tiistai 25. heinäkuuta 2023

Raparperista asiaa

Terassivalusta jäi sementtiä yli. Päätin tehdä pitkästä aikaa muutaman valetun raparperinlehden. 
Mökin pihassa oleva hiekkakasa loi oivalliset puitteet valuihin. 


Käytössä oli alla olevan kuvan mukaista tavaraa.  Tuote on melko graavia, sisältäen pieniä kiviä.  Olen joskus tehnyt vastaavia juttuja kuituvahvistelaastilla, joka on sileämpää. 
Sekoitin ämpärissä pienellä puutarhalapiolla sopivan massan. Kuivatuotteeseen lisätään varovasti pieniä määriä vettä, kunnes massa on sopivaa, ei liian vetelää. Tärkeää on muistaa myös hengistyssuoja, että pölyä ei mene hengitysteihin. Tein pieniä eriä kerrallaan, niin oli helpompi sekoitella. 


Kotoa olin napannut muutaman lehdykkäisen oikein varsineen päivineen 😁 
Lehdet asetellaan ruotopuoli ylöspäin, jolloin valetun tuotoksen päälle jää lopulta ruotojen vaot. 
Lehdet suditaan ruokaöljyllä, jotta irtoavat helpommin 


En laittanut massaa aivan koko lehden alueelle.  Aiemmin olen huomannut, että valoksilla on taipumusta myös haljeta helposti, kun niissä ei ole mitään rautaverkkovahvisteita. Kyllä kai sellaisiakin voisi laittaa, jos haluaisi tukevamman laatan. Näiden päällä ei ole tarkoitus kävellä, vaan ne ovat koristeita. 


Kokeilin tehdä yhtä kuppimuotoon. Minulla oli suuria hahmotusvaikeuksia, että sain valun oikealle tolalle. Ensin kaivoin kuopan, mutta tajusin, että lehdiruodot jäävät tuolloin kupin alle, näkymättömiin.  Sitten tein kumpareen ja siirsin lehden sen päälle. Laitoin runsaasti massaa ja lisäsin vielä hetken päästä lisää. 


Vuorokauden jälkeen lehdet sai käännettyä toisin päin ja raparperinlehdet irrotettua.  Seuraavalla kerralla annan lehtien kuivaa lisää ennen kääntämistä ja irrotan kuivahtaneen raparperinlehdenkin vasta vähän myöhemmin, ainakin noiden uomien kohdilta.  Halkeaminen tapahtuu helposti juuri niistä kohdin. Etenkin tuon kuppimaisen lehden kanssa kävi sitten köpelösti juuri sen takia, että se ei ollut varmaankaan tarpeeksi kuivunut ja halkesi.  Tuollaisen päälle voisi ehkä lisätä vielä seuraavana päivänä lisää massaa vahvikkeeksi, ennen kuin betonilehden kääntää. 
Raparperinlehtien ruodot olivatkin todella korkeita ja jämäköitä suoristella. Sementtiä oli hankala saada aivan suoralle lehdelle. 

AIEMMAT BETONILEHDET ja MUUT kokeilut olen maalannut spraymaalilla. Ne ovat kestäneet jo vuosia meidän pihalla. Talveksi olen kantanut ne varastoon. 



Lisää rakennustavaraa haettuamme, ehdimme pyörähtää matkalla myös Verlan torilla. Riihessä oli tukinuitto -näyttely. 
Verlassahan on vanha pahvitehdas, mutta tukkeja on Verlan kautta uitettu jo 1700 -luvulla  Kymijokiväylän sahoille. LINKKI 


Sotien jälkeen koskella uittivat puita, 10 -tuntisina päivätöinä, noin parikymmentä miestä. Uittoa säädeltiin puomeilla, mutta tukkeja pääsi silti karkuun ja upposikin.  Uponneita tukkeja hakemaan oli palkattu sukeltajia. Mahtoi olla aikamoista hommaa!  Virtaavassa, varmaan kylmässäkin, vedessä sukellella isoja tukkeja pintaan.  Verlassa kerrotaan olevan muutama asuinrakennus, jotka on tehty uppopuista. 


Vanhoista kuvista tähyilin näkymiä Pytinkiin ja sen ympäristöön. Alla näkyy vähän erilainen näkymä alueelta, kuin nykyisin.  


Tukinkäsittelijöiden työkaluja. 


Uitossa apuna käytettiin myös veneitä. Osa veneistä oli pieniä laivoja ja osa soutuveneitä, tai moottoriveneitä. 


Tukinuitto on varmasti ollut raskasta työtä, eivätkä pitkät työpäivät olleet lastenleikkiä.  Rahan- ja etenkin leiväntarve tekee ihmisistä supersuorittajia. Perheelle on saatava ruokaa.  


Tonttu pääsi mökille ja kotiutui hyvin.

 


Vielä kuvia raparperinlehtien sijoittelusta.





Mukavaa päivää juuri Sinulle! 

45 kommenttia:

  1. Minullakin on kokemus, että tuollaiset muotit, jotka eivät ole "laatikoita" eli joista betoniesinettä ei tarvitse saada pois niin, että muotti pysyy ehjänä, kannattaa jättää rauhassa tekeytymään pidemmäksi aikaa. Kyllähän raparperinlehden saa irti betonista vielä silloinkin, kun massa on kovettunut, ellei lehteä sitten ole jossakin betonin poimussa. Mutta olisiko sekään niin vakavaa.
    Hiento betonilehdet joka tapauksessa! Mahtavaa, kun on tuollainen sopiva hiekkakasa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahin virhe oli alkaa irrottelemaan niitä lehtiä, etenkin tuosta kulhosta.
      Suurella vaivalla putsasin raot ja ihan turhaan... Seuraavana päivänä muutamat irtoamattomat raparperinlehtien osat olivat kuivuneet ja kutistuneet. Olisi ollut huomattavan paljon helpompaa poistaa. Piti olla hätähousu!

      Poista
  2. Mukavaa puuhaa on noiden tekeminen, hienoa. Joskus ennen tein niitä itekkin, taisivat olla vaan talvetkin ulkona ja kestivät sielläkin.
    Olisi tuo Verlakin mielenkiintoinen käynnin arvoinen kohde, piti ihan kuuklata missä asti se on. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloittaminen tuntui olevan suurin homma, samoin tavaroiden puhdistus lopuksi 😅
      Äsken käytiin taas Verlassa pyörähtämässä. Paljon siellä ihmisiä liikkuu. Mietin että näkevätkö muut paikan toisin silmin, kuin minä, joka olen usein nähnyt ja käynyt.

      Poista
  3. Nuo lehdet ovat kyllä kauniita! Jäin oikein miettimään mihin/miten itse niitä asettelisin.
    Muistan olleeni lapsena katsomassa näytösluonteista tukinuittoa Kemijoella Rovaniemellä. On sekin joki niin valjastettu, ettei uitto enää onnistuisi. Hurjaa hommaa se on ollut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies yllytti näitä tekemään. Minulla oli myös vähän miettimistä mihin sijoittaisin. Mietin myös, millä muilla tavoin voisin käyttää sementtiä. 🤔

      Poista
  4. Kivan näköisiä nuo raparperilehdet. Kun olin lapsi Kemijoessa vielä uitettiin irtopuuta ja uittomaa olikin monen kuoren eka kesätyö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistan nähneeni lapsena vielä tukkilauttoja Kymijoella.

      Poista
  5. Voi miten hienot raparperinlehdet 💚💚💚 J
    os kestäisivät astumista niistä saisi astinkiviä kukkapenkkien väliin.
    Olen just miettinyt että mitähän sinne pistäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisen tukevan rautalankaverkon upottaminen lehden sisään tekisi lehdestä varmaankin kestävämmän.
      Onhan nämä kauniita ihan koristeinakin, kukkapenkissäkin.

      Poista
  6. Hyvin sait lehdet onnistumaan. Itsekin on kerran tuota kokeillut ja tiedän ettei se suju ihan tuosta vaan. En ainakaan hoksannut öljyä käyttää ja lehtiä oli tosi vaikea saada irti. Yhdestä taas tuli niin iso , että Kari tarvittiin sen nosteluun ja siirtelyyn :-).
    Tukkien uitto ja niin monet muutkin entisaikojen työt on olleet aivan hirveän raskaita ja kun ei ole ollut edes aina kunnon välineitä ja vaatetuskin mitä sattuu olemaan. Välillä on vaikea edes ymmärtää, että noista ajoista on kuitenkin vain ihan lyhyt aika. Ennen oli miehet rautaa :-)....ja naiset myös !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla oppii 😊, kantapään kautta.
      Ennen on ollut paljon vähemmän vapaa-aikaa, kun kaikkea on pitänyt tehdä leipävoimin.

      Poista
  7. Lehdistä tuli kivan näköisiä, harmi sitä yhtä haljennutta lehteä, mutta aina ei voi voittaa ei edes joka kerta vai kuinka se Hugo-peikko ruukas sanoo. Betoniaskartelu on mukavaa puuhaa eikä tarvikkeetkaan ole hinnan kiroissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä tulee, mitä sattuu tulemaan 🤪 Pitäisi keksiä jotain muuta sementistä, kun ei vielä loppunut.

      Poista
  8. Voi, että ensi kesänä minäkin teen noita raparperilehtiä. Joka kesä pitänyt ja miten ihmeessä
    onkin aina jäänyt.
    Todella kauniita puutarhan iloja. Ja mukavaa puuhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä jätä ensi kesään 😊 Ei ole iso homma, kun ensin saa tavarat hommattua ja kasaan.
      Helppo sanoa, kun itsellä roikkuu tekemättömänä jos jonkinlaista ideaa 😁

      Poista
  9. Oon pitkään haaveillut tekeväni noita betonisia laattoja. Olit laittanut kiveyksen päälle ja olikin oikein kivan näköinen 👌 Jos vaan saisi tuon mieheni sekoittelemaan seoksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti meni ihan ämpärissä pikkulapsille, pieninä erinä.
      Laatat hakee vielä paikkaansa. Luulen, että annan näiden olla läpi talven ulkona.

      Poista
  10. Oih - ja wau.... ompas ihania vaikkei koko lehdelle laitakaan.
    Työkaverin opissa kerran vanhoja pyyhkeitä sementoitiin ja hopeavatien päälle valutettiin lautasia ja suihkittiin pitsiliinojen läpi kuvioita. Yksi lautanen enää tallella - lahjaksi tuli jaettua. Muistelen Leenallakin olevan raparperinlehti tarjoiluastioita... pitääkin ehdottaa yhteistä sementointipäivää syksylle.... kiitos vinkistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyyheruukkuja tein minäkin muutama vuosi sitten. Siihen oli just tuo sileämpi laastisementti parempaa omien kokeilujeni mukaan. Spreijasin eri väreillä. Yks Vihree on paras. Ostin ekana jouluna siihen vihreän callunan. Nyt tää vihreä ruukku-pystyynkuollutcalluna-setti on ollut kesän talven pihalla jo monta vuotta. Tässäpä vasta pihakukka, ikivihreä setti, ei voi "tappaa" 😂

      Poista
  11. Betonivalu kuulostaa sekä kiinnostavalta että sotkuiselta. Auttaako, jos sekoitusämpärin suojaisi muovipussilla? Hauskimpia tulee, jos joku eläin pääsee tassuttelemaan kuivuvien laattojen päältä. Meillä taitaa olla vieläkin näkyville v -72 laatan yli kävelleen kissan tassunjäljet. Ovat tosin jo aika kuluneet. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se oikeasti niin sotkuista ollut pienissä erissä, ämpärissä tehtynä. Laiskanpulskeana tuo loppusiivous on aina "hankalaa" 😁
      Lapsena muistan nähneeni ainakin kaverin pihalla laattoja, joihin oli painettu lasten jalan tai kädenjälkiä.
      Ja tästäpä tuleekin mieleen, kun isä maalasi lattiaa ja lähti hakemaan jotain. Minä pikkulikkana tekemään sillä aikaa jalanjälkiä pintaan😂 Ei tullut kehuja...

      Poista
  12. Otsikon perusteella kuvittelin, että täällä olisi hilloa tai mehua, mutta olikin vähän toisenlaisia raparperijuttuja. 😅 Hienoja ovat, ja kivoja sijoituspaikkoja olet lehdille löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näitä on aika paha alkaa mehustella tai palastella piirakkaan 😅
      Paikat on ihan randomisti valittu, että sain kuvat..

      Poista
  13. Samoin sinulle! Ei ole enää kovin montaa jäljellä.

    VastaaPoista
  14. Kauniita ovat nuo betoniset raparperinlehdet. Ihanan luonnollisia pihan koristeita. Hyviä heinäkuun viimeisiä päiviä sinulle.

    VastaaPoista
  15. Meillä on olohuoneessa tv-tasolla yksi siskoni tekemä, vähän kulhomallinen betoniraparperinlehti. Hän yhteen aikaan teki niitä paljon. Itse olen miettinyt, että olisi kiva kokeilla betoninalleja, eli dippaa pehmonallen märkään betoniin ja antaa kuivua. Tulisi kivoja pihakoristeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kokeilin taannoin päälystellä kaikenlaisia leluja lippalakin, pullon jne. Taisi siinä joku pehmokin mennä.

      Poista
    2. T. Sartsa ite...

      Poista
  16. Noista raparperin lehdistä tuli ihanat :) Minä en ole noita betonihommia ikinä kokeillut, mutta useasti ne ovat kutkutelleet kovastikin. Ehkä joku kesä teen tuollaisen raparperiaskelmat pihaan.

    Tukinuitto on ollut aikamoista puuhaa. Raskasta ja vaarallista. Minä luin jokin aikaa sitten artikkelin lehdestä, että uittomäärät nousivat rutkasti Ukrainan sodan yhteydessä. Venäjältä ei enää tuoda tukkirekoilla puuta vaan pitää tyytyä kotimaiseen tuotantoon. Saimaalla uitetaan tukkeja jälleen. Syynä on ollut rekkojen puute, koska venäläiset pois pelistä sekä pienemmät kuljetuskustannukset. Järviuitto toki vaatii jonkinlaisen vetoveneen. Aloin just miettimään, että miten pääsisii tämän päivän tukkijätkäksi ja eläisikö uittokauden tuloilla kesän Suomessa ja talvikauden Aasiassa? Tosin eivät ne kelpuuta maakrapua liikuntarajoitteista helsinkiläismammaa kuitenkaan tukkijätkäksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kivatkin hommat vaatii aina sen alkusysäyksen, joka antaa usein odotuttaa itseään 😊
      Luin just äskettäin lehdestä, että tukkeja uitetaan taas! Juttua en lukenut, mutta sinä teit nyt tarkennuksen. Kyllä se on turvallisinta meidän pysytellä pois uittohommista 😂 T. Sartsa

      Poista
  17. Tuli kyllä kivat. Ostin joskus betonikirjankin haaveena tehdä betonitöitä joskun. En ole vielä saanut aikaiseksi. Tuollainen lehti-idea on kiva ja kaunis. Noistahan saisi jopa kivoja polkuja tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on betoniaiheinen kirja täällä mökillä ja olen sitä selaillut. Tekisi mieli tehdä jotain muutakin, mutta inspiraatio ei nyt tunnu löytyvän 😊
      T. Sartsa

      Poista
  18. Kauniita nuo raparperinlehdet - minulla on portailla leppäkerttujen kanssa yksi ystävältä saatu, jonka toin mökiltä talteen, sitä ei onneksi varkaat olleet rikkoneet, vaikka paljon kaikkea muuta oli pari vuotta sitten rikkoneet ja sotkeneet (levitelleet jopa mun kalsarit pitkin olohuonetta 😂😂) .
    Ei ole tullut munkaan noita raparperinlehtiä tehtyä, tosin nyt hävisi raparperitkin 😢 Yks kakkaa, kaks kakkaa, kanan kakkaa tarvittais... Ja uudet raparperit uuteen paikkaan 😊
    Noista pyyhe- ja pitsihommeleista tuli mieleen, että oletko kokeillut tehdä vanhoista vinyylilevyistä uunissa kulhoja yms.? Tein kerran lp-levyistä ja sinkuista, se oli ihan hauskaa hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika henkilökohtainen rosmo! Muutenkin jää jotenkin satutettu olo, kun joku vieras on käynyt kodissa.
      Levyjuttua olen joskus aikonut, mutta en ole keksinyt mihin kulhon laittaisin. Vaikka tuleehan sitä tehtyä paljon muutakin outoa 😅
      T. Sartsa

      Poista
    2. Se sotkeminen oli kaikkein inhottavinta, tavaroita niinkään surrut, Lapsen leluja ja piirustuksia eniten, mutta se sotkeminen sai kiehumaan raivosta.
      Minä taisin käyttää levyistä tehtyjä kulhoja hedelmäkulhoina ja tietystikin "kaiken tavaran kerääjinä" :)

      Poista
  19. Rapskulaattojen tekeminen on ihan kivaa, eikä ollenkaan vaikeaa. Olen sekoittanut massan kottikärryissä. En ole öljynnyt lehtiä. Ne kuivuvat ja lähtevät helposti pois. Jos jotain jää, sen saa rapsuttamalla vaikka hammasharjalla. Aika hoitaa loput. Ammattimies kehotti laittamaan laattojen päälle kuivumisvaiheessa muovia (ja mielellään varjoisampaan paikkaan), jotta laatat eivät kuivu liian nopeasti. Se vähentää halkeamista. En ole laittanut vahvistusverkkoa laattoihin, mutta betonia vähän enemmän, jotta eivät ole ihan ohuita. Silti useimmat ovat kestäneet pihalla vuosia, vaikka niiden päälle astutaan. Saavat olla paikoillaan ympäri vuoden. Joitakin laattoja olen tehnyt niin, että laitoin betonin alle raparperinlehden (tai vuorenkilven tai saniaisen) pyöreään isokokoiseen kukkaruukun alusvatiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tainnut edellisellä kerralla öljytä, niin ajattelin kerrankin tehdä ohjeen mukaan 😉 sitä vastoin muovit hylkäsin, ohjeesta huolimatta.
      Olen yrittänyt keksiä, mitä tekisin lopuista sementeistä mutta inspiraatiota ei tunnu tulevan. Olisi kiva kokeilla jotain nk muuraamalla luonnonkivien kanssa. T. Sartsa

      Poista
  20. Mulla on yksi betonilehti kukkamaassa. Naapuri teki, kun mun pinna pamahti katkipoikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas se lyhyt vieteri. Ei ehkä tähän hommaan paras mahdollinen? Onneksi oli tuottelias naapuri. 😉
      T. Sartsa

      Poista
  21. Siis kylläpä tuli todella upeita raparperinlehtiä! Ja hienoa juurikin tuo, että nuo ruotojen kohdat tulevat noin näkyviin👌🤗t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pitäisi keksiä jotain muuta sementoitavaa 😁 T. Sartsa

      Poista
  22. Hienoja nuo raparperinlehdet.
    Minähän joskus entisinä aikoina lueskelin blogiasi, mutta sitten jossain vaiheessa en enää päässyt. Kiva, kun löysin takaisin. Ja kiitos käynnistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Ja kiva kun pääsit nyt blogiin :) Netti on aika outo välillä. Olen ollut melkein koko kesän puhelimen netin varassa ja se toimii usein miten sattuu ja katkoo yhteyden kesken kommentoinninkin.
      Kohta alkaa ensimmäinen kesäloman jälkeinen työpäivä! Pidä peukkuja :)

      Poista

Kiitos kommentoinnista! Iloa päivääsi!