torstai 18. marraskuuta 2021

Luissa ja ytimissä

 

Syksyn kääntyessä talveksi alkaa ulkona ilma olla vähintäänkin koleaa.  Lunta ei vielä ole ja pakkasiakin vain silloin tällöin. Vettä satelee harva se päivä.  Merriäkään ei enää huvita niin kauaa olla ulkona, vaikka joka päivä se sinne  haluaakin.  Päivän mittaan menee pitkiä aikoja loikoillessa ja päiväunia vedellessä.  Joskus löytyy kummallisia, uusia virikkeitä, joita pitää tutkia. 


Kävin Rustassa etsimässä valokaapeleita ja heti ensimmäisellä reisulla silmä kiinnittyi tähän alla olevaan ovimattoon.  Hypistelin sitä pitkään, mutta jätin hyllyyn.  Kissa muistuttaa erehdyttävästi Merriä pienenä 😍 Toisella valokaapeleiden hankintareisulla en enää päässyt maton ohi, vaan kaappasin sen kainaloon.  Tämä tulee ulko-oven eteen, mutta ei ihan vielä. Odotetaan vielä kuivempia kelejä ja joulua.  Yllä oleva matto päätyy saunan oven eteen, jossa vanha matto alkaa jo pohjastaan murentua. 


Miten väärin on asteikolla 1-10, jos toinen kissa istuu toisen naamalla? Toivottavasti on edes alapesut tullut tehtyä... 
Matot "pyörivät" nyt vielä olohuoneen lattialla ja harmaa matto on selvästi enemmän Merrin mieleen. 


Vaikka pakkasiakin on ollut, on pihalla ihme kyllä vielä jotain kukkijoita!  Arovuokko ja orvokki sinnittelevät kukkapenkissä. 


Varmaa on myös se, mikä amppeli tulee ensi vuonnakin terassille! Tämä kirjava kukka on kukkinut ihan koko kesän, eikä loppua näy.  Kukkia paremmin tuntevat voivat nyt nimetäkin tämän, kukan, jos siltä tuntuu 😄 (lisätty: calibrachoa). 
Tämä on ihan uskomaton väripilkku edelleen, punaisine ruukkuineen. 


Kylmenevinä iltoina on tietysti mukava vetää villasukkakin jalkaan.  Luut ja ytimet kaipaavat lämpöä ympärilleen.  Suuren suomalaisen toivesukkakirjan ensimmäinen malli on nyt neulottu.  Kyseessä on Marjaana Forever -nimiset sukat, jotka on suunnitellut Marjukka Vuorisalo.  Sukat ovat ohjeessa kokoa 42 tai 46, neulottuina puikoilla nro 3 ja niihin sopivalla lankavahvuudella.  Oman versioni tein Venlasta, puikoilla 2½, jolloin sain sukat kokoa 39.  Lankaa kului vaivaiset 55g. 


Sukat aloitetaan kärjestä, mikä oli ihan ok ja onnistui.  Ohjeessa sanotaan, että sukat on neulotttu 3 puikolla, eli kahdella on silmukoita ja 1 neuloo!  Meni vähän yli hilseen.  Sukat voi neuloa myös perinteisellä viiden puikon metodillakin, kuten sitten teinkin.  Terä sujui hyvin, mutta tuo kantapää... voi että se tuotti harmaita hiuksia (vielä entisestäänkin).  Lopulta tein sen kuten ymmärsin, ja lopputulos on tässä. Kanta ei ole vahvistettu.  Se näyttää kummalliselta, mutta jalassa tuntuu yllättävän hyvältä!  Ehkä ohjetta toistaessa tekisin sukat varresta varpaisiin ja kikkailisin ihan tavallisen kantapään. 


Pelkillä luisilla jaloilla kulku voisi olla aika kolisevaa, mutta sukka suojaa ja pehmentää. '
"...kuu paistaa kelmeästi, sukka kulkee keveästi..."  
Muistan vastaavan tekstin 8 luokan lukukirjasta: "Kuu paistaa heleästi, kuollut ajaa keveästi".  Tämä lause on seurannut minua aina muistoissani, joten tämä sukkamalli kosketti siinäkin mielessä 😂


Pysykää lämpiminä, älkää kylmettykö!

41 kommenttia:

  1. Johan on arovuokko villiintynyt, kun tähän aikaan vuodesta kukkii.
    Kissat on siistejä elukoita, joten mattokissalla ei ole huolta Merrin istumisista. Ymmärrän hyvin, ettet noin kauniin joulumaton ohi päässyt. Voisin hommata tuollaisen omaankin eteiseen, kun muuten ajattelin pysyä tavallista maltillisemmissa joulukoristeluissa. Kiva kyllä tuo kivimattokin. Kivet näyttävät kolmiulotteisilta. Ehkä Merristä on mukava köllötellä kivisessä maastossa.
    Jestas, millaista lukukirjaa koulussanne on tankattu? Ihan varmasti tuollainen lause jää mieleen pitkäksi aikaa.
    Hienot sukat! Plusasteista huolimatta sää tuntuu kolealta jatkuvien sateiden vuoksi. Aamuyöllä heräsin kunnon kaatosateeseen ja kiskoin peiton paremmin päälleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhytkarvaisilla kissoilla taitaa olla aika taatusti hyvä hygienia, mutta ne pitkäkarvaiset ei aina...
      Maton kivet ovat vähän koholla pohjasta. Siinä varmaan selitys eri tuntumalle.
      Lukukirja oli ihan peruskoulukirja ;) Minusta se oli tosi jännittävä siitä kohtaa :) Ehkä se herätteli tuota fantasiapuoltani ja jäi mieleen.
      Täälläkin on tänään satanut. Ei huvittanut edes lähteä kävelylenkille... onhan se syy sekin ;) Ehkä joutuu vielä Merrin kanssa illemmalla happihyppelylle.

      Poista
    2. Eipä Rustassa ollut enää kissakuvaisia mattoja. Muutama muu joulumatto kyllä löytyi. Jäivät ostamatta, sillä kissahan se tuossa matossa on kaikkein hienoin elementti.

      Poista
  2. Tuplakissa-asetlema on somaakin somempi. Kivikissa sen sijaan julmistelee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivikissa haluaa pitää valtauksensa, kun taas tuplakissan istuva versio etsii lisää nameja, joilla se on houkuteltu matolle ;)

      Poista
  3. Huuuu - onpa hurjat sukat! Hienot!
    Täälläkin on muuten arovuokossa nuppua, tosin voi olla, että peura söi ne jo. En ole vähään aikaan muistanut käydä katsomassa.
    Onpa ahkera amppelikukka! Olen kesäkukissa todella surkea, mutta se saattaa olla miljoonakello.
    Ihana mini-merri-kynnysmatto! Ja myös oikea Merri matollaan. Muuten, Ransulla on tapana istua hajareisin Mustin päälle, kun Musti on päikkäreillä ja Ransu haluaa huomiota. Tosi reilua. Joskus se istumakohta on tosiaan Mustin naaman päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä sukkia oli kiva tehdä, kun koko ajan syntyi lisää kuviota ja homma eteni.
      Taas se peura! Meillä pyörii jäniksiä. Mies sai lopulta laitettua muutaman omenapuun ympärille verkot. 30 vuotta ollaan tässä jo asusteltu, eikä omenapuut ole lähteneet kasvuun, aina kuolevat. Jänikset sen sijaan kasvavat ;)
      Antaahan ihmisetkin hajusuolaa pyörtyneiden nenän alle (ainakin ennen vanhaan), ehkä kissoilla toimii takapuoli samoin ;D

      Poista
  4. Tuo kukka on calibrachoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta :) Minulta unohtuu aina heti kaikkien kukkien nimet, vain harvat jää mieleen.

      Poista
  5. Kivasti teillä vielä kukkii vaikka ollut kylmää:) Kiva matto, ja ei íhme että Merri siinä viihtyy.HIeno kuvasarja Merristä, hän on todella kuvauksellinen kissa:) HIenot sukat taas :) Täällä on vieläkin lämmintä, ja viikonlopuksi vihdoinkin luvattu kunnon sadetta, saapa nähdä toteutuuko se. Hyvää loppuviikkoa sinulle Sartsa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää amppeli etenkin on ihan outo. En ole mitenkään hoitanu sitä enää pitkiin aikoihin, mutta en myöskään raaskinu hävittää, kun aina vaan kukkii.
      Toivottavasti saatte vettä. Vaikka ei se taida ilmaa viilentää? Vie kuitenkin kuivuuden.
      Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Tosi ihana joulumatto ❤️ja hyvä kun se pääsi kissakodin kaunistukseksi.
    Kivat sukat myös. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei olis ollut tarvetta mennä uudelleen tuohon kauppaan, olisi varmaan jäänyt ostamatta, mutta nyt lähti matkaan saman tien ;D Bonuksena tuo toinen matto ;) Onneksi ei niin usein tule kaupoilla pyörittyä, että noista heräteostoista olis haitaksi asti ;)

      Poista
  7. Luurankosukat, vau! On tuossa ollut keskittyminen, mutta hieno on lopputulos - ja teksti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rivit oli tosiaan aika kapeita. Kirjassa oli virhe just noiden sukkien kohdalla ja painatuksen jälkeen oli lisätty pari irtolehteä, joissa oli tuo kuvio. Alkuperäisessä viivat menee ihan niskakkain ;D Ja onneksi tajusin, että oikealle ja vasemmalle sukalle (sekä eri koolle) oli eri kaaviot! Vahingossa meni tuo eka nappiin. Joka rivillä tapahtui jotain uutta, niin neulominen tuntui sujuvan nopeasti. Kantapään kohdalla meinasin purkaa koko terän, onneksi ratkes sekin.

      Poista
  8. Mahtavan ihana amppelikukka ja niin kivat kissakuvat.
    Hyvän mielen postaus.
    Jos olet menossa puutarhamyymälään ota kukasta näyte mukaan ja kysy nimeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sainkin tuolla yhdessä kommentissa jo kukalle nimen, calibrachoa. Minulla taitaa olla päässä "tiedostot" niin tukkeessa, että mitään ylimääräistä ei siellä pysy ;D
      Tätä kukkaa myydään keväisin niin, että samassa pienessä ruukussa on 2-3 väriä. Jonain vuonna olen jättänyt ostamatta, kun ajattelin, että tapan sen kuitenkin heti ja hinta oli olevinaan korkea, 7e. Tänä vuonna se lähti mukaan ja oli todellakin hintansa väärti ja näköjään ylikin! Orvokkiamppeli menee ikävän näköiseksi viimeistään alkusyksystä, jos on keväällä ostettu, mutta tämä se vaan porskuttaa eteenpäin, vaikka pakkaset jo paukkuu ;D

      Poista
  9. Huonoilla kukkien tuntemuksella voisin veikata miljoonakelloks :) Sieviä mattoja oot löytäny! Oho, vaikka sananlaskuja neulois sukkiin, kekseliästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin tuo teksti on luettavissa neulotuista silmukoista ja ihmeen paljon saa jalkapohjaan mahtumaan ;D

      Poista
  10. Mä luulin eka, että Merrikin on ollut Rustassa mukana. :-D Mitähän Merri valitsisi Rustasta, jos pääsisi valkkaamaan... Mutta hyvin näyttää mattokin kelpaavan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuolla kaupassahan on roppakaupalla eläinten ruokiakin, joten valinta lienee selvä ;) Oispa hassua nähdä kissa kulkemassa niinkin laajassa paikassa omia aikojaan :)

      Poista
  11. Hienot matot! Kyllä naurattaa nuo villasukat :D Villasukat jalkaan, lämpöä luihin ja ytimiin - peukutan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukka on ehdottomasti vuoden vaate (ainakin minulla ;) ), ja etenkin tähän vuodenaikaan erittäin tärkeä. Kuvittele nyt vaikka sitä uutta muotijuttua, villasukkajuoksua lumihangessa, jos sulla on vaan luurankojalat. Lumi tursuaa koko ajan luiden ja ytimien välistä, voi jopa kasaantua varvasväleihin ;D

      Poista
  12. Luusoppaa!! Huikea malli ja teksti.
    Kynnysmaton testaus on tarkkaa puuhaa. Siihen jää omat ja vieraan tuoksut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekstin ansiosta sukka eteni nopeasti, kun koko ajan tuli jotain näkyvää, joka kerroksella.
      En osannutkaan tuolta kannalta ajatella, että Merri jättää omat pehvanhajut ovimattoon. Saattaa epätoivotut tunkeilijat jäädä jo ulko-ovelle, kun ei arvaa hajuja ylittää ;D

      Poista
  13. Onpa ihan Merrin näköinen matto. Rustassa oli muuten paljon erilaisia valokaapeleita ja jouluvaloja edullisesti. Kävin sieltä jo yhden parin euron valokaapelin ostamassa seinäamppeliin. Ennen joulua pitää tehdä uusi reissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna ostin tuota valokaapelia töpselillä 1 kappaleen ja kun menin uudelleen, ei niitä enää ollut. Tänä vuonna pelasin varman päälle ja ostin useamman, uudella reisulla vielä lisää ;D Mahtoivat luulla, että olen suurkuluttaja ;D

      Poista
  14. Oi,miten ihana tuo matto🥰
    Ja juku mitkä sukat,kerrassaan huikeat🤗
    Täälläkin kissat alkavat viihtyä huomattavasti enemmän sisällä,kun ilmat ovat muuttuneet viileämmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsyin ostamaan vain yhden kissamaton, vaikka mieli olisi tehnyt ostaa useampi ;D

      Poista
  15. Niin taidokasta kirjoneuletta! Merri on aina niin suloinen ja tarkka, myös makuupaikastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli ihan selkeät ohjeet ja tykkäsin, kun kuvio kasvoi melkein joka kerroksella. Tuntuu nopeammalta tehdä :) Tai no vedän tuon selkeät sanan pois, kun puhutaan kantapäästä... ;D

      Poista
  16. Vastaukset
    1. Kiitos :) Tai no, mattoa en ole tehnyt ;D Omin pikku kätösin kuitenkin ostanut ;D

      Poista
  17. No nyt on sukat mun mieleen-kyllä ytimetkin noilla lämpenis ja mikä idea pohjissa oleva teksti! Saako sulta tilata nämä tai vastaavat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytin näiden sukkien kuvan eilen yhdellen iäkkäälle miehelle töissä. Hän luki tuon tekstin ja muisti, luettelikin juuri tuon saman tekstin, joka löytyi siitä meidän koulun lukukirjasta!
      Lähipiirille yleensä teen vaan lahjoja tms. :) Etenkin näin joulun alla menee aika pelkästään joululahjasukkiin.

      Poista
  18. Vastaukset
    1. Kyllä näihin minunkin silmä tarttui heti ohjekirjaa ekaa kertaa selatessa. Suunnittelijalla on omaakin tuotantoa nk. goottityylisiä neuleita, jos nyt oikein ymmärsin.

      Poista
  19. Voi Merri, kun olet niin suloinen :). Kaamean upeat sukat olet neulonut.

    VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!