tiistai 23. maaliskuuta 2021

Sudenkorento

 Sudenkorennot ovat yksi vanhimmista hyönteisryhmistä. Niitä on tavattu jopa 325 miljoonaa vuotta sitten, fossiililöydösten perusteella.  Korennot jakautuvat pieniin hentosudenkorentoihin ja  suuriin aitosudenkorentoihin. Korentojen elinkaari on korentovaiheessa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, lajista riippuen. 

Korennot pystyvät lentämään 10-40 kilometrin tuntinopeudella. Osa lajeista on rauhoitettu jopa EU -direktiivillä. Sudenkorentoja suojellaan pitämällä huolta niiden elinalueista, joita ovat mm.purot, joet ja suolammet. 

Nyt ihan kamalin fakta: eurooppalaisessa ja suomalaisessa  kansanperinteessä sudenkorentojen on kerrottu tuovan huonoa onnea. Niiden on kerrottu esim. ompelevan ulkona nukkuvan henkilön silmäluomet kiinni... 

(Wikipedia)


Onneksi uusia lajeja löytyy jatkuvasti, uhanalaisuudesta huolimatta. Minäkin löysin  muutaman.  Osa on selvästi niitä isompia ja osa pienempiä.  Ne olivat kuulleet, että meillä on hyvät elinolosuhteet niille.  Ne ovat nyt ensialkuun sisällä, kun ulkona on vielä vähän viileää. 


Pinterestissä olen nähnyt rautalangasta väännettyjä asioita, joihin on "upotettu" lehden tai kirjan sivuja siipiin tai muihin osiin, jos eivät ole sudenkorentoja.  
Minä tein nämä askartelukaupan taipuisammasta koristerautalangasta, mutta yhtälailla nämä syntyisivät ihan tavallisesta rautalangasta.  Ensin vääntelin kehon ja siivet, sitten laitoin paikalleen pään.  Kaikkea voi aina tarvita, kuten diskopallomaista joulukuusen palloa! Se voi toimia joskus vaikka sudenkorennon päänä! 
Siipiin voi sitten jokainen valita mieleistään paperia, tekstillä tai ilman.  Parempiakin valintoja voisi tietysti olla, kuin tämä vaarin vanha sota-aiheinen kirja, jota itse käytin 😅
Siipien takapuolelle laitoin kuumaliimaa, johon kiinnitin paperin.  Sen kuivuttua, leikkasin yli tulevat osat pois. 

Oli tarkoitus ensin vain vähän kokeilla..ehkä yksi.. kun ei ole tuo askartelu  oikein viehättänyt viime aikoina. Sitten tuli puhelu.  Satu  Kukkkapilli -blogista mietiskeli puheluiden syntyjä syviä ja puhelutottumuksia tuossa taannoin.  Tässä sitä nyt tehtiin sudenkorentoja samalla, kun puhuttiin kaiutinpuhelua!  Ei se nyt niin järisyttävän pitkä puhelu ollut, mutta lähes kaikki näistä on ainakin väännelty sen aikana. Mihin nämä nyt sitten asettuisivat? Useampaankin paikkaan mallailin, kunnes hoksasin, että olohuoneen peilin kehykseen lentelemään! 


Sudenkorentoja saalistavat mm. erilaiset vedeneläjät, sammakot ja linnut. Minä en kyllä saalista, mutta jos joku niistä sattuisi tippumaan, voin kyllä käydä sen poimimassa.... jään seurailemaan tilannetta tiiviisti. 


                    Mä sudenkorentoja ennen pelkäsin,
                    nyt sain yhdestä niistä kaverin
                    se järveltä jostain lensi polvelleni
                    kun auringossa makailin
                                                     (J.Karjalainen)

29 kommenttia:

 1. Meillä näkyy kesällä välillä niitä livenä, kun tuossa vieressä on tuo joki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on otettu EU -direktiivit vakavasti! Suojelu täydessä käynnissä :)

   Poista
 2. Hauskat korennot! Merri varmaan kiinnostuisi niistä, jos ne pyrähtäisivät lentoon.
  Tuo oli minulle uutta, että sudenkorentoja on noin pelätty. Onneksi ei minulle lapsena tuollaisia opetettu, niinpä ne ovat aina olleet minusta vain tosi hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tuollaisia kauhujuttuja ole kuullut :) kas kun ei joku ole jo ehtinyt tehä niistä kauhuleffaa ;D
   Ei noiden tarvi edes lentää, riittää kun tippuu maahan. Heti löytyy apuri etsintään ;)

   Poista
 3. Oi,juku onpas kiva idea!
  Ihania koristeita. Merri seuraa tilannetta tarkasti, jos vaikka yksi putoisi lattialle.
  Sudenkorennoista tulee mieleen pari kesää taaksepäin,kun huitasin yhtä, kun lenteli lähelläni. Niin sehän kostoksi puri minulta palan kädestä...ja muute sattui!
  Sen koommin,en ole niitä enää huidellut.
  Mukavaa viikkoa sinulle ja keväistä keliäkin luvattu jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari sieltä jo putosi lattialle alkajaisiksi ja kiinnostusta oli Merrillä samantien ;)
   Toinen elää vain muutaman päivän ja sinä rupesit huitomaan! Raakaa peliä! otan kyllä tuosta opikseni itekin, etten huido :)
   Aamulla oli 11,2 astetta pakkasta! Just kun luulin, että tänään piti alkaa lämpenemään. Onneksi sää muutti mielensä päivän mittaan ja nyt paistaa täydeltä terältä.

   Poista
 4. Kivoja otuksia. Sopii hyvin peilin koristeeksi T: saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moneen paikkaan näitä sovittelin ja sitten keksin. Kyllähän näitä tekeleitä alkaa olla jo vähän joka kulmalla täällä meillä ;)

   Poista
 5. Kivoja korentoja! Ehdin jo hämmästelemään, kuinka olet saanut "sisukset" siipiin, mutta selvisihän se. Arvaa olisinko laittanut turkooseja helmiä, jos... ;)
  Taisin minäkin pienenä vähän pelätä sudenkorentoja niiden nopeiden liikkeiden vuoksi. Olin kyllä jo aikuinen, kun niitä oli eräällä tennistentällä PALJON. Enemmän kuin olin koskaan aikaisemmin nähnyt. Jännää sinänsä, että kenttä oli pellon ja mäntymetsän välissä. Kuivassa maastossa siis ja järvellekin oli jonkun verran matkaa.
  Mites selkä voi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä oliko näkemässäni ohjeessa tehty siivet noin, vai laitettu peräti rautalankojen väliin, nk. kaksipuoleisina. Nämä ovat nyt vaan yksipuoleisia. Huom! Kuumaliimaa käytetty! ;D
   viikonloppuna meinasi usko loppua tän selän kanssa. Melkein jäin pois töistäkin, mut sit päätin viel sitkutella ja kattoa yhen päivän. Parina päivänä vähän vahvempaa särkylääkettä ja nyt ollaan taas siinä peruskiputilassa, eli siedettävää. Nikamatkin pysyy taas paikoillaan ;D Ekana päivänä en pystynyt venyttelemään edes varovasti, mut sitten kun pystyin, niin se tuntui auttavan. Varasin ajan kiropraktikolle.

   Poista
 6. Kivoja. Minäkin tumpelona saattaisin saada sudenkorentoja aikaan. Jos jättäisi siivistä paperitäytteen (joka tuskin ulkona pitkään kestää), noista saisi kivoja koristeita vaikka puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus inspiraatiokuvia katsellessa tuli tuo sama mieleen, että vois ulkona olla kivoja. Ilman paperisiipiä. Näistä rautalangoista vois väännellä kukkiakin. Ne ois sellasia, jotka minullakin kestäis ;D

   Poista
 7. Kauniita, kuin koruja tai taidetta. Sopivat hienosti peilin lähelle. Hiukan pelkään sudenkorentoja, menen sisälle kun niitä alkaa lentää meidän pihassa elokuussa. Niiden vauhti kammottaa. Lentäessään näyttävät helikoptereilta, mikä on aika sympaattista. 🚁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helikoptereihinkin niitä wikissä verrattiin, eli jäljillä olet :)
   Joskus kaunista saa helposti ja ihan vahingossa. Välillä tulee väkerrettyä tuntikausia jonkun asian parissa ja lopputulos ei kuitenkaan miellytä.

   Poista
 8. Ihania ja niin kesäisiä.
  Merri näyttää niin elämäänsä tyytyväiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on jo ollut oikea kevätpäivä, vaikka lämpötila lähtikin liikkeelle reiluilla pakkasasteilla.
   Merri on täysin tyytyväinen vasta, kun sudenkorento "kuolee" ja tippuu lattialle ;D

   Poista
 9. Oih... nuo ei kyllä ompele silmiä kiinni, vaan saavat ihastuksesta auki!!
  Selvä keväänmerkki.... iloa ja energiaa eloosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kevään merkkejä kaikkialla! Tänään oli kunnon kevätpäivä :)

   Poista
 10. Jännä uusi sudekorentolajike;D
  Tosi hienoja sudenkorentoja oletkin askarrellut:) Täällä on ollut niin lämmintä että varmaan kohta taas näkee niitä, perhosia ja muita ötököitä sen sijaan on näkynyt. Merrillä on varmaan ollut ihmettelelmistä noiden korentojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli ohimenevästi mieleen kesä ja hyttyset..uijui. Inhoan niitä paukamia, joiden kutina ei tasaannu millään. Vanhemmiten olen tullut aina vaan herkemmäksi. Onneksi niihin on vielä aikaa :)
   Merri kävi tänään pihalla leikkimässä kukkulan kuningasta, lumikasan päällä. Pian sellaista ei toivottavasti voi enää tehdä tänä keväänä ;)

   Poista
 11. ihana idea!,
  ihania koko sudenkorento-lauma .
  Onko Sinulla jotku erikoispihdit joilla väännät tuota rautalankaa?
  (tuo lehen laittaminen siipiin ,minusta ihan huippu!!
  Nehän voi lennähtää paikkaan kuin paikkaan:)
  Mutta peilin luona näyttävä paikka.
  niin..kohta ne huttuset ja inisiät valtaavat meidän terassit:)
  ja kyllä meiänkin pihalla joskus "helikopterit" lentää,,,🚁🚁
  Merrillä ..tosiaan tuumaava ilme 😻😸

  Käytin Väinöä aamupisulla ja hain aamulehden .Nyt täytyy sanoa ,seon täällä:KEVÄT=kevään tuoksu kantautui valtavien lumikinosten ja naapuri talojen takaa nenääni...niinkuin myös Väinön kuonoon sen verran kuono kohti taivasta .jipii!!!!🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti lämmitti aurinko tänään selkää pienellä kävelylenkillä. Tuuli on kuitenkin aika navakkaa. Merri on nyt paljon useammin ja pitempään ulkona. Nytkin kököttää silmät ristissä tuolla terassin pöydällä ;D
   Tuo askartelurautalanka on aika pehmeää. Tarvitsin pitejä vain tuntosarvien päissä ja käytin (varovasti) helmitöihin tarkoitettuja pihtejä. Niitä ei saisi kyllä tuollaiseen käyttää.. Ehkä tavallisen rautalangan kanssa pitää olla jykevämmät vermeet? Noita rautalangasta väännettyjä juttuja paperitäytteellä oli monenlaisia mm. sydänkuvioita, kukkia, lintuja ja ihan mitä vaan. Minä päädyin tähän, mutta voisihan sitä kokeilla jotain muutakin.
   Älä edes lausu ääneen niitä inisijöitä...
   Ihan vielä ei voi lähteä töihin kevytkenkäisenä, eikä ohuemmassa takissa, mutta ehkä jo viimeistään maanantaina. Siirtymät on kuitenkin pääasiassa autolla ja vain pieniä matkoja kävellen. Voisihan sitä jo lätäköitä väistellä :)
   Krookuksen piippasia jo näkyi eteläisellä talon seinustalla, josta lumi on alkanut sulaa!

   Poista
 12. No nyt ei just löydy rautalankaa. Ei ole kuumaliimapatruunoitakaan. Eikä rairuohoa. Eikä kissaa. Pahus. Mutta pullaa on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo pullan söin ;D
   Rairuohoakaan ei ole, mutta paprikan taimia olisi vielä jonkin aikaa, ennen kuin jokavuotiseen tapaani tapan ne jollain konstilla ;D
   Ostin muuten ennen aina kuumaliimapötkylät askartelukaupasta, mutta niitähän saa ihan tavallisesta ruokakaupastakin! Hämmästyin, kun sattumalta näin.

   Poista
 13. Sudenkorento on hauska seurattava. Kesämökkilaiturilta niiden lentoa katselen. Nämä sinun korennit ovat söpöjä vaikka minne laittaa. Heti tulee kesäfiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hiljaa kuuntelee, niin korentojen äänenkin voi kuulla, kun ne lentää läheltä ohi. Siis niiden oikeiden ;)

   Poista
 14. Kauniit sudenkorennot ♡ mukavaa viikon jatkoa Sinulle ♡

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!