keskiviikko 5. helmikuuta 2020

UMK lähestyy!

Pian on taas aika valita tuleviin Euroviisuihn Suomesta ehdokas.
Mikäli jollekin on vielä epäselvää, niin kerron, että Euroviisut on mielestäni vuoden paras ohjelma !!

Eurovision laulukilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Sveitsissä 1956. Siihen voivat alunperin osallistua Euroopan yleisradiounionin jäsenmaat, jotka eivät suinkaan kaikki sijaitse Euroopassa.  Kaikki eivät silti osallistu, eikä jokainen osallistuja osallistu joka vuosi. Omaehtoisia välivuosia voi pitää ja taas palata. Australia on saanut eri oikeuden  osallistua kisoihin unionin ulkopuolelta. Siellä vallitsi vuosittain niin suuri viisuinnostus, että heidät päästettiin mukaan. Tässä taitaa olla ehtona, että joku muu maa järjestää kisat, jos Australia sattuisi voittamaan.

Pisteenlaskusysteemiä on muutettu useaan kertaan ja viimeisimmän  tavan mukaan piste-ennätystä hallitsee Portugalin Salvador Sobral.  Edellisen tavan viimeisin ennätyksen haltija on Alexander Rybak.

Suomi on voittanut yhden kerran, esiintyjänä tietysti hirviö nimeltä Lordi!  Kaikki kunnia hänelle!

Viisut pidetään tänä vuonna Rotterdamissa. Alankomaat voitti viisut viime vuonna kappaleella Arcade ja esittäjänä Duncan Lawrence. Edellisestä Alankomaiden voitosta ehtikin kulua jo 44 vuotta, joten voitto meni oikeaan osoitteeseen!



Euroviisut on hyvänmielen kisa, jossa tärkeintä on musiikki ja osallistuminen.  Henkilökohtaisesti en ainakaan pidä Suomen voittoa mitenkään tärkeimpänä asiana, vaan kokonaisuus on Euroviisujen parasta antia.
Viime aikoina sateenkaariasiat ovat nousseet ihmisoikeuksien myötä aina vaan suuremmaksi asiaksi, mikä näyttäytyy  mielestäni jo liiankin suurena osuutena ohjelman kuvioissa.

Semifinaalit nähdään 12. ja 14. toukokuuta ja finaali 16.toukokuuta (tämä tieto kannattaa laittaa jo kalenteriin, mikäli se ei siellä vielä ole).

Tätä ennen valitaan tietysti Suomen edustaja Uuden musiikin kilpailussa 7.3.  Tällä hetkellä kisassa on mukana 6 finalistia.

Minun järjestykseni  UMK -voittoa ajatellen on tässä:



Aksel Kankaanranta: Looking back
Laulaja on tullut yleisön tietoisuuteen herkkänä tulkitsijana Voice of Finland  -kisassa.  Hän on saanut julkisuutta myös feattaamalla Pyhimyksen kappaleella Jättiläinen.
Laulu kertoo rakkaudesta, riittämättömyydestä ja hetkessä elämisestä.
Aksel pääsee laulussaan ihan omalle tasolleen herkkyydessä ja surumielisyydessä.  Kerrassaan hieno äänensävy ja välittyvä tunne.

Tika: I let my heart break
Laulaja on vuoden 2018 X -factor -voittaja.  Pakko sanoa ääneen, että voisi ulkonäön puolesta olla vaikka Pete Parkkosen sisko 😂
Laulu on kertomus särkyneestä sydämestä ja selviytymisestä.
Pidin tätä mahtipontista laulua pitkään ykkösehdokkaanani, mutta nyttemmin sen paikan on lunastanut Aksel.

Sansa: Lover view
Sansa on laulaja-lauluntekijä, joka on tehnyt elektronisen rakkauslaulun tanssittavassa rytmissä.
Kappale kuulostaa ensin aika metalliselta (enkä nyt tarkoita  heviä) ja tarttumattomalta.  Kertosäe kuitenkin on mielenkiintoinen ja päästää sisään kappaleeseen, joka useamman kuuntelun jälkeen alkaa kuulostaa jo aika hyvältä.

Catharine Zuhlke: Eternity
Laulaja on aiemmin tullut tunnetuksi samaisesta UMK -kisasta, sekä Idolsiin osallistumisesta.
Hänen laulunsa kertoo rakkauden voimasta ja on henkilökohtainen kunnianosoitus menehtyneille rakkaille.
Aluksi kappale kuulosti paremmalta,  mutta useamman kuuntelun jälkeen se ei kasva ollenkaan. Pudotan tämän Sansan alapuolelle.

F3M: Bananas
Tyttötrio sai ilmeiseti alkunsa vasta tämän biisin myötä, jos olen oikein ymmärtänyt?
Kappale on bilebiisi, joka haluaa tuoda julki kaikkien samanarvoisuuden ja mahdollisuuden olla omia itsejään.
Ei ole tämäkään kappale minun mieleiseni, vaikka onkin menevä ja tarttuva.

Erika Vikman: Cicciolina
Erika on vuoden 2016 tangokuningatar, joka on jo tätä ennenkin esiintynyt ja näytellyt erilaisissa ohjelmissa ja kisoissa.
Kappale on saanut innoituksensa nimensä mukaisesta henkilöstä.  Se on laulettu suomenkielellä, joka ei Euroviisuissa liene kovin kansainvälistä ainesta.  Kappaleesta tulee mieleen edesmenneen Kikan sanoitukset. En pysty kannattamaan tämän tyyppisen kappaleen  lähettämistä viisuihin.  Olen aika järkyttynyt, jos tämä voittaa.
 Lisäksi siitä saa aivan uskomattoman herkästi korvamadon.

Melkein kaikilla laulajilla on taustalla jokin laulukisa! Hämmentävää. Suomessakin järjestetään niin monta laulukilpailua vuosittain, että se ei varmaan ole mikään ihme, että näin on. Voiton jälkeen pitänee tehdä paljon työtä päästäkseen suuren yleisön tietoisuuteen vielä jatkossakin.
Krista Siegfrieds sanoo Euroviisujen tuoneen hänelle lisää julkisuutta ja esiintymismahdollisuuksia, kun taas Lordin tarina tunnetaan päinvastaisena.

Joka tapauksessa:  tervetuloa UMK ja Euroviisut!

Vanhojen vuosien viisujuttujani löytyy aihesanalla Euroviisut tuolta tunnisteista.

Ylen UMK -sivusto TÄÄLLÄ

Eurovision song contest -sivusto TÄÄLLÄ

15 kommenttia:

  1. Israelia edustaa 16 vuotias tyttö tänä vuonna,Israel on voittanut monesti, syytä en tiedä,ainakin viimeksi Israelin kappale oli kamala.suurin osa on huonoja lauluja ja turhaa shouta, yksinkertainenkin kappale on voittanut,kuten muutama vuosi sitten portugalilainen salvador sobral.Minusta kaikkein paras euroviisu kappale on saksan Nikolenin laulamana "Ein bisschen friden" vain hieman ystävyyttä. Suomalaiset pärjää maailmalla, mutta ei euroviisuissa, koska äänestetään naapuri maita.Suomen voitto kappale oli kamala hirviönaamareineen, viime vuotinen kappale oli ihan ok.hyvä.

    VastaaPoista
  2. Tulin vielä sanomaan että Johnny Loganilla on ollut hienoja kappaleita 80-luvulta lähtien,yksinkertaisella melodisella laululla, ei puolialastomia naisia ja miehiä häiritsevästi hyppimässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu muistan tuon mainitun kappaleen.
      Äänestyssääntöjä on muutettu, mutta silti tuloksissa näkyy selvästi naapurimaiden äänestäminen. Suosituimmat nousevat kuitenkin pinnalle kaikissa pisteytyksissä, huolimatta kansallisuudesta.
      Lordia aluksi vähän vierastin, mut se kappale oli lopulta ihan hyvä ja ainakin riittävän erottuva. Näköjään muista muita maita miellyttävä, koska voitti. Se on niin vaikea tehtävä kaikille Suomen viisuedustajille, että hatunnoston paikka.
      Minulla on monta viisusuosikkia vuosien varrelta. Olen muutamana vuonna ostanut jopa sen CD:n.
      Vähäpukeisuus ja rekvisiitat menee välillä ihan naurettavuuksiin ja yliampuviksi.
      Nykyisin on kiva, kun kappaleita pääsee kuulemaan jo ennen viisuja. Jotkut kappaleet aukeaa kuulijalle vähän hitaanpuoleisesti.

      Poista
  3. Erika vikman myy itseään, en ole kuunnellut kappaletta, en kuuntele,jo biisin nimestä arvaa että biisi on yököttävä.Toisaalta hänessä on samaa näköä kuin armi aavikossa,ja hyvä laulaja.Euroviisu finaali tulee aina katottua.

    VastaaPoista
  4. Anteeksi nyt vaan Sartsa!!!
    ..mun eurooviisujen kattominen loppu,,,,vuosi kymmenet sitten..kuuntele radiota paljon,,,siellä savat viisuloida;)
    olihan se mahtava katottavaa kun Lordi sai niitä " ten-points?" pisteitä.
    Minun lemppari-poika:)))))
    Nämä ohjelmat ovat viikonloppuna ja .minulla kun se viikonlopua rimunkirjava jo muutenkin...mutta kuuntelen ne radiosta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa tulee jo viikolla! ;D
      Lordi teki sen, mihin muut eivät pystyneet! Ollaan kappaleesta tai esittäjästä sitten mitä mieltä tahansa!

      Poista
  5. Joskus pikkutyttönä ja vielä vähän vanhempanakin Euroviisut olivat TAPAUS. Pitihän ne katsoa ja jännittää. Ja koska Suomi ei oikein koskaan pärjännyt, sitä ei edes odottanut.

    Noista ehdokkaista en tunnistanut enää ketään. Suomalainen viihdemusiikki taitaa olla se asia, josta olen jäänyt kaikista eniten paitsi, etten sanoisi jälkeen. Cicciolina oli ainoa asia, jonka näistä tunnistin. Olen muistavinani hänen Suomen vierailunsa. Hänen esiintymisensä siihen aikaan oli aika rohkeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsesta saakka olen minäkin kattonut, joskus vähemmän innokkaasti, nyt jo ootellen :)
      Nuo ehdokkaat on kaikki uuden musiikin kilpailusta, eli kuka vain voi osallistua. Esiin on jo vuosia noussut paljon laulajia, joista ei ennen oo oikein kuultu juurikaan. Itse asiassa oikein "pelottaa" jos sinne joukkoon on löytäny tien joku tunnetumpi...vaikka esittäen Cicciolinaa...
      Suomeen uppoaa jostain syystä kaikki C:t ja Sabrinat, ja nyt en puhu edes musiikista ;D

      Poista
  6. Akselin ja F3M:n olen kuullut, muita en. Ensin mainitusta tykkäsin, triosta en. Euroviisujen katsominen on aikalailla jäänyt. Tuppo saattaa katsoa ja silloin minäkin. Tänä vuonna semifinaalit ja finaali taitavat jäädä katsomatta, mutta en kerro vielä syytä... ;)
    Mukavaa torstaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas. Arvaan, että meette matkalle. Ilmeisesti ette mene Alankomaihin Rotterdamiin paikan päälle kuitenkaan.

      Poista
    2. Saatetaan olla menossa, mutta ei siitä vielä... Ei Rotterdamiin!

      Poista
  7. Nyt on pakko sanoa, etten oikein välitä viisuista. Nukahdan aina kesken paatoksen ja älämölön. Sorry.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 90% tutuistani vastaa samalla tavalla ;D
      Olenkin hieman omintuinen.

      Poista
  8. Mulla on mennyt viisujen seuranta ohi... vanhuus on varmaan iskenyt, kun ei kinnostusta ole.
    Leppoisaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla voi olla välivuosi! ;D tai vuosia.
      Kiitos samoin sinulle. Minä aion mennä illaksi "leppoisiin töihin" kotihoitoon ;D

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!