl kaurahiutaleita TAI 1 dl vehnäjauhoja ja 2 dl ohrajauhoja
1 dl maitoa
1 muna
(1 tl suolaa)

Vinkki: Voit käyttää vehnäjauhojen ja kaurahiutaleiden tilalla myös vehnä- ja ohrajauhosekoitusta (1 dl vehnäjauhoja ja 3 dl ohrajauhoja).

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Nostele taikina kuuteen kekoon leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Muotoile lusikalla kuusi pientä, pyöreää rieskaa.

Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

Paista rieskat 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet väriä pintaan.

Minulla on tapana lukea aina vähän summittaisesti ohjeita ja nyt huomaan, että noita haarukalla pisteltyjä reikiä en tehnyt ollenkaan... eikä tuo makua haitannut!  😀



Tein ennen joulua bostonpullaa. Se oli hyvää, mutta eihän sitä paljon mennyt.  Pakkasesta sulatetusta "pitkosta" jäi melkein puolet jäljelle.  
Muistin, että olen joskus kuullut pullavanukkaasta ja ehkä joskus muinaisuudessa sitä tehnytkin.  Tämä on vähän erilaista kuin se, jota vanha mummo syötti meille pienenä; kahvia, sokeria, maitoa ja pullaa.  Olen siis ollut kahvisti jo ennen viidettä ikävuottani. Sen jälkeen tulikin sitten parinkymmenen vuoden tauko. 😉

PULLAVANUKAS (ohje mukaellen TÄÄLTÄ)

Voidellaan uunivuoka. 
Pulla-aines murustellaan kerroksittain vuokaan. 
Kerrosten väleihin laitetaan hilloa. Tähän käytin juustopakkauksen mukana tulleet pienet hillopurkilliset.
Pullakerros viimeiseksi.  Kaiken päälle munamaito. 
Paistetaan 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. 

Nautitaan vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kanssa, tai sitten ihan vaan näin. 


Graavilohi kului aika hitaasti ja sen ostaja valitteli tyyristä hintaa, joka kalalla oli ollut. 
Koska kalaa oli edelleen reiluhkosti (johtuen siitä, että vain yksi henkilö söi sitä...), päätin tehdä lopusta kalasta laatikkoa. 

KALALAATIKKO

Valmista peruna-sipuli -pakastetta (Kokkikolmoset voi tehdä tämänkin osion itse...)
graavilohta silputtuna
ruokakerma (3 -juustoa on kiva, eikä liian tulinen)
mausteita maun mukaan
päälle ripottelin kaapista löytyneitä sesam -siemeniä, jotka toivatkin mukavaa rapeutta valmiiseen ruokaan.



Teen aika harvoin ohjeiden mukaisia ruokia. Ennemminkin suosin juuri tuota otetaan-mitä-löytyy -tyyliä. Siltikin kaapista löytyy ihmeellisiä asioita, jotka olisi kiva saada käytettyä pois.  Ehkäpä niillekin vielä aika koittaa. Tällä hetkellä haluaisin saada pakasteesta tavaraa pois. Sieltä löytyy ainakin sieniä ja marjoja reilumman kanssa. Joku kumma kulkija juoksi viime syksynä metsässä enemmän, kuin tarvetta olisi ollut. Osan jakelin pois, mutta silti vielä löytyy ties mitä. 



Merri ei ole tyytyväinen ruokapaikkansa tarjontaan.  Se on päättänyt odotella niin kauan, että jotain alkaa tapahtua! Kuivanappulat ovat sen suurin rakkaus. Jos niitä ei ole, se pyörii ympärillä ja yrittää saada ihmisten huomion kiinnittymään tuohon ruoka-asiaan.  Märkäruoka on ok, mutta jos sen lisäksi ei ilmesty nappuloita, on elämä vaikeaa.  Joku vihjaileva tarjoilija on tuonut tuon vaakankin tuohon viereen...  
Merri tykkää tuosta vempaimesta, josta joutuu kaivelemaan ruokansa ulos. Sen se totisesti tekeekin, viimeistä nappulaa myöten. Se on kehittynyt tosi taitavaksi siinä hommassa.  Välillä näkee, kun se ottaa yhden nappulan tuolta keskeltä tassunsa sisään, kääntää tassun, vetää sen ulos ja syö nappulan suoraan tassusta.  Mikäli nappuloita lentää lattialle, esim. vesikupin viereen, pitää vesikuppia töniä niin kauan, että nappulan saa otettua. Siksipä meillä onkin tuollainen jykevä (oisko ihan Iittalaa..?)  vesikuppi, joka ei ihan helposti mene nurin. Kyllästyttiin siihen jatkuvaan kuivaamiseen 😁

Mitähän täällä seuraavaksi syötäisiin 😏

Kekseliästä keskiviikkokokkailua teillekin! 

Loppiaistakin pitää vielä toivottaa! Meillä on kuusi vielä niin kuosissaan, että eihän sitä raaski uloskaan heittää. Se ei ole karissut juuri ollenkaan! Taidan säästää sen ensi jouluun...

29 kommenttia:

  1. Kaappien tyhjennys on taloudellista ja vaatii jonkin verran luovuuttakin. Pakastin on hyvä, mutta sitäkin pitää tyhjentää säännöllisesti. Tein vkl valtavat annokset jääkaapin tarjonnasta eväsrasioiden täytteeksi.
    Muksaa loppiaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä en osaa tehdä pakastimeen valmiita eväsannoksia. Jotain rokkaa tms. korkeintaan pakastan.
      Eipä tässä tänä vuonna vielä töissä oo tullu käytyäkään, mut jospa huomenna..

      Poista
  2. Ruokakaappien tyhjentäminen on ikuisuus projekti minullakin :D Hyviä ideoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä aina leikkaa oikeassa kohdassa, välillä ei milloinkaan :)
      Kiitos kommentista :)

      Poista
  3. Jotenkin näyttää aika tutuille nuo kokkailut. Ei varsinaisesti samoilta, mutta teema ja toteutus. Uuden vuoden 'jämistä' tehdyn uunijutun kuvasin, mutta siirrettyäni kuvat koneelle, tajusin, ettei ne olleet julkaisukelpoisia. Näytti ihan sanonko-miltä, mutta maku oli hyvä ja syötyä tuli. Tykkään siitä, että saa käyttää luovuutta ja mielikuvitusta. Ei tietenkään aina.
    Leppoisaa loppiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet oikein oppiäiti näissä kokkauksissa! Just taas katoin, kun olit kaatanu ne murusetkin sinne kasviksien päälle :) Raaka-aineista uusia ulottuvuuksia mielikuvituksen kanssa.
      Kiintoisaa keskiviikkoa!

      Poista
    2. Kiitos! Keskiviikkoni oli mahtavan, ihanan ja harvinaisen ahkera sekä kiintoisa!!!♥
      Tsemppiä huomiseen työpäivään!

      Poista
  4. Jouluruokien jatkojalaostuksen tuloksena ,todelliset herkkuruuat.
    Pullavanukasta en oo ikinä tehny/syöny.Ostankin 30 % pullaleetan..ja teen siitä;)
    Merrin ruoka-automaatti aika kätevä,,oiskohan koirille tuommosia...ois vähän puuhaa,,tai sitten ei.
    tassulla Väinökin hamuaa napulat..jos johonkin tippunu;).
    Meillä Väinällä semmonen nappulapallo,sinne useampaan kerokseen laitetaan nappuloita,,Mukavuuden haluinen kun on makaa sängynpäällä ja nakkele pallo ylös....kun aina aina ei jaksa pyörittää ja sen perässä juosta;))
    Kiitos ,Hyvästa tarinasta!
    parhaat hymyt tuli,,"kun rieskojen pistely,ei makua haitannu🤣 ja seesaminsiemenet...toivat kalalaatikkoon rapeutta..🤣...istutat joulukuuseen multaan ....isoon saaviin....🤗🧡Jos tulee kuusenkerkkiä.napsi niitä suuhun...ja ota eväsrasiaan...( super-food:=)
    Kiitos.
    Samoin Sinulle....kekseliästä keskiviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein käydä kattomassa, onko kuuseen kasvanu jotain... on siellä jotian nypyköitä! No nyt kerään ne pois ja menen torille myymään!
      Merrin hyvä leikki on nykyään usein se, että minä heilutan jotain kalaa tai muuta lelua ja se menee putkiloon odottamaan. Kivahan siinä sitten yksin on heilutella! Laiskuuden huippu, sanoisinko.
      Vanhaa pullapitkoa voi myös laittaa leivänpaahtimeen ja sitten pullan päälle hilloa ja kermavaahtoa. Tämä on laiskan ja nopean kokin köyhä ritari :)

      Poista
  5. Raksupyramidi on niin paras! Mutta yrittääkö ihmiset näännyttää sut nälkään, kun toihan on ihan tyhjä!! - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tyhjä on!Olen jo tehny monta suostuttelukierrosta mamman syliin ja puskenu ja kehränny. Nyt vaan tuijotan epätoivoisena , että josko jotain tulis... t: Merri

      Poista
  6. Hei, mahtavaa! Ihana nähdä, että innostuit leipomaan joululaatikkorieskoja ❤ Kerroin Ylen radiohaastattelussa, ihan vaan "minun ja toimittajan kesken" suorassa lähetyksessä, iostabeeni yhden joululaatikon ihan vaan siksi, että saan leivottua siitä rieskoja 😄
    Postauksessasi on hyviä vinkkejä! Alkoi muuten tehdä mieli pullavanukasta ❤ Hyvää loppiaista ja viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin että kokeilen ohjettasi, kun siihen oli uppotettu niin paljon niitä joululootia. Lisäksi siinä tais lukea, että laatikoita voidaan sekoittaakin rieskataikinassa. Tein tupla-annoksen ja sain upotettua kaikki loput lootat niihin (paitsi ne pakastimessa olevat).
      En tiedä mistä tuo pullavanukas pulpahti mieleen. Harmitti kun näin sen leipomani pullan jäävän syömättömänä kaappiin. Ei olla oikein pelkän pullan syöjiä.

      Poista
  7. Pullasuttua tuo herkkusi oli meilläpäin. Niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kahviin liotettu versio taisi olla nimeltään pullamössöä, jos en väärin muista ;)

      Poista
  8. paras ohje:vähän sitä ja jonkin verran tuota.aijaa tuotakin löytyy laitanpa senkin.

    VastaaPoista
  9. Pullavanukas on ihan tuttu lapsuudesta :)
    Rieskasiin voi tosiaan upottaa (lähes) vaikka mitä, eikä tarvii heittää roskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää joskus kokeilla jonkun muun ruuan sekottamista. Ehkä ei lihasopan kuitenkaan ;D

      Poista
    2. 🤣,just lihasopasta äiti teki "mossukoita".lihatotettiin pois,,paistettiin paistinpottujen seassa;),potut survottiin ,kanelia,ym,jauho juttuja pari kananmunaa,rautapannulla puuhhellan päällä:)..tuoksu levisi joka nurkkaan;))Herkut syötiin;porkkana puolukkahillon kanssa;)ja voi miten hyvälle ne maistuikin,kun naamapunasena tultiin ulkoa ,lämpimään pirttiin;))😊😋

      Poista
    3. Eikä! ? Ajattelin, että tää oli mahdoton yhdistelmä, mut ei sittenkään ;D

      Poista
  10. Hyviä ohjeita ja vinkkejä. Meillä ei paljon jouluruokaa jäänytkään vähän kalkkunaa jonka pakastin kahteen pussiin ja teen myöhemmin piirakkaa. Kuuset on vielä ne on muovikuuset ja ne otan pois vasta ensiviikolla, ei mitään kiirettä. Pullaa meillä ei jää koskaan 😁 joten ei ole pullavanukasta tullut tehtyä, Jestas tuota Merriä ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on kinkkupalasia vielä pakkasessa, niille on helppo keksiä käyttöä.
      Kuusi surettaa, kun on niin voimissaan vieläkin...

      Poista
  11. Samoja sapuskoita meilläkin on tehty: pullavanukasta ja lohikiusausta juustokermalla. Terveiset vielä aika lyhyen päivän, mutta pakkasen ja lumen seudulta. T: saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämänhän voi sitten hiljalleen sanoa olevan suomalaista perinneruokaa, kun useammassa taloudessa samat eväät :)

      Poista
  12. Kaikki ruuat on syytä käyttää visusti, siihen pyrin. Jouluruuat meillä syötiin onneksi jouluna loppuun, ei tarvinnut yhtään pähkäillä, mitä niille lopuille keksisi. Tosin tein jouluksi vähän tavallista pienemmät annokset laatikoita ja kinkkukin oli ihan maltillisen kokoinen. Pitäisi opetella ihan systemaattisesti tekemään ruokaa vähemmän tai sitten pakastamaan osan jo heti tuoreeltaan. En ole tainnut vieläkään ymmärtää, että viiden hengen huushollissa asuu nykyään vain kaksi vanhenevaa tyyppiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä vaikea hahmottaa, että syömäporukka pienenee.Samoin se, että ruokaa ei tarvi nyt tehdä koko aikaa, eli sitä ei myöskään tarvi kerralla tehdä 5 litran kattilallista, vaan se pienikin kattila riittää muutamaksikin päiväksi :)

      Poista
  13. o-ou, nyt tekee pullavanukasta mieli!! Mummo sitä usein teki, oikeaa herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se hyvää oli. Etenkin kermavaahdon kanssa ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!