maanantai 20. maaliskuuta 2023

Ristiäiset

 

Viime viikon pääteemana oli siivoaminen, järjesteleminen, leipominen......   
Merri ja Frodo saivat oikein puuhamaan, kun  haettiin ristiäisiä varten naapurista Gizmo -koiran hajuiset tuolit lainaan.  Kyllä karvasedillä oli selvä aikomus jättää omat haju- ja  karvajälkensä näihin tuoliin viemisiksi 😂


Merri osallistui aktiivisesti myös siivoustöihin. Se oli aina samassa tilassa henkisenä tukena ja työnjohtajana.  Se tietää, että mamma ei ole oikein siivousihmisiä...   
Merri on kai aika hämmästyttävä kissa, kun se ei pelkää imuria lainkaan.   Ehkä sen voisi jopa imuroida irtokarvoista, kuten olen jossain ohjelmassa nähnyt tehtävän. En kuitenkaan halua kiusata toista turhan päiten. Merri on kuitenkin enemmän kampaamisen ystävä.   
Frodolle riittää, kun imuria aletaan laittaa esille, eikä johtokaan ole vielä seinässä. Silloin lähtee kissa toiseen kerrokseen. 


Testasin gluteenitonta mokkapala-ohjetta, joka olikin mainio!   Suosittelen tosiaan!  Sain vinkin ystävältä.  Ohje löytyy TÄÄLTÄ.    Tein ohjeen puolitoistakertaisena.  Meidän uuni on sen verran leveämpi, kuin vanha, että monet peltileivonnaiset jäävät liian ohuiksi ja kuivuvat helposti. 
Päälisen levittäminen oli jännittävää. Minulle on hyvin usein käynyt niin, että kuorrute jämähtää ennen aikojaan.  Tässä ohjeessa kuorrute asettui tasaisesti, kuin sametti!  



Alla olevat piparit ovat varmoja leivottavia.  Aina onnistuu.  Olen saanut ohjeen kotitalousneuvojalta joskus, kun lapset olivat pieniä ja kananmunaa piti välttää. 

SOKERILEIVÄT 

250g margariinia
1,5dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
5dl vehnäjauhoja

Taikinasta pyöritellään palloja, jotka pyöräytetään toiselta puolelta sokerissa. Minä pyöritin tällä kertaa nonparelleissa.  
Paistetaan 200 asteessa 12-15 minuuttia. 


Gluteenittomiin pipareihin löysin ohjeen netistä ( en tullut laittaneeksi muistiin mistä sieltä).  Ainekset ovat aika lähelle samoja, kuin aiemmissa, mutta jauhoina oli gluteenitonta jauhoseosta. 


HERKKUKAKKU  on aina varma valinta kuivakakuksi.  
250 g margariinia
4dl sokeria
4 kananmunaa
2dl kermaa
400g jauhoja
2tl vanilliinisokeria
2tl leivinjauhetta

Kostutin kakkua  vielä valmiina, vuokassa ollessaan, appelsiinimehulla. 

Alakuva on napattu paiston jälkeen.  Ristiäispöytään kakku sai tomusokerista väriä ja silotusta. 
 



Tarjolla oli myös voileipäkakkua ( liha- ja kasvis-gluteeniton), juustokakkua, cocktailpiirakoita ja munavoita.  Minä en itse päässyt/ ehtinyt kuvailemaan mitään ja siksi minulla ei ole nyt yhtään kunnon kuvaa kahvipöydästä.   Näytettävät kuvat ovat muutenkin aika vähäiset. 

Kahvipöytään löytyi muutama vuosi sitten ostamani valkoinen pöytäliina, jonka olin ostanut metritavarana pakalta.  Pakko oli laittaa pöytään jatke, kun liina oli todellakin PITKÄ 😃

Kastepöydäksi haettiin ulkoa pieni puutarhapöytä. Siihen löytyi anopin upeasti maalaama liina, johon oli vuosia sitten holahtanut kahvitahroja, jotka olin laiskuuttani jättänyt kunnolla poistamatta 😠
Tuhrasin tahranpoistoaineella ja pesin useamman kerran koneessa. Lopputuloksena sain tahrat melko hyvin laimenemaan.   




Kävin ostamassa kastemekkoon vaaleanpunaiset rusetit. Nauha oli punainen jo ennestään, tyttäremme jäljiltä. Hänen käytössään rusetit olivat olleet sinivalkoisia, veljiensä jäljiltä. Tällä uudella tulokkaalla ei veljiä ole, joten alkakoon hän täysin  punaisilla koristeilla. 




Kynttilänjalkaa ei meinannut löytyä mistään, kunnes muistin, että joku hopeinen pitäisi jossain olla.  en ensin edes tajunnut, että tuo vasemmassa kuvassa oleva kynttilänjalka oli juuri se, jota etsin....     Puhdistusaine teki ihmeitä!  


Pappi kaivoi kassistaan kynttilän, joka (kas kummaa...) ei sitten mahtunutkaan kynttilänjalkaan 😂
Uusi tulokas sai seurakunnalta myös sukat. 
Naispastori oli erittäin miellyttävä ja  toimitti asiansa jouhevasti ja ystävällisesti.  
Pikkuinen tyttö oli hereillä koko toimituksen ajan, välillä kummin sylissä, välillä papin.  Kasteen aikana tyttö oli niin hämmästynyt, että oli ihan hiljaa, vaikka muissa väleissä huutelikin 💖
Vanhemmat olivat valinneet lapselle mieleisensä  kauniit nimet, perinteitäkin kunnioittaen. 


Vettä jäi vähän jäljelle, mikä oli hyvä, sillä olimme tajunneet, että Merriä ja Frodoa ei olekaan muistettu kastaa!    Kyllähän karvasedätkin kasteen tarvitsevat!   Frodo päätti pysyä tietymättömissä ja Merrikin livahti niin liukkaasti ohi, että kastaminen jäi vain suunnitelman tasolle.   
Tästä tulikin mieleen, että pappi oli kuulemma allerginen kissoille. Onneksi vain lievästi. Nämä kissat eivät ole muutenkaan kovin seurallisia vieraiden suhteen, ja pysyivät omissa oloissaan.    Olisi ollut ikävää, jos papilta olisi mennyt ääni ennen kuin tilaisuus olisi ollut ohi 😄


Lumi sulaa kovaa kyytiä, vaikka keli onkin tällä hetkellä harmaa. Kävin kurkistamassa etelänpuoleiselta seinämältä, joko lumi on väistynyt. Olihan se ja krookukset jo nousseet alulle! 

44 kommenttia:

  1. Kodikkaat ja kaunis juhla. Muistojen kätköihin jäävät kaikki nämä tapahtumat.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa teillä ollut ristiäiset ja onnea pikku prinsessalle.
    Nam! mitä herkkuja tarjolla. Ihana tuo lasipurkki missä pikkuleivät.
    Voi meidän Lulu luikahtaa piiloon jo siinä vaiheessa, kun menenkin imuria ottamaan
    kaapista.
    Oho sielläpäin jo noin kevättä näkyvillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän äidillä oli kioski ja siellä oli irtokarkkeja tms. kaikenlaisissa astioissa. Tuo piparipurkki on sieltä peräisin :)

      Poista
  3. Ihania hetkiä nämä kastetilaisuudet meillä on ollut nyt niitä kaksi . Kisut on myös aina ihania .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskomatonta, että aika kulkee näin ja toistaa itseään :)

      Poista
  4. Hyvin olet saanut leivonnaiset onnistumaan 😋ja kaikki muukin on niin sievästi kohdillaan 👍.Mutta kyllähän juhlien järjestäminen on kovaa hommaa ja vie paljon aikaa.Arvokasta työtä mummolta tai miksi Sinua sitten kutsutaankaan ? Mutta tuleepahan siivottua kissojen kera tai ilman👏.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minä en oikein tiedä, olenko mummo, vai mikä. Ajattelin odotella, miksi tyttö alkaa minua kutsumaan ;D
      Sekin on totta, että jotain varten kun siivoaa, niin sitten on taas siistiä pitkän aikaa.

      Poista
  5. Tuo mokkapalaohje menee kyllä testiin! - emäntä

    Hyvä että pääsitte Merri ja Frodo karkuun ettette kastuneet! - Pepsi ja Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua kohti yritettiin roiskutella jotain, mutta pääsin karkuun ;D t: Merri

      Poista
  6. Ristiäiset ovat aina ihania ja mieleenpainuvia juhatilaisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä niin. Lapsia syntyy kaikenkaikkiaan vähemmän, kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Senkin puoleen on ihastuttavaa saada olla osallisena tällaisessa.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Oli mukavat. Sen verran voin paljastaa muullaistakin fiilistä, että naapurin kanssa en taida olla enää puheväleissä ;D Herra päätti pyynnöstäni huolimatta vedellä moottorisahaansa koko tilaisuuden ajan.

      Poista
  8. Ihana liina kastepöydän päällä. Nyt on prinsessa saanut nimensä. Tulee mieleen Pentti Saarikosken runo: Kun se on tullut ja nimetönnä huutaa, me keksimme sille nimen. Me kutsumme sitä nimeltä ja näytämme sille kaikki paikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo liina on ollut liian lyhyt meidän varsinaiselle pöydälle ja siksi jäänyt jopa vähän unholaan. Harmittaa nuo kahvitahrat noin suuressa työssä.
      Näinhän se menee :) Persoonallisuus kasvoi heti nimien myötä suuremmaksi.

      Poista
  9. Ihana ristiäisjuhla ja herkullisia tarjottavia! Tuota gluteenitonta mokkapalaa pitääkin kokeilla👍t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kokeiluun! Ihan täydellistä herkkua. Syön sitä nytkin... ;)

      Poista
  10. Lasten juhlat ovat aina mukavia ja positiivisia kaikessa ilossaan. Meillä meni yhden lapsen nimeäminen osin uusiksi, kun anoppi alkoi liian paljon ehdottelemaan mieleisiään nimiä omasta suvustaan. (Ihan kuin minun sukuaan ei olisi ollut ollenkaan) Perinteisten suvun nimien käyttö on kaunista, ja tärkeintä on, että vanhemmat valitsevat mielestään kauniin nimen. Isotäti Martta oli kauhuissaan, kun miehen serkku antoi hänen ruman nimensä pikkuvauvalle 😂. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Aika arkaluonteista alkaa ehdottelemaan nimiä nuorelleparille valittavaksi. Minä kyllä tunnustan, että odotin jotain fantasiamaista, kuten Galadriel, tai Hermione ;D

      Poista
    2. Kotipaikkani paikallislehdestä oli nimipäivähaastattekussa kerran Aamu-tyttönen, saanut nimensä, kun mummo oli sen bongannut lempi-TV-sarjastaan (Salkkarit) Meidän lapsille on jo puhuttu, että tulla perusteella odotamme pikkuista Hyacihtia ja Herculea. 😂 T Saukkis

      Poista
    3. Tällä hetkellä kova juttu voisi olla Käärijä tai Heikki (Paasonen) ;D

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Kiitos, niin oli :) Jälleen yksi etappi elämässä ohitettu.

      Poista
  12. Karvapojat <3 Merri on tosiaan erikoinen, useimpien kissojen reaktio imuriin on varmaan samanlainen kuin Frodolla. Jo pelkkä imurin esiin ottaminen saa aikaan epäluuloisia ilmeitä ja pois hiiviskelyä.
    Hienot leipoomukset! Ja todella kaunis liina.
    Harmi, ettei sitten päästy viettämään kissanristiäisiä, tai kastetilaisuutta :-D
    Ooh, teilläkin on jo kevät ja kevätkukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinua olen ajatellut, kun hiiviskelin katsomaan talon kulman taakse ja hämmästyksekseni huomasin lumen sulaneen ja krookusten nousseen pintaan :) Lunta on kyllä muuten vielä roppakaupalla.
      Liina on todella kaunis. Se ei ole oikein sopinut mihinkään aikoihin, kun meillä on pöytä nykyään pitempi. Iso työ on ollut miehen äidillä, kun on tuota tehnyt.
      Kissanristiäiset täytyy vielä viettää! Ehkä kaverikissat pääsevät silloin mukaan, eikä allergista pastoriakaan tarvitse häiritä.

      Poista
  13. Juhlallista 🎀 Aivan ihanat leipomukset, varsinkin tuo kaunis kakku jota on pakko tuijottaa ihastuksesta huokaillen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlavaa oli kaikkine vieraineen :) Kiitos kakkukommentista. Minulla on sellainen erikoisen mallinen kakkuvuoka. Pinta on vaan tässä vielä vähän mälsän näköinen. Jauhotan aina vehnäjauhoilla ja se jättää tuollaisen pinnan.

      Poista
  14. Juhlalliset,Ristiäiset.
    Tarjoilu ,jokaiselle jotain "herkkua".Tuo suklaapiirakka menee kokeiluun,ja nonparelli-pikkuleivät.
    Tuota kastemekkoa.ihailen onko pliserattu tuo alaosa ? Aivan uskomattoman upea 🧡

    ihana työnjohtaja Merri.😻🙀
    minä oon täällä hihttäny itekseen ,paras juttu aikoihin !.Kissan -ristiäiset 😻😻....
    oho!!
    teilläkö jo kevät 🌷 🌞🌷, ( meillä lunta kuusiaitaan-asti)

    No kumpi olet mummu vai mummi ?

    t.Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihe on vielä ilmassa, mummo, mummu, vai mummi, vai kenties muori ;D Antaa ajan kulua ja päätöksen syntyä itsestään.
      Kastemekko on tosiaan myös mieheni äidin käsialaa. Teki sen ensimmäisen lapsemme kastemekoksi. Sittemmin käytetty jo yhteensä 4 kertaa. Pliseerattu on helmaosa. En tiedä valmistusprosessista sen enempää. Taisi olla joku tilattu pakkaus, josta sitten itse ommellen syntyi kastemekko.
      Sellainen ahaa-elämys täällä syntyi, että kissat on jääneet kastamatta ja kumpikin on ihan miehen iässä! Ehkä niiden on yritettävä suoraan rippikouluun. Saavat sitten rippipuvut päällensä ;D
      Lunta on ihan roppakaupalla täälläkin, mutta tuo etelänpuoleinen seinusta aina sulahtaa ensimmäisenä. Hyvin on kyllä hanget madaltuneet muuallakin.

      Poista
  15. Ihana kirjoitus, melkein tuli tippa silmään. Ristiäiset on niin mukavia tilaisuuksia. Pieni ihmisen alku juhlan kohteena, elämä vielä edessä. Ehkä oli parempi, että kissat luikkivat omille teilleen. Ties vaikka olisivat kasteessa saaneet jotkin ihan uudet nimet, kuinka sitten olis suut pantu. Nyt on sitten Gizmolla ihmettelemistä, kun tuoleissa on vauvan, eikun kissojen tuoksu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on aina yhtä ihmeellistä, miten pienestä kaikki elämä alkaa.
      Hyvä ihme! Tuota emme tulleetkaan ajatelleeksi, että kissat olisivat voineet saada väärät nimet! Olisi ollut vaikea tottua sanomaan Ville ja Kalle ;D

      Poista
  16. Kastejuhlat ovat aina aivan ihania. Iloiset ja juhlavat hetket, jotka jäävät mieleen. Kaunis kastepuku ja ihana kastepöytä. Olet kyllä loihtinut myös ihanat herkut. Nuo mokkapalat menevät kokeiluun. Tein äsken gluteenittomia sämpylöitä. Maistuvat aivan kuin söisi pahvia. Ei siis millekkään. Lopsautin tosin Voimariinia päälle ja sitten jo upposi kaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä mokkapalat eivät ainakaan maistu pahvilta ;D Jos sen sijaan et ole perso makealle, nämä on syytä jättää väliin. Nämä maistuvat niin sanotusti diabetekselle, kuten pojallamme on tapana sanoa ;D

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Kiitos :) Niin olivat. Pieni elämä on aina ihme.

      Poista
  18. Nameja tarjottavia kastetilaisuudessa! Onneks kissat pääsi karkuun vesiroiskeilta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen itse sellainen herkkupehva, että aina pitää olla makiaa ;D Onneksi ei ole ainakaan vielä tullut diabetesta...
      Merri sanoi ehkä menevänsä vielä rippikouluun ja sieltä sitten isoseksi leirille.

      Poista
  19. Mukava selostus juhlista kaikkine juttuineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kierrellen ja kaarrellen, päähenkilöä esittelemättä :)

      Poista
  20. Ikimuistoiset ja ihanat juhlat järjestitte pikkuprinsessalle. Suun ja sydämenkin saa hymyyn nuo kertomasi kastemekon muutokset ja sukunne aiempiin juhliin viittaaminen - ja mikä kirjottu liina. Vai sai kissapojatkin kasteen... loppuiko vesi siihen, vai mitä sille "ihan lopulle" tapahtui? Meidän suvussa kastevesi on kummin tehtävä heittää taivaalle, mitä korkeammalle lentää ja laajemmalle leviää, sitä enemmän onnea lapsen tulevaan... olen kuullut myös pulloon sullottavan tai jätettävän vain haihtumaan.... jänniä perinteitä! Ja ihailen tuota kuivakakkua... siinä on sellainen leipomus, joka ei tältä leipasiljalta ole onnistunut koskaan... vaikka lukuisia kertoja olen sinnikkäästi yrittänyt. Minä leipasin eilen munattomia, maidottomia, gluteenittomia sydämiä... lienevät myös mauttomia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liina ei ole kirjottu, vaan maalattu.
      Ei lentänyt vesi ilmaan, vaan taisi kellahtaa viemäriin. Toivottavasti ei ole kovin vertauskuvallista :) Kissat selvisivät kuivina, mitä nyt Merriin muutama mikropisara saattoi osua ;D
      Ai mauttomia ;D Koskaan ei kyllä tiedä lopputulosta. Ehkä niissä lopulta kuitenkin jotain makua oli ? Tuollaisen listan kiertely ruokaa laittaessa ja leipoessa tuntuu hirvittävän vaikealta, mutta oikealla ajatusmaailmalla ja mielikuvituksella ei olekaan täysin mahdoton toteuttaa. Sinulla sitä mielikuvitusta varmaan löytyy, kun olet keittiöihme :)

      Poista
  21. Ihanat aktiiviset apulaiset. Istuisikohan Merri robotti-imurin kyydissä=) Ja kauniit juhlat herkullisine tarjottavineen. Onnittelut pikku prinsessalle.
    Kynttilänjalka on kuin uusi! Mokkapalaresepti otetaan testiin piakkoin, kiitos jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä miehen lemmikkinä robotti-imurikin. Merri ei sitäkään pelkää, eikä juuri väistelekään. Ei se silti ole niin kiinnostunut, että istuisi päällä.
      Kynttilänjalka todella pesi kasvonsa hopeanpuhdistusaineella aivan minuutin sisällä. Vaikka sitä ei nyt sitten tarvittukaan ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!