perjantai 25. kesäkuuta 2021

Helteinen viherpiha

 Pahimmalta paahteelta pääsee suojaan menemällä riipparaidan alle majailemaan, kuten Merri. Siellä on muutenkin hyvä päivystää, sillä ylemmässä kerroksessa on siipiveikkojen kokoontumisajot.


Ensin oli tarkoitus kuvata vain tuo keltainen kuva, mutta siili ja leppäkertutkin halusivat kuvaan.  Tuli maalattua noita kiviä pari, kolme vuotta sitten aika runsaasti 😊 Jopa niin paljon, että en ole kaikkia vielä edes kantanut esille. Pingviinit viettävät vielä vajahotellilomaa näin helteillä. 


Luottokasvini, ruusupapu, joka kasvaa aina reippaasti. Sitä kasvaa myös isossa padassa, jossa on metallikehikko kiipeämistelineenä.  Pavut eivät näköjään täysin pahastuneet, vaikka Merri yritti käyttää tuotakin kaukaloa huussina.  Yllä oleva amppeli oli aluksi pieni ruukku, jonka istutin tuohon isompaan astiaan. En oikeastaan uskonut sen yhtään rehevöityvän, mutta onhan se jo laajentunut.Lämpötila on ollut huikea! 


Siitäkin huolimatta, että sisällä on ilmalämpöpunpun takia huomattavasti viileämpi, on Merri halunnut olla melkein koko ajan ulkona. Se makaa ihan reporankana eri paikoissa, etsiskellen varjoa. 


Vasemmalla potaatit kasvavat ainakin vartta. Tämä oli hauska kokeilu.  Astioita on vielä toisessakin paikassa, joten näistä saataneen riittävä sato vaikka torimyyntiäkin ajatellen 😁  
Herneet pelkäävät kissaa ja niille onkin tehty suojaa kahdelle sivulle. Ihan täysin ne eivät ole kissavaaralta välttyneet.  Mietin, miten laitan tukia, kun muistin nuo puiset kepit, jotka olin haalinut askarteluhuoneeseen!  Ne olivat menossa muka polttopuiksi, mutta otin ne talteen parempaa käyttöä varten. Nyt niille sitten oli käyttöä! Aina kannattaa säästää asioita 😂
2 kasvusäkkiä. Toisessa päässä pari työkaverin antamaa tomaattia(jotka eivät oikein tykänneet minun pienestä kasvihuoneestani, tai sen antamasta yösuojasta viileämmillä ilmoilla), omat kasvattamani paprikat (joita jakelin sinne sun tänne ja osa on edelleen pikkuisissa ruukuissa..), sekä hetken mielijohteesta ostetut 2 kesäkurpitsaa.  Laitoin säkit niin kauas terassin lähistöltä, että Merrin naru ei sinne yletä.  Eteläisellä seinustalla oli nurmikkoa, joten keksin laittaa tuota juurikangasta reilusti säkkien alle, jos vaikka tulisi ihan valtavasti satoa, niin se ei menisi nurmikolle ja sitten vetäisin leikkurilla yli!


Meidän piha ei edelleenkään ole mikään pihakilpailualue.  Tänä vuonna olen puutarhablogejanne katsellessa innostunut mylläämään enemmän,kuin vuosiin.  Olen aloittanut siistimällä kukkapenkkejä ja pensaiden alusia. 
Vasemmalla luottokasvini varjolilja. Olen istuttanut nuo tuohon siksi, että keskeltä on kauan sitten kaadettu koivu, jonka kanto on niin kovaa ainetta, että se ei koskaan lähtenyt kokonaan. Kasvipöheikkö peitti sen hyvin. Nyt keskiö tuskin on kovin koholla enää, mutta penkki on jäänyt. 
Oikealla hevoskastanja, jota olen yrittänyt tappaa jo muutaman vuoden, kun olen kyllstynyt siihen valtavaan lehtimäärään, mikä siitä putoaa syksyllä.  Kahtena peräkkäisenä vuotena olen sahannut ja pätkinyt sen aivan kaljuksi, ja mikä on lopputulos? Joka vuosi sen on pörheämpi ja rumsaampi!  Olkoon nyt sitten tällainen. Yhtään kukkaa siinä ei nytkään ole.  Hevoskastanja on ollut tuossa jo silloin,kun muutimme tähän taloon, yli 30 vuotta sitten.  Se on tehnyt ehkä 2 kukintoa siinä ajassa. 


Pelakuu on söpön värinen.  Aioin ensin viedä sen hautausmaalle, mutta ei se sinne oikein sopinutkaan, joten laitoin sen tuohon.Sitä vastoin tuo  violetinsininen kasvi on tosi söpö. Ostin noita useamman. Pienuudestaan huolimatta juuri sopiva myös hautausmaalle.  Oikeanpuoleinen ruukku on vuosien takaisten betonitöideni tuotos, aina vaan toimintakuntoinen. 


Betonisia raparperinlehtiä olen myös varjellut jo vuosien ajan talvisäilössä.  Lintu kököttää paikallaan ja vahtii varjoliljojen kasvua. Piti laittaa  näkyviin myös tuo miehen tekemä letkuteline, auton vanne. 


Paikka on vaihtunut, mutta aktiivisuustaso sama. Aivan rento katti. Toinen jalkakin jäänyt tuonne kiikunjalan taakse. 
Tämä se vasta oli ponnistus  Tätä tehdessä nämä helteetkin vasta alkoivat. Hiki päässä piti lapioida pitkää kukkapenkkiä. Ensin lapioin nurmikon pois, sitten laitoin suojakangasta reunoille. Multaa olen ostanut säkeittäin ihan valtavat määrät. En uskaltanut mitään kuormaa ottaa meidän pihaan, kun tämä minun pihanhoitoinnostus heräilee vain kerran 10 vuodessa.  Kuorman myötä olisi into varmaan lopahtanut ja olisin ihmetellyt, mitä teen lopulla mullalla. 
Tuo kymmeniä vuosia vanha liljojen pyöreä penkki jäi tämän kukkapenkin toiseen päähän. Siitä tänne päin on siirrettyjä, toisenlaisia liljoja. Keskiosassa 3 eriväristä atsaleaa ja päässä norjan angervopuska.  Oikeassa sivussa pari siirrettyä kärhöä (minimaalisia) ja vasemmassa sivussa 2 uutta, tummaa varjolilaa. En halunnut täyttää tätä penkkiä liikaa.  Jotain sipuleita voisi ehkä syksymmällä istuttaa. 
Pieni kukkapenkki, josta siirsin liljat pois, jäi tyhjäksi. Siihen istutin syyshortensian. 


Helteen tiristellessä nahkaa olen puhdistellut myös marjapuskien alusia. Mies kävi jo yhdessä vaiheessa ihmettelemässä, olenko ihan järjissäni, mutta kun kyselyllä ei ollut mitään tehoa, paineli sisälle. 
Vielä olisi jäljellä 2 marjapuskan alustaa, jotka pitäisi siistiä ja laittaa tuet paikoilleen. Muistelin tämän puskan olevan myöskin tuota syyhortensiaa, mutta sitten näin yhden kuvan netissä ja tajusin, että tämähän olikin lumipalloheisipuska (?), joka kukkikin jo alkukesästä. Siinä on nyt lehdistössä tämän näköistä. Oikeastaan kysynkin nyt teiltä viisaammilta, miksi lehdet ovat ihan reiälliset ja haperot? Pensas näyttää muutenkin vähän ränsistyneeltä, vaikka onkin kasvanut jo aika isoksi. Sitten on tämä  parin vuoden ikäinen luumupuuni, joka on täynnä jotain kirvoja tms. Voiko sille tehdä jotain tähän aikaan vuodesta? Ei kai ainakaan myrkyttää, jos luumuja sattuisi tulemaan. Jos minulle iskee kerran kymmenessä vuodessa pihanhoitoinspiraatio, on rautaa taottava niin kauan, kuin se on kuumaa!  
Oikeastaan nyt ymmärrän, miksi tämä piti tapahtua.  Tykkään tehdä pihalle aina jotain erikoista käsilläni, mutta hoitamattomat penkit yms. eivät oikein innosta tekemään mitään ylimääräisiä krumeluureja sinne joukkoon.  Nyt, kun olen saanut penkit hoidettua melkein kokonaan, olen päässyt toteuttamaan niitä hurjia inspiraatioita, joita minulla oli jämälautojen varalle.  Helteessä on myös ihastuttavaa sahata, ruuvata, maalata jne.  Inspiraation iskiessä helle ei tunnu missään!   Vielä on vähän keskeneräisyyttä, joten en voi näyttää  kyhäelmiäni, mutta tulossa on!  Joku saattaa vielä muistaa muutaman vuoden takaisin lavakauluskyhäelmäni ja voin taata, että tämä on jo vähän "kehittyneempää" juttua 😅

Ai niin! Hyvää juhannusta Teille!

37 kommenttia:

 1. Hyvää Juhannusta💙🇫🇮Merri sieltä kivasti kurkistelee🐈
  Nuo maalaamasi kivet ovat tosi nättejä
  Kaikkea kaunista ja hyvää kasvaa puutaehassasi, mutta helteellä ei varmaankaan niin mukavaa se puutarhanhoito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri sai tänään juhannuskavereita. Ensin kävi Arttu -koira kylässä. Sitten tulivat Maia ja Sam kissat yökylille.
   Minusta on kivaa, kun pihalla on jotain itse tehtyä, mutta ei ole kiva tehä, jos kaikki muut osiot on ihan pitkässä heinikossa ;D Joinain vuosina en jaksa tehdä asioille mitään. Tänä vuonna tällainen ihmeellinen kipinä. Vissiin, kun ei paljon muualla ole voinut/ viitsinyt liikkua töiden lisäksi.

   Poista
 2. Ihanaa ja letkeä juhannusta sekä sinulle että Merrille! Yritetään ottaa esimerkkiä suloisen Merrin raukeasta rentoudesta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri nauttii kesästä ja auringosta vaikka on turkki päällä ;) Ihmiset valittaa jo vähemmästäkin.

   Poista
 3. :D Ja minä kun olen iloinnut itse kasvatetuista orvokeista, joissa on jo yksi kukka. Siinä minun puutarhanhoitoni tänä vuonna, kahden tomaatintaimen lisäksi, ja olen ollut ylpeä harvinaisesta aktiivisuudesta. Kateellisena katselen puutarhaasi koristeineen. Minun kuunliljani kokivat viime kesänä kurjan kohtalon, kun mies vetäisi puolet kukkapenkistä ruohonleikkurilla. ”Luulin niitä vuohenputkiksi” T Saukkis, joka makaa sohvalla yhtä reporankana kuin Merri terassilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole varmaan koskaan kasvattanu ite orvokkeja. Pihaan on kyllä ilmestynyt vanhojen orvokkiamppeleiden jäljiltä orvokkeja sinne sun tänne. Ykinäinen, sitkeä orvokki keskellä hiekka-aluetta on suloinen.
   Viime vuonna meni meillä kaikki keittiön ikkunan alla olevat kuunliljat juuresta poikki, kun Merri kulki narun kanssa edestakaisin ja otti spurtteja. Narun äkkiliikkeet leikkas lehdet poikki.
   Jos keksin jotain mielenkiintoisempaa ajanvietettä, jää pihanhoito armotta kakkoseksi. Nytkin olen hyvin nihkeästi kantanu vettä kasveille. On vähän sellanen sääntö, että jos ei oo riittävän vahvaa tekoa, niin ei voi kasvaa meillä :)
   Ja arvaappa montako kukkapenkkiä olen tähän pihaan vuosikymmenten saatossa tehnyt... ja nyt ne kasvaa nurmea ;D Tällä kertaa tällä tolalla.

   Poista
 4. Hyvää juhannusta teille kaikille. Pihassanne on paljon kaunista. Lumipalloheisi on todennäköisesti kirvojen vallassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko noille kirvoille ( en nähnyt kirvoja) tehdä jotain?

   Poista
  2. Heisinälvikäs, katsoin kuukkelista, syö teikiä lehtiin. Linnuston lisääminen asuinalueelle, tiaisten pesiä, on luonnonmukainen hoitokeino.
   Kemiallinen suojaus, ruiskutus, tehdään huhti-toukokuussa.

   Poista
  3. Meillä on kai menossa linnuston vähentäminen, jos se Merristä on kiinni. Onneksi tänä kesänä vain muutama varomaton on päässyt hengestään tai saanut uuden elämän päästyään irti. Tuntuisi kohtalon ivalta tehdä linnunpönttöjä pihalle. Tosin tämä puska on toisella puolella pihaa, jonne katti ei pääse.
   Jos tämä nälvikäs ei olisi joka kesä paikalla, niin tilanne rauhoittuisi ehkä ensi vuonna?

   Poista
 5. Tuo kissa on ihan yliveto 💗 Mainiot otokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaat jutut tapahtuu aina silloin, kun ei oo kameraa lähellä. Hyvät otokset on niin satunnaisia, että itekin hämmästyy. Usen tulee nappailtua paljon kuvia, joista sitten ehkä joku on hyvä ja muut poistuu. Minusta se kuva, missä kuvailtiin sitä boleroa, oli mainio. Huomasin vasta,kun selailin, mikä kuvista olisi sopiva, että hyvänen aika, mikä ilme on Merrillä ;D

   Poista
 6. Minä olen muutaman kerran puhelimella kommentoinut kirjoituksiasi, mutta aina ne katoavat johonkin bittiavaruuteen tai tulee ilmoitus, että hups, tuli virhe, yritä uudelleen, joten nyt kirjoitan tietsikalla varmuuden vuoksi:)
  Sinulla on kyllä ihanan monimuotoinen puutarha ja paljon kauniita kasveja ja kukkia!Ja Merri osaa kyllä luovasti löytää nuo parhaimmat paikat ja selvitä helteestä.
  Itse suihkuttelin aikoinaan kasvit mäntysuopa/ruokasoodasuihkeella, mutta voisihan sitä kokeilla ihan vain ruokasoodallakin. Jos tehoaisi ja luumut olisivat vielä ihan syötäviä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne on tullu läpi. Poistelen ylimääräiset. Sinun kommentit on jo pitempään tullu tuplana tai triplana. Kommenttien tarkistushan minulla on päällä, mutta ei siinä silloin kai pitäis mitään virheestä lukea. Eipä tuo sinänsä haittaa, kun näen, että on useampi sama, niin poistan :)
   Toi mäntysuopa tuli minullekin mieleen, mutta mietin, että auttaako se, vai onko vaan minun oma ajatus :) Pitää varmaan kokeilla jotain suihketta. Eiköhän ne sitten mahdollinen vesisade taas huuhtele.
   Tää on tällänen suht tasapiha. Pitää ottaa kuvat oikeasta kulmasta, niin ei näy kaikki rötjät ;D En ole tosiaankaan mikään puutarhaihme, vaikka tykkäisin kyllä siististä puutarhasta. Yleensä kun aiemmin siistityt penkit alkaa uudelleen kasvaa heinää, niin minulta loppuu into. katotaan nyt,miten kauan nää kestää. Viime vuonna en tainnu tehä juuri mitään. Nurmikon leikkaus on yleensä minun homma. Senkin puolesta tuntuu nyt kivalta, että on helpomppi leikata puskien ympärykset, kun on selkeät rajat.

   Poista
  2. Ai ne on tullut sitten oikein tuplana tai triplana!😅😅 No hyvä että olet jaksanut poistella. Taidan kuitenkin jatkossa kommentoida tietsikalla, kun näköjään saan tuon puhelimen kommentoinnin sekaisin😇😁
   Mutta se on totta, että on helpompi leikata nurmikkoa, kun kukkapenkkien rajat on selkeät ja että niistä pääsee huristamaan vaivattomasti. Sehän on silloin melkein rentouttavaa hommaa, nurmikonleikkuu siis😎

   Poista
  3. Pääosin tietsikalla tulee kommentoitua.
   Nurmikonleikkaus käy lenkkeilystä, kun tunnin verran työntelee 😊

   Poista
 7. Vaan onhan mahtava kuunliljaympyrä! Ja onhan mahtava laiskiainen teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan! Ja mikä parasta, hoitaa itsensä lähes omatoimisesti.

   Poista
 8. Oikein hyvää juhannusta myös sinulle. 🇫🇮🌺🌸🌼🦋

  VastaaPoista
 9. Voi Merriä! :-D Voiko enää rennempi asento olla!

  Nauratti tuo, että aina kannattaa säästää asioita. Niin se vaan on. :-) Ja sitten jos on heittänyt jotain pois, kun ei muka tartte sitä enää, niin eiköhän kohta tule äkillinen tarve sille poisheitetylle asialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on sitkeästi halunnut helteillä ulos. Sitten se makaa ihan reporankana jossain päin 😊

   Poista
 10. Ihanat kesäiset kuvat ja kauniit kukkaset🌼 ,pensaat ja puskat. Kyllä saa vettä nyt näillä keleillä kantaa kaikille.
  Hih Merri löytänyt hyvän katve paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on satanut tosi reippaasti useampana päivänä, niin ei ole tarvinnut kastelua. Nurmikkoakin uskaltaa taas leikata, eikä se pala keltaiseksi.

   Poista
 11. Kisun on hyvä varjoissa lymytä ja lintuja seurata.
  Hellettä on piisannut ja piisaa. Puutarhakasveja saa tiuhaan kastella.

  Ihana puutarha postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen myötä lämmöstä on tullut kostean hiostavaa ja itikatkin on taas heränneet eloon sankoin joukoin.

   Poista
 12. Luin Johannan blogissa että isäsi nukkui pois nyt juhannuksena. Osanottoni Sartsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥️ Pitkään sairasteli ja rauhallisesti lopulta nukkui pois. Aika rauhallisissa merkeissä on juhannus madellut eteenpäin.

   Poista
 13. Kesä on aina niin lyhyen hetken, että on mukava ikuistaa kesätunnelmat kuviksi 🌻

  VastaaPoista
 14. Kiva piha! Erinomaisessa kunnossa, joten suhtaudun hieman epäilyksellä siihen, että inspiraatio iskisi vain kerran kymmeneen vuoteen :D :D :D

  Aloin himoitsemaa tuollaisia maalattuja kiviä pihalleni. Nyt tarvitsisi jostain joukon innokkaita lapsia puuhaan kanssani. Taitaa oman yläkerran teinikundit olla aina estyneitä, jos ehdottelen heille kivaksi kesäpäivän puuhaksi kivien maalausta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No otetaan sitten muutama vuosi pois arviosta ;D Minulla on kuitenkin tosi kausittaista tuo pihanhoito. Lähinnä nurmikonleikkausta. Jokin on kuitenkin kai onnistunut, kun jotkut asiat pysyvät vuodesta toiseen melkein hoitamattomina.
   Muutama vuosi sitten sain kivienmaalausinspiraation ja maalasin kymmenittäin kiviä; leppäkerttuja, amppareita, pingviinejä. Jakelin niitä viemisinäkin ihmisille. Ne on kivoja väripilkkuja pihalla. Yllättävän hyvin on maalit pysyneet, vaikka maalasin ihan vaan askarteluun tarkotetuilla akryyliväreillä. Tosin vedin useamman kerroksen lakkaa pintaan. Tein maalauksia sarjatyönä ;D

   Poista
 15. Tänä vuonna on muuten kasveissa paljon erikoista. Meillä päin monet puut ovat hyvin huonosti lehdessä. Onkohan se kylmien kevätpäivien syytä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kirvojakin on runsaasti. Ei pelkästään aitapensaassa, vaan kaikissa muissakin puskissa ja puissa.

   Poista
 16. Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta vai onko mikään? Entä miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

  Aurinkoista kesän jatkoa!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoa on luvassa kai vielä heinäkuulle siirryttäessäkin.
   Tällä hetkellä haastavinta on jatkaa kirjoittamista.
   Joskus alkuun pääseminen on hankalaa. Yleensä aloitan kuvista, joiden ympärille kokoan tarinaa.

   Poista
 17. Hienosti näkyy kaikki kasvavan. Onnittelut puutarhurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kasvaa todellakin ihan kaikki! Koiranputket nostavat taas päitään jo kitketyiltä puskanalusilta :(

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!