tiistai 21. huhtikuuta 2020

Hamstraajan vuosikymmenet...

Käsityöhuone on viime aikoina jäänyt siivoamatta, kun tavarat ovat kulkeutuneet pitkin huonetta.  Päätin katsoa, mitä kangaslaatikot oikeastaan sisältävät. Melkein itku meinasi tulla omasta typeryydestä, kun tuota kangasmäärää katseli. Oli samettia, puuvillaa, viskoosia, trikoota, collegea ja ties mitä! Minä en edes ompele juuri mitään enää nykyään! Oli myös aivan käsittämättömän kummallisia erikoiskankaita, joille ei varmasti ikinä löyty mitään kohdetta.  Tässä alakuvassa on vain murto-osa kankaista ja laatikoista...


Seassa on tosi kivojakin kankaita, mutta en keksi niille mitään käyttöä. Pyörittelin niitä kaikkia käsissäni. Järjestelin samantyyppisiin kankaisiin ja laatikoihin. Osan heitin jopa pois!  Raaskin tehdä sellaisen tempun!  Että piti vielä sitäkin miettiä, että jos kuitenkin säästäisi... varmaan perinnöksi menisi! 
Lasten ollessa pieniä ompelin aika paljonkin. Tein paitapuseroita noista lastenkankaista, bodeja,  rooliasuja, verkkarihousuja, hameita, paitoja, talvitakitkin.  Innostus loppui, kun lapset kasvoivat. Kaupasta löytyi kivempia... ja  hintakin oli lopulta edullinen verrattuna siihen ompelemisen vaivaan.  Alkoi muutenkin elämän ruuhkavuodet ja jostain piti tekemisiä karsia. 
Osasta puuvillakankaita voisin tehdä tyynyliinoja... oikeastaan seasta löytyi myös  yksi tyynyliinaprojekti, jota olenkin nyttemmin saanut jatkettua.  Jotain sentään valmiiksikin asti. 

Mitä ihmettä voi tehdä tuosta oikean alakulman karvakkaasta kankaasta?? Ei ole kuitenkaan mitään tekoturkista. 


Seasta löytyi monta ihmeellistä asiaa.  Tuo T-paita oli hauska. Siinä on minun lapsuuskuvani painettuna. Olen saanut sen joskus lahjaksi. Paita ei ole ollut juurikaan käytössä, mutta olen halunnut säästää sen kuvan takia. 
Tytöllä oli aikanaan ihana hoitotäti, kun olin todella väsynyt äiti.  Nuori hoitotäti oli usein tytön kanssa, usein meillä kotona, kun itsekin olin kotona.  Hän innostui kaikista tyttöjen jutuista itsekin ja halusi ommella tuollaiset musta-valko-housut meidän tytölle.  Ne olivat jalassa monet kerrat! 
Voi että naurattaa tuo takkikuva!!  Kaivelin auki yhden muovipussin. Sinne  olin jemmannut puolivalmiin pitkän takin, jota olen ollut aikeissa tehdä itselleni. Siinä on juo vuoritkin valmiina, mutta kankaita ei ole yhdistetty. Kaikki viimeistelytyöt ja kauluskin on tekemättä. Mihin lie inspiraatio loppunut??  Nyt se näyttää enemmän koomiselta päälläni! 
En ole saanut mitään ompelukoulutusta koulun seitsemännen luokan jälkeen. Kuten jo aiemmin kirjoitin, päätin valita muita aineita valinnaisina. 


Löysin yhdestä laatikosta myös viimeistelemättömiksi jääneitä virkkaus- ja neuletöitä.
Vasemmalla ylhäällä virkattu toppi. Sille olen joskus ollut aikeissa tehdä jotain  jatketta helman muodossa....
Ylhäällä oikealla tosi kiva virkattu hame. Vain vuori on jäänyt puuttumaan....
Vasemmassa alareunassa neulottu mansikkakassi, keskellä virkattu kalakuviokassi. Virkatusta puuttuu taas vuori ja kahvatkin ovat ihan epäsopivat. Mansikkakassissa muistan tehneeni niinkin "kätevät" kahvat, että niissä on sisällä sukkahousua 😂. Kassi on jopa vuoritettu, mutta muuten ihan lötkö, eli käyttökelvoton...
Oikeassa alalaidassa pipo, josta ei mitään lisäkommenttia.....


Olisiko kellään heittää mitään järki-ideaa, mihin kankaita voisi käyttää???
 Älkää kuitenkaan sanoko, että lahjoita ne pois 😂
Nyt niistä jo lähti vähäsen ja seuraavassa inventaariossa toivottavasti lisää. 

30 kommenttia:

  1. Onko mustikkakangas tilkkutyökangasta, myytkö?
    Täällä yksi sinisiä tilkkutyökankaita metsästävä hamsteri ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt siitä tyynyliinat. Puuvillaa siis. En tiedä millaista pitää olla tilkkutyökangas :)
      Laita sähköpostia, jos haluat (sartsa.piccolo@gmail.com)

      Poista
  2. Et varmaan arvaa, että mun silmät iskeytyi perhosiin sekä toppiin, jossa on turkoosia? Heh. Huikean urakan olet tehnyt! Miten olis tilkkutyöt? Itsellä tuskin riittäisi kärsivällisyys, mutta.
    Hyvää alkanutta tiistaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että ei minullakaan kärsivällisyys noihin tilkkutöihin riittäis.. en oo koskaan ees kokeillu.
      Toi toppi oli aikanaan ihan tosi hieno juttu, mut kuten monet muutkin kokeilut, se ei enää päällä ollukaan niin hieno ;D
      Samoin sinulle!

      Poista
  3. Kankaat on maailman ihanin asia valita ja helppo ostaa. Ota pieniä etappeja, modaa käytössä olevia asujasi, käytä varastokankaita. Paikkaa, korjaa. Pieninä paloina sijoittelet eri töihin. Karvakankaasta karvakamu tai tyyny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa! Nykyään olen pakottautunut kiertämään kaukaa kaikki kangaskaupat, että ei tulis ostettua mitään. En ole tarvinnu, mutta kun näen, niin taas on kassi täynnä ;)
      Tyyny voiskin olla aika kiva tosta karvakankaasta, jonkun toisen kankaan kanssa, kun toi on aika harvapintaista.
      Kiitos lohdullisista yrittämiskannustuksista! Näinhän ne olis nähtävä :)

      Poista
  4. Kankailla on tapana vetää lisää kankaita puoleensa! Noista tilkkutöistä sen verran, että minullakin on/oli (jompikumpi) lainassa kirja jossa oli isoista kangaspaloista tehty sänkypeitto, eli leveitä erilevyisiä suorakaitaleita (toisiinsa sopivia värejä) laitettu peräkkäin ja ja ehkä joku pienempi kuviotilkku tikattu päälle sinne tänne koristeeksi. Itse meinasin sitä kokeilla, mutta vielä se on jäänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdistelyä mietin kyllä, mutta en keksi mitään, mitä siitä sitten syntyis. Päiväpeittoa meillä ei käytetä, kun sänky on sellasessa paikassa, että siellä ei käy kukaan muu.
      tyynyliinoja ehkä, tai tyynyjä.

      Poista
  5. Uh, eihän noita kerkii ompeleen ikinä ku muutakin tekemistä tuntuu olevan. Miks et voi lahjoittaa pois? Kierrätyskeskus ois ihan oikea osoite, siellähän on pajoja, joissa käyttävät itse tai sit joku ostaa edullisesti just tuon tarvitsemansa kankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta jos sitten heti tarvii.... ;D
      Laitoin nytkin sivuun muutamat selkeät verhokankaat, joita en varmasti tuu käyttämään. Vien ne joskus kierrätykseen.
      En oo vissiin vielä päässy tarpeeks kypsälle asteelle siitä, että veis kokonaan pois ;D Ehkä se vielä tulee!

      Poista
    2. Okei, en painosta. Mä en oo koskaan hamsteroinut mutta joskus jotain on jäänyt. Nykyään annan esim. lankajämät heti pois ettei kerry. Sit ku tarviin jotain niin voin ostaa just semmosta ku on tarve ja mieli eikä tarvi tyytyä siihen mitä sattuu kotoa löytymään.

      Poista
  6. no on Sinulla kankaita!!!:))
    elä hyvä ihminen hävitä niitä mihinkään,nätisti laskostat takas muovilaatikkoon;))))
    ;)Tuo takki ommeltuna ois ihan hyvä,vaikka lyhentäist...
    Minua taas yksin naurattaa täällä,anteeksi;))
    nuo keskeneräiset ovat kaikki ihan..ok,pipon purat ja virkkaat pölyrievun;),Tuo mansikkakassi on ihana;)))ja ihan uusi juttu sukkahousuistasangat,pujota rautalankaa,kassin sivuille tulee ryhdikäs,mutta ei minusta mansikka kassi SAA OLLA RYHDIKÄS;))))
    Minäkin ajattelin tyynynliinoja(päälytyynyjä;),mitähön tuosta,mustasta saiskaan tehtyä???
    kuuluuko se tuohon ihanaan kassiin,jossa upeat sangat;)
    Alahan vaan pakata kaikki tuiki tärkeäksi katsomasi kankaat takas-jemmaan-
    ,..muuten käy niinkuin minulle harmittelen loppu ikäni kun vein ison jätesäkillisen farkkuja Finleissonin -myymälään..isäntä puhuttua pääni pyörälle,,,,nyt tuossa yhtenä iltana ootko ommellu siitä isosta kassista..kun näkyy lisääntyvän kankaat#no oon oon.sitä kassia EI IKINÄ VIIÄ KIERÄTYKSEEN.piste,sanoin meehän kattelee autotallin romunurkkia....vien amatsonin moottorin kaatopaikalle ,sehän joutaa.kun siellä lojunu 30 vuotta;)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen ehdotus on jo suoritettu ;D Olen jollakin lailla lajitellut niitä, jos vaikka tulisi joku idea... Kyllä miä osasta jo luovuin, kierrätykseen ja roskiin.
      Virkattu kassi on lötkö. Siinä on kalakuviot. TArkotus oli tehä siihen vuori, ja joku vahvistus, mutta...
      Kyllä tasapainon vuoksi tallistakin pitäis jotain viedä, ainakin, jos ehdotellaan, että pitäis iteltä jotain viiä. Toisaalta tasapaino säilyy myös, jos kumpikin huolehtii omistaan ;D

      Poista
  7. Heh, mulla oli samanmoiset kasat kankaita, kun muutin aikoinani tänne miehelään. Olisiko ollut viisi jätesäkillistä. Oli kertynyt maailmalta (mm. Vanha herra rahtasi Venäjältä mulle pakkatolkulla raakasilkkiä) ja kotimaasta, koska ompelin ahkerasti itselleni, sisarelleni ja sisarenlapsille. Sitten lapset kasvoivat ja alkoivat vaatia merkkituotteita. Saumuri meni samaan syssyyn rikki, joten jäljelle jäi vain lousku halpisompelukone.

    Mitä teki akka? Akka roudasi kangasjätesäkkinsä anoppilaan ja leikkeli kaikki kankaat matonkuteiksi kesän aikana. Meni syksyllä matonkudontakurssille ja teki monta käytävämattoa. Ne kelpasivat siskolle ja siskonlapsille - ihan ilman merkkiä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne upposivat sinun kankaat! Kätevä emäntä. Meillä on ollu joskus kangaspuut. Tein jonkun verran mattoja, mut olkapäät ei sitä kestä, joten pois menivät. Voishan sitä tietysti leikata matonkuteita ja viedä ne jonnekin, jossa tarvitaan.
      silti lohdullista, että muillakin on samanlaisia ongelmia ja ne pystyy ratkomaankin ;)

      Poista
  8. Ihana mustikkakangas osui heti silmääni!
    Samaa ongelmaa: kankaita hillittömästi, harrastusaikaa niukasti. Niin vaan käy, että aika ajaa hankintojen ohi, ehtivät muuttua kankaat antiikiksi säilytellessä...
    Olen lahjoittanut kankaita työllistämispajalle ja päiväkoteihin, jättänyt Opiston kankaidenkierrätyspisteeseen, myynyt kirpputorilla.
    Tuo karvakangas on ihan selkeästi nallen nahkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. >Nalleksi miäkii sitä ajattelin, mut on vähän harvaa. Pitäis olla joku nk.vuorikangas siinä. Ja pitäishän se tietysti sitten saada tehtyäkin ;D
      No kun nyt pääsin alulle, niin ehkä voisin ottaa uuden inventaariokierroksen vähän nopeammalla tahdilla.

      Poista
  9. Hei, kurkkaa Villanannan blogiin jämistelyideoita.
    Tuli mieleeni matto kangassuikaleista. Ihan solmittava, mutta ootko nähnyt kun kangassuikale kieputetaan narun ympärille ja siksakilla ommellaan kaitaleet yhteen?
    Letitä trikoosuikaleet ja ompele käsin kiepille, mattoa valmistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiätkö mitä! Ihan alta tunnin ajattelin samaa asiaa ;D Seuraan Facessa ja ajattelin, että pitäis käydä oikein ajan kanssa kattomassa niitä juttuja. Nyt menen ainakin, kun siäkii yllytät :)
      Mattoideoita oon katellu kansa useita youtubessa, mut ei oo vielä napannu. Nyt on tulossa kassia ja lasinalusia... Lisäksi toi kankaan maalaaminen alko innostaa, kun löysin ne ufoutuneet tyynyliinat sieltä kankaiden seasta.

      Poista
  10. Mulle tuli lapsuus mieleen. Mä sain nimittäin aina valita pienen kangastilkun kangaskaupasta, kun pääsin isolle kirkolle. Niitä paloja oli aika paljon ja sitten mun aarrelaatikko vain jossain vaiheessa hävisi. Minne lie joutuneet.

    Olet ollut varsin aikaansaava. Tuo takkihan tuosta nyt sitten äkkiä valmistuu vielä vaikka vapuksi :) Ja jos on lämmintä, niin neuletopillakin pärjää. Voi mitä aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on aina ollu kankaita.Mummo ja äitikin ompeli. Aina oli jotain riepua, mistä sai ommella itekin, jos huvitti.
      Toi on olevinaan nk.talvitakki, mut eihän se Suomen vapussa haittaa! Voi mennä helmat hulmuten, kuten Uuno Turhapuro! Ainoastaan, että voi tehä sen omilla kulmilla, kun ihmisten ilmoille ei voi mennä koronan takia ;D
      Ehkä en siksi raaskikaan luopua niistä, kun ne tuntuu aarteilta! Siinäpä vasta näkökulma.

      Poista
  11. Ihania kankaita. Älä heitä pois, sillä heti sinä keksit niille käyttöä. Tuo karvakangas on hauska ja siitä tulisi kiva tyyny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sitä tuppaa käymään, kun jotain hävittää ;D Näköjään tuo penkaaminenkin sai pientä aktivointia aikaan. Olen nyt jo VÄHÄN käyttänyt kankaita ja se on ollukin helpompaa, kun tein sen lajittelun erityylisiin kangaslootiin.

      Poista
  12. Joulukankaat, nuo kauniit punaiset, olisivat mainioita lahjapussukoita tai projektipusseja, vaikka lahjaksi. Järjestä arvonta, kun olet ommellut! Olen itse käyttänyt mm. joulukalenteriin itse ompelemiani pussukoita luukkuina. Aika tavaran kaupitsee ja omista varastoistaan on hauska löytää materiaalia tekemiseen. Kaunis takki kannattaa ommella valmiiksi, suurin työhän siinä on jo tehty. Muuten, kutsu ompeleva ystävä kylään, pidä ompeluseura ja inspiraatiota löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän tuli monta innostavaa vinkkiä!
      Siitä olen myös ihan samaa mieltä, että on ihanaa, kun voi mennä omia varastoja kaivelemaan, jos jotain tarvii. Vaikka voishan siinäkin olla joku kohtuus.. :D
      Olen hyvin minimaalisesti jo tarttunu noihin kankaisiin, varmaan just siksi, kun niistä tuli puhetta ja niitä tuli väänneltyä. Alku se on pienikin alku!

      Poista
  13. Ihan näyttää minun kangasvarastoltani =D
    Minä yritän olla ostamatta uutta, jotta saisin joskus ommeltua kankaat pois. Keskeneräiset (neule-ja virkkaustyöt) puran kunhan tulee joku uusi projekti johon lankaa tarvin. Kankaita saa hyvin kulutettua pussilakanoihin. Trikoostakin tulee hyviä aluslakanoita ja tyynyliinoja. Ja voi hyvin olla isoista tilkuista koottu. Verhot on myös hyviä: kangasta kuluu paljon ja helppo/ nopea ommella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitänee vaan käyttää mielikuvitusta ;) On nuo kangasjutut vähän jääneet, kun niihin ei oo samanlaista mielenkiintoa, kuin lankoihin.
      Päättäköön sitten jälkipolvi, mihin ne nämä heittävät :)

      Poista
  14. Ihania kuvia! Mieltä lämmittää nähdä, että muillakin on kesken jääneitä käsitöitä sekä kankaita, joista ei tiedä, mitä niille tekisi. Kankaita on täälläkin vaikka minkä verran ja jostain syystä lisää pitää ostaa. Tosin ne vanhat kankaat ei ihan tätä päivää enää ole, pitäisi kai raakasti heittää ainakin osa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! ;D Onneksi olen osannu olla ostamatta lisää kankaita. Tosin minulle on tullut tapa säilyttää vaatteita, jotka olen ollu aikeissa heittää pois, mut niissä on jotain, jota kuvittelen tuunaavani uuteen uskoon :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!