torstai 9. kesäkuuta 2022

Farkuista osa 18

Minulle jäi paljon farkkuja, kun napsin niistä vain takataskuja.  Leikkasin punteista pitkiä kaistaleita ja ompelin ne putkiloiksi.  Kääntäminen oli hankalaa putkiloiden kapeuden takia.  Se kävi ihan työstä! 
Teen näitä juttuja aina useana päivänä, vähän kerrallaan.   Aluksi ei suunnitelma aina ole ihan aukoton, mutta kehittyy matkan varrella.  Olen tällaisestakin jutusta nähnyt kuvia  Pinterestissä ja askarteluvideoissa, joten oma keksintö ei tämäkään ole. Vain lopputulos on omanlaiseni. 


Silitin putkilot litteiksi ja pujottelin ne ristikoksi. Värejä piti hahmotella pitkään, että samanvärisiä ei olisi tullut liian lähekkäin.  Ylijäämät oli tarkoitus lyhentää myöhemmin. 


Tiivistin vielä ristikkoa ja laitoin nuppineuloilla kiinni toisiinsa.  Reunukset oli tarkoitus ommella siistimmin, mutta en arvannut jättää keskiötäkään pelkälle ristikolle, kun ajattelin sen leviävän ajan myötä ikävästi. 


Ompelin yksisuuntaisesti suoralla tikillä putkilot toisiinsa. Toisin päin  jätin tikkaamatta, että jäisi edes vähän ilmavuuden tuntua ja tulos näyttäisi vielä pujotellulta.  Vähän turhan tiiviiksihän tuo jäi alkuperäiseen suunnitelmaan nähden. 
Olin ajatellut laittaa reunoille jonkinlaiset reunuskaitaleet, kuten alalaitaan sommittelinkin (alakuvassa).Lopputulos näytti kuitenkin kivemmalta, kun taittelin päät nurjalle ja ompelin reunoille kaksi tikkausta. Ylijäämät leikkasin pois. 
Alakuva otettu työn nurjalta puolelta. 


Alla lopullinen tuotos. Farkkumatto, tai istuinalunen, miten vaan.  
Tässä kohtaa mainittakoon vielä, että yhtään ompelukoneen neulaa ei katkennut !  Se oli suoranainen ihme! 


Kävin ulkonakin kuvaamassa ja Merrin mielestä tämä oli selvästi sen makuualusta 😅
Olin ajatellut viedä tämän mökille, mutta käyhän se näinkin.  Kesän myötä  Merristä on alkanut taas lähteä karvoja vaikka kuinka. Parempi maata tuon päällä, kuin varsinaisilla tuolinpehmusteilla, joilla muutkin istuskelevat.  Toisaalta olen jo itse tottunut siihen, että vaatteeni muistuttavat enemmän tai vähemmän kissankarvaturkkia.  Kotona sillä ei ole mitään väliä, mutta  esim. soittopuvun karvaantuminen ei ole suotavaa.  Se pitääkin pukea vasta vähän ennen lähtöä, eikä sen jälkeen pidä enää käydä mihinkään istumaan 😆


Frodo harrastaa ajoittain villiyskohtauksia ja juoksee edestakaisin riehu päällä. Meillä on sellainen leikkiputki, jota se kurmottaa ja juoksee sen läpi vauhdilla.   Sitä se harrasti eilenkin  ja kova kahina kävi.  Lopulta huomattiin, että sillä oli jäänyt tassu kiinni ja puristuksiin putkesta roikkuvaan lelupallon naruun.  Naru piti ihan leikata pois, se oli niin tiukalla.  Frodo oli tyytyväinen saamaansa apuun. Onneksi oltiin kotona. Miten se olisi siitä itse selvinnyt, jos kukaan ei olisi auttanut?  


Nyt ei muuta kun farkut jalkaan ja menoksi!  Sitten kun ne on tarpeeksi kuluneet, niin silputkaa ne mielikuvituksellisiin muotoihin! 
Kivaa päivänjatkoa!

20 kommenttia:

 1. Hieno nukkumapaikka, sävy sävyyn! Tajusin tässä, että jos hurahtaisi farkuista ompelemaan...niin eipä niitä ole, kun olen kai hävittänyt kaikki farkkukankaat. Jos ei löydy jostain jemmasta. Ei ole kuin niitä joustavia strets farkkuja, joista kyllä alkaa olla toiset jo aika reikäset, eikä ihan polvesta että olisi trendikkäät.
  Voi, riehuessa sitä voi sattua, vois vaikka kynsi revetä. Onneksi pelastui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Farkku on sellainen väri, että sitä on vaikea saada sopimaan kodin muihin väreihin. Voisi ennemminkin tehdä jostain muista kankaista ihan samanlaisia juttuja.
   Minusta ei taida koskaan tulla niin trendikästä, kuin tämä risojen housujen muoti edellyttäisi 😂

   Poista
 2. Vau,tulipa siitä hieno! Bambiltakin nyt lähtee ihan kamalasti karvaa, kun täällä on kunnon helteet nyt. Onneksi Frodon ei käynyt pahemmin:) Hyvää päivänjatkoa tai iltaa oikeastaan ,sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottu, aloittaessa ei aina tarkalleen tiedä mitä syntyy. Yhtenä hetkenä mietin jo pannunalusen tekemistä😅
   Aika kuuma ois itselläkin, jos pitäis aina kulkea turkissa.

   Poista
 3. Tuossa oli jo iso homma saada tuo valmiiksi! Mutta kätevä istuinalunen tosiaankin. Ai kesää kohti mentäessäkö kissoilla lähtee karvaa? No ilmankos sitä on meillä nyt joka puolella, oikein tukkoina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo aika iso homma. Pikkuhiljaa :)
   Merri hoikistuu ainakin kesällä ihan kertakaikkiaan, kun karvaa lähtee ja valjaatkin on ihan löysällä ympärysmitastaan. Tykkää ihan hirveästi, kun sitä nk. nypitään oikein kunnolla ja kammataan. Frodo on vielä niin pieni, että siitä ei lähde. Tyttären pitkäkarvaisista taitaa lähteä aina, kun ovat pääasiassa sisäkissoja.

   Poista
 4. Farkkutyö on erittäin onnistunut, koska Merri on sen alustakseen kelpuuttanut ;)

  VastaaPoista
 5. Siisti alusta, kun se on hyvä kissalle, kyllä se ihmisellekkin kelpaa :D
  Muistaakseni joskus ompelin tuollaset pöytätabletit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Farkuista sais ihan kivat pöytätabletit tosiaan :) Tää on ehkä vähän paksu sellaiseen, siksi mietin matoksi tms.

   Poista
 6. Sinulta homma hoituu kyllä. Tulipa kiva ja taidokkaasti tehty!
  Ihanat tuo Frodon ja Merrin katseet.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alussa on aina aikamoinen epäusko kun jotain uutta kokeilee. Ihmeesti se lopputulos on erinäiköinen, kun alun säädöt ;D
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 7. Huh-huh huokailen ihastuksesta ja arvostam=mikä homma.... on sulla vahva kone ja vahvat neulat, minä olen aina inhonnut farkkukankaan ompelua - mutta kuinka upeaa siitä saa, kun on sinnikkyyttä, ideoita ja taito toteuttaa!!
  Huolisin 3 tuollausta koska vaan... saako tehdä tilauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paksua oli välillä ompelus, että oli tosiaan ihme, ettei neula katkennut. Siinä taskujutussahan katkesi 4 neulaa.
   Tähän meni yllättävän paljon farkkua, ei taida toistakaan syntyä, ellei osta lisää pöksyjä ;)
   Mihin sinä haaveilet laittavasi parittoman määrän alusia? Näitä voisi tehdä varmaan kuumaliimallakin, jos ei tule ulkokäyttöön?

   Poista
  2. Nimenomaan ulkokäyttöön... eli pakuun istuinaluseksi kaikille KOLMElle; sekun on rekisteröity vaan mummolle&ukolle ja yhdelle lapsenlapselle kerrallaan, heh heh... ajattelin, että olisi todella kestävät - mutten koskaan saisi itte moisia aikaan...

   Poista
  3. Sinun pitää testata se kuumaliima :) Saattaahan se kestää ulkonakin. Olen minä laittanut ainakin joihinkin ulkokransseihin kiinnityksiä kuumaliimalla.
   Mihin matkaatte tänä vuonna kolmenistuttavallanne ? Ja pyörät tietysti kyydissä :)

   Poista
  4. Hih, minä ja kuumaliima kaikkea muuta kuin hyvä compo. Inhoan niitä "hiuksia" - liimajouhia, joita jättää jälkeensä.
   Joku pikaliima, joka kyllä "polttaa" sormet, jos osuu on käytössä kortteilussa/albumeluissa koristeiden kera, mut se ei kankaaseen kävisi. Ei tule istuintyynyjä pakuumme mun tekeminä tälle ja tuskin tulevillekaan kesille... hyvä kun sain sen ruutuliinan edes ostetuksi - reunojakaan en "päärmännyt" (mikä lie oikea termi - ompelijana tietänet) - saksin vain sopivaksi.

   Poista
  5. Mitähän nyt ehdottaisi.... jotain joka olisi sinun ominta taitoasi... ehkä joku paksu askartelujuttu, vaikka jostain isosta kirjasta, siihen massaa ja gelliä ja mitä niitä nyt olikaan ;D Jos ei käy pehvan alle, niin ainakin teillä on katselemista reisuillanne! No kylläpä oli taas outo juttu.... ;D

   Poista
 8. Kiva tuli. Näin kerran youtubesta videon, jossa tehtiin juuri tuollainen ristikko ja ommeltiin kiinni. Mielestäni ne ehkä eivät olleet putkiloita, vaan ihan vaan leikattuja soiroja farkuista ja vielä jos oikein muistan, ne ommeltiin tukikankaan päälle. Noin putkilona tulee paljon siistimpi lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin myös tuota yksinkertaista toteutusta, mutta en halunnut rispaantuneen näköistä ja siksi kävin näitä putkiloita värkkäilemään. Oli vähän epävarma olo lopputuloksesta. Näin pitkiä soiroja leikatessa puntitkaan ei olleet ihan suoria ja osa soiroista oli jotenkin kieroja. Silittämällä ja ompelemalla ne kuitenkin asettuivat oikein hyvin.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!