maanantai 23. maaliskuuta 2020

Hulahula!

Hulavanne, eli lannevanne on suuri vanne, jota pyöritetään lantion, kaulan tai raajojen ympärillä. Se on perinteisesti valmistettu pajusta, rottingista tai muusta luonnonmateriaalista, ja sellaisia tiedetään käytetyn jo antiikin Kreikassa. 


Nykyiset hulavanteet ovat yleensä muovia. On olemassa myös koottavia hulavanteita. Ontosta muoviputkesta taivutetun vanteen sisään laitetaan usein  kuulalaakerin kuulia, soraa tai muita pieniä esineitä pitämään ääntä vannetta pyöritettäessä.



Hulavanne on myös liikuntaväline. On olemassa sekä kevyitä hulavanteita, mutta myös lisäpainolla varustettuja hulavanteita, esimerkiksi 1,2-2kg, jotka soveltuvat erityisesti kuntoiluun. Lasten vanteiden läpimitta on noin 70cm ja aikuisten noin metri.



Hulavanteesta tuli suosittu muotivillitys ympäri maailmaa 1950 -luvun lopulla. Suomessakin siitä tuli niin suosittu, että Olavi Virta levytti vuonna 1958 siitä kertovat kappaleet Lannevannelaulu ja Hula Hula Hula Hula Hula Hoop. 
(tiedot napattu Wikipediasta)



Muovinen hulavanne perustui uudenlaisen muovimateriaalin, polypropeenin, keksimiseen. Se sopi mainiosti vanteiden valmistamiseen. Hulavanne oli ensimmäisiä muovituotteita, jotka nousivat suosioon ympäri maailmaa. 

Joitain saattaa täällä nyt naurattaa tämä juttu...mutta on tässä vähän todenperäkin!

Innostuin minäkin tästä vannejutusta jo joulukuussa ja hommasin sellaisen itselleni. Vihdoinkin kevyt urheilulaji, jolla on vaikutusta!   Vanne on nyt pyörinyt 8.12.2019 alkaen päivittäin (1 päivä jäi vahingossa väliin) kymmenen minuutin ajan. 5 minuuttia toiseen suuntaan ja 5 minuuttia toiseen suuntaan.  Aluksi vain pyöritin, sitten lisäsin musiikin kuuntelun, nykyään katson aina televisiota samanaikaisesti ja aika menee nopeasti.

Vyötärö on selvästi kaventunut, vaatteet eivät purista ja tämä on innostanut muutenkin katsomaan vähän mitä tulee suuhun laitettua. 

Alaselän jäykkyys ja kivut ovat vähentyneet. Tämän totesi myös hierojakin siellä käydessäni;  Ylävartalon lihakset ovat kuin rautaa, mutta alaselän lihakset ovatkin yllättäin paremmassa kunnossa.

Täytyy sanoa, että mahtava urheilulaji, joka sopii erityisen hyvin sohvaperunalle! Suosittelen!
'
Karanteenissa olijatkin voivat hyödyntää kotiaikaa pyörittelemällä vannetta!

Merriä tämä juttu nyt naurattaa, mutta sekin on oppinut kunnioittamaan pyörylää, joka kannetaan esille kerran päivässä. Ihan lähelle ei varmuuden vuoksi kannata mennä. 

30 kommenttia:

  1. Ai kamala! Maan vetovoima vetää aina vanteen puoleensa. Mitä teen väärin 🤣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen jalka vähän enemmän edessä? Helpottaa huomattavasti. Ei tarvi tehdä niin suurta liikettäkään pitääkseen vanteen pyörimässä. ;)

      Poista
    2. Täytyy ottaa uusia yrityksiä! Sinulla on jo homma hienosti hallussa.

      Poista
    3. Joo, harjotus tekee mestarin tässäkin ;D

      Poista
  2. Minäkin osti tuon heti syksyllä, jouduin jopa odottamaan kuukauden verran. No, en itä ole montaakaan kertaa pyörittänyt kun huoneessani ei mahdu pyörittämään. Pitää ensin siirtää tuoli ja pöytä (pieniä ne on). Pitäis ehkä laittaa sälekaihdinkin eteen mutta en tykkää sitä venksutella. Ja mitä väliä jos joku pihalla pysähtyy katsomaan esitystäni. Täytyy nyt kyllä alkaa pyörityksen kun vesijumppakin on tauolla. Rohkaisevaa on tuo, että tulokset huomaat jo selvästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaihtimia miäkin välillä kääntelen, mut harvemmin. ;)
      Miä oisin ostanu kaupasta, mut ei ollu, joten tilasin netistä ja tuli aika nopee.
      Huonekalujen siirtely alkaa olla jo aika työlästä.

      Poista
  3. Hei, olipa hyvä kannustuspuhe hulavanteen puolesta! Taidan ihan tosissaan innostua itsekin. Hienosti oot saanut siihen kehitettyä rutiinin ja tuntuu varmaan mahtavalta, kun tulokset jo näkyy ja tuntuu!
    Itse oon hurahtanut kävelylenkkeihin. Puhelimen askelmittari kannusti alkuun, eikä useinkaan jää enää lenkki väliin, kun siitä on tullut niin rutiini. Nykyään menee useimmiten jo kaksikin lenkkiä + tulee tehtyä pikku askelryppäitä pitkin päivää. Esim. jätän auton aina kauemmas ja töissäkin kävelen aina kun mahdollista pienet ja joskus isommatkin välit.
    Ja siinäkin todella huomaa eron entiseen, jaksaa kävellä pitkiäkin matkoja ja ylämäkeä ja lisää tekee mieli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on minusta tosi kiva juttu, ja helppo, kuten sanoinkin, tällaselle sohvaperunalle. Minulla noi kävelylenkit on jostain syystä jääneet ihan kokonaan. Töissä kuitenkin kävelen aina raput 3-4 kerrokseen ylös-alas 3 kertaa päivässä. Lisäksi asiakaskäynneillä tietysti niihin kerrostaloihin, joissa ei oo hissiä. Muutoin käytän hissiajan seuraavan asiakkaan tietojen lukemiseen mobiilista :) Kyllä ton rappukävelynkin huomaa auttavan jalkojen lihasjaksamiseen, vaikka se pientä onkin.

      Poista
  4. Kiva lukea, että 'joku' todellakin käyttää hankkimaansa vannetta! Ja vielä tuloksien kera. Itse olen vähän skeptinen tuollaisten kanssa ja lasken kapineen samaan kastiin mm. jumppapallojen kanssa, joita tuntuu lojuvan monien nurkissa käyttämättöminä. Anteeksi. ;)
    Mulla on käynyt monta kertaa mielessä, että jos laittaisin technomusaa soimaan ja tamppaisin sen mukana tietyn aikaa päivittäin. Keksin aikoinaan tyylin, jota kutsuin "tikkatanssiksi". Siinä tampataan paikallaan kuin portaita pakarat ja vatsalihakset jännitettynä. Tehokasta - varsinkin JOS sen toteuttaisi. Ei vaadi lattiapinta-alaa.
    Ps. Kiitos s-postista! Vastaan siihen myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itekin yllättyny, että olen oikeasti käyttäny tätä rengasta ;) Nimimerkki Jumppapallokin löytyy ;D
      Niin moni jumppajuttu, jotka ois tosi helppoja ja suht nopeitakin, on vaikea ylläpitää, vaikka alkuun pääsiskin. Ainakin minulla. siks pidän nyt tästä kiinni!

      Poista
    2. Itse asiassa uskaltauduin avautumaan tästä vasta nyt, kun on neljättä kuukautta takanapäin :)

      Poista
    3. Nostan hattua sinnikkyydellesi!
      Ps. Käyhän kertomassa oma mielipiteesi blogissani esittämääni kysymykseen?

      Poista
    4. Minä päällystin mun jumppapallon pajunoksilla ja tein siitä kukkapenkkiin katseenvangitsijan. Hulavanteesta tein jättisuuren kranssin. Että näin meillä jumpataan ;)

      Poista
    5. Tää oli paras juttu! Ei pidä jättää jumppavälineitä pölyyntymään nurkkiin ;D Oisko sille selättimelle mitään käyttöä?

      Poista
  5. Ihan pientä innostusta tunnen itsessäni. Voi olla,että menee ohi 😌😌😂😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostus se on pienikin sellainen! Laita korvan taa, jos vaikka joskus nappais ;)

      Poista
  6. Olipa mukava lukea tästä hulavanteesta, sain nimittäin itsekin sellaisen lahjaksi ja ei muuta kuin heti testattava ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testailemaan ja käyttöön! Jos pystyt pitämään sen jossain käyttövalmiina, niin aina parempi!
      Tervetuloa takaisin blogimaailmaan!

      Poista
  7. Mahtavaa Sartsa! Mulla on ihan samanlainen vanne, mutta se ressukka on unohtunut sinisen kamarin sohvan taakse. Suurin syy on ehkä se pettymys, kun pyöritys ei enää onnistunutkaan kuten joskus muinoin. Pitää yrittää taas alkaa opettelemaan, kun kerran sie oot saanut noin hyviä tuloksia. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vanne helpossa paikassa, käyttövalmiina, niin tulee käytettyä. Hyvin pyörii, kun alkuun pääsee. toinen jalka vähän edempänä on hyvä kikka. Ekat yritelmät oli aikamoista puuskutusta ja uudelleenyritystä, ennen kun sai tekniikan haltuun :)

      Poista
  8. Kiitos Sartsa!
    Hyvä kannustava,tarina.
    ..meinaan ostaa kun kohalle osuu tuo vanne!!
    ,,mutta Merri!
    älkää sitä unohtako;)))) tässä tarinassa;),vähän niinkuin ois "pelokas"/epävarma...kun rakkaanlentomaton ympärille on joku vanne ilmestyny??
    Mutta varmaan Merriäkin on nautattanut...kun olet opetellut/harjoitelut vantaan pyöritystä,ja siksi nauraa:))
    Keveitä pyörähdyksiä...sinne
    taitaa ens kesänä olla puoli hame muotia;))..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meillä on vähän kisaa tosta matosta ajoittain... sen päällä pyöritellessä ei jalat luista :) Merri lähti kyllä aluksi häntä suorana kyyrisellen karkuun sitä kolinaa, mut nyttemmin sillä on paljon isompoi luotto minuun. Ihan osumalähelle ei kuitenkaan jää.

      Poista
    2. VIRHEEN PAHOLAISET,,,,
      tämä uus rakkine ei yhtään tottele minua;))
      Merriähän NAURATTAA !! (ei naulattaa;)
      ja tuo puolihame juttu oli vitsi,vitsi,,,,,
      naama vihreänä vaan totean ei puolihametta kiitos;))

      Poista
  9. Mulla ei ole tätä vannetta ollut, mutta jotenkin kiinnostus on herännyt. Ehkä sen aika olisi juuri nyt.

    VastaaPoista
  10. Lapsena kokeilin pyörittää vannetta, mutta ei siitä mitään tullut. Voi olla, että nyt on vielä toivottomampi tilanne sen suhteen. Onneksi liikuntaa voi harrastaa niin monin tavoin. Kiva kun olet innostunut vanteesta ja saanut siitä hyötyä. Merrillä ei taida alaselkä tarvita reenaamista, lienee notkea ilmankin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lasten kevytvanne onkin varmaan vaikea, pitää olla vähän painoa. Tää liikuntavanne on keskiraskas; 1,2kg.
      Merri on niin notkea, että saispa siitä osan! ;)

      Poista
  11. Voi waude... ja pyörii vielä molempiin suuntiin.
    Meillä on töissä - siksi aika epäsäännöllistä sen pyörittely: ei tosiaan pyöri kuin "oikeinpäin" ja alkuun siitäkin tuli kunnon mustelmat! Vyötärössä en ole huomannut MITÄÄN! ;(
    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikealle pyörittely oli aluks vaikeampaa, mut siihenkin tottui aika nopeasti.
      Ekoina päivinä tuntu vyötärö aika hellältä, mut vaan yhen pikkumustelman löysin. Joskus laitan fleecetakin päälle, pehmentämään osumaa ;)
      Muita "urheiluvammoja" ei tästä lajista ole tullu, kuten niin monesta muusta. Osa niistäkin voi olla lähinnä henkisiä ;D
      Samoi sinne!

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!