perjantai 22. heinäkuuta 2022

Musiikki yhdistää

 Kooste viime viikonlopun Tattoilu -päivästä Haminassa.  Juttu sisältää kännykällä otettuja kuvia ja videonpätkiä, eli niiden laatu ei päätä huimaa. Ehkä saat niistä jotakin osviittaa tapahtuman luonteesta...   Videoissa en halunnut taltioida musiikkia kokonaisuudessaan, vaan olen ottanut pieniä maistiaispätkiä.  Mikäli joku kiinnostuu enemmän, luulen netistä löytyvän parempiakin tallenteita ko esityksistä.  

Säätiedotus lupaili koko päivän sateita ja pilvet olivat tosiaan synkät jo heti saapuessamme kaupunkiin.  Suomen lippu heilui reippaassa tuulessa upeana!  Tattoo Magazine -lehden mukaan maailman suurin Suomen lippu liehuu ympäri vuorokauden satametrisessä suursalossa.   Valtava koko tosiaan pisti silmään jo kaukaa.  


Ehdimme juuri parahiksi kuuntelemaan Kesäpuiston konserttia, jossa oli tuolloin esiintymisvuorossa Trinidad ja Tobagon puolustusvoimien steelpan -orkesteri. Se esiintyi taidokkaasti, eläytyen osittain tuttuihinkin  rytmimusiikin helmiin. 
Steel pan -rummut ovat kehittyneet vanhoista tynnyreistä, joilla soittajat ovat alkaneet lyödä rytmiä. Huomattuaan kolhiintuneiden pintojen soivan eri korkeuksilla eri kohdista pintaa, he kehittivät tynnyreistä lopulta jopa 30 ääntä sisältäviä upeaäänisiä soittimia. 


Hevoset ilmaantuivat keskustorille aina marssishowta ennen, eli kaksi kertaa päivässä.  Kyseessä oli ns. sisäänheittoparaati, jossa kuultiin paraatisoittoakin. Hämmästelin hevosten rauhallisuutta musiikin ja rumpujen paukkeen läheisyydessä.  Showssa oli enemmänkin hevosia paikalla.  
Olimme vuosia sitten orkesterin kanssa esiintymässä ravitapahtumassa.  Hevoset eivät oikein tykänneet kappalevalinnoista, tai sitten meillä oli vääränlainen äänimaailma niiden makuun.  Muutama nousi takajaloilleen ja soitto piti lopettaa ja vaihtaa rakennuksen toiselle puolelle 😂 Mainitsen vielä, että meidät oli siis ihan tilattu paikalle. 


Tällainen Batman -henkinen pukeutumistyyli minulla oli Tattoillessa. 😅 Tässä olen juuri avustajani Robinin kanssa syömässä muikkuja. Robin ei ollut vielä syönyt mitään aamupalaksi. 


Puolustusvoimien paraatikentälle oli koottu kalustonäyttely. 
Huomaatteko, miten aurinkoista?  Vettä satoi aika reippaasti yhden kerran päivän aikana. Auringossa oli suorastaan kuuma ja illemmalla alkoi ilma viilentyä. 



Tapahtumakentällä esiintyi Puolustusvoimien soittokunta.   He istuivat auringossa ja katsojat varjossa. Erittäin hankala tilanne soittajalle, kun aurinko paistaa silmiin.  Itse käytän aina aurinkolaseja vastaavassa tilanteessa. Näillä soittajilla ei ollut kenelläkään aurinkolaseja!  Ehkä ne oli jonkun yleisen järjestyssäännön mukaan kielletty?  


Tässä pieni pätkä Sinitakkien marssia, jota soittokunta  alkoi soittamaan. 


Vietimme päivän kaupungilla kierrellen.  Tattoo -katu oli  täynnä telttoja, joissa  myytiin erilaisia asioita.  Päivän mittaan kaupungin alueella oli muutama ilmaiskonserttikin.  Haminan vanhojen talojen pihat olivat nähtävillä. 
Tattoossa esiintyy aina monia muitakin soittokuntia ja orkestereita, kuin nuo eri puolustusvoimien suurorkesterit. Tänä vuonna oli ainakin erilaisia brass bändejä, maanpuolustussoittokunta, poliisisoittokunta ja kuoroja.   
Tattoo -Klubin  iltaohjelmiin on kuulunut myös muita viihdyttäjiä, kuten Jukka Poika, Jorma Uotinen, Riku Niemi...

 Olin varannut marssishow -liput illan esitykseen, eli klo 19. Esitys kesti 2 tuntia ilman väliaikaa. 
Showpaikkana on Haminan Bastioni, joka on maneesimainen alue, jota ympäröi kolmelta sivulta katsomo.  Alue on katettu sateen varalta, mutta sivut ovat avoimet.  Pitkään istuessa tuli vilu lämpimästä pukeutumisesta huolimatta. 
 Shown ensimmäinen esiintyjä oli Rakuunasoittokunta Lappeenrannasta.  Se edustaa ja vaalii 1600 -luvulla alkaneita ratsuväkiperinteitä.  Areenalla nähtiin myös hevosia. 







Seuraava esiintyjä oli Gebirgsmusikkorps der Bundeswehr Germany, eli Saksa. Baijerista saapuva soittokunta esitteli alppien musiikkia, soittimia ja tanssijoita.  Kaikilla soittokunnilla yhtenä esiintymismuotona oli kuviomarssi. 



Erikoisvieraina nähtiin 2nd Battalion the Royal Regiment of Sccotland Pipes, Drums & Bugles Platoon, Great Britain, iso-Britannia. 
Tämän ryhmän historiassa säkkipillimusiikki on levinnyt ympäri maailmaa. 
Heidän mukanaan saimme myös terveiset Kuningattarelta. 



Laivaston soittokunta, the Navy Band Suomen Turusta on perustettu 1919.  Heidät nähdään vuosittain myös Joulurauhan julistamisen yhteydessä. 
Musiikki oli tässä tapahtumassa varsin merellistä. 






Kaukaisin osallistuja oli The Trinidad and Tobago Defence Force Steel Orchestra, joka tarjoili eksotiikkaa Karibianmereltä. Tässä on maailman ainoa steel -rumpuja soittava sotilassoittokunta.  Mukana oli upeita tanssijoita omilla, ja puujaloilla tanssien. 



Royal Military Band Johan Willem Friso, The Netherlands, Alankomaat. Kuningas Willem Alexanderin oma edustussoittokunta on Alankomaiden ykkösorkesteri. Se vastaa valtiollisten seremonioiden musiikista Hollannissa ja kiertää maailmaa konsertoivana puhallinorkesterina esitellen eurooppalaisen puhallinmusiikin kehityssuuntia 




Ja jälleen Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja kivääriryhmä edustaen asevelvollisuusjärjestelmän taitajia. Puolustusvoimien show band ja jousisoittajat osallistuivat joihinkin muihinkin esityksiin. 




Lopuksi kaikki soittokunnat esiintyivät yhdessä. 




Esitys oli kertakaikkiaan hieno!  Miten monta kertaa olenkaan kiertänyt Tattoilemassa vuosien varrella, enkä ollut tätä isoa esitystä nähnyt kertaakaan.  Nytkin varasin liput vasta vajaata viikkoa aikaisemmin.  Hieman oli vapaita paikkoja  jäänyt myymättömiksikin. 

Tässä sitten ostokseni. PaaPiin söpöä kissatrikoota palanen ja musiikillinen tiskirätti.  Ostin myös uudet sandaalit, joiden myötä  sain ahaa -elämyksen, joka on sittemmin antanut suorastaan toivoa tälle jalka- ja selkäkipuiselle. Minullahan on oikein omien jalkojen mukaan teetetyt pohjalliset kenkiin!  Olen hylännyt ne jo useita vuosia sitten, kun olin mukamas löytänyt hyvänmuotoisia kenkiä, jotka ovat ihan hyviä jaloille.  Nyt, kun olen kävellyt koko kesän melko tasapohjaisilla sandaaleilla ja vasemman nilkan kipuilu on aiheuttanut suorastaan nilkuttamista, muistin nuo pohjalliset. Tottakai se nilkka on kipeä ja jalkojen kivut vaikuttavat tietysti myös selkään, aiheuttaen kipuilua.  Valitsin jalkapohjia tukevat sandaalit alkuperäisen suunnitelmani vastaisesti.  Nyt olen kävellyt sisälläkin kengät jalassa 😅
Pohjallisetkin löytyivät ja työnsin ne pehmeisiin kävelykenkiin, joita  käytän töissä. 



Loma sen kun lähenee. Ei voi mitään 😉
Hyvää lomaa teille, jotka olette lomalla, tai loma on vielä edessäpäin! 

26 kommenttia:

  1. Vau, miten hieno tapahtuma. Haminassa on kyllä puitteet kohdillaan, juhlavuutta ja historian havinaa. Ihanan asiantuntevasti esittelet ja laadukkaat videot, huomaa, että on tuntija asialla! Hienoa, että pääsit tänä vuonna tapahtumaan.
    No jopas oli ahaa-elämys, tuo kuulostaa jotenkin niin tutulta... jossain vaiheessa asiat loksahtavat ja sitä tajuaa jonkun asian, ja ihmettelee, miksei aiemmin tajunnut :-D Toivottavasti selkäkipusi alkaa hellittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattoo magazinesta löytyy faktat orkestereista ;D Pientä lisäilyä omasta takaa. Ensin näytti siltä, että olen sen puolikkaan päivää joka päivä töissä, jonka jälkeen tuntuu tylsältä lähteä ajelemaan, kun puistokonserttikin on jo ohi. Viimeisenä päivänä onneksi päästiin mukaan.
      Ehkä tässä nyt kerrasta oppi, että pitää käyttää niitä pohjallisia. Ne vaativat aina sellaiset kengät, joihin ne sopivat ja joissa ne istuvat. Nyt oli tuuria, että sopivat noihin peruskenkiini, joita käytän töissäkin. Muistan samoilleeni kenkäkaupoissa aikanaan etsimässä mieleisiä kenkiä, joihin pohjalliset sopivat. Luulen, että selkä alkaa ainakin vähän helpottamaan. ihmeisiin en sen kohdalla usko. Niin selvästi vielä pahimmat kipupäivät mielessä, että kaikki kohennus tilanteeseen ovat hyvästä.

      Poista
  2. Kiitos Haminan tunnelmista. Tutut ihanat maisemat.
    Kolme vuotta sitten viimeksi käytiin noissa maisemissa.
    Upea tapahtuma tuo on ja väkeä liikkeellä kivasti.
    Minä en pysty kävelemään muuten, kun teetetyillä pohjallisilla. Jalkaleikkauksen jälkeen
    vuoden välein teetetään uudet.
    Niin tuttu tunne tuo sinun kipusi, jos kävelen vähänkin aikaa vaikka paljas jaloin niin kipu alkaa,
    joten sisäkengissä myös pohjalliset.
    Jalkapöydässä itselläni oli niin paha nivelrikko joka korjattiin leikkauksella levyillä ym.
    Varvas luudutettiin ja luuta leikattiin, jatkossa vaatii jalan olevan sopivassa asennossa pohjallisten tukemana.
    Jos kipusi ei rauhoitu pyydä, että pääset kuviin.
    Ihanaa sinulle loma lähenee, elokuu on ihanaa aikaa.
    Onneksi kesää jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän pian tuo nilkan kipu helpotti pohjallisilla. Nyt rohkenen jo sisällä olla osan aikaa ilman kenkiä. Jostain pitäisi löytää ihan pelkät sisäkengät. Minullakin on isovarpaassa nivelrikko, kipuilee ajoittain. Nivelrikko voi kai levitäkin, jos sitä jo on? toistaiseksi on pysynyt varpaassa, luulen niin. Pelottaa tilanne, että iskee sormiin, kun on tuo huilunsoittoharrastus.
      Tattoo on tosiaan hieno kokemus tapahtumana. Tekisi mieli olla paikanpäällä joka päivä, mutta työt häiritsevät vapaa-aikaa ;)
      Lomalla sitten muuta ohjelmaa :)

      Poista
  3. Kiitos koosteesta. Ihan suorastaan herkistyin kun kuuntelin noita videonpätkiä.Uskon että tapahtuma oli huikea.Musiikkiin kun eläydytään kaikilla aisteilla niin live musiikki on aina jotain ainutkertaista.Steel-pan rummut on olleet aina minusta jotenkin niin upeita ja myös tarina niiden takana.Taas kerran kirjoituksestasi tuli tunne että pitää ottaa huilu esiin ja alkaa soittamaan.Sehän on niin ihanaa :-). Leppoisaa lomaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siispä huilu esiin vaan! Anna sen soida :)
      Tuollainen puhallinmusiikki koskettaa minuakin niin monen vuosikymmenen harrastuksen kautta. Itse olen aloittanut 9 -vuotiaana ja istunut jo melkein heti orkesteriharjoituksissa ainakin seuraamassa nuotteja, vaikka en osannut soittaa, kuin äänen sieltä, toisen täältä. Yhteissoitossa on parhaimmillaan jotain niin hienoa, on sitten soittamassa tai kuuntelemassa.
      Kiitos lomantoivotuksista :)

      Poista
  4. Kiva oli katella pätkiä esityksistä. Kerran oltiin Haminassa, siitä on aikaa jo. Pojat kävi armeijassa rippikoulun, niin oltiin konfirmaatiossa siellä kirkossa. Voi silloin kun kuulin eka kertaa Steel Pan musiikkia, olin ihan täpinöissä, se oli tosi kivaa.
    Kyllä sitä pitäs pitää huolta jaloista, pojalle etittiin tässä juoksukenkiä, niin tuli tietoa kenkäkaupasta kyllä, miten virheasennot vaikuttaa. Niin ne vaikuttaa mullakin, nilkat, polvet, lonkat, selkä. Kaikki on välillä kipeinä. Ja aina on kenkien etsiminen vaikeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän pelkäsin, että videot eivät siirry kunnolla, tai näy/ kuulu, mutta ilmeisesti toimivat :) Niistä saa vähän äänitunnelmia ja liikettä kuviin. Kuviomarssi on ihan käsittämätöntä. Miten kaikki pysyvät kurinalaisesti kuvioissaan ja omilla paikoillaan. Varmaan on harjoiteltu erinäisetkin kerrat. Samaan aikaan pitää soittaa ja pysyä rytmissä. Suurin osa näistä soittajista soitti ilman nuotteja.
      Sen verran olen marsseilla kulkenut, että tarkoitus on pysyä omassa rivissään ja edessä olevan soittajan takana suorassa linjassa, samassa askeltahdissa. Mitään kuviomarssia en ole koskaan kokeillut.
      Kenkien ostaminen on tosiaan hankalaa, kun pitää miettiä mukavuutta ja riittävää tukea.

      Poista
  5. Voi miten hieno tapahtuma, ja hienoa musiikkia ja hienot univormut 🎶🎹Hyvä että löytyi sopivat kengät kipeille jaloille, ja tsemppiä nilkallesi. Tosi suloinen tuo kissakangas🐈Hyvää loman odotusta Sartsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinua ajattelin, kun kirjoittelin :) Että näkyisi nämä tunnelmat sinne kauaskin, kun sinä aina näytät niitä juhlia ja erikoisia paikkoja sieltä päästä :)
      on ihan positiivinen mieli nyt kipujen suhteen, kun löytyi edes jonkinlainen selitys ja apukin. Nilkka on heti parempi, vaikka välillä vähän arastelenkin sille ramppaamista, kun muistuu se vihlonta mieleen. Ehkä selkäkin nyt tosiaan vähän muuttuu paremmaksi.
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  6. Hieno tapahtuma! Oli mahtava postaus - paljon katsottavaa ja koettavaa näin postauksesi myötä. Hyvää viikonloppua sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos pääsit tunnelmaan mukaan :) "Elävä kuva" kertoo aina vähän enemmän :)
      Mukavaa viikonloppua sinullekin. Täällä sataa ja ukkostaa.

      Poista
  7. Varmasti oli upea tapahtuma, oikein paikan päällä! Säntillistä soitantaa ja marssia :)
    Haminakin on ihan vieras kaupunki minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säntillisyyttä on varmasti hiottu hiomasta päästyä. Kaikki oli niin harkitun näköistä. Yksi rumpali tipautti toisen kapulan,mutta jatkoi sitten yhdellä ja seuraavan kääntöhässäkän aikana nosti sen lähes huomaamatta ja jatkoi muiden mukana.

      Poista
  8. Mukava tapahtuma, itse satuin kerran paikalle, kun Luulajassa oli pienempimuotoinen Tattoo. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhallinmusiikki on aina kiinnostavaa, vaikka sitten pienemmässäkin muodossa. Kesäkiertue tulee katsottua aina kun osuu kohdille ja onhan noita puolustusvoimien irtokonserttejakin.

      Poista
  9. Ryhdikästä, rytmikästä ja upeaa!
    Ei ihan pienellä harjoittelulla saada tuollaista aikaan.
    Ihailen aina säntillisyyttä ja mahtipontisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhmähenki ja yhdessä tekeminen ovat varmaan tunnelmaa nostattavia ja auttavat toistamaan samoja juttuja päivästä toiseen.

      Poista
  10. Voilaa mitä hevosia ja hyväryhtisiä miehiä - kiitos... niin upean kattauksen tarjoilit, että aivam kuin olisi itsekin ollut mukana.
    No voi auts... peroneus-jänteet, varsinkin brevis, se lyhyt tahtoo revetä pituussuunnassa iän/käytön myötä... mahtavaa että sulla on jo "mittatilaus" pohjalliset ja askel olisi hyvä olla kanta-varvas... Käyhän tarkistuttamassa... apua nimittäin löytyy tänä päivänä tosi hyvin. Panssarivaunu postauksia tulossa meikäläiseltäkin... ei ennätä reaaliajassa postailla, kun nettikin toimii miten toimii... mutta aamuyön nukuttamattomuudet on ihanaa lueskella toisten blogeja - kiitos ja iloisia lomanodotus päiviä... kuin tietty itse lomaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli siellä naisiakin... ihan yhtä komeasti ryhdissä :)
      Piti kuukeloida tuo jänne. Toivottavasti ei vielä leikkaushoidolle ole tarvetta. Nyt ainakin tuntuu, että nuo pohjalliset pelittävät oikein hyvin, vaikka ovat jo vuosia sitten tehty. Olen tässä muistellut, että taitavat nämäkin olla jo toiset laatuaan, eli ensimmäisten teettämisestä alkaa olla jo aika kauan.
      Kävin just urheiluhierojalla, joka totesi tuon vastakkaisen nilkan olevan ihan jumissa. Olin tosiaan kävellyt vähän varpasillani jo jonkin aikaa kotona sukkasillaan, kun tuo toinen nilkka ei sietänyt astua kunnolla. Taisi saada nilkan parempaan jamaan. Ilokseni huomaan, että selkäkipukin on hieman helpottanut. Aamuisin on huomattavasti helpompi päästä jalkeille ilman selän oikaisevaa veiviä ;)

      Poista
    2. Auts... miksi silmiini osui vain miehet univormuissaan; valikoiva katse, heh heh!!
      Ihanaa että selkäkipu hieman parempaan suuntaan... sitä kohden toivon lisää....
      Mekin jo kotimatkalla - lomat vetelee viimeisiään ja sinulla alkamassa; ihanaa ja omannäköistä lomaa teille, joko molemmat pyörät on kunnossa?

      Poista
    3. 🤭
      Toinen pyörä vain kunnossa. Ehkä otetaan sitten vaan peruspyörät mukaan.
      Te ootte kierrelly ja kaarrellu pitkin maita ja mantuja todelliseen retkeilytyyliin. Kotiinkin on aina kiva palata 🍵

      Poista
  11. Hieno postaus Tattoosta. En ole ikinä käynyt ja nyt jäi mieleen kytemään, että olisihan tuo kiva nähdä joskus ihan omin silmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta paikan päälle, tai sitten kiertäviin pikkutapahtumiin. Jo pelkät ilmaiskonsertit ovat Tattoossa hienoja elämyksiä.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Olepas hyvä 😍 Musiikki on kohdillaan, kun se koskettaa ♥️

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!