keskiviikko 17. elokuuta 2022

Hassujen hattujen tekijä

 Tarvitsin hatun. Pääni ja makuni ovat hyvin nirsoja ja kaupoista ei moista hattua löytynyt. Mikä siis avuksi?  Hattu on tietysti tehtävä itse!  Onko se sitten mielen mukainen? Ei mitään käryä, mutta ompeluprosessi lähti silti käyntiin ja mukavaa oli 😂

Aloitin selaamalla läpi kaikki hyllyssäni seisovat MODA- ja Suuri Käsityökerho -lehdet.  Muutama hattumalli niistä löytyi.  Tuossa valitussa lehdessä näkyykin numero 3/2010. 


Tällainen hattu minulla on ennestään, mutta lieri on jotenkin liian leveä. Muuten se on hyvin päähän sopiva. Noista nauha- ja helmikoristeista sain kuitenkin jonkinlaista ideaa omiinkin ompeluksiin. 


Olen saanut useammaltakin henkilöltä kaikenlaista käsitöihin liittyvää materiaalia, kuten pellavakankaita, nauhoja, nappeja jne. 

Olen pistänyt syrjään myös yhden pellavapöytäliinan, joka ei käy meillä millekään pöydälle. Liina taisi olla liki käyttämätön.  Tuntui ihan kamalalta näyttää sille saksia, kun tiesin, että kangas oli itsekudottua kangaspuissa.  Pyörittelin pitkään liinaa, ennen kuin rohkenin leikata. Pelkäsin tuhlaavani sitä, jos en leikkaa järjestyksessä reunasta.  Kankaassa oli kuitenkin jonkinlaista kuviointia, joka piti ottaa huomioon hatun osissa. Anteeksi sinne pilven päälle, että tuli leikattua näitä itsekudottuja kankaita 💕
Ajattelin, että parempi, kun kankaista tuli tehtyä jotain, kuin että ne seisoisivat laatikoissa käyttämättöminä...

Kavensin reippaasti ohjeen lieriosaa. Se olisi pitänyt myös tehdä kaksinkertaisena, mutta lieristä olisi tullut aivan liian painava.  Siispä ongelmaksi jäi, miten viimeistellä lierin reuna.  Minulla on laatikollinen erilaisia nauhoja, jota pengatessa löysin tätä oranssia, silkkimäistä vinokaitaletta.  En käytä vinokaitaleita oikein missään ja nyt oli kiva, kun niilläkin oli jotain käyttöä.  Samanvärinen koristenauha löytyi tuohon ylemmä.  Hatussahan on siis kolme kaavanosaa: lieri, pyöreä pääliosa ja suorakaiteen muotoinen väliosa (jonka tein 1 tai 2 kappaleesta). Hatussa ei ole vuoria. 

Tähän ensimmäiseen versioon olin erittäin tyytyväinen!  Sopii päähän, lieri sopiva, ulkonäkö ok. Ehkä hieman körttimäinen muoto? 😂


Kuten varmaan moni ompeleva ihminen tietää, että kun kaava on piirretty, on helppo tehdä useita kokeiluja samantien.  Seuraavaan hattuun olisin halunnut käyttää tuota kaunista puuvillakangasta ensin pelkästään, sitten yhdistettynä tuohon aiempaan pellavaan.  Homma meni ihan kätöseen jo heti aluksi, koska pipo-osa ei mahtunut alkuunkaan päähäni.  Laitoin tämän kuvan tähän ihan siksi, että näkisitte, että kaikki ei todellakaan aina mene ihan putkeen meikäläisen touhuissa. 



Tukevampi kangasvalinta tuntui olevan parempi, kuin tuo keltainen puuvillakangas.  Kokeilin kissakankaan yhdistämistä pellavaan. Kissakankaalla olen päälystänyt meidän keittiön tuolit TÄÄLLÄ
Ihan ok, mutta ei tämäkään mahdu päähän.  Annan tämän jollekulle pienipäisemmälle joskus, kun sellainen tulee vastaan. 


Seuraava versio on tehty laudeliinasta.  Se ei ollut käytetty, vaan edelleen niitä samaisia saatuja kankaita. Tämäkin itsekudottua. Edes päärmeitä ei vielä ollut ommeltu.  Taas saksimaan....
Tästä kuvakulmasta tuo körttimuoto tulee voimakkaammin näkyviin. 😃
(pahoittelut, jos käytän körtti-sanaa liian leväperäisesti, se nyt vaan tulee tästä mieleeni).
Tämän hatun kanssa pyörittelin nauhalaatikkoa kaikkein pisimpään. Mikään ei tuntunut sopivan. Kankaassa on kuitenkin jotain sinertävää.  Hyllystäni löytyi vielä yksi laatikko, jonne olin kerännyt nk. huppari- yms nauhoja. Tämä on varmaan ollut jossain hupparissa, tai verkkahousun kauluksessa. Päissä on vielä helmetkin.  Nauhan kanssa löytyi sopivan väristä vinonauhaa.  


Tässä vielä kollaasi kaikista hatuista päässäni.  Ihmeellistä, miten samalla kaavalla saa syntymään eri kokoisia hattuja 😏



Vielä kaikki kolme hattua rivissä. 
Siitä saumurin paininjalasta on selvinnyt nyt sellaista, että voin viedä sen korjaukseen ja siihen vaihdetaan jokin osa ja sitten varmaan toimii. Vien koko koneen samalla huoltoon. Se on sen verran vanha, että uusia osia ei ilmeisesti oikein enää saa, mutta korjaajalla on vanhojen koneiden osia, joita voi käyttää korjauksissa.  Toinen vaihtoehto on ostaa kokonaan käytetty paininjalka. Korjaajan mielestä kannattaa kuitenkin vielä korjata. Saumuri toimii hyvin, joten sitä ei kannata lähteä uuteen vaihtamaan. 



Tarkastus vaati tällä kertaa yleissilmäystä hieman kauempaa.  Tässä katsotaan suoraan kohti tuota edellisen kuvan hattujonoa. 


Tämä onkin sitten tarkastuksen jälkeen. Oli pakko laittaa tämäkin, kun Merrillä on niin hassu ilme tuolla Frodon takana 😂


Hatuista voin laittaa kuvia käytössä seuraavassa postauksessa...

26 kommenttia:

  1. Kivoja hattuja. Noista voi valita aina asun ja fiiliksen mukaan kulloinkin sopivimman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikaansa :) Ja tuli todettua ihan todeksikin alkuviikolla reisussa :)

      Poista
  2. Siis vau! Tykkään hatuista, mutta ei ole koskaan tullut mieleeni, että niitäkin voisi tehdä itse. En tosin osaisikaan! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hatuissa on vain 3 kaavanosaa. Näissä ei ole edes vuoria, kun on niin napakkaa kangasta. Tein joskus lierihatun, mutta en osannut / viitsinyt käydä muokkaamaan mallia mieleiseksi. Hattu oli aivan liian leveälierinen. Olen haaveillut repun tekemisestä, mutta toistaiseksi on vain haaveissa, eikä mikään kaavakaan ole napannut. Ehkä en osaisikaan, kun en ole kokeillut, niin en tiedä :)

      Poista
  3. Olet tosi viitseliäs ja luova kun osaat tuollaisia hattuja taikoa. Ja mikä sen parempaa kuin tarvikkeita löytyy omista varastoista.Ja ei haittaa vaikka pöytäliina muuttuu hatuksi; pääasia että tavara kiertää tavalla jos toisella.Ihanat tavarantarkastajat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluja on paljon turvallisempaa tehdä, kun on jo tarpeita kotona. Jos ostaa varta vasten jotain ja sitten menee pieleen, niin harmittaa ihan tosissaan. Ennemmin vaikka testailee jollain höpökankailla, ennen kun tärvää kalliita. Omien varastojen vajeneminen on myös mukavaa :)

      Poista
  4. Pellava kannattaa silittää kosteana, ei jää taitoksille.
    Kiva malli. Ite tulostin kesällä jostain hatunkaavan. En ehtinyt sitäkään leikkaamaan edes palasiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta. Hatun päällä oleva nk. sauma ei oikein oiennut hätäisellä silityksellä. Olin aika varma, että en oikeasti tulisi pitämään tuollaista hattua, mutta yllätin itseni reisussa ja käytin noista kahta.

      Poista
  5. Kauniita hattuja, taas on todistettu mittään ei kannattas heittää pois(nauhat, nyörit, napit ym) Joskus voi vähän vähentää :)
    Frodon ilme on "paljonpuhuva"....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on löytää vanhalle tavaralle uutta käyttöä :) Puhelimenkuoret ovat vielä "hautumassa" ;D

      Poista
  6. Oranssireunainen on suosikkini. Minulla ei taida olla muita päähineitä, kuin lippiksiä enkä ole niitäkään vuosiin kayttänyt.
    Helteistä elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän aika harvoin mitään hattua, paitsi talvella pipoa. Äskettäin ostin kyllä kaupasta sellaisen "kurpitsamaisen" lippiksen (miehen kommentti). Sellaisesta tykkään viileämmällä kelillä.
      Käytin reisussa näistä sekä oranssia, että sinistä! Oli vähän turhan kuuma keli.

      Poista
  7. Ikinä en ole yrittänyt ommella hattuja, mutta ymmärrän, että se on tosi tarkkaa puuhaa. Kivan näköisiä ovat kaikki ja hyvä että oranssi versio on sinulle sopiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeinta on löytää oikea muoto ja koko omaan päähän (tai kenelle se nyt sitten onkaan). Minä olen huono tekemään alkumittauksia, joten kokeilemiseksihan tuo aina menee. Hämmästyin, kun ensimmäinen oli sopiva. Ajattelin että olipa tuuri ja niinhän se sitten ilmeni seuraavien hattujen kohdalla olevankin ;)
      Hatuissa ei lopulta ole kuin 3 kaavanosaa ja ihan helppo ommella. Farkustakin voisi tulla kiva, mutta tällä kertaa ei farkun väri ollut mieluinen.

      Poista
  8. Hauska kuvaus hatuntekemisen prosessista. Olet oikea modisti. Parempi kai on ottaa kangas käyttöön kuin hautoa kaapissa. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin sen itselleni perustelin, että parempi ottaa käyttöön... Meidän suvussa on niin vahva käsityöperinne, että ymmärsin kuitenkin nolostella, kun jouduin niin suuritöistä kangasta saksimaan.

      Poista
  9. Hyvä hatuntekijä olet ja ihana tuo kissa-aiheinen hattu🐱Itselläni aika monta kesähattua,itse en kyllä sellaisia osaa tehdä,ja vasta tänä kesänä olen alkanut käyttää hattuja kun jokapäiväisen auringon ☀️polte niin voimakas Hyvää loppuviikkoa Sartsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosiaan aika huono käyttämään hattuja, mutta oli matka Napoliin, niin hattu oli pakollinen. Käytin näistä kahta reisussa. Hassua kyllä, pää tuntui heti "viileämmältä", kun laittoi polttavassa auringossa hatun päähän ;)
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  10. Vau, hienoja! Kissahattu on hauska :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissakangas olisi minustakin ollut kiva, mutta pettymyksekseni se ei sopinut päähäni. Joku tyttölapsi ehkä joskus ilmaantuu ja annan hatun hänelle :)

      Poista
  11. Ei onnistuisi-EI!! Siis wau... valmiita hattuja olen tuunannut kukkasin, napein, pitsein jne. mutta siihen jää!!
    Mulla on niin hennot/ohuet hiukset, että aina suojaan ne (helpoiten huivilla - on tainnut jo tulla selväksi kuvistani, heh heh)
    pari kertaa kunnolla pälvin polttaneena oppi ikuiseksi "peppi pitkätossuksi"!!
    Kangas sai kyllä arvostusta - eli taatusti ei pilvenreunalla katsota muuta kuin ylpeydellä... mulla on aikeet "pilvenreunan" liinoista ja pitseistä tehdä mekko - mutta aikeeksi taitaa jäädäkin... Iloa ja ihania uniikkeja inspiraatioita sinulle (niitä sulla kyllä riittää ja niin monipuolisia!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiiden hattujen tuunauskin olisi ollut hyvä idea! Tosin en löytänyt yhtään mieleistäni kaupoilla kierrellessäni. Toden sanoakseni en tykkää kaupoilla kiertelystäkään, joten hirveän monessa ei tullut käytyä. Ihon polttelu tuntuu pahalta ja voin kuvitella, miten pahalta se tuntuisi päälaella! Korvia on joskus kivistellyt ja sekin tuntuu pahalta. tällä hetkellä vain yläniska on vähän kireän tuntuinen. Saa nähdä, alanko kuoriutua ;D
      Vanhoista pitseistä ja kankaista tulis varmaan kiva mekko! Kannustan ja jään odottelemaan!

      Poista
  12. Ihania hattuja, oli kiva nähdä miltä näyttää kapeampi lierisinä. Samassa lehdessä on liivihame, jonka aion tehdä kunhan saan uuden ompelukoneen, jossa ihanat isot taskut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin katsoa lehti vielä uudelleen 😊 Käytin reisussa noita 2 isompaa hattua ja tykkäsin.
      Minun pitäisi viedä saumuri huoltoon. Uudella koneella on varmaan mukava hurrutella!

      Poista
  13. Kyllä kankaalle parasta on päästä käyttöön :)

    Kivoja hattuja. Minä en ole aikuisille ommellut hattuja, mutta kun pojat olivat pieniä, niin kaikenlaista lippa- ja tupsupipoa on tullut tehtyä jokaiseen säähän - myös helteeseen. Minulla on ollut vuosia ongelma hattujen kanssa, kun minulla on sen verran iso pää, että mikään hattu ei mahdu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden aikuisten hatun olin aiemmin tehnyt. Ei ole koskaan ollut käytössä.
      Minusta tuntuu että minullakin on ongelmallinen hattupää 😄 Nyt kävi tuuri kun nämä onnistui. Tosin en tiedä milloin on seuraavan kerran käyttöä.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!