Merri on suunnitellut käyttävänsä jatkossa korvaläppiä, jos sen korvia palelee, tai ympärillä on liian äänekästä. Läppien asettelu tuottaa hieman ongelmia, mutta kärsivällinen luonne kyllä kestää asettelun.
Kyseiset, ihastuttavat karvaiset korvaläpät löytyivät meidän talvivaatevarastosta, kun etsin itselleni lämpimämpiä ulkovaatteita. Perusvaatetuksena oli alusvaatteiden lisäksi pitkät kalsarit, collegehousut ja tuulihousut, pithähihainen paita ja villapusero (olipahan kerrankin käyttöä!), villasukat ja talvikengät. Lisäksi löytyi paksu kaulaliina, toppatakki ja pipo, jonka päälle voi tarvittaessa nostaa hupun. Tässä soitossa ei tarvittu virallista soittokunnan pukua, koska se ei ole riittävän lämmin, eikä soittajia edes paljon näkynyt.
Käsiin kynsikkäät, koska sormet täytyi jättää vapaiksi. Ylemmät on aikanaan mummoni neulonut ja alemmat olen tehnyt myöhemmin itse. Molemmat toimivat hyvin.
Kyseessä oli perinteinen palokunnan soihtumarssi, jossa soittajat istuvat kuorma-auton lavalla ja soittavat. Aina ei tietysti ole ollut näin, vaan soittajatkin ovat marssineet. Puhaltaminen ja käveleminen ovat aika rankkaa puuhaa yhtäaikaa ja porukka pieneni vuosi vuodelta.
Perinne on niin vanha, että en löytänyt edes tietoa, milloin se on alkanut. Vapaaehtoispalokunta on perustettu paikallisen teollisuuden ja sahojen turvaamiseksi. Sittemmin se on yhdistynyt valtakunnallisen palo- ja pelastuslaitoksen kanssa, toimien kuitenkin edelleen omana yksikkönään (toivottavasti en puhunut tietämättömyyttäni kovin paljon palturia).
Rummut ovat marssin ydin, koska rytmiähän tässä haetaan askellukseen. Usein on ainakin isorumpu ja vähintään 1 pikkurumpu käytössä. Itsekin 9 -vuotiaana soittoharjoittelijana olen aloittanut marssiurani pikkurumpalina, kun ei soitto vielä sujunut riittävän hyvin. Meitä oli silloin useita "keskenkasvuisia" rumpuja raahaamassa. Voin sanoa, että pikkurumpukaan ei ole kovin pieni ja sen kanssa käveleminen ei ollut helppoa. Kivaa kuitenkin oli!
Alakuvassa on isorumpu.
Tämännäköisen auton lavalle kiivettiin tikkaita myöten. Jokaisella oli oma istuin ja teline, sekä nuottivalo. Osalla tuo valo oli otsalamppu, mutta oli myös monenlaisia telineisiin kiinnitettäviä pikkuvaloja, kuten itsellänikin. Istuimme selkä menosuuntaan.
En tullut laskeneeksi soittajien määrää, mutta 15 voi olla aika lähellä.
Ilta hämärtyi nopeasti ja valolle oli tarvetta. Pyykkipojat ovat myös soittajan perusvarustusta ulkosoitoissa. Nuotit on työnnetty muovitaskuihin, jotta sateen sattuessa ne eivät menisi pilalle. Tosin sateessa kastuneet muovilaput ovat aika huonoja näkyväisyyden kannalta joka tapauksessa: onko kyseessä pisara, vai puolinuotti? 😅
Tuona iltana ei satanut ja ilmakin oli kohtuullisen lämmin. Oli ensimmäinen vuosi, jolloin ei palellut ollenkaan.
Normaalisti soittimeni on poikkihuilu, mutta ulkosoitoissa ja etenkin marsseilla tarvitaan pienempää versiota, piccoloa, jossa on kimeämpi ja kantavampi ääni.
Paloautot valmistautuvat lähtöön järjestäytymällä letkaksi.
Edessä kulkee osa autoista, jonka jälkeen soittajat kuorma-autolla, sitten kävelevät soihtujen kantajat, eli palomiehet. Jonon hännillä tulee vielä palopäällikön auto yms. (ainakin luulen näin).
Ihmiset kerääntyvät matkan varrelle katselemaan.
Itsekin olen monesti kävellyt tuon pitkän reitin. Muistan, että katuvalot on sammutettu (ja nuottien näkyväisyys surkea ilman lamppuja) ja joku on lähettänyt taivaalle ilotulitteita.
Jonon hännillä tuli vielä tämä "hieman vanhempi" paloauto.
Yleensä tämän soiton jälkeen on tosi kylmä ja sauna on tarpeen. Nytkin olin sen "tilannut" valmiiksi, vaikka ei sitten ollutkaan kylmä.
Ennen oli paljon enemmän soittomarsseja. Vappuna saattoi olla neljäkin eri paikkakunnalla olevaa vappumarssia ja sitten vielä muut soitot päälle. Kerran meillä oli jopa oma konsertti siihen nupiksi. Siinä vaiheessa kaikki olivat kyllä aivan väsyneitä.
Nykyään marssit ovat vähentyneet, soittajat ovat vähentyneet ja katsojatkin ovat vähentyneet. Itse olen ollut kymmeniä vuosia mukana erilaisissa marsseissa, mutta moni lähipiirini ihmisistä ei edes tiedä että on joku marssi, tai että milloin se on, saati sitten, että lähtisi katsomaan. Monelle tämä on kuitenkin osa perinteitä ylläpitävää toimintaa ja näkyvyyttä paikkakunnalla.
Netistä etsin jotain pätkää tapahtumasta ja löysin tällaisen vanhan, vuodelta 2010 olevan otoksen.
Mukavaa päivänjatkoa taas kaikille!