torstai 4. helmikuuta 2021

UMK on täällä taas!

Olisiko aika nostaa taas Euroviisut pöydälle!?!  Aloitetaan nyt ensin  näistä Suomen karsinnoista 😊 

(Huom! Myös Ruotsin Melodiefestivalen alkaa pyöriä televisiossa). 

Suomessa on loppukilpailuun valittu 7 artistia tai yhtyettä. Niitä on soitettu jo jonkin aikaa televisiossa yksittäisinä kappaleina.  Olen kuunnellut niitä kaikkia useita kertoja. Tällä kertaa ihan selkeää suosikkia ei tunnu löytyvän. Kyllä näistä voisi lähettää minkä tahansa Euroviisuihin.  Olen vähän skeptinen Suomen voiton suhteen, mutta se ei ole ensinkään se ainoa syy, miksi kisat ovat niin mielenkiintoiset.  Myös kiinnostavia kohahduksia ja erikoisia esityksiä on kiva seurata.  Viisut ovat myös muulla tavalla mielikuviin ja aisteihin vaikuttavia. 

Kappaleita voi kuunnella televisiosta ja UMK:n sivulla olevien linkkien kautta

Varsinaiset viisut pidetään Alankomaissa Rotterdamissa, josta ne viime vuonna peruuntuivat koronan takia. Aikatauluna on 18., 20. ja 22.toukokuuta.  Maa järjestää viisut jo viidennen kerran. Mukana on ennakkotietojen mukaan 41 maata.  Pandemian etenemisen mukaisesti on suunnitelmissa useita vaihtoehtoja toteutumiseksi. Viimeisimpänä vaihtoehtona virtuaaliviisut. 

Oskr - Lie

Oikealta nimeltään hän on Oskari Ruohonen (Teppo -isän jalanjäljissä).  Kappale on englanninkielinen ja kertoo siitä, miten vaikea on puhua ihan oikeasti tunteista ja ajatuksista. Keskustelu on pinnallista, eikä niitä aitoja tuntemuksia saa ollenkaan sanottua, vaan  todetaan vaan, että ihan hyvin on mennyt. 

Laulaja lauluinensa on koko esityksen ajan jotenkin kärsivän näköinen, mikä tietysti kuuluu laulun henkeen.  Hassua on, että hän sanoo haastattelussa laulun olevan hänen itsensä näköinen.

Teflon Brothers & Pandora : I love you

Sekoitus räppiä ja melodista kertosäettä. Tunnelma on menneisyydestä ostarin pelikoneporukan unelmista (oma näkemykseni).  Logona on käytetty vanhaa T -kaupan logoa ja kaikki tanssiliikkeetkin taitavat olla jostain menneisyydestä. T -kirjain sopii tietysti loistavasti myös bändin nimen kuvaajaksi. Olivat keksineet oman käsimerkinkin. Pandora tuo melodiaan kansainvälistä sävyä.  Kappaleen kerrotaan olevan  ilon ja riemun ylistyslaulu ja siltä se kyllä kuulostaakin. 

Aksel: Hurt

Erittäin kaunis kappale Akselin kauniilla äänellä ja tulkinnalla. Akselille soisi mahdollisuuden päästä estradille, kun viime vuosi peruuntui, mutta onko kappale kuitenkin liian samantyyppinen kuin viime vuonna? Se jää nähtäväksi. 

Danny: Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Laulu kertoo kaiken loppumisesta ja laulajan toivomuksista kuolemansa suhteen. Vaikka laulu sopii täydellisesti Dannyn suuhun, se ei kuitenkaan kerro hänen omasta elämästään.  Jo ensikuulemalta laulu oli jotenkin hätkähdyttävä kokonaisuus, esitys, joka taatusti jää elämään tavalla tai toisella. 

Laura : Play

Laulussa toinen osapuoli leikkii laulajan tunteilla  ja laulaja lopulta kyllästyy tähän. 

Melodia on useamman kuuntelukerran jälkeen tarttuva ja rytmiäkin löytyy. 

Artisti on edustanut Viroa jo kaksi kertaa aiemmin, eli ainakaan kokemuksen puutteesta ei tätä laulajaa voi moittia. 

Blind Channel : Dark side

Tässä on energiaa ja ilmeisesti turhautuneita patoutumiakin. Tulee mieleen sanonta "pessimisti ei pety".  Aihe on jotenkin synkeä, mutta välissä kuuluvat  "huh" -huudot tekevät siitä väkisinkin vähän huvittavan vastapainoksi synkkyydelle.  

Näkyvyyttä riittää musiikin lisäksi, mikä on tietysti viisuissa tärkeä elementti. 

Ilta : Kelle mä soitan

Tämä laulu on kovin surullinen ja kertoo mielestäni yksinäisyydestä ja sen pohjakosketuksesta.  Laulu on herkkä ja Iltan persoonallinen ääni muuntuu hiljaisesta ja pehmeästä kovaan ja raastavaan.  Itse melodia aukesi ainakin minulle vasta useamman kerran kuuntelun jälkeen. Ilta olisi Suomi neito -tyyppinen esiintyjä. 


Kuten sanoin, kuka tahansa voisi lähteä Suomea edustamaan.  Omat suosikkini alkavat hiljalleen nousta porukasta. Mitä enemmän kuuntelen Teflon brothersia ja Pandoraa, sitä iloisemmalta ja hauskemmalta se kuulostaa. Heillä on hihassaan yllätyskortti, eli eivät ole halunneet paljastaa mitään UMK:n liveshowsta. Pistää miettimään mitä sieltä oikein on tulossa?! Varmasti jotain yllättävää. Tässä kohtaa pitää taas muistaa, että Euroviisut on myös hyvin visuaalinen show, jossa pitää erottua. 

Blind Channel kuulostaa  kiinnostavalta ja on varmasti visuaalinen, negatiivissävytteisestä tekstistä huolimatta.  Sen "huhhailua" olisi mukava nähdä isommallakin lavalla. 

Tässä kohtaa tekisi taas mieli luetella muutkin samaan suosikkilitaniaan.  Voittaja valitaan paitsi suomalaisten yleisöäänillä (suurin osa), mutta myös ulkomaisten raatien äänillä.  Näin jää nähtäväksi, mikä uppoaa ulkomaiseen kuulijaan ja mikä kappale jää soimaan Suomen omille soittolistoille. 

20.2. UMK -finaali kello 21 TV1 ja Yle Areena

Onko sinulla suosikkia tähän kisaan? 

Merrin suosikki on Danny, sillä erotuksella, että se haluaa (ja saa) rakkautta roppakaupalla joka päivä. 


Todellista torstaitunnelmaa Teille! 

32 kommenttia:

  1. Ai Ruohosen jälkikasvua, oskarin kappele on ehkä kaikkein paras, mutta en ole sitä kokonaan kuunnellut,
    täytyypä kuunnella koko laulu tänään,muita en ole vielä kuunnellut, en ole vielä ollut kiinnostunut niistä, ehkä sitten vasta toukokuussa paremmin, aina on tullut ne katottua,
    virtuaalisesti olisi nyt mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sukulaisuusyhteys tuli tuolla yleisiä juttuja lukiessa esiin. Hänellä on kai velikin :)
      Lapsesta saakka olen minäkin viisuja seurannut.

      Poista
  2. Nyt ollaan niin vieraalla alueella, musiikki ei ole mun juttu, mutta pakko jättää kommentti... Merrin kuva sai niin hyvälle tuulelle... mikä asento... taidan matkia illalla, kun pakkanen paukkuu sellaisissa lukemissa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että Merri saa sinutkin viisufiiliksiin ;D Se oli äsken menossa ulos, mutta kun sain valjaat päälle ja oven auki, niin se pyörsi ympäri ja meni olohuoneeseen. Edes lintujen tauoton liverrys ei saanut sitä ulos.

      Poista
  3. Eipä ole tullut seurattua sen paremmin laulu- kuin missikisojakaan, joten ihan sama minulle kenet laittavat sinne. ;) Tuskimpa Suomi taaskaan pärjää kovin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missikisat on jääneet kyllä minullakin väliin aika pitkään. Ennen tuli niitäkin seurattua. :)
      Pessimisti ei pety tuossakaan kommentissa ;D Ei voitto ole tärkeintä, vaan vastustajan täydellinen nujertaminen! Ei kun miten se nyt oli ;D

      Poista
  4. Oi,ihana Merri..hän niin on tunnelmassa aidosti mukana hyvin rennosti. Silityksiä ja rapsutuksia hänelle. Täytyykin perehtyä noihin biisi ehdokkaisiin. Mukavaa päivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtenä vuonna Merri oli justiinsa tuon näköinen, kun ei halunnut mennä nukkumaan ilman minua ja viisutkin oli niin väsyttävät ;D

      Poista
  5. Minä en voi ottaa myöskään kantaa näihin kappaleisiin kun en ole niitä kuullutkaan. Euroviisuja en katsele. Silloin kun Suomi voitti minun piti uteliaisuudessa katsella mutta unohdin . Merrin asentoon ja kielen kärkeen voin ottaa kantaa ja se on ihana. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän kokemuksesta, että kun viisut otetaan puheeksi, niin 90% prosenttia ei katso niitä ollenkaan ;D itselle on jäänyt perinne jo lapsesta asti ja aikuisena niiden katseluun on tullut ihan uudenlaista hohtoa.

      Poista
  6. Ensimmäistäkään kappaletta en ole (vielä) kuullut. Kai ne on tsekattava. Ensin päikkärit.. 😉
    Aurinkoista torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täähän kuulostaa jo ihan suunnitelmalta! Muista, että ekalla kuulemalla ei aina avaudu... ;D

      Poista
  7. Jotenkin ajattelisin, että kukaan ei halua nyt kuulla kovin surullista laulantaa. Moni on ollut niin yksin eristyksissä ja olevatkin kontaktit ovat jääneet väliin... Ainakin itse haluaisin varmaan mennä enemmän iloiseen ja renkuttavaan suuntaan.

    Kiitos hyvästä esittelystä. Mulle nämä artistit alkavat jo olla tuntemattomia. No, Danny tietysti on tuttu nimi ja olikin yllätys huomata, että hän on tuolla ehdolla. Ja Pandorahan oli iso nimi joskus takavuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samoilla fiiliksillä. Koko maailma on nyt kurjistellut pandemian ja monen muunkin asian kourissa. Musiikin pitäisi tuoda iloa ja reippautta. Tosin musiikista on myös lohduttajaksi. Tiedä sitten mikä olis paras. Yleisö päättää ;D
      Joissain maissa on jo esiintyjä ja kappale valittuna toukokuulle. Niihin en ole vielä perehtynyt.
      Iso Deestä ajattelin, että ou nou, mutta yllätys olikin se, miten hyvä kappale hänellä on esitettävänään.

      Poista
  8. Olen Euroviisufani. Meillä katsotaan aina kilpailu, jännitetään ja samalla herkutellaan. Näistä Suomen ehdokkaista minulla ei ole omaa suosikkia, mutta "pääkilpailuun" lähtijää kannustan kotikatsomossamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustaa pitää, vaikka voitto näyttäis kuinka epätodennäköiseltä ! Vaikka pistelaskua on muutettu viisuissa, niin silti jostain käsittämättömästä syystä naapurimaat onnistuu äänestämään toisiaan ;D

      Poista
  9. Ohh I like that eurovision song contest!I have not heard any one this year to busy well you know at work but i deff will look at the Finnish one!

    big hugs to you and kitty Mjauuu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The contest gathers people from all over Europe and a little further, too. I like to see, if there is something shocking to watch. I still love many songs from past. Your country won the competition 3 times!
      Alexander Rybak is my favourite every time! I also liked Jowst : Grab the moment.
      Merri waves his tail for you! ;D

      Poista
  10. Musakilpailuja on mukava seurata. Kiitti vinkistä, oli osittain mennyt tämä aikataulu ohi, koska näitä voi kuulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Telkussa pyörineet ykkös- ja kakkoskanavilla jo jonkin aikaa. Nykyään kyllä moni ei katso enää telkkua ollenkaan, ainakaan nuoremmista ;D
      Minä olen joskus jopa pyytänyt vapaata töistä kisapäiviksi ;D Meillä saa siis muutenkin toivoa 3 päivää 3 viikossa, että ei tämä nyt mikään poikkeuksellinen toive ollut ;D

      Poista
  11. On jääneet hyvin vähälle katselulle nyt nämä esitykset, vain pätkiä sillointällöin. Mutta toivottavasti sitten näkis ne siinä Suomen Finaalissa.
    Ei ole vielä yksikään säväyttänyt siinä, mitä nyt olen katsellut. Jonkun nyyhkykappaleen jos lähettää niin saa olla ihan viimeisenä varmaankin, jos ei ihmeitä tapahdu. Ihan sama!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen oli sääntöjä, että kappaleita ei saanut koskaan esittää ennen kilpailua julkisesti. Nyttemmin ne soivat vähän väliä. Moni kappale kyllä aukeaa kunnolla vasta muutaman kuuntelun jälkeen. Minulla vähän sama käsitys näistä rauhallisemmista kappaleista, mutta sitten on muistettava, minkälaiset kappaleet ovat voittaneet viime vuosina, Mm. Alankomaat ja Portugal. Voittajaksi valikoituminen tuntuu kyllä olevan usein aika sattumankauppaa. Minusta on kiva, jos esityksissä on sellaisia erilaisia juttuja, että jäävät visuaalisestikin mieleen. Sitten niitä odottaa, että koska tulevat vuoroon. En usko minäkään oman maan voittoon, mutta tykkään viisuista kokonaisuutena.

      Poista
  12. Kiva postaus, mukava kun teit yhteenvedon. Olen kuullut joitakin, mutta en varmaan kaikkia, joten mitään suosikkia ei vielä tässä vaiheessa ole. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin jouduin kuuntelemaan useita kertoja, ennen kuin joku/jotkut alkoivat sieltä nousemaan. Halusin antaa myös kaikille mahdollisuuden nousta suuremmiksi joka kuunelulla. Voi vieläkin suosikki muuttua :)

      Poista
  13. Muutaman olen noista kuullut, ihan euroviisuja kaikki kuulemani.
    Meillä seurataan ja kommentoidaan tiukasti the Voice of Finlandia aina perjantaisin ja sunnuntaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä täälläkin katsotaan Voicea ja kaikkia muitakin musiikkiohjelmia.
      Mikähän siinä onkin, että sana Euroviisu, lyö heti leiman jollekin kappaleelle, kun sanan kuulee. Monelle artistillekin se on ihan kirosana. Onhan viisut muuttuneet nykyään myös vähän outoonkin suuntaan, kun se eturivistön yleisö on suorastaan vallannut viisuyleisön. Enemmän soisin keskityttävän itse esityksiin kylläkin. Hauska pukeutuminen on toki yleisössäkin mukava juttu.

      Poista
  14. Mun ei ole ollenkaan tullut noita seurattua, mutta jotain Dannysta kuulin tai luin jostain, että menee edustaan suomea, mutta että se olikin totta.
    Saapas nähä kuinka käy.
    Sulle toivottelen hyvää huomista sunnuntaita ja seuraavaa viikkoakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Danny on tosiaan yksi Suomen karsinnan osallistuja. Varsinainen viisuedustaja valitaan vasta 20.2. UMK finaalissa.
      Ennen aamuvuoroon lähtöä tässä hetken naputtlen :) Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  15. Ennen Lordia!!!:)
    seurasin nurkka silmällä...tai korvalla tietenkin,kun radiosta kuuntelin.
    .joitain oon kuunnelllu,en kaikkea,MUTTA,kiitos noin tarkasta,kirjoituksesta,
    ,,muista ikäni kun alkoi Lordille tulemaan pisteitä "ten points"....en aluksi dikannu koko loordia....vähän vanhanaikaisuus rieputtaa joskus tuota mussiikin kuuntelua!
    Meillä poika sannoo ,mussiikki:))?mitä murretta lie?
    Jännätään!👍
    (ennemmin euroviisut...kuin missikisat🤨🙄
    Mukavaa sunnuntaita ja
    toista helmikuun viikkoa!

    jk,Ainiin 😻😻😻 suloisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se hieno ilta kun Lordi voitti! Ei sitä ois kukaan uskonu. Aika outo se minustakin aluksi oli, mut epäluulot karisi. Tuosta kappaleesa on tehty puhallinorkesteriversiokin ;) Ollaan sitä joskus soitettu. Eihän se nyt ihan samalta kuulosta..
      Kaikkein mahtavinta on viisuhengessä on se, kun pääsee jakamaan aatoksiaan muiden kanssa. Niitä muita vaan on aika harvassa ;D Tyttären kanssa osattiin monta kappaletta melodioiltaankin ja arvuuteltiin minkä maan edustaja. Nyt ei oikein Merristä ja tuosta miehestä ole viisufiiliksien nostattajiksi.
      Nyt on tämän viikon työt taputeltu! Ja myös naputeltu. Huomenna uudet (tai vanhat) kujeet jatkuvat.

      Poista
  16. Ihana tuo kisun kuva :-) Oma suosikki ehkä tällä hetkellä on Oskr, aivan mahtava melodia ja se ääni. Mutta kyllä muutkin ihan ok, vaikea valita yhtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosikit voi vaihtua vielä moneen kertaan :) Ei se valinta niin helppoa ole. UMK -päivänä esityksetkin vielä ratkaisee, mille kannalle oma mieli kallistuu. Minulle on lopulta ihan sama kuka sinne lähtee, mut oishan se kiva, jos sattuis olemaan oma suosikki.

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!