maanantai 10. kesäkuuta 2019

Ateena

Vietimme 6 päivää Ateenassa.
 Kaupungissa, joka on perustettu n1500 eKr., asuu nykyään liki 4 miljoonaa ihmistä. Lisäksi siellä käy valtavasti turisteja, joten kaupunki on kuin kuhiseva muurahaispesä. Mihinkään ei tarvitse mennä yksin.

Kaupunkia ovat hallinneet niin roomalaiset, helleenit, italialaiset, kuin osmaanitkin.  Ateenasta tuli Kreikan pääkaupunki vuonna 1834.
Siellä järjestettiin mm. ensimmäiset modernit olympialaiset vuonna 1896.Roomalaiset jättivät jälkeensä itselleen ominaista rakennusperinnettä mm. Akropoliin kukkulalle. 
Kuvassa Parthenonin temppeliä ihailemassa yksi lukuisista Kreikan kulkukissoista.  Temppeli on rakennettu n.450eKr. Restaurointi juuri meneillään. 
Kukkulalle oli hieman haasteellista kulkea turistivirran  mukana ja varoa samalla askeleitaan liukkailla mukulakivillä ja rappusilla. Samalla olisi pitänyt ihailla ympärillä olevia rakennelmia ja ehtiä ottamaan vielä kuviakin. Uskomattomia rakennelmia ja miten ne on mahdettu tehdä??


Alempana rinteellä roomalaistyylinen amfiteatteri, jossa edelleen järjestetään mm. konsertteja. Erekhtheion temppeli sijaitsee aivan toisen temppelin lähellä. Se on kuuluisa naishahmoistaan, jotka kannattelevat pylväsmäisesti temppelin kattoa. 


Kiviä on jouduttu kuljettamaan kukkulan laelle valtavasti temppelien rakentamiseksi. Osa kivistä on koristeltuja, osa geometrisiä. Väkisinkin pohtii, miten luultavastikin orjat, ovat vieneet kiviä ylöspäin. Eipä ollut traktoreita tai muita nostokurkia apuna. 


Kävimme myös uudessa Akropolis -museossa, jossa esiteltiin arkeologien löytämiä ja esiin kaivamia esineitä entisöityinä tai rekonstruoituina.  Museon lattia oli lasia. Lattian alla näkyi kaivaustyömaa. 


Yksi upeimmista esineistä oli tämä. 


Ateenan kaupunki levittäytyi Akropoliilta laaksoon. Siellä on lisää enemmän tai vähemmän säilyneitä rakennelmia, mm. pylväshalleja. Täältä löytyi myös museo. Päättömille patsaille en löydä mitään selitystä. Niitä oli koko kaupunki pullollaan matkamuistomyymälöitä myöten. Tietääkö joku niiden tarkoituksen? Missä päät? Joillain patsailla oli päät, mutta harvemmilla. Jalat ja kädetkin olisivat tietysti kivat. 


Tästä oli otettava kuva, kun oli niin hassu; antiikin aikainen potta! Ehkä ei kovin suurikokoiselle lapselle kuitenkaan? Muuten on täytynyt isän hakea vasara, että on saatu lapsi potalta pois. 


Hieman kauemmas muodostui myös toinen agora, eli toriaukio. 
Millaisia ihmisiä näissä on liikkunut, miltä näyttäneet, miten toimittaneen askareitaan? Onko ollut ankarat säännöt ja miten niitä on valvottu? 
Minulla alkaa aina mielikuvitus kulkea, kun katselen vanhoja linnoja tai muita rakennelmia, jotka ihminen on muovannut aikojen saatossa. Miten valtava määrä sukupolvia on näitä raunioita katsellut ja kulkenut.  


Nyt vähän toisenlaiseen todellisuuteen. Kävimme Attika eläinpuistossa.  Taksilla matka kesti vajaan tunnin ja hinta oli vain n23e.  Pääsymaksu eläintarhaan taisi olla 18e. Tämä oli varmaan ainoa rauhallinen paikka koko loman aikana. Joitain koululuokkia oli kiertelemässä, mutta muutoin ihan kohtuullisesti turisteja. 
Puisto  oli kaikin puolin siisti ja hyvinhoidetun näköinen paikka laajalla alueella kaupungin ulkopuolella. 

Eksoottisia lintuja oli monenlaisia. 


Joillain eläimillä sitä vastoin lahjat olivat näyttelemisen puolella. Näin näytellään kai kuollutta, kuten tämä mangusti. 


Etelä-Afrikan pingviinit eivät kuumuudesta pahastu. Yksi on jätetty pesää vahtimaan ja muut tiukasti porukassa lenkkeilevät hieman kauempana. 


Yksi matkapäivä kului saaristoristeilyllä. Onneksi lähdettiin, sillä kaukaisin saari, Hydra, oli kerrassaan ihana paikka! Asutus on keskittynyt korkeille rinteille ja sataman ympäristö on vilkkainta aluetta. Saarella on ainoastaan huoltoautoja. Muu liikenne ja kuljettaminen hoidetaan aasien avulla. 
Kaikkialla värejä, puhtautta, kukkia! 


Ja kissoja täälläkin! Olisivat varmaan lähteneet matkaan, jos olisin laittanut ne kassiin. 


Tämä ensimmäinen saari oli niin ihana, että kaksi seuraavaa; Poros ja Aegina eivät saaneet läheskään niin suurta kuvausintoa aikaan. Mainittakoon, että yhdessä saaressa oli nuori nainen, Oulusta kotoisin, myymässä pistaasituotteita. 

Viimeisenä päivänä kävimme kansallispuistossa.  Siellä oli paljon erilaista kasvillisuutta, mutta ei kovin paljon kukkia, kuten luulin. 
Kiinnostavinta siellä olivat ilmeisesti kuvaajan mielestä nämä irrallaan loikoilevat koirat.  Ateenassa näkyi yllättävän paljon muutenkin  koiria. Vanhan kaupungin Plákan alueella niitä kulki irrallaankin ja makoili keskellä katuja. Eivät olleet ihmisistä tietääkseenkään. Matka oli onnistunut ja Ateena hieno kaupunki ainakin turistin näkökulmasta. Lämpötila pyöri 24-30 asteen välillä. Varjoissa oli vähän viileämpää ja tuulikin puhalteli hiljalleen. Ihmiset olivat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta erittäin ystävällisiä. Lähes kaikki osasivat myös englantia. 
Liikenne on hurjaa, jalankulkija saa olla varovainen, mutta paikalliset näyttävät kulkevan kuin kalat vedessä. 
Hintataso oli asiasta riippuen joko edullisempaa, tai sitten samaa tasoa, kuin kotimaassa. 

Pyydän anteeksi, jos juttuun on livahtanut asiavirheitä. 😏10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Tuo kuva, jossa kissa ihmettelee rakennelman rakennusta on kivasta kuvakulmasta kuvattu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoja oli kaikkialla. Joku niitä kävi paikoin ruokkimassakin. Näyttivät nauttivan elämästään, eivätkä pelänneet olla ihmisten lähellä.

   Poista
 2. Livahdit sitten Ateenaan vieraita kissoja katselemaan! Ateenasta en muista mitään muuta kuin komiat pojat ;) (olin siellä viimeksi vuonna 1980, kun olin 20 v.). Näkykös niitä nyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä nytkin näkyi ;)
   Livahdin ja jätin tuliaisetkin tuomatta. Hyi minä!

   Poista
 3. Mahtavat rakennukset.
  SITÄ PISTÄÄ MIETTIMÄÄN ,MITEN IHMEENLAILLA NE ON TEHTY ENNEN NOSTURI AIKAA????
  Varmasti paljon ihanaa nähtävää,
  tuon linnun voisin ottaa,jos on papukaija....ois juttukaveri;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai juttukaveri ;D Teiän koiruus pistäis sen kuosiin ;D
   Historia on aina mielenkiintoista ja vaikuttaa nykypäivään monelta osin, vaikka usein tulee vaan tuijotettua asioita nykyajan kantilta.

   Poista
 4. Olipa kiva matkakertomus, paljon ehditte nähdä ja kokea lomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useampi päivä mahdollisti useamman asian näkemisen ;) Kaikki näytti näkemisen arvoiselta ja erilaiselta.

   Poista
 5. Teillä on ollut ihana lomareissu. Nuo antiikin ajan rakennukset ja patsaat on kyllä hienoja. Aikoinaan (=yli 30 vuotta sitten) opiskelin lukiossa latinaa ja siinä tuli myös taustatietoa antiikin ajan roomalaisesta elämästä ja ihmisistä ja oli todella mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historia on aina mielenkiintoista. Moni asia jää aivan pinnalliseksi ilman mitään tietoa asioiden taustoista ja sukupolvien teoista.

   Poista

Kiitos kommentoinnista!