torstai 29. huhtikuuta 2021

Vappu

 Vappu on kautta aikojen merkinnyt ihmisille suuria asioita.  Sitä on vietetty  monissa maissa hieman eri nimillä ja sisällöillä.  Nimi vappu, tulee 700 -luvulla eläneestä abbedissa Valburgista.  Suomessa vappua on juhlittu keskiajalta lähtien 1.5., mutta tätä ennen on juhlittu kevään alkamista  keväällä samoihin aikoihin, eri nimikkeillä.  On poltettu kokkoja, tehty taikoja, juotu simaa, tanssittu jne. Lehmät ovat päässeet usein ensikertaa laitumelle. Oi sitä villiä menoa! 

Vappu on leimautunut ylioppilaiden juhlaksi. Nykyään ammatti- yms. opiskelijatkin saavat omanlaisiaan hattuja, joita on tapana laittaa vappuna päähän.  Itse olen ollut vähän jupottaja, enkä ole käyttänyt yo-lakkiani kertaakaan sen saamisen jälkeen. Ehkä se johtuu pitkälti siitä, että olen ollut soittamassa lähes joka vappu ja soittajilla on ollut paraatipuvut päällä.  Kahta hattua ei ole voinut pitää. 

Vappu on myös työväen juhlapäivä, sekä suomalaisen työn päivä.  Työväki -käsite on nykyään laajentunut siitä, miten se on ennen käsitetty.  Muutkin, kuin varsinaiset työväenpuolueet ovat järjestäneet omia vappujuhliaan.  70 -luvulla vappumarssijoiden määrä on ollut erittäin runsasta ja siitä lähtien hiljalleen vähentynyt, tai ainakin muuttanut muotoaan. 

Vappua on liputettu Suomessa 1979 vuodesta lähtien. 

Suomen lipun väreissä syntyivät myös nämä sukat, jotka ovat saaneet alkunsa joskus viime vuonna ja näköjään vapun kunniaksi valmistuivat. 


Sukissa on käytetty 2 erilaista sukkalankaa, puikoilla nro 3½. Painoa sukille tuli 110grammaa. Sukat sopivat jalkaan kokoa 38. 

Vappu on myös lapsille tärkeä juhla. Kaikenlainen vappukoristelu on pysynyt melko samanlaisena jo pitkään. Nykyisin tietysti kaikkea on enemmän, niin kuin joka asiassa, kun ei osata hillitä itseä tavarapaljouden keskellä.  Vappuviuhka oli ainakin minulla vappuna tärkeä.  Lisäksi oli sellaisia kepin päässä olevia tuuliviirejä, serpentiiniä, markkinapalloja, pillejä,  ilmapalloja. Joskus oli kaasupallojakin. Ei kuitenkaan näitä foliopalloja mielestäni ollut vielä lapsuudessani.  Foliopallot eivät hajoa ikinä. Kun ne alkavat lutistua, niihin voi puhaltaa pillillä ilmaa. Palloista tulee raskaampia, eivätkä ne nouse enää niin ylös.  Ne alkavat vaeltaa kotona ilmavirran mukana. Omien lasten ollessa ilmapalloikäisiä, nimitimme näitä kulkevia palloja Vaeltajiksi.  

Vapun juhlijat ja bilettäjät viettävät vappua jo vapun aattona, kuten vietetään joulua ja juhannustakin.  Minulle vappu on aina ollut pääasiassa vapunpäivänä, jolloin olen ollut soittamassa.  Aamulla kello 8 aloitimme useana vuonna vappumarssien soittamisen.  Aamut ovat usein kylmiä ja soittopuvun alle on täytynyt laittaa lisävaatetta sen mukaan, mtä sinne on mahtunut. Käsiin mustat sormettomat sormikkaat, joilla pystyy soittamaan piccoloa.  Tuo soitin on se kaikkein kimein ääni kulkueessa 😆  Ennen kuin opin soittamaan huilua (ja piccoloa) kunnolla, soitin muiden nuorten tavoin pikkurumpua.  Olen soittanut sitä jonkun kerran myös aikuisena ja ihmetellyt, miten ihmeessä pienenä likkana jaksoin mokomaa jötikkää kantaa, kävellä samaan aikaan ja huitoa kapuloilla!?  

Valokuvakansioita selatessa tuli vastaan lehtileikkeitä, joista bongasin nämä kuvat. Toinen on ainakin vuodelta 1981, toisessa ei lukenut mutta varmaan jommalta kummalta puolelta tuota aiempaa vuosilukua on tämäkin.  Huilun soittamisen olen aloittanut 9 -vuotiaana. En muista, minkä ikäisenä soitin sitä sitten ensimmäisen kerran kulkueessa.  

Vappu on minulle siis sellainen aika vuodesta, jolloin mennään soittamaan. Paitsi tänä vuonna....paitsi viime vuonna...    Tämä ei ole minulla koskaan liittynyt mihinkään polittiisiin asioihin, vain soittamiseen. En silti kiellä, etteikö noissa tilanteissa olisi saanut kuulla, nähdä ja kokea paljon myös työväen asioihin liittyvää toimintaa.  Onhan orkesterimmekin alun perin työväen soittokunta, nimi vain on muuttunut matkan varrella. 


Tällä viikolla on ollut aika raskaita työpäiviä ja tänään kroppa sanoi seis.  Aivan massiivinen migreenipäivä.  Siinä pään jyskytyksessä ja vessassa laattaa heittäessä tuli yht´äkkiä ajatus, että onneksi ei ole korona! Se ei varmaan ihan näin lyhyessä ajassa lähtisikään, eikä henkikään ehkä kulkisi kovin hyvin!  Nyt illalla alkaa olo olla helpompi, joskaan ei normaali (olenko koskaan normaali...😊). Ruoka pysyy ainakin jo sisällä, eikä päätä jyskytä, vain puristelee.  

Merri on ollut koko päivän niin hengessä mukana ja seurannut minua joka paikkaan. Se nukkui yöuniensa jälkeen vielä toiset samanpituiset unet minun vieressäni, välillä nousten katsomaan, mikä hätänä. 

Ulos jaksoin raahautua vasta iltapäivällä ja siitä Merrikin ilahtui kovasti. Se oli kuitenkin niin väsynyt hoitamisesta, että piti ottaa vähän aurinkoa alkajaisiksi. 


Hyvää vappua kaikille! 


35 kommenttia:

 1. Toivottavasti voit jo paremmin.
  Kauniit raidalliset sukat::) 💙🤍
  Minä hullunlailla tykkäsin Wappu-meingeistä....en minä mitään ymmärtänyt poliitiikasta (nyt isona tyttönä vielä vähempi 😱) ,se tunnelma fiilis,musiikkia ,marsseja ilmapalloja,vappuviuhka!!! .Kevät vaatteet, 🧡🌞,ja uudet sukkahousut jotka onnistuin AINA rikkomaan kompuroidessani jossain 🤣😦👍
  Ei ihme että Merri on väsähtänyt!!!!
  Hyvää Wappua teille. 😊😻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman pettyneenä totean, että päänsärky ei ole vielä kadonnut, mutta kiitollinen siitä, että eilisaamu ei ole toistunut, vaan pystyn aloittamaan päivän normaalisti, joskin hissukseen. Onneksi on vapaapäivä!
   Juuri tuo kevään ilo ja sen juhliminen on se vapun hienous. Minulla vielä se soittoporukan yhteinen tapaaminen ja soitot.
   Heräsin aamulla siihen, että Merri nukkui jalkojeni vieresä ja omat jalkani olivat Merrin teltassa ;D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Samoin sinulle! Toivon vapun ja kevään ja kesän tulon tuovan sinulle iloa elämääsi :)

   Poista
 3. Ohh cute kitty😍Does she expect babies?❤Nice socks too😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri is a boy -cat, no babies ;D It has been sterilized and they say, that cat´s stomach becomes a little loose after that, even it´s a male cat.
   So, sadly, it has no girlfriendcat and no coming babies.
   Have a good time this weekend, at work or not at work :)

   Poista
 4. Kiva kirjoitus ja kuvat.
  Migreeni on varmasti ikävä vieras, voi vain kuvitella. Itse olen onneksi siltä ja päänsäryiltä yleensäkin välttynyt.
  Mukavaa vappua. 🎈🎈🥁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu aivan käsittämättömältä ajatuksenakin, että jollain ei ole koskaan päänsärkyä. En sitä kyllä toivoisikaan kenellekään, mutta itsellä se on ollut niin yleistä koko iän. Sanotaan migreenin katoavan, kun ikää tulee. Olenkin tässä miettinyt, että kuinkahan paljon sitä ikää oikein pitää tulla..
   Ehkäpä jokaisella on omat vaivansa ennemmin tai myöhemmin.
   Vappuaatto pyörähti käyntiin aurinkoisena, ainakin täällä. :)

   Poista
 5. Merrillä onkin ollut rankka pesti, onneks sun migreeni poistu!

  Hauskaa Vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän eläimet tietääkin, että nyt tolla ihmisellä ei ole kaikki kunnossa ja ne haluaa jäädä viereen päivystämään? Sitten on niitä eläimiä, yleensä kai koiria, jotka haistaa näkymättömiä sairauksia ja ilmaisee ne jollaine tavalla. Eikös nytkin ole yritetty kouluttaa niitä koronakoiria? Sellainen eläin olisi kätevä, jos vielä osaisi parantajan taidotkin ;)
   Samoin sinulle!

   Poista
 6. Ihanat sukat,tuli heti mieleeni, että aivan meidän aitta väriset sukat. Sopisi niin hyvin siellä köpöttelyyn.
  Auts migreeni se on niin kurja vieras.
  Ihana Merri hää ottaa massu karvoihin aurinkoa. Juuri katsoin ikkunasta meidän Lulu nauttii auringosta traktorin penkillä.
  Onneksi sinulla Merri hoitaa ja hoivaa sinua.
  Ihanaa ja aurinkoista Wappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olo täällä jo parempi :)
   kissat löytää aina parhaat auringonottopaikat :)
   Äsken oli aurinko hetkeksi pilvessä, niin tuntui ilma ihan kylmältä. Aurinko lämmittää tosi paljon.

   Poista
 7. Minulle vappu on aina ollut punalippujen ja valtavien työväenmarssien aikaa. Johtunee monivuotisesta oleilusta suuressa ja mahtavassa Neuvostoliitossa. Nyt ei ole Neuvostoliittoa, ei punalippuja eikä valtavia marsseja. Jotain sentään on jäljellä: vodka ja suolakurkut. Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suolakurkut menee, mutta tuo toinen ei ;D
   On niissä lipuissa, soitannoissa, ihmismäärissä ja tutuissa kappaleissa jotain tosi mieleenpainuvaa.

   Poista
 8. Migreeni on kurja, lamauttava vaiva. Minulta se on hävinnyt, mistä olen äärettömän kiitollinen. Aikanaan saattoi mennä koko päivä sängyssä viruessa, tai vähintäänkin puolille päivin ennen kuin pääsin ylös. Oli tosi mänttiä joutua peruuuttamaan opetus. Blääh. Toivottavasti sinunkin migreenisi loppuu! Sitä odotellessa toteamme että kissa on hyvä seuralainen pääkivusta kärsivälle kun ei tömistele ja mekasta.

  Voi miten kivat rummutuskuvat! Satuin hiljattain näkemään pätkän Velipuolikuusta, sen kohdan missä "Pelastusarmeija" laulaa ja soittaa "Ensin pelastettiin suutari Andersson... " Se on mainio! Löytyisköhän YouTubesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...sitten suutari Pesonen ja suutari Pettersson ;D Muistan tuon!
   Tuo on muuten totta, että kissa on hiljainen, ellei satu olemaan mouruavaa lajia, jota ei onneksi meillä ole. Kissaa ei myöskään tarvi lähteä lenkittämään, kun ei muutenkaan pysty liikkumaan. Eilen oli hirveä päivä, tänäänkin yllättäin vielä jatkunut kohtalaisena, mutta tällä hetkellä kurissa. Aion mennä vielä saunaan löylyttämään päätä. Tuntuu kamalalta ajatuksena, mutta toimii. Ilmeisesti aineenvaihdunta vilkastuu. Eikös migreenin olekin todettu olevan verisuoniperäistä, vaikka sen sitten laukaisisikin jokin muu asia.

   Poista
 9. No olipas kurja homma että migreenistä jouduit kärsimään! Onko sulla useinkin migreeniä, siis onko jo ihan krooninen migreeni, että osaat jo odottaa sitä varsinkin stressaavan työviikon päätteeksi?
  Nuo vappukuvat oli kyllä ihania ja on kyllä ollu kunnon rumpu, mitä oot joutunut kantamaan ja soittamaan!
  Itsellänikin tärkein vappukoriste oli vappuviuhka; valkoinen/vaaleanpunainen. Taisin säästää sitä niin kauan, että vain muutama haituva oli enää tallella😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. usein taitaa olla hormonien kanssa tekemistä, että osaa odottaa jo ainakin silloin, mutta toisaalta saattaa ilmestyä useita kertoja kuukauden aikana. Moni asia tuntuu olevan laukaiseva tekijä ja kun pääsee sellaisen yli, niin voi aina huokaista helpotuksesta, kun ei migreeniä tullut. Usein tämä on sellainen 3 päivän pituinen, joka pysyy jollain lailla lääkkeillä kasassa, eikä tarvi saikkua, mutta joskus harvoin, kuten eilen, piti olla pois töistä. otan tosi herkästi Buranankin, jos vähänkään tuntuu pääkipua, koska se saattaa mennä ohi sillä, jos on alullaan. Muutoin on ihan migreenilääke käytössä. Siitäkin tulee tosin vähän pöljä olo, vaikka kipu katoaisikin.
   Nyt muistinkin, että minulla olikin lapsena sellainen jonkun omatekemä viuhkakin, joka oli tosi tuuhea ja painava. Se keppi oli tosi lyhyt. Vähän raskaamman sarjan viuhka ;D

   Poista
 10. Raikkaat raitasukat, oikeat klassikot. Meillä on niin kylmä ulkona, että laitoin paksut villasukat maastokenkiin. Olet kyllä nuorena aloittanut soittokunnassa, ihailla täytyy! Muista lapsuudestani vappumarssit, vapputorit ja teekkarikasteen joita kaikkia käytiin katsomassa. Muista myös ensimmäiset teekkaritytön ja hänen koskeen laskunsa. Kuuluttoja sanoi: Sinikka, iso tyttö! Nimi oli varmasti jokin muu, mutta näin häntä rohkaistiin kylmään veteen. Hauskoja muistoja. Iloista vappua ja sinulle terveyttä ja lepoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun liityin soittokuntaan, oli meitä samaan aikaan muitakin nuoria siellä aloittelamassa. Jonkin aikaa oli nuoriso-orkesterikin. KÄytiin myös soittoleireillä Tampereella. Musiikkiopistoon pääsin vuoden päästä ja vietinkin siellä aikaa 8 vuotta. Ammattia en koskaan musiikista itselleni halunnut. Näin jälkikäteen ajatellen mietin niin päin, että miksi ei? Olisko kuitenkin pitänyt?
   Aika viileä on täälläkin ollut aina kun aurinko on ollut pilvessä.

   Poista
 11. Hieno postaus 🤍 Kauniit sukat ja kivat kuvat 🤍 Mukavaa vappua ja iloista viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Löytyi tuollainen vanha lehtileike, josta nappasin kuvan.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin. Mietin, miten saisin vähän vapputunnelmaa töihin huomenna ;) Ehkä vähän laulaa lurauttamalla.

   Poista
 12. Kiitos Suvi! Merri on vetänyt tänään paljon pitemmät päikkärit, kuin minä ;D

  VastaaPoista
 13. Olipa hieno Vappupostaus!
  Sukat myös on tosi kauniit, tyytyväinen on se, joka ne jalkaansa saa varpaita lämmittämään.
  Hyvää Vappua sinnekkin!

  VastaaPoista
 14. Toivottavasti voit paremmin <3 Täällä vietetään vappua herkutellen itse tehdyillä churroilla ja munkeilla. Tytär on vappuviikonlopun töissä - viettää työn juhlaa töissä :) Muutoin ihan tässä kotosalla pyöritään. Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tässä ala elämä taas voittaa :) Pääsen minäkin kohta töihin juhlimaan. Normaalisti vappuppäivän aamuna valmistautuisin piakkoin ensimmäisiin soittoihin...

   Poista
 15. Kauniit sukat! Toivottavasti vointisi on jo parempi, onneksi sinulla on ihana Merri siellä hoitamassa ja lohduttamassa! Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttui! Tänään oli jo ihan hyvä päivä ja työn merkeissä tietysti näin vappuna ;D

   Poista
 16. Iloista vappua teille (Merrille ekstrarapsutukset juhlan kunniaksi)!
  Migreeni on kyllä viheliäs vaiva.
  Hienot Suomi-sukat olet tikutellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merri on saanut paljon rapsutuksia ;)
   Aloitin näitä sukkia nk.reissuneuleena, eli kyläillessä ja kahvilaneulojaisissa, mutta sitten tuli koronarajoitukset ja nuo kaikki jäivät pois, joten sukatkaan eivät meinanneet valmistua ollenkaan. Nämä ovat oikein maratonpituiset neulomukset ;)

   Poista
 17. Vappu on jo ohi tätä kirjoittaessa, mutta hyvää vappupäivän iltaa. Mielenkiintoinen vappupostaus. Täällä Vappua on vietetty vain työläisten päivänä, ja nykyään tosi pienimuotoisesti. Rapsutuksia Merrille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne meni vappu ja nyt odotellaan helatorstaita, helluntaita ja juhannusta ;D
   Vapulla on kai aikojen saatossa ollut erilaisia merkityksiä ja ne ovat eri maissa muokkautuneet omanlaisikseen. Jostain luin sellaisenkin asian, että yo -hattuja on ennen ollut tapana pitää koko kesä, eikä vaan vappuna. Mahtaa olla melkoinen värimuutos syksyn koittaessa ;)
   Merri taas heräsi minun kanssa töihinlähtöaikaan. Se haluaa heti, että rappukäytävän ikkuna avataan ja se pääsee omaan ulkoilutilaansa. Sinne se menee aina heti, vaikka olisi pakkastakin. Nyt ei tosin ole. Eilen aamulla oli auton ikkunat jäässä.

   Poista
 18. Voi itku sinun migreeniäsi. :-( Toivottavasti olet jo toipunut ja täydessä toimintavalmiudessa. :-)

  Ihania vappumuisteloita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydessä toimintavalmiudessa on porskuteltu memään jo pari päivää :)

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!