perjantai 21. heinäkuuta 2023

Kissat ja kärhöt

Alkuun ( ja loppuun...) taas muutama kissakuva 💓    Maia ja Sam olivat meillä yökyläilemässä.  Kaikki kissat viihtyvät niin hyvin yhdessä. Ainoa huonon käytöksen juttu on se, että Maia ainoana tyttökissana tapaa välillä sähistä pojille, jos se haluaa olla rauhassa. Frodo pieni, matkiva "apina" opetteli tietysti heti tuon uuden tavan.  Välillä se sähähteli Maialle ja Maia taas takaisin. Se ei näyttänyt kuitenkaan yhteiseloa haittaavan. Sam haluaa esittäytyä käsintehdyn tontun vierellä. Kumpikin on yhtä komea, omalla tavallaan.  
Tontun tarina on sellainen, että kävin anopin kanssa vuosia sitten käsityömarkkinoilla. Siellä näkyi tuollaisia tonttuja ja anoppi halusi ostaa itselleenkin sellaisen.  Yhtään ei ollut vapaana ja hän päätyi teettämään vastaavanlaisen.  
Tontun niskasta löytyikin lappu, jossa lukee tekijän nimi; Leena Sjöblom. 
Tonttu asustelee nykyisin meillä.  Ajattelin viedä sen mökille, jossa se on enemmän omassa ympäristössään. 


Varsinainen jutun ja pullistelun aiheeni on kuitenkin tämä uusi kukkapenkin laajennusosa! 
Kaikki alkoi siitä, kun kaivoin vuosia sitten tämän oikeanpuoleisen suoran kukkapenkiksi.  Piti saada siirrettyä tässä kuvan alaosassa aiemmin olleesta, "metsittyneestä" kukkapenkistä kärhöt ja liljat talteen, kun penkin keskiosassa ollut kirsikkapuu kuoli pystyyn.  
Viime vuonna jatkoin penkkiä tänne alas vasemmalle, koska halusin istuttaa lisää puistoatsaleoja, joita on suorassa linjassa peräkkäin 3 ja tässä alarivistössä 2.  
Viime vuonna tein myös suunnitelman, että haluaisin erillisen kärhöpenkin, teidän puutarhaihmisten  blogikuvien innoittamana.....   


Tästä syntyi idea jakaa laatoilla uusi ja vanha osio näin. 


Operaatio "ankkalampi" kesti noin kuukauden.  Aloitin kaivamalla savisen nurmikkomaan pois. Se kesti aika kauan, koska maa oli kivikovaa ja maata kasaantui kolmen peräkärrillisen verran. Välillä piti aina odotella, että kärrin tyhjentäjä tekee oman osuutensa. 
Naapuri ehti kysellä useampaankin otteeseen, mitä teen.  Ehdotelmina oli 

*nurmikon pienentäminen nurmikonleikkaamisen vähentämiseksi
*suihkulähde
*jonkinlainen ankkalampi

Alimmainen ehdotelma lähti siitä, kun kesken kaivuun tulivat ne rankat vesisateet. Maa ei imenyt tarpeeksi ja vettä kasaantui ihan kiitettävä määrä montun pohjalle. 
Mökille oli tilattu hiekkakuorma terassintekoa varten. Hiekka oli nyt väärässä paikassa kukkapenkin kannalta, joten täytin kaikki mökiltä löytyneet ämpärit, 13 kappaletta, ja siirsin ne kotiin. Montun pohjalla ne olivat, kuin pisara meressä, niin sanotusti. 
Tästä lähdin sitten tyhjentämään lukemattoman määrän multasäkkejä tulevaan kukkapenkkiin.  Jouduin käydä ostamassa alkupääoman lisäksi vielä pari autokuormallista (takapaksi ja takapenkit, yhteensä 15 säkkiä kerrallaan).   Joku nyt tietysti ihmettelee, miksi emme tilanneet multakuormaa pihaan. Siihen on kaksikin syytä. Mies kieltäytyi tilaamasta ja siihen liittyen toinen syy, että koskaan ei voi olla varma, että päähänpistoni oikeasti toteutuvat. 😅 Mikäli homma ei olisi toteutunut, mitä olisimme tehneet multakasalla pihaa koristamassa? 


Viimeistä työrupeamaa huhkiessani naapurikin jo oli hieman kunnioittavampi kommentoidessaan "hortonomin jatkaneen taas hommiaan".  
Siirsin kärhöt vanhasta penkistä uuteen. Kaksi on vuosia vanhoja, 3 ostin viime syksynä alesta, kun aloin haaveilla tästä penkistä. Nämä ylijäämäkärhöt olivat nyt sitten se lopullinen sysäys penkin tekemiseen, koska ne olivat väärässä paikassa tähän asti. 
2 telinettä minulla jo olikin, mutta 2 piti vielä ostaa lisää.  Vanhin kärhö oli projektin kuluessa ehtinyt jo niin suureksi, että sitä ei saa enää pujotettua yhtään mihinkään, joten jätin sen toistaiseksi köllöttelemään tuohon maan pinnalle.  Ehkä keksin viimeistään ensi kesäksi  jonkin ratkaisun myös sille. 


Kukat eivät malttaneet odotella penkin valmistumista. 


En osaa sanoa näiden kärhöjen oikeita nimiä. Alla on ehkä presidenttikärhö?  Tuo vanhin on kai samaa lajiketta. 
Yhdessä kärhössä oli vielä lappu tallella, se on viinikärhö. 
Ensi vuodelle ei ole vielä suunnitelmia.  Toivon, että jaksan myös hoitaa nämä kukkapenkit ja pitää hyvässä kunnossa.  Enemmän tämä homma oli minulle nimittäin jonkinlainen käsityöprojekti. 


Maia ja Sam pääsevät kotonaan vain parvekkeelle ulkoilemaan.  Meillä on tuo kissahäkki, jota kumpikin käytti ahkerasti. Pidin luukkua auki yötkin, kun en enää illalla myöhään saanut laskettua, montako kissaa on sisällä ja onko joku vielä ulkona.  Merri tuli siitä huolimatta meidän sänkyyn nukkumaan. Se on tottunut järjestykseen ja tapoihinsa 😊
Maia halusi ulos valjastelemaan, kuten Merri ja Frodokin.   Lopulta Samkin innostui tulemaan terassille. Se oli täysin tyytyväinen, kun sai lämmitellä terassilla auringossa. 


Maia osasi arvostaa myös rappujen viileää pintaa. Sillä onkin paksuin turkki, joten kuuma on varmasti.  Frodo kävi katsomassa, että Maialla on kaikki hyvin. 


Maia ja Sam ovat läheisiä toisilleen, samaa perhettä.Merri oli aivan valtavan väsynyt kaikesta touhusta ja väen määrästä. Se jäi autuaasti nukkumaan sohvalle, kun Maia ja Sam lähtivät omaan kotiinsa. 


Hyvää viikonloppua!   Sadetta on tullut yllättävän vähän, vaikka on naistenviikko. 

20 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mukava katsella ja lukea toisten puutarhatouhuista, kun itsellä ei ole samoja puuhia. Eikä kissoja. ;) Täällä oli muutaman minuutin sade, mutta nyt taas aurinko paistaa kuumasti. Hyvää alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen ei satanut täällä ollenkaan! Onko naistenviikko pilalla, vai vahvistaako poikkeus säännön? Hyvä, että teillä satoi edes vähän ;)
   Tämä kukkapenkki oli ns. mukava käsityöhaaste, mutta nyt siellä alkaa hiljalleen painaa päälle aidanleikkuu. Siitä en tykkää, tai siitä keräämisestä, mies leikkaa. Nurtsi on jo leikattu ja eilen aloin kiskoa pitkiä heiniä yms. aidan alta. Ehkä siitäkin on silti mukava lukea ;) Elämä on valintoja. Aita on leikattava. Paitsi tuon meidän yhden naapurin, joka ei varmaan leikkaa ikinä. Aita on jo ainakin 3 metriä ja roikkuu osin meidän puolella.
   Kissat on jo pihalla päivystämässä ;)

   Poista
 2. Lumikärhö on ihana, suosittelen hankkimaan, jos sattuu vaikka jossain alessa tulemaan vastaan. Asioihin uteliaasti kommentoivat naapurit ne vasta ovat jotakin! Olisi kai sen multakuorman voinut tilata sitten, kun olit kaivanut kuopan, tuskin siinä vaiheessa mulatkasa jäisi pihaa koristamaan. Sitä olisi voinut perustella jollain: ajateltiin opettaa kissoista kaivajakissoja ja pitää olla harjoittelualue. Minä jatkan arkeologisia kaivauksia makuuhuoneen työpöydällä. Vanhin lehti, joka on tähän mennessä löytynyt , oli vuodelta 2013. Nuoriso tykkää, kun mamma on lomalla: ei hetken rauhaa, kun pitää pyykätä ja siivota ja käydä vaatekaappia läpi ja kyläillä papalla ja lähteä kesäteatteriin ja sukulaismökkeilemään ja ….T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan lumikärhön korvan taakse, tai ainakin idean siitä ;)
   Tuo harjoittelualue on aivan totta! Jonkin aikaa yritän aina estellä, mutta jossain vaiheessa huomaan, että taas on kaivettu...
   Onneksi olin alkuloman itsekseni mökillä. Nyt alkaa olla jotain säätöä joka päivä. Päätin, että en tilaa edes kampaajaa tai hierojaa koko loman aikana, etteivät ne olisi esteenä vapaampaan suunnitteluun. Hiukset on kyllä jo sen näköiset, että miten sitä tästä töihin lähtee... Ja kroppa huutaa apua, mutta sisulla mennään ;D

   Poista
 3. Ensinnäkin ihanat kissakuvat; niin omista kuin vieraistakin. On siinä ollut hulinaa kerrakseen :-).
  Mutta pääasiaan. Hienon kukkapenkin olet saanut aikaan. Tykkään kovasti kärköistä; tosin aika monta on talvi tuhonnut Touhulassa. Toivotaan , että Sinullla on parempi onni niiden kanssa. Tuo multajuttu on justiinsa niin, että sitä saisi ostaa ihan miten paljon vaan ja kaikki menee eikä riitäkään.Touhulaan olen alkujaan ostanut kuorma-autolavallisen ja joka vuosi vähintään hilaan yhden tai kaksi pikkuautollista pussimultaa ja sinne se kaikki hupenee....maan uumeniin :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa syö mullan :) Ihmeesti se aina vajenee talven aikana.
   Minulla oli nuo kaksi kärhöä todella pitkään ja luulin niiden jo kuolleen. Poistunutta kukkapenkkiä kaivellessani huomasin kuitenkin, että vahvat juurakot olivat kuitenkin tallella, vaikka maan päällä ei hirveästi näkymää ollutkaan ;) Olivat kasvaneet "sisään päin". ;0 Pakkohan ne oli sitten talteen ottaa ja siitä heräsi taas haave erillisestä kärhöpenkistä. Muutaman vuoden se vielä kesti, mutta syntyi lopulta.

   Poista
 4. Kärhöt on mulle vieraampia, mut kauniita kukkia näkkyy olevan! Kissat on söpöjä, olipa niitä kaks tai neljä :)
  Täällä on tullut vettä sopivasti, yks päivä oli kuivempi.
  Mukavaa viikonloppua sinnekkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kasvaa vain kestävimmät kukat, ja nekin vahingossa valittu ;D Kärhöt on olleet yllättävän kestäviä ja minusta myös tosi kauniita. Hämmästyn aina, kun ne alkavat kukkimaan, että onko meidän pihalla todellakin jotain noin hienoa. Ansaitsivat oikein oman penkin sitkeydellään ;)

   Poista
 5. Olet kyllä aika pro näissä puutarhahommissa! Mä en edes tiedä, miltä kärhö näyttää. :-D (tai siis nyt tiedän, kun näin kuvia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tuntuu, kuin menisi yläkanttiin tämä arviointi ;) Minähän vaan yritän matkia toisten tekemisiä ;) Naapurikin kävi lopulta ihan pihalla asti katsastamassa kukkapenkin. Totesi samalla, että meidän omenapuuta pitäisi tukea, tai menee rikki.... no minä näppäränä hain haravan pystypäin oksan alle, kun en muuta keksinyt ;) Pitäisi leikata, mutta en ole osannut ja tässä on nyt tulos. Eli yhtä paikkaa kun kohentaa, niin toinen repsahtaa.

   Poista
 6. Noin hienolla kukkapenkillä kannattaakin pullistella. Laitathan ensi kesänä kuvia, kun kärhöt ovat oikein kotiutuneet telineisiinsä ja kukkivat upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos näin hienosti käy, että homma toimii vielä ensi vuonnakin, niin varmasti laitan!

   Poista
 7. Oikein kadehdittavan ihana kärhöpenkki ja kukkii jo. Myös kissat ovat kadehdittavan suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt kasvoi maata pitkin jo pitemmän aikaa ja alkoivat kukkimaan, kun homma venyi ja venyi ;) Onneksi ovat noin sitkeitä (ei meillä muuten pärjäisikään) ja jatkavat kukkimistaan edelleen.
   Kissat on todellakin suloisia!

   Poista
 8. Olet uurastanut oikein kunnolla ja lopputuloksena on hieno penkki. Naapureiden kommentit ovat joskus hauskoja, mutta useamman "tarkastuskäynnin" jälkeen tekisi mieli lyödä lapio heille käteen ja kehottaa mukaan töihin. Istutettujen kärhöjen joukkoon mahtuisi vielä muutama lisää. Kärhöthän vievät tilaa enemmän pystysuunnassa. Tai jotain matalampia perennoja tuomaan kärhöjen tyvelle vähän varjoa.
  Ihania nämä sinun kissajuttusi. Mukavaa, että kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Ovat toki jo hyvin tottuneita toisiinsa.
  Ei ole naistenviikkoa liiemmin sateet häirinneet. Enemmän olisi saanut vettä tulla.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ja kissoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeistuksesta! Mietin nimittäin tuota, että mahtuisiko vielä 1 lisää . Täytyy katsella sillä silmällä, kun joskus liikkuu taas puutarhamyymälässä. Olisiko se sitten se lumikärhö vaikka, kuten Saukkis tuolla suositteli.
   Homma osoittautuikin tosi isoksi, päätellen jo siitä, että savista nurmikkopohjaa tuli 3 täyttä peräkärrillistä. Se oli niin painavaakin, että eihän sitä kärriä voinut niin täyteen edes mättää 😅
   Vesisade olisi silloin tällöin kiva, niin ei tarvisi itse kastella. Eilen kyllä satoi tosi reippaasti jonkin aikaa.
   Mukavaa kesää sinulle!

   Poista
 9. Ohhoh... minä komppaan heti Merriä ja otan hänen asennon tuosta viimeisestä kuvasta...
  Siis sinäkin varsinainen hortonomi ja pihasuunnittelija, wau!! Todellakin "käsityöläinen" olet puutarhassakin...
  Pistää tässä ihan mietityttömään, että miten minä saisin yhdistettyä jotain mielipuuhaani puutarhaan...
  paperiaskartelun huono puoli tuolla ulkosalla on, että kastuttuaan muuttavat muotoaan ja jo tekeminen on siellä haastava... kun terassin sillan alla on yhä valokuva jos toinenkin, kun tuulenpuuska niitä lennätteli (silloin kun vielä ulkona näitä hommia tein, heh heh!!)
  Komea piha kärhöineen ja kärhänhoitajineen - iloa loma- ja kesäpäiviisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh sanon minäkin😅 Tulihan tehtyä !
   Ulkona olis kiva tehdä asioita. Haaveillen luin Terhin blogista, kun hän oli kantanut ompelukoneen ulos. Sehän olis mukavaa, mutta näin jo heti monta hankaluutta itseäni ajatellen.
   Tänään sain migreenistä huolimatta kerättyä litran mustikoita. Sitä pidän saavutuksena. Äänikirjan kuuntelu auttoi muihin ajatuksiin samanaikaisesti.
   Loma jatkuu vielä 😍

   Poista
 10. Kukkamaan kaivaminen nurmelta on melkoista vääntöä. Monasti miettinyt, jos nurmen peittäisi pahvilla ja sanomalehdillä ja kärräis mullan päälle. Aukottais paikan istutuksille ja katselisi kasvun kohinaa.
  Jokin tiivis matala kasvusto peittäisi tyhjän tilan ja helpottaa rikkakasvuston muodostumista.
  Esim.kuunlilja.
  Kaunis uusi kasvusto, upeat kukinnot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia oikoteitä kävi mielessä, mutta en uskaltanut lähteä kokeilemaan. Vähän epävarmuutta tämänkin pitkäkestoisuudesta minun hoidossa.
   Tuolla vanhassa osassa onkin vähän varjoliljaa, jotain erikoisempaa lajia. Jotain ehkä voisi laittaa lisää. Minulla on tapana laittaa aina liikaa ja yritän pitää tämän selkeämpänä.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!