maanantai 14. marraskuuta 2022

Calluna ja unikko

 Tätä kasvia suosittelen!!!!     Ostin viime vuoden syksynä muutaman callunan.  Keväällä tämä vihreä oli vielä niin kaunis, että jätin sen joksikin aikaa tässä vihreässä betoniruukussa vielä pihalle vihertämään. Äskettäin tajusin, että calluna on kestänyt koko kesän ikivihreänä, joten siirsin sen jälleen talveksi lasivitriinikaappiin pihalle.  Tämä on silkkaa säästöä! 

Mainittakoon, että en ole kastellut sitä yhtään kertaa. 


Hautausmaalla saimme ihmetellä tällaista näkymää. Tässä ampparipesä on jo irrotettu. 


Alunperin se löytyi lyhdyn kannen alta, kun veimme pyhäinpäivänä kynttilää lyhtyyn. En ole koskaan nähnyt moista paikkaa ampiaispesälle!   Rauhassa ovat saaneet rakentaa ja lopputulos onkin suoranainen deluxe -malli. 


Kokeilin ostamastani Lumi Karmitsan Kirjosukkakirjasta Unikko -sukkia.  Ne sopivat kirjan mukaan muidenkin, kuin oopiumveikkojen jalkoihin. 


Kirjassa on yksi ja sama ohjeistus kaikkiin sukkamalleihin (hieman eroa pitkä- ja lyhytvartisissa), vain kuviointi on erilaista.  Ohjeet on ajateltu fingering -paksuiselle langalle, mutta minulla ei sattunut olemaan sellaista, eikä etenkään oikeissa väreissä.  Päätin kokeilla yhtä mallia käyttämällä lankana Nallea ja kolmosen puikkoja.  Lankaa kului 130grammaa.  Sukat ovat kokoa 38-39. Kyllä nämäkin käyttökelpoiset ovat, mutta ohuempi lanka ei tosiaan olisi pahitteeksi.  


Tykkään tuosta takaosassa olevasta raidasta.  Sukat on suunniteltu erikseen oikealle ja vasemmalle jalalle. Arvatkaapa, menikö aina ihan nappiin, vaikka olin ihan alussa laittanut neulemerkin oikean jalan sukkaan... No ei mennyt. Kantapään jälkeen jouduin purkamaan jonkin verran, kun tajusin tekeväni väärää mallikaaviota. 
Kantapää on erikoinen. Ensin ajattelin, että en varmaan osaa tuollaista tehdä. Monissa tavanomaisista poikkeavissa kantapäämalleissa olen yrittämisen jälkeen heittänyt ohjeet romukoppaan ja tehnyt kantapään oman mielen mukaan.  Kokeilin kuitenkin ensin ohjetta ja yllätyin, kun se olikin ihan helppo. 
Kirjan tekijä kertoo kantapäämallin olevan Alma -mummon kantapää.  Siinä tehdään pitkänä tasona, ainaoikeinneuleena tuo kantalappu. Sen jälkeen aletaan poimimaan sivusta silmukoita, jolloin muodostuu kantapohja ja kiilakavennukset.  
Neulos muodostaa hieman "pussimaisen" kantapään, kuten alakuvasta näkyy. 
Punamusta on aina jotenkin shokeeraava väriyhdistelmä 😍


Merrikin tykkää punaisesta.   Tässä se odottelee, joko aletaan hiljalleen mennä nukkumaan, kun kello on niin paljon ja sukatkin ovat jo valmistuneet. 


Minulla alkoi viikon loma. Alkukesän sairasloman alle jäi kaksi lomaviikkoa, joten lomaa on nyt talvella enemmän.  Viikolle on suunnitteilla kaikenlaista. Olen varannut hammaslääkärin, lääkärin, hierojan ja aion käydä kuntosalilla, soittoharjoituksissa, sekä ajella lauantaina Tampereelle Kässämessuille.  Luvassa on siis kaikenlaista touhua, jota on helpompi tehdä lomalla, kuin työn ohessa.   Ai unohdinko mainita, että aion neuloa?? 💖

Maanantai muhevan munkin maistoi.
Tiistai tiukkasi tahtia tossuun.
Keskiviikkko kaunisteli kuulumisiaan.
Torstai tuntui todistelevan taitojaan.
Perjantai pullisteli puhurina puissa.
Lauantai liekotti lankaa, liinaa. 
Sunnuntai sielua selvitteli.

                                                          Lämminhenkistä viikkoa Teille Kaikille!

32 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Todellakin :) Tässä vieläkin aamukahvilla :)

   Poista
 2. Vautsi, mitkä sukat, noissa on saanut seurata mallikaaviota tarkasti! Ihanat. Jossain hempeissä väreissä näyttäisi aivan erilaisilta.
  Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aina jokin viivain tai paperin tms. reuna neulottavan rivin yläpuolella pitämässä paikkaa. Joskus, kuten tässäkin tapauksessa , ohje on hankalasti kirjan sivu, jolloin kirjan selkämys ei ole tasaisesti pöytää vasten. Hankala yhtälö. kun on niin pientä ruudukkoa. Voisihan ohjeen tietysti kopioida ja tulostaa isompana, mutta en koskaan viitsi ryhtyä moiseen.

   Poista
 3. Olipa ampiaisilla erikoinen pesänrakennuspaikka.
  Todella ihanat värit ja kuviot sukissa. Minäkin odottelen parhaillaan kirjastosta tilattuja kolmea Lumi Karmitsan villasukkakirjaa saapuvaksi.
  Ihana Merri.
  Antoisaa ja rentouttavaa lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen oli hämmästys, kun avasimme luukun.
   Lumin mallit on tosi kiehtovia. Niissä on usein joku jippo kuvan tai muun suhteen. Onko sinulla jo joku malli mielessä?

   Poista
  2. Vielä mitään varsinaista mallia ei ole nyt mielessä. Eiköhän jotain kivaa toteutettavaa kirjasta kuitenkin löydy.

   Poista

  3. Joskus käy niinkin, että mallien runsaus estää valinnan ;D

   Poista
 4. Komea ampiaispesä, luxus-mallia todellakin.
  Kyllä on hienot sukat. Tarkkana saa olla, kun kutoo sukkia, joiden ohjeet poikkeavat jalasta riippuen. Muutaman silmukan pitsimallissa eroa ei ehkä huomaisi, mutta tuollaisessa kuviossa alkaisi virheet äkkiä harmittaa.
  Punainen sopii hyvin Merrin taustaväriksi. Ei siis ihme, että kissa väristä tykkää.
  Mukavia lomapäiviä! Raportti kässämessuilta olisi kiva, jos vain jaksat ja ehdit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään niin näistä kirjoneuleista, kun kuvio alkaa hiljalleen muotoutua sukkaan. Ihme kyllä en ollut vielä ehtinyt huomata kuviossa mitään erikoista. Katse osui yht´äkkiä ruudukon ylälaidan tekstiin, josta tajusin, että nyt on väärä sukka käsissä. Minähän neulon melkein aina kumpaakin sukkaa samaan aikaan.
   Voin yrittää jonkinlaista raporttia. Paljon olisi katsottavaa ja kuvattavaakin. En oikein aina tiedä, saako kuvata. Joissain kojuissa on jopa kieltokyltti.

   Poista
 5. Onpas kestävä calluna ja niin vehreä vieläkin. Söpöset sukkaset, kyllä nyt on mukava sujauttaa villikset talvikeleillä
  jalkaan.
  Jestas sentään mikä ampiaspesä!
  Leppoisaa ja rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestokukka, joka on aito :) Jään testailemaan, montako vuotta tällä vielä pääsee eteenpäin ;)
   Harvoin näkee missään puuliiterissä tms. paikassakaan näin suurta pesää.

   Poista
 6. Upeat sukat!
  Kivaa lomaa sinulle. Sellaisen toivepostauksen esitän, että olisi kiva nähdä, että mitä oli tarjolla Tampereen messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää Lumin mallit on niin upeita. Mallissakin värit oli nämä. Lisäksi näissä malleissa on melkein aina erilainen vasen ja oikea malli. Tuntui järkevältä laittaa silmukkamerkki oikeaan.... vaikka en sitten enää sitä nähnytkään ;D
   yritän ottaa kuvia, mutta on tosiaan vähän kyseenalaista tuo kuvailu, kun kaikki ei tykkää. Jotain varmaan kuitenkin :)

   Poista
 7. Onneksi ampiaiset eivät olleet kotona, kun avasitte luukun.
  Upeat sukat. Minun pitää yrittää löytää tuo uteliaisuus, josta kerroit miten kivaa on nähdä kuvion muodostuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Kävin nyt isänpäivänä uudelleen ja huomasin, että hautausmaan kynttilälyhdyn pohjalla oli ampiaisillakin hautansa. Aika monta siellä oli elottomana pohjalla.
   Minusta kirjoneuleessa tuo ruudukon neulominen ei ole ollenkaan niin hidasta, kun kuvio hiljalleen siirtyy neuleeseen.

   Poista
 8. Oikein rentouttavaa lomaa ! .Kauniit, sukat.Tuo calluna ..tykkäsi betoniruukusta..Merri niiin ihanassa rentoutus asennossa.,Vautsi mikä loppu runotus:)) t.Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kissan pehmopörrövatsa (kuten koirankin) on aina niin hellyttävän suloinen :)
   Minun ei enää tarvi ostaa uusia kukkia, kun voin käyttää samoja monta vuotta ;D
   Rempseää päivää sinulle ja Väiskille!

   Poista
 9. Onpas jännän näköinen tuo ampiaispesä,,Hienot sukat olet taas kutonut,ja täytyy sanoa että Merrillå on hyvå maku🐈Mukavaa lomaa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pesä on suurimpia, mitä olen nähnyt, vaikka onkin noin oudossa paikassa. Olisikohan kasvanut isommaksi, jos olisi ollut tilaa levitä.
   Paidan kissa näyttää enemmän Frodolle ja Merri ei kai tykkää siitä ;D
   Olen tässä viime aikoina miettinyt, että pitääkö näitä sukkia tosiaan tehtailla koko ajan? Alkaa olla niin paljon, että on taas etsittävä joku keräys ja vietävä osa sinne ;) Osa lapsistakin on jo vihjaillut, että alkaa näitä jo olla...

   Poista
 10. Oletpas tosi hienot sukat ahertanut! Ja on varmasti saanut ohjekaaviota seurata tosissaan👍 Kun kerran Kässämessuille olet menossa, käyhän kurkkaamassa Lankajengin osastoa. Siellä on minunkin yksistä sukista ohjekaavio paperiversiona pöydällä myynnissä🥳🤗 T. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pieniä ovat nuo ruudukot yleensä ja kirjan sivulla pinta ei ole edes tasainen. Olen yrittänyt keksiä, mikä olisi sopiva paino riviä seuraavalle viivottimelle tai paperille. Minulla on usein kännykkä päällä painona. usein se toimii jotenkin, mutta välillä tarvin sitä puhelinta ;) Olisi keksittävä joku ihan tätä varten tarkoitettu paino. Yksi pienten tavaroiden kori on välillä ollut painona, mutta hirvittää, mitä sitten, kun työnnän vahingossa korin yli pöydän laidan ;D
   Kun pidin ohjetta siinä neulontatuolin rahilla aiemmin, oli Merrin suurta hupia tulla työntämään kaikki rahilla oleva tavara vaivihkaa lattialle.
   Minä yritän pitää silmät auki Lankajengin varalta! Messutilat ovat valtavat.

   Poista
 11. Näyttää monimutkaisilta, mutta kauniilta nuo sukat.
  Ampparinpesää olisin tod.näk. säikähtänyt.
  Antoisaa lomaviikkoa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse mallikuvio ei ole monimutkainen, kun voi vaan seurata ruudukkoa ja värien vaihtumista. Tuo kantapää sensijaan oli hieman hiostava, pääosin siksi, että jouduin tekemään sen niin moneen kertaan oman mokan takia. Ohje itsessään olikin helppo. Yleensä en tajua millään sitä, miten ne silmukat kavennetaan ja lisäillään niin monissa perusmallista poikkeavilla kantapäämalleilla.
   Ei näin kylmillä enää ole amppareita, joten pesä herätti enimmäkseen suurta hämmästelyä, etenkin, kun se ei näkynyt lyhdystä, ennen kuin kannen nosti tavalliseen tapaan ylös.
   Kiitos! Tänään on ihan täyden tohinan päivä ;D

   Poista
 12. Jos on deluxea osanneet tehdä ampparit - niin kyllä sinäkin... sekä sukkien, että ilmeisesti tui vihreä upea betonityökin on omaa käsialaasi!! Olet kyllä niin monipuolinen kädentaitaja ja vielä runoilijakin!!
  Ihanaa lomaviikkoa - monipuoliselta kuulostaa... hitsi kun olisi ollut kiva tavata Kässamessuilla, mutta ne jää nyt tässä "menosyksyssä" väliin... että edes joku viikonloppu lähimaisemissa - vain miniän synttäreillä, ei muuta!!
  Iloa ja energiaa niin lomaan kuin akkujen lataamiseen sitten taasen töissä jaksaakseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein tosiaan pyyhkeistä betoniruukkuja muutama vuosi sitten. Nuo pienemmät ovat kestäneet hyvin. Isoin on vähän repsahtanut.
   Runohan on selkeästi sitä samaa "avantgardistista" tyyliä, kuten sinunkin alkukirjainrunosi ;D

   Poista
 13. Onpa hyvin säilynyt calluna ja samaa voi sanoa ampiaispesästä, ovat tehneet sen niin hyvään piiloon, että pesä on saanut olla rauhassa. Upeat sukat! Puna-musta on kyllä tehokas väriyhdistelmä. Ei sinulla ainakaan aika pitkäksi käy lomallasi. :D Hyvää lomaa, muista välillä huilatakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen iki-calluna ;)
   Ihan rauhassa tässä nytkin istun läppärin ääressä. Pitäisi päätellä yhdet sukat, mutta ei saa aikaiseksi... Ja mitä sitten neuloisi seuraavaksi? Siinä taas elämää suurempi kysymys ;)

   Poista
 14. Lomasi kuulostaa oikein mukavalta. Sopivasti sovittua puuhaa. Ja vau mitkä sukat; oikea taidonnäyte !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yksin lomalla, mies on päivittäin töissä. Niinpä päätin käyttää koko loman kaikkiin etukäteen varattaviin juttuihin, niin saa niitäkin pois päiväjärjestyksestä. Oli muuten reikiä nolla! Oli oikein mukava hammaslääkärireisu ;D

   Poista
 15. Hienot sukat, enkä ite varmaan osais tehä kantapäätä noin. Pitäs kokeilla neulomista taas pitkästä aikaa.
  Jee, Kässämessuille olen suunnitellut porhaltaa heti huomenna..saa nähä toteutuuko :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje oli kantapäähän tosi selkeä ja heti ymmärrettävissä, toisin kuin moni muu :)
   Sinä pääset sitten jo heti ensimmäisille tunnelmille huomenna :) Mukavaa päivää!

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!