torstai 30. maaliskuuta 2023

Lakua

 Frodolla on liikkuva toimisto. Se on siellä, missä tämä tuolikin on 😅 Paras paikka on takan edessä. Siinä voi pyöritellä itseään tulen loimotuksessa.  Ihan herkästi ei näytä tulevan hiki.  Hiki taitaa olla tosin väärä sana, koska kissat, kuten koiratkaan eivät taida hikoilla kuin kielestään? 

Tykkään eniten tuosta alalaidan vasemmanpuoleisesta kuvasta 😂 Ilmettä ja luonnetta mukana! 


Repolainen myy Kapua -hankkeen nimissä Kouvolan lakritsia.   Hänen yllytyksestään päätin käydä paikan päällä ottamassa kuvia. Tämä ei ole millään muotoa mainos, eikä sisällä yhteistyötä ko. yrityksen kanssa minun osaltani. Nettisivujen mukaan Kouvolan lakritsin tarina on saanut alkunsa Viipurista, jossa kaksi eri toimijaa, Makeis- ja mehu oy, sekä Papulan vesitehdas oy aloittivat toimintansa.  1945 toiminta jatkui jakautuneena Lappeenrannassa ja Uudessakaupungissa, josta se siirtyi 1960 Kouvolaan.  Lakritsan kehittelyyn kutsuttiin Englannista lakritsikonsultti H. Knoch, jonka hienosäädön tulosta on nykyinen lakritsan valmistusresepti. 
Yhtiöllä on ollut useita hankkeita, mm. hiilineutraali tuotanto, vegaanisuus, hävikin minimointi, kierrätys ja  nuorison työllistäminen. 
Tuote on saanut useita palkintoja vuosien varrella. Viimeiset kolme vuotta se on ollut Suomen paras lakritsa. 
Wikipedia kertoo lakritsin terveysvaikutuksista seuraavanlaisesti: 

Lakritsi toimii hyvänä laksatiivina, jos on taipumusta ummetukseen.
Lakritsi nostaa verenpainetta. 
Lakritsi on laihduttajan suosikki, joka sisältää  n.40% vähemmän rasvaa, kuin vastaava määrä maitosuklaata. 
Lakritsikasvin juuri on kauan käytetty ainesosa limaa irrottavissa yskänlääkkeissä. 

Kaikki vaikutukset voivat toimia käänteisesti hyvinä tai huonoina. Rasioita voi tilata myös erilaisiin varainhankintoihin jolloin rasioihin saa toivomansa pääliset.  Tehtaalla on tähän tarkoitukseen myös verkkokauppa. Lahjakortteja ja muita lisähärpäkkeitäkin näyttää olevan (esim. paitoja, lippiksiä..).  
Monissa erissä tehdas on myös lahjoittanut osan myynnistä hyväntekeväisyyteen. 
En ole ihan varma, kenelle voisin viedä tuollaisen perkele -lakritsiboksin.. 😬


Tämän auton lienee tarkoitus kuvata tehtaan ulkomaanvientiä Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan, Kanadaan.😄 


 Mukaan lähti vain  yksi lakupussi (sekin miehelle), koska olen edelleen suklaa- ja karkkilakossa.  Sain kaupanpäälisiksi tuon kastikepurkin. 

Sivustolta löytyy  kaikenlaisia lakritsipitoisia reseptejä. Miltä kuulostaisi esim. Lakritsi-sinappisilli, Tervakakku, Lakritsiaivot tai kenties Lakritsiuunijäätelö?   Erityisen maininnan annan lakritsi-piparkakkutalolle. Se näyttää kuvassa aivan vanhanaikaiselta mökiltä. 
Kovin paljon en kyllä jaksa innostua Laku-riisipiirakoista.... 
Paikallisuutta edustavat Verlan kesäbooli ja Repoveden rauha. Tehtaan ja tehtaanmyymälän kanssa samassa rakennuksessa toimii myös Ruokala 57 (nimi tulee osoitenumerosta).   Meidän oli tarkoitus käydä vain kahvilla, mutta kahvilapuoli oli aika suppea. Ilmeisesti Ruokala on nimensä mukaisesti panostanut enemmän tuohon lounaspuoleen.  Mekin päädyimme syömään. Lounaan hinta on 11.70 ja keittolounas olisi ollut 9,70.  Tarjolla oli tuolloin kaalilaatikkoa ja ...jotain keittoa (en muista mitä).  Salaattipuoli oli erittäin runsas ja monipuolinen. 


Sain kasattua itselleni tämän näköisen lautasen.  😅


Ruokien kuvaaminen tuntuu aina vähän hassulta. Sain kerättyä kaiken rohkeuteni ja kuvattua jälkiruokapöydän, vaikka paikka alkoi täyttyä lähitienoon työmiehistä.  Varmaan ihmettelivät, mitä tuo hupakko mahtaa touhuta 😂
Huomatkaa jälkiruokapöydän lakritsikattaus. 


Kouvolan lakritsi on nykyisin entisen kauppaoppilaitoksen tiloissa. Yläkerrasta näyttää löytyvän tapahtumatila, jota voi ilmeisesti vuokrata erilaisiin tapahtumiin. 

Koska kyseessä on vanha oppilaitos, on yläkerrassa  runsaasti nk. luokkatiloja, joita on  yritetty hyödyntää.  Mainoksessa lukee Puutarhaneidon sijaitsevan yläkerrassa, mutta se oli nyt suljettu.  Sivuston mukaan firma järjestää puutarhasuunnittelua, juhlien järjestämistä, hääsuunnittelua yms. 

Alakuvan taideteoksen vieressä ei lue mitään, joten en tiedä, liittyykö se aiheeseen, vai ei. 


Toinen luokkahuone sisälsi kangaspuilla kudottuja tekstiilejä, sekä alla olevan lehden toimittajan, tai ainakin mallintajan, jos oikein ymmärsin. 

Huomattavasti enemmänkin olisi tilaa pienyrittäjille.  Luulisi heidän vetävän paikalle myös lisää lakritsinystäviä. Merrin ja Frodon hupina on ollut viime aikoina se, kun niitä on nostettu korkeuksiin "hissikorilla".  Tässä Merri hämmästelee kuvajaistaan olohuoneen liukuovikaapin päällä. Haluan kertoa teille vielä toisestakin lakutehtaasta, joka itse asiassa on minun sydäntäni  lähempänä,  johtuen tietysti läheisemmästä sijainnista, sekä SUKLAAyhdistelmistä 😁 Kyseessä Lakumesta  
Tällä hetkellä en voi mennä sinne ollenkaan, koska olen suklaalakossa...  tulen tuolla tehtaanmyymälässä aivan suklaahimoiseksi 😂  Tuolta saa lakritsin lisäksi kaikenlaisia suklaa- ja marjayhdistelmiä, sekä marmeladia.   

Mikäli alkoi tehdä mieli lakua, ettekä pääse näihin kohteisiin, voitte tilata lakua vaikka Repolaiselta hyväntekeväisyyshanketta varten 💖

31 kommenttia:

 1. Täälläkin kissa viihtyy (juuri ostetussa) työtuolissa oikein hyvin. Mikä siinä on että pitää kaikki omia?

  Pikkuisen nauratti Frodon ilme :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivahan siihen karvaiseen tuoliin on sitten ihmistenkin istua ;D Vaikka tuoli olisi keskellä lattiaa, pimeässä huoneessa, löytyy Frodo usein siitä nukkumasta. Mielissään se on siitäkin, kun tuolin vetää toisten seuraan.

   Poista
 2. Todellakin alkoi tehdä mieli lakua :) Harmi vaan ettei vatsa kestä sitä. Pitää ostaa pikkupatukka kerrallaan. Tuollaisen ison rasian syömisessä ei itsekuri pidä ja hups sehän tyhjenee hetkessä ja sitten on vatsaongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tää karkkilakko pitänyt yllättävän hyvin. Kun en ole ottanut sitä ensimmäistä karkkia, enkä ostanut kaupasta mitään, on homma pysynyt hanskassa. Se on sitten eri asia, olenko syönyt muuta makeaa ;) No olen. Mutta mieti, jos olisin syönyt ne makeat ja siihen päälle vielä karkit ja suklaat. Kai tää jotain hyvään suuntaan menoa on, eiks niin?

   Poista
 3. Laku on ihan parasta, varsinkin salmiakkilaku.
  Eikö jossain ollut mainos Kouvolan lakun yhteistyöstä kauppaketjun kanssa? Oliko se Tokmanni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en oikein ole salmiakin ystävä. Lakut on ihan ok, etenkin tuollaiset pehmeät. Mies tykkää aina kuivatella lakunsa ennen kuin syö ne. Taisi se Mr Tokmanni olla kyseessä, lakukaupoilla :)

   Poista
 4. Huiput kuvat Frodosta ja Merristä. Ihanat nuo alimmat ihmettelykuvat.
  Minä en uskaltaisi lakutehtaalle mennä. Olen suuri lakufani ja voisin maistaa vaikka lakumämmiä Pääsiäisnä.
  Kerran söin lakusta tehtyä juustokakkua ja apua, että oli hyvää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakujuustokakku olisi varmasti todella hyvää! Mämmin jätän syömättä. Kokeilin kerran siitäkin juustokakkua, melkein menetteli, mut ei sitten kuitenkaan ;D

   Poista
  2. Lakumämmi on todella hyvää. Kannattaa maistaa

   Poista
 5. Voi ihanuus miten valokuvauksellisia teidän kissat ovat!
  Nuo eleet ja ilmeet kertovat enemmän kun sata sanaa.
  Takka sen äärellä täälläkin Lulu nauttii, olisi varmaan koko päivän siinä jos vaan
  tulet olisivat.
  Nam! lakua, itseni niin tekisi mieli popsia pussillinen, mutta juuri se verenpaine ongelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laku, hyvää syödessä, mutta jälkivaivat ikävät ;)
   Kissoja on aina kiva katsella :) Ne on melkein kaikissa kuvissa edukseen ;D Paitsi niissä 9 kymmenestä, kun eivät pysy paikoillaan ;D

   Poista
 6. Emäntä syö usein lakua. Se pitää kuulemma verenpainelääkityksen kanssa arvot kohdallaan 😸 Me ei olla maistettu lakua, oletteko te Merri ja Frodo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasapaino säilyy, kun toisesta suupielestä syö lakua ja toisesta lääkettä ;D Ei mekään lakua syödä. Pussi on ollu auki monta päivää, mutta ei se meitä kiinnosta tuolla pöydällä. t: Merri ja Frodo.

   Poista
 7. En ymmärrä miten voitiinkin käydä Kouvolassa eikä ostettu yhtään pussia lakua🙃 vaikka tuore laku on kyllä herkkua. Hotellin aamupalapöydässä oli myös sitä tarjolla,aika harvainaista.Karkkilakko on kumma juttu eli kun ei kertakaikkiaan syö yhtään karkkia niin ei tee mielikään eikä kaupassa katsele karkkihyllyyn päinkään.Mutta kun makuun pääsee niin....peli on menetetty.Varsinainen huume.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin tuolla ensimmäisen kerran, vaikka se on näin lähellä ;) Kiva, että hotelli on ottanut paikallisen herkun valikoimiinsa.
   Minulla on usein ihan kamala makean himo, mutta karkki- ja suklaalakko on pitänyt. Muut makeat ei ole "kiellettyjä" ;D Ajattelen, että jos en olis lakossa, niin söisin ne muut makeat ja niiden lisäksi vielä suklaat ja karkit, joten kaikkea ei voi kieltää tai lopussa seuraa oikein ahmimisen jättipotti!

   Poista
 8. Heti jäi mieleen että laku sopii laihduttajalle, koska siinä oli jotakin 40% vähemmän kuin maitosuklaassa👍 Ja rupes aivan kauhiasti tekemään lakua mieli😅t. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että tämä argumentti nappaa ;D Tosin valitsisin noista kuitenkin tuon maitosuklaan, jos pitäisi valita. Tai sitten ottaisin yhdistelmän tuolta toisesta lakutehtaan myymälästä. Ah, ne suklaalakritsat on ihan mahtavan hyviä ja siellä myydään sellaisia kakkoslaatujakin isommissa erissä.....

   Poista
 9. Noissa kuvissa näkyy, miten Frodosta on kasvanut iso kissa, pitkät, hoikat jalat ja jo aikuisen kissan ilme. Lakritsakauppaa pitää varoa, hienosti piti herkkulakkosi! T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frodo alkaa tavallaan näyttää isommalta, eikä ole enää ihan niin villikään, kuin pienempänä. Silti se näyttää, ja onkin, Merriä pienemmältä. Siitä ei ehkä koskaan tulekaan niin kookasta, kuin Merri. Ei kai kissa enää tuon ikäisenä juurikaan kasva? Frodolla on selvästi jotkut asiat sellaisia, joita se kunnioittaa, eli Merri syö pöydällä, Frodo pöydän alla. Kun Frodon ruoka nostettiin koiravierailun ajaksi pöydälle, se meni ihan sekaisin, eikä meinannut tohtia ollenkaan syödä. Samoin sänkyyn se ei jostain syystä tule kuin harvoin, jos Merri on siellä.
   On myös hienoa, että Merri ei ole enää niin ärsyyntynyt Frodon kepposista ja edelleen jatkuvasta huomiosta.
   Kun ei syö karkkia, eikä osta, sitä on hiljalleen aina helpompi väistellä eri tilanteissa. Asiakkaat usein töissä tarjoavat karkkia. Olen huomannut, että moni melkein loukkaantuu, jos ei ota. Olen sitten ottanut karkin taskuun ja antanut karkinhimoisemmalle työkaverille ;D

   Poista
 10. O-la-laa... pakkohan tuonne on polkaista Turusta saakka...
  Toivottavasti ovat auki koko kesän... sillä oikeasti teit kyllä niin houkuttelevan postauksen...
  Ja KIITOS.... meillä kyllä riittää vaikka muille jakaa HUIPPUlakua... muuten, se on valittu 3.kertaa MAAILMANparhaaksi lakuksi... ei vain Suomen, mut kuin monessa maassa lakua tehdäänkään, hmmm....
  Yritin etsiä tähän linkkiä - sillä joku tuore tutkimus väittää lakun olevan erinomaista treenistä palautumiseen...
  ilmankos kysyntä hieman piristyi, kun vein salin ilmoitustaululle mainoksen...
  Itte olen kyllä huono kaikenlaisen makean perään... suklaa saa aivastamaan ja muista makeista tulee öklö olo ja saatava nopsasti jotain suolaista päälle - joten en edes muista koska olen makeeta viimeksi pistänyt poskeen... mutta JUUSTO - ai kauhia, ei mitään rajaa, ei mitään määrää jonka voi sitä syödä muodossa jos toisessa.Makumieltymykset on kyllä niin hauskan erilaisia - eli ei muuta kuin makeaa viikonloppua... tuokoon makeutta vaikka aurinko!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidänhän on ihan ehdottomasti poljettava tuonne, kun olette olleet edesauttamassa lakritsanvalmistajien työpaikkoja :) Katsoin vielä tuolta sivustolta, mutta en löydä sanaa maailman. Voihan se silti olla :)
   Ilmankos minuakin aivastuttaa niin kovasti! Tosin en ole sitä suklaata hirveästi syönyt viime aikoina ;D
   Luulis, ettei paljon kakilla tarvi käydä, jos vetää juustoa kaksin käsin ;D Aika pippurista kalasoppaa just söin.

   Poista
  2. https://kouvolanlakritsi.fi/blogs/blogit/maailman-paras-jo-toista-vuotta-putkeen?gclid=Cj0KCQjwiZqhBhCJARIsACHHEH9yzyFoJCcXJeBkefMgUk_Gs3UpIlEqh98h7_0V1eKxrhO82YqKpnwaAo0yEALw_wcB, ja tänä vuonna jo kolmas kerta!

   Poista
 11. Kouvolan lakuja olen syönyt ihan hiljakkoin, vaan tehtaalla en ole käynyt. Enkä tiennyt Kouvolan lakujen olevan maailman parhaita. Tykkään lakuista, erityisesti salmiakkilakuista ja Pandan täytelakuista.
  Mainiot kissakuvat jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule, en minäkään tiennyt niiden olevan maailman parhaita ;) En tiedä, pääseekö tuolla tehtaalla kiertelemään, ei ainakaan mitään opaskylttiä ollut asiasta. Jossain tehtaanmyymälöissähän on sellaiset isot ikkunat, joista näkee, kuinka myymälän seinän toisella puolella värkkääntyy lisää namuja.

   Poista
 12. Frodo ei olekaan enää mikään pikkupoika! Täyttää tuolin kuin iso isäntä. Merrin naama on niin söpö, ettei tosikaan <3
  Kouvolan lakritsi on tosissaan hyvää. Itse olen lakun ystäviä, suklaa ei aiheuta mitään himoja, enkä useimmiten sitä edes halua, se on äklöä. Loppusyksyllä alkaa kyllä kummasti maistua sekin.
  En silti kaipaisi tuollaisia kummallisia lakuyhdistelmiä. Ihan parasta se on sellaisenaan (tai vaikka sitruuna-täytelakuna, tai englanninlakritsina) ja jäätelössä. No nyt tuli hirveä lakuhimo, eikä kaapissa ole lakua, ja Nauvon kauppaan monen tunnin päivän matka, eikä sinne tänään enää edes laivalla pääsekään. Missä on pelastushelikopteri, kun sitä kipeimmin tarvitaan!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole ei, vaikka ei se taida Merrin mittoihin yltää koskaan :)
   Mikäli selviät nyt tuosta yön yli, tai seuraavaan kauppareisuunkin asti, on syytä pitää jonkinlaista lakritsavarastoa noin pahojen päivien varalle :)

   Poista
 13. Just tänään söin pussillisen lakritsia, kun kaivoin taloa esille lumikinoksista. Lakritsi auttoi kummasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en olisi uskaltanut liiemmin enää ponnistella lakritsipussin syömisen jälkeen ;)

   Poista
 14. Heh heh.. heitii mut anonyymiksi, kun laitoin linkin Kouvolan lakun sivuille... siellä ne kehuskelee ja tänä vuonna kolmannen kerran valittiin maailman parhaaksi - se oli Ilta Sanomien sivuilla... Kapua kauttakohan meille on nuo uutiset tulleet?? ehkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on firmaa ainakin markkinoitu viime vuosina. Taisin lukea sivuilta, että omistajuuskin on vaihtunut lähivuosina.
   Onhan se hienoa että yrittäjyys sujuu ja tuo elinvoimaa sijaintipaikkakunnalleen.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!