sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Pihaotoksia

 Pihalla kukkii ja kasvaa kaikenlaista. Mikään puutarhaihme en ole, joten kasvit saavat huomiota ja hoitoa säännöllisen epäsäännöllisesti. 


Syreenit ovat vanhoja, edellinen asukas oli jo istuttanut ne.  Muutama vuosi sitten ne on vedetty täysin matalaksi ja kasvaneet jälleen täyteen mittaansa.  Osaako joku sanoa, miksi joukkoon ilmestyy aina myös kuolleita oksia?  Otin tästä kerran juurakon ja istutin pihan toiselle puolelle. Siinä on sama juttu; yksi haarake alkaa aina kuivua ja kuolee kasvettuaan ensin jonkin aikaa. 


Pari alppiruusua on ostettu muutamia vuosia sitten syysalesta. Kumpikin on vielä hengissä, mikä on suuri voitto meidän pihassa 😃  Violetti ei vielä kukkinut kuvan ottamishetkellä.  
Mökin metsäiseen ympäristöön on myös istutettu vuosien aikana alppiruusuja ja ne ovat hyvässä hapessa. 


Tämän pitkän kukkapenkin tein vasta viime kesänä.   Norjanangervo on lähtenyt hyvään kasvuun, vaikka jänikset söivät kaikki sen oksanpäät.  Tämä jopa näyttää vähän kukkivan. Sopivan sitkeää tekoa tähän talouteen. 


Penkki on oikeastaan tehty ostamilleni atsaleoille, mutta jouduin siirtämään tähän ainakin väliaikaisesti pari kärhöä. Ostin niille äskettäin tuet.  Olisi hienoa, jos näillä olisi ihan oma penkkinsä, johon voisi ostaa lisääkin kärhöjä.  En ole keksinyt mihin päin pihaa sen voisi tehdä ja minkälaisen. Olkoon toistaiseksi tuossa.  Toinen on keltakukkainen ja toinen violetti. Älkää kysykö lajikkeita...


Jäniksille maistuivat myös atsaleat. Kaksi on saatu vähän huononpaan jamaan, mutta tämä yksi näyttää  ihan reippaalta.  Niissä kahdessakin on silmuja, joten hengissä ovat.  Nuo notkuvat kasvit tuolla keskellä ovat viime syksynä istuttamiani sipulikukkia, kuten ne alun narsissitkin.  Nämä pienemmät eivät edes kukkineet.  Ovathan nuo lehdetkin ihan kivoja katsella... 


Arovuokot leviävät hurjaa vauhtia toisessa penkissä. Ne kestävät kissojen kaiveluakin erityisen hyvin. Kukkameri ainoastaan lasehtii korkeammalta kummulta sen alaosaan 😂  Pitää kysyä naapurilta, haluaako hänkin arovuokkoja.    Hän oli laittanut valkovuokkoja muutama vuosi sitten pihalle ja niistä on osa levinnyt aidan alta meillekin.  Yhteistä hyvää siis 😊


Riipparaita on kaikkina vuodenaikoina Merrin suosikkipaikka pihalla.  Se pitää siellä majaa.  Ärsyttää tietysti, kun se pitää välillä jakaa Frodon kanssa. 
Viime vuonna isuttamastani Walkerin hernepuusta ei ole kuvaa, mutta sekin on menestynyt yllättävän hyvin. Se on tämän kohotetun kukkapenkin toisessa päässä. 


Meidän pihalta oli juuri sinä vuonna paleltuneet kaikki isot omenapuut, kun muutimme tänne.  Silloin tällöin olen istuttanut uusia, mutta aina ne kuolevat...   Olemme jänisten suosikkiruokala, siitäkin huolimatta, että puut on verkotettu talveksi. Viime talvena oli niin paljon lunta, että verkot olivat ihan vitsi.  Jäniksiä varmaan nauratti, kun naukkailivat verkon yläpuolelle jääneitä osia. 
Yksi puu kuoli taas lopullisesti ja päätin miehen poissaollessa kaivella sen ylös ja istuttaa paikkaan uuden puun. Se on tässä etualalla.  Kuvan perusteella näyttää, kuin se olisi edelleen montussa, mutta ei se ole, on siinä multakekoa ympärillä 😄   Sehän minua huvittaa, että mies ei ole vieläkään huomannut puun vaihtuneen 😂


Tykkään näistä amppeleistani.  Olen saanut lähivuosina lahjaksi kukkia ja mansikkaa näissä amppeleissa. Nyt ostin  ruukkujenvärisiä kukkia ja istutin niihin.  Hauskat, kun ovat samaa sävyä ja tulee väriä pihalle. Itseistutettu kukantaimi on halvempikin, kuin valmiiksi amppelissa oleva.  Kyllä ne siitä kesän myötä leviävät. Vaaleanpunainen on jo nyt levinnyt siitä, mitä se oli ostettaessa. 


Hahaa!  Uusi lempipaikka! 


Kissat ovat valjaissa ja narun perässä pihalla. Eiväthän ne tietenkään suostu olemaan samassa paikassa koko ajan. Etenkin Merri haluaa, että narua siirretään pihalla eri paikkoihin.  Tämä piilo löytyi tallin vierustalta.  Raparperit ovat sitkeitä ja muhkeita, vaikka ne kasvavat näennäisesti aivan huonossa paikassa.  Olen suunnitellut keittäväni mehua raparpereista ja viime kesänä pakastamistani, pahanmakuisista mansikoista. Ne ovat jääneet syömättä. Ostin laatikollisen mansikoita, kuten joka vuosi, ja pakastin ne. Olivat harvinaisen pahan makuisia.  Mehuna varmaan menisivät ihan hyvin. Saa sitten kohtapuoliin parempia mansikoita pakkaseen. 


Leppoisia kesäpäiviä Sinulle!

28 kommenttia:

 1. Jeeee, pihakuvia! Ihanat salapaikat Merrillä. Harmillista tietty, että ärsyttävä pikkuveli änkeää perässä joka paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaiset piilot pitäisi olla niin salaisia, että kukaan ei niihin löydä! Paitsi tietysti se, joka tulee oikomaan narua... ;)

   Poista
 2. "Äidin kasvimaalla, raparperin alla, Merrillä koti oli kultainen..."
  En osaa sanoa, miksi syreeneistä välillä oksia kuivuu. Omia syreeneitäni uudistan leikkaamalla silloin tällöin välistä vanhimpia runkoja pois. Syreenit ovat viihtyneet hyvin pihallamme, mutta kuivia oksia niissäkin toisinaan on.
  Norjanangervot ovat helppoja ja kauniita pensaita. Harvoin jänikset syövät niitä niin totaalisesti, että koko kukinta olisi menetetty. Toivotan onnistunutta kasvua kärhöillesi kauniissa tuissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenissä on jostain syystä aina se sama kohta, joka sitten isommaksi kasvettuaan alkaa kuivumaan. Tietysti jotain kuivia oksia on muuallakin, mutta ihmettelen noita samoja kohtia.
   En oikein tiennyt, millaiset tuet ostaisin, kun en tiedä, jäävätkö kärhöt tuohon. Kohtuullisen halpoja kuitenkin olivat, noin kympin tsipale.
   Toivottavasti tuo norjanangervo ei kasva ihan tolkuttoman isoksi, tai joudun siirtelemään jotain pois.

   Poista
 3. Ihania pihakuvia. En ole mikään puutarhuri, joten en osaa vastata kysymykseen joidenkin oksien kuivumisesta. Ainoa, mikä mieleen tuli on happamuus. Alppiruusut (ja atsaleat) viihtyvät (tietääkseni) happamassa maassa. Minkälaisessa maassa syreeni viihtyy? Entä omenapuut? Ehkä joku fiksumpi tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivat ja terveet kasvavat ihan vierekkäin, oikeastaan samaa puskaa. En minä tied noista happamuusjutuistakaan mitään. Luotan vaan tuuriin ja kasvin sitkeyteen ;) Siksipä minä en mikään puutarhuri ole minäkään :)

   Poista
 4. Oooh - niin monta uutta kasvia minulle; en ole kuullutkaan.Kyllä vaan niin-niin hoidetuilta näyttävät...ei se epäsäännöllisyys missään näy - täällä kylläkin, luomupiha todellakin, kun ei oikein enää Ukko-kultaakaan kiinnosta... hän se meille ennen... minä en koskaan, klups... rakastan kuitenkin kuvata puita (halatakin) ja kukkasia - mutta siihen se sitten jääkin...
  Nautin kuvistasi ja ihania piiloja löytyy nelijalkaisille... mein raparperin alla viihtyy vain sammakot!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei taida Merrin harmiksi olla sammakoita, kun on niin kuiva paikka ;D
   Nythän on kyse siitä, mistä kohdasta ja kulmasta kuvia otetaan ;) Aina tulee hyviä, kun vähän sihtailee. No ei sentään. Minä olen ainakin sellainen tuuritouhuaja. Eilen sain naapurista lainaksi sellaisen vempeleen, millä otetaan voikukkia maasta irti. Se olikin aika hupaisa vempele ! Voikukkia on kyllä niin paljon, etten taida päässä siinä taistelussa voittajaksi millään. Aika yksipuolista on tämä meidänkin pihanhoito, henkilömäärän suhteen ;)

   Poista
  2. Vastasin muuten sinne "farkkuputkiloon", että MIKSI juuri kolme!!! Hih....

   Poista
  3. Juu, huomasin :) Minne se matka tänä kesänä viekään ja kuinka monta kertaa joudutte reisaamaan, että kaikki halukkaat ovat päässeet kyytiläisiksi ? ;)

   Poista
 5. Ihana raparperi piilo! Mullakin oli yhdessä vanhassa kodissa kauan sitten. Nykyisessä raparperi on vielä liian pieni - Pepsi

  VastaaPoista
 6. Yritin etsiä tietoa syreenistä löytämättä kuitenkaa suoraa vastausta. Yleisohje, syreeni viihtyy aurinkoisella multavalla ja vettä läpäisevällä paikalla. Kalkitse, ei ole kallista, ihan sama teetkö sen keväällä, kesällä, syksyllä tai talvella.
  Jos/kun leikkaat kuivat oksat, leikkaa se ihan juuresta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä hoidolla ei maaperä varmastikaan ole ollut. Kalkkia voisi kokeilla noin yleisesti, joskin tämä kuivakohtaisuus on samassa puskassa aina samassa kohdassa, kun vieressä ihan tervettä. Olen katkonutkin ihan juuresta näitä kuivia pois. Siitä vierestä lähtee sitten taas uutta, joka kasvaa jonkin aikaa ja sitten kuivahtaa. Ehkä juuri tässä nimenomaisessa juurakossa on se vika. Vaikea sitä on sieltä joukosta poiskaan kaivaa, joten jatkan samaan malliin.

   Poista
 7. Ihana raparperipiilo Merrillä. Juurikin mietin, että saisinkohan johonkin kohtaa pihaa istutettua raparperia. Se on niin hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä isohko puska on ollut tuossa jo kun muutettiin 30 vuotta sitten. Sen yli on ajettu crossiautolla, autolla ja pidetty puupinoa päällä. Aina se sieltä puskee jopa entistä innokkaammin. Viereen rakennettiin talli ja sitä varten myllättiin maata ja puska ruhjoutui, mutta jäi paikoilleen. Yritin kerran siirtää siitä osan mielestäni parempaan paikkaan pihalla. Se ei siellä mestynyt.

   Poista
 8. Paljonhan pihalle mahtuu ja ihania kukkia onkin :) Keitin ekan raparperikiisselin vois vielä piirakkaa väsätä..ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan, etten ole itse tehnyt mitään raparperista tänä vuonna... Vieraiden mukaan niitä on kyllä lähtenyt.

   Poista
 9. Sulla on aina kivoja kissakuvia mutta nuo tämänkertaiset ovat ihan huippu! 😀 Kissa raparperin lomassa.

  Kauniita kasveja ja hyviä kasvupaikkoja. Meilläkin on syreeniä edellisiltä asukkailta perittynä. Leikkaan kuolleita osioita pois kun ehdin. Myös syreenihortensia kuolettaa osan oksistaan. Helppoja ovat hoitaa. Kasveista saa paljon iloa, mutta laiskana olen kerännyt enimmäkseen sellaisia jotka hoitavat itse itsensä silloin kun minä olen muualla. 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppoja ja sitkeitä ;) Se on vaatimus meidänkin pihalla. Syreenissä oli aluksi valkoista ja violettia, mutta tummempi on kai syönyt ne valkeat.

   Poista
 10. Ihanat kuvat🌸
  Kesä on niin parasta aikaa ihastella mitä kaikkea kukkapenkeistä nousee iloksi.
  Äsken just poimin pihasta syreenikimpun tuoksuu niin ihanalle. Laitoin ulkorappusille kimpun.
  Täällä pompii jänöperhe pihassa,saas nähdä millon on salaatit ym popsittu🤣
  Merrillä ihana piilo,hää on kun viidakossa.
  Lulu käyskenteli kanssa ulkosalla äsken ja näköjään meni ulkokatokselle unosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa kissallekin. Myös ruohotuppaan taakse voi asettua "piiloon" ja väijyä vaikka koppakuoriaista ;D
   Syreenit tuoksuu hyvälle, mutta maljakossa taitavat olla aika lyhytaikaisia. Kauniita silti oman hetkensä.

   Poista
 11. Mitähän Merri sanoisi, jos äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakko olisi asustamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti se ei ainakaan söisi sitä ;D En ole koskaan nähnyt kissan vahtaavan sammakkoa meidän pihalla, vaikka joskus satunnaisesti olen itse sellaisen siellä nähnytkin. Merri vahtii lintuja ja hiiriä, Frodo vahtii muurahaisia ja muita mönkijöitä.

   Poista
 12. Upeita kukkia ja kuvia niistä, ja syreeneistä tulee ikävä sitä tuoksua.. Kiva kun Merri ja Frodo saavat nyt olla ulkona, varmaankin nauttivat:)
  Oi raparperia:) Täällä oli vuosia oikeastaan vain yksi raparperiviljelijä, joka viljeli raparperia kaupallisesti. Ostin aina torilta, sitä myytiin kilon nipussa (ilman lehtiä). Nyt kun kävin kysymässä , niin sain kuulla että raparperiviljelijä olikin lopettanut raparperin viljelyn,ihan kamalaa. Löysin toisen,pienemmän paikan jossa viljellään kaikenlaista, mutta he ilmoittivat että sato ei onnistunut. Raparperi on täällä sellainen vähemmän tunnettu kasvis, mutta totuin siihen että sitä oli saatavilla lähes ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että syreeni on yksi mieleenpainuneimmista tuoksumuistoista.
   Päädyin etsimään netistä raparperin levinneisyyttä. Sitä en kunnolla löytänyt, mutta hämmästyin, miten eri tavoin sitä käytetään eri puolilla maailmaa ja että se luokitellaan jopa myrkylliseksi (lehdet). Ei suositella syötäväksi paljon raakana! Mehän vedettiin sitä lapsena vaikka kuinka paljon. Meillä oli sokeria kupissa ja siihen aina kastettiin sitä raparperia ;) Hyvää oli!

   Poista
 13. Voi että sinun pihasi on tosi kiva. Onkin hyvä idea,että värilliseen amppeliin saman värisiä kukkia. Kyllä Merri on vaan niin,niin mukava kisuli kaikkine touhuineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunaisen kukan osto oli vahinko, muistin kotona tuon vaaleanpunaisen amppelin. Sitten ostin tuon toisen punaiseen amppeliini. Tykkään kovasti!

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!