tiistai 13. huhtikuuta 2021

Sukuperinnettä jatkamassa

 Sen verran on karjalaisia sukujuuria, että karjalanpiirakoita pitää osata tehdä 😉

Piti oikein tutkailla wikipediasta, mitä karjalapiirakasta sanotaan. Piirakan ohuen ruiskuoren alle kätkeytyy riisi- tai ohrapuuroa, perunasosetta tai kasviksia (lanttu, porkkana, nauris, kaali, sienet). Alkujaan se on pohjois- ja  rajakarjalainen herkku. Muualla se on tehty nostatetusta taikinasta (tuotakaan en tiennyt! ).  Piirakoita on tiedetty leivottaneen jo 1600 -luvulta asti.  Ohraa on Suomessa viljelty jo 4200 eaa, perunaa vasta 1720 -luvun lopulta. Riisiä tuotiin 1600 -luvulta alkaen, tosin vain rikkaiden herkuksi. 1800 -luvulla siitä tuli jo koko kansan ruokaa. 

2003 karjalanpiirakka on hyväksytty aidoksi perinteiseksi tuotteeksi  EU:ssa.  Mikäli tuote on valmistettu tarkoin määritellysti paistolämpötilaa myöten, se on aito,  muutoin piirakasta täytyy käyttää nimitystä riisipiirakka. 

Marjatäytteisinä piirakat tunnetaan Suomessa nimellä rönttöset. 


Vanhan kotitalousoppikirjani mukaan taikina valmistetaan näin:
2dl vettä
1tl suolaa
3dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
Kuoritaikinaksi valmistetaan kylmään veteen alustaen kiinteähkö ja sitkeä taikina. 

täyte: 5dl vettä
3dl riisiä
1 l maitoa
1-1,5tl suolaa

Leivotaan tanko, joka jaetaan yhtäsuuriin osiin. 1 desin annoksesta tulee 15 keskikokoista piirakkaa, eli äskeisestä ohjeesta ainakin 30kpl (olen kirjoittanut viereen 36kpl). 
Palat pyöritellään palloiksi, jotka taputellaan kakkaroiksi. Nämä ladotaan päällekkäin kuivumisen estämiseksi.  Kakkarat ajellaan piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi, jotka kootaan vähän limittäin pinoon. Jauhoja ripotellaan väliin. Varotaan kuorien kuivumista (muovikelmua voidaan käyttää päällä)
Ennen täyttämistä kuoret harjataan esim. pullasudilla jauhottomiksi ja täytetään. Kuoret rypytetään (ei nipistellä). 

Piirakat paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa (300 astetta) nopeasti. Kypsä piirakka voidellaan tai kastellaan voi-vesiseokseen ja haudutetaan pehmeiksi hyvin peitettyinä. 


Itse tein yhden annoksen taikinaa suhteessa; ruis 4dl-vehnä 1dl ja toisen annoksen pelkällä vehnäjauholla.  Puuroa keitin summamutikassa ihan täyden kattilallisen, eli noin 3litraa.  Kokemuksesta olen oppinut, että puuron paksuuntuessa maitoa voi kyllä lisätä, mutta se on aina nk.kiehautettava lopuksi. Joskus olen lisännyt jo valmiiksi keitettyyn puuroon maitoa notkistaakseni seosta, mutta silloin täyte kuohuu uunissa ikävästi (kantapään kautta pitää kaikki oppia 😁). 
Rypytyksistä nyt tulee mitä sattuu. Maku on tärkein. 


Sitten sienipiirakka, koska sieniä on pakkasessa edelleen viime syksyn metsäjuoksujen jäljiltä.  En ole varmaan koskaan käynyt niin monta kertaa sienessä, kuin viime syksynä... 

Kaupassa myydään valmiita salaatti ja kasvissuikaleita. Ne tuntuvat vähän hassuilta tuotteilta, mutta päädyn ostamaan niitä joskus, kun tuo "VIP -asiakkaan" hintalappu on päällä. Vähän aikaa sitten näin kukkakaalimurusia! Se se vasta oli outo, mutta päätyi samalla metodilla meille ja suoraan keittoon. 


Suikaleet ja esipaistetut kantarellit pannulle pehmenemään. Maustetaan mielen mukaan. Lorautin joukkoon tavallisen ruokakerman ja Koskenlaskijan jämän.  Piirakan päälle laitoin vielä juustoraastetta. 


Pohjan ohje oli yksinkertainen.  Siihen kuului
150g rasvaa
3dl vehnäjauhoja
3rkl vettä
(vajaa ½ tl suolaa)

 (Kirjoitan rasvaa, koska jokainen laittakoon mitä haluaa, itse en käytä koskaan voita, en edes karjalanpiirakoissa. Vaihtoehtoina minulla on yleensä laktoositonta Keijua tai juoksevaa margariinia.)


Suolainen vaatii aina makeaa kaverikseen... 😋

Selailin blogiani ja päädyin kesäkurpitsapiirakkaan. Sehän oli tosi hyvää, joten tein sitä pitkästä aikaa pellillisen. Ohjeen siihen olen löytänyt Tarun taikakakut -blogista TÄÄLTÄ
Myös aiempi suolaisen piirakan pohja on sieltä napattu. 


Voi olla asiatonta nostaa seuraava kuva esiin, kun se ei ole minun leipomani 😜
Olen useasti maininnut, että en syö pizzaa. En vaan tykkää niistä.  Ne maistuvat aina niin pizzalle ja pizzamausteelle ja ties mille. 
NYT on löytynyt kokeilemisen ja tyytyväisyyttä aiheuttaneen pizzan hetki! Siksipä seuraava kuvakin aiheesta.  Tämä ei ole millään muotoa mainos, mutta Kotipitsan  Vegelankkupizza on hyvää!  Uskotteko, jos sanon, että se ei maistu ollenkaan pizzalta!?  Siinä on ainakin kurpitsan siemeniä, tomaattia, sipulia, salaattia, oliiveja ja Koskenlaskijajuustoa.  Suosittelen kokeilemaan, jos et ole perinteisen pizzan ystävä. 
Mikäli teen itse joskus pitsaa, niin läheiseni ovatkin nimenneet sen Aneemispitsaksi.  Kaikella kunnioituksella tuota firmaa kohtaan, tämä tuotos muistuttaa erehdyttävästi omaani 😆 (no onhan tuo vähän tyylitellympi). 


Pari vapaapäivää  käytettävänä.  Aluksi on vaikea päästä vapaan fiilikseen, kun työasiat pyörivät päässä. Niistä ei pääse koskaan täysin eroon. 
Kun on päässyt siitä ajatuksesta, että ei tarvi lähteä tänään järjestelemään kenenkään asioita, niin pitäisi saada joku oma kotityö alulle. Siitä ei tahdo tulla mitään.  Olo on kuin lamaantunut. Iltaa kohti alkaa ehkä piristyä ja The Homma (mikä se sitten lieneekään) lähtee käyntiin edes vähäksi aikaa.  
Tämän päivän ohjelmassa on joko alakerran siivousta tai keittiön kaappien lopullista tyhjentämistä. Mieluummin tietysti molemmat. Lenkillä olisi hyvä käydä illemmalla, jumpat ja venytykset pitäisi tehdä, kaupassa käydä ja pelastaa koko päivä neulomalla edes vähän aikaa.  
 Mistä siis kannattaisi aloittaa? Sitä jään nyt tänne miettimään... 

Pari iltavuoroa vielä tällä viikolla ja sitten onkin edessä viikon loma!  Kuulostaa hyvältä.  Ensi viikolla keittiö "räjähtää" käsiin. Remontti  lähtee viimeinkin käyntiin.  Aiemmin on ollut turha aloittaa, kun kaapistot tulevat kuitenkin vasta toukokuun ensimmäisellä viikolla. 

Voikaahan paksusti ja syökää hyvin ja hartaasti! 

42 kommenttia:

  1. Kiitos, voidaan paksusti ja syödään hyvin ja hartaasti :-D Samaa sinne! Toivottavasti saat jonkun vaihteen päälle vähitellen, kuulostaa ihan tosi tutulta tuo, että ei oikein pääse tekemisen alkuun. Mutta sitten kun pääsee, onkin vaikea lopettaa. Tällaiset ihmiset ovat ehkä dieselmoottorityyppiä ;-)
    Minussakin on neljäsosa pohjoiskarjalaista, mutta piirakkaperinne ei valitettavasti ole periytynyt. Joskus nuorena kyllä innostuin niitä pari kertaa tekemään. Hyviähän ne olivat. Kuvistasi nousee vesi kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu tuo syöminen nousevan elämän tärkeimmäksi ajatukseksi ;D
      Kuminauha venyy ja venyy, kunnes pompahtaa liikkeelle ja homma lähtee käyntiin.
      En ollut muutamaan vuoteen tehnyt näitä piirakoita, mutta näin tuossa taannoin tuttavan laittaman kuvan ja ajattelin, että nyt täytyy tehdä. Hänellä oli porkkanasosetta seassa. Ostin oitis ruisjauhoja ja kaupan bataattisosetta. Sose meinasi vanheta ja jouduin käyttämään sen ruuanlaitossa ;D Nyt vihdoin sain piirakat paistettua ihan oikeasti. Asiat vaativat tosiaan hauduttelua ;D

      Poista
  2. Kotona tehdyt karjalanpiirakat ovat herkkuani. En tosin ole itse ikinä tehnyt. Yritän pummia itseni paikalle, jos joku tekee karjalanpiirakoita 😂😂😂 poika teki köksän tunnilla koulussa, joten voisimme yhdessä leipoa.

    Minä elän syödäkseni ja se on vaan korostunut näin korona-aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein ensimmäiset karjalanpiirakat seitsemännen luokan kotitaloustunnilla. En ole minäkään näitä siis aiemmilta ikäpolvilta oppinut. Vanha mamma teki usein karjalanpiirakoita. Hän sieltä Säkkijärveltä oli saapunutkin ja tuonut karjalaiset juurensa rajan tälle puolelle.
      Piirakoiden kauliminen on jotenkin rasittavaa hommaa. Siihen ajatukseen se aloittaminenkin usein tyssää :)
      Pitäisikö laittaa laskuri ruokakaapin oveen, niin näkisi, milloin se ennätys kilahtaa mittariin ;D Eilen käytiin pitkästä aikaa nakkikioskillakin.

      Poista
  3. Ohoh kaikki kirjoitukseni katosi jonnee🙈
    Aloitanpa alusta.
    Sen verran hyvät eväät täältä sinulta paljastuikin,että aivan vesi kielellä kuviasi katson🥰
    Karjanpiirakat ovat olleet perheeni rakas perinne. Niitä pikku tyttönä mummoni ja äidin kanssa tein viikottain. Kaikki äitini puolelt ovat karjalasta❤
    Voi minun pitäisi kyllä tuota karjanpiirakka perinnettä jatkaa.
    Ihanaa viikon jatkoa sinulle💛 ja herkuttele muutama piirakka minunkin puolestani😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siähän pistätkii sit piirakat paistumaa ihan omast taikinastas ;D Pulikoinnissa on suurin homma.

      Poista
  4. Omatekoiset karjalanpiirakat on niin hyviä! Minä tarjouduin tekemään karjalanpiirakoita, kun äiti haikaili "kotitekoisen oloisia" piirakoita hautajaiskahville, mutta sitten äiti olikin tilannut piirakat jostain. Tuskin ovat yhtä kotitekoisen oloisia kuin minun omani. ;-D Ja sitä paitsi äiti olisi kumminkin joutunut keittämään itse puuron piirakoita varten, kun meillä on ollut aina sellainen työnjako.

    Minä bongasin viime viikolla kaupasta parsakaalin murusia, ja ne oli kyllä aika vinkeitä. Ihan kiva lisä ruokiin (en enää muista, mitä niistä tein :-D).

    Minun pizzani on sitten ihan sinun pizzasi vastakohta! Just viime viikolla (vai oliko se sitä edellisellä) tein pizzaa, ja ukkeli muistutti, että älä laita liikaa täytteitä. Mutta mulle iskee siinä täyttämisvaiheessa aina jokin epäilys, että onkohan tämä nyt tarpeeksi, ja laitan varmuuden vuoksi lisää täytettä. Nyt tuli niin tukuisa pizza, etten pystynyt itsekään syömään kuin kolmasosan pellillisestä (yleensä syön puolet) :-)

    Toivottavasti olet jo keksinyt, mikä se The Homma on. Vaikka ei sen niin väliä, kyllä joskus saa olla myös tekemättä mitään. Minä olen tänään jo ylittänyt itseni, kun olen pessyt parvekelasit ja esikäsitellyt yhden vanhan arkun, jonka meinaan maalata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsakaalin murusia en olekaan nähnyt ;D Ehkä äitisi halusi päästä helpolla, kun ajatukset on ihan muualla. Onhan se totta, että leipominenkin vie oman aikansa. Ehkä sitten myöhemmin yhteisleipomista ja mielenpiristystä?
      En tykkää pitsamausteista, enkä mistään muustakaan kovin vahvasta. Minun pitsat ei myöskään maistu juuri miellekään muiden mielestä. Ravintolassa yritän aina valita jotain miedomman makuista syötävää.
      The Homma on laitettu käyntiin! Alakerta on siivottu hiljalleen. Välissä alkoi tympimään ja kävinkin kaupassa (ostin suklaata ja pullaa...). Sitten jatkoin. Neulottu on. Lenkilläkin on käyty. Mies oli aamuvuorossa, eikä jaksanut pitkää lenkkiä, niin minäkin pääsin helpommalla :) Aloitin sen jälkeen pihatyötkin! Kannoin kaikki lyhdyt varastoon. En muuten polttanut niissä kertaakaan kynttilöitä talven aikana ;D Olisko ollut laiskuuden huippu ;D
      Huomenna yritän käydä tyhjentämään noita keittiönkaappeja. Niitäkin olen suunnitellut jo niin kauan, että kohta ne varmaan jää remontin alle. Osan tyhjensin jo aiemmin, mutta osa vielä jäljellä.
      Ai juu ja kävin kirjastossa! Piti vaan palauttaa yksi kirja, mut palautusluukku oli lukossa, kun kirjasto oli auki. Piti siis mennä sisään ja päädyin kiertelemään muutamia hyllyjä. Pari kirjaa lähti mukaani.

      Poista
  5. Adoptioäidin äidin (eli melkein 101-vuotiaaksi) piti opettaa minulle 'aitojen' karjalanpiirakoiden teko, mutta se jäi toteutumatta, ikävä kyllä! Hänellä oli tapana tehdä ristiäisiin, häihin tai mihin vaan sukujuhliin mennessä mukaan kymmeniä ellei satoja piirakoita. Pakkasi voipaperin kera hedelmälaatikoihin. Ja jos piirakoita syötiin (kesälomilla) ruoan kanssa, niin mummo lämmitti ne valurautapannussa voin kera. Että oli hyvää! Itse en ole koskaan tehnyt.
    Vähänkö nyt tuli nälkä!? Tyydyin tänään ostamaan pelkkiä mikroruoka-annoksia, nakkeja ja valmiita lihapullia. Jospa välillä pe-su, kun on vapaata, niin jaksaisi taas tehdä ihan itse jotain.. ;)
    Täällä ei siis niinkään syödä hyvin, mutta voidaan riittävän paksusti. (Onnistuin ohittamaan kaikki herkut kaupassa!)
    Mukavia vapaapäiviä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tänään tehnyt mikrokaurapuuroa ja keittänyt kananmunia! Onko se riittävä? ;D Lisäksi ostin kyllä kaupasta suklaata ja pullaa vahvistukseksi kahvin kanssa. Suklaat ajattelin säästää myöhemmäksi, mutta se myöhempi aika tulikin sitten aika äkkiä vastaan :O

      Poista
  6. Oi mitkä herkut, en ole koskaan tehnyt karjalanpiirakoita, vaikka karjalainen olenkin, äitini teki aina niitä, ja nehän ovat lemppari ruokaani, kiitos kaikista ohjeista, pitäisi joskus kokeilla tehdä karjalanpiirakoita, jospa innostuisi niistä, ehkä en ole aiemmin opetellut, koska ne on aika työläitä, mutta hyviä ne olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkien mielestä itse tehdyt piirakat on parhaita, mutta lopulta aika harva on niitä tehnyt. Ehkä juuri siksi, kun ovat työläitä. Se pulikointivaihe on hitain. Kannattaa toisaalta tehdä reilusti kerralla, niin voi pakastella pienemmissä erissä :)

      Poista
  7. Åhh dette ser veldig godt ut!Jeg hadde ikke greidd å lage dette er ikke flink med bakverk!Skulle ønske jeg kunne:)))
    Hjemmelaget pitsa er godt men det må være god tynn bunn i kjøleskap ett døgn og så hjemmelaget tomatsaus!Masse ost! :)))Jeg prøver å bare spise sunt i disse dager(ja har fått en corona mage hah hah)Min faoritt er lapskaus

    Takk for at du deler mat fra ditt distrikt!Ser veldig godt ut Du er flink!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I have never done tomato sauce myself. It´s one of the things, I don´t like in the pizza ;D I seem to like rare things :) Today I have eaten porridge twice ;) I try to eat blueberries and redcurrants with oatmeal and nonfat vanillayogurt. It´s lovely! I really want that nearly every day. Ok, I also boiled eggs. This was my cooking today.
      Our stomachs will be before- during- and after covid. I think they really not change very much. :)
      Take care yourself! and enjoy the nature!

      Poista
  8. Oi mitä ihanuutta, karjalanpiirakat ovat niin hyviä:) Tein joku aika sitten, toisen kerran elämäni aikana, kun teki niitä niin mieli eikä niitä täällä saa kaupoista.Hih, pizza joka ei maistu pizzalta;D Joskus harvoin laitan pizzaa, ja pizzataikinaa on kiva tehdä:)
    Toivottavasti löytyi sopiva the HOmma, ja hyvää lomaa sinulle, samoin kun tsemppejä remonttiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän yksinkertainen kysymys, mutta onko siellä ruisjauhoja myytävänä? Eikös ruisleipä ole vähän harvinaisempi monessa maassa, kuin Suomessa? Varmaan olen ihan hakoteillä :)
      The Homma hoitui alakerran siivouksena, hyvin pitkittyneeseen tyyliin, mutta maaliin asti vietynä! Nyt on hyvä olo, kun se on tehty. Huomenna sitten taas kohti uusia haasteita ;D

      Poista
  9. Onpas komioita piirakoita! Itse olen vain katsonut vierestä, kun anoppi tekee karjalanpiirakoita, mutta onhan ne ihan parhaita. Ei voi verratakaan kaupan piirakoihin. Anoppi tekee minulle vielä erikseen muistaakseni tattarijauhosta kun en kestä ruista ja nekin on kyllä hyviä.
    Kuulostaapas hyvältä että viikon loma! Muistahan lomaillakin ettei mene kokonaan keittiöremontissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon takia minäkin tein toisen satsin pelkästä vehnäjauhosta, kun läheiselle ei ruis sovi. Varmaan tähän kävis tosiaan tattarikin tai ehkä joku muukin?
      Loma on aina kiva, kun ei tarvii lähteä töihin :) En usko, että minulle hirveän paljon lankeaa tuota remonttiosuutta, mutta kahvinkeittäjää ehkä tarvitaan. Lisäksi pitää lähteä kaupoille vielä hankkimaan materiaalit kattoon ja lattiaan, sekä eristettä seiniin, kun saadaan nuo vanhat kaapistot purettua. Meille tulee remppamies ja omakin mies varmaan mukana kuvioissa. Eiköhän se siitä etene omalla painollaan. Mahtavaa ja jännittävää, että hommasta tulee pian ihan konkreettisesti totta!

      Poista
  10. Mina olen kotoisin Pohjois-Karjalasta ja olen asunut Yhdysvalloissa yli 30 vuotta. Kun muutimme tanne Coloradoon tutustuin suomalaisiin naisiin ja meilla oli joka vuosi piirakkatalkoot vanhimman suomalaisen naisen luona. Han on kotoisin rajantakaisesta Karjalasta. Taalla saa ruisjauhoa yhdesta kaupasta ja riisina olemme kayttaneet japanilaista riisia. Hyvaa on tullut. Nyt olen opetellut tekemaan piirakoita ihan yksikseni ja maistuvat hyvilta. Mieheni syo niita mansikkahillon kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että pääsette(/pääsitte) toteuttamaan suomalaisia perinteitä porukalla. Piti oikein mapsista katsoa mihin päin Yhdydvaltoja Colorado sijoittuu :) Ompa mukava kuulla, että tätä pikkuista blogiani joku seurailee sieltä saakka :)
      Pitäisikö sinun seuraavaksi tehdä noita rönttösiä, kun niihin tulee kai jo valmiiksi marjatäyte ;) itse en ole niitä kokeillut, mutta joskus olen kyllä syönyt.
      Piirakkaista päivänjatkoa, mansikoilla tai ilman ;D

      Poista
  11. Voi namm, kyllä on aikaa piirakoitten leipomisesta. Lapsena niitä sai lähes joka viikko, kesällä harvemmin. Oli pärekatto, niin ei palovaaran vuoksi lämmitetty uunia niin usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli nyt useamman vuoden väli. Tekisi mieli kokeilla näitä perunasoseen tai jonkun kasvissoseen kanssa. Muistan, että lapsena oli ihania perunapiirakoita, sellaisia pyöreitä. Nyt ei samanmakuisia enää olekaan. Mistähän sekin johtuu? Kun ennen kaikki oli paremmin, niin olikohan perunatkin ;)
      Leivinuunissa tulee varmaan parhaat piirakat. Minulla sähköuuni. Tässä mallissa sentään nousee lämpö 300 asteeseen, aiemmassa vain 275.

      Poista
  12. Ihanaa ja mielenkiintoista nähdä, mikä on Sinun piirakkamallisi. Kaikki me nimittäin rypytetään omalla käsialalla. Kuoria on helpompi kaulita, jos on enemmän vehnää taikinassa, mutta ruis on kuitenkin maukkaampaa. T: saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakkamalleista ei olekaan kukaan puhunut vielä mitään ;D Tuo rypytyskäsiala varmaan kohentuu, jos tekee useammin. Vähän kömpelöä oli nyt tämä minun rypyttelyni. Muistin vain jostain sen, että nipistellä ei saa, ettei tule liian korkeita ja ohuita harjanteita, jotka sitten palaa. Alkuvaiheessa vuosia sitten,en tajunnut sitäkään, että ei tuota täytettä ihan reunoja asti kannata laittaa. Sitten rypyttäessä täyte kasaantuu reunoille ja keskelle ja törröttää yli laidan. Oppia ikä kaikki :)

      Poista
  13. Siitä onkin kulunut pitkä aika, kun olen tehnyt karjalanpiirakoita. Itse tehdyt ovat aina parhaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikkaansa. Minäkään en ole tehnyt aikoihin, mutta nyt pitkän ajatushautomon jälkeen kävin tuumasta toimeen.

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Kiitos :) Ulkonäöstä en niin tiedä, mutta maku on aina hyvä. Nämä ovat ohuempiakin, kuin kaupan ostopiirakat.

      Poista
  15. Voi miten herkullisen näköisiä piirakoita. Itse en ole koskaan tehnyt mutta anoppi tekee ja hyviä tekeekin. Pitäisi joskus itsekkin innostua mutta näin kun kesä etenee niin leivon vähemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän moni sanoo, että ei ole tehnyt. Itse tein ensimmäisen kerran koulun kotitaloustunnilla ihan sillä ainoalla, pakollisella kurssilla. Ilmeisesti kurssien sisältä vaihtelee eri paikkakunnilla ja vuosilla. Jäin miettimään, olisiko meidän ope ollut karjalaista sukujuurta ja siksi valinnut nämä tehtäväksi tunnillakin.

      Poista
  16. Hieno juttu kun opettelet tekemään. Minäkin osaan tehdä oikeita karjalanpiirakoita. Mutta kyllä se taito näkyy unohtuvan jo muutamassa vuodessa.
    Sitten mulla on uuni, jonka kanssa saan taistella että ne kypsyisivät. Siitä huolimatta olen jouluksi paistanut, mutta ei ne onnistu niin hyvin. Mieluummin tekisin tummempia, enemmän ruisjauhoja, mutta uuni ei lämpiä 300 asteeseen, enkä osaa kiertoilmauunia käyttää kunnolla. Vaaleammat kypsyy sitten siinäkin vähän paremmin. Riisipuuroa jos pitää ohentaa, niin vettä siihen tai sitten kananmuna ja maitoa, niin ei kuohu.
    Olen tehnyt pari kertaa myös gluteenittomia, siihen on Teff-jauho kai parasta, tattari ei sovi mun vatsavaivaiselle :)
    Kaulimeen mulla on vinkki, sellainen pieni (lasten) kaulin niin on helpompi ajella. Tuskinpa pualikalla viitsisin enää tehdä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu meilläkin oli tosiaan ennen sellainen 275 asteen uuni, nykyisin nousee 300 asteeseen. Muutaman vuoden väli on tässä minulla ollut. Jouluksi jostain syystä tullut itsekin joinain vuosina tehtyä :)
      Minä oikein tykkään tuosta piirakkapulikasta. Se on tosi kätevä!
      Kiitos vinkistä riisipuuron ohennuksen suhteen! Tehtiin kerran äipän kanssa urakalla joihinkin isompiin juhliin ja ohennettiin sitten aika reippaasti sitä puuroa maidolla. Tuli rumia piirakoita, kun ne kuohui uunissa. Kaikki pitää aina oppia kantapään kautta, jostain syystä.

      Poista
  17. Maku on parasta! Kummitätini, oikea kokkkien kokki, valmistaa maailman parhaat piirakat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku ohittaa ulkonäön moneen kertaan ;D Koskaan ei tarvi huolehtia, miltä näyttävät, kun tietää, että maku on hyvä.

      Poista
  18. Tämä on tapahtunut aiemminkin, blogisi aiheuttaa NÄLKÄÄ!!! hih... minä kyllä suorastaan rakastan pizzaa... teen ne tosin aina tortillaletuille, joten pohja on OHUT... täytteet sitten omanmaun mukaan, juuri kurpitsansiemeniä, tomaattia, vuohenjuustoa ja paiston päälle valtavasti rucolaa... namskis....
    Me harrastamme myös näitä VIP-ostoja... ne määräävät pitkälti ruokalistamme... olen aina sanonut, että jos jossain osaan säästää, niin sapuskassa ja nyt on kiva, kun Prismat on hävikkiä vastaan ja ilta-ale -6o% alkaa jo kuudelta... eilenkin tuli hamstrattua ruokaa pidemmäksi aikaa.
    Tsemppiä keittiöremppaan... vaikka meillä siitä on vuosia, niin sen muistaa yhä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun pitsatarpeet kuulostaakin ihan syötäviltä :)
      Itse en oikein osaa järjestelmällisesti hyödyntää noita VIP -juttuja, kun kaupassakäyntiaika on milloin sattuu. Vuorotyön takia sisäinenkään aikataulu ei päde ;) Otan kuitenkin aina, kun osuu sopivaa tuotetta kohdille. Ihan kaikkea en VIPillä osta ja usein esim. lihahyllystä löytyy mitä ihmeellisempiä mausteseoslihoja, joita katsellessa kyllä ymmärtää, miksi jääneet myymättä ;D
      Alkaa piakkoin olla kaikki kaapit tyhjennetty. Tuntuu vähän pahalta katsella tätä nykyistä keittiötä, että nytkö se sitten lähtee... onneksi löytyi henkiö, joka vie sen muihin tarkoituksiin, eikä tarvi heittää kaatsille. Tää alkaa mennä tunteisiin .. :)

      Poista
  19. Olen kerran tehnyt karjalanpiirakoita. Heh. Olisit nauranut vatsasi väänteille =). Pitsaa en minäkään syö kuin viimeisessä hädässä. Ja se hätä on korkeintaan kerran vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedäthän sen sanonnan piirakoiden muotomaailmasta? Jokainen tekee omanlaisiaan :)

      Poista
  20. nam´`😋`
    ovatpaniin herkullisen näköisiä.
    Minä kyllä teen ,mutta niitä "kainuunpiirakoita"
    Pyöreällä pienehköllä kattilankanella ,se on malli-tulee taatusti 🤣 pyöreitä..niinhän sitä luulis.rypytys ratkaisaée:))
    ja pitsaa teen pellillisen,ja on hyvää vaikka itse kehunki.
    Harvoin ,tulee käytä pitseriasta hakemassa,,20€ -kaksi pitsaa ,en raski.
    Tämän paksukaisen pitäis tehdä "ruokaremontti---kaikki hyvälle maistuvat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaremontti kuulostaa pahalta, kun siihen mielletään aina tuo kaikki herkut pois :( pitäis ehkä alottaa siitä, että keksis vähän kevyempiä herkkuja tilalle? Tai sitten pitää joku herkkupäivä?
      Teet siis pyöreitä piirakoita? Googletin kainuun piirakan ja se näyttää justiinsa tuon rönttösen. Vai onko kyseessä nyt sitten tuo pyöreys? Onko tässä nyt kyseessä suomalainen piirakkamurre? ;)

      Poista
  21. :)nyt mua kyllä naurattaa, minä oon aina luullu ne ihan viralliseksi piirakoiksi,,,,ei oo mittään Kainuunpiirakoita.)))
    Anoppi leipoi isoja ,kun isopoika lauma syömässä;)),niitä kattilankannen kokosia ,meillä pittää leipua .
    tarkistettu paikalliselta "Hyryläiseltä" =isännältä;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ison taikinan siä sitten teet ja montako piirakkaa siitä tulee, että miten isoja piirakoita ne oikein onkaan? Miä tein just valmiisiin pizzapohjiin itelleni sitä Aneemispitsaa, mutta reunat on nyt kaikkea muuta kuin aneemiset, ennemminkin jostain tuolta päiväntasaajan kieppeiltä. Mies teki itelleen omat pitsansa, kuten aina. Meillä on ihan eri maku :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!