perjantai 3. huhtikuuta 2020

Farkkujen uusiokäyttöä

Netistä löytyy montakin toteutusta  siepparityyppisestä mobilesta.   Siitä se ajatus sitten lähti!
Turhaan en ole jemmaillut esim. vanhoja farkkuja.  Päädyin farkkuun, koska se on melko tukevaa ja pintaväritykseltäänkin mieleistä.

Ensin suunnittelin, miten toteutan oman versioni. Tarvitsin 10 roikkuvaa nauhaa ja mitä niihin sitten tulisi?  Päädyin pyöreisiin muotoihin.  Etsin pari erikokoista pyöreää mallia, joiden avulla piirsin lyijykynällä farkkukankaan pintaan pyörylöitä.  Isoja tarvitsin 40 ja pieniä 60.


Käytin varastosta löytynyttä lankaa, jolle ei ole ollut mitään käyttöä esim. sukkien neulomisessa. Lanka oli pehmeää, mutta helposti liimattavaa. Puisilla helmillä sain  lankarimpsuihin painoa.  Puuhelmet olen purkanut joskus kahdesta puukuulaistuimesta (tuli muuten aika reippaasti!) ja käyttänyt niitä monen monessa projektissa. 


Liimaamiseen käytin kuumaliimaa. Ehkä Erikeeper -tyylinen liimakin olisi käynyt, mutta olin kärsimätön...sitä olisi pitänyt välillä kuivatella.  Pienet pyörylät jäivät nauhoihin sellaisenaan, aina kaksi vastakkain. Isoihin liimasin vielä muovisia kukkakuvioita, jotka muuten ovat erittäin riittoisia olleet nekin 😃
Unohdin ottaa näistä naruista pelkän lähikuvan liimaillessa.  


Pyörylöiden leikkauksesta jääneestä silpusta leikkasin vielä ohuita nauhanpätkiä, jotka kieritin kahden renkaan ympärille. Toinen rengas on hankittu askartelukaupasta, toinen on ilmestynyt jostain romuista.


Nyt alkoi pienemmän renkaan nauhojen valmistus. Leikkasin niitä varten farkunpalasia.  Sauman kohdalta sai valmiiksi ommeltua, jota pääsi saksimaan. Osan jouduin ommella ompelukoneella keskeltä. 
Sulka-aihioita muotoilin vielä ennen saksimista vähän sulan muotoisemmiksi. 


Taas siihen samaan lankaan pujotin helmiä ja liimasin kiinni näitä sulkia, 2 kuhunkin lankaan. Kiinnitin ne kuumaliimalla niin, että leikkasin minipalat nurjalle puolelle kiinnittämään langan kankaiden väliin. 



Näin isommassa erässä alkaa olla jo aika mukavan näköistä. 


Tältä näyttävät mobilen alaosassa roikkuessaan.  Laitoin tämän  alimman/pienemmän renkaan nauhat roikkumaan epätasaisesti. Lankoja oli kuitenkin se sama 10, kuten ylemmässäkin renkaassa. 


Tässä vielä tämä renkaiden asettelu ylhäältä kuvattuna.   Lankaa meni lopulta jonkin verran. Taidan laittaa langankulutukseen tästä 30g.  Varastossa on kummallisia lankoja ja kaikenlaisia jämiä. Kiva, kun niitä saa käytettyä pois jollain tavalla. 


Tässä vielä koko komeus.  




Touhutessa menikin aika kauan. Merri istui välillä ulkona päivystämässä, välillä se tuli katsomaan, mitä tapahtuu.
Illalla laitoin alakerrassa valmiin mobilen roikkumaan.  Virhe! Sepä olikin kissasta kiva juttu! Onneksi huomasin heti. Tarkoitus olikin viedä tämä mobile ulos, isoon vitriinikaappiini. Laitan siitä sitten kuvan, kun löytää paikkansa.




24 kommenttia:

  1. Waude. Kyllä farkku on kaunista ja taipuu moneen. Ihana tuo sinun laadunvalvojasi.

    VastaaPoista
  2. Niinpä. On riittävän napakkaakin. Olen oikein innostunu nyt silppuamaan noita farkkuja. Alkaa varastot ehtymään ;)

    VastaaPoista
  3. Erilaiset mobilet ja tuulessa heiluvat koristeet on kivoja ja rauhoittavia katsella.
    Kivasti farkku taipuu ja sitä on helppo muokata. Tämä on loistava idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva tehäkin. Suunnittelen jo seuraavan tekemistä :) Kävin asettelemassa tämän jo vitriiniin ulos. Siel ei kyl tuule, mut roikkuu kivasti ja täyttää tilaa.

      Poista
  4. Kätevä emäntä! :D
    Olen naureskellut jo reipas vuosi sitten Vanhalle rouvalle, etten ole itse käyttänyt koskaan kuumaliimaa. Piti olla "koulutus" rouvan luona käydessä, mutta eihän se aika silloin siihen riittänyt.
    Hieno sieppari! Täällä olisi vähintään yhdet pilkottavat farkut, hmm. Ompelukone on kylläkin Omassa Kotona enkä siirrä sitä sieltä minnekään.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä hommassa en ompelukonetta ois välttämättä tarvinnu. sulat ois voinu kaikki leikata saumakohdista. en tiiä, oisko ollu huono, vaikkaois vaan suikaloinu ompelematta. Farkku ei ihan heti rispaannu ja lopputulos saa ollakin vähän graavin näkönen.
      Kuumaliima on hieno juttu, joskin yllättävän hupaa. Tähänkin meni monta pötköä, vaikka melko nuukasti laitoin. Mietinkin, onko näin korona-aikaan välttämätön ostos, jos kävis ostamassa lisää kuumaliimaa??

      Poista
    2. Jaahas, täällä sitä naureskellaan mun kuumaliimailuilleni =) JOs pitäisi valita, mitä otan mukaan autiolle saarelle, yksi juttu olisi kuumaliimapistooli ja valtava määrä patruunoita. Voisi sitten joutessaan vaikka liimailla hiekanjyviä.

      Poista
    3. Vanha herra saa vetää jatkojohdon ;)

      Poista
    4. No siinä tapauksessa sanon, että erittäin hyvä idea!

      Poista
  5. Jopas saitkin aikaiseksi hienon mobilen, loistava idea. Farkuista on kyllä moneksi. Omani ovat käytössä ja kirppareilta ei pääse hakemaan toisten vanhoja kun ovat kaikki kiinni, harmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on farkku menny palasiksi jo monena päivänä ja oikeastaan yllätyin, miten omatkin farkkuvarastot on huvennu. Käytössä olevia ei raaski silppuaa ;D

      Poista
  6. Tästä tuli hauska. Ja voin kyllä kuvitella, että Merri tästä myös innostui. Koristeesi on todellakin kuin amerikan alkuperäisväestön tekemät unisiepparit, joilla karkoitetaan pahat unet matkoihinsa. Onkohan sun mobilessa samanlaisia piirteitä? Karkottaa kaiken ikävän ja pahan matkoihinsa teidän nurkista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on nyt pihalla vitriinissä, joten toivottavasti karkottaa ainakin asiattomat kulkijat, ainakin vieraat ja vapaat kissat!
      Olen tehny aiemmin paljonkin sieppareita ja tätä en jotenkin pidä siepparina, kun on "väärinpäin". Sieppareiden tekemisessä tykkäsin, kun joku antoi aiheen, jota käytetään. Muistan tehneeni ainakin simpukka, polkupyörä ja moottoripyöräaiheiset siepparit. Pitäiskin ehkä joskus kaivella niiden kuvia uudellen näytille.
      Aluksi oli vähän hakusessa, mitä laitan siihen roikkumaan, mitä muotoja. tää oli aika hyvä valinta. Yhtenäisvärinen farkkukin oli hyvä juttu, kun ensin pyörittelin yksiä värillisiä kangastilkkuja.
      Loma on ollu kiva ja päivät on menny hitaasti, mikä ei tekemisen puutetta oo kuitenkaan aiheuttanu. Ihanaa, kun ei oo tarvinu singahtaa juur mihinkään.
      Mukavaa viikonloppua sinnekin päin maailmaa!

      Poista
  7. Tuli hienon näköinen sieppari <3 Tosi hyvä kierrätysvinkki. Kerkesi käydä mielessä, että taitaa Merriä kiinnostaa siepparin heiluvaiset :D Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän liikaa kiinnosti, vaikka olin jättäny aika korkealle :)
      Hyvää viikonloppua sinnekin suuntaan!

      Poista
  8. voi Sartsa!!!
    Ihana !!!!!!! Uskomattoman taian omainen...."hyvää onnea tuomassa ,pahaa karkoittamassa!
    Tiiätkö minä vein isolle kirkolle isson hienoon myymälään ISON SÄKILLISEN FARKKUJA!,tekevät kierätys pyyhkeitä ym....ei oo farkkuja,,:))mutta noita auton puuistumia,parhaillaankin istun musta helmisen nappula istuimen päällä,,,Meillä on Amatzonin vanhat idtumet ,nämä mustat ostin uuteen autoon,ei oo kelvannu..,mutta eipä tarttekaan kelvata!!YES!!!:))
    Kiiitos!,Kiitos niin ihanasta ideasta..oikeen mahan pohjaan käy kun oon niin innoissani:))
    Minusta nuo lehdet ovat kauniita,satakertaa kauniimmat !:)))))))))))))
    Minä rakastan mobileita,,,,aina kun nään konkun häkkyrän ,yes ..mobilen teen:)
    oIKEIN IHANAA viikonloppua!,Sinulle! :))
    ..Merri hyi,,,,ei saa Mamman askarteluihin koskea!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miäkin oon heittäny farkkuja jo poiskin, mut kangaslootien kätköistä löyty vielä. Olen säästäny niitä varmaan just kivan ulkonäön takia, osasta olen suunnitellu tekeväni sortseja, monesta oli puntit poikki, joten olen käyttäny niitä jo jossain, ehkä paikkauksessa.
      Mitähän ne niistä siellä tekee? Ei kai farkuista voi pyyhkeitä tehä, vai voiko?
      Tän idean olen nähny netissä jo monesti, mut nyt vasta innostuin ite kokeilemaan, vissiin, kun älysin yhdistää farkkukankaaseen. Täällä saa nyt farkut kyytiä monilla tavoilla!
      Merri käy aina kattomassa, mitä teen, mut nyt on paikalla kamut! Samilla on hypnoottinen katse ja kanssa-askartelijan kärsivällisyys! Yhessä eilen illallakin touhuttiin :)
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  9. Hienosti käytetyt farkut, upean mobilen sait tekastua noin vain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tuli minustakin, vaikka aikaa tuhraantui kyllä ihan kivasti ;) Mitäpä tässä muuta on kun aikaa ja sekin on ihan sivuseikka, kun inspiraatio iskee! Ei edes muista käydä jatkuvasti ruokakaapilla ;D

      Poista
  10. Kiva sieppari ja hyvä uusio käyttö =))

    VastaaPoista
  11. Voi miten kiva tuosta tulikaan ja ihan parasta että kotoa löytyneistä jutuista :) Iloista viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina ilo, kun voi käyttää kotoa löytyviä asioita. Mut miks niitä tulee kasattua aina vaan lisää ....;)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!