lauantai 6. marraskuuta 2021

Musiikin voima

 Tarina alkaa taas sieltä kesälomareissulta, joka tehtiin Lappiin asuntoautolla.  Tein sen 100 -vuotissukan lisäksi toisenkin kuvion Excelillä. Oikeastaan tämä oli niistä se ensimmäinen.  (Muistan, että oltiin tuolloin juuri siellä Inarin tuulisella ja upealla leirintäpaikalla). Aika jännä muuten, miten joistain asioista tulee mielleyhtymiä joihinkin toisiin asioihin ja tilanteisiin.  Vähän kuin räsymatto, johon on kudottu tutuista, vanhoista vaatteista leikattuja kuteita. 


Sain orkesterilta oikein tällaisen pöytästandaarin kerran, kun täytin pyöreitä.  Taisi olla viimeinen laatuaan. Seuraavat pyöreitä täyttelevät eivät sitten näitä enää ole saaneet.  Tuli sitten itselle outo ajatus, että missä muussa muodossa tuo logo voisi olla, jos ei lippuja enää ole.  Silloin ajattelin, että tuohan olisi hauska sukan kupeessa.  Paljon on ajatuksenvirtaa kulunut idean ja toteutuksen välillä 😅
Tuo idea Excelin kokeilusta neulemallinnuksessa oli oiva.  En muista kirjoitinko siitä jo tarkemmin, vai en. Valitsin kiinteän ruudukkomäärän 15 silmukkaa/ ruutua puikkoa kohti (tätä voi sitten neuloessa muokata).   Reunustin ruudut ja pienensin koon suorakaiteenmuotoisista ruuduiksi.  2 puikollista, eli 30 silmukkaa on sukan kupeeseen mahtuva silmukkamäärä minun käsialallani ja 3 puikkokoolla.  
Tuon ruudukon tallensin, jotta voin käyttää sitä muissakin kuvioissa kopioimalla tyhjän ruudukon.  Siihen aloin sitten silmämääräisesti sovittelemaan rasteja, että sain haluamani kuvion.  
Tein ensin sinisellä ja sukan pohjavärillä muodon ja keskiön. Keltaisella tein neulomisen jälkeen jälkipistoin keskikuvion ja sen jälkeen noita lehdykkäisiä taas silmämääräisesti reunoille. Valkoinen reunustus korosti kuviota kivasti.  


Merrin tarkistus oli niin nopea, että kuvakaan ei oikein ehtinyt oikeuksiinsa. Läpi meni kuitenkin!  Jälkipistoista tuli vähän huomautuksia. 


Kännykällä kuvattaessa sukkien väri on taas ihan erilainen tummalla ja vaalealla taustalla. Tumma sukka on oikean värinen.   En meinannut millään löytää oikeita värisävyjä mistään langoista. Päädyin tekemään sukkia Wooly woodista, vaikka aluksi pelkäsin niiden lörpähtävän. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, kun pinnasta tuli siisti ja napakka.  Hienoinen kiilto tuo sukkiin jopa pientä juhlavuuden tuntua.  Puikot olivat kokoa 3, lankaa kului 130g.  Keltainen ja valkoinen ovat itse asiassa Nallea.  


Koska inhoan jälkipistelyä, enkä oikein koskaan saa sitä siistin näköiseksi, teen aina mahdollisimman paljon  kuviopohjaa valmiiksi jo neuloen.   Kuvion tullessa vain toiseen sukan sivuun, jää ongelmaksi, mitä toiselle puolelle tehdään. Miten toinen lanka kuljetetaan parin puikon yli?  Ratkaisin sen näissä sukissa näin.  Tummat pisteet eivät ole häiritsevän näköisiä kuviota ajatellen, mutta pitävät kuitenkin sukan ryhdikkäämpänä, kuin pelkät lankalenkit nurjalla. 
Nilkkaa kohti kavensin lukuun 14/ puikko ja jalkaterässä 2 x 14 ja 2 x 13. Sukat ovat kokoa 39. 
Ne on tehty ystävälle parane pian -sukiksi. 


"Elämän sain soimaan
musiikin vain voimaan 
luottaessain sain tien löytää..."
    (Soitinmenot)

24 kommenttia:

 1. Komeat on sukat ja sanomattakin selvää, että tuommoinen pikatarkastaja on söpöäkin söpömpi :). Minulle käy aina niin, että Merri vie huomioni muusta postauksestasi :).

  VastaaPoista
 2. Hienot sukat taas! Ja Merrikiin näyttää niistä tykkäävän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merrin tuomio saattaa pahimmillaan olla purkaminen, joten jännittää joka kerta 🤣

   Poista
 3. Voi että sun taitojasi. Mä en ikinä osaisi tietsikalla tehdä mallinuksia. Olen joskus osannut exceliä käyttää,mutta kun en oikeasti ole sitä tarvinnut,niin mä olen siitä unohtanut kaiken. Mä olen huomannut,että tietsikan toiminnat perustuu paljon muistiin,pitää muista mikä milläkin tehdään ja miten. En jaksa enää edes opetella. Sun sukista tuli kertakaikkiaan hienot ja väritkin on kivat Olen Merrin kanssa samaa mieltä,tuli upeat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lähdin ihan kokeilun kautta. Töissä joutuu noita välillä tekemään (ei mitään mullistavia versioita). Yleensä olen tehnyt paperilla ja kynällä nuo omat mallikokeilut, mutta kesällä tuli mieleen kokeilla tiekkarilla, niin "kumittaminen" on helpompaa :)

   Poista
 4. OLipas hyvä keksintö nuo pilkut toiselle puolelle, siis kuvion toiselle puolelle! Ja hyvän kuvan sait excelillä tehtyä, minulla on vielä ihan mietinnän asteella. Tuntuuko, että tuolla excelillä voisi tehdä vaikka minkälaisia kuvioita? Itse kun en muista yhtään mitä sillä sai tehtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen usein nilkkakuvion molemmille puolille nilkkaa, niin langan kuljettaminen on sillä kertaa ratkaistu. Näihin ei jotenkin sopinut, joten ratkaisin näin hillitysti.
   Onhan niitä sellaisia ohjelmiakin, jossa voi tehdä kaikenlaisista kuvista ruudukkoja. Kokeilin kerran jotain netin ilmaisohjelmaa, mutta ei oikein sujunut. Tämä minun juttu on siis vain käsin rasti kerrallaan suunniteltu valmiille ruudukkopohjalle, niin ei tarvinnut kumia käyttää, niin kuin kynällä tehdessä. Valmis ruutumäärä helpottaa hahmottamaan, miten haluttu kuva mahtuu tuolle silmukkamäärälle.

   Poista
 5. Eipä mikään ihme, että sukat läpäisivät tarkastuksen. Ovat niin pal komiat, että! Hauskaa, että teillä on nyt omat orkesterisukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan hauskaa toteuttaa tuttu logo sukissa :) Herätti vähän hämmästystä saajassa :)

   Poista
 6. Siis ihan sanaton ja tuo "pilkutus" sisäpuolelle, oot nero!!!
  Onnistuisikohan Marimekon Unikot samalla tapaa... nimittäin valmis versio (jonka netin syövereistä löysin)
  niin tiukka nilkasta, että hiki tulee pukiessa ja varsinkin riisuessa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Eikös villasukkien olekin tarkoitus lämmittää?? ;D
   En ole Marimekkoja tehnyt. Jos kuvio on kaksivärinen (?), niin luulisi sen voivan tulla katkaistuksi vain toiselle sivulle? Kyllähän näihin pilkkuihinkin lanka juoksee, eikä se saa kiristää, että en tiedä, auttaako se tässä asiassa yhtään. Usein teen kuvion ympäri nilkkaa, mutta nyt se ei vaan sopinut tähän juttuun ja piti soveltaa langanjuoksujen kanssa.

   Poista
 7. Kyllä näillä sukilla paranee!
  Kivasti kerroit prosessin kulun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä todellakin toivon! Taitaa olla aika pitkä prosessi.

   Poista
 8. Ah, Soitinmenot! Sitähän piti katsoa joka viikko.

  Hienot sukat tuli. Ja kiitos vinkistä, Excel voisikin olla aika hyvä. Olen käyttänyt ruutupaperia ja siinä on kurjaa, kun pitää kumittaa ja voi mennä isompikin suunnitelma uusiksi eikä voi peruuttaa yhden ruksin takia niin helposti. Tosin mun suunnitelmat ovat hyvin vaatimattomia näihin sun verraten, mutta silti.

  Sukat käyvät pöytäviirin kanssa hienosti yhteen. Juhlavalta näyttää. Ja Merri on niin tottunut jo tarkastustöihin, että siinä ei kauan viikset värise.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alkaa heti soida päässä, kun kuulee nimen ;D
   Justiin tuota kumittelua ja rastittelua yritin helpottaa. Tuskin kynäilyäkään lopetan, mutta välillä voi kokeilla näinkin.
   Nyt pitää käyttäjän vaan istua oman viirinsä kanssa vierekkäin päivät pääksytysten ;D
   Tuleepa heti mieleen tilanne, jolloin Merrin viikset värisee ihan oikeasti: lintuja katsellessa ;)

   Poista
 9. Kyllä passaa vettä jalkoihinsa nämä uniikit lämpimät sukat.
  Ei ole ideat eikä toteutukset sinulla hukassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus nappaa paremmin, kuin toisella kerralla :) Tämä malli on "vaivannut" mietä jo useita kuukausia, mutta pääsi vasta hiljalleen toteutuksen asteelle.

   Poista
 10. Mahtavan homman olet tehnyt! Upea toteutus. Excel on hyvä apu, kun siinä voi ruutuja kaventaa ja pidentää; saa enemmän silmukoita muistuttavan mallin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sillä Excelillä voi tehdä paljon muitakin juttuja, mutta niitä en osaa käyttää ;) Näin perusruudukkona toimii hyvin. Vaikeinta on saada kuvio hahmoteltua järkevän muotoiseksi ja ruudukkoon sopivaksi. Neuloessa kuvio voi silti vääristyä tai lätistyä. Lopputuloksen näkee vasta neulottuna.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!