keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Ihan pihalla

 Kevään tullen minullekin tulee hetkellisesti tunne, että pitää tehdä jotain myös pihalla.  Tärkeysjärjestyksessä se ei ollut ensimmäinen asia, sillä remonttisiivous ja ikkunanpesu veivät voiton.  Selkä huutaa Hoosiannaa,  mutta jokin vimma vie eteenpäin 😉 

Ikkunanpesu on keväällä mukavaa, kun kirkkaus oikein näkyy. Kesäverhot on kiva vaihtaa. Yllättävää kyllä, viime vuonna tuunailemani keittiökapat sopivat uuteen keittiöön ihan täydellisesti!  Ehdin jo harmitella, että menivätkö nyt hukkaan, kun keittiön sävytys vaihtui.  Vanha mattokin sopii, eli kyllä niitä vanhojakin juttuja keittiöstä löytyy. 

Nurmikon leikkausta olen ehtinyt harrastaa jo pariinkin otteeseen. Se on vähän kuin lenkillä kävisi. Näin ainakin hoen itselleni.  Ainoa ero on satunnaiset hankaumat ja mahdolliset rakot käsissä.  Meillä on useampi vanha ruohonleikkuri, jotka ulkonäöstään huolimatta toimivat moitteettomasti miehisen käsittelyn jälkeen. Yhdestä leikkurista kun loppuu bensa, siirryn seuraavaan 😂 Kaksi leikkurillista painattelin eilen menemään ja voitteko uskoa??  Metri x metri läntti jäi leikkaamatta, kun menovesi loppui!  Jäi sitten siihen muistuttamaan tästä erikoisesta ilmiöstä....     Mainittakoon, että itse minä ne leikkurit joudun lopulta kuitenkin täyttämään. 

Kohokukkapenkissä kukkii ja kasvaa Merrin kaiveluista huolimatta kaikenlaista. Arovuokko on levinnyt, joskin naurattaa se seikka, että ne ovat valuneet hiljalleen tuohon kumpareen alaosaan, kun joku on tehnyt voimallisia kaivausliikkeitä... Toinen alppiruusuistakin kukkii. Toisessa on isot nuput, mutta eivät vielä auki. 


Näitä isoja, kaksivärisiä tulppaaneita on useampi, mutta yllättäin 2 löytyi niskat nurin maasta!  Aika ylhäältä katkenneina.  Tätä mysteeriä ihmetellessä päädyin siihen, että taas se sama karvapehva on naruineen hääräillyt kukkapenkissä. Naru katkaisee sopivasti nykäisemällä aika kivasti kaiken altaan.  Onneksi löysin pätkät nopeasti ja sain ne vielä maljakossa elpymään. 


Siinähän se "syyllinen" vipeltää! Vaan voiko sille olla moisesta vihainen? 


Toisessa päässä on tuo riipparaita, jota karsin keväällä teidän ohjeillanne aika reippaasti.  Ostin ihastuksissani puutarhakierroksella tuollaisen Walkerin hernepensaan, joka sitten seisoi melkein pari viikkoa talon nurkalla, kun en löytänytkään sille paikkaa.  Lopulta sen loppusijoituspaikka olikin tämän penkin toinen pääty, johon se sopiikin mielestäni oikein hyvin.  Ainoa harmihan tässä on nyt taas tuo kissan naru. Vähän aikaa sitten pelastin karvajalan, joka oli 7 kertaa ehtinyt kietoa itsensä terassin tukipylvään ympärille. Siinä se rauhallisesti istui ja odotteli pelastamistaan.  Miten kukaan viitsii edes noin monta kertaa kiertää yhtä ja samaa pylvästä!?
Tämä kuva onkin otettu jo ennen tulppaanien teloitusta. 


Multaa kävin ostamassa muutamia säkkejä, kun äitikin sitä tarvitsi.  Oli aika halpa setti ja Merri onkin vähän mietteliäs, tekeekö tuollaisella mullalla mitään.  Puolustauduin sillä, että se itse hoitaa kuitenkin sen lannoituspuolen. 


Viime kesänä laitoimme avoterassillemme osittaisen lasituksen ja näitä remppailujani odotellessa terassin öljyäminen jäi tekemättä.  Olen öljynnyt sen yleensä joka kevät. Vanhasta puupinnasta tulee kuin uusi, kun sen öljyää. 
Ensin pesin koko terassin tummuneita katto-osia myöten painepesurilla. Valkoisten puuosienkin ilme kirkastui. 
Tässä näkyy selvästi tuo öljytyn lattian raja, joskin tummempi pinta on tässä vielä kostea.  Kuivuttuaan terassin lattia on tasaisen tumma.  Käytän väritöntä öljyä, tai sävyttämätöntä ainakin tämä purkki.  Käyn läpi myös kaikki tummat, maalaamattomat puuosat.  Lisäksi sutikoin nuo puiset kalusteet, grillin kulahtaneet puutasot, kukka-astian ja puuritelikön.... kaiken, mihin silmä osuu ja mikä öljyä sietää 😆  Maalaaminen on kivaa ja tämä on ihan samaa hommaa. 


Neulottukin on, aina silloin ja tällöin, ikään kuin lepuutuksena, raskaampien töiden jälkeen.  Se on ikään kuin palkinto siitä, että sai jotain isompaakin tehtyä 😊

Upeita kesäilmoja luvassa!  Minulla vielä 3 iltavuoroa ja sitten reilun viikon loma!  
Mukavaa kesää Teille Kaikille!   Miten sen sitten vietättekään. Pieniä (ja isojakin) onnen pilkahduksia kiireenkin keskelle. 

26 kommenttia:

 1. Samantapaisissa tunnelmissa ja toimissa olet ollut kuin minäkin tänään. Tsemppiä iltavuoroihin ja sitten pääset nauttimaan lomasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä hommia taitaa keväällä riittää jokaisella. Minulla tätä pihainnostusta riittääkin vain keväisin ja silloinkin vain terassin lähietäisyydelle, jos ei nurmikon leikkaamista lasketa ;D
   2 iltaa enää tänään jäljellä :)

   Poista
 2. what a nice garden you have!love the pink growing flower!Your cat is always a darling!Me.Going better day by day alot of training.(the shoulder shall not grow stiff)My place.Balcony licking the sun!24 degrees and the sun is up to late night :))

  ohk thanx for sharing see you soon have a nice week!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. That tulip is beautifull, but this picture is not so good.
   Your summer goes now by training, so sorry. Can you even swim with it on the whole summer? Hope it gets well and you can use it like before. Even working feels nice idea, when you cant´t do it. Just try to enjoy your days and go on with your training!
   Summer is so light time! And short.... ;D

   Poista
 3. Oletpa ollut ahkera. Siistiä ja kaunista jälkeä 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai minä sitten olen ;) en oikein kova pihatonkija kyllä ole ja nytkin kaikki rikkaruohopesäkkeet jäävät kuvien ulkopuolelle ;D Terassi ja sen lähiympäristö ovat minulle tärkeimmät. Muiden osien kanssa yritän vain elää, ilman, että ohikulkijat pöyristyvät lenkillään ;D
   Ihana fiilis se kyllä on, kun on siistiä, ulkona tai sisällä. Se toteutuspuoli ei siltikään kovin usein toteudu :)

   Poista
 4. Nyt onkin kiva olla ihan pihalla, kun aurinko paistaa lämpimästi. Teillä on kätevä ruohonleikkurisysteemi, kun homma jatkuu toisella leikkurilla bensan ensimmäisestä loputtua. Ruohonleikkuu on meillä minun työsarkaani, joten huolehdin myös bensan riittävyydestä.
  Terassi pysyy varmaan siistimpänä lasituksen ansiosta. Varsinkin näin siitepölyaikaan. Säännöllinen öljyäminen pitää puuosat kunnossa, kuten kuvastasikin huomaa.
  Juuson eläessä ihmettelin, osaako kissat kulkea ympyrää vain yhteen suuntaan. Joskus se tuntui ymmärtävän, kun sanoin sille "kierrä". Useimmiten ei ymmärtänyt tai tahtonut ymmärtää. Pääsi helpommalla, kun emäntä vapautti ikeestä kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alapihalla olis ollu vielä yks leikkuri tankki täynnä ;D Meillä on näköjään isäntä keränny koko sarjan ;D Kätevää tyhjentää tankit, kunnes tulee se kerta, kun kaikki on tyhjiä ;) Hikisenä, kesken leikkuun on ärsyttävää lähteä sisältä hakemaan tallin avainta ja käydä tallista hakemassa menovettä ja palauttaa kanisteri ja avain paikoilleen. Sitten voi jatkaa, jos vielä jaksaa...
   Lasitus on kyllä tosi kiva! Siitepölyä se ei kyllä estänyt (ehkä osan?). Lasitushan on vain yhdellä seinällä kiinteänä ja sekin vain yläosassa kaidepuiden yläosassa. Yksi seinä on avattavaa lasiovea (usein auki Merrin takia, että pääsee suoraan nurtsille), päättyen Merrin häkin kulmaan, joka on rakennettu terassin seinän puoleiseen osaan ja verkoista tietysti tuulee läpi minkä ehtii. Olisin halunnut lasituksen vielä yhdelle seinälle, mutta ei oltu siitä silloin samaa mieltä... ehkä lasitusta vielä joskus voisi jatkaa, jos vähän pehmitän tuota isäntää ;) Talvella tuli kyllä selvästi vähemmän lumituiskuakaan terassille nykyisten lasitusten ansiosta.
   Tuo asioiden kiertäminen ja narun kanssa jumittuminen on kyllä ihan uskomattoman sukkelaa. Jos yrität auttaa pinteestä, niin jo ehditään suikata jostain toisesta välistä. Usein irrotan koko narun ja vedän sen sellaisenaan esteiden takaa pois. Tuo 7 kertaa oli varmaan ennätys...

   Poista
 5. Ihastuttavia kasveja ja kukkia! Ja eihän sitä tietenkään Merrille voi olla vihainen, sehän suorastaan auttoi sinua jotta maljakkoonkin tuli vielä ihasteltavaa=) Hihii, sitkeyttä sillä on ainakin riittänyt kieputtaa itsensä 7 kertaa tolpan ympäri=) Ruohonleikkaus on mukavaa puuhaa kun heti näkee työn jäljen ja piha siistiytyy hetkessä.
  Ihanaa kesää ja pian alkavaa lomaa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se varmaan onkin se numikonleikkauksen viehätys, että näkee tuloksen heti! Sellaisista töistä minä tosiaan tykkään :) No en nyt ihan kaikista....
   Kyllä tässä nyt on tehtävä valintaa, että onko kukkapenkki vai kissa pääosassa. Kyllä se kissa pitemmän korren vetää :) eihän sille voi olla vihainen, jos se pissaa ja kakkaa, kuten muutkin elävät oliot.

   Poista
 6. Nyt on ollutkin kivaa ilmaa pihahommiin. Minullakin olisi niitä rutkasti odottamassa, mutta ovat nämä työtyöt vieneet tällä kertaa illakin :(

  Kiva piha teillä.

  Mukavaa lomaviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä näytettiin kuule ne parhaat palat ja nekin sopivista kuvakulmista ;D Minä en tosiaankaan ole mikään pihaihme. Keväällä ehkä vielä jonkin verran jaksan tonkia, mutta sitten se lopahtaa. Huomasin sitä paitsi , että selkäkipu äityy ilkeäksi kun kaivelee kukkapenkkejä köyryssä.
   Tehdään mitä jaksetaan ja viitsitään, se on minun mottoni :)

   Poista
 7. Merri se kerkeää joka paikkaan. :-D

  Hienon näköinen terassi! Tosiaan ihan kuin uusi. Sellaista se on, kun pääsee vauhtiin, niin sitten ei pysäytä mikään. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassi on ainakin 12 vuotta vanha ja öljyäminen on ollu loistojuttu. Olen tehnyt sen lähes joka vuosi.
   Terassi on kyllä hyvin tehty, mies sen on värkkäillyt, lapsosten avustuksella :) Lapsityövoimalla on kaivettu maahan monttuja tukipylväitä varten ;D

   Poista
 8. Kiitos Sartsa kun aina jaksat käydä blogissani. Niistä ompeluksista sen verran että eri laatuisista kankaista täytyy tehdä puseron pääntie erilailla. Yleensä teen noissa 2-3cm:n kaitaleen kaksinkerroin ja saumuroin sen v-pääntiehen kiinni. Olen ensin ommellut sen etukulman ompelukoneella. Aika vaikea saada sitä kulmaa kauniiksi. Noissa viimeksiommelluissa ompelin sen kapean kaitaleen ensin ompelukoneen joustavalla sik-sakilla ns. yksinkertaisena pääntien reunaan, oikeat puolet vastakkain. Sitten käänsin sen nurjalle pienellä saumanvaralla ja ompelin käsin. Sain varmaan paremmin onnistumaan kuin koneella kun sen kantin valmiiksi leveydeksi tuli vain 1cm. Se etukulma tuli mikä tuli. Siinä melkein p...t lenteli. Näissäkin olisi varmaan pyöreä pääntie ollut parempi, ei olisi tarvinnut sen kulman kanssa tapella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeistuksesta! Minun täytyy nyt varmaan rohkaistua ja alkaa yrittämään. Olen joskus tehnyt jonkun vanhan kivan paidan mallilla uusia yritelmiä, mutta koskaan ei tule yhtä hyvää, kuin se alkuperäinen. Minulla on ehkä lyhyt vieteri, jos homma ei heti mene nappiin :)
   Kiitos kannustuksesta :) Ja kiva kuulla, että ei se helppoa ole aina muillakaan :)

   Poista
 9. Wau ihanat puuhat teillä ja kaunis piha🌼
  Alppiruusu se on niin kaunis..kauniisti kukkii.
  Kyllä nämä kelit ovat ihan pihalle ajaneet.
  Olen asettunut mökille nyt joksikin aikaa ja täällä puuhaillut.
  Kaunis tuo teidän veranta 🥰
  Mukavia puuhailuita sinne ja aurinkoa loppuviikkoosi💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Mainitsit sanan mökki... se olisi varmaan ensi viikon projektina, kun on loma. Me voidaan käydä vanhempieni mökillä koska vaan, mutta harvoin tulee käytyä. Meillä on siellä asuntovaunu ja se pitäisi siivota, kuten koko mökkikin varmaan. En taida olla niitä innokkaimpia mökkeilijöitä. Vain mustikka-puolukka-sieni -ajat vetävät puoleensa.
   Tämä on oikeastaan avoterassi, johon on laitettu osittaiset lasitukset. Tuuli puskee läpi kissanhäkin kautta vähintäänkin. Vähän suojaa kuitenkin tuovat nuokin lasitukset. Viime vuonna vasta laitettu. Terassi on n12v.
   Alppiruusu on kaunis ja, pitää kunnioittaen todeta; myös sitkeä, kun kukkii meidänkin pihassa noin hyvin!

   Poista
 10. Kesällä on niin mukavaa olla ihan pihalla :) Minä olin tänä aamuna yöpaita päällä klo 06 rikkaruohoja kitkemässä. Tarkoitus oli vain istuttaa kesäkurpitsan taimet, mutta homma lähti vähän käsistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on niin poikkeavaa aikaa :) Harvoin sitä pääsee tuosta vaan yöpaidassa talvella pihalle käppälöimään :)

   Poista
 11. Vihaan sutihommia, mutta kesäkalusteiden oljyäminen on kivaa! Ehkä siksi, että siinä hommassa ei voi epäonnistua? Ja jälki on aina tosi näyttävää, kun auringonpaahtamasta saa uuden veroista. Tai ehkä vain siksi, että on taas kesä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon vielä tarkentaisin, että alkukesä. Viime vuonna jäi sutimatta kun alkukesästä oli ne lasitusten laitot. Myöhemmin ois voinu sutia, mut sit oli tilanne jo vähän ohi 😂

   Poista
 12. Tiedätkö, että maalattu on meilläkin ja urakalla. Kaikkea pientä ja suurempaa. Se jälki on niin "parantavaa". Syntyy suht nopeasti niin kaunista jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en nyt enää keksi mitä maalais... Olen käynyt kukkapenkkien ja puskien kimppuun! Se on niin poikkeuksellista, että iloitsen lopputuloksesta oikein tosissaan! Alkukesä on minulle toisinaan sellaista pihamylläysaikaa, mutta kesän edetessä homma yleensä lopahtaa.

   Poista
 13. Oothan sinä nyt ollut mahottoman ahkera ja aikaansaava! Ja tuo on tosiaan kiva tunne, kun saa sitten palkita ittensä sillä kutomisella👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä voi ottaa sellaset välineulomisetkin, jos tuntuu, että homma maistuu puulta ;D

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!