tiistai 2. tammikuuta 2024

Kirjat 2023




Aika katsastaa viime vuodelta muutamia asioita. Aluksi on kai helpoin tarttua luettuihin ja kuunneltuihin kirjoihin.  Tätä listaa katsoessa huomaan, että en ole ottanut oikeaa kirjaa enää käsiini ollenkaan, ikävä kyllä. Kirjan tuntu käsissä on kuitenkin omanlaisensa  kokemus.  Olen lukenut puhelimelta äänikirjapalvelun kirjoja 5 kappaletta.  Minulla on aina yksi kirja, jota luen, enkä kuuntele.  Tuollaista kirjaa voi lukea vaikka silloin, kun joutuu odotella jotain asiaa, eikä voi kuunnella. Minähän nimittäin kuuntelen äänikirjoja pääasiassa ihan ääneen, harvemmin kuulokkeiden kautta. Kuulokkeita käytän kuntosalilla, lenkillä, joskus pihalla jne. Kuitenkin suurimmaksi osaksi suoraan puhelimesta äänen kera. 

Riley Lucinda: Auringon sisar

Riley Lucinda: Kadonnut sisar 

Riley/ Whittaker: Atlas, Papa Saltin tarina

Vuoden aikana luin siis itse puhelimelta 5 kirjaa.  Pääsin loppuun edellisenä vuonna aloittamani Seitsemän sisarta -sarjan.  Sarja oli mielenkiintoinen, vaikkakin joiltain osin hieman pitkästyttäväkin. Pääosin kuitenkin juonenkäänteet antoivat lukijan odottaa jotain uutta tulevaksi.  Viimeisen osan oli kirjoittanut kirjailijan poika, äitinsä suunnitelmien mukaisesti.  Loppuhuipennus oli suorastaan nerokas. Se kokosi yhteen koko kirjasarjan tapahtumat. 

Sandemo Margit: Jääkansan tarina 11, Verikosto
Jääkansan tarina 12: Kuumetta veressä

Tämäkin fantasiamaailmaan  pohjautuva kirjasarja on aloitettu jo aiempina vuosina. Alussa taisin kuunnella tätä, mutta tänä vuonna olen vain lukenut. Kaksi osaa pääsin eteenpäin.  Sarjassa on kaikkiaan kai 47 osaa 😅   Tarina kertoo pohjoisen Tengel pahasta, hänen perinnöstään ja jälkikasvustaan. Pahuudesta hyvyyden puolelle syntynyt Tengel hyvä jatkaa henkistä mahtiperintöä. Joka sukupolvesta syntyy yksi pahan merkitsemä.  Olen päässyt jo useamman sukupolven yli. Tarina oli aluksi mukaansatempaava, nyttemmin hieman laimentunut, vaikka juonenkäänteitä ei puutu uusien sukupolvienkaan elämästä.  Kirjailija on jatkanut tarinaansa niin sukkelasti, tai sitten oikolukija on ollut sukkela, että kirjoitusvirheitäkään ei kirjoista puutu. Sellaisen kirjan lukeminen on aika ärsyttävää. Jostain syystä tarina kuitenkin kiehtoo. Miten se päättyy? Enää 35 osaa tämän asian selvittämiseen 😂

Äänikirjoja kuuntelin vuoden aikana aika hulvattoman määrän.   Mukaan mahtuu kaikenlaisia teoksia.  Television katselu on jäänyt vähemmälle (ei suinkaan loppunut 👀). Kirjaa kuunnellessa voi kuitenkin tehdä paljon liikkumista vaativia asioita.  Kuntosalin kävelymattokaan ei tunnu missään, kun samaan aikaan kuuntelee esim. presidentin vaimon tarinointia taiteesta ja kirjallisuudesta 😉

Myönnän, että tätä listaa katsoessa en muista kaikkien kirjojen sisältöä, ellei se ole ollut jollain tavalla merkittävä ja mieleen jäävä. Kuunteluhetkellä kirja on kuitenkin ollut kuuntelemisen arvoinen.  Jotillain äänikirjojen lukijoilla on erittäin mielenkiintoinen ja mukaansatempaava lukutyyli. Jotkut taas painottavat lauseiden sanoja todella ärsyttävällä tavalla.  Saman lukijan tyyli ei välttämättä istu jännityskirjaan ja kepeään romaaniin.   Olen monesti miettinyt, millaisissa oloissa ja huonetiloissa lukijat ovat istuneet (tai ehkä seisoneet?) kirjaa lukiessaan.  Hyvin harvoin kuuluu mitään tasaisesta lukemisesta poikkeavaa, kuten rykäisyä tai vesitilkan hörppäisyä (näitä ei kyllä ollenkaan 😃). Ei kuulu lukemisen katkaisuakaan. En usko, että kukaan jaksaa lukea 11 tuntia yhtäperää syömättä ja juomatta. 

Tarkoitus ei ollut mikään kiihdytyskilpailu, mahdollisimman monta kuunneltua kirjaa. Vuoden aikana kuunteluja kertyi silti 78, mikä näin jälkikäteen tuntuu aikamoiselta.  Tulee mieleen monia tilanteita, jolloin on jotain tiettyä kirjaa kuunnellut.  

Alakoski Susanna: Pumpulienkeli 
Sukukronikan 1. jakso. 

Carpenter Humphrey: J.R.R.Tolkien elämäkerta
Tolkien J.R.R.: Silmarillion 
Tolkien J.R.R.: Keskeneräisten tarujen kirja
Nämä kolme  Tolkienin maailmasta ja taruista kertovaa kirjaa olivat kerta kaikkiaan avartavia ja mielenkiintoisia!   Suosittelen todella kuuntelemaan/ lukemaan, jos on Hobittien ja sormustarun ystävä.  Kirjat avaavat kukin omalla tavallaan Tolkienin elämää ja ajatusmaailmaa, joka muuten oli aivan uskomaton!  Hän oli todellinen kielinero ja kehitti omiakin kieliä, joita sitten myöhemmin käytti kirjoissaan (mm. haltijakieli).  Silmarillion kertoo valtaisan pikkutarkasti aikaa ja historiaa ennen ko. kirjojen aikaa.  Moni asia aukeaa ihan uudessa valossa historian myötä. 
Tolkien kirjoitti yhä uudelleen eri vaiheita kirjojensa tarinoihin, kun ei ollut tyytyväinen. Hän korjaili ja kirjoitti. Näitä eri versioita on Keskeneräisten tarinoiden kirjassa. 

Dean Abigail: Tyttö A
Kertomus lasten kaltoinkohtelusta, avun saamisesta/ saamatta jäämisestä ja selviytymisestä. 

Eger Edith: Auschwitzin tanssija
Kirjailijan omakohtainen kokemus selviytymisestä.



Fitzek Sebastian: Soittolista 
Jännäri, johon liittyy olemassaoleva soittolista Spotifyssa.

Haapasalo, Pietiläinen: Ville maailman markkinoilla
 Hirvonen Elina: Katri Helena, laulaja 
Leskinen Juice: Siinäpä tärkeimmät
Torvinen Juha: Vasenkätisen päiväkirja
Tykkään kuunnella jonkin verran näitä  henkilökuvauksia. Niissä on myös paljon ajankuvausta ja eri ihmisten erilaisia maailmoja. 

Haukio Jenni: Sinun tähtesi täällä
Iso hatunnosto siitä, että rouva presidentinpuoliso luki itse tämän kirjoittamansa kirjan. 

Heikkinen Susan: Pullopostia Seilin saarelta
Kirja kertoo mielenkiintoisia asioita Seilin saaresta yhden ihmisen tarinan kautta. Mielenterveyden hoito Suomen historiassa on ollut aikamoista noista ajoista näihin päiviin. 

Henry Veronica:  Kuinka rakastua kirjakaupassa 
Viihdyttävä romaani kirjojen maailmasta ja sitä rakastavista ihmisistä ajalta, jolloin kirja oli kirja, eikä äänikirja.  Muistan kuunnelleeni tätä sienimetsällä ääneen, että karhut pysyisivät poissa 😂 Ei ollut myöskään niin hyvä kirja, että se olisi karhuja vetänyt puoleensa. 

Hirvisaari Laila: Lehmusten kaupunki
Hirvisaari Laila: Unohduksen lumet
Hirvisaari Laila: Kukkivat kummut
Hirvisaari Laila: Syksyksi kotiin
Hirvisaari Laila: Koivu ja tähti 
Hirvisaari Laila: Siellä jossakin
Hirvisaari Laila: Kallis kotimaa

Halusin kuunnella tämän joskus lukemani, rakastetun kirjasarjan jonkun muun lukemana.  Tarinalta ei vienyt yhtään pohjaa se, että sen oli jo lukenut aiemmin. 


Hunter Cara: Jäljettömiin
Hunter Cara: Pimeyteen
Jännitystä ja poliisitutkimuksia.

Ikola Kaisa: Kaksi oikein yhteen
Mahlamäki Tiina: Neuloosi
Erlandsson Karin: Sininen lanka
Neulojien ja käsityöntekijöiden maailmaan vertaislukemista.

Kajanto Maija: Kuin tilauksesta 
3. 0sa Titan elämästä kertovassa ro,aanisarjassa

Kanto Anneli: Punaorvot
Kertomus ihmiskohtaloista Suomen historiassa, kun ihmiset kävivät toisiaan vastaan ja vahvempi osapuoli päätti omavaltaisesti mikä on oikein ja mikä väärin. 

Kapari-Jatta Jaana: Pollomuhku ja Posityyhtynen 
Rowling J.K.: Harry Potter och De Vises Sten
Ei vuotta ilman Potteria, tavalla tai toisella 😁 Kapari -Jatta kertoo kirjasarjan suomentamisesta ja nimien keksimisestä suomenkieliseen versioon.   
Lisäksi ruotsinkielistä kielikylpyä. 

Keskisarja Teemu:  Tutkimuksia naismurhista
Keskisarja Teemu: Raaka tie Raatteeseen

Mielenkiintoisella tavalla kerrottua faktaa/fiktiota oikeista historian tapahtumista. Televisiosta tuli (ja näyttää taas tulevan uusintana) sarjaa kirjoittajan tyylistä toteuttaa historiantutkimusta.  Ohjelmat kertoivat myös sen, että hänellä on kädet täynnä työtä useiden eri produktioiden yhtäaikaisen keskeneräisyyden takia. Nyttemmin kutsuikin sitten vähän toisenlainen produktio kansanedustajana. 

Kettu Katja: Yöperhonen
Surullinen kuvaus ihmiskohtaloista ja olosuhteiden pakonomaisuudesta rajan molemmin puolin. 

Kinnunen Tommi: Ei kertonut katuvansa
1945  Suomen sodanjälkeisestä ajasta. Selviytymistarina naisista, jotka olivat rakastuneet saksalaisiin sotilaisiin. 

Kostet Jenna: Kuuden Katariinan jäljillä
Viinikainen Sakari: Kalevankankaan verilöylystä talvisodan taisteluihin
Suomen historiaa Turusta ja Kymenlaaksosta


Kristeri Irene: Tule lähelle, mene pois
Turpeinen Anni : Aina ei tarvitse jaksaa
Ihmissuhdepohdintoja ja ajatuksenjuoksuja.  Pohdiskelua jaksamisesta ja elämisestä. 

Kristoffersson Tiina: Ruususatu, satu aikuisille

Kunnas Mauri: Joulupukki ja noitarumpu
Tämäkin on tuttu tarina. Alkujaan lasten kanssa tuli luettua ja katseltua Kunnaksen kirjoja todella paljon. Sittemmin tästä on tehty elokuvakin.  Edelleen viihdyttävää, vaikka kuvia ei nyt nähnytkään.  Heikki Hämähäkki ja  unissakävelijä saivat kulkea omia polkujaan tarinan edetessä.

Kyrö Tuomas: Aleksi Suomesta
Näköhavaintoja, kokemuksia ja haastatteluita kirjailijan näkökulmasta, Ukrainan sodasta. 

Kähkönen Sirpa: 36 uurnaa
Kirjoittaja käy läpi vanhempiensa ja sukunsa elämää, sekä omaa lapsuuttaan. Näin tämän kirjana, jossa puretaan asiat pään sisältä ja oma olokin samalla kevenee. Aika harva kirjoittaa päiväkirjaa koko elämänsä ajan.  

Laiho Tommi: Rikotut
Dekkari
 
Lundgren &Lundgren-Lindmark:Pohjantähtisarja 1, Kun jää murtuu
Pohjantähti -dekkarisarjan 1. osa

Läckberg & Flexeus: Kultti 
Läckberg&Flexeus: Kangastus
Minan ja mentalistin tarina on kiehtova. Hillitön pyrkimys steriiliin ympäristöön on kuitenkin jo hieman yliampuvaa, vaikka tunnistan joistain kohdista omankin toimintani 😂


Malmstedt Tuire: Pimeä jää
Malmstedt Tuire: Mykkä taivas
Tavallaan ihan hyvää suomalaista jännäriä, joskin tarinan hyppelehtiminen tuntuu monesti sekavalta.  Ruumiita tulee siihen malliin, että oikeassa Suomessa olisi pistetty porukka ulkonaliikkumiskieltoon jo aikoja sitten. 

Mansell Jill: Silkkaa piknikkiä
Ajanvieteromaani menneistä ja nykyisistä ihmissuhteista positiivisessa tapahtumasarjassa. 

Marklund Liza: Napapiiri
Tuttu ja varma jännityskirjailija.

McFradden Freida: Kotiapulainen
Tämä jäi mieleen erikoisena tarinana. Hyvä!

Moyes JoJo: Kerro minulle jotain hyvää
Kirja rakkaudesta ja luopumisesta. Tästä tuli äskettäin elokuvakin. 

Mustikainen Tuomas: Mutta pimeys näkee sydämen 
Toimittajan kokemuksia Gazan sodasta ja omasta elämästään, hieman poukkoilevaan sävyyn. 

Mustonen Enni: Verenpisara ikkunalla 
Mustonen Enni: Ruiskukkaseppele
Mustonen Enni: Kielon jäähyväiset
Mustonen Enni: Metsäkukkia asvaltilla
Mustonen Enni: Unikkoja ikkunassa 
Jälleen fiktiivisiä ihmiskohtaloita ja tarinointia Suomen historialla höystettynä. 

O' leary Beth: Hukkareissu
Romanttinen tarina ihmissuhteista.

Rauma Iida: Hävitys

Riley Lucinda: Kuolema sisäoppilaitoksessa
Kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistu yksittäinen jännitysromaani.

Riel Ane: Pihka
Riel Ane: Tiima
2 surullista jännitystarinaa.

Rämö Satu: Rosa & Björk
Rämö Satu: Jakob
Eräänlaista neulontaa tämäkin, poliisijuttujen lomassa 😀

Saonegin, Kivilä: Hillasuolla kaikki on toisin
Pohdintoja elämän kiivaasta tahdista ja rauhoittumisesta. 

Sten Viveca: Lumen uhrit 
Sten Viveca: Laakson varjo
Uuden dekkarisarjan alku.

Sullivan Mark: Kohti vihreää laaksoa
Tämä jäi mieleen jotenkin ahdistavana.  Kertomus siitä, kun mikään elämässä ei tunnu olevan omissa käsissä ja hyvät asiat vain odottelevat tulemista.  Moninkertaista kärsimystä ja varmasti totta edelleen monelle ihmiselle, vaikka kertookin menneistä ajoista. 

Tahir Sabaa: An ember in the ashes 
Englannin kielikylpyä fantasian keinoin.  Tätäkin kuuntelin monesti kuntosalilla, kun oli jotenkin helpompi keskittyä tuohon päänsisäiseen kielikylpyyn. 


Untinen-Auel Jean M.: Luolakarhun klaani
Untinen-Auel Jean M.: Hevosten laakso
Nämäkin kirjat olen lukenut itse joskus elämässäni. Kuuluvat sarjaan " kiva kuulla tarina uudelleen". 

Vaara Amanda: Pientä fiksausta vailla 
Vaara Amanda: Yösähköä
Vaara Amanda: Heti vapaa
Vaara Amanda: Sopivassa suhteessa
Vaara Amanda: Ruusuja ja risuja
Venlan tarina on ollut viihdyttävää hömppä -kuuntelua. Osa kirjojen tarinoista on ollut vähän pitkästyttävääkin, mutta tarina etenee silti kirja kirjalta. 


Wingate Lisa: Ennen kuin olimme sinun
Tosielämään perustuva fiktio lapsikaupasta köyhyyden ja rikkauden välillä. Erittäin koskettava. Suosittelen. 



Omaan Top -listaani viime vuodelta laitan nämä:
Kyrö Tuomas: Aleksi Suomesta
Wingate Lisa: Ennen kuin olimme sinun
Tolkienin ja Carpenterin kirjat 
Dekkareista Läckberg & Flexeukset ja Satu Rämöt
Elämänkerroista Juha Torvisen Eppu Normaali-juttuja
Historia-aiheista Viinikaisen Kalevankankaan verilöylyistä talvisotaan. 

Olipas iso homma, vaikka lista oli aluksi ihan selkeä. Aloin kai itse mutkistaa sitä hifistelemällä järjestyksen kanssa 😂

31 kommenttia:

  1. Hurja määrä kuunneltuja kirjoja! Mahtavaa! Minä en ole oppinut kirjojen kuuntelijaksi vieläkään. Olen miettinyt, että varmaan johtuu tästä työstä, jossa vähintään puolet päivässä menee luurit päässä palavereissa. Jos on mennyt melkein koko päivä on työpäivän jälkeen vähän sellainen olo, että älkää puhuko mulle :) Mutta ehkä jossain vaiheessa minäkin opin äänikirjoihin. Siihen saakka nautiskelen kirjani sängyssä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että työn ulkopuolella ei huvita luureja käyttää. Kokeile suoraan puhelimesta, ihan ääneen, kun muut eivät ole kotona? Kyllähän kirjat vievät kuitenkin ihan muihin sfääreihin, kuin työajatuksiin. Minä luin ennen sängyssä joka ilta ennen nukahtamista. Nyt ei enää tule luettua, enkä ole sitä kaivannutkaan. Olen keksinyt toisenlaisen, mindfullnes -tyyppisen nukahtamisen. Jos kuuntelen äänikirjaa vaakatasossa, niin nukahdan taatusti tosi nopeasti ja kirja etenee itsekseen, eli ei hyvä ;)

      Poista
  2. Vautsi mikä määrä. En pääse lähellekään, vaikka yhtään äänikirjaa en ole lukenut. Joitakin noista olen lukenut kirjana, joskus. Untinen-Auelit, Enni Mustoset, Läcbergit, Amanda Vaarat, mutta en yhdessä vuodessa.
    Ison työn teit kun laitoit nämä tänne. Kiitos.
    Pitäisi kokeilla noita äänikirjoja joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsena ja nuorena luin kirjoina tällaisia määriä. Sittemmin kirjojen määrä on pudonnut noin kymmeneen vuodessa. Näitä äänikirjoja voi kuunnella milloin vain, siksipä niitä myös tulee kuunneltua. Tylsät hommat muuttuvat huomaamattomammiksi, esim. siivous.

      Poista
  3. Paljon olet kuunnellut viime vuonna. Minäkin kuuntelen ilman kuulokkeita aina kun mahdollisuus siihen on.Viime vuonna kuuntelin 69 kirjaa. Nuo Lucinda Rileyn kirjat kuuntelin minäkin, paitsi Kadonnut sisar, jota en jaksanut alkua pidemmälle.
    Laila Hirvisaaren kirjat "löysin" ja kuuntelinkin sitten kaikki mitkä Book Beatissa oli tarjolla. Enni Mustosen kirjat olen myös kuunnellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noiden jo "muinoin" luettujen kirjojen kuuntelu on tosi kivaa. Sellaiset kirjat, jotka ovat hyvin jääneet mieleen, etenkin ne. Pitää varmaan jossain vaiheessa aloittaa uusi sarja Laila Hirvisaarelta. Nyt tuli mieleen, että löytyyköhän Viisikko ;) Tai ehkä Tarzan!
      Olen yllättynyt, miten paljon kirjoja äänipalvelussa on. Melkein aina, kun etsin jotain tiettyä kirjaa; aivan uutta tai tosi vanhaa, niin se löytyy.

      Poista
  4. Hurja määrä kuunneltuja ja luettuja kirjoja.
    Minulla oli bookbeat ja aina olisi pitänyt ostaa lisäaikaa. Ei sitten kiinnostanut ollenkaan ja nykyisin vain luen kirjat. Muutamia tuttujakin nimiä löytyi listastasi kuten nuo Untila Auelin kirjat. Minun piti ostaa oko sarja itselle, mutta eka Luolakarhun klaani oli paras..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on se täysi määrä kuukaudessa, eli 100 tuntia. Edellinen raja on niin matala että ei tuntimäärän perusteella riittäisi. Olen saanut joitain ilmaisia kuukausia ja Tehyn kautta puolen hintaisia kuukausia. Nyt taidan olla jo niin riippuvainen, että maksan vaan, mitä pyydetään ;D
      Arvaappa mitä? Minulla on nuo Untiset kaapissani ;) Piti silti kuunnella ne myös äänikirjana ;)

      Poista
  5. Kiitos listasta - muutaman kirjan sieltä poimin Lukemattomien listalle, jossa on tällä hetkellä... 240!!! kirjaa 😂 Ja muutama sarja siihen päälle.
    Muutamia tuttuja ja luettujakin kirjoja listalta löytyi; luettu viime vuonna tai aikaisemmin, luettu useampaankin kertaan.
    Oma saldoni näyttää olevan 24 luettua/kuunneltua kirjaa - Alastalon salin toinen osa on vielä viimeisiä tunteja vaille valmis (36 tunnin urakka lähenee kuitenkin jo loppua...).
    Rva Kepposen kanssa olin ennen samaa mieltä: kirja on kirja ja kirja pitää lukea, kannesta kanteen vielä, jos on aloittanut. Mutta vuosia sitten sain Riesan myötä käyttööni Celian, niin opin kuuntelemaan kirjoja ja nyt vielä tänä vuonna loppukesästä ostin langattomat nappikuulokkeet, niin käsitöiden tekeminen ja kirjojen kuuntelu sujuu kuin... melkein tanssi 😉 Sängyssä lukeminen - se päättyy yleensä siihen, että Mursu tuuppaa nukkumaan tullessaan "Laitatko kirjan pois ja sammutat valon" ja seuraavana iltana sama sivu uudestaan.
    Pohdit noita lukijoita, jotta missä ja miten lukevat. Selvittelin tuon Celian osalta asiaa, kun Mursun ääni ja tapa lukea ovat minusta miellyttäviä ja ajattelin, että kun meillä on täällä niin hiljaista, voisiko hän mahdollisesti ruveta äänikirjojen lukijaksi. Ei se nyt ihan niin helppo juttu ollutkaan: olisi pitänyt rakentaa kotiin studiomaiset olosuhteet jossa nauhoittaa jonkinlainen näyte ja jos se hyväksytään, niin itse kirjojen lukeminen olisi ollut Isolla Kirkolla ihan studiolla. Ihan sellaisia normaali työpäiviä siis olisi olleet. Maksullisten äänikirjapalveluiden toimintatavoista en osaa sanoa.
    Lukijoista vielä vähän. Olen "neuleseurakseni" usein kuunnellut kirjoja, jotka olen lukenut painettuina versioina, esim. jonkun kotimaisen hömppäsarjan. Kävi niin, että uusinta kirjaa lukuun ottamatta kaikissa oli sama lukija ja kun uusinta kirjaa en ollutkaan vielä lukenut, ei sen kirjan lukijan ääni eikä lukutapa vaan miellyttänyt korvaa, että pistin kirjan varaukseen kirjastossa ja odottelin muutaman kuukauden, että sain lukea sen ihan itse 😄
    Pahoittelut taas pitkästä kommentista, mutta kun tuli niin paljon asiaa mieleen päivityksestäsi!
    Mukavaa alkanutta lukuvuotta 📖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs tuota pahoittelemaan, jos on asiaa! Kommentit on aina kivoja! Siis onko sulla lukemattomien listalla 240 kirjaa!!! Aikamoinen lukuluettelo ;) Piti oikein käydä katsomassa, mikä määrä minulla on... oli 5!
      Minulla on tuo samanlainen sääntö, että aloitettu kirja on luettava/ kuunneltava loppuun asti. Joskus tosi tylsä onkin loppua kohti "rävähtävä".
      Lukijan kohdalla on kai tärkeää myös se, että ei ala liikaa eläytymään ja muuntelemaan ääntään. Tuon tyylin olen kuullut onnistuneen vain Harry Pottereissa, joissa oli lukijana näyttelijä Vesa Vierikko. Hänen lukutyylinsä oli kirjoihin tosi sopiva.
      Pitäisiköhän tässä itsekin vaihtaa ammattia..? Pitää ensin tehdä tuo kotistudio, tai hankkiutua jonnekin antamaan ääninäyte. Toisaalta, jos työt pitää kuitenkin mennä tekemään jonnekin isolle studiolle, niin työstä sekin käy. Minua myös aivastuttaa usein. En tiedä, miten monta keskeytystä lukijan äänestä voidaan deletoida ;D
      Ehkä pidättäydyn vain näissä huilun äänissä. Lauloin töissä yhdelle asiakkaalle ja sain jännää palautetta. Hän oli ihan haltioissaan ja itkettikin. Seuraavalla kerralla kiitteli vielä viimeisestä. Kertoi nähneensä päälleni laskeutuvan jonkun valon, kun lauloin. Oli nähnyt sitten untakin minusta. Olisko tuo juttu vaikuttanut siihen, että minä näin viime yönä unta hänestä ;)
      Ja ei kun lueskelemaan!

      Poista
  6. Melkoinen lista lukemista vuoden aikana. Äänikirjoja ehtisi varmaan kuunnella paljon enemmän, kuin mitä vuoden aikana ehtii fyysisiä kirjoja lukemaan. Kädet vapautuisivat muihin tehtäviin. Jostain syystä valitsen edelleen perinteisen kirjan.
    Jälleen kerran huomasin, kuinka toisten listoista löytyy myös ideoita omaan käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen äänikirjoja luin keskimäärin 10 kirjaa vuodessa. Enempää en ehtinyt. Olen aina tykännyt lukemisesta ja tarinoista yleensäkin. Äänikirjat tosiaan vapauttavat kädet ja antavat erilaisia tilanteita, joissa voi kuunnella.
      Nappaan itsekin muiden kirjavinkeistä kuunneltavaa. Itselle ei aina tule mieleen kaikkia uutuuksia, tai vanhuuksia, joita haluaisi kuulla.

      Poista
  7. Olihan hurjan pitkä lista ! Ja kun luin juttuasi tuli väkisinkin mieleeni, että pitäisikö sitä minunkin opetella äänikirjojen kuuntelu. Kerran vain olen kokeillut eikä oikein napannut, mutta kaipa sitä nyt voisi kokeilla toisenkin kerran :-).
    Kirjoista olen aina pitänyt ehkä siksikin , että sain oleilla paljon pikkutyttönä Äidin kirjakaupassa ja kirjojen tuoksu ja tuntu tuo jotain mukavaa tunnetta lapsuudesta. Ja kirjasto on edelleen minulle niin tärkeä paikka :-).
    Joka tapauksessa sait hienon listan koottua ; siinä on monta hyvää tarinaa listattuna tavalla jos toisellakin :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, voin kuvitella, miten tärkeä ihan kädessä pidettävä kirja sinulle on, kun olet kasvanut tuollaisessa ympäristössä! Melkein tulee se kirjojen tuoksu nytkin nenääkin, kun ajattelen kirjastoa tai kirjakauppaa. Minun äidillä oli kioski.... kyllä tykkään karkeista edelleen ;) Ei uppoa virtuaalikarkit, ei!
      Ensimmäinen äänikirjakokeiluni oli vuosia sitten. Se meni ihan päin mäntyä. En jaksanut keskittyä. Jotain lienee tapahtunut vuosien aikana, koska nyt olen aivan koukussa tuohon kuunteluun.

      Poista
    2. Tähän mun on vielä kommentoitava: kirjastot ja kirjakaupat ovat jotenkin "lumoavia" joten ymmärrän Terhiä hyvin. Muistan kun..no alle kymmenen kuitenkin... muutamia vuosia sitten pääsin elämäni ensimmäisen kerran Akateemiseen kirjakauppaan Helsingissä. Olin siellä kuin pikkutyttö ja Mursu ja Poika vain kävelivät perässäni, kuiskutellen, kun kävelin kauppaa ympäri kerros kerrokselta ja juoksutin sormiani kirjojen selkämyksillä. Se oli jotain niin taianomaista, se valtava määrä uusia kirjoja 🥰

      Poista
  8. Kiitti muistutuksesta😊
    Niin on pitänyt kokeilla tuota äänikirjojen kuuntelua. Mies kuunteli Kimi Räikkösen kirjan yhteen mittaan, niin piti minunkin hänen seurassaa kuunella. Mutta minähän vipotin menemään enkä pysynyt paikoillaan ollenkaan😂
    Ja kirjojen luku muuteniin on jäänyt, nyt täytyy kirjastoon marssia.
    Mukavaa vuoden ensimmäistä viikkoa✨️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun pitää valita omat kirjat ja kantaa puhelinta mukana, tai pitää kuulokkeita :) Tai sitten käydä siellä kirjastossa. Lukeminen kannattaa aina, sanoi se yksi tunnettu mies :)

      Poista
    2. Totta kuulokkeet ja oma mieluinen kirja! Täytyypä perehtyä äänikirja valintoihin.
      Olisi mitä loistavin unisatu itselle kuunnella äänikirjaa ennen nukahtamista.
      Mutta haen kyllä jonkun kirjankin kirjastosta, kun vaan muistan palauttaa ne..
      Lasten kirjoja lainasin lapsenlapsille, kun luin heille iltasaduksi, niin eipä
      ollut montaa päivää myöhässä niin pankkikorttia sai vilauttaa yli kahden euron hinnalla.
      Mutta kivat oli kirjat kyllä.

      Poista
    3. Äänikirjaa kuunnellessa nukahtaminen on harmillista, kun paikka sekoaa. Onhan siinä sovelluksessa tosin se torkkunappula.
      Minulle käy kirjaston kirjojen kanssa aina niin, että en ehdi palauttaa oikeassa ajassa. Suurin uusintakertojen määrä taitaa olla 5 tai 6 ;D , eli tiedossa on. Kirjaston Kyyti -netti on kätevä uusintakeino.

      Poista
  9. Herran jestas, miten paljon olet lukenut. :-D Mä taisin lukea viime vuonna kolme kirjaa. :-D Mutta on sekin parempi verrattuna viime vuosiin, kun saldo on ollut tavallisesti 0.

    Onnellista alkanutta vuotta! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla taisikin olla ihan oikeita kirjoja? Ainakin lennoilla mukana? Ne onkin paljon hitaampia, ainakin minun kokemuksen mukaan.
      Hyvää uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  10. Kiva lista ja hyvin laadittu. Löysin useamman tutun ja itsekin lukemani/kuuntelemani. Katja Ketun Yöperhosen luin joskus aiemmin ja vaikutuin siitä aika lailla. Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa oli järkyttävä mutta niin totta.
    Pitkään olen kiertänyt Seitsemän sisarta -sarjan kaukaa, etten jäisi koukkuun, mutta nyt on ensimmäinen osa kuunneltu ja toinen odottaa, eli vannomatta paras.
    Jos tykkäät ruotsalaisista dekkareista, niin ainakin minulle uusi tuttavuus on Emelie Schepp, jonka kirjaa luemme kirjaston lukupiirissä.
    Aion kuunnella Jenni Haukion kirjan. Luin Rosa Liksomista, jota ei kelpuutettu lukemaan omaa kirjaansa, koska hänellä ei ollut oikeanlainen hengitystekniikka, joka taas näyttelijöillä on opeteltuna. Kirjailijat ovat olleet tyytymättömiä siihen, että äänikirjan lukijat jakavat jatkossa osan tekijänpalkkijoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 7 sisarta oli ihan hyvä sarja. Kuuntele vaan ihan loppuun asti. Etenkin viimeinen kirja on hyvä.
      Nappasin tuosta tuon vinkkisi jo kuunneltavien joukkoon, kiitos!
      Äänikirjoista taitaa tulla muutenkin pienempiä tekijänpalkkioita, kuin oikeista kirjoista ja sitten vielä joutuu jakamaan senkin. Onhan se varmaan pettymys kirjailijalle.
      Yllättävän tasaista on tuo lukeminen yleensä, ei kuulu isompia henkäyksiä ;) Kyllä sekin taitaa olla taitolaji.

      Poista
  11. Wow.... huikeaa.... oma saldoni mahtuu kymmeneen sormeen ja jää allekin... menee sentään just ja just toisen käden sormiin... kaikkien nimiä/tekijöitä en edes muista, kun harrastan tuota kierrätyslukemista... majapaikoissa on usein "hylättyjä" kirjoja vaihdettavaksi... Innoissani muuten nappasin yhden Lucinda Rileynkin helmikuisella reisulla ja huomasin vasta lentokoneessa, että se olikin saksaksi... ei riittänyt taito lukea!! Kuuntelu ei vaan nappaa...ei minkään, ei musiikinkaan. Korvani lienevät herkin alueeni... muuten, kun avasin tämän postauksen... ja Merrin tassu alkoi avautua - niin luulin jo hänen pitelevän tassuaan jonkun kirjan päällä.... onkos Merrillä&Frodolla luku/kuuntelusaldoa?
    Kirjallisuuden täyteistä Uutta Vuotta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin ennen paljon lukemista kirpputoreilta, eikä satunnaisesti näkemäni kierrätyshyllytkään jääneet huomiotta. Kotiin on kertynyt paljon kirjoja, joita olen yrittänyt jaella, mutta kukaan ei oikein tunnu huolivan. Tämä äänikirja on siitäkin hyvä, että ei keräänny kirjoja nurkkiin. Kirjasto olisi tietysti yksi vaihtoehto :)
      Kyllä kai nyt yhden kirjan voi saksaksikin lukea ;D En muuten olekaan kokeillut Harry Potteria saksaksi. Koulussa tuli saksaakin luettua, mutta eipä sitä ole tarvinnut. Pitääkin kokeilla, meneekö yli hilseen.
      Etenkin Merri kuuntelee hyvin tarkasti, mitä sille sanotaan. Se näyttää ymmärtävän ainakin tietyt asiat erittäin hyvin. Frodo lähinnä tuottaa ääntä, etenkin iltaisin, jolloin tuntuu, että meillä on vähintään yksi leijonanpentu vauhdissa ;)
      Lukuisia päiviä tälle vuodelle!

      Poista
  12. Mahtava määrä kirjoja! Ja tässä on monta lukuvinkkiä. Ainakin Tolkienin elämäkerta täytyy lukea.
    Silmarillion on kiehtova, kun Tolkien on perehtynyt muinaisskandinaavisiin legendoihin + Kalevalaan ja ammentanut niistä tarinoihinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle avautui noiden kirjojen myötä ihan uusi ajatusmaailma Tarujen suhteen. Aivan uskomatonta, mitä tuon kirjailijan päässä on liikkunut ja miten hän on edes pystynyt normaaliin elämään kaiken tuon mielikuvituksellisuuden keskellä ;)

      Poista
  13. Oli varmaan iso homma kirjata tuo kaikki!
    Muistan että teit vastaavan postauksen myös edelliseltä vuodelta.
    Onneksi olkoon 📚 Lukeminen on hieno harrastus ja intohimo.
    Tunnelmallista tammikuuta 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen/ kuunteleminen on minulle tärkeää. Olen tykännyt siitä lapsesta asti. Olen listannut lukemisianikin jostain 80 -luvun alkupuolelta asti ;) Listaihmisiä siis ;D
      Pakkastunnelmilla mennään. Tänään oli säätiedotuksessa ukkosta luvassa!!! :O Mitenkähän sekin ilmenee yli 2-kympin pakkasessa. Jään odottelemaan.

      Poista
  14. Kiva lukea muiden kirjalistoja ja huomata, että suurin osa on täysin tuntemattomia. Minä en edelleenkään kykene kuuntelemaan kirjoja. Tarvitsen konkretiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen löytää omat tapansa nauttia kertomuksista :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!