keskiviikko 22. helmikuuta 2023

UMK on pian täällä!



Euroviisut lähestyvät ja Suomesta on löydettävä edustaja kisoihin.  Ensi lauantaina nähdään Uuden Musiikin Kilpailun finaali Turun Logomosta.  Kyseessä on jo 12. UMK -karsinta. Televisiossa se näytetään TV ykköseltä kello 21 alkaen.  Kisa nähdään/ kuullaan myös ainakin Yle Areenassa, Ylex ja Radio Suomi -kanavilla.  

Ohjelman juontaa Samu Haber. Kommentoinnin voi saada suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, ukrainaksi, viittomakielellä tai uusina vaihtoehtoina pohjoissaame ja inarinsaame. 

Kilpailuun lähetettiin alun alkaen 363 kappaletta, joista ammattilaisraati valitsi 7. Aikamoinen karsinta, jos sattui haluamaan jatkoon 😂 Olisi hauskaa, jos lähetettäisiin nk. varjoUMK, jossa soitettaisiin kaikki finaalista jääneet kappaleet! 

Finaalin voittaja valitaan 75 prosenttisesti yleisöäänin ja 25 prosenttia äänistä tulee kansainvälisiltä raadeilta.  Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa!   Maan ulkopuolelta saadaan erilaisia näkemyksiä kappaleisiin.  Miltä kuulostavat Euroviisuihin halajavat Suomi-solistit kansainvälisin korvin.  Joitain kommentteja olen kuunnellutkin ja naureskellut mielikuville ja hämmennykselle, jota kappaleet ovat aiheuttaneet 😂   Mitä ihmettä tarkoittaa esim. sana "niinku" ?   Ainakin se kuulostaa ulkomailla kovin hassulta. 

Tänä vuonna suomenkielisiä lauluja onkin mukana yli puolet.  Omalla kielellä laulamisen sanotaan olevan plussaa, koska näin tulevat esittäjien taustat paremmin esille.  Toisaalta "yleiskieli" englanti on kaikille tunnistettavaa ja sisältö aukeaa paremmin.  Suomen lähetyksissähän kappaleet tekstitetään käännettyinä, mutta suurimmassa osassa valtioita näin ei tehdä.  Itse kyllä mielellään kuulen tuntemattomiakin kieliä, vaikka en niistä mitään ymmärrä.  Korvaan tarttuvat juuri ne hassunkuuloiset sanat 😉

Robin Packalen: Girls Like You | UMK23 | Yle Areena

Robiniin kohdistui paljon ennakko-odotuksia, jotka eivät sitten tainneet odottelijoiden mielestä täyttyä.  Minäkin odotin jotain tosi upeaa ja mullistavaa, kunnes useamman kuuntelun jälkeen tajusin, että tämähän on juuri sitä Robinia, jota on totuttu kuulemaan.  Kiva kappale, menevä rytmi, taidokas äänen käyttö ja tarttuva melodia.  Laulukieli englanti.

KUUMAA: Ylivoimainen | UMK23 | Yle Areena

Minulle ennestään tuntematon yhtye, vaikka hävettääkin tunnustaa, sillä yhtye voitti juuri tänä vuonna Vuoden yhtye -palkinnon Emma -gaalassa.  

Tykkään tästäkin kappaleesta. Melodia on kaunis ja solistin äänessä suhiseva ässä sopivat hyvin tunnelmaan.  Euroviisujen lavalle en tätä silti laittaisi, mutta kuuntelisin kappaletta mielellään vaikka radiosta. 

Käärijä: Cha Cha Cha | UMK23 | Yle Areena

Tämä kappale lyö kuulijansa ällikällä! Menee vähän aikaa, että tajuaa, missä mennään (jos sittenkään 😁)   Visuaalinen esitys videolla antaa odottaa paljon myös lavalla. Toivon, että esitys ei lässähdä isommalla areenallakaan, sillä tämä on ehdoton suosikkini Euroviisuihin. Viisut ovat paitsi musiikkia, myös silkkaa showta. Molempia tarvitaan erottumaan joukosta.  

Keira: No Business On The Dancefloor | UMK23 | Yle Areena 

Tätäkään laulajaa en tuntenut ennestään.  Hän laulaa taidokkaasti  ja äänensävy on  persoonallinen.  Kappale on menevä, laulukieli on englanti. Plussaa annan siitä, että sanoissa mainitaan Harry Potter 😅Kappaleessa kehotetaan rohkeasti tanssilattialle. 

Benjamin: Hoida Mut | UMK23 | Yle Areena

Pidin tätä aluksi ihan surkeana, mutta yhä uudelleen huomasin sen jättäneen minulle aikamoisen korvamadon.  Kappale on tavallaan ok, ei suosikkini, ei etenkään Euroviisuihin.  Benjaminilla on on persoonallinen ja erottuva lauluääni, ehkä joku muu kappale olisi ollut parempi. 

Lxandra: Something To Lose | UMK23 | Yle Areena

 Laulajan ääni on erottuva.  Kappale melodinen on muita rauhallisempi.  Erittäin hyvä, kun sitä kuuntelee. Olen kuunnellutkin useamman kerran, mutta en siltikään muista sitä yhtään. Ei jää mieleen, joten ei jatkoon. 

Portion Boys: Samaa taivasta katsotaan | UMK23 | Yle Areena

😒 Tältä porukalta odotin paljon, mutta meni alta lipan.  Mikään ei ole Euroviisuissa nolompaa, kuin kosiskella muilta mailta pisteitä liian näkyvästi.  Onhan näitä esimerkkejä ollut aina silloin tällöin.  Ei toimi! 


Nämä olivat vain  minun mielipiteitäni, joten jännityksellä jään odottelemaan lopputulosta 😋

Monet teistä varmaan ohittavat molemmat  viisukilpailut olan kohautuksella.  Meille viisukärpäsen puremille tämä on kuitenkin vuoden kohokohta!  Tärkeintä ei ole oman maan voittaminen, vaan kokonaisuuden näkeminen, sekä visuaalisessa, että melodisessa mielessä.  Minulla on edelleen useiden vuosien takaisia suosikkikappaleita, joita kuuntelen kuulokkeissakin ajoittain 😁   Mikä olisi mielekkkäämpää, kuin kuunnella kuntosalilla esim. Alexander Rybakia,  Francesco Gabbania,  Kalush Orchestraa tai Robin Bengtssonia 😂  Viime vuoden voittaja on jopa puhelimessani soittoäänenä.  Pidin kappaletta parhaana muutenkin, kuin sen saaman uutishuomion takia. 

Tänä vuonna Euroviisut kuullaan Iso Britannian Liverpoolista.  Viime vuonna toiseksi tullut maa järjestää tämän vuoden viisut. 



Sohvalla on jo varatut paikat,  vain UMK puuttuu!   Merri toivoisi enemmän Kissanpolkkaa ja Arttu haluaisi kuulla  Tykkään susta niin että halkeen! 

Minkä kappaleen sinä lähettäisit edustamaan Suomea Euroviisuihin? 

38 kommenttia:

  1. En ole vuosiin ollut kiinnostunut Euroviisuista enkä seuraa niitä. Nytkin tuntuu kuin itse kisat olisivat olleet menossa jo monta viikkoa kun joka päivä joutuu ennen iltauutisia noita ehdokkaita katselemaan. Joten ei hajuakaan siitä kuka näistä olisi hyvä Suomea edustamaan. Ainoa artisti jonka näistä tunnistan on Robin. Anteeksi tyly kommenttini, mutta näin ajattelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ollut tyly. Tiedän, että moni ei seuraa kisoja, eikä se ole mikään huono asia :) Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta asiasta. Onhan sekin mielipide, että ei tykkää seurata :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kattaus biisejä. Jään odottelemaan, että kuka voittaa.
    Minusta ehdottomasti kaunein biisi on Lxandra: Something To Lose
    Minä lähettäisin Euroviisuihin Keira: No Business On The Dancefloor tai sitten Portion Boysit.
    Minusta Robin on todella hyvä.

    Ennen mun 50v bileitä meidän esikoinen teki mulle biisilistaa bileisiin. Siitä tuli erinomainen ja siinä valmisteluissa yleisöäänestyksellä mun loppuelämän bilebiisiksi valittiin Portion Boysin Vauhti kiihtyy. Minua jaksaa edelleenkin naurattaa se video ja Portion Boysit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhti kiihtyy onkin hyvä kappale ja paljon soitettu edelleen :)
      Robinin kappale kestää varmasti kuuntelua pitkään, vaikka ei nyt monia odottelijoita sävähdyttänytkään.
      Näistä nyt voisi oikeastaan lähettää kenet tahansa, koska viisujen voittaja valitaan kuitenkin mitä ihmeellisimmin perustein ;) Siksipä se voitto ei olekaan se tärkein juttu, vaan viisut kokonaisuudessaan.

      Poista
  3. Noniin, hyvä kun kerroit tästä, koska enhän minä pysy perässä, mitä tapahtuu😅Tällä hetkellä koitan muistaa, että nyt alkaa MM-hiihdot💪Mutta aloitanpa kuuntelemaan ja kerron sitten mielipiteeni👍t.Irkku

    VastaaPoista
  4. Nyt on kuunneltu👍Ekaks tuo Something to loose, koska osaa laulaa ja tanssia ja sanat, sanat❤️ Ja niin erilainen. Toiseks Keira, koska tekis itekin mieli mennä tanssilattialle tän biisin tahtiin ja näyttää, miten tanssitaan, niin että oksat pois😅😅😅t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en koskaan tiedä, mitkä urheilukisat on milloinkin menossa ;)
      Tuo hidas kappale on tosiaan muista poikkeava ja varmasti vetoaa moneen kuuntelijaan. Hyvä että sain sinutkin "viisuhuumaan" mukaan ;D

      Poista
  5. Kyllä minä valitsisin Merrin tovoman kissanpolkan. Näistä viisu kappaleista en osaa valita, ei vaan ole minun mieleen. Tulee varmaan seurattua mikä kappale voittaa ja pääsee euroviisuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan kissoillakin 16 vuoden ikäraja viisuesittäjiksi? Kissanpolkkaa saa sitten odotella vielä joitain vuosia ;)
      Pianhan se viisuedustaja selviää meille kaikille. Voittajalla alkaa ilmeisesti joka tapauksessa iso homma, kun varsinainen toteutus pitää hioa toukokuisiin Euroviisuihin mennessä.

      Poista
  6. Kiitos katsauksesta. Olen nähnyt biisit nyt kahteen kertaan ja menen kyllä täysillä tuohon kosiskeluhalpaan. Portion Boys on iloinen ja positiivinen tässä surullisten laulujen ja aikojen Euroopassa. Tykkään myös siinä kuuluvista välihuudoista.
    Robiniin ja Benjaminiin petyin - kummaltakin odotin enemmän. Muut esiintyjät ovat minulle tuntemattomia. Lxandrasta haluaisin pitää, mutta kun tämä ei ole modernin tanssin kisa. Portion Boysin jälkeen jaetulla kakkossijalla olisi Keira ja ChaCha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Tiedät siis Kimi Räikkösen ja ne muutkin ;D Kappaleissa on kiva kuunnella paitsi kokonaisuutta, myös noita pieniä lisäjippoja, joita kuuluu keskellä kappaletta, modulaatioista puhumattakaan ;)
      Minulle tulee tuosta Lxandrasta vähän Ruotsin Loreen mieleen. Siinähän päästiin ihan maaliin asti niillä tanssiliikkeillä ;)

      Poista
  7. Nuorena tuli euroviisuja seurattua, mutta vanhemmiten se on jäänyt pois. Silloin kun viisut oli Suomessa katselin kisat silmä kovana alusta loppuun. Kummityttöni oli lisärekvisiittana esiintymässä kisojen kulisseissa ja mikä pettymys se oli kun tyttö ei osunut kuviin kertaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan katsoneeni lapsena viisuja, kun vanhemmatkin katsoi. Jossain vaiheessa tuli vuosia, jolloin muut menot olivat tärkeämpiä... ja viisut jäivät vähemmälle. Sitten alkoi hiljalleen kiihtynyt viisuhuuma, joka suorastaan huipentui 2006. Toivon aina, että viisuissa on jotain huomiota herättävää, tavalla tai toisella.
      Olipas harmillista, ettet saanut tallennettua kummitytön viisuesiintymistä.

      Poista
  8. Kiva, että olit laittanut linkit biiseihin!
    Varjo-UMK ei olisikaan hullumpi idea! Poistetaan kaikki Mensat, Posset, Putoukset ja muu aivoton moska ja kuunnellaan viisuja - huonoimmatkin vedot hakkaavat takuulla mennen tullen ala-arvoisen suomi-viihteen nykytarjonnan!
    En ole erityinen viisujen ystävä, mutta kuuluuhan se ihan yleissivistykseen katsoa ainakin finaali! Vaikkei olekaan vielä tullut Waterloon voittajaa! 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatan! 20 jakson sarja poisjääneitä viisuehdokkaita pyörimään ;)
      Jokaisella viisuystävällä on oma suosikkinsa. Itse en osaa nimetä vain yhtä. Tulee heti mieleen monta hyvää kappaletta. Sellaisia, jotka eivät kulu vuosien saatossa runsaastakaan kuuntelusta.

      Poista
  9. Merrin ja Artun ehdottamat olisi kiva kuulla euroviisuissa!
    Enpä ole katsonut UMK:ta kuin kerran, ehkä silloin ekalla kerralla. Euroviisuja vähän paremmin, mutta niistäkin jää joka vuosi katsomatta osa tai kokonaan. Lapsena ja nuorena seurasin niitä aina! Silloin oli musa parempaa ;-) Baccarat, Herrey'sit ja iki-ihana Johnny Logan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olisi! Ja vielä heidän esittäminään ;D
      UMK on mielestäni kehittynyt valtavasti siitä, mitä se aluksi oli. Ensin tuntui, että nyt on homma ihan vinossa, kun edustaja valitaan tuolla tavalla.
      Tuttuja kaikki nuo vanhatkin :) Ennen oli oikea orkesterikin viisujen taustalla. Pitkä historia oli sillä meiningillä.

      Poista
  10. Siellä on jo kisakatsomo valmiina! <3 Mulle Euroviisut on ihan tuntematonta maaperää, vaikka aiemmin tykkäsin katsella Euroviisuja enemmänkin. Jotenkin musiikki ei ole yhtä hyvää kuin ennen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen oli kaikki paremmin ;D Sleepy Sleepers ja Eput ;D En kyllä tiedä, mitä sinä olet kuunnellut ;D
      Kirjoititko sinä joskus jostain muista laulukisoista.. ehkä ne olikin Voice of... jotakin? Kaikki laulukisat on kivoja.

      Poista
  11. Lapsuudessani euroviisut oli tosiaankin iso tapahtuma ja piti ilman muuta katsoa ja kuunnella yömyöhään asti. Vuosikausiin en ole enää niistä innostunut mutta Sinun tekstistäsi huokuu täydellinen innostus ja mukana olo ja onhan sohvaseurasikin tosi ihastuttavaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vuosien myötä innostunut aina enemmän ;) Minulla on lähipiirissäkin muutama innostunut, joten on ihanaa, kun saa jakaa mielipiteitä ja muistoja. Toinen tietää heti, mistä puhutaan, kun jotain sanoo ;) Nyt en sitten puhunut ollenkaan mieshenkilöstä ;)
      Merri muistaakseni viime vuonna simahti katsellessa moneen kertaan ;D

      Poista
  12. Hih... eilen jumpassa oli kuulemma joku UMK-kappale... minä en tiennyt edes mikä on UMK?
    Ohimenevässä hetkessä ehdin pohtia että onkohan kyseessä joku UudenMusiikin.... (K)juttu... eli mistä ne kirjaimet tulee?
    Rakastan kyllä tanssitunteja, käyn usealla viikossa, mutta en tiedä yhtäkään biisiä, sen nimeä, esittäjää... rytmin vain annan viedä ja liikkeistä tunnistan, että tämä on ollut aiemminkin... miten voi olla näin onneton musiikkikorva, vaikka lapsuudessa pianotunteja..... öööö, ainakin 7-vuotta (en kyllä koskaan saanut pianoa... läksyt sähköisillä uruilla) ja kitarakin tuli hankittua myöhemmin opintoja varten, heh heh... no - kaksi biisiä osaa yhä "säestää" 3 cowboyta ratsastaa ja possut ja siilit.... Mutta hei, Robin ja Benjamin on tuttuja.... toisen kanssa ihan moikkaillaankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;D Älä välitä. Ei kaikkea tarvi tietääkään ;D
      Uuh.... sähköurut on niin eri tuntuiset, kuin pianon koskettimet. Possut ja siilit on aina hyvä!
      Voit huikata nuorelle miehelle, että tsemppaa kisoihin ;D
      Musiikissa on niin monta ihanaa juttua, eikä rytmi ole suinkaan vähäisin. Parasta on tanssiminen sellaisen musiikin mukana, jonka rytmi vie mennessään johonkin alkukantaiseen fiilikseen.

      Poista
  13. Minäkin joskus vuosikymmeniä sitten seurasin euroviisuja. Ei enää nykyisin. Jostain syystä, jota en tiedä, ei jaksa innostaa. Tosin Lordia fanitin ja silloin katsoin kisatkin. Tuskin nyt voitetaan kuitenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään voittoon usko. Kuten jo sanoinkin, en pidä sitä edes tärkeimpänä juttuna. Finaaliin olisi silti kiva, jos päästäis. Onhan siinä pisteidenluvussa silti aina jonkinlaista jännitystä, oli se voittaja sitten kuka tahansa.
      Tuntuu oikeastaan aika hienolta sekin, että seuraa jotakin (vaikka sitten telkun välityksellä), mitä niin moni muukin ympäri maailmaa katselee.

      Poista
  14. Nuorena seurasin Euroviisuja ja kirjoitin kaikki kappaleet vielä vihkoon kilpailun aikana, ja seuraavana päivänä kuuntelin radiosta niitä kappaleita. Eipä enää...Silloin kun Lordi voitti niin katselin yksin sohvalla niitä kisoja ja oli upeeta. Nyt joskus tv ohjelmien väleissä on sattunut tulemaan näitä tämän vuoden kappaleita. Ehkä niitä jos kunnolla kuulisi, niin voisi tuntea paremmin, mutta ei yhtään ole jäänyt mieleen. Huvittaa vaan, kun joku täällä voittaa ja sitten pääsee suurille lavoille, sitten Suomessa kohutaan että Nyt pärjää hyvin Euroviisuissa, puh, katinkontit :D
    Suurin osa nykyisistä laulajista muutenkin ja kappaleista on ihan outoja (räppiä?), aina ihmettelee kuka kumma on joku joka voittaa jonkun palkinnon. Olen ihan ulkona nykymusiikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pääsit kirjoittelemaan nimellä! Kannatus on aina etukäteen ylenmääräistä taustajoukoissa, taitaa koskea myös urheilukisoja. Sitten kun ei tule menestystä, osallistuja lytätään suomalaiseen tapaan maanrakoon.
      Kuuntelen nykyään niin paljon äänikirjoja, että radion kuuntelu on jäänyt selvästi vähemmälle. Luotan silti enemmän korviini, kuin nimitietouteen. Jos joku kappale on erityisen hyvä, haluan kyllä tietää, kuka laulaa. Tykkään kaikenlaisesta musiikista, niin klassisesta, iskelmästä, räpistä ja monesta muustakin. Ainoa, mikä ei korvaa selkeästi miellytä, on tuo raskasta joulua, vaikka hevi on kyllä muuten satunnaisesti oikein kuunneltavaakin.

      Poista
  15. Hah hah Dyrene har allerede reservert sitteplass for Grand Pri Sang!Vi glere oss !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. yes, yes! Everyone has it´s own place allready ;D Not so long anymore! Soon it will begin ;) Maybe it will music from the musical Cats ;) And for Arttu: " What does the dog say?" ;D

      Poista
  16. "Eikö sieltä muka muuta tuu kuin nää euroviisut? No ei.Jaa." Ja sitten kuitenkin tapitetaan loppuun asti, ei voi mennä nukkumaan, ennen kuin voittaja on selvinnyt ja lopputekstitkin on luettu :D
    Ehkä koomisin Euroviisukokemus on siltä vuodelta kun Lordi voitti. Oltiin mökillä ja katsottiin Euroviisuja. En tiedä, miksi mutta jostain syystä mulla oli kynä ja vihko esillä ja kirjasin jokaisen ylös kunkin maan antamat pisteet - se vihko on vieläkin tallella :) Mikä hillitön riemu siitä voitosta; korkeimmilla siihen asti ikinä annetuilla pisteillä, ja me oltiin koko ajan uskottu ja toivottu, että Lordi voittaa, koska sehän oli "niin kauhee". Mutta se koomisin osuus: lähetys tuli seuraavana päivänä uusintana ja me tietenkin katsottiin se alusta loppuun. Ja vaikka tiedettiin, kuka voittaa, jännitettiin pisteiden laskua yhtä paljon, kuin silloin yöllä :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota pistelaskua en ole vielä itse kotona harrastanut ;) tuo kuulostaa jo suorastaan omistautuneelta ;) Mutta arvaappas mitä minulla on tekeillä..? Minulla on tietenkin vielä tallessa viime vuoden semit ja finaali tallennuksella. Olen katsonut niitä välillä vuoden mittaan... Nyt päätin, että katson kaikki vielä kerran läpi ja poistan. Toinen semi nyt menossa ;D

      Poista
  17. Onko tämä Arttu se äitisi bichon frise? Tai muistelisin sinun joskus sellaisesta maininneen, mutta voin muistaa väärinkin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on :) Arttu on Merrin kamu, mutta Frodon kauhu ;)

      Poista
    2. Muistelin onneksi oikein, ja Arttu näyttää kivalta tyypiltä. :)

      Poista
  18. Mun suosikit on Portion boys ja Keira. Äänestys on menossa, mutta minä lähden nukkumaan. T Saukkis, joka ei ole vuosiin katsonut UMK:ta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käärijän suosio piti pintansa loppuun asti :) Toivottavasti ei kappaletta väsytä kuuntelemaan jo ennen viisufinaalia. Lisää lavashowta pitäisi kyllä saada...

      Poista
    2. Täytyy myöntää, että kappale "parani", kun sitä muutaman kerran illan mittaan kuunteli (en ollut kuunnellut sitä aikaisemmin kuin kertaalleen). Kelpaa kyllä mun edustajakseni :D Tsemppiä hänelle!
      Keira oli hyvä, mutta (en ole mikään asiantuntija) kaipaisi minun mielestä ehkä vähän vielä lisää lauluopetusta. Portion Boys oli mun suosikki alusta asti, muut oli pettymyksiä, mulla oli turhan korkeat odotukset niistä (johtui ehkä innokkaasta biisien & esittäjien esittelijästä M. Silvennoisesta :D )

      Poista
    3. Useampi kuuntelu avaa korvat ihan eri tavalla :)
      Käärijä oli minun suosikkini alusta asti, mutta finaalissa meinasi usko loppua niihin järkyttäviin lavasteisiin. Ehdin jo luulla, että homma menee ihan pelleilyksi.
      Nyt aletaan tähyilemään netistä minkälaisia kappaleita muut maat ovat valinneet :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!