perjantai 9. kesäkuuta 2023

Taidenäyttelyssä, metsän siimeksessä

 Talviturkki on heitetty jo moneen kertaan. Tuntuu, että se ei ensimmäisellä kerralla lähtenyt kokonaan.  Laituria ei mökillä edelleenkään ole laskettu veteen, mutta kahlaamalla pääsee, ja crocsitkin puhdistuvat kahlatessa 😄Aika on mennyt töitä, vapaita ja menoja sovitellessa. Yhtään käsityötä ei ole valmistunut, vaikka olen aloittanut niitä jatkuvasti lisää. Ehkä se on jopa se syy?   


Mökillä vietin vuoden ensimmäiset yöni äskettäin. Minulla on vähän ristiriitaiset tunteet mökkeilyä kohtaan. Toisaalta olisi kiva vain olla, mutta en sitten osaakaan. Pitää aina keksiä jotain tekemistä.  Ei niin, että pitäisi raataa niska limassa (vaikka ei sekään ole poissuljettu ajatus), vaan jotain näkyvää pitäisi saada aikaiseksi.   
Tällä kerralla väänsin äidin tekemät kukkapenkit  jonkinlaiseen kuntoon.  Metsäisessä ympäristössä metsittyy helposti.    Samalla sain kaivettua tyhjäksi ex -kukkapenkiksi muuttuvan kohdan, johon on tulossa ajan myötä jonkinlainen terassinlaajennus ja kissahäkki. 
  Vesitihku ei haitannut niinkään, kuin hyttysparvi, joka navigoi joukkonsa pääni ympärille.  Välillä piti juosta sisälle karkuun. 


Nukuin jotenkin huonosti ja päänsärky oli paikalla jo heti aamusta.  En millään viitsinyt lähteä kotoa hakemaan päänsärkylääkettä ja viimein päädyin ajelemaan lähikylän sivuapteekille ibuprofeeniostoksille.  Onneksi särky talttui ilman migreenilääkettä. 
Takaisin palasin Verlan kautta 
Kalliomaalaukset eivät vieläkään/ edelleenkään näy. Mietin, josko pitäisi mennä jonain yönä veneen kanssa tuohon kallion kupeeseen ja piirtää ne uusiksi.  Lapsuudessani näkyivät vielä haaleasti punaisella maalatut metsästäjät ja hirvet.  Nytkin voi nähdä mielikuvituksen silmin, kuinka 4800-3800 vuotta eaa, luovuuden puuskassa olevat taiteilijat maaliastioineen ja suteineen ovat hahmottelemassa jonkinlaisissa veneissä tasapainoillen,  kallioseinämään kuvioita. 

Verlasta olen kirjoittanut useita kertoja, mm. täällä, josta löytyy linkkejä muihinkin juttuihin. 


Kävin katsastamassa Verlan käsityöpuodit. Mukaan lähti sytykesipsejä ja trikoopipo.  Olisin tykännyt kangaspannasta, mutta minulla on niin uskomattoman  luisu pään muoto, että pannat luiskahtavat omille teilleen ennen kuin ehdin sanoa kissa.   Olen melko kateellinen pyöreäpäisille ihmisille, joilla on ihanteellinen pään muoto juuri pantoja ajatellen. 

Päiväkahvit tuli nautittua kahvilassa.  Oli aika kylmä ilma, mutta onnistuin istahtamaan penkille, jonka alla helotti patteri kuumana 😅


Mökille palattuani päätin toteuttaa idean, jonka aihe on Taide -wc. Varastoa siivotessa tuli esiin monta äitini maalaamaa taulua.  Taiteilija itse oli vaatimattomuudessaan sitä mieltä, että ne voi heittää kaatopaikalle. Se olisi ollut silkkaa vääryyttä! 
Päätin naputella taulut vessan seinille, vaikka huussi ei olekaan kyllin tasokas paikka taidenäyttelylle. Parempi kuitenkin näytillä, kuin kaatopaikalla. 
Nyt meillä on kerta kaikkiaan  taiteellinen wc!  On linnunlaulua, tuulen havinaa, silmäniloa seinillä ja järvimaisema, jos haluaa pitää oven levällään täysistunnon aikana.   Mikäli joku piipahtaja ihastuu johonkin tauluun, voidaan tilaa pitää jopa taidelainaamona! 


Yritin sommitella kahdelle seinälle omanlaisensa kokonaisuudet. 
Alakuvassa oleva sumeus johtuu täysin minusta, eli kuvaajasta.  Alla on vielä videokin tästä taide-elämyksestä. 
Kissat ovat olleet aiemmin keväällä mukana mökillä.  Laitan siitä reisusta vielä muutaman kuvan.  Merri on ollut aiemminkin mökillä, mutta välissä on pari vuotta.  Se ei ilahtunut automatkasta, kuten ei Frodokaan, mutta asettui tutulle sohvalle makaamaan, tutkittuaan kaikki koloset.  Äitini on virkannut komean peitteen sohvan päälle jämälangoista. 


Frodo ei selvästikään tajunnut koko juttua ja ihmetteli koko ajan, missä se oikein on. Sopiva piilo- ja nukkumapaikka löytyi kuitenkin puusohvan alalaatikosta. 


Vessa oli Frodon mielestä kokeilemisen arvoinen. 

Tavarat ovat vielä missä sattuu, kun paikkoja on yritetty järjestellä.  Tilasin muutaman korkean kaapin, jotka tuodaan paikalle ensi viikolla. 


Merrillä riitti ihmettelemistä ikkunan äärellä. Eniten hämmästystä aiheutti valtava vesimäärä, joka aaltoili puiden takana.  Vähän enemmän vettä, kuin juomakupissa tai ämpärissä. 


Kumpikin kissa halusi ulos ja lopputulos oli jatkuva narujen solmiutuminen toisiinsa.  Pelottaa, että kissat pääsevät livahtamaan ulos, tai rimpuilemaan valjaista irti.  Olisi kamalaa, jos Merri tai Frodo joutuisi eksyksiin.  Tämän takia kissat ovat käyneet mökillä vain kerran.  Tuleva kissahäkki varmaan helpottaa tilannetta. 


Soittoharjoituksia ja -keikkoja on ollut jonkun verran. Huomenna olen lupautunut tuuraamaan huilistiystävääni toisen orkesterin esiintymisessä.  Mukavaa soitella jotain muuta, kuin mitä omissa soittoporukoissa soitellaan. 
Yksi ulkokeikka oli kuluneella viikolla. Oli vähän viileää ja sovittiin, että laitetaan virallinen soittotakki, ulkokeikkoja varten hommattu.  Nappasin takin henkarista mukaan.  Takki on musta ja etuosassa on pienellä orkesterin logo.  Paikan päällä vetäisin takin päälle ja ihmettelin hetken aikaa vetoketjua, joka oli keltainen.... muistin, että olisi ollut valkoinen.  Logoakaan ei ollut. Olin napannut mukaan miehen työtakin, joka oli kyllä aika paljon saman näköinen ja tuntuinenkin. Selässä ei sentään ollut mitään mainostekstiä😂 Ei se paljon muiden takeista eronnut, paitsi että se oli minulle aika isokin 😅 Saipahan taas hyvät naurut! 

Hei taas ja tuulettakaa päätänne aina ajoittain, jos se tuntuu täyttyvän liikaa! 

34 kommenttia:

 1. Ihania järvikuvia ja kaunista vessataidetta. Frodo ja Merri näyttävät kuvissa hieman hämmästyneiltä ja tutkivilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on kaunista, etenkin kesäisin :) Mitä mahtaakaan pienissä päissä pyöriä, kun riuhtaistaan omasta kotoa tuollaiseen paikkaan.

   Poista
 2. Kävin tänään Ateneumin Edelfelt-näyttelyssä ja nuo äitisi maisemat ihan muistuttavat Edelfeltin maisemamaalauksia :) Hyvä, että pääsivät näytille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää äidille sanoa, että maalaukset muistuttavat aivan Edelfeltiä! Meillä on nyt niin tasokaskin tuo näyttely :)

   Poista
 3. Ihania mökkikuvia, oikein tunnelmallista. Jos se takki harmittaa, niin onhan se paljon parempi liian isona ja keltaisella vetoketjulla kuin se taannoinen dirnl. T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt osuit naulan kantaan! ;D Tänään menen taas sen dirndl -porukan kanssa soittamaan, mutta osaavat soittaa ihan asiallisissakin vaatteissa, juhlan sisällöstä riippuen. Vähän jänskätti lupautua. Kysyin samoilla lämpimillä, että mitkähän on tällä kertaa esiintymisvaatteet ;D Tumma puku on tänään koodina.
   Tuo aiempi keikkaporukka soittaa vanhaa tanssimusiikkia yms. joten meininki on rennompi, ja mukaan mahtuu keltaisellakin vetoketjulla :)

   Poista
 4. Tosi kiva monipuolinen postaus; luontoa, taidetta, kissoja.

  Olet ollut ahkera ja aktiivinen, kissat voisivat ottaa mallia ja heittää talviturkit. Heh heh, tuskin heittävät.

  Minunkin äiti käsityöihminen ja taulumaalari. Hänkin on ollut sitä mieltä monista teoksistaan että voisi heittää menemään. Voi että ovat hienoja nuo äitisi maalaamat jutut. Eniten ihastuin tauluun jossa puut heijastuvat vedestä. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa mielenkiintoista nähdä, mitä kissan talviturkin alta paljastuu ;) Ehkä ne "nahkakissat" ovatkin vain heittäneet talviturkkinsa iäksi?
   Kerron äidille, että tauluja kehuttiin, ilahtuu varmasti :) Maalaaminen on sellainen taito, että sitä on vaikea opetella, jos ei ole taipumusta. Minäkin höperö kerran ajattelin, että maalaanpa minäkin taulun. Voi huh huh. Eihän siitä tullut mitään ja kärsivällisyyskin loppui aivan kesken ;D

   Poista
 5. Harvallapa on huussissaan noin hieno taidenäyttely ja minusta niin hienoa että laitoit Äitisi taulut esiin.Siellä ne tulee ainakin nähdyksi :-)
  Meillä Arttu on "kadonnut" muutaman kerran mökillä sekä Touhulassa että Keski-Suomen mökillä ja hätä ja huoli on aina ihan sata kerta sata. Yön kun se on teillä tietämättömillä niin omasta unesta ei tietoakaan.Onneksi on aina kuitenkin ilmaantunut takaisin mutta nyt kun Arttu jää kotiin aina silloin kun yksin menen Touhulaan on selkeästi leppoisampaa kun ei ole koko ajan huoli kaverista.
  Ollaan joskus mietitty että olisi kamalaa jos joutuisi lähtemään mökiltä kotiin eikä kissaa löytyisi mistään. Artulla on nimittäin paha tapa hävitä juuri silloin kun huomaa, että nyt on lähtöaikeet ilmassa.Se saattaa oleskella hiirenhiljaa talon alla tai saunan ylisillä kunnes ei pysty enää vastustamaan raksupussin houkuttelavaa rapinaa :-).


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoilla on merkillinen tapa aavistaa, että kohta tässä päädytään kuljetuskoppaan ja autoon. Merri on etenkin todella epäluuloinen, eikä koppaa voi missään tapauksessa ottaa esille etukäteen.
   Merri on joka kerta yrittänyt lähteä mökin pihasta tielle päin, eli kotia kohti, narussa siis. Eihän se pääse, mutta suunta on selvä. Sillä on niin kova hinku lähteä, että ei varmaankaan palaisi ihan heti raksujenkaan myötä, jos pääsisi karkuun. En haluaisi nähdä, riittääkö kissan suuntavaisto kulkemaan kotiin asti.
   Totta, kaikki käyvät vessassa, joten taulut eivät jää näkemättä :)

   Poista
 6. Upeita tauluja, onneks löysivät paikkansa :) Samaten tuo virkattu sohvan päällinen (itelläki "joskus" listassa).
  Kissat on aina viehkoja ihmettelevine katseineen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin, vaikka vessan seinät eivät se täydellisin esittelypaikka olekaan :)
   Tuo sohvapeite on tehty sellaisista pitkistä kaistaleista (suunnilleen patalapun levyisistä) , jotka on sitten yhdistetty. Toiselle sohvalle äiti on virkannut peitteen isoäidinneliöistä.
   Olisipa mahtava tietää, mitä kissat ajattelevat :) Monesti sen on näkevinään niiden katseista ja ilmeistä, mutta olisi kiva myös oikeasti tietää missä mennään.

   Poista
 7. Hienoa että talviturkki tuli heitettyä .Onpas teillä nyt hieno taidenäyttely huussissa.Hienot maalaukset muuten on äitisi tehnyt,samoin kuin tuon sohvapeitteeen kisuille.Edesmennyt Otto-kissani meni aina paniikkiin kun joutui kuljetuskoppaan, ja maukui koko matkan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan taas mökillä ja kissat mukana. Aikamoista konserttia ne piti tullessa. Välillä vuorotellen, välillä duona😂
   Ollaan pidetty kissat koko ajan sisällä toistaiseksi, totuttelemassa. Merri tuijottaa ikkunasta ja Frodokin on jo alkanut liikuskella piilopaikastaan. Ruoka on yhtä hyvää, kuin kotona.
   Uimassa tuli taas käytyä. Viileä vesi rauhoittaa hyttysenpistokohdat hyvin. Olen vähän yliherkkä niille.
   Vessaan mennessä järkytyin. Melkein koko taidenäyttely oli tippunut lattialle!! Laitoin takaisin, mutta eivät varmaan pysy. Pitää keksiä joku muu kiinnitysratkaisu.

   Poista
 8. Teidän vessan ovella voi kohta olla jonoa, kun on noin upeita taideteoksia esillä. Tuo klovnin kuva on tosi hauska. Onneksi et heittänyt tauluja roskiin. Kissatarha on hyvä ajatus. Pääsee sitten kissatkin mökille eikä sinun tarvitse olla sydän syrjällään niiden takia. Voihan sitä työtakissakin soittamaan mennä. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei kävijöitä ole ihan jonoksi asti, kun minä joudun sitten tyhjentämään tuon vessan useammin 😂

   Poista
 9. Ihania mökkikuvia! Taide-wc on mahtava idea. Minä en ole vielä tälle kesälle mökillä käynyt, mutta jos ensi viikonloppuna pääsen. Minä en ole vielä talviturkkia heittänyt, kun on ollut niin tolkuttoman kylmä tuuli. Eilenkin olin iltapäivään saakka untuvatakki päällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen käynyt polskahtamassa jo 6 kertaa. :) Taidetaan olla kyllä eri leveysasteilla.
   Nythän on luvattu paljon lämpimämpiä kelejä, joten uimaan vaan! Mukavaa mökkireisua!

   Poista
 10. Nyt on teillä hieno puucee. Tietysti taulut kuuluvat seinälle. Paljon mukavampaa tuolla on istuskella, kun on jotain katsottavaa. Minä kiinnitin huomiota äitisi virkkaamaan jämälankapeittoon - todella upea.
  Merri ja Frodo ovat varmaan tyytyväisiä, kun saavat sitten ulkoilla häkissä. Irrallaan ne voisivat tavata ketun tai supikoiran ja mitä niitä kaikkia muita onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vähän pettymys mennä uudelleen mökille ja huomata melkein kaikkien taulujen tippuneen lattialle :( Laitoin ne nyt uudelleen, toisella tavalla. Nyt varmaan pysyvät.
   Peitto oli helpompi virkata, kun äiti teki n.patalapun levyisiä, pitkiä kaistaleita rullaten virkatessaan ja yhdisti sitten pitkät pätkät peitoksi.
   Tarhaa saadaan vielä hetki odotella, mutta toivossa on hyvä elää :)

   Poista
 11. Aiheutit niin hyvät naurut tuolla takkijutulla, että jouduin pyyhkimään vasta ryystetyn teen jämiä ruudulta ;-D Voi sentään, sinulla tuntuu olevan niin paljon kaikkea meneillään koko ajan, tai ehkä olet luonteeltasi vauhdikas tapaus, sinulle sattuu ja tapahtuu!
  Ihanat pojat. Ymmärrän täysin tuon huolen, että jos pääsevät livahtamaan. Kissatarha kuulostaa täydelliseltä ratkaisulta.
  Upea taidehuussi, ja hyvänen aika, kaatopaikka olisi viimeinen paikka noille kivoille tauluille! Osa on todella tunnelmallisia. Tykkään silitysrauta-asetelmasta jostain syystä erityisesti. Siinä on kiinnostava, tavanomaisesta poikkeava aihe!
  Minulla on muuten huussissa pari taulua, ristipistotyö, miniatyyrihuussi-asetelma ja kukkavaasi tuoreille kimpuille. Huussikäynti voi tosiaan olla esteettinen elämys, miksi ei? Siinä on aikaa hetki katsella.
  Tuo teidän rantamaisema <3 Ja muutenkin elelet niin upeissa maisemissa, Verla ja kaikkea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä taidan aika nopea olla käänteissäni, vaikka aina ei edes tarvisi olla ;D Toisaalta tuntuu kyllä usein siltä, että pää on aivan liian täynnä. Luulen sen johtuvan työnkuvastani, jossa on jatkuvasti uutta ja uutta ja uutta ymmärrettävää ja toimittavaa eri ihmisten kohtaamisten myötä. Pään tuuletus tekee ihan hyvää, tavalla tai toisella.
   Äiti oli useana vuonna maalauskurssilla ja osa aiheista on annettu sieltä, kuten varmaan tuo asetelma -kuvakin.
   Vein vessan nurkkaan kielotuoksuttimen, piiloisaan paikkaan. Vessassakkävijät varmaan ihmettelevät, mistä haju tulee, kun on niin poikkeava tavanomaiseen verraten ;)
   Itselle nuo maisemat ovat niin tuttuja jo lapsuudesta asti, että aina ei osaa edes pysähtyä niitä ihmettelemään, vaikka pitäisi. Onneksi on hetkiä, jolloin näkee "syvemmin". Eipä ole huonot sinunkaan maisemasi :)

   Poista
 12. Ihanat mökkikuvat ja kissatkin päässeet mökki fiiliksiin.
  Täälläkin uida mulskittu, yllättävän äkkiä vesi alkaa lämmetä.
  Pirpsakat taiteet seinillä, jokaisessa huokuu kesän tunnelma.
  Aurinkoa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkästä veden näkemisestä tulee jo halu päästä uimaan, vaikka järki kieltäisi 😊

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Minä olen vain näytteille asettaja. Taiteilija itse suunnittelee kai jo uusia luomuksia.

   Poista
 14. Taidepuucee on hyvä keksintö :)
  Tuollainen väärän takin nappaaminen käy helposti. Otin yhtenä aamuna töihin mennessä takkini naulakosta. Hieman ripsi vettä, kun pääsin parkkipaikalle. Yllättäen takkini vaikutti leveydestään kutistuneelta ja hihat aika pitkiltä. Olin ottanut epähuomiossa jonkun teinin takin mukaani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veski oli ainoa seiniltään siisti tila, jonne taulut mahtui levittämään 😊
   Kyllä tuo "takin kääntäminen" käy tosi nopeasti, kun on meno päällä😂 Olen töissä ottanut useamman kerran työkavereiden takkeja.

   Poista
 15. Jäi ihan toviksi miettimään, että miten se talviturkki ei kerralla lähde... on niin kammottava ajatus vielä... etten tohtisi yrittää millään - sitä ensimmäistäkään kertaa. Vai ei Verlan maalaukset näy - niitä nimittäin oli tarkoitus katsastamaan ihan nyt kesäkuussa - kun Kapuajat polkaisee Kouvolaan. Joten vetele vene vesille ja käyppä pintarestauroimassa kuviot kuntoon!!
  Todellinen ArtPuucee - upeaa, kiitos näyttelystä!! Sinä olet kättentaitajan lahjat saanut jo äidinmaidossa!! Hih... me hommattiin jokunen vuosi sitten Ukkokullan kanssa samanlaiset takit - voi napata kumman vaan... ollaan niin samankokoisiakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai nyt on polkupyörät taas vauhdissa! Yritän keksiä jonkun ratkaisun tuohon kallioon...ihan spreijaamaan en kuitenkaan aio ryhtyä 👀 Olispa muuten ihan kamalaa, jos joku oikeasti kävis tärväämässä kallion ja minä tulin kirjoittamiseksi noin.
   Älkää muuten unohtako hiidenkirnuja kokkokalliolla. Sinne on ihan viitat kahdestakin suunnasta just ennen keskustaa. Toinen on kävelyreitti, mutta toista voi kulkea pyörälläkin.

   Poista
 16. Kerrassaan upea taide-wc! Kyllä nyt kelpaa istuskella siellä!

  Minulla saattaa talviturkin heittäminen mennä taas jonnekin elokuulle, jos vanhat merkit pitävät paikkansa. Vai jääköhän se tänä vuonna heittämättä kokonaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vein nestemäisen huonetuoksun huussiin ja nyt on haju suorastaan hurmaava, kun on muutaman päivän tuoksutellut 😊
   Minä kävin äskenkin taas uimassa. Tulee melkein meditatiivinen olo, kun on piipahtanut pinnan alla.

   Poista
 17. Kiva idea laittaa taulut esille, vessassa niitä tulee varmasti ainakin tuijoteltua eikä vain kävellä ohi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin vielä pari lisää koppivarastosta. Laitoin ne vielä tuon muovihirvityksen tilalle :)

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!