keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Ajatonta aikaa

 Loma alkoi ja kelit on aika kohdillaan.  Päätin lähteä mökille, vaikka olenkin nyt ainoa lomalainen meidän perheessä. Yhteistä lomaa on vain viikko.  

Kyllä mökillä kävi joka päivä joku, mutta pääosin olin itsekseni.  Oli aika outoa elellä ilman minkäänlaista aikataulua, kun työ on minuuttipeliä.  Aluksi oli suorastaan hermostuttavaa, kun ei oikein keksinyt mitään pakollista tekemistä.  Puikot tietysti suihkivat päivittäin 😀

Arttu kävi yhtenä päivänä. Luulin saaneeni siitä kuvan, kun se katsoo kameraan, mutta kaikissa kuvissa sillä olikin pää sivulle kääntyneenä. Oli ilmeisesti vähän mielenkiintoisempaa katsottavaa. 


Ajoittaista hommaa oli kuitenkin. Tämä hiekkakasa hupeni melko paljon päivien aikana.  Mökin kupeeseen on tulossa terassi, joka valmistuu luultavasti ennen ensimmäisiä lumisateita. 


Toisaalta, tarvitseeko tähän enää muuta laittaakaan?  Terassi ja tunnelma on jo kohdillaan.  
Pöydällä oleva juoma oli vain rekvisiittaa, ja päätyi takaisin jääkaappiin kuvauksen jälkeen 😉
Tälläisten juttujen  kuvaamiseen sai menemään jonkin verran aikaa. Terassia lakaistessa nostelin saappaita ja sormeen sattui yht´äkkiä kovasti. Eikös vaan amppariyhdyskunta ollut pesiytynyt saappaaseen!   Aikamoisen kotikolon ne olivatkin jo ehtineet vuorata ja saappaan poistuttua ne olivat täysin hukassa. Kyllähän sitä itsekin olisi, jos palaat kotiin kaupasta, eikä kotia enää olekaan, jääkaapista puhumattakaan. 


Sellaistakin ehdin miettimään, että mikähän kukka tämä mahtaa olla, vai onko ihan rikkaruoho?  
Pitkään ja hartaasti päädyin taas kuvaamaan tuota tervaleppä/ järvinäkymää. Siinä se nyt taas on. Näyttääkö yhtään erilaiselta?  Suurinpiirtein sama näkymä lähempää vettä, ilman tervaleppää.  
Onneksi paikalla ei ollut piilokameraa. Olisi ollut jälkeenpäin vähän ihmettelemistä, että mitä se nyt yrittää tehdä 😂 
Yksin ollessa hupijututkaan eivät ole niin hauskoja, kuin jonkun kanssa. Ei sitä yksin viitsi kovin kauaa ääneen hörötellä. Järven pinta kantaa äänet kauas.....


Näkyi mustikoita olevan kivasti. Ihan kypsiä eivät vielä mielestäni ole, joten jätin keräämisen myöhemmäksi. Selkä oli sitä mieltä, että mustikat voi tarvittaessa ostaakin..
Ehkä minä kuitenkin menen jonain päivänä sen pienen, emalisen mukini kanssa keräämään mustikoita. Yritän siinä sitten olla ajattelematta niitä kerääjiä, jotka ottavat mukaan ämpärin, jos toisenkin. 


Päädyin tuijottelemaan mökiltä löytyvää tavaraa ja asettelemaan sitä hieman toisin.  Toteemipaalua en  tunnu saavan aikaiseksi, mutta onhan tämäkin jo jotain, vai mitä?  Tuohon alas kasasin vielä lisää kiviä ympärille. 


Kostoksi oikeille amppareille, sumputin kiviset ampiaiset ja laitoin ne varoitukseksi puun oksalle roikkumaan. 


Onneksi keksin jo ensimmäisenä päivänä, että lähden lenkille! Mökiltä löytyi vielä vanhat lenkkarini, jotka olivat vielä  käyttökelpoiset, vaikka eivät ihan ehjät olleetkaan. 
Ensimmäisenä aamuna kävelin noin 4 kilometriä, eli mökkitietä isommalle tielle ja takaisin. 


Toisena aamuna tallustelin Verlaan asti ostamaan pillimehun kahvilasta.  
Matkalla kuvasin taas kerran tuon Patruunan pytingin edustuspuolelta.....


...ja toiseltakin puolelta.  Aika kivan näköinen rakennus. Asuisin, jos joku siivoaisi.
 
"Vuonna 1885 rakennettu koristeellinen Patruunan pytinki on arkkitehti Eduard Dippellin suunnittelema. Vuonna 1898 kartanomaista pytinkiä korotettiin tornimaisella päädyllä ja samoihin aikoihin sen ympärille tehtiin värikäs puisto ja keilarata paviljonkeineen. Pytinki rakennettiin tehtaan johtajan Gottlieb Kreidlin eli Verlan patruunan asunnoksi." linkki


Kolmantena päivänä kyllästytti jo tuo sama reitti ja päätin ajella "isolle kirkolle", eli Jaalaan.   Siellä päädyinkin kirjaimellisesti kirkon pihalle. (Kuva on takapuolelta). 
August Bomanin suunnittelema puukirkko on rakennettu 1878. 


Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa, jonne on haudattu monta kapteenskaa ja kapteenia.  Yhdessä osiossa oli sankarihautausmaa, jota kovin ahkeran näköinen työntekijä juuri oli hoitamassa. Taisi olla suora yhteys puhelimitse opaskirjaseen 😂

Hautausmaalla on muistokivi Karjalaan jääneiden muistolle, 1939-1945 -sotien muistolle ja vielä toinenkin muistokivi samaa aihetta, joskin kirkon aidan ulkopuolella. 


Poistuin toisesta portista ja näin, että mäkeä ylös nousi tie uudemmalle hautausmaalle.  Ei sekään aivan uusi ollut, koska joukossa oli hautoja ennen itsenäisyyttäkin.  Miten erilainen maailma olikaan tuolloin!   Vanhoja kiviä muistokirjoituksineen, koristeellisia rautaristejä. Tuo nuottiviivasto on hieno! 


Sitten vähän tepastelua peltojen keskellä menevää tietä pitkin.  Kuinka erilainen voikaan olla päivä, kun ei ole töissä, eikä ole kiire mihinkään!  Voi tehdä vaikka näinkin kummallisen kävelylenkin. 


Koko ajan oli ikävä kotona olevia karvaturreja!   Kissojen mökkeily on jotenkin hankalaa, eikä sille ollut pakottavaa tarvetta, toisen palvelijoista ollessa kotimiehenä.  Ihmeellistä kyllä tällainenkin mitääntekemättömyys on vienyt ajatukset töistä ihan muualle, mikä on kai loman oleellisin tarkoitus. 

Mitähän aktiviteettia tässä seuraavaksi keksisi?  Siirtelisikö kiviä, vai uittaisiko varpaita?

Mukavaa kesää! 
42 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos 😊 Kovasti ainakin yritän . Ehkä pitäisi lakata yrittämästä 🤔

   Poista
 2. Ihanaa nauti lomasta, tee kivoja juttuja lomalla.
  Onpas kauniit mökki maisemat, tuolla sielu lepää🌸
  Ja Wau! Toteemipaaluha se on, kiva rakennella kaikkea.
  Olisiko keltainen kukka kaunotar tarhaalpi, vai mikä sen nimi olikaan🤔
  Me tultiin just Kouvolasta kotio.
  Mukavia hetkiä mökille ja lomalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan tarha-alpi on, kun jo kahdesti kommenteissa mainittu. Kiitos tiedosta 😊
   Kiitos touvotuksista. 1 yön ehdin olla kotona, kun sutari tulossa mökille huomenna.

   Poista
 3. Hyvinhän sinun loma on mennyt . Juuri joutenoleminen kuulu loman viettoon. Kukkasi on tarha-alpi ja ihan oikea perenna. Rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kukkatiedosta. Antaa kukkia vaan ☀️
   Tänään on tullut kaikenlaista valmista ja sekin tuntuu mukavalta. Jatketaan lekottelulla 🤗

   Poista
 4. Kuulostaa ihan siltä, että olet päässyt totaalisesti irti työmoodista. Miten ihanaa! <3

  Kiinnostavia kuvia, varsinkin nuo hautausmaakuvat. Pitäisikin tehdä pitkästä aikaa "keikka" hautausmaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se näköjään voi tapahtua! 😊
   Välillä joutuu hakemaan oikein pitemmän kaavan kautta aivorauhaa 😲
   Ajattelin hautausmaalla, että olen kuin nähtävyyttä katsomassa. Välillä siellä voi kulkea ilman liian suuria tunteitakin. Nuo ristit ovat upeita! Ja vanhojen kuvien tekstit.

   Poista
 5. Hieno on pytinki, kuten kirkkoki. Jouten olostaki tullee työtä, kun alkaa miettimään :)
  Rentouttavaa loman jatkoa<3 Täällä vaihtu aurinkoiset päivät saepilvien peittoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Toivottavasti ei sateet taas tule päiväkausiksi. Täällä on tänään hieno päivä 😎
   Täällä taas päiväkahvia linnunlaulua kuunnellen. Lenkillä ja uimassa on käyty ja p-huussikin tyhjennetty 😅

   Poista
 6. Kyllä loma tulee tarpeeseen itse kullekin! Olipas yllätys tuo saapaskeissi🐝 Miten olivatkaan valinneet sen pesäpaikakseen. Tarha-alpi on helppo perenna, mutta seuraile sitä, hyvissä olosuhteissa leviää hyvin. Mukavia kesäpäiviä sinne 🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin juuri Alakosken kirjan Pumpulienkeli ja olen entistä tyytyväisempi, että minulla on lomaa 😍 Paljon huonommin voisi olla.
   Arvaapa laitanko enää mitään jalkineita mökin terassilta, ennen kuin ne on tarkkaan syynätty 😂

   Poista
 7. For en fin liten ferie du har hatt!Og så bra vær!Jeg syntes det er deuiligy å være alene men på en hytte langt i sgogen ville jeg nok vært litt redd..du vet jeg er by menneske!!hah hah..syntes hunden den hvite er veldig søt--gikk den fint sammen med kattene?Fortsatt god sommer!Jeg skl gå til kattefrisøren og klippe klørne på minCaspianHilsen Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattefris●ren😲 ! Merri does also like, when someones combing it. 🐱
   I must say, I'm a little bit afraid alone, too. I hear everything too well. One night I heard Something and watched out of window. There was Something... I couraged myself and find out it was my husbands socks 😂

   Poista
 8. 40 min kuluttua alkaa loma! välillä vain on pakko pitää pieni aivojenlepuutustauko, ja oli hauska lukea rennon kuuloisesta mökkeilystäsi. Minä voisin tulla kanssasi mustikkaan oman Tupperware-mukini kanssa ja voisimme yhdessä miettiä heitä, jotka juoksevat superleveiden poimuriensa kanssa ympäri metsää.T Saukkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa lomaa sinulle!
   Laitetaan tuo mukin etsintä harkintaan ja kerätään sitten ajan kanssa 😂
   Tänään on tehnyt jo suorastaan tiukkaa tämä mökkeily ja yksin oleminen, vaikka olin yhden yön välillä kotonakin. Onneksi huomenna saan jo seuraa ja kissatkin kai tulevat.

   Poista
 9. Kun nyt kerran kysyit, niin vastaan: siirtele kiviä ja uittele sen jälkeen varpaita. Jos kyllästyttää, niin tee toisinpäin. Ihanaa lomaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat on jo tehty kahteen kertaan joten mitäs nyt?
   Paskiskin on tyhjennetty 😂

   Poista
 10. Kuulostaa kyllä oikein rentouttavalta, kunhan lomalla oloon ensin tottuu! Matkoilla on aina ohjelmaa, kun pitää nähdä kaikki, mutta tutulla mökillä pitää tosiaan keksiä puuhaa tai sitten pystyä olemaan vain. Meditoimaan vaikka ;-)
  Uskon kyllä, että karvaturreja on ikävä. Minulla on ihan vaja olo, jos olen erossa pojistani.
  Upeat rakennukset siellä päin, tuo pytinki ja kirkko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olen meditoinut jo niin että päätä kivistää. Onneksi uiminen viilensi taas koko kroppaa. 😊
   Välillä jopa tuntuu, että kissa pyörähtää jaloissa, vaikka ne on kotona. Huomenna ehkä saan ne tänne mökille♥️ Pitää vaan olla tarkkana, että eivät luikahda metsikköön omineen.

   Poista
 11. Kukka taitaa olla Tarha-alpi ja on monivuotinen perenna joka kasvaa komeaksi pöheiköksi.
  Poikani puuhasteli kolme vuotiaan nassikan kanssa ja kysyi että mitäs sitten tehtäis. Poika oli vastannut että " ittutaan ja ollaan vaan, ei tehä mittään." Eikös ole hyvä ajatus lomanviettoon. Kumpa me aikuisetkin osattais olla vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se se on, niin moni on sen tunnistanut 😊 Minä olen aika huono näissä tunnistamisasioissa.
   Aika tiukkaa alkaa tuo pelkkä oleminen tekemään 😅 Käy aikalailla pehvalihaksille, vaikka neulokset kyllä etenee.

   Poista
 12. Hyvä että päätit aloittaa loman "poissa kotoa"-teemalla. Se varmaankin auttaa nollaamaan työn ja aikataulutukset ja on hyvä olla välillä itsekseen omine ajatuksineen (vaikka kissoja ikävä olisikin).Minä tapasin ennen aina aloittaa loman jollakin ulkomaan reissulla juuri siksi, että loma alkaa tuntua hetii lomalta. Lomailukin on taitolaji :-).
  Onneksi et työntänyt saapasta jalkaasi ; olisi voinut tulla aikamoista hässäkkää kun olisivat puolustaneet kotiaan.
  Mukavaa loman jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo lomafiilis löytyy varmemmin, kun tekee jotain poikkeavaa ja poistuu vähäksi aikaa tutuilta kulmilta. Matka olisi hyvä valinta.
   Nyt alkaa olla tämä jumiutuminen jo huipussaan 😂 Onneksi tänään tulee seuraa ja hännäkkäitäkin luultavasti 🐱🐱

   Poista
 13. Kiva monipuolinen mökkipostaus. Ampiaisenpisto tosin ei kiva, sattuu ihan hirveästi. Olen se kerran kokenut.

  Terassista minäkin haaveilen ☘️

  Tarha-alpi on yksi suosikeistani tähdenmuotoisinen kukkineen. 💛
  Tuo on komea hyväkuntoisen näköinen yksilö. Meillä tänä kesänä kitukasvuisia kuivuuden takia.

  Suloiset koira ja kissa 🤎🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kaverikin tuolla tarha-alpilla näkyy olevan. Äiti varmaan sen sinne istuttanut joskus ja hyvin näyttää lähteneen kasvuun.
   Terassi on hypännyt taas kukonaskelen eteenpäin tänään 😊
   Sain mökkiseuraa ja kissatkin pääsi paikalle 🐱🐱

   Poista
 14. Ottiko ampiaiset opikseen, kun laitoit niiden kiviset kaverit sumppuun? Yksin ja joutenolo on kummallisia asioita. Joskus sitä hiljaisuutta kaipaa ja sitten kun siihen on tilaisuus, niin olo onkin rauhaton ja ikkunasta tulee vaan katsottua tämän tästä, josko joku olisi tulossa käymään. Rentouttavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne vielä yksittäisinä yrittää kulkeutua jopa ovesta sisään. Eivät hevillä pelästy!
   Olen loman jälkeen varmaan niin mökkihöperöitynyt, että on vaikea palata töihin ;D Kotona odottelis jo nyt nurmikonleikkuu, siivous ja aidanleikkaushomma. Onneksi niille ei ole suoranaista aikataulua...

   Poista
 15. Aikatauluttamaton aika on ihanaa vastapainoa työn tiukalle aikataulutukselle. Minä suosittelen uittamaan varpaita ja koko kroppaakin järvessä :)

  Minulla on samanlainen kukka perennapenkissäni. Olen jo useamman kerran miettinyt, että milloin olen istuttanut tuollaisen, kun ei ole mitään mielikuvaa. Toivottavasti se leviäisi penkissäni sopivasti. Yleensä en osta mitään taimea vain yhtä kappaletta, joten siksi on hämmästyttänyt. Mutta heti ajattelin, että sehän on niin kivannäköinen, että saa olla penkissä vaikka olisi rikkaruoho. Meikäläinen on varsinainen puutarha-asiantuntija.

  Kivaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Aluksi on kovasti sellainen tunne, että pitäisi tehdä jotain, vaikka turhaakin, että tulisi valmista ;D Uintia on harrastettu pari kertaa päivässä. Laituria ei olla saatu paikalleen koko kesässä, mutta voihan sitä pitää välivuoden..
   Päätin viime vuonna, että teen kärhökukkapenkin. Sitä sitten olen tussannut pitkällä tähtäimellä koko kesän. Naapuri on välillä käynyt ehdottelemassa, mikä on hommani lopputulos. Onhan tuo ollut aikamoista hulluutta, mutta tuli ne lisäkärhötkin ostettua jo viime syksynä ja istutettua "lainapenkkiin". Nyt on penkki sillä mallilla, että kasvit on istutettu paikoilleen, mutta multaa pitäisi taas kerran käydä ostamassa lisää ja levitellä uuteen, sekä vieressä olevaan penkkiin. Siellä ne kotona odottelee ;)

   Poista
 16. Onneksi et laittanut saapasta jalkaasi - hyi olkoon! Tosin olen itse iloinen, että meidän pihalla on tänä kesänä käynyt sen päiväinen kuhina; meillä kasvaa pihalla liilaa nurmiajuruohoa ja juuri tänään viimeksi mietittiin, että miten siinä aina vaan voi olla jotain "syötävää" mehiläisille, kun ne ovat pörränneet siinä jo ainakin pari viikkoa.
  Tarha-alpia meillä kasvaa - samoin kuin sormustinkukkaa - siellä, täällä ja tuolla ja vähän joka puolla. Eli tuo tarha-alpi tosiaan leviää ihan itsestään, kuten täällä moni on jo sanonut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampparit olis hyvä juttu pölytysten suhteen, mutta saappaassa ne ei vaan ole oikeassa paikassa.
   Tänään huomasin, että naapurimökin kukkapenkissä on tarha-alpia. Epäilen, että äiti on ehkä joskus saanut sieltä alun? Nyt on meilläkin jo useampi kukkavarsi. Kiva, että on sitkeä ja leviävä. Tälläisessä metsäympäristössä kaikki kukat eivät viihdy.

   Poista
 17. Ihanaa irtiottoa ja irtipääsemistä ilman suorituspaineita....
  Tosin touhua näyttää kuitenkin kertyneen vaikka ja kuinka ja minä olisin kyllä sen rekvisiittana olleen juoman jo kurpannut - kyllä olisit sen ansainnut!!
  Ihanaa myös, kun palautit tuttuihin maisemiin ja Jaalaan... hih... naurettiin jo tässä muutama viikko sitten, että kaikki tiet vie Jaalaan.. aina ajettiin sen kautta!
  Mitä tulee ampiasiin, niin oli enemmän kuin lähellä pistos lauantaina... fillarilenkin jälkeen harjasin tuulen pyörittämiä hiuksiani... ja mitä ihmettä, amppari tarrautui kiinni hauraisiin haiveniini... huitaisu sai sen vain enemmän vangiksi niihin ja surinan ihan korvan vieressä kovenemaan... silloin tomera 8-vuotias huikaisi mummoa pyyhkeellä ja niin pökertyi amppari maahan... huih... viimeksi olisin toivonut pistoa kasvoihin juuri nyt (tai koskaan!)
  Nautinnollista lomanjatkoa.... tehden vain juuri sellaista mistä itse eniten nautit... vaikka varpaudenkastelusta, jos se mieluisaa on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne hiidenkirnuille en ole edelleenkään kulkeutunut, vaikka se on ollut suunnitelmissa keväästä asti. Olen kuitenkin lenkkeillyt tosi paljon.
   Huh, amppari hiuksissa aiheuttaa kyllä jonkinlaisen hepulin! Onneksi et taintunut siitä pyyhkeellä taltuttamisesta ;D
   Mökillä ei ollut olevinaan mitään tekemistä ajoittain, mutta nyt kotiin palattua tuntuu, kuin olisi kamalasti tekemistä, liikaakin, vaikka ei olekaan mitään ihmeellistä :)
   Teillä alkaa jo matkakuume nousta!

   Poista
  2. Nyt kun uudestaan kävin täällä kurkkaamassa ja Repolainenkin mainitsi Jaalan olevan tuttuja seutuja, niin muistuipa mieleeni.. 😉
   Verla oli ennen meidän joka kesäinen "ainakin kerra kesässä" -paikka. Ja käytiinpä siellä kerran Akkapatikallakin - kunhan tänään palaan poliisilaitokselta, jos vielä päästävät, niin kerron siitä reissusta. Kuuluu sarjaan "Pöllölle sattuu ja tapahtuu"

   Poista
  3. Mikähän mahtaa olla Akkapatikka? Vaikuttaa työläältä ;)

   Poista
 18. No niin, vihdoinkin olet lomalla! Mutta ei se lomamoodiinkaan siirtyminen aina ole niin helppoa, ainakaan kun seuraan mieheni lomailua. Onpas jännä kirjoittaa ihan virallisesti mieheni:):) Mutta lomaillessa tosiaan voi tehdä kaikkea näitä hommia, joilla ei ole mitään varsinaista tarkoitusperää tai tavoitteellisuutta, kunhan hommailee omaksi iloksi. Sitähän voi vaikka keittää kaffit, istua terassilla ja neulomisen lomassa tehdä vaikka sanaristikkoa. Ja sitten suklaata päälle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hömelöintiä siis ;) Tehdään vaan jotain kivaa, vailla mitään pakottavaa tarvetta. Mies on puuhaillut mökille hissukseen terassia, mutta sehän ei olekaan vielä lomalla ;)
   Tiedätkö kuule sen tunteen, kun siinä kaikessa olemattomuuden keveydessä tulee tosiaan mieleen, että keitettäiskö kahvit ja sitten vatsa muistuttaa, että söit ihan hetki sitten, ja vatsa on ihan täynnä ;D Miksi se onkin tuo jonkin syöminen aina mielessä ;D

   Poista
 19. No auts, ampiaispesä kumisaappaan sisällä, enpä olisi osannut itsekään arvata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minä tungin sormet sinne sisään. Ei olisi tullut mieleenkään, jos olisin ensin katsonut sisään. Onneksi sain vain yhden piston. Tämä oli muuten "keveämpi" pisto, kuin maamehiläisen pisto, joka polttelee tosi pitkään.

   Poista
 20. Ihanaa on mökkeily. Tuommoinen saapaspesä on tosi vaarallinen. Jalkaan olisi tullut monen monta pistosta. Pelkään amppareita, koska astuin vattuja poimiessa maapesään ja sain 34 pistosta kasvoihin, kaulaan ja rintaan. Ampiaisia vain tuli ja tuli. Astmaatikkona minulle tuli kiire metsästä pois ja kotiin astmapiippua ottamaan. Olin hukannut juostessani astmapiipunkin. Ajoin itse ylinopeutta terveyskeskukseen piikkiä saamaan. Tämän jälkeen olen aina kunnioittaen kiertänyt pesät kaukaa.

  Kaunis on mökkiranta. Kyllä tuolla sielu lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, 34 pistoa! Ja justiinsa totesin tuossa edellisessä kommentissa, että maamehiläisen pisto on paljon kipeämpi ja tunne jatkuu pitempään. Niiden pesiä ei aina edes huomaa, jos ei ala ihmetellä useamman mehiläisen pörräämistä jossain maakohdassa. Onneksi selvisit! tuo oli jo vaarallinen määrä.

   Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!